فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین ریاحی، شهناز نایب زاده*، ابوالفضل داودی رکن آبادی صفحات 7-23
    مقدمه

    اهمیت تبلیغات به عنوان ابزار اصلاح و تغییر نگرش و رفتار مردم در کنار هزینه های گزاف تبلیغ، موضوع اثربخشی تبلیغات خصوصا در حوزه سلامت توجه مدیران و تصمیم گیرندگان کشورها و نیز محققین را به خود جلب کرده است؛ لذا هدف این پژوهش شناسایی و نگاشت شناختی متغیرهای موثر بر اثربخشی تبلیغات سازمان های فعال در نظام بهداشت و درمان به منظور تدوین سناریوهای مناسب در این زمینه است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش آمیخته از نوع متوالی کیفی - کمی حاضر در گام اول به شناسایی متغیرهای موثر بر اثربخشی تبلیغات با تحلیل محتوای مقالات منتشر شده در سطح ملی و بین المللی در حوزه سلامت پرداخته و در گام دوم از طریق پرسشنامه مربوط به نگاشت شناختی فازی که در بین 18 نفر از خبرگان توزیع شد، روابط بین یازده متغیر حاصل از گام اول را بررسی و به تدوین سناریو با کمک نرم افزارهای Fcmapper و Pajek پرداخته است.

    یافته ها

    تحلیل داده ها یازده متغیر پرتکرار در مقالات منتخب که بر اثربخشی تبلیغ در حوزه سلامت اثرگذار هستند را به همراه تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آنها و سناریوهایی برای تحقق اهداف نظام بهداشت و درمان در زمینه تبلیغ حاصل ساخت.

    نتیجه گیری

    اثربخشی تبلیغ حدی است که یک تبلیغ به یک اثر مطلوب ختم می شود، باتوجه به رقم بالای سرمایه گذاری دولت ها بر روی تبلیغات حوزه سلامت و نیز اهمیت غیر قابل انکار سلامتی، پژوهش حاضر مدیران و تصمیم گیرندگان سازمان های فعال در نظام بهداشت و درمان را به افزایش آگاهی مخاطبان از طریق تبلیغات سودمندی که اطلاعات مناسب در بردارنده ویژگی های محصولات و خدمات مرتبط با سلامتی دعوت می کند؛ تبلیغاتی اثربخش که ارزشمندی برندهای این حوزه را در کنار نفوذ اجتماعی متخخصان امر بهداشت و درمان بکار می گیرند تا از ریسک ذهنی مخاطبان هدف کاسته و مسیر تحقق اهداف کلان کشورها در زمینه پیشگیری، درمان و ارتقای آگاهی مردم در زمینه سلامت را هموار سازند.

    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، نظام سلامت، تحلیل محتوا، نگاشت شناختی
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی، زهرا خیرخواه مرقی* صفحات 25-36
    مقدمه

