فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 131، تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن رضائی*، محمد معتمدی راد صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    اصولا ترکیب متنوعی از منابع طبیعی را می توان به منظور ایجاد محیطی جذاب برای توسعه گردش گری بکار گرفت و روستاها به دلیل ویژگی ها و ماهیت وجودشان به طور مستقیم به طبیعت پیرامون خود وابسته و متکی هستند به طوری که تغییرات در این بستر مکانی در گذر زمان شکل می گیرد و در فضایی جغرافیایی مبتنی بر کنش متقابل میان عوامل و روندهای طبیعی اکولوژیک و اجتماعی، اقتصادی، سیاسی را خلق می نماید، همین ویژگی روستا برنامه ریزی اکوتوریسم را در چنین محیطی امکان پذیر می سازد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات گردش گری بر توسعه روستایی بخش بایگ از دیدگاه ساکنین انجام گردید.
    روش بررسی
    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده است. پرسشنامه جامعه میزبان به کمک سرپرست خانوار در روستای گردش گر پذیر بخش بایگ تکمیل گردید. آلفای کرونباخ 71/0 حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه است. هم چنین نرمال بودن متغیرهای مورد بررسی با استفاده از کولموگروف اسمیرونوف مورد تایید قرار گرفت و آزمون های تی تک نمونه جهت تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه در نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها پژوهش نشان داد که از نظر جامعه میزبان اثرات گردش گری بر توسعه روستایی (سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) بخش بایگ تربت حیدریه با 4/133 بالاتر از میانگین مفروض 7/121 است، بنابراین چون مقدار 5 P<%شده است می توان نتیجه گرفت از نظر جامعه میزبان اثرات گردش گری بر توسعه روستایی در سکونتگاه های روستایی بخش بایگ تربت حیدریه بالاتر از حد متوسط است.
    بحث و نتیجه گیری
     نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که اگر چه روستاهای بخش بایگ تربت حیدریه از قابلیت بالایی در زمینه جذب گردش گر برخوردارند اما تقویت زیرساخت های مورد نیاز در گسترش جریان گردش گری روستایی بخش بایگ ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، اثرات گردش گری، بخش بایگ
  • احسان قربان نژاد، علی آراسته نوده*، سوسن خسرویار، محمودرضا خدنگی صفحات 13-23
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه پساب کارخانجات سرامیک نسبت به سایر پسابهای مطالعه شده شهری میزان TDS و کدورت بالاتری دارند، غشا پلی پروپیلن فومارات (PPF) با توجه به  عملکرد مکانیکی خوب، زیست تخریب پذیری قابل تنظیم و تولید آسان برای تصفیه این نوع پساب مناسب به نظر می رسد. اما ایراد اصلی PPF در فرایند جداسازی توسط غشا مربوط به خاصیت آبگریز بودن آن است که منجر به شار عبوری کم  از غشا می شود و به راحتی مستعد رسوب می باشد. اکسید گرافن[1] (GO) با وجود گروه های عاملی اکسیژن دار مانند هیدروکسیل ، اپوکسی و کربوکسیل در GO به عنوان متداول ترین ذرات معدنی آب دوست برای اصلاح غشا مورد توجه قرار گرفته است.اما یکی از مشکلات اصلی این غشاها، پراکندگی نا همگن GO در شبکه پلیمری است. بنابراین افزایش کارایی غشا پلی پروپیلن فومارات  (PPF) توسط افزودنی اکسید گرافن / پلورونیکF68 بررسی شده است.

    روش بررسی

     به منظور بهبود خواص آب دوستی و مورفولوژیکی غشا PF ، اکسید گرافن که توسط پلورونیک  F-68اصلاح شده است به غشا اضافه شد و  غشاها با روش VIPS تهیه شد. اثرات غلظت افزودنی و زمان قرار گرفتن در معرض بخار بر آب دوستی و شار نفوذی غشا PPF در تصفیه پساب ذکر شده بررسی شد. برای ارزیابی عملکرد غشای آماده شده، فیلتراسیون جریان متقاطع ناپیوسته انتخاب شد. واحد تست غشا در مقیاس آزمایشگاهی در اسفند 1400 مورد استفاده قرار گرفت.  

