فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 76 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • روژین حسین زاده*، مجیدعلی عسگری، عفت عباسی، مصطفی قادری صفحات 1-23

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی برنامه درسی تربیت شهروند الکترونیک در دوره ابتدایی و به شیوه سنتزپژوهی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع چاپی و الکترونیک در زمینه شهروندی الکترونیک مربوط به سال های 2000 تا 2022 بود که بر اساس نمونه گیری هدفمند 107 مورد از آن ها انتخاب شد. داده ها طی فرایند سه مرحله ای غربالگری با استفاده از روش فراتحلیل تجزیه وتحلیل شد. روایی الگو با بهره گیری از نظرات کارشناسی در چارچوب روش دلفی [n=30] با استفاده از طراحی پرسش نامه، مصاحبه با گروه کانون مرکزی [n=10]  و روش قابلیت اعتماد احصاء شد. یافته ها نشان داد اهداف برنامه درسی تربیت شهروندی را می توان به صورت غایی (توانمندی در مهارت های زیست در عصر آنلاین)، کلی (آشنایی با هویت یابی الکترونیک، آگاهی از حقوق الکترونیک، توانایی برقراری ارتباطات درست در جهان الکترونیک، توانایی مشارکت وحفظ امنیت الکترونیک) و جزیی (توانایی خرید الکترونیک و پیگیری سفارش، ایجاد هویت اکترونیک مثبت، مدیریت اقدامات شخصی در فضای الکترونیک، حقوق الکترونیک، تعهد در قبال رفتار آنلاین، استفاده مسیولانه از تکنولوژی الکترونیک، آشنایی با رفتار ایمن، برقراری ارتباط آنلاین صحیح، زمینه سازی نقش آفرینی شهروند الکترونیک، حفاظت از حریم خصوصی، آشنایی با مخاطرات جسمی و روانی فضای مجازی، آشنایی با نمادهای امن در خرید آنلاین، مهات مواجهه با افشای اطلاعات) دسته بندی کرد. محتوا نیز تابع سازمان دهی بین رشته ای بوده و همسو با اهداف تنظیم شد. راهبردهای یاددهی یادگیری در پنج طیف مشارکتی، شخصی سازی، مسیله مداری، شبیه سازی واقتضایی تبیین شدند. ارزیاب و ابزار نیز در وجه ارزشیابی پیشنهاد شد. نتایج این حقیق حاکی از تایید اعتبار برنامه درسی پیشنهادی و عناصر جزیی آن است.

    کلیدواژگان: شهروندی الکترونیک، برنامه درسی، سنتزپژوهی، دوره ابتدایی
  • پرنیان تقی پور حویزی، علی اکبر شیخی فینی*، محمود مهرمحمدی، سید عبدالوهاب سماوی صفحات 24-51

    هدف این مقاله بررسی و شناسایی میزان تناسب روش ها و فنون آموزشی بکار گرفته شده در اجرای برنامه درسی صریح با کسب شایستگی ‍ های تربیت اجتماعی دموکراتیک است. بدین منظور از روش آمیخته استفاده شده است. جامعه آماری، دانشگاه فرهنگیان استان هرمزگان و مشارکت کنندگان 13 نفر از استادان این دانشگاه است. روش نمونه گیری نیز ترکیبی از نمونه گیری موارد مطلوب و هدفمند طبقه ای است. در بخش کیفی پژوهش، از روش روایت پژوهی استفاده شد. ابزار پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده بود. در بخش کمی، از روش جمعیت شناختی استفاده شد و ابزار گردآوری اطلاعات، چک لیست محقق ساخته مشاهده شامل؛ 26 گویه با طیف 3 درجه ای لیکرت بود. پایایی آن در تحقیق حاضر 84 درصد برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی، داده های حاصل از مشاهده روش ها و فنون تدریس استادان پس از جمع آوری با آزمونt  تک نمونه ای مورد تحلیل قرار گرفت. در بخش کیفی، اطلاعات با استفاده از روش تحلیل مضمون و سپس با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد میزان تناسب در تمام مولفه های شایستگی تربیت اجتماعی دموکراتیک، به استثنای مولفه شایستگی معنوی، سیاسی و مبتنی بر فناوری، در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین بین عوامل جمعیت شناختی (سابقه تدریس، مرتبه علمی، رشته تحصیلی) و نمره استادان در بکارگیری روش های تدریس برای کسب شایستگی ها، رابطه معناداری مشاهده شد. اما بر حسب (جنسیت) تفاوت معنادار نبوده است.