    مزایای گسترده نسل 4 ام صنعت باعث ورود این فناوری ها به حوزه مراقبت بهداشتی گردید. بسیاری از کشورها با پیاده سازی موفق مراقبت بهداشتی 4.0 توانسته اند مزایای رقابتی زیادی برای خود ایجاد نمایند. در ایران هنوز نسل چهارم مراقبت بهداشتی به طور مناسب بررسی و پیاده سازی نشده است. شناسایی موانع پیاده سازی و روابط بین آن ها می تواند تصمیم گیرندگان را در اخذ تصمیمات مناسب برای تسهیل این مورد یاری رساند. این تحقیق با هدف شناسایی این موانع و تحلیل و روابط فی مابین آن ها انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق در 2 مرحله انجام شد. در مرحله اول با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان و استفاده از تحلیل تماتیک به موانع شناسایی گردید و در فاز دوم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و روش مدل سازی ساختاری تفسیری فراگیر فازی، مدل علی روابط فی مابین موانع به منظور شناسایی بنیادی ترین موانع طراحی شد. شیوه نمونه گیری در هر دو مرحله قضاوتی و گلوله برفی و حجم نمونه در آن ها به ترتیب 16 و 10 نفر است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مصاحبه با خبرگان منجر به شناسایی 44 مانع اصلی گردید که در قالب 7 دسته «موانع ناشی از تحریم»، «موانع مالی و اقتصادی»، «موانع سخت افزاری و نرم افزاری»، «موانع همکاری»، «موانع رقابتی»، «موانع مدیریتی» و «موانع نیروی انسانی» دسته بندی شدند. نتایج مدل سازی نشان داد «موانع ناشی از تحریم»، «موانع رقابتی» و «موانع نیروی انسانی» به ترتیب مهم ترین موانع هستند و باید در سیاست گذاری ها به آن ها توجه ویژه داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش دیدگاه جدیدی در خصوص موانع مراقبت بهداشتی 4.0 ارایه نمود این دیدگاه درباره موانع مرتبط با تحریم ها و مسایل رقابتی است در نتیجه تسهیل ارتباطات بین المللی، آموزش مهارت های تصمیم گیری و حل مسیله و توسعه فعالیت های دانش بنیان برای رفع موانع تحریم توصیه می گردد.  هم چنین تسهیل مشارکت عمومی-خصوصی و تسهیل شرایط حضور شرکت های بین المللی در حوزه سلامت می تواند به افزایش رقابت کمک نماید.

    کلیدواژگان: مراقبت بهداشتی 4.0، موانع، مدل سازی ساختاری تفسیری، صنعت 4.0
  • ام البنین نصرت پناه*، حسن ابوالقاسم گرجی، رفعت باقرزاده صفحات 37-47
    مقدمه

    یکی از چالش‏های اساسی مدیران بیمارستان در شرایط بحران همه‏گیری کووید-19 مدیریت هزینه و کاهش مصرف منابع با حفظ کیفیت خدمات آزمایشگاهی و اطمینان از تداوم ارایه خدمات می‏باشد. آن‏ها باید عملکرد آزمایشگاه را کنترل و گلوگاه‏ها را شناسایی کنند و در نهایت تصمیم بگیرند که چه برنامه‏ای برای کاهش استفاده نامناسب آزمایشگاه و افزایش درآمد لازم است. لذا بررسی حجم کاری آزمایشگاه‏های بالینی اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مدیران بیمارستان برای تدوین و اجرای سیاست‏های ارتقاء عملکرد بخش آزمایشگاه قرار دهد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی از نوع کاربردی می‏باشد که به صورت مقطعی جهت بررسی حجم‏کاری آزمایشگاه بالینی بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) زابل در منطقه سیستان به منظور بررسی حجم مراجعات در دو سال‏ قبل و پس از شروع همه‏گیری کووید-19 و تعیین علل تغییرات احتمالی انجام گرفته است.

    یافته ‏ها: 

    یافته ‏های پژوهش نشان داد که تعداد بیماران بستری مراجعه‏کنندگان به میزان 18/7 درصد و بیماران سرپایی به میزان 49/7 درصد در دو سال بعد از شروع همه‏گیری نسبت به مدت مشابه کاهش و تعداد آزمایشات انجام شده در بخش بستری 0/025 درصد و در بخش سرپایی 13/55 درصد کاهش یافته است و از طرفی میانگین تعداد آزمایش‏ها به ازای هر نفر در بخش بستری 21/09 درصد افزایش و در بخش سرپایی 8/9 درصد کاهش یافته است.

    نتیجه ‏گیری: 

    طبق نتایج بدست آمده از تحقیق، همه‏گیری کووید-19 بر بار کاری آزمایشگاه‏های بالینی تاثیرگذار می‏باشد. لغو موارد بستری الکتیو، کاهش مراجعات بیماران، تعطیلی کلینیک ها و بخش های غیر کرونا، کاهش تصادفات، افزایش مشکلات اقتصادی و عدم اطمینان به کیفیت خدمات از عوامل کاهش بار مراجعه به بیمارستان عنوان گردید.