    یافته ها

      باافزایش غلظت پلورونیک F-68/ کسید گرافن تا 4 درصد جرمی، سطح آب دوستی غشا بیشتر شده  و با افزایش زمان ماندگاری   تا 30 دقیقه، زاویه تماس کاهش می یابد. غشاهای اصلاح شده توسط Pluronic F-68 / GO به دلیل تخلخل بالای غشا نسبت به سایر غشاها از نفوذ پذیری آب خالص بالاتری در مقایسه با غشا اصلاح نشده PPF برخوردار هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    این غشاها در مقایسه با غشا خالصPPF  از نفوذ پذیری آب خالص بالاتری برخوردار هستند.  غشای اصلاح شده با 4 درصد جرمی GO / Pluronic F-68 (زمان در معرض قرار گرفتن 20 دقیقه) در مقایسه با سایر غشاها توانایی بالاتری  در کاهش شاخص های آلودگی پساب دارد.

    کلیدواژگان: پساب سرامیک، غشا، پلی پروپیلن فومارات، اکسید گرافن، پلورونیک F-68
  • هادی یاسر، مظفرالدین شهبازی*، میثم موسایی صفحات 25-41
    زمینه و هدف
    در شرایط کنونی، به الگوی مصرف آب و شناخت آن در حوزه های مختلف توجه درخور نمی شود و نیاز شدید به شناخت میزان مصرف و عوامل موثر بر آن، کاملا محسوس است، در حال حاضر حوضه آبریز مرکزی استان زنجان با بحران شدید آب رو به رو است و هدف این پژوهش تعیین عوامل اجتماعی موثر بر مدیریت مصرف آب و ترسیم الگوی جامعه شناختی آن در حوضه مذکور و ارایه راهکارهای برون رفت از بحران آب در منطقه به مجریان و مدیران آب است.
    روش بررسی
    این پژوهش، تلفیقی از روش کمی و کیفی با استفاده از طرح همسوسازی از نوع مدل چند سطحی است که بخش کمی با جامعه آماری 19125 بهره بردار کشاورزی و انتخاب 377 بهره بردار به عنوان نمونه از طریق فرمول کوکران با روش پیمایش و بخش کیفی با روش دلفی در سال 1401 اجرا شده است. در بخش کیفی 30 خبره از میان کارمندان سازمان جهاد کشاورزی، اداره آب منطقه ای و نخبگان کشاورزی استان زنجان به صورت هدفمند انتخاب شده اند.
    یافته ها
    در این پژوهش بخش کمی و کیفی مکمل یکدیگر می باشد، بخش کمی بیانگر این است که متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی ارتباط مستقیمی با متغیر مدیریت مصرف آب دارند. از جمله مواردی که در سه مرحله روش دلفی توسط نخبگان جامعه مطرح گردید، وجود عادت های غلط، نقص قوانین، عافیت طلبی مسیولان و عدم توجه به مواردی از جمله یکپارچگی اراضی و عدم الگوی کشت صحیح در مدیریت مصرف آب است.
    بحث و نتیجه گیری
    با بررسی متغیرهای مورد مطالعه در بخش کمی و یافته های حاصل از روش دلفی به این نتیجه رسیدیم که متغیرهای انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه اقتصادی60 درصد از تغییرات متغیر مدیریت مصرف آب را تبیین می کنند، همچنین مقوله ی رهبران محلی، قوانین مصوب، قواعد شکل گرفته، انگیزه اجتماعی، تعهد و تخصص در نیروی انسانی، موارد فنی و حکمرانی واحد، مقوله های حاصل از روش دلفی هستند که بر مدیریت مصرف آب تاثیر میگذارند. در پایان تحقیق الگوی جامعه شناختی مدیریت مصرف آب به کمک نتایج هر دو بخش کمی و کیفی ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت مصرف آب، قوانین، سرمایه اجتماعی، رهبران محلی، زنجان
  • حمید عباسعلی زاده، ارژنگ فتحی گردلیدانی*، شهاب خلج، سیاوش جلیلی آرامش صفحات 43-53
    زمینه و هدف
    مدیریت مطلوب مواد زاید آلی شهری، کشاورزی و صنعتی با توجه به حجم بالای تولید روزانه آن ها در تمامی کشورها از اهمیت ویژه ای به خصوص از دیدگاه محیط زیستی و بهداشتی برخوردار است. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد محیط زیستی دستگاه کمپوستر استارکلین در تبدیل پسماندهای تر از مبدا به کود کمپوست و تجزیه شیمیایی و میکروبی کود تولید شده و مقایسه آن با استانداردهای مرجع در این زمینه بود.