    کلیدواژگان: روش ها و فنون آموزشی، استادان، برنامه درسی، شایستگی ها، تربیت اجتماعی دموکراتیک
  • میثم شاه ملکی*، حسن ملکی، مصطفی قادری، غلامرضا مصباحی مقدم صفحات 52-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص ها و مولفه های برنامه درسی تربیت اقتصادی است. رویکرد پژوهش کیفی، و روش آن سنتز پژوهی است. میدان پژوهش کلیه مقالاتی (211 مقاله) هستندکه از سال1390 تا1401شمسی و2010 تا 2022 میلادی در مورد تربیت اقتصادی ارایه شده اند. نمونه پژوهش32 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شده اند.داده های پژوهش از تحلیل کیفی مقالات مورد مطالعه گردآوری شدند و برای تجزیه و تحلیل کیفی، از الگوی شش مرحله ای سنتزپژوهی روبرتس، با استفاده از روش های کدگذاری استفاده شد. با تجزیه و تحلیل داده ها، ابعاد تربیت اقتصادی در 4 مضمون اصلی و 53 مضمون فرعی، طبقه بندی شده اند که مضامین اصلی عبارتنداز: عوامل شخص و فردی، فرهنگ و اخلاق اقتصادی، مفاهیم و دانش اقتصادی و مفاهیم جمعی و ارتباطی. و برای اطمینان از میزان پایایی، از ضریب اسکات استفاده شد.نتایج پژوهش با رویدادهای اقتصادی و واقعیت های زندگی اجتماعی، پیوند خورده و مسایلی را بیان می کند که مشاهده و بررسی عینی آنها امکان پذیر است. همچنین برای بهبود ارتقای کیفیت آموزشی برنامه درسی تربیت اقتصادی توجه به همه مولفه ها و شاخص های استخراج شده در این پژوهش لازم است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت اقتصادی، مولفه ها، سنتزپژوهی
  • حمیدرضا کرمی دورودخانی، اسماعیل کاظم پور*، جعفر قهرمانی صفحات 67-83
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتبار سنجی الگوی مطلوب برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در دوره متوسطه با تاکید بر اسناد بالادستی (سند تحول بنیادین آموزش و پرورش-برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران) است. مطالعه حاضر براساس هدف، کاربردی، و از منظر روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) است. روش تحقیق در حوزه کیفی؛ روش داده بنیاد با رویکرد نظام مند با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و  در حوزه کمی؛روش توصیفی با پیمایش نظرات متخصصان  با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته چند گویه ای لیکرت بوده و  مشارکت کنندگان پژوهش حاضر در بخش کیفی؛ شامل منابع علمی، مقالات، پیشینه، تجارب جهانی، مبانی نظری، خبرگان و استادان حوزه علوم تربیتی، به ویژه برنامه ریزی درسی و متخصصان ذیربط در سطح کشور؛ که علاوه بر رشته تحصیلی، دارای دانش و آگاهی، تالیف، مقاله، کتاب، تجربه عملی و آشنایی در زمینه موضوع مربوطه داشتند؛ با رعایت کفایت نظری، تعداد 10 نفر از مشارکت کنندگان خبرگان است؛ که با استفاده از روش نمونه گیری نظری ملاک محور، به عنوان نمونه پژوهش تعیین گردید. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی؛ کلیه معلمین مدارس متوسطه (شامل مدیران، معاونین، مشاورین و دبیران) استان گیلان می باشند که براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 316 نفر به روش  نمونه گیری تصادفی ساده و خوشه ای از پنج منطقه گیلان (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) انتخاب شدند. تحلیل کیفی حاصل داده های مصاحبه خبرگان با استفاده از کد گذاری سه مرحله ای (باز-محوری-انتخابی) به روش داده بنیاد انجام گرفت که در نهایت مقولات (مولفه ها) به دست آمده در شش طبقه شرایط علی، پدیده مرکزی، راهبردها، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر و پیامد ها طبقه بندی شدند و در تحلیل کمی داده ها ضمن بهره گیری از روش تحلیل عامل تاییدی، روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که عوامل زمینه ای و مداخله گر توانسته اند در تعیین راهبرد ها نقش تعدیل گری ایفا نمایند؛ همچنین شزایط علی، نقشی تعیین کننده بر فرایند عناصر دهگانه برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در دانش آموران داشته که در نهایت منجر به انتخاب راهبرد ها و پیامدهای مشخص شده گردیده است. براساس یافته های کیفی پژوهش، مولفه های هدف، محتوا، فعالیت های یادگیرنده، ارزشیابی، نقش معلم، منطق، مواد و منابع یادگیری، گروه بندی دانش آموزان، مکان یادگیری، زمان یادگیری به عنوان عناصر دهگانه برنامه درسی معنوی با الهام و تبعیت از الگوی اکر کشف و استخراج گردید. و بر اساس یافته های کمی پژوهش، درباره میزان توجه معلمان مدارس متوسطه استان گیلان؛ همه مولفه ها (عناصر ده گانه) برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در جامعه مورد مطالعه در حیطه دانش و نگرش بالاتر از حد متوسط میانگین فرضی جامعه مورد مطالعه و در سطح مطلوب ارزیابی شده، اما میزان توجه معلمان مدارس استان گیلان در همه مولفه های برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در حیطه مهارت و عمل در حد متوسط از میانگین فرضی جامعه مورد مطالعه بوده است. لذا در پژوهش حاضر الگوی برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی از برازش مطلوب برخوردار بوده و مورد تایید است.
    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، اعتبار سنجی برنامه درسی معنوی، رویکرد تلفیقی، دوره متوسطه، اسناد بالادستی
  • عبدالامیر عباس زاده، علیرضا مدقالچی*، نسیم اصغری صفحات 84-98
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی ریاضیات واقعیت مدار برای دانش آموزان دوره دوم  متوسطه انجام شد.روش پژوهش از نظر هدف کاربردی ودر زمره مطالعات آمیخته (کیفی -کمی) بود. در بخش کیفی گردآوری داده ها به روش اسنادی و با استفاده از فن تحلیل محتوا صورت گرفت.جامعه پژوهش شامل کلیه اسناد ریاضیات واقعیت مدار و حجم نمونه شامل 94 سند بود .نمونه گیری هدفمند وروش گردآوری اطلاعات استخراج شده فیش برداری بود. روایی و پایایی داده ها از چهار ملاک اعتماد پذیری ، انتقال پذیری ، وابستگی و اتکا پذیری و تایید پذیری صورت گرفت.یافته ها مطابق الگوی ده گانه اکر در قالب مولفه های برنامه درسی ریاضیات واقعیت مدار شامل:  منطق ، اهداف ، محتوا ، فرصت های یادگیری ،نقش معلم ،  منابع ، مکان ، زمان ، گروه بندی ، ارزشیابی تبیین گردید. به منظور اعتبار بخشی الگوی پیشنهادی بخش کمی به روش توصیفی پیمایشی ومقیاس محقق ساخته ، صورت پذیرفت. جامعه آماری این بخش شامل افرادی بود که با توجه به موضوع پژوهش دارای دانش و تخصص و تجربه بودند .در یک نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر در پژوهش شرکت داشتند . اعتبار مقیاس ، به روش اعتبار محتوا و محاسبه شاخص های نسبت روایی محتوا و پایایی ابزار نیز از طریق روش همسانی درونی محاسبه گردید . داده های کمی به روش تحلیل عامل تاییدی تجزیه و تحلیل شدند . در نهایت مشخص شد الگوی برنامه درسی ریاضی طراحی شده مبتنی بر رویکرد واقعیت مدار ازاعتبارلازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: ریاضیات واقعیت مدار، برنامه درسی ریاضی، دوره دوم متوسطه، اعتبار سنجی، الگوی تارعنکبوتی اکر
  • ریحانه سادات مهدی زاده، ابراهیم ریحانی*، سعید حق جو صفحات 99-118

