فهرست مطالب

مسائل اجتماعی ایران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا اسکندری نژاد*، سید ضیاء هاشمی صفحات 9-26

    پژوهش حاضر با به کارگیری روش فراتحلیل کیفی تلاش می کند پژوهش های حوزه سربازی در ایران را بررسی کند. به این منظور، با گزینش 23 مقاله به عنوان نمونه، یافته های این حوزه در چند زمینه توصیف و تفسیر شد. نخست مقاله ها از روزن تاریخ انتشار و جنسیت پژوهشگران دسته بندی شد و سپس پارادایم های روشی، گستره های پژوهش، رویکردهای پژوهش و تمرکز موضوعی پژوهش ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. از حیث شکلی و روش شناختی، پارادایم تفسیری، از حیث رویکرد، روش کیفی و از حیث تمرکز موضوعی، حوزه پزشکی و سلامت بیشترین آمار را در میان پژوهش های انجام شده دارند. پس از توصیف و تفسیر یافته های پژوهشی، برخی مطالعات خارجی درپیوند با سربازی نیز بررسی شد.
    از دیدگاه این پژوهش، سربازی در ایران ابعاد گوناگونی دارد که پژوهشگران آن را مثبت یا منفی ارزیابی کرده اند. بر پایه تجربیات داخلی و خارجی، سربازی در شکل کنونی آن برای جامعه ایرانی کارکرد چندانی ندارد و نیاز به تغییر شکل و به روزرسانی آن بیش از هر زمانی احساس می شود.

    کلیدواژگان: نظام وظیفه، سربازی، مطالعات سربازی، فراتحلیل کیفی
  • محمد بیطرفان* صفحات 27-43

    انقلاب مشروطیت زمینه توسعه مفاهیم مدرن در بستر اجتماع را فراهم کرد و هیجان های ناشی از آن، باعث تاسیس ده ها روزنامه و انجمن مستقل شد. این مسیله ازآن جهت اهمیت دارد که تا پیش از آن به جز چند نشریه و انجمن وابسته دولتی، فرصتی برای عرض اندام طبقه متوسط باسواد شهری وجود نداشت؛ بنابراین هر فرد و دسته ای با تاسیس روزنامه و انجمن به نشر عقاید خود پرداخت و این تکثر مسبب تاویلات گوناگون از مفاهیم مدرن شد. در این میان، مشروطه خواهان دست بالا را داشتند و بیش از 90درصد رسانه های شهری در اختیار آنان بود. در مقابل چند روزنامه محافظه کار-سنت گرا هم وجود داشت که از نظر محتوایی و تحلیل مفاهیم جدید، فقط روزنامه اقیانوس ارزش بررسی و تدقیق دارد. این روزنامه با سردبیری عبدالرحیم الهی روحانی اندیشمند و فکور، به مبارزه با تاویل اندیشه های مدرن از سوی مشروطه خواهان پرداخت.
    یافته های پژوهش نشان می دهد او با تاثر از آرای اندیشمندان اروپایی، آزادی را در قید قانون تعریف و در مقابل قانون را بر مبنای شریعت تفسیر کرد. با این حربه، هم رفتار مشروطه خواهان تندرو را معارض آزادی مصرح در قانون اساسی نشان داد و هم مقام سلطنت را (بر مبنای همان قانون) مقدس نمایاند. این نوشتار با بررسی مفهوم آزادی در آرای اندیشمندان اروپایی، هم مبحث هم زمانی و توسعه زمانمند آن را در نظر دارد و هم تاثیر آن و یا خلاف آن را در محتوای روزنامه اقیانوس نشان می دهد.

    کلیدواژگان: روزنامه اقیانوس، عبدالرحیم الهی، آزادی، قانون، سنت
  • فاطمه جواهری*، نیلوفر اورعی صفحات 45-83

    همه گیری کووید-19، کیفیت زندگی افراد و همچنین عملکرد نهادهای جامعه را برای مدت طولانی با مسایل فراوانی مواجه ساخت. پژوهشگران ایرانی درباره آثار و پیامدهای مختلف این رخداد به کاوش پرداخته و بخشی از دستاوردهای خود را در مجلات علمی بازتاب داده اند. آگاهی از دستاوردهای مساعی انجام شده، ازنظر علمی و کاربردی روشنگر خواهد بود. در این راستا می توان دو هدف را متصور شد؛ هدف نخست، شناسایی ویژگی های مقالات موجود از حیث مختصات نظری، روش شناختی و محتوایی و هدف دوم، شناسایی تاثیرات بحران کرونا بر جامعه ایران است.
    در تحلیل اطلاعات برگرفته از مقالات منتخب، از مفهوم بحران سیلویا والبی به عنوان یک ابزار فکر بهره گرفته شده است. با اتکا به روش مرور نظام مند تحقیقات پیشین، 93 مقاله مرتبط با این موضوع که در مجلات علوم اجتماعی و جامعه شناسی کشور در بازه سال های 1399 تا 1401 منتشر شده بود، گزینش و بررسی شد. نتیجه تحلیل ها حاکی از آن است که بیشتر پژوهش ها در سطح خرد و با رویکردی توصیفی (8/39 درصد) و تبیینی-پیامدی (9/ 35 درصد) به مطالعه کووید 19 پرداخته اند. روان شناسی اجتماعی (2/19 درصد) و جامعه شناسی دین (1/14 درصد) بیش از حوزه های دیگر در مرکز توجه پژوهشگران بوده است. همچنین بیشتر پژوهش ها (5/41 درصد) کووید-19 را بحرانی تلقی کرده اند که شکل و صورت بندی اجتماعی را در برخی حوزه ها مانند دین داری، سبک های زندگی، الگوهای فراغت، مراسم سوگواری و روش های آموزش، تغییر داده است. در پایان، پاره ای خلاهای پژوهشی مربوط به مطالعه ابعاد اجتماعی کووید-19 مطرح شده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا، صورت بندی اجتماعی، بحران، مرور نظام مند
  • محمد خادمی کله لو*، سید محمد خدایی، بهروز رحیمی صفحات 85-122