    روش بررسی
    یک دستگاه کمپوستر با ظرفیت تبدیل 10-5 کیلوگرم پسماند تر در شهرداری منطقه 22 تهران نصب گردید و سپس باکتری Alicyclobacillus sendaiensis به مخزن دستگاه اضافه شد و روزانه پسماندهای تر درون آن ریخته می شد و بعد از 24 ساعت کمپوست برداشت می گردید. سپس کمپوست برداشت شده از نظر ویژگی های شیمیایی و میکروبی مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که غلظت فلزات سنگین و تعداد باکتری های سالمونلا و کلی فرم های مدفوعی در کمپوست خروجی دستگاه کم تر از حد مجاز بود و با استانداردهای مرجع کاملا مطابقت دارد. سایر ویژگی های شیمیایی کمپوست نیز مطلوب بود که نشان دهنده تولید کود آلی با کیفیتی است و استفاده از آن می تواند سبب بهبود حاصلخیزی خاک ها شود.
    بحث و نتیجه گیری
    دستگاه کمپوستر مورد مطالعه به خوبی و در زمان کوتاه بدون تولید شیرابه و بوی نامطبوع و نیز بدون هیچ گونه آلودگی محیط زیستی پسماندهای تر را به کود تبدیل کرد و از یک سو سبب تفکیک کامل پسماند تر و خشک در مبدا و از سوی دیگر سبب تولید یک کود کمپوست با کیفیت گردید. بنابراین استفاده از آن در مکان های تولید پسماند تر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دستگاه کمپوستر، استارکلین، تفکیک از مبدا، پسماند تر، کمپوست
  • بهمن بنائی، فرهنگ تیرگیر*، امیرحسام حسنی، عبدالمجید فدایی، سید مهدی برقعی صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    نفتالین یکی از هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای سمی و خطرناک برای انسان و محیط زیست می باشد و حذف آن از محیط زیست ضروری است. هدف از این تحقیق بررسی تخریب فتوکاتالیتیکی نفتالین از محیط های آبی با استفاده از نانوکاتالیست های TiO2-P/SPA و  TiO2-N,S/SiO2تحت نور مریی در حضور اکسیژن است.
    روش بررسی
    این تحقیق در سال 1399 انجام گرفت. دو فتوکاتالیست TiO2-P/SPA و  TiO2-N,S/SiO2به روش سل-ژل سنتز و از آنها برای حذف نفتالین از محیط آبی تحت نور مریی در حضور اکسیژن، استفاده شد. اثر پارامترهای مختلف از جمله غلظت اولیه نفتالین،pH، مدت زمان تماس  بررسی شدند و ساختار این نانو ذرات با استفاده از تصویر EDAX,SEM و آنالیز DRS بررسی گردید.
    یافته ها
    تصاویر میکروسکوپ الکترونی اندازه ذرات فتوکاتالیست های سنتزی را 10 تا20 نانومتر نشان داد و ضخامت لایه نازک فتوکاتالیست TiO2-N,S/SiO2 و TiO2-P/SPA روی میکروگلوله ها به ترتیب برابر 68/698 نانومتر و 73/1 میکرومتر بود. آنالیزDRS نشان داد شکاف انرژی هر دو فتوکاتالیست باریک تر از TiO2 شده و فعالیت فتوکاتالیستی آنها به ناحیه نور مریی انتقال یافته است. در شرایط بهینه حذف نفتالین مقادیر pH، زمان, غلظت نفتالین، و راندمان حذف به ترتیب برای فتوکاتالیست TiO2-N-S ، معادل 5، 50، 25، 23/94 و برای TiO2-P  برابر 5، 40، 25، 39/97 به دست آمد (Pv<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    این فتوکاتالیست ها می توانند به عنوان یک روش نوین، موثر و کاربردی در تصفیه آب و پساب های صنایع حاوی نفتالین، تحت نور خورشید و نور مریی استفاده شوند.
    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، تخریب فتوکاتالیستی، حذف نفتالین، دی اکسید تیتانیوم، فسفر
