فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 68 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 68 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسدالله فلاحی صفحات 5-23

    شمس الدین سمرقندی در دو کتاب قسطاس الافکار و شرح القسطاس درباره قیاس های مختلط از حقیقیه و خارجیه، دو دیدگاه متفاوت را به دست داده است که تحت عنوان های «تحریر اول» و «تحریر دوم» در مقالات دیگری به آن ها پرداخته و نشان داده ایم هرکدامشان دچار خطاهای متعددی هستند و از این روی، هیچ کدام از آن ها تحلیلی درست و کامل از اختلاط قضیه های حقیقیه و خارجیه به دست نمی دهند. در این مقاله قصد داریم نتایج درست اختلاط این قضایا را به دست دهیم؛ به گونه ای که برپایه مبانی فکری منطق دانان مسلمان همچون سمرقندی، هیچ اعتراضی بر این نتایج وارد نباشد و بتوان آن ها را تقریری کاملا درست از اختلاط قضایای حقیقیه و خارجیه دانست. در هریک از شکل های چهارگانه قیاس ارسطویی، اختلاط خارجیه-حقیقیه و حقیقیه-خارجیه را جداگانه بررسی کرده ایم؛ همچنین ضرب ها و اختلاط های عقیم و منتج را به صورت موردی مشخص کرده و نتایج هر ضرب و اختلاط منتج را جداگانه نشان داده و نتایج قابل اثبات را اثبات کرده ایم. بررسی اختلاط های عقیم و نتایج غیر قابل اثبات، نیازمند بررسی نظام مند مثال های نقض است که آن را به مقاله ای دیگر وامی گذاریم.

    کلیدواژگان: قیاس مختلط، مقدمه حقیقیه، مقدمه خارجیه، ضرب های منتج، اختلاط های عقیم، شمس‏ الدین سمرقندی
  • مرضیه اخلاقی صفحات 25-50

    ادراک حسی، همواره یکی از مباحث موردتوجه فیلسوفان بوده و درحوزه معرفت شناسی در تامین شناخت های انسان، نقشی اساسی ایفا کرده است. ابن سینا به‏ عنوان فیلسوف مشایی مسلمان با اعتقاد به وحدت نفس، جدایی و تکثر قوا در انجام دادن افعال، و بیان چگونگی تعامل و ترابط قوای حسی و عقلی، به مسیله ادراک حسی توجه ویژه داشته و به تفصیل بدان پرداخته است. در عصر روشنگری که اصحاب عقل همه چیز را با محک عقل می سنجیدند و با شدت و حدتی غیرمنتظره، عقل و تجربه را منفک از یکدیگر می دانستند، لایب‏ نیتس با اتکا به شناخت وسیع و جامع خویش درباره حکمای مدرسی و تلاش برای تلفیق عناصر فلسفه قدیم یونان با نظرات جدید، مابعدالطبیعه خاص خود را براساس اصول منتخب از منطق ارسطویی شکل داد و نظریه وحدت عمیق دو قوه حساسه و فاهمه را برخلاف فلاسفه پیش از خود، به گونه دیگری ترسیم کرد. در مقاله پیش روی، درپی بررسی و مقایسه این دو نگاه فلسفی نتیجه گرفته ایم اگرچه هردو فیلسوف به امکان پذیرنبودن شناخت حقیقت اشیای محسوس معتقدند و آن را محدود به شناخت خواص، اعراض و لوازم اشیا می دانند، به دلیل وجودداشتن اختلاف نظر مبنایی در تفکر فلسفی شان که در جهان بینی، بینش وحدت گرایانه و کثرت گرایانه، و اصول فلسفی آن ها ریشه دارد، هرکدام به نحوی کاملا متفاوت از دیگری به ضرورت ادراک حسی و نقش محسوسات اذعان داشته و ضمن تاکید بر عقل و روش عقلی، به حس و روش تجربی نیز توجه کرده اند.

    کلیدواژگان: ادراک، ادراک حسی، محسوسات، ابن سینا، لایب ‏نیتس
  • طیبه محمدی کیا صفحات 51-74