    کلیدواژگان: بار مراجعه، کووید- 19، آزمایشات بالینی، آزمایشگاه، همه‏گیری
  • آزاده خسروی فارسانی، سمیه حسام*، شقایق وحدت صفحات 49-59
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر جذب گردشگری پزشکی در بیمارستان های منتخب آموزشی درمانی دانشگاه شهید بهشتی سال 1401 بود.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق یک تحقیق کاربردی بود. تعداد 200 نفر از مدیران و کارکنان این بیمارستان ها وارد مطالعه شدند و از این میان 127 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته 24 سوالی برگرفته از پیشینه تحقیق و با انجام تاییدات روایی و پایایی به میزان 711/. و 802/. استفاده شد. از آزمون آزمون تحلیل عاملی اکتشافی، تی تک نمونه ای و تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار SPSS و PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    در مجموع تمامی عوامل با مقادیر ویژه بالاتر از یک توانسته اند 91.371 از واریانس 24 گویه مربوط به پرسشنامه را تبیین کنند. با توجه به این که کلیه مقادیر بالاتر از 0.7 می باشد، بنابراین آلفای کرونباخ متغیرهای پژوهش تایید می شود. با توجه به جدول AVE همه سازه ها بزرگتر از 5/. است و در نتیجه روایی همگرای مدل و مناسب بودن برازش مدل های اندازه گیری تایید می شود.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان داد بعد فضای فیزیکی مناسب بیمارستانی، بعد زیرساخت های حمایتی از بیماران خارجی، بعد تقویت سیستم حمل و نقل، بعد تقویت بازاریابی، بعد نقش کادر پزشکی مجرب، بعد کیفیت ارایه خدمات درمانی و بعد احترام به عقایدگردشگران در جذب گردشگری پزشکی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: جذب، گردشگری پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی
  • هاشم رحیمی علیسرائی، حمیدرضا رضائی کلیدبری*، مراد رضائی دیزگاه صفحات 61-78
    مقدمه

    اعتباربخشی یکی از ابزارهای ارزشیابی سیستم های بهداشتی درمانی به خصوص بیمارستان ها می باشد که در ایران نیز یکی از اولویت های وزارت بهداشت به شمار می رود. منابع انسانی به عنوان مهم ترین منبع سازمان در اعتباربخشی بیمارستان ها به عنوان یک محور مشترک با سلامت حرفه ای دیده شده است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین سنجه ها و ارایه مدل برنامه اعتباربخشی ملی بیمارستان ها با تاکید بر محور مدیریت منابع انسانی از دیدگاه صاحبنظران این حوزه در سطح کشور است.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه به روش کیفی تحلیل محتوا و از طریق بررسی مقالات مرتبط و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با تعدادی از صاحبنظران و ارزیابان اعتباربخشی در سطح کشور انجام شد و 12 نفر از خبرگان علمی و اجرایی با توجه به اشباع داده ها به شیوه قضاوتی هدفمند مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    یافته ها

    سنجه های اعتباربخشی مدیریت منابع انسانی در پنج محور بکارگیری کارکنان با شش زیرمحور، توانمندسازی و بالندگی با شش زیرمحور، حمایت از کارکنان با شش زیرمحور، رهبری و مدیریت با هشت زیرمحور و نظارت و کنترل با هفت زیرمحور دسته بندی گردید.