  • عبدالفتاح سالارعشایری، علی صارمی، معروف سی و سه مرده*، حسین صدقی، حسین بابازاده صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    اندازه گیری مستقیم هدایت هیدرولیکی اشباع خاک امری زمان بر و پرهزینه است و امروزه می توان با استفاده از پارامترهای زودیافت خاک مقدار آن را برآورد کرد. بنابراین هدف از این پژوهش، استفاده از مدل سازی رگرسیونی در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک بر اساس پارامترهای دانه بندی d10، d50 و d60 بوده است.
    روش بررسی
    ابتدا 25 نمونه خاک با بافت شنی به صورت تصادفی در بهار 1397 از اراضی کشاورزی شهرستان سقز تهیه شد و نمونه ها به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل منتقل شدند و هدایت هیدرولیکی با استفاده از فرمول دارسی محاسبه شد. با استفاده از داده های موجود، روابط رگرسیونی تک و چند متغیره بر روی داده ها برازش داده شد و براساس آماره های ارزیابی مدل، رابطه ای را که بهترین برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک را داشت، انتخاب گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که معادله خطی 3 پارامتری، هدایت هیدرولیکی را نسبت به معادلات خطی و درجه 2 یک پارامتری و خطی 2 پارامتری، با دقت بیشتری برآورد کرده است. نتایج نشان داد که پارامتر d10 نسبت به پارامترهای d50 و d60 نقش موثرتری جهت برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع داشته است و پارامتر موثر جهت مقایسه هدایت هیدرولیکی اشباع خاک، پارامتر d10 حاصل شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در این پژوهش هدف اصلی ارایه مدل هایی بود که بتوان هدایت هیدرولیکی اشباع خاک را با کاهش هزینه و صرفه جویی در زمان با دقت قابل قبولی برآورد کرد و در یک جمع بندی می توان بیان کرد که مدل سازی رگرسیونی ابزاری کارا در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک است.
    کلیدواژگان: پارامترهای دانه بندی، رگرسیون، مدل سازی
  • نیکی آقاپور، مظاهر معین الدینی* صفحات 79-90
    زمینه و هدف
    با توجه به ناوگان حمل و نقل عمومی فرسوده در شهر کرج، نیاز به جایگزینی ناوگان با استانداردهای به روز دارد. با توجه به ابعاد اقتصادی و محیط زیستی بایستی اثربخشی اقدامات انجام شده مورد سنجش قرار گیرد. بنابراین دستیابی به هدف ارزیابی تغییر در انتشار آلاینده ها براساس هر سناریوی جایگزینی، می تواند به مسیولان در جهت اتخاذ استراتژی های کاهش آلودگی هوا کمک نماید. هدف طراحی سناریوها، در این پژوهش، برآورد میزان موثر بودن سناریوها در حوزه جایگزینی ناوگان اتوبوس های واحد فرسوده، در کاهش انتشار آلاینده های، هوا است.
    روش بررسی
    ابتدا دسته بندی اتوبوس واحد براساس پارامتر هایی از جمله سیستم های مختلف، سال تولید، استاندارد آلایندگی، نوع سوخت مصرفی و کلاس خودرو در سال 9813 مورد بررسی قرار گرفته اند. در ادامه به طراحی سناریوهای کاهش آلاینده های معیار در دو طرح، جایگزینی ناوگان فرسوده به ناوگان هیبریدی، دوگانه سوز و با سوخت مصرفی، دارای استاندارد آلایندگی یورو 4، پرداخته شد و در نهایت سناریوها، با سناریو پایه مقایسه شد. ضرایب انتشار آلایندگی و طراحی سناریوها با استفاده از مدل بین المللی انتشار وسایل نقلیه متحرک (IVE)، به ازای معابر، شریانی درجه 1، بزرگراهی و آزادراهی، با شیب های صفر و 2 ± درصد محاسبه شدند.
    یافته ها