    هدف از این پژوهش، مطالعه سیاست اندیشی و سیاست ورزی در اندیشه ابن سینا بوده و تحقیق با استفاده از روش هرمنوتیک دیلتای انجام شده است. در پژوهش پیش روی، درصدد بررسی رویکرد بوعلی به سیاست و نقش سیاسی فرد در ساحت زیست جمعی بوده ایم. پیدایش و پرورش سیاست در اندیشه این فیلسوف با مباحثی مانند تفاوت و تفاضل در آفرینش تا کسب معرفت پیامبرانه و رخ نمودن سنت در الهیات و قدبرافراشتن عدالت در شهر آرمانی اش مرتبط است. روزگار شیخ الرییس در ایران پس از اسلام، بامداد برآمدن سیاست ورزی ایرانی، و شاهد تاسیس سلسله های ایرانی و دوری ایرانیان از خلافت است. چنین رخدادی، ناگزیری از اندیشیدن به سیاست را با خود همراه دارد. تلاش برای بازاندیشی و بازخوانی نسبت میان سیاست ورزی و وحی که بیش از سه سده از عرضه شدنش بر اندیشه ایرانی می‏گذشت، از یک سو و کوشش برای برقرارکردن آشتی میان نقل و عقل یونانی به مثابه میراثی دانشی، از سوی دیگر، ایرانیان آن روزگار را به واکاوی و بازسازی داشته های کهن کشاند. در این نوشتار، سهم شیخ الرییس در این خیزش را رصد خواهیم کرد. این فیلسوف، پیوندی سترگ میان معرفت، وحی و سیاست برقرار کرده و نقش سیاسی مردمان را در ارتباط با جهان آسمانی و تکلیفی زمین و نیز فضیلتی درونی و اخلاقی پی ریخته است که در شهری پیامبرساخته (در دوران پس از حیات پیامبر) به مثابه سازه ای وحی مدار استمرار می یابد. در فلسفه سیاسی ابن سینا، انسان ازطریق زندگی کردن در شهر می‏تواند به کمال دست یابد و بی گمان، این رخداد درازای طرح ریزی شهر به مثابه ظرف سیاست، و تعیین ویژگی های زمامدار نیک و شرایط مشارکت مردم تحقق می یابد. سیاست، شهر و انسان سیاسی، موضوع اصلی مطالعه ما در این مقاله هستند و این مهم ازطریق واکاوی ریخت یابی شهر، سیاست ورزی شهریاران و نقش سیاسی شهروندان صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست، فلسفه سیاسی ابن‏سینا، پیامبر، تقسیم کار، سنت، عدالت
  • حامده راستایی صفحات 75-90

    ادراک ازنظر ابن سینا عبارت است ازحصول صورت مدرک در ذات مدرک. ادراک در امور مادی، متوقف بر تجرید صورت شیء است. متناسب با اینکه صورت ادراکی به چه میزان از عوارض مادی تجرید یافته باشد، ادراک بر سه نوع حسی، خیالی و عقلی تقسیم می شود. شیخ الرییس نفس انسانی را حقیقتی می داند که ذاتا ازسنخ عقول است؛ از این روی، فعل ذاتی و اصلی نفس، ادراک عقلی است و دیگر اقسام ادراک، مادی و به اعتبار بدن برای نفس، ثابت اند. تعقل، پیوندی وثیق با عقل فعال دارد و عقل فعال، علت افاضه صورت های معقول و عاقل شدن مدرک است. براساس تفسیر مشهور ازدیدگاه بوعلی، تجرید، شرط لازم برای ادراک عقلی محسوب می شود و در فرایند ادراک عقلی، مدخلیت ذاتی دارد؛ ولی با دقت در عبارات این فیلسوف می توان مواردی را یافت که در آن ها ادراک عقلی بدون تجرید و صرفا با اتصال به عقل فعال حاصل می شود.

    کلیدواژگان: تجرید، ادراک، عقل فعال، ابن سینا، ادراک عقلی
  • محمود هدایت افزا، سعید انواری صفحات 91-117

    رجب علی تبریزی سومین حکیم نظام ساز پس ‏از میرداماد و ملاصدرا در مکتب فلسفی اصفهان به شمار می آید. او با تقریری نو از برخی مبانی فکری مشاییان و بازخوانی اصطلاحات آنان، مکتبی نومشایی را بنیان نهاد، درخصوص مسایل بنیادین عصر خود همچون مسیله پرافت وخیز «رابطه وجود و ماهیت» تامل و نظریه پردازی کرد و با تکیه بر تلقی خاص از «ماهیت من حیث هی هی» و «وجود وصفی»، نافی دیدگاه های میرداماد و ملاصدرا شد. وی با اعتباری خواندن هیچ یک از زوج مفاهیم وجود و ماهیت، موافق نبود و به جعل بالذات ماهیت به عروض وجود بر آن باور داشت. ثمره چنین نگاهی ترکیب انضمامی اشیا از وجود و ماهیت است. از آنجا که ایده یادشده در معدود پژوهش هایی که معاصران درباره آن انجام داده اند، به درستی تبیین نشده است، در مقاله پیش روی کوشش می شود با تتبع درباره پیشینه دیدگاه تبریزی درخصوص فلسفه سینوی و تحلیل دقیق تر مبادی تصوری او درباره مسیله موردنزاع، نقاط ابهام آن نظریه روشن شود و بدین منظور، به برخی پرسش های مقدر ازجمله ارتباط قاعده فرعیت با عروض خارجی وجود بر ماهیت و بهره مندی شاگردان حکیم از «اصل و فرع» به جای «اصیل و اعتباری» پاسخ داده خواهد شد. تطبیق سه معنای عام، خاص و اخص مفاهیم متمم «اصیل» و «اعتباری» با دیدگاه تبریزی درباره وجود و ماهیت، مطلب پایانی پژوهش پیش روی است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، حکیم تبریزی، ماهیت من حیث هی هی، وجود وصفی، جعل بالذات ماهیت، عروض وجود بر ماهیت، ترکب انضمامی وجود و ماهیت، اصالت ماهیت و فرعیت وجود
  • علیرضا میرزایی صفحات 119-136