    نتیجه گیری

    در استانداردهای اعتباربخشی با تاکید بر محور مدیریت منابع انسانی سنجه های مرتبط با نظارت وکنترل با میانگین امتیاز 7.39 از 9 بیشتر مورد تاکید قرار داشت. توجه بیشتر تدوین کنندگان استانداردهای اعتباربخشی به سنجه های مرتبط با این محور می تواند موجب اعتباربخشی دقیق تر از منابع انسانی بیمارستان های کشور شود.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، منابع انسانی، بیمارستان
  • معصومه محمدبیگی، افسانه طاهری*، خدیجه ابولمعالی، کوروش قررگوزلی صفحات 79-92
    مقدمه

    با توجه به اهمیت بررسی علایم جسمانی در بیمارن مبتلا به صرع، پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری علایم جسمانی بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و ترومای کودکی با میانجیگری افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران مبتلا به صرع انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به صرع کشور ایران در سال 1400 بودند که 260 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه علایم جسمانی (کروینکی و همکاران، 2002)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988)، پرسشنامه ترومای کودکی (برنشتاین و همکاران، 2003) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (لاویباند و لاویباند، 1995) بود. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-24 و AMOS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل علایم جسمانی بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و ترومای کودکی با میانجیگری افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران مبتلا به صرع برازش مناسبی داشت. هم چنین، حمایت اجتماعی بر افسردگی، اضطراب و استرس و علایم جسمانی اثر معنادار منفی، ترومای کودکی بر افسردگی، اضطراب و استرس اثر معنادار مثبت و افسردگی، اضطراب و استرس بر علایم جسمانی اثر معنادار مثبت داشت (0/05>P)، اما ترومای کودکی بر علایم جسمانی اثر معناداری نداشت (0/05<P). علاوه بر آن، حمایت اجتماعی با میانجیگری افسردگی، اضطراب و استرس بر علایم جسمانی اثر معنادار منفی و ترومای کودکی با میانجیگری افسردگی، اضطراب و استرس بر علایم جسمانی اثر معنادار مثبت داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه برنامه ریزی برای کاهش علایم جسمانی در بیماران مبتلا به صرع از طریق افزایش حمایت اجتماعی و کاهش افسردگی، اضطراب و استرس ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: علائم جسمانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، ترومای کودکی، افسردگی، اضطراب، استرس، صرع
|
  • Mohammad Hosein Riahi, Shahnaz Nayebzadeh *, Abolfazl Davodi Roknabadi Pages 7-23
    Introduction

      The importance of advertising as a tool to change people's attitude and behavior, along with the high costs of advertising, the issue of the advertising effectiveness, especially in the field of health, has attracted the attention of many country’s managers and decision makers as well as researchers; Therefore, the purpose of this research is to identify and cognitively map the variables affecting the advertising effectiveness of organizations active in the healthcare system in order to develop suitable scenarios in this field.

    Methods

    The present qualitative-quantitative mixed research in the first step identified variables affecting the advertising effectiveness by analyzing the content of articles published at the national and international level in the field of health and in the second step through a questionnaire related to fuzzy cognitive mapping of relationships between eleven variables obtained from the first step has been analyzed and the scenario has been compiled by Fcmapper and Pajek software.

    Results

    Data analysis resulted in eleven frequent variables in the selected articles that have an effect on the advertising effectiveness in the field of health, along with their impact and scenarios for achieving the goals of the health and treatment system in the field of advertising.

    Conclusion

    The effectiveness of advertising is the extent to which an advertisement ends in a desirable effect, considering the high amount of government investment on health advertisements and also the undeniable importance of health, the present research invite the managers and decision makers of organizations active in the health and treatment system to increase the awareness of the audience through useful advertising that invites appropriate information on the features of health-related products and services; Effective advertisements that use the brand value in this area along with the social influence of healthcare specialists to reduce the mental risk of the target audience and pave the way to the realization of the goals of the countries in the field of prevention, treatment and promotion of people's awareness in the field of health.

    Keywords: Advertising effectiveness, health system, Content analysis, cognitive mapping
  • Esmaeil Mazrouinasrabadi, Zahra Kheirkhah Maraghi * Pages 25-36
    Introduction

    The extensive advantages of the 4th generation of industry led to the entry of these technologies into the healthcare sector. Many countries have been able to create many competitive advantages by successfully implementing Healthcare 4.0. In Iran, the fourth generation of health care has not yet been properly investigated and implemented. Identifying implementation barriers and relationships between them can help decision makers in making appropriate decisions to facilitate Healthcare 4.0 implementing. This research was done with the aim of identifying these barriers and analyzing and relationship between them.