    هدف پژوهش حاضر، هدف شناسایی و رتبه بندی موانع اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی در بازار کار ایران است. این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد که با رویکرد آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) انجام شده است. بخش کیفی با بهره گیری از روش فراترکیب صورت گرفت و درنتیجه طی یک فرایند هفت مرحله ای، درمجموع 52 سند به عنوان نمونه بخش کیفی انتخاب و تحلیل شد. بخش کمی پژوهش نیز به روش توصیفی و بهره گیری از شیوه پیمایش صورت گرفت. نمونه گیری با استفاده از تکنیک نمونه گیری ملاکی انجام شد و 80 نفر از خبرگان در پژوهش مشارکت داشتند. داده های بخش کیفی به روش تحلیل محتوا، با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای مضمونی و به کمک نرم افزار MAXQDA20 و داده های بخش کمی با استفاده از آماره های توصیفی و استنباطی و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart PLS تحلیل شد. یافته های بخش کیفی در قالب 7 عامل شامل عوامل اقتصادی، آموزشی، ساختاری، سیاسی، محیط کسب وکار، فرهنگی و نیروی انسانی احصا گردید. همچنین نتایج بررسی نظر خبرگان نشان داد به جز عامل نیروی انسانی، می توان سایر عوامل را به عنوان موانع اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی در بازار کار ایران در نظر گرفت که در بین آن ها عامل اقتصادی مهم ترین و عامل فرهنگی کم اهمیت ترین اولویت را دارند.

    کلیدواژگان: موانع، اشتغال، دانش آموختگان، دانشگاه، بازار کار
  • محمد روزخوش* صفحات 123-148

    یکی از آرمان های انقلاب، تغییر بنیادین در مناسبات حاکم بر نظام اجتماعی و فرهنگی بود. این خواست تغییر در همه میدان های اجتماعی در ایران پساانقلاب دنبال شد. این تحقیق به میانجی مطالعه موردی میدان فوتبال در دهه نخست پس از انقلاب، می کوشد تجربه  بازسازی فرهنگ و جامعه در ایران پساانقلابی را بازخوانی کند. «فوتبال» به سبب محبوبیت گسترده و توده ای، می تواند نمونه  مناسبی برای تحلیل این موضوع باشد. پرسش این است که نظام انقلابی چگونه با میدان فوتبال مواجه شد و چه ایده ها/ الگوها/ پرکتیس هایی را در میدان فوتبال به کار بست؟
    تحلیل گسترده  متون و اسناد نشان می دهد که ایده ورزش اسلامی یا ورزش انقلابی -تا حدی همچون عرصه های دیگری مانند سینما و تیاتر و دانشگاه- هرگز از پرده ابهام بیرون نیامد. درعین حال، محبوبیت گسترده  فوتبال و برخی رفتارها و شعارهای تماشاگران که با هنجارهای سیاسی حاکم هم نوا نبود، در بحبوحه تنش های پساانقلاب و جنگ، فوتبال را به رقیبی برای ارزش های رسمی بدل کرد. مهم ترین غایتی که مسیولان در ورزش و خاصه فوتبال دنبال می کردند؛ یعنی تولید سوبژکتیویته نوین در غیاب خط مشی مشخص و فقدان یک الگوی کلان تغییر اجتماعی به جایی نرسید. به این ترتیب، از نیمه های دهه 60 و هم زمان با افول رادیکالیسم در جامعه و سیاست ایران، مدیران ارشد کشور بر ورزش قهرمانی صحه گذاشتند و عملا فوتبال ایران به تدریج گام در همان مسیر معمول ورزش جهانی گذاشت. این پژوهش نشان می دهد چگونه سیاست گذاران در فرایند برپاکردن آپاراتوس های دولت در دهه  60، به نحوی از آرمان های مبهم نخستین عقب نشستند و این زمینه ساز سیر تحولی بود که به تدریج در دهه  70 در فرهنگ و جامعه  ایران پیش رفت.