    هدف اصلی این پژوهش تحلیل تغییرات ابعاد عملگرایی آموزشی فصل تابع در کتاب درسی ریاضی است که با روش تحلیل محتوای کمی در دو سطح انجام شده است. قلمرو مطالعه ی پژوهش، فصل «تابع» دو کتاب درسی «ریاضی (1) پایه دهم دوره دوم متوسطه» چاپ سال 1399 و «ریاضیات (3) و (4) سال دوم نظام جدید آموزش متوسطه» چاپ سال 1376است. جامعه آماری تحقیق در سطح اول معلمان ریاضی با سابقه تدریس دو کتاب مذکور می باشد و نمونه به صورت غیرتصادفی و در دسترس از بین معلمان ریاضی و سرگروه های آموزشی انتخاب شده است. محتوای کتاب ها ابتدا با تحلیل کمی 87  پرسش نامه ی تکمیل شده که به صورت طیف لیکرت و براساس نظریه ی «عملگرایی آموزشی» جان دیویی طراحی شده، بررسی شد. این مهم پس از بومی سازی پرسش نامه اقتباسی از پژوهش جراح و همکاران و تایید پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 86/0 صورت پذیرفت. در ادامه در سطح دوم تحقیق گروه خبرگی پنج نفره محتوای فصل تابع دو کتاب را ذیل چهار بعد عملگرایی یعنی: سودمندی، علاقه، تجربه و ادغام؛ کدگذاری نمود. نتایج پرسش نامه و کدگذاری مشترکا گواه آن است که کتاب چاپ 1399 در برخورداری مولفه ها و ابعاد عملگرایی نسبت به کتاب چاپ 1376 وضعیت مطلوب تری دارد. درانتها پیشنهاداتی برای ویرایش های آتی کتاب با تاکید بر بعد تجربه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تابع، دوره دوم متوسطه، ریاضیات، عملگرایی آموزشی و کتاب درسی
  • رضا جعفری هرندی* صفحات 119-142