    Methods

    This research was done in 2 stages. In the first stage, using semi-structured interviews with experts and the use of thematic analysis, barriers were identified, and in the second stage, using a researcher-made questionnaire and the method of fuzzy total interpretative structural modeling, a causal model of relationships between barriers was designed to identify the most fundamental barriers. The method of sampling in both stages was judgment and snowball and the sample size in them is 16 and 10 people, respectively.

    Results

    The results of interviews with experts led to the identification of 44 main barriers, which are divided into 7 categories: " barriers due to sanctions", "Financial and economic barriers", "Hardware and software barriers", "Cooperation barriers", "competitive barriers", "management barriers" and "human resource barriers" were categorized. The modeling results showed that "barriers caused by sanctions", "competitive barriers" and "human resource barriers" are respectively the most important barriers and should be given special attention in policy making.

    Conclusion

    The results of the research presented a new perspective on the barriers to healthcare 4.0. This perspective is about barriers related to sanctions and competitive issues. As a result, it is recommended to facilitate international communication, train decision-making and problem-solving skills, and develop knowledge-based activities to remove sanctions barriers. Also, facilitating public-private partnership and facilitating the presence of international companies in the field of healthcare can help increase competition.

    Keywords: Healthcare 4.0, Barriers, Interpretive Structural Modeling, Industry 4.0
  • Omolbanin Nosratpanah *, Hasan Abolghasem-Gorji, Rafat Bagherzadeh Pages 37-47
    Introduction

    Cost management and reduction in healthcare resource utilization while maintaining the quality of laboratory services and making sure of the continued provision of servicesare one of the basic challenges facing hospital managers under COVID-19 pandemic conditions. Hospital managers have to control laboratory performance, identify the bottlenecks, and finally decide which program is necessary for reducing inappropriate utilization of laboratory resources and increasing hospital revenue. Accordingly, study of the workload in clinical laboratories provides them with valuable information to develop and implement policies that improve laboratory performance.

    Methods

    This applied cross-sectional research followed a descriptive-analytical method for analyzing the workload of the clinical laboratory of Amirul Mominin Ali Zabol Hospital in Sistan region in order to investigate the volume of referrals in two years before and after the start of the epidemic. Covid-19 and determining the causes of possible changes has been done.

    Results

    The research findings indicated that the number of inpatients referring to the hospital laboratory has decreased by 18.7% and outpatients by 49.7%, 2 years into the Covid–19 pandemic in comparison with the same period before it, and the number of tests has decreased by 0.025% in the inpatient ward and by 55.13% in the outpatient ward compared to the pre-epidemic period, on the other hand, the average number of test for each person has increased by 21.09% in the inpatient ward and has decreased by 8.9% in the outpatient ward.

    Conclusion

    Based on research results, the Covid–19 pandemic affects the workload of clinical laboratories. Cancellation of elective hospitalization cases, decrease of patients' visits to the hospital, closure of non-COVID wards and clinics, reduction in accidents, increases in economic problems, and uncertainty on the quality of services were among the mentioned factors that decreased the number of patients visiting the hospital.

    Keywords: Workload, Covid-19, Clinical Trials, Laboratory, pandemic
  • Azadeh Khosravi Farsani, Somayyeh Hesam *, Shaghayegh Vahdat Pages 49-59
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the factors influencing the attraction of medical tourism in selected educational and therapeutic hospitals of Shahid Beheshti University in 1401.

    Methods

    This research was an applied research. 200 managers and employees of these hospitals were included in the study, and 127 of them were selected as samples based on Morgan's table. In this research, the researcher made a questionnaire with 24 questions taken from the background of the research and by confirming the validity and reliability to the amount of 0/711 and 0/802 Used. Exploratory factor analysis test, sample t-test and confirmatory factor analysis with SPSS and PLS software were used.

    Results

    In total, all factors with eigenvalues higher than one were able to explain 91.371 of the variance of 24 items related to the questionnaire. Considering that all values are higher than 0.7, therefore Cornbrash’s alpha of the research variables is confirmed. According to the AVE table, all structures are greater than 5. And as a result, the convergent validity of the model and the appropriateness of the fit of the measurement models are confirmed.

    Conclusion

    The investigations showed that the physical space of the hospital, the supporting infrastructure for foreign patients, the strengthening of the transportation system, the strengthening of marketing, the role of experienced medical staff, the quality of providing medical services, and the respect for the opinions of tourists are important in attracting tourists. Medical tourism has an impact.

    Keywords: Attraction, Medical tourism, Shahid Beheshti University
  • Hashem Rahimi Alisaraei, Hamidreza Rezaee Kelidbari *, Morad Rezaei Dizgah Pages 61-78
    Introduction

    Accreditation is one of the evaluation tools of health care systems, especially hospitals, which is one of the priorities of the Ministry of Health in Iran. Human resources have been seen as the most important resource of the organization in the accreditation of hospitals as a common axis with professional health. The purpose of the current research is to determine the parameters and present the model of the national accreditation program for hospitals with emphasis on the axis of human resource management from the point of view of experts in this field at the country level.

    Methods

    This study was conducted using the qualitative method of content analysis and through the review of related articles and semi-structured interviews with a number of experts and accreditation evaluators at the country level, and 12 scientific and executive experts based on data saturation in a purposeful judgment manner were interviewed.

    Results

    Accreditation measures of human resources management in five axes: employing employees with six sub-axes, empowering and growing with six sub-axes, supporting employees with six sub-axes, leadership and management with eight sub-axes, and monitoring and control with seven sub-axes.

    Conclusion

    In accreditation standards with emphasis on human resource management axis, the metrics related to monitoring and control were emphasized more with an average score of 7.39 out of 9. More attention of the compilers of accreditation standards to the metrics related to this axis can lead to more accurate accreditation of the human resources of the country's hospitals.

    Keywords: Accreditation, human resources, Hospital
  • Masoumeh Mohammadbeigi, Afsaneh Taheri *, Khadijeh Abolmaali, Koroush Gharergozli Pages 79-92
    Introduction

    Considering the importance of examining somatic symptoms in patients with epilepsy, the present study was conducted with the aim of investigating the structural model of somatic symptoms based on perceived social support and childhood trauma with the mediating of depression, anxiety and stress in patients with epilepsy.

    Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive from type of correlation. The research population was the patients with epilepsy of Iran in the 2021 year, which number of 260 people of them were selected as a sample by simple random sampling method. The research tools were included somatic symptoms questionnaire (Kroenke et al., 2002), perceived social support scale (Zimet et al., 1988), childhood trauma questionnaire (Bernstein et al., 2003) and depression, anxiety and stress scale (Lovibond and Lovibond, 1995). Data were analyzed by structural equation modeling in SPSS-24 and AMOS-26 software.

    Results

    The findings showed that the model of somatic symptoms based on perceived social support and childhood trauma with the mediating of depression, anxiety and stress in patients with epilepsy had a good fit. Also, social support had a significant negative effect on depression, anxiety and stress and somatic symptoms, childhood trauma had a significant positive effect on depression, anxiety and stress, and depression, anxiety and stress had a significant positive effect on somatic symptoms (P<0.05), but trauma childhood had no significant effect on somatic symptoms (P>0.05). In addition, social support with the mediating of depression, anxiety and stress had a significant negative effect on somatic symptoms and childhood trauma with the mediation of depression, anxiety and stress had a significant positive effect on somatic symptoms (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is necessary to plan to reduce somatic symptoms in patients with epilepsy by increasing social support and reducing depression, anxiety and stress.

    Keywords: Somatic Symptoms, Perceived Social Support, Childhood Trauma, depression, anxiety, Stress, Epilepsy