    کلیدواژگان: ایران پساانقلابی، بازسازی فرهنگ و جامعه، سیاست اجتماعی فوتبال، تولید سوبژکتیویته نوین
  • سیده معصومه شاد منفعت*، مهدی رحمتی صفحات 149-172

    هدف اصلی این مقاله، بررسی چرایی درگیری کاربران شبکه های اجتماعی در قلدری سایبری با استفاده از تیوری کنش موقعیت مند است. بدین منظور با استفاده از نمونه 380 نفری از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه گیلان که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، مفروضه های تیوری کنش موقعیت مند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که خودکنترلی پایین (ضریب بتا: 180/0)، اخلاقیات پایین (ضریب بتا: 130/0)، بازدارندگی ادراک شده پایین (ضریب بتا: 090/0) و بستر اخلاقی انحرافی (ضریب بتا: 337/0) تاثیر معناداری بر مشارکت دانشجویان در قلدری سایبری دارند. همچنین، سطح تحصیلات (ضریب بتا: 097/0-)، سن (ضریب بتا: 116/0-)، وضعیت تاهل (ضریب بتا: 090/0-) و جنسیت (ضریب بتا: 124/0)، احتمال افزایش قلدری سایبری را ارتقا می بخشد. افزون بر آن، تمایلات کج روانه رابطه بستر مجرمانه و قلدری سایبری را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: تئوری کنش موقعیت مند، قلدری سایبری، دانشجویان دانشگاه گیلان
  • حامد شیری*، سروه اخرتی صفحات 173-194

    بررسی و سنجش نگرش های محیط زیستی با توجه به مسایل و مخاطرات موجود به یکی از مهم ترین موضوعات اجتماعی روز تبدیل شده است. در این چهارچوب مقاله حاضر تلاش کرده است محیط زیست گرایی ایرانیان و عوامل موثر بر آن را در مقایسه با وضعیت جهانی مورد سنجش قرار دهد. تبیین محیط زیست گرایی با ارجاع به رویکردهای نظری در قالب فرضیات چندگانه اثر رفاه اقتصادی یا فقر معیشتی، اثر سرمایه اجتماعی، اثر جنسیت و اثر دین و دین داری آزمون شده است. ازنظر روش شناختی پژوهش حاضر به شیوه اسنادی و تحلیل ثانویه داده های آخرین موج پیمایش ارزش های جهانی (موج 7) انجام شده است. موج هفتم این پیمایش در فاصله سال های 2020-2017 و در 59 کشور جهان (ازجمله ایران با نمونه 1499 نفری) به اجرا درآمد. یافته ها نشان می دهد ایران در خوشه بندی محیط زیست گرایی در خوشه 1 با نمره بالا و در رتبه 11 در بین 59 کشور جهان قرار دارد. یافته های تبیینی حاکی از آن است که محیط زیست گرایی -هم در ایران و هم در مقیاس جهانی- با تحصیلات، رفاه اقتصادی، مشارکت اجتماعی و ارزش های فرامادی رابطه مستقیم و با متغیرهای سن، فقر و دین باوری رابطه معکوس دارد. از دیگر یافته های مهم پژوهش، گرایش های محیط زیستی متفاوت ادیان جهانی است؛ درحالی که یهودیان اهمیت یکسانی برای رشد اقتصادی و حفاظت از محیط زیست قایل اند، مسیحیان بیشتر حامی محیط زیست و مسلمان بیشتر مدافع رشد اقتصادی هستند.

    کلیدواژگان: محیط زیست گرایی، نگرش محیط زیستی، پیمایش ارزش های جهانی، ایران
  • حسن غنیمتی*، توران احمدی، طلیعه خادمیان صفحات 195-211

    در زمینه تاثیر جهانی شدن بر تضعیف یا تقویت هویت ملی ایرانی، مطالعات متعددی در داخل کشور صورت گرفته است و نویسندگان هر یک از این تحقیقات متناسب با شاخه علمی خود به تفسیر و تبیین این روابط پرداخته اند و یافته های برخی از آن ها جهانی شدن را عاملی تقویت کننده و برخی دیگر عاملی تضعیف کننده بیان نموده اند.
    پژوهش حاضر نیز با اتخاذ رویکردی جدید در حوزه روش و بهره گیری از فراتحلیل، درصدد است یافته های مطالعات مستقل و مشابه در این زمینه را ترکیب کند و درنتیجه تحلیلی ورای تحلیل های صورت گرفته، ارایه دهد. درواقع، هدف این پژوهش، فراتحلیل پژوهش های انجام شده درزمینه تاثیر جهانی شدن بر هویت ملی ایرانی است تا از این طریق تصویری جدید و مشخص از وضع فعلی پژوهش ها و کاستی های این حوزه به دست آید.
    جامعه آماری پژوهش، تحقیقات صورت گرفته درزمینه تاثیر جهانی شدن بر هویت ملی است که از طریق جستجو در پایگاه اطلاعات علمی مگیران، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نورمگز، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و ایرانداک به دست آمده اند. از بین تحقیقات صورت گرفته، پس از پالایش اولیه، 17 مورد با توجه به معیارهای فراتحلیل به عنوان نمونه برگزیده شدند. یافته ها در دو بخش مرور نظام مند و محاسبه اندازه اثر با استفاده از نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) ارایه شده اند.
    مهم ترین نکات ضعف پژوهش های این حوزه عبارت اند از: استفاده کم از پرسشنامه های استاندارد، استفاده از مولفه های متعدد و گاه بی ربط برای اندازه گیری متغیر جهانی شدن و حتی هویت ملی، نبود چهارچوب نظری مشخص، کم توجهی به اعتبار و پایایی ابزار پژوهش در اکثر تحقیقات، مبهم و غیرکاربردی بودن پیشنهاد های ارایه شده در بخش نتیجه گیری پژوهش ها. همچنین، محاسبه اندازه اثر بیانگر آن است که جهانی شدن بر هویت ملی 47/0- تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت ملی، فراتحلیل
  • سعید کبیری*، جواد مداحی، حسین حیدری، مهدیه آخوندی صفحات 213-237