    ابن سینا به یک فیلسوف عقل گرا مشهور است و متفکران وی را رییس مشاییان درحوزه اندیشه می‏ دانند. درکنار این شهرت، او یک طبیب ماهر نیز هست و دیدگاه هایی هم درحوزه عرفان و کلام دارد. در این پژوهش، درصدد واکاوی دیدگاه های کلامی و اعتقادی وی با اتکا به آثار برجای مانده از او و دیگر اندیشمندان مرتبط با وی با استفاده از روش توصیف و تحلیل هستیم. آثار و شهرت فلسفی بوعلی به‏ ویژه درحوزه فسلفه مشاء و عقل گرایی حداکثری با رویکرد برون دینی، بررسی دقیق دیگر جنبه های اندیشه وی و به ‏ویژه حوزه کلامی و اعتقادی درون دینی اش را تاحدی دشوار کرده است. هرچند ابن‏ سینا به روش و داده های فلسفی خود پایبند بوده، در موارد خاص، دیدگاه هایی صریح را فراتر از اندیشه فلسفی با رهیافت کلامی و دین مدارانه مطرح کرده است که وجوه مختلف آن، ظرفیت انجام دادن یک پژوهش دقیق را دارد. در این تحقیق، اندیشه های کلامی و اعتقادی وی به عنوان یک مسلمان معتقد را بررسی می کنیم.

    کلیدواژگان: کلام، اعتقاد، ابن‏سینا، فلسفه، حکمت
  • یزدان رزم آرا، جهانگیر مسعودی، عباس جوارشکیان صفحات 137-172

    در رویکرد معرفتی ابن سینا، تنها شهود عقلانی کاربرد دارد و نمی توان از معرفت عرفانی و شهود قلبی در اندیشه وی سخن گفت. شیخ الرییس هدف نهایی معرفت و سعادت را شناخت عقلی و علمی، و اتصال به عقل فعال می دانست که مبتنی بر عقل نظری و شهود عقلانی بود؛ اما در مشرب ملاصدرا برخی حقایق متعالی به کمک عقل نظری، قابل فهم نیستند؛ بلکه با استمداد از کشف وشهود و فراروی از طور عقل و به واسطه علم حضوری دریافت می ‏شوند. در این نوشتار، موافقان با تفکر عرفانی بوعلی را به دو دسته تقسیم کرده ایم: در یک گروه، سنت گرایانی همچون سید حسین نصر، هانری کربن و غلام حسین ابراهیمی دینانی قرار دارند که ازمنظر سنتی- تاریخی و اندیشه رازورزی اسلامی- ایرانی و فلسفه مشرقی، با استناد به برخی آثار ابن سینا وی را زمینه ساز تفکر عرفانی درحوزه فلسفه اسلامی می دانند. گروه دوم، برخی محققان متاخر هستند که می کوشند با تکیه بر نظام معرفت شناسی و علم النفس شیخ الرییس نشان دهند این فیلسوف دو چهره دارد؛ سپس تلاش می کنند ابن سینای اشراقی- عرفانی را از ابن سینای مشایی تمایز بخشند. در ادامه، ضمن مقایسه تفکر ابن سینا و ملاصدرا درحوزه معرفت شهودی نشان خواهیم داد هردو دیدگاه، خطا هستند و اگر بوعلی در آثار خویش از عرفان و عرفا سخن گفته، صرفا ازمنظر عقلی و فلسفه عرفان بوده و او از ابتدا تا انتها از سبک معرفتی مشایی خویش عدول نکرده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، شهود عقلی، حکمت مشرقی، معرفت عرفانی
  • نفیسه ترابی، محمدرضا اسدی صفحات 173-201