    نتایج مقایسه سناریوها نشان داد، با جایگزینی کل ناوگان فرسوده از نظر سن (به ناوگان جدید، سناریوی چهارم)، بیشترین کاهش انتشار آلاینده های معیار، 40 % (CO)، 60% (VOC)، 42% (NOX)، 86% (PM)، را نشان داد. همچنین نتایج توزیع انتشار آلاینده ها در شهر کرج، با نرم افزار Arc Map نشان داد که بیشترین انتشار آلاینده ها، مربوط به منطقه 10، و کمترین انتشار، منطقه 1، شهر کرج است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها میزان اثربخشی سناریوهای جایگزینی ناوگان فرسوده (استفاده از خودروهای هیبریدی، دوگانه سوز و با سوخت یورو 4)، در کاهش انتشار آلاینده های هوا، 40 تا 80 درصد بوده است. سناریوهای کاهش انتشار آلاینده ها و راه کارهای افزایش کیفیت هوا برای سیاست مداران و محققان برای فهم بهتر شرایط جاری آلودگی هوا در منطقه مفید و تا حد زیاد عملیاتی است، که نیاز به تامین به موقع بودجه و برنامه ریزی مدون و دقیق برای اجرا دارند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، جایگزینی ناوگان فرسوده، کرج، مدلIVE
  • خشایار محمد بیگی، امیرحسام حسنی، سیده هدی رحمتی*، امیرحسین جاوید صفحات 91-102
    زمینه و هدف
    نشاسته به طور گسترده ای در صنایع غذایی، دارویی، کاغذسازی و منسوجات استفاده می شود پساب این واحدها دارای میزان اکسیژن بیولوژیکی بالایی است که لازم است تصفیه شود. در این پژوهش، قابلیت جذب نشاسته از محلول آبی با استفاده از نانو ذرات فلزی پوشش داده شده با کیتوزان، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. با توجه به این که کیتوزان بیوپلیمری، غیر سمی، زیست سازگار و قابل تجزیه بیولوژیکی است و همچنین دارای ظرفیت جذب بالا، تجزیه پذیری، پایداری، سهولت تولید و هزینه کم می باشد، لذا امکان استفاده از این نانو ذرات در سیستم های تصفیه پساب، می تواند مد نظر قرار گیرد.
    روش بررسی
    ابتدا نانو ذرات مگنتیتی کیتوزان تهیه گردید و مشخصات ساختار و ریخت شناسی این نانو جاذب بررسی شد. سپس عملکرد نانو جاذب و تاثیر پارامترهای موثر بر میزان جذب نشاسته، نظیر: زمان تماس، میزان جاذب، غلظت اولیه جذب شونده، دما و pH محلول، مطالعه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که امکان جذب نشاسته با نانو ذرات فلزی پوشش داده شده با کیتوزان میسر است و ماکزیمم درصد جذب در شرایط pH معادل 5 و مدت زمان تماس 60 دقیقه برابر 84 درصد بود. مطابق داده های آزمایشی انطباق بالاتری با ایزوترم لانگمیر نسبت ایزوترم فروندولیچ دارند. همچنین نتایج نشان داد که این داده ها از مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم  تبعیت می​کند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج اگرچه امکان کاهش میزان نشاسته با استفاده از نانو جاذب مغناطیسی کیتوزان میسر است ولی لازم است مطالعات پایلوتی و بررسی فنی و اقتصادی جهت امکان استفاده هیبریدی با روش های متداول دیگر در تصفیه پساب  واحد های فرآورش نشاسته نیز انجام شود.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، کیتوزان، نشاسته، جذب، ایزوترم
  • آرزو معظمی، جمال قدوسی*، علی اصغر آل شیخ، سعید سلطانی صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    امروزه در خصوص توسعه مناطق شهری و استفاده از اراضی در آنها دو اختلاف نظر و برخورد رویکردی شامل روند و شدت تغییر کاربری اراضی و تغییرات حفاظ روی زمین مطرح است که تبیین‏کننده خصوصیات و ویژگی های رشد و گسترش شهرها و پایداری زیست محیطی آنها می باشد. روند فعلی رشد و گسترش مناطق شهری و مسکونی و تغییرات منطقه ای و ناحیه ای ناشی از آن بعنوان یکی از چالش های اصلی برای تعریف راهبردهای توسعه ای در مناطق شهری مطرح و معرفی شده است.