    شرط بندی مسابقات مختلف ورزشی، قمار و جرایم مربوط به این حوزه، با توجه به اقبال جوانان به ورزش های گروهی به ویژه فوتبال، جایگاه خود را به عنوان کانالی تسهیلگر در تامین درآمدی بادآورده مطرح کرده است. اهمیت بالای ورزش در کشورهای مختلف، گستردگی رشته های ورزشی و توجه گروه های مختلف به رویدادهای ورزشی، منجر به افزایش توجه به صنعت شرط بندی های ورزشی به مسابقات ورزشی شده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر فشارهای اقتصادی بر درگیری افراد در شرط بندی های ورزشی غیرقانونی آنلاین است. بدین منظور از نمونه 447 نفری منتخب به روش نمونه گیری در دسترس از شهروندان مرد شهرهای بندر انزلی، رشت، لاهیجان، رودسر و لنگرود استفاده شد. یافته ها نشان داد که فشارهای اقتصادی عینی با میانجیگری فشار ذهنی، عواطف منفی و انگیزه های انحرافی بر شرط بندهای ورزشی غیرقانونی آنلاین تاثیرگذارند. همچنین پایگاه اقتصادی و اجتماعی پاسخگویان روابط علی مدل فشار عمومی و شرط بندی های غیرقانونی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: تئوری فشار عمومی، شرط بندی های غیرقانونی آنلاین، ورزش، گیلان
  • علی رضا کریمی*، صلاح الدین قادری، بهزاد همتی صفحات 239-260

    بررسی و شناخت علل پدیدآورنده فساد، فرآیندهای سازمانی و کنش های اجتماعی موجده آن، شاخص ها و پیامدهای فساد و راه های مقابله با این پدیده در عرصه اداری، ضرورتی جدی و انکارناپذیر است. در سطح شهرداری ها نیز فساد به عنوان یکی از مسایل مهم مدیریت شهری شناخته می شود؛ ازاین رو هدف از انجام این پژوهش، دست یابی به مدلی برای تبیین محمل های بروز فساد اداری در شهرداری تهران است. بر این اساس با رویکرد استقرایی و به روش گراندد تیوری و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته به بررسی پدیده پیش گفته پرداخته شد. در این راستا با 30 نفر از مدیران و متخصصان موضوع فساد اداری مصاحبه صورت گرفت و بعد از انجام فرآیندهای کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، 12 مقوله اصلی و 44 محور بروز فساد اداری در شهرداری تهران شناسایی و درنهایت مدل پارادایمی، شرایط علی، شرایط مداخله گر و شرایط زمینه ای بروز فساد اداری در شهرداری تهران تبیین شد.
    محمل های فساد در دو سطح یعنی ساختار سازمانی و محیط سازمانی و کنشگری بوروکراتیک قابل بررسی اند. محمل ها و محورهای زمینه ساز بروز فساد اداری در شهرداری، همگی حول محور مفهومی کلی تر یعنی «ساختار سازمانی فسادخیز» (که بستر مناسب را برای بروز این زمینه ها ایجاد کرده است) گرد هم می آیند. ساختار سازمانی فسادخیز درنهایت نوعی فرهنگ فساد در شهرداری تهران را پدید آورده که نتیجه آن بازتولید فساد در بستر سازمانی شهرداری تهران است.

    کلیدواژگان: فساد اداری، گراندد تئوری، محمل های بروز فساد، ساختار سازمانی فسادخیز، شهرداری تهران
  • خدیجه کشاورز*، فردوس شیخ الاسلام، فاطمه موسوی ویایه صفحات 261-280

    هدف این پژوهش، بیان مدلی داده بنیاد درباره علل و شرایط وقوع آزار جنسی در دانشگاه است. داده های تحقیق با مطالعه اسناد و از خلال مصاحبه با 15 نفر از دانشجویان دختر در یکی از دانشگاه های دولتی استانی مرزی (با نمونه گیری هدفمند) به دست آمده است.
    تحلیل داده ها پس از کدگذاری باز، محوری و گزینشی، نشان داد که در این دانشگاه نظام تبعیض آمیز جنسیتی جامعه بزرگ تر بازتولید می شود و مرزبندی جنسیتی و مناسبات فرودستی و بی قدرتی زنان ادامه می یابد. بازتولید فرهنگ تجاوز در محیط دانشگاه همراه با روابط قدرت/ ارزش و قومیت گرایی در این دانشگاه خاص و عدم حساسیت بوروکراسی به آزار جنسی زنان، شرایطی را به وجود می آورد که شکایت قربانیان نادیده گرفته می شود و یا آن ها برای حفظ آبرو ناچار به سکوت می شوند. پیامد این شرایط به فروپاشی اعتماد دانشجویان به جایگاه دانشگاه، ازخودبیگانگی و سرخوردگی ایشان می انجامد. درنهایت، دانشگاه در تحقق آرمان های خود برای پاسخ به نیازهای جامعه و رشد و توسعه سامان اجتماعی عادلانه تر، ناموفق می ماند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، دانشجویان دختر، آزار جنسی، فرهنگ تجاوز، مدل داده بنیاد
  • ندا گل بهاری* صفحات 281-306