    ماهیت اصلی فیلم، تصویر متحرک است و وجه بصری آن اهمیت فراوان دارد؛ اما ذهن انسان نیز دارای نقشی مهم در خلق و ادراک فیلم است و از این جهت، برخی نظریه پردازان، سینما را هنر ذهن نامیده اند. فیلم با برانگیختن احساسات و عواطف مخاطب، او را جذب و با ذهنش ارتباط برقرار می کند. درپی بررسی سیر تحول آرای ابن سینا درمی یابیم برانگیختگی عواطف مخاطب که از انفعالات نفس نشیت می گیرد، با ادراک معانی جزیی که از کارکردهای قوه واهمه در نفس انسانی است، ارتباط دارد. در فلسفه بوعلی، نفس دارای قوای متعددی است که هریک از آن ها با توجه به کارکرد خود در ادراک فیلم یا خلق صحنه های آن نقش دارند. یکی از قوای موثر در خلق و ادراک فیلم، قوه خیال است؛ اما به دنبال بررسی آرای شیخ الرییس درحوزه نفس شناسی به نقش مهم قوه واهمه در ادراک فیلم پی می بریم. قوه واهمه به‏ عنوان یکی از مهم ترین قوای نفس با کارکردهای خود همچون ادراک معنای جزیی و خطای شناختی در درک فیلم نقش آفرینی می‏کند؛ به گونه ای که در ادراک فیلم ازسوی تماشاگر بر دیگر قوا چیرگی دارد. در این مقاله، نقش قوه واهمه در ادرک معنای جزیی، خطای شناختی، محاکات حالات درونی و صدور حکم جزیی در نسبت با فیلم را بررسی کرده و به عنوان نمونه ای عینی، کیفیت تاثیر و نقش این قوه در ژانر وحشت و مکتب اکسپرسیونیسم را که در این ژانر به کار گرفته می شود، تبیین کرده ایم.

    کلیدواژگان: فیلم، واهمه، معنای جزئی، محاکات، عواطف، ابن سینا
  • حسین سعادت، امیرعباس علی زمانی صفحات 203-226

    سعادت از مهم ترین مباحث حکمت عملی محسوب می شود که درطول تاریخ، ذهن فلاسفه یونان باستان تا فیلسوفان امروز را به خود مشغول کرده است و در دوره های مختلف، فیلسوفان براساس مبانی و رویکرد های متفاوت، این مسیله را بررسی کرده اند. یکی از شاخص ترین نظریات عرضه شده درباره سعادت را ارسطو در کتاب ارزشمند خود، اخلاق نیکوماخوس مطرح کرده و شرح وبسط داده است. این نظریه وی بر فیلسوفان پس از او و ازجمله فیلسوفان مسلمان، بسیار موثر واقع شده و ابن ‏سینا به عنوان مهم ترین فیلسوف مسلمان، به میزان زیادی در نظریه سعادت خود، متاثر از ارسطو بوده است. ازدیدگاه ارسطو، سعادت انسان در حیات عقلانی توام با فضایل اخلاقی است؛ همچنان که ابن ‏سینا نیز برترین لذت و خیر را لذت عقلانی قلمداد کرده و سعادت انسانی را در رسیدن به مرتبه عقل مستفاد و مشابهت با عقل فعال و نیز حصول استیلای عقل بر امیال بدنی دانسته است. در این مقاله، نظریه سعادت در فلسفه ارسطو و ابن‏ سینا را واکاوی و تحلیل می کنیم، با استفاده از روش مقایسه ای، وجوه اشتراک و افتراق نظریه های این دو فیلسوف را نشان می دهیم و با به کارگیری روش انتقادی، نقایص و نقاط ضعف هریک از این نظریات را بیان می کنیم.

    کلیدواژگان: ارسطو، ابن‏ سینا، سعادت، لذت، سعادت عقلانی، حیات تاملی، حدوسط
  • حسین زمانیها، محمدحسین مدد الهی صفحات 227-244

    بحث درباره حیات و چیستی آن، یکی جنجالی‏ ترین مباحث بین رشته ای درمیان محققان است که فلاسفه نیز ازنگاه خود بدان پرداخته اند. ابن‏ سینا از اولین فیلسوفان اسلامی ای است که در آثار خویش به این بحث پرداخته و به مشکل اساسی تعریف حیات اشاره کرده است. تاوارا به‏ عنوان یکی از معدود پژوهشگرانی که به بحث حیات در آثار ابن ‏سینا پرداخته، بدون توجه به مشکل اساسی موجود در تعریف حیات نتیجه گرفته شیخ الرییس در آغاز فعالیت فلسفی خود، با تعریف حیات به عنوان تغذیه و نمو، گیاهان را جزء موجودات زنده قلمداد کرده است؛ اما در ادامه و در سیر تکامل فکری خویش با عرضه کردن تعریف دیگری از حیات و یکی دانستن آن با ادراک و حرکت ارادی، از این نظر روی گردانده و گیاهان را از دایره شمول موجودات زنده خارج کرده است. در مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل مفهومی و تحلیل متن، نخست، دیدگاه تاوارا را نقد کرده ایم. مهم‏ترین نقدهای مطرح شده درخصوص نظر وی عبارت‏ اند از: برداشت ناقص از متن ابن‏ سینا؛ توجه نکردن به مشکل اساسی تعریف حیات در فلسفه این فیلسوف؛ نبود تکامل زمانی و تاریخی در تعریف حیات در فلسفه بوعلی. پس از آن، در افقی گسترده ‏تر، مسیله حیات در فلسفه شیخ الرییس را بررسی کرده و نتیجه گرفته ایم وی در آثار خویش، نه دو تعریف، بلکه پنج تعریف متفاوت را درباره حیات به دست داده است و این تعاریف را نمی توان حاصل یک سیر تکاملی در بستر زمان دانست؛ بلکه بازگشت این تعاریف متعدد به مشکل اساسی موجود در تعریف حیات است که بوعلی تا پایان زندگی فلسفی خود با آن مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: حیات، تغذیه، حرکت ارادی، گیاهان، ابن‏ سینا، آکیهیرو تاوارا
  • مهدی خیاط زاده صفحات 245-267