    روش بررسی

    امروزه دستیابی به روش های مناسب اندازه گیری و ارزیابی و برنامه ریزی در کلیه سطوح و مرتبط با آن در مناطق شهری، مورد حمایت و پشتیبانی مدیران در مناطق شهری می‏باشد. اگر چه در مدل ها و روش های موجود برای آمایش سرزمین و تخصیص اراضی برای کاربری های مختلف عواملی مانند موقعیت مکانی و طبیعی، خصوصیات زیست محیطی، اکولوژیکی، ادافیکی، شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی منظور شده و مورد توجه قرار گرفته اند اما ملاحظه می شود که در برخی از آنها  مانند مدل های CLUE-S و AEZ، تنها به تغییر کاربری اراضی از جمله کشاورزی و اراضی مرتعی و جنگلی، توجه گردیده است.به طوری که در حال حاضر اختلاف نظرهادر خصوص مباحث مرتبط با آمایش مناطق شهری در رابطه با تخصیص اراضی، رخدادهای تحقیقاتی در زمینه استفاده از اراضی در قالب اصول و مفاهیم آمایش سرزمین بیش از پیش مورد تاکید و توجه قرار گرفته است.

    یافته ها

    در تحقیق حاضر با هدف مدل‏سازی تخصیص و پهنه بندی اراضی شهری در قالب مطالعه موردی در شهر چادگان واقع در استان اصفهان اقدام به مدل سازی با استفاده از تلفیق روش های مدل سازی مکانی وتصمیم گیری چندمشخصه ای با روش های کارت امتیازی متوازن و تولید پاک در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    خروجی حاصل از تحقیق ارایه مدل توصیفی مبتنی بر امتیاز دهی به شاخص‏های 22 گانه مربوط به 4 معیار یا مولفه اجتماعی،زیست محیطی، اکولوژیکی و اقتصادی است. به نحوی که با شناسایی خصوصیات و ویژگیهای هریک از مولفه ها وتهیه نقشه های موضوعی مربوط به آنها مبتنی بر امتیاز یا نمره هریک از شاخص‏های 22 گانه در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی می‏توان اقدام به تخصیص و پهنه بندی اراضی شهری در 4 وضعیت شامل نا مطلوب، نسبتا مطلوب، مطلوب و بسیار مطلوب بر اساس نوع کاربرهای مورد نظر در مناطق شهری نمود.

    کلیدواژگان: تخصیص اراضی، آمایش و پهنه‏ بندی اراضی شهری، مدل‏سازی مناطق شهری
  • نسرین ذبیحی سامانی، عبدالهادی درزیان عزیزی *، بلقیس باورصاد صفحات 115-132
    زمینه و هدف

     وجود راهبردهای بازاریابی می تواند سطح جذابیت های گردشگری را، بیشتر برای مخاطبان آن تصویرسازی نماید تا از این طریق این صنعت در نظام اقتصادی نقش تعیین کننده ای در تولید ناخالص داخلی داشته باشد. هدف این پژوهش ارزیابی راهبردهای بازاریابی پایداری اکوتوریسم در  منطقه آزاد اروند می باشد.