    متن حاضر بر آن است تا با بهره گیری از نظریه زمینه ای، تجربه زیسته دخترانی را که به شیوه تک زیستی و مستقل از خانواده در شهر تهران زندگی و کار می کنند، در بزنگاه هایی که به نظر می رسد هویت جنسیتی فردی و هویت جنسیتی اجتماعی آن ها در مقابل هم قرار گرفته اند، واکاوی کند. نظر به اینکه تقابل می تواند در انواع تفاوت، تضاد، تعارض، تناقض و تقارن نمایان شود، پاسخ به این پرسش مهم که خروجی نهایی تقابل این دو مجموعه از تعاریف برای این گروه از دختران چه خواهد بود، محور اصلی پژوهش حاضر است.
    به منظور دستیابی به این هدف،13 مصاحبه عمیق انجام شده است. یافته ها از وجود تعارض هویت جنسیتی در بین مشارکت کنندگان حکایت می کند. افراد در مواجهه با موقعیت های مختلف بسته به شرایط زمینه ای و مداخله گر، ترکیبی از راهکارهای هم نوا با الگوی هویت جنسیتی فردی (الگوهای مدرن تر هویتی) و استراتژی های همسو با الگوی هویت جنسیتی اجتماعی (الگوهای سنتی تر هویتی) را اتخاذ می کنند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت جنسیتی، دیالکتیک، تعارض هویتی، نظریه زمینه ای
  • پژمان برخورداری* صفحات 307-314

    کتاب «کشش های تعهد: منابع سیاسی همبستگی در جوامع متکثر» به ویراستاری کیت بنتینگ، ویل کیملیکا در سال 2017 توسط دانشگاه آکسفورد به چاپ رسیده است.  این کتاب به ابتکار بنیاد علوم اروپا منتشر و از طریق کمک مالی شبکه تحقیقاتی «پاسخ به پیچیدگی های تکثر در اروپا و کانادا» (RECODE) به سرپرستی پیتر کراوس که اکنون در دانشگاه آگسبورگ است، حمایت شد. اولین پیش نویس فصل های این کتاب در کارگاه برگزارشده در موسسه دانشگاه اروپایی (EUI) در سال 2014، ارایه گردید.
    درباره ویراستاران کتاب: ویل کیملیکا یکی از برجسته ترین فیلسوفان سیاسی معاصر در دنیای انگلیسی زبان است که اکنون در دانشگاه کویین کانادا در حوزه فلسفه سیاسی و مطالعات کانادا تدریس می کند. حوزه اصلی پژوهش های وی در باب مسیله حقوق اقلیت های قومی/ملی، مدل های شهروندی و عدالت اجتماعی در جوامع چندفرهنگی است. او در آثارش کوشش کرده است در چهارچوب فلسفه سیاسی لیبرالی، نظریه ای جدید برای حقوق اقلیت های قومی/ملی ارایه دهد. کتاب «شهروندی چندفرهنگ گرا: نظریه ای لیبرال برای حقوق اقلیت ها»(1995) به نوبه خود نقطه عطفی در پرداختن به مسیله حقوق اقلیت های قومی/ملی در چهارچوب نظریه ای لیبرالی است. از کتاب های دیگر کیملیکا می توان به «ادیسه چندفرهنگی» (2007) اشاره کرد.
     کیت بنتینگ نیز استاد تمام مطالعات سیاسی دانشگاه کویین کانادا است و حوزه های تخصص وی سیاست عمومی، چندفرهنگ گرایی، فدرالیسم، تنوع قومی و انسجام اجتماعی است. پژوهش های او متمرکز بر سیاست همبستگی اجتماعی و سیاست های بازتوزیعی در راستای حمایت از آسیب پذیرترین اقشار جامعه بوده است. از وی حدود نه کتاب به چاپ رسیده است که ازجمله می توان به «فقر، سیاست و سیاست گذاری» اشاره کرد، در این کتاب وی سیاست فقر در بریتانیا را با توجه خاص به نقش تغییر آراء و عقاید بررسی کرده است. در کتاب «دولت رفاه و فدرالیسم کانادا» نیز وی توجه خود را به طراحی نهادهای سیاسی ای معطوف کرده و تاثیر بالقوه تغییر قانون اساسی را بر نقش بازتوزیعی دولت کانادا تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: کتاب «کشش های تعهد: منابع سیاسی همبستگی در جوامع متکثر، ویراستاران: کیت بنتینگ، ویل کیملیکا
  • عطیه توسلی* صفحات 315-322