    تناسخ ملکی عبارت است از تعلق نفس انسانی یا حیوانی به انسان، حیوان، نبات یا جماد. نظریه تناسخ ملکی، رقیبی برای مسیله معاد به شمار می آید و از این روی، تبیین استحاله آن به عنوان مقدمه اثبات معاد، ضروری به نظر می رسد. ابن سینا دو برهان برای استحاله تناسخ ملکی دارد. برهان اول در آثار متعدد او آمده و براساس آن، تناسخ، مستلزم اجتماع دو نفس در بدن واحد است؛ اما برهان دوم تنها در الإشارات و التنبیهات  به صورت مجمل ذکر شده است. بوعلی تفصیل و بسط این استدلال را به مواضع دیگری از آثارش حوالت داده است؛ بدون آنکه این مواضع را مشخص کند. خواجه نصیرالدین طوسی، فخرالدین رازی و قطب الدین رازی تقریرهای متفاوتی درخصوص این استدلال به دست داده اند. اختلاف این تقریرها در تعداد شقوق بیان شده ازسوی ابن‏ سینا به عنوان تالی قیاس استثنایی و نیز وجه استحاله این شقوق است. ازمیان این سه تقریر، تنها تقریر قطب الدین رازی با کلام شیخ الرییس مطابقت بیشتری دارد و در دو تقریر دیگر، کمبود یا زیادتی نسبت به متن ابن‏ سینا دیده می شود.

    کلیدواژگان: تناسخ ملکی، معاد، ابن‏ سینا، نفس مستنسخ، مزاج بدنی
  • فاطمه رستمی جاهد، محمدجواد پاشایی صفحات 269-288

    طبیعت انسان برمبنای کسب لذت های پایدار و رهایی از هرگونه رنج و درد آفریده شده است؛ چنان که بسیاری از خواسته های او تحت الشعاع همین میل طبیعی قرار می گیرند. در این پژوهش کوشیده ایم ازمیان نظرات فلاسفه اسلامی، دیدگاه های بوعلی سینا و علامه طباطبایی درباره لذت و رنج را بسنجیم و با یکدیگر تطبیق دهیم؛ لذا پرسش اصلی نوشتار حاضر، این است که بوعلی سینا و علامه طباطبایی درباره لذت و رنج، چه دیدگاه هایی دارند و چه تفاوت ها و شباهت هایی میان دیدگاه هایشان درباره این مسیله وجود دارد. در رویکردی توصیفی- تطبیقی به دیدگاه های این دو دانشمند، وجوه اشتراک آنان درباره این مسیله، چنین سامان یافته است که هردوی آن ها لذت و رنج را ازسنخ ادراک دانسته و مهم ترین تقسیم بندی خود را بر همین پایه بنا نهاده ‍ اند. برخی تفاوت های موجود میان دیدگاه های آنان نیز چنان است که ازنظر بوعلی سینا لذت و رنج، کیفیاتی نفسانی و عارض بر نفس اند و ازنظر علامه طباطبایی، لذت و رنج، اموری وجودی و عین نفس قلمداد می شوند. تفاوت در برخی اقسام، مصادیق و نوع تقابلشان نیز از دیگر اختلافات این دو متفکر در بحث پیش روی است.

    کلیدواژگان: لذت، رنج، بوعلی سینا، علامه طباطبایی، سعادت، هیجان
|
  • Asadollah Fallahi Pages 5-23

    In both of his logical books, Qisṭās al-afkār</em> and its self-commentary Sharḥ al-Qisṭās</em>, Shams al-Dīn Samarqandī presents two versions of mixed ḥaqīqī-khārijī syllogisms. In previous papers, we discussed these two versions and demonstrated that both contain numerous errors. As a result, neither version provides a correct and comprehensive analysis of mixed ḥaqīqī-khārijī syllogisms. In this paper, we aim to present the accurate conclusions of mixed syllogisms. By adhering to the principles accepted by Arabic logicians, including Samarqandī, our version should be beyond objection and can be considered a wholly correct interpretation of mixed ḥaqīqī-khārijī syllogisms. We will examine the khārijī-ḥaqīqī and ḥaqīqī-khārijī mixes separately within each of the four traditional figures of syllogism. We will determine the sterile and productive mood-mixes on a case-by-case basis and elucidate the true conclusions of each productive mood-mix individually. The systematic study of counterexamples for the sterile mood-mixes will be deferred to future research.