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی بازنگری برنامه درسی علوم تجربی دوره ابتدایی مبتنی بر یادگیری عمیق دیدگاه فولن بود. روش پژوهش کیفی و به روش سنتزپژوهی بر اساس مدل کلاین بود. حوزه پژوهش شامل متون مرجع در حوزه شناسایی اصلاحات آموزشی مورد نیاز به منظور بازنگری برنامه درسی علوم تجربی دوره ابتدایی در سال های 1389 تا 1400 برای اسناد داخلی و سال های 2010 تا 2021 برای اسناد خارجی بود. بر این اساس 51 منبع با شیوه انتخاب هدفمند مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند و توقف فرایند نمونه گیری، بر مبنای اشباع نظری بود. در مرحله بعد، به منظور تایید اعتبار اجزای استخراج شده، جامعه پژوهش شامل متخصصان حوزه علوم تربیتی دارای مدرک دکتری در رشته های برنامه ریزی درسی و آموزش و پرورش دوره ابتدایی بودند. نمونه مورد مطالعه نیز 10 نفر از متخصصان حوزه برنامه ریزی درسی و آموزش و پرورش ابتدایی در شهر اصفهان در سال 1400 بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. با روش لاوشه، نسبت روایی محتوایی (CVR) برای هر مولفه استخراج شده و همچنین هر جزء از الگو ارزیابی شد. نتایج نشان داد الگوی بازنگری برنامه درسی علوم دوره ابتدایی مبتنی بر دیدگاه فولن با هدف دستیابی به یادگیری عمیق و اهداف جزیی تقویت شایستگی های دانش آموزان، توجه به عناصر طراحی آموزشی، اصلاح شرایط آموزش و تسهیل فرایند تحقیق مشترک، سودمندی و قابلیت اجرایی دارد. بنابراین به دست اندرکاران وزارت آموزش و پروش پیشنهاد می شود تا به منظور اعمال اصلاحات آموزشی در برنامه درسی علوم تجربی دوره ابتدایی، از الگوی طراحی شده استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: طراحی، الگوی بازنگری برنامه درسی، دیدگاه یادگیری عمیق فولن، علوم تجربی دوره ابتدایی، سنتزپژوهی
  • فرهاد شفیع پور مطلق*، عباس قلتاش صفحات 143-159
    هدف تحقیق حاضر، ساخت و اعتباریابی مقیاس تدریس محتوای کتابهای درسی دوره ابتدایی با رویکرد کارآفرینی بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع  توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی نمونه کشوری به تعداد 376 نفر در طی سالهای 1401-1395 بوده است. شیوه نمونه گیری تصادفی ساده بوده که بر اساس فرمول کوکران تعداد112 نفر برای تحقیق انتخاب شدند. پس از کسب فهرستی از مولفه های تدریس محتوای کتابهای درسی دوره ابتدایی با رویکرد کارآفرینی بر اساس مطالعه ی مقالات منتشر شده در پایگاه های معتبر علمی در رابطه با آموزش کارآفرینی و از طریق پرسشنامه باز ، داده های اولیه فراهم شد . به منظور بررسی روایی پرسش نامه از روایی محتوایی و روایی سازه و نیز برای تعیین آیتم های مقیاس تدریس محتوای کتابهای درسی دوره ابتدایی با رویکرد کارآفرینی ، از تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی با چرخش واریماکس، جهت بررسی میزان تطابق و نام گذاری عوامل استخراجی، استفاده گردید ک ه8 عامل استخراج گردید. ضریب پایایی و همسانی درونی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های آشکار سازی وجوه پنهان محتوا برابر 96/0 ، خلق ایده های مبتنی بر یادگیری محتوا برابر 93/0 ، توسعه واحدهای معنایی برابر 95/0 ، نقد محتوا  برابر 87/0  بازسازی محتوا  برابر 95/0، تبلور سازی محتوا برابر 93/0، جبران محتوای مغفول برابر 94/0  ، بارشناختی برابر با 92/0 محاسبه گردید. یافته ها نشان داد که پرسشنامه حاضر، می تواند برای سنجش تدریس محتوای کتابهای درسی دوره ابتدایی با رویکرد کارآفرینی ، ابزار مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: تدریس، دوره ابتدایی، کارآفرینی، محتوای کتابهای درسی
  • بتول سعیدی، اصغر سلطانی* صفحات 160-180