    «واژه مال به معنای محوطه ای برای قدم زدن است. امروزه تقریبا تمام «مال»ها، «مال»های مرکز خرید هستند؛ محوطه ای برای قدم زدن هنگام خرید کردن و خرید کردن هنگام قدم زدن» (آبازا، 2001: 97). مگامال ها، به عنوان نقطه تلاقی سرمایه، مادیت و فضا، می توانند از عناصر خصلت نمای مدرنیزاسیون شهری به حساب آیند. اگرچه مال ها در ابتدا برای فضای شهری کشورهای توسعه یافته طراحی شدند، ولی به تدریج از ابتدای قرن 21 به زبانی جهانی برای صحبت درباره شهر بدل شدند. آغاز ساخت وساز مراکز خرید مدرن در ایران به دهه 70 شمسی بازمی گردد. این روند، در پانزده سال اخیر به اوج خود رسیده و در نسبت با سال های دهه 70 ویژگی های متمایزی کسب کرده است. در آغاز دهه 70 این مراکز خرید در کانون مناقشه سیاسی و فرهنگی میان تکنوکرات ها و رقیبان سیاسی محافظه کار آن ها قرار گرفتند. بعدها در دهه 80 برخی از اصحاب مطالعات فرهنگی، مراکز خرید را از زاویه مصرف، زندگی روزمره، هویت و مقاومت مطالعه کردند؛ اما کمی بعد، گروهی از محققان با نقد پژوهش های پیشین به تحلیل گسترش مراکز خرید -که حالا از پاساژ به مال تغییر شکل داده بودند- از منظر اقتصاد سیاسی یا جامعه شناسی انتقادی پرداختند. در این حین، اما مراکز خرید در حال گسترش بودند و تقریبا در همه دوره های مدیریت شهری بر شمارشان افزوده می شد. کتابی که در این نوشته معرفی می شود، تلاش می کند ابعاد فرهنگی و اجتماعی مختلف مگامال ها را در تهران دهه 90 مورد بررسی قرار دهد؛ از توجه به معنای ذهنی خریدارانی که به این مراکز تجاری مراجعه می کنند تا نسبت مگامال ها با اقتصاد سیاسی شهر.

    کلیدواژگان: کتاب «مگامال ها و مجتمع های بزرگ تجاری در تهران
|
  • Alireza Eskandarinezhad*, Seyed Ziea Hashemi Pages 9-26

    The present study tries to discuss and examine the researches of conscription in Iran by using the qualitative meta-analysis method. For this purpose, by selecting 23 papers as samples, the findings of this field were described and interpreted in several categories. First, the paper were categorized from the point of view of the date of publication and the gender of the researchers, and then methodological paradigms, research fields, research approaches and thematic focus of the researches were discussed. In terms of form and methodology, interpretive paradigm, in terms of approach, qualitative method and in terms of thematic focus, the field of medicine and health have the most statistics among the researches conducted in the military field.. However, the changing shape of the military in the world and the needs of the Iranian society should not be neglected. Based on domestic and foreign experiences, the military in its current form does not serve much for the Iranian society, and the need to change and update it is felt more than ever.

    Keywords: Conscription, Military Service, Conscription Studies, Qualitative Meta-analysis
  • Mohammad Bitarafan* Pages 27-43

    The constitutional revolution provided the ground for developing modern concepts in the context of society. The excitement caused by the revolution led to the establishment of dozens of independent newspapers and associations. This issue is critical because, before the constitutional revolution, there was no opportunity for the presence of the urban middle class in society, except for a few publications and state-affiliated associations. Consequently, individuals and groups published their opinions through newspapers and associations, resulting in various interpretations of modern concepts. In the meantime, the constitutionalists had the upper hand and over 90% of the urban media were at their disposal. On the other hand, there were a few conservative-traditionalist newspapers, and in terms of content analysis, only the Oghyanoos newspaper deserves to be examined. The paper, which was run by the spiritual thinker Abdul Rahim Elahi, opposed the interpretation of modern ideas by constitutionalists. The findings of the research show that he defined freedom within the limits of the law by using the opinions of European thinkers. He also interpreted the law based on Sharia. This tactic exposed the behavior of radical constitutionalists against the freedom stipulated in the constitution and sanctified the position of the monarchy. By examining the concept of freedom in the opinions of European thinkers, this article takes into account the issue of its simultaneity and development over time and shows its impact or the opposite in the content of the Oghyanoos newspaper.

    Keywords: Oghyanoos newspaper, Abdulrahim Elahi, freedom, law, tradition
  • Fatemeh Javaheri*, Niloofar Oraei Pages 45-83

    For a considerable period of time, the covid-19 epidemic has faced many issues with the quality of life of people as well as the performance of society institutions. Iranian researchers have explored the various effects and consequences of this event and have reflected some of their achievements in scientific journals. Knowledge of the achievements of the efforts made will be enlightening from a scientific and practical point of view. In this regard, two goals can be imagined. The first goal is to identify the characteristics of the existing articles in terms of theoretical, methodological and content coordinates, and the second goal is to identify the effects of the Corona crisis on the Iranian society.
    Sylvia Walby's concept of crisis has been used as a thinking tool in the analysis of information taken from selected articles. Relying on the systematic review of previous researches, 93 articles related to this topic that were published in social sciences and sociology journals of Iran between 2021 and 2022 were selected and reviewed. The results of the analysis indicate that most of the researches have studied Covid-19 at micro level and with a descriptive (39.8%) and explanatory-consequential (35.9%) approach. Social psychology (19.2 percent) and sociology of religion (14.1 percent) have been in the center of researchers' attention more than other fields. Also, most of the researches (41.5%) have considered Covid-19 as a crisis that has changed the shape and structure of society in some areas such as religiosity, lifestyles, leisure patterns, mourning ceremonies and education methods. At the end, some research gaps related to the study of the social dimensions of Covid-19 have been raised.