    Keywords: mixed syllogism, ḥaqīqī premise, khārijī premise, valid moods, invalid mixes, Shams al-Dīn Samarqandī
  • Marziyeh Akhlaghi Pages 25-50

    Due to its crucial role in acquiring knowledge, sense perception and its philosophical foundations have consistently been among the major topics in the history of philosophy. Avicenna, as a peripatetic (Aristotelian) Muslim philosopher, dedicated special attention to this problem. He advocated the unity of the soul despite the separation and multiplicity of the soul’s functional powers, leading him to posit an interaction or correlation between sensory and intellectual faculties. In the modern era, characterized by an emphasis on reason (intellect) and a perceived separation between reason and experience, Leibniz took a different approach. Drawing on his extensive knowledge of scholastic and ancient philosophers, he sought to reconcile elements of both old and new philosophies in forming his metaphysics. He based his metaphysical framework on select principles from Aristotelian logic but developed a unique theory regarding the unity of sensory and rational faculties. This paper aims to examine and compare these two philosophical viewpoints. Both philosophers held that it is impossible to fully grasp the truth of sensible objects, as knowledge is limited to understanding the properties and accidents of objects rather than their true nature. However, they diverged in their philosophical thinking, rooted in their respective worldviews and their stances on unity and plurality. Consequently, they both acknowledged the necessity of sense perception and the experimental method in acquiring knowledge, while simultaneously emphasizing the importance of reason and rational methods.

    Keywords: sense perception, sensations, Avicenna, Leibniz
  • Tayebeh Mohammadikia Pages 51-74

    The purpose of this paper is to examine the emergence of the concept of the ‘political man’ in Avicenna’s political thought. We seek to understand how Avicenna approached politics and the role of humanity in public life. Avicenna’s ideal city is constructed upon the foundation of key concepts such as tradition, justice, law, and public consensus, all of which are intricately connected to the supreme world. According to Avicenna, the ideal city serves as the manifestation of supreme knowledge, with the political man playing a dynamic and constructive role within it. Avicenna lived during a time of crisis in the Caliphate, which prompted him to engage deeply with political philosophy. At this juncture, Iranians were in revolt, distanced from the Caliphate, and actively seeking a political alternative. This historical context should be viewed as both a theoretical and practical endeavor. This paper delves into Avicenna’s contribution to this significant political event. In Avicenna’s philosophy, concepts like politics, the city, and the political man, like many others, are comprehensible and recognizable within the framework of the Prophet’s Revelation. Thus, this paper explores the formation of the city, the emergence of its structures, the actions of its rulers, and the role and political presence of its citizens from Avicenna’s perspective.

    Keywords: politics, Avicenna’s political philosophy, prophet, division of labor, tradition, justice
  • Hamedeh Rastaei Pages 75-90

    According to Ibn Sina, knowledge occurs when the perceiver acquires the intellectual form of the perceived object. The perception of the material depends on the abstraction of these intellectual forms. Perception, based on the degree to which the perceptual form is abstracted from its material components, is divided into sensory, imaginary, and intellectual categories. Ibn Sina views the human soul as inherently intellectual, with its primary function being the acquisition of intellectual knowledge. Other types of perception are considered material and exist within the soul only through its connection to the body. Reasoning has a close connection with the active intellect (al-ʿaql al-faʿʿāl</em>), which serves as the catalyst for the emergence of intellectual forms and the intellectualization of the perceiver. In current interpretations of Ibn Sina's work, abstraction is deemed a necessary condition for intellectual knowledge, and it plays an essential role in the process of acquiring intellectual knowledge. Nevertheless, there are instances in his work where intellectual knowledge is achieved without abstraction, solely through a connection (ittiṣāl) to the active intellect.

    Keywords: abstraction (tajrīd), perception, active intellect, Avicenna, intellectual knowledge
  • Mahmud Hedayatafza, Saeed Anvari Pages 91-117