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل روندهای پژوهش برنامه درسی در آموزش عالی ایران بود. روش پژوهش، تحلیل محتوای اسنادی از طریق تحلیل مضمون، و ابزار پژوهش نیز چک لیست محقق ساخته تحلیل مضمون بود. در این پژوهش همه مقالات حوزه برنامه درسی آموزش عالی در نشریات علوم تربیتی از سال 1390 تا ابتدای سال 1400، بررسی و با نمونه گیری هدفمند، تعداد 1321 مقاله برای مطالعه انتخاب گردید. روش پژوهش در بخش کیفی تحلیل مضمون بود که طی آن مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر استخراج شدند. به منظور تحلیل مضامین استخراج شده به شکل کمی، از آماره های فراوانی و درصد استفاده شد. روایی ابزار از بعد محتوایی توسط متخصصان برنامه درسی تایید شد. پایایی ابزار نیز با روش ضریب پایایی هولستی (Holsti's reliability index) برآورد گردید. نتایج نشان داد که مضامین یاددهی - یادگیری، محتواهای موضوعی و حوزه های محتوایی برنامه درسی، روش های تدریس و آموزش الکترونیک، بیشترین نمود را در روند های پژوهش در برنامه درسی آموزش عالی داشتند. از میان عناصر برنامه درسی، عنصر اجرای برنامه درسی مورد توجه بیشتری بود. روش پژوهش کیفی، روش غالب مورد استفاده در پژوهش ها بود، دانشجویان عمده ترین مشارکت کنندگان در پژوهش های مورد بررسی بودند و قلمرو مکانی بیشتر پژوهش ها، منطقه ای بود. به طور کلی این نتیجه حاصل شد که روند پژوهش ها در حوزه آموزش عالی از بعد مولفه های مورد بررسی در این پژوهش از توازن مناسبی برخوردار نیستند.  بر این اساس، پیشنهاد می شود که نشریات با مشخص کردن خلا ها و نیازها، در فراخوان های خود به جذب مقالات تخصصی و ویژه در راستای نیازهای موضوعی پیشنهاد شده در این پژوهش اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، روند پژوهش، آموزش عالی
  • زهرا کاظمی اسفه*، مصطفی قادری، علیرضا عصاره، غلامعلی احمدی صفحات 181-198

    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی مفهومی برنامه درسی آموزش عالی مبتنی بر توسعه پایدار به روش کیفی از نوع نظریه زمینه ای انجام گرفت. داده های این پژوهش برگرفته از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با 12 نفر از متخصصان موضوعی در حوزه برنامه درسی آموزش عالی کشور بود که براساس نمونه گیری هدفمند وابسته به معیار انتخاب و تا رسیدن به اشباع نظری این فرایند ادامه یافت. اعتبار داده های پژوهش از طریق بازگشت به مشارکت کنندگان و ممیزیان بیرونی بررسی و تایید شد. تجزیه تحلیل داده ها  بر اساس مدل اشتراس و کوربین در قالب کد گذاری باز، محوری، و گزینشی در نرم افزاراطلس تی ای 8، انجام گرفت. نتایج نشان داد الگوی مفهومی برنامه درسی آموزش عالی مبتنی بر توسعه پایدار مشتمل بر عوامل علی (بی توجهی و غفلت، ناکارایی مدیریتی، عوامل برون مراکز آموزشی، عوامل شخصیتی و روانی)، بستر ها (دانش استراتژیک سازمانی، مدیریت ارتباطات سازمانی، پشتیبانی از سیستم های آموزشی)، عوامل مداخله گر (ویژگی های فردی، عوامل مالی،عوامل مدیریتی)، راهبردها (راهبردهای زیرساختی، راهبردهای خلاقیت، راهبردهای نوآورانه، راهبردهای ساختاری) و پیامدها (بهبود عملکرد مراکز آموزشی، بهبود رضایت دانش پذیران و والدین آنها، توانمندسازی منابع انسانی، رشد و بلوغ) است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی، توسعه پایدار، نظریه زمینه ای
|
  • Rwjin Hosseinzadeh *, Majid Aaliasgari, Effat Abbasi, Mostafa Ghaderi Pages 1-23