    Keywords: Covid-19, Corona, social formation, crisis, systematic review
  • Mohammad Khademi Kelelu*, Seyyed Mohammad Khodayi, Behrouz Rahimi Pages 85-122

    The purpose of the present research is to identify and rank the employment barriers of university graduates in the Iranian labor market. This research is among the applied researches that have been conducted with a mixed exploratory (qualitative-quantitative) approach. The qualitative part was done using the meta-analysis method and as a result, during a seven-step process, a total of 52 documents were selected and analyzed as samples of the qualitative part. The quantitative part of the research was also done using the descriptive method and using the survey method. Sampling was done using criterion sampling technique and80 experts participated in the research. Qualitative part data was analyzed by content analysis method, using thematic content analysis technique and with the help of MAXQDA20 software, and quantitative part data was analyzed using descriptive and inferential statistics and using structural equation modeling technique with the help of Smart PLS software. The findings of the qualitative section in the form of 7 factors including; Economic, educational, structural, political, business, cultural and human resources factors were calculated. Also, the results of the expert opinion survey showed that other than the human resource factor, other factors can be considered as obstacles to the employment of university graduates in the Iranian labor market, among which the economic factor is the most important and the cultural factor is the least important. The general results of the research show that in order to remove these obstacles and get out of the existing situation, measures such as; It is inevitable to revise university educations, create culture, launch a comprehensive labor market information system, revise university courses, etc.

    Keywords: Barriers, Employment, Graduates, University, Labor Market
  • Mohammad Roozkhosh* Pages 123-148

    The Iranian revolution of 1979 sought to reshape social and cultural relations in the country. The newly-established regime launched a comprehensive campaign to effect transformation in all social fields. The present study draws on a case study of football in the first decade after the 1979 revolution to revisit the reconstruction of culture and society in post-revolutionary Iran. Thanks to its vast popularity and mass appeal, football offers an excellent case to analyze this subject. A thorough analysis of the relevant texts and documents demonstrates that the concept of Islamic or revolutionary sports continues to suffer from ambiguity. Amid post-revolutionary tensions and the ongoing war, the widespread appeal of football and the some spectators' actions and chants that went against the established political norms made football brought football into conflict with the values promulgated by the state. The primary objective pursued by the authorities in sports and particularly football was creating a new subjectivity. However, this goal never materialized due to a lack of a clear policy line and a blueprint for triggering extensive social change. As a result, starting in the mid-1980s, with radicalism on the decline in Iranian society and politics, the key decision-makers endorsed Competitive sports and somehow the idea of professionalism in sport. In this way, Iranian football gradually entered the typical trajectory of sports worldwide. This study shows how the Iranian policymakers somehow retreated from the vague ideals of the early revolutionary period while establishing the state apparatus, setting the stage for the gradual social and cultural shifts that occurred in the 1990s Iran.

    Keywords: post-revolutionary Iran, Reconstructing Culture, Society, Social Policy of Football, creating a new subjectivity
  • Seyedah Masoume Shadmanfaat*, Mohammad Mehdi Rahmati Pages 149-172

    The main purpose of this article is to investigate why social network users are involved in cyberbullying using the theory of situated action. For this purpose, using a sample of 380 female and male students of Gilan University, who were selected by convenience sampling method, the assumptions of situated action theory were examined. The results indicate that low self-control (beta coefficient: 0.180), low morality (beta coefficient: 0.130), low perceived inhibition (beta coefficient: 0.090), deviant moral background (beta coefficient: 337 0) have a significant effect on students' participation in cyberbullying. Also, the level of education (beta coefficient: -0.097), age (beta coefficient: -0.116), marital status (beta coefficient: -0.090) and gender (beta coefficient: 0.124) increase the possibility of cyberbullying. promotes Also, deviant tendencies moderate the relationship between criminal background and cyberbullying.

    Keywords: theory of situated action, cyberbullying, Gilan University students
  • Hamed Shiri*, Serwe Okhrati Pages 173-194

    Due to the existing risks, measuring environmental attitudes has become one of the most important social issues today. The aim of the article is to study environmentalism and its sociological explanation in Iran with the cross-country comparative approach. Based on the theoretical perspectives that explain environmentalism, the effect of various variables such as economic welfare or livelihood poverty, social capital, gender, Religion and religiosity has been experimentally tested. Methodologically, the study was conducted using the documentary method and secondary analysis of World Values Survey (WVS) data in the latest wave. The 7th wave has been implemented in 59 countries (including Iran) between 2017 and 2020. According to the findings, Iran is placed in cluste 1 (the countries with a high score in the environmentalism index), and has obtained the 11th rank among 59 countries. The results show that environmentalism both in Iran and in the world is directly affected by education, economic well-being, social participation and Post-Materialist values and inversely by the variables of age, poverty and religiosity. Another important finding of the research is the different environmental tendencies of the world's dominant religions: While Jews consider economic growth and environmental protection to be equally important, Christians are more environmentalists and Muslims are more advocates of economic growth.

    Keywords: Environmentalism, Environmental attitude, World Values Survey (WVS), Iran
  • Hassan Ghanimati*, Toran Ahmadi, Talieh Khademian Pages 195-211

    Considering the impacts of globalization on weakening or strengthening the Iranian national identity, several studies have been conducted. By adopting a new approach and using meta-analysis, the current research tries to combine the findings of independent and similar studies in this field and, as a result, present an analysis beyond the analyzes that have been done. In fact, the purpose of this research is to meta-analyze the researchers conducted in the field of the impact of globalization on the Iranian national identity in order to obtain a new and clear picture of the current state of researches and shortcomings in this field. The socio-statistical research is the research conducted in the field of the impact of globalization on the national identity, which was obtained through searching in the Moghiran scientific database, the comprehensive portal of humanities, the Normagz specialized journals database, the database of the Academic Jihad Scientific Information Center and Irandoc. Among the researches, after the initial refinement, 17 cases were selected as samples according to meta-analysis criteria. The findings are presented in two sections: systematic review and effect size calculation using comprehensive meta-analysis software (CMA2). The most important weak points of the researches in this field are: the low use of standard questionnaires, the use of multiple and sometimes irrelevant components to measure the variable of globalization and even national identity, the lack of a clear theoretical framework in 17.65% of the researches, little attention to the validity and reliability of the tool. Research In most of the researches, the proposals presented in the conclusion section of the researches are vague and impractical. Also, the effect size calculation shows that globalization has a significant impact on national identity -0.47.