    روش بررسی

     این پژوهش به لحاظ روش شناسی و از منظر نتیجه جزء پژوهش های توسعه ای و از نظر نوع داده جزء پژوهش های ترکیبی می باشد. در این پژوهش در بخش کیفی ابتدا  پژوهش های مرتبط با موضوع مورد نظر از طریق تحلیل فراترکیب مورد کنکاش قرار گرفت تا براساس آن مضامین راهبردی بازاریابی پایدار اکوتوریسم مشخص شوند. سپس براساس تحلیل دلفی تلاش گردید تا سطح پایایی محتوای پژوهش با مضامین شناسایی شده مورد تایید قرار گیرد. در نهایت نیز در بخش کمی، از طریق تحلیل تفسیری ساختاری پژوهش نسبت به ارزیابی مضامین راهبردی بازاریابی پایدار اکوتوریسم اقدام شد. جامعه هدف در بخش کیفی 12 نفر از متخصصان بازاریابی در سطح دانشگاهی و در بخش کمی 18 نفر از مدیران و معاونان بخش گردشگری و فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند، بودند. همچنین باید بیان نمود، بازه زمانی انجام پژوهش نیز شش ماه می باشد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش در بخش کیفی نشان داد از مجموع 11 پژوهش اولیه تایید شده، 7 پژوهش برای شناسایی مضامین بازاریابی پایدار اکوتوریسم انتخاب شدند که از طریق غربالگری محتوایی، 10 مضمون شناسایی شد تا برای تعیین پایایی آن ها، وارد تحلیل دلفی شوند. در این بخش نیز  8 مضمون نهایی وارد بخش تحلیل کمی شدند. نتایج در بخش کمی نشان داد، تاثیرگذارترین مضمون راهبردی بازاریابی پایدار اکوتوریسم، به کارگیری آموزش در بازیافت؛ مدیریت مصرف آب و غیره در بازاریابی پایدار اکوتوریسم می باشد که در سطح چهارم این مدل قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

     نتیجه پژوهش نشان می دهد،  بازاریابی در شکل توسعه ی پایداری اکوتوریسم بر جنبه هایی از ارتقای سطح دانش و آگاهی مخاطبان خود متمرکز است که می تواند احساس مسیولیت اجتماعی و تعهد در برابر حفاظت از محیط زیست را در دوستداران این حوزه از برنامه های بازاریابی تقویت نماید.

    کلیدواژگان: راهبردهای بازاریابی پایدار، اکوتوریسم، منطقه آزاد اروند
|
  • Hasan Rezaei *, Mohammad Motamedirad Pages 1-11
    Background and Objective
    Basically a diverse mix of natural resources can be used to create an attractive environment for tourism development and villages because of the characteristics and nature of your existence is directly dependent on the surrounding environment. So that changes in the spatial context of the passage of time takes shape and in geographical space and natural processes based on interaction between ecological and social factors create the political economy, the village features planned ecotourism in such an environment makes possible. This study aimed to investigate the effects of tourism on rural development was conducted from the perspective of residents.
    Material and
    Methodology
    Library and field research method is analytical and data collection. Inventory host community to help vulnerable household's tourist village archive town Bayg was completed. Cronbach's alpha 0/71 indicates good reliability of the questionnaire. The normality of the variables was confirmed using the Kolmogorov Simonov. One-sample t-tests in SPSS software to analyze the data obtained from the questionnaire is used.  
    Findings
    Results showed that the effects of tourism on the host community rural development (economic, social and environmental) archive town Bayg Torbat Hedarieyeh with 133/4 given is above average Supposed 121/7. So when the P<%5 is the conclusion of the host community tourism impacts to rural development in the rural settlement of Bayg Torbat Hedarieyeh archive is higher than average.
    Discussion and
    Conclusion
    The results show that although rural archive of Bayg Torbat Hedarieyeh have a high capacity for attracting tourists but strengthening the infrastructure needed in the development of rural tourism is essential to archive town   Bayg.
    Keywords: Rural Development, tourism impact, town Bayg
  • Ehsan Ghorban Nejad, Ali Arasteh Nodeh *, Susan Khosroyar, Mahmoodreza Khadangi Pages 13-23
    Background and Objective

    Due to the fact that the wastewater of ceramic factories have higher TDS and turbidity, Poly propylene fumarate (PPF) membranes seems to be suitable for the treatment of this type of wastewater due to their good mechanical performance, adjustable biodegradability and