    Rajab Ali Tabrizi is considered the third systematic philosopher in the Isfahan School of Philosophy, following in the footsteps of Mirdamad and MollaSadra. He founded a New-Peripatetic school by offering a fresh interpretation of key Peripatetic ideas and reevaluating their terminology. Tabrizi engaged deeply with the pressing philosophical issues of his time, particularly the crucial matter of ‘the relationship between existence and quiddity.’ He challenged the viewpoints of MollaSadra and Mirdamad, relying on his unique understanding of ‘quiddity qua quiddity’ and ‘descriptive existence.’ Tabrizi rejected the notion of considering any pair of existence and quiddity as unoriginal, advocating for the generation of quiddity in the presentation of existence. According to his perspective, this approach resulted in the concrete combination of things from both existence and quiddity. Given that this idea has not been sufficiently elucidated in the limited contemporary research on the subject, this article aims to clarify the ambiguities surrounding Tabrizi’s theory. We do this by exploring the philosophical roots of Tabrizi’s perspective within the context of Avicenna’s philosophy and conducting a detailed analysis of the foundational principles underpinning his views on this contentious issue. To achieve this goal, we will address questions that arise, such as the relationship between the principle of subordination and the external presentation of existence on the quiddity. Additionally, we will explore the use of ‘principal and subsidiary’ instead of ‘original and unoriginal’ terminology by Tabrizi’s students. Finally, the research will conclude by aligning the general, specific, and special meanings of the complementary concepts of ‘originality’ and ‘unoriginality’ with Tabrizi’s stance on existence and quiddity.

    Keywords: Avicenna, Hakim of Tabriz, quiddity qua quiddity, descriptive existence, generation of quiddity, presentation of existence on the quiddity, composition by way of annexation of existence, quiddity, originality of quiddity, unoriginality of existence
  • Alireza Mirzaei Pages 119-136

    Avicenna is renowned as a rational philosopher, often regarded as the leader of peripatetic scholars. In addition to his philosophical acclaim, he was a skilled physician. Moreover, he held noteworthy views in mysticism and theology. This research aims to delve into his theological perspectives using a descriptive-analytical approach, which involves investigating his writings and the views of his contemporaries. It becomes evident that Avicenna’s extensive body of work, his reputation as a peripatetic philosopher, and his strongly rationalistic approach, which extends beyond the confines of religion, pose challenges when examining his inter-religious and theological views. Despite his unwavering commitment to his philosophical methodology and propositions, Avicenna did adopt certain conspicuous theological positions and religious approaches that extend beyond his philosophical thinking. This research seeks to explore the various dimensions of these theological and religious views comprehensively. It approaches Avicenna as a devoted Muslim philosopher, shedding light on this intriguing aspect of his intellectual legacy.

    Keywords: theology, beliefs, Avicenna, philosophy, theosophy
  • Yazdan Razmara, Jahangir masoodi, Abbas Javareshkian Pages 137-172

    In Avicenna’s epistemological framework, knowledge is attainable solely through rational intuition, not mystical intuition. Avicenna emphasized intellectual knowledge and the connection to the active intellect, grounded in theoretical reason and rational intuition, as the ultimate aim of knowledge and happiness. However, Mulla Sadra posited that certain transcendent truths surpass the grasp of theoretical reason, necessitating intuition and innate knowledge beyond the bounds of reason. Scholars who advocate for Avicenna’s mystical tendencies can be divided into two groups: the first group, including traditionalists like Seyyed Hossein Nasr, Henry Corbin, and Gholamhossein Ebrahimi Dinani, consider Avicenna a pioneer of mystical thought within the Islamic philosophy tradition, following the footsteps of earlier Islamic, Iranian, and Eastern mystics. The second group comprises recent researchers who argue that Avicenna’s philosophy exhibits dual aspects. By examining his epistemological system and philosophical psychology, they seek to distinguish between the mystical and peripatetic facets of Avicenna's thought. In the upcoming discussion, we will compare Avicenna’s and Mulla Sadra’s perspectives on intuitive knowledge. It will become apparent that neither the claims of the first group nor those of the second group can be substantiated. Even if Avicenna mentioned mysticism in his works, his views consistently emanated from a rational perspective, and he remained firmly rooted in his peripatetic style throughout his philosophical journey.

    Keywords: Avicenna, Mulla Sadra, rational intuition, illuminative wisdom, mystical knowledge
  • Nafiseh Torabi, Mohammadreza Asadi Pages 173-201

    The essence of cinema lies in its moving pictures, with the visual aspect holding particular significance. However, the human mind plays a distinct role in both the creation and perception of films. This is why some cinema theorists refer to it as ‘the art of the mind.’ By evoking the viewer's feelings and emotions, a film engages with their mind. Avicenna's perspective highlights that the perception of partial meanings triggers emotional responses in the audience, a function attributed to the estimative faculty within the human soul. In Avicenna's philosophical framework, the soul comprises various faculties, each contributing to the perception of films or the creation of cinematic scenes according to their specific functions. One such influential faculty is the imagination. Nevertheless, Avicenna's psychological insights underscore the vital role of the Estimative Faculty in the perception of films. The estimative faculty, as one of the soul's most crucial faculties, plays a significant role in both the creation and comprehension of films. Its functions include perceiving partial meanings and cognitive errors. As a result, the estimative faculty often prevails over other mental faculties when an audience engages with a film. This article investigates the role of the Estimative Faculty in perceiving partial meanings, cognitive errors, imitation of inner emotions, and rendering partial judgments within the context of cinema. To illustrate the impact of this faculty, we offer a focused analysis of the horror genre and the school of expressionism in this regard.