    Keywords: globalization, national identity, meta-analysis
  • Saeed Kabiri*, Javad Maddahi, Hossein Heidari, Mahdia Akhundi Pages 213-237

    Betting on various sports competitions, gambling and crimes related to this field, due to the popularity of youth in team sports, especially football, has established its position as a facilitator channel in providing a windfall income. The high importance of sports in different countries, the wide range of sports and the attention of different groups to sports events have led to increased awareness of the sports betting industry to sports competitions. The main purpose of this study is to investigate the effect of economic strains on the involvement of individuals in illegal sports gambling. For this purpose, using 447 sample of male citizens of Bandar Anzali, Rasht, Lahijan, Rudsar and Langrud cities, which were selected by convenient sampling method, the research hypotheses were examined. The study found that objective economic strains have a significant effect on online illegal sport gambling with mediation of subjective strain, negative emotions, and deviant motivations. The socio-economic status (SES) of Respondents moderates the relationships between general strain model and illegal gambling.

    Keywords: General Strain theory, Online illegal Gambling, sports, Guilan
  • Alireza Karimi*, Salahedin Ghaderi, Behzad Hemmati Pages 239-260

    Studying and understanding the causes, processes, indicators and consequences of administrative corruption and ways to deal with this phenomenon is an undeniable necessity for the administrative system. In municipalities, corruption is considered as one of the important issues of urban management. The purpose of this research is to find a model to explain the causes of administrative corruption in Tehran Municipality. Administrative corruption was studied with inductive approach and grounded theory method and semi-structured interview tool. In this regard, interviews were conducted with 30 managers and experts in the field of administrative corruption, and after performing open coding, central coding and selective coding, 12 main concepts and 44 areas of administrative corruption in Tehran municipality were identified. Finally, the paradigmatic model, the causal conditions, the intervening conditions and the underlying conditions of the occurrence of administrative corruption in Tehran Municipality were explained. The causes of corruption can be investigated at two levels, namely organizational structure and organizational environment and bureaucratic activism. The factors and axes identified that are the cause of the occurrence of administrative corruption in the municipality are all gathered around a more general concept that has created a suitable platform for the emergence of these areas, and that is the concept of "corrupt organizational structure". The "corrupt organizational structure" has finally caused the creation of a culture of corruption in Tehran Municipality, which results in the reproduction of corruption in the organizational context of Tehran Municipality.

    Keywords: Administrative corruption, grounded theory, causes of corruption, corrupt organizational structure, Tehran Municipality
  • Khadijeh Keshavarz*, Ferdous Shikholeslam, Fatemeh Moosavi Viayeh Pages 261-280

    The main purpose of this research is to provide a data-driven model about causes and circumstances of occurring sexual harassments in the university. The research data were collected through interviews with 15 female students (purposeful sampling) in one of the public universities of Iran outside the center; in addition to that the data were gathered by studying and reviewing the available documents and experiences of some universities.  Data analysis after open, axial, and selective coding showed that the gender discriminatory structure of the larger society is reproduced in the university and therefore the gender inequalities and inferiority and powerlessness of women continue. Reproducing the culture of rape on campus along with ethnocentrism and the bureaucracy's lack of sensitivity to sexual harassment of women, create a situation in which victims' complaints are ignored or they are forced to remain silent in order to preserve their honor and dignity. The consequences of these conditions will be the collapse of students' beliefs about the position of university and their alienation and frustration. Eventually, the university is unsuccessful in realizing its aspirations and achieving its goals to meet the needs of society and the growth and development of a more just social order and moving toward gender equality.

    Keywords: University, Female students, Sexual harassment, Culture of rape, Data-driven model
  • Neda Golbahari* Pages 281-306

    This research aims to analyze the lived experience of girls who live and work independently of their family in Tehran city,  In situations where it seems that their personal gender identity and social gender identity are facing each other. Considering this confrontation and more precisely, this dialectical contrast can be understood in different types of differentiation, opposition, conflict, contradiction and symmetry, the main focus of the research is to answer to this important question: “what will be the final outcome of the confrontation of these two sets of definitions, for this group of girls”? In order to answer this question, the grounded theory method was used and 13 in-depth interviews were conducted based on Theoretical sampling and in accordance with the logic of theoretical saturation. The research findings indicate the existence of gender identity conflict as the outcome of the mentioned dialectical contrast. Although such a conflict is not perceived in the same way for all the girls and would be different in quality and quantity depending on the material and cultural identity-building resources that a person has. Furthermore, in facing the situations arising from this conflict, depending on the contextual and intervening conditions, a combination of solutions is used, which includes both solutions in line with the personal gender identity model (more modern identity patterns), and strategies in line with the social gender identity model (more traditional identity patterns).

    Keywords: Identity, Gender identity, Dialectic, Identity conflict, Grounded theory
  • Atiye Tavassoli* Pages 315-322