    This study aimed to plan and validate the digital education curriculum in the second grade of primary school. The research paradigm was performed by a qualitative approach using research synthesis. The study was carried out on 107 scientific studies conducted from 2000 to 2020. , the number of the samples was reduced to 41 cases. Data were analyzed by the three-step process of Hord. The designed curriculum was validated by evaluating expert opinions. The findings showed the aims of the digital citizenship curriculum in the general, partial, and conclusive categories. The conclusive aim is awareness and competence in life skills in the digital age, which can be achieved by familiarity with electronic knowledge, electronic identification, awareness of electronic rights and responsibilities, the ability to make the proper connections in the electronic world, the ability to electronic participation, and the ability to maintain electronic security. The content was organized using interdisciplinary and objective-oriented organizing. The learning-teaching strategies were explained in 5 scales, including participatory (learners' teamwork experience, peer-to-peer participation, and participation of teacher, student, and parent), personalization (attention to differences, learner activity, learner independence), problem orientation (project based on the need, problem-solving, and exploration), simulation (modeling, simulation), and contingency (inverted training, workshop training, storytelling, game centered approach teaching). The evaluators and research tool were also considered in the two aspects of the evaluation. The experts confirmed the validity of the designed model and its elements in line with the missions of the digital citizen.

    Keywords: Citizenship education, Digital Citizenship, Curriculum, research synthesis, Primary schools
  • Parnian Taghipour Hoveyzi, Aliakbar Shaikhi Fini *, Mahmoud Mehrmohammadi, Seyed Abdulwahab Samavi Pages 24-51

    This article amied to examine and determine the suitability of the educational techniques and methods employed in teaching democratic social education competencies through the explicit curriculum. A mixed-method approach was adopted for this purpose. This study focuses on 13 professors from Farhangian University in Hormozgan province, serving as participants in the research. A combination of stratified and purposeful sampling methods was used to select the participants. The research utilized both qualitative and quantitative methods. Semi-structured interviews and observation were used for the qualitative portion, while the quantitative part employed the demographic method and a checklist with 26 items and a 3-point Likert scale. The checklist was created by an observation researcher and had an estimated reliability of 84%. The one-sample t-test was used to analyze the data obtained from observing the teaching methods and techniques of the professors in the quantitative part. Thematic analysis and MAXQDA software were used to analyze the information for the qualitative portion. The results of the study indicated that the level of appropriateness for all competence components of democratic social education, except for spiritual, political, and technology-based competence was favorable. A noteworthy correlation was found between professors' scores in utilizing teaching methods to acquire competencies and demographic variables such as teaching experience, academic rank, and field of study. However, no significant variation was observed based on gender.

    Keywords: educational methods, techniques, professors, Curriculum, Competencies, democratic social education
  • Meysam Shahmaleki *, Hassan Maleki, Shadi Nosrati, Gholamreza Mesbahimoghadam Pages 52-66

    The goal of the present research is to analyze the factors and indices of economic education curriculum. Qualitative approach and research synthesis method has been used. The research scope covers all the papers (n=211) published since 2010 to 2022 in the realm of economic education. The sample incudes 32 papers that were selected objectively based on thematic survey and theoretical saturation of data. The research data was collected by qualitative analysis of the papers. The six-step pattern of Roberts' research synthesis was used to analyze them qualitatively implementing the coding methods. Analyzing the data, dimensions of economic education were categorized in 4 main themes and 53 subthemes. The four main dimensions include personal, culture and economical ethics, economical concepts and knowledge, and collective and communicative dimension (communication and interaction indices in education). And to verify the reliability Scott’s pi was used. The results of the research are intertwined with the economic events and realities of social life and reflects issues that are tangible. Considering the results of this research is necessary for improving the quality of teaching in economic education curriculum.

    Keywords: Curriculum, Economic Education, factors, research synthesis
  • Hamidreza Karami Doroodkhani, Esmaeil Kazempour *, Jafar Ghahremani Pages 67-83
    spiritual curriculum with integrated approach in high school with emphasis on high-leveldocuments of fundamental change in education -Curriculum - program of Islamic Republic ofIran. present study is based on applied purpose, and in terms of research method is based on mixed type ones. , ,Curriculum planning and relevant specialists in the country, with theoretical adequacy; . statistical community of research at quantitative section includes all the high school teachers (managers, deputies, consultants and secretaries) in Guilan Province who were 316 teachers that have chosen based on Morgan table using simple and cluster random sampling method from five regions of Guilan (North, South, East, West and center). Analysis of expert interview data was performed using three-step coding using the foundation data methodwhich at last, the categoriesobtained elements of the Spiritual curriculum in 6 categories of causal conditions of Central phenomenon, strategies, contextual factors intervening Factors and consequences and in quantitative data analysis, while using the confirmatory factor analysis method, the structural equation modelling method showed that underlying and intervening factors have been able to play a moderating role in determining strategies. these findings were obtained based on the qualitative research finding, objective components, content, Learning activities, evaluation, teacher role, logic, learning materials and resources, students’ grouping, learning location and the time of learning as the ten-element of spiritual curriculum with the use of Eker models. based on the quantitative analysis of the research findings, about the regarding the level of attention of high school teachers in Guilan province,
    Keywords: Curriculum, spiritual curriculum, Integrated approach, document
  • Abdolamir Abaszadeh, Alireza Medghalchi *, Nasim Asghary Pages 84-98
    The current research aims to design and validate a realistic mathematics education curriculum model for high school students. Data collection was done by the documentary method and content analysis technique. The research community includes all documents on realistic mathematics education and the sample volume included 94 documents. Purposive sampling and the method of collecting extracted information was chip sampling. Validity and reliability of data from the four criteria of dependability, transferability, verifiability, dependence and reliability. Findings according to the Akker Pattern in the form of reality-oriented mathematics curriculum components, including: Rationale, Aims & Objectives, Content, Learning activities, Teacher Role, Materials & Resources, Location, Time, Grouping and Assessment, were explained. For the purpose of validation, the proposed model for the quantitative part was carried out using a descriptive survey method and a researcher-made scale. The reliability of the system was calculated using the content validity method and the calculation of content validity ratio indexes and the reliability tool was also calculated using the internal consistency method. Quantitative data was analyzed by confirmatory factor analysis. Finally, it was found that the model of the math curriculum designed based on the reality-oriented approach has the required validity.
    Keywords: realistic mathematics education, mathematics curriculum, curricular spider web, Validation, high school
  • Reyhaneh Sadat Mehdizadeh, Ebrahim Reyhani *, Saeed Haghjoo Pages 99-118

    The main goal of this research is to analyze changes in the dimensions of educational pragmatism in the function chapter of mathematics textbooks using a mixed (quantitative-qualitative) method. The study focuses on the "function" chapter of two textbooks: "Mathematics (1) 10th grade of the second high school Period" published in 2020 and "Mathematics (3) and (4) of the second year of the New secondary education system" published in 1997. The statistical population of the research consists of mathematics teachers who have taught the two mentioned textbooks, and the sample was selected non-randomly from available mathematics teachers and educational leaders. To begin, the content of the textbooks was analyzed using a quantitative method based on John Dewey's "educational pragmatism" theory. A total of 87 completed questionnaires designed as a Likert scale were analyzed and the questionnaire was adapted from Jarrah et al.'s research and localized. The reliability of the questionnaire was verified using Cronbach's alpha coefficient of 0.86. Following this, a qualitative method was used, in which a five-person expert group analyzed the contents of the chapters of the two textbooks under the four dimensions of pragmatism: usefulness, interest, experience, and integration. The expert group coded the results. The joint analysis of the questionnaire and coding showed that the textbook published in 2020 had a more favorable situation in terms of the components and dimensions of pragmatism compared to the textbook published in 1997. Finally, suggestions for future editions of the textbook are presented, with an emphasis on the experience dimension.

    Keywords: Function, Secondary School, mathematics, educational pragmatism, and textbook
  • Reza Jafariharandi * Pages 119-142

    The purpose of the current research was to design a model for revising the experimental science curriculum of elementary school based on the deep learning of Fulen's perspective. The qualitative research method was based on Klein's model. The research community included reference texts in the field of identifying educational reforms needed to revise the curriculum of experimental sciences from 2010 to 2021. Based on this, 51 sources were studied and investigated with a purposeful selection method, and the sampling process was stopped based on theoretical saturation. In the next step, in order to verify the validity of the extracted components, the research community included specialists in the field of educational sciences with doctorate degrees in the fields of curriculum planning and elementary education. The study sample was 10 experts in the field of curriculum planning and elementary education in Isfahan city in 2020, who were selected purposefully. With Lavache's method, content validity ratio (CVR) was evaluated for each extracted component as well as each component of the model. The results showed that the model of revising the primary science curriculum based on Fulen's perspective with the aim of achieving deep learning and the partial goals of strengthening students' competencies, paying attention to the elements of educational design, modifying the conditions of education and facilitating the joint research process, has usefulness and implementation capability. Therefore, it is suggested to the officials of the Ministry of Education and Research to use the designed model in order to implement educational reforms

    Keywords: Design, curriculum revision model, Fulen's deep learning perspective, experimental science of elementary school, Synthesis research
  • Farhad Shafiepour Motlagh *, Abbas Gholtash Pages 143-159
    The purpose of this research was to construct and validate the content teaching scale of elementary course textbooks with entrepreneurship approach. The descriptive research method was a descriptive-survey type. The statistical population of this research included all primary school teachers of the country, numbering 376 people during the years 1395-1401. The method of random sampling was simple and based on Cochran's formula, 112 people were selected for the research. After obtaining a list of the components of teaching the content of elementary course textbooks with an entrepreneurial approach based on the study of theoretical foundations and through an open questionnaire, primary data was provided. In order to check the validity of the questionnaire from content validity and construct validity and also to determine the items of the content teaching scale of elementary course textbooks with an entrepreneurial approach, from exploratory factor analysis using the method of principal component analysis with varimax rotation, to check the degree of agreement and name Placement of extraction factors was used and 8 factors were extracted. The reliability coefficient and internal homogeneity of the questionnaire using Cronbach's alpha for the subscales of revealing the hidden aspects of the content equal to 0.96, creating ideas based on learning the content equal to 0.93, developing semantic units equal to 0.95, criticizing the content equal to 0.87 Content reconstruction equal to 0.95, content crystallization equal to 0.93, missing content compensation equal to 0.94, cognitive load equal to 0.92 were calculated.
    Keywords: teaching, Elementary Course, entrepreneurship, content of textbooks
  • Batool Saiedi, Asghar Soltani * Pages 160-180

    The purpose of the current research was to identify and analyze trends in curriculum research in Iran's higher education. The research method was document content analysis through thematic analysis, and the research instrument was a researcher-made checklist of thematic analysis. All articles in the field of higher education curriculum in educational science journals from 2011 to the beginning of 2021 were reviewed and 1321 articles were selected by purposeful sampling. The research method in the qualitative part was theme analysis, during which the basic, organizing and global themes were extracted. for quantitatively analyze the extracted topics, frequency and percentage statistics were used. Content validity of the instrument was confirmed by curriculum experts. The reliability of the instrument was also estimated by Holsti's reliability index method. Results revealed that the themes of teaching-learning, thematic contents and content areas of the curriculum, teaching methods and e-learning were most prominent in the research trends of higher education. Among the elements of the curriculum, the element of curriculum implementation was the most important. Qualitative research method was the dominant method used in the researches, students were the most participants in the studied researches, and the geographical scope of most of the researches was regional. It was concluded that the research trends in the field of higher education did not have a proper balance in terms of the investigated components. Based on this, it is suggested that the journals call for specialized and special articles in line with the subject needs proposed in this research.

    Keywords: Curriculum, Research trend, Higher Education
  • Zahra Kazemi *, Mostafa Ghaderi, Alireza Assareh, Gholamali Ahmadi Pages 181-198

    The present study was conducted with the aim of developing a conceptual model of higher education curriculum based on sustainable development using a qualitative method of grounded theory. The data of this research was derived from in-depth and semi-structured interviews with 12 subject experts in the field of the country's higher education curriculum, which was based on targeted sampling dependent on the selection criteria and continued until the theoretical saturation of this process was reached. The validity of the research data was checked and confirmed by going back to the participants and external auditors. Data analysis was done based on the Strauss and Corbin model in the form of open, axial, and selective coding in the Atlas Ti 8 software. The results showed that the conceptual model of higher education curriculum based on sustainable development includes causal factors (inattention and neglect, managerial inefficiency, external factors of educational centers, personality and psychological factors), contextual (organizational strategic knowledge, management of organizational communication, support of educational systems) ), intervening factors (individual characteristics, financial factors, managerial factors), strategies (infrastructural strategies, creative strategies, innovative strategies, structural strategies) and consequences (improving the performance of educational centers, improving the satisfaction of students and their parents, empowering human resources, growth and maturity).

    Keywords: Curriculum, Higher Education, stable development, basis theory