    Keywords: film, estimative faculty, partial meanings, imitation, emotions, Avicenna
  • Hosein Saadat, Amirabbas Alizamani Pages 203-226

    Happiness is a fundamental topic in practical philosophy, captivating the minds of philosophers, from the ancient Greeks to the contemporary philosophers. Throughout history, philosophers have explored this concept from various philosophical perspectives. One of the most influential theories of happiness was developed by Aristotle in his renowned work, Nicomachean Ethics</em>. His theory had a profound impact on subsequent philosophers, including Muslim philosophers like Avicenna, who was heavily influenced by Aristotle’s ideas on happiness. Aristotle believed that human happiness is attained through a rational life enriched with moral virtues. Similarly, Avicenna regarded intellectual pleasure as the highest form of good and happiness and emphasized achieving happiness through reaching the level of acquired intellect and striving for likeness with the active intellect, and maintaining control of reason over bodily desires. In this paper, we employ a comparative approach to examine and analyze Aristotle and Avicenna’s theories of happiness. We aim to highlight both the similarities and differences in their perspectives, while also employing a critical perspective to identify weaknesses and shortcomings within each theory.

    Keywords: Aristotle, Avicenna, happiness, pleasure, intellectual happiness, contemplative life, middle ground
  • Hossein Zamaniha, MohammadHossein Madad Elahi Pages 227-244

    The concept of life is a contentious interdisciplinary issue that has intrigued scholars, with philosophers offering their perspectives. Avicenna is one of the first philosophers who delved into the fundamental problem of defining life in his works. Tawara as one of the few scholars who have paid attention to this matter in Avicenna’s philosophy, without considering the fundamental problem of the definition of life, has come to this conclusion that Avicenna initially defines life as nutrition and growth and as a result classifies plants as living beings. But, in the course of his intellectual evolution, by presenting another definition of life, identifying it with perception and voluntary movement, he deviates from this viewpoint and excludes plants from the living beings. Using conceptual and textual analysis, we critique Tawara's view on three fronts: an incomplete reading of Avicenna's texts, neglecting the fundamental problem of the definition of life, and the absence of historical evolution in Avicenna's perspective on life. Upon a broader examination of Avicenna's philosophical works, it becomes evident that Avicenna doesn’t propose just two definitions for life, as Tawara suggests. Instead, he presents five distinct definitions in his works. These definitions don't represent an evolutionary process but rather highlight the persistent challenge Avicenna faced throughout his intellectual journey in defining life.

    Keywords: life, nutrition, voluntary movement, growths, Avicenna, Akihiro Tawara
  • Mahdi Khayatzadeh Pages 245-267

    Metempsychosis is the concept of the transmigration of a human or animal soul into another human, animal, plant, or even an inanimate object. The theory of metempsychosis poses a challenge to the belief in resurrection (Maʿād), making it necessary to reject metempsychosis before proving Maʿād. Avicenna presents two arguments against metempsychosis. The first argument, found in numerous works, rejects metempsychosis on the grounds that it requires the union of two souls within a single body. Avicenna alludes to the second argument in his Al-Isharat wa al-Tanbihat</em> but postpones its full explanation to another unspecified work. Nasir al-Din al-Tusi, Fakhr al-Din Razi, and Qutb al-Din Razi have proposed different interpretations of this second argument. The variations in interpretation revolve around the number of implications Avicenna expressed for this modus ponendo and his reasons for rejecting them. Among these interpretations, only Qutb al-Din Razi's aligns more closely with Avicenna's original words. In the other two interpretations, there are either deficiencies or excesses compared to Avicenna's work.

    Keywords: metempsychosis, maʿād, Avicenna, soul, bodily temperament
  • Fateme Rostamijahed, Mohammadjavad Pashaei Pages 269-288

    Human nature is inherently inclined towards seeking stable pleasures and alleviating pain and suffering. Many of our desires are rooted in these fundamental drives. In this study, we aim to elucidate and compare the perspectives of Islamic philosophers, particularly Avicenna and Allameh Tabatabai, about the pleasure and pain. We will begin by outlining their respective views on pleasure and suffering and subsequently identify both their commonalities and differences on these subjects. Taking a descriptive-comparative approach to their philosophies, we find that both philosophers regard pleasure and suffering as forms of perception, forming a crucial basis for their categorizations. However, they differ in their interpretations, with Avicenna considering pleasure and suffering as psychological qualities that are incidental to the soul, while Allameh Tabatabai views them as inherent aspects of the soul itself, or existential properties. Furthermore, distinctions emerge in their classifications, manifestations, and the ways of opposition between pleasure and pain.

    Keywords: pleasure, suffering, Avicenna, Allameh Tabatbai, happiness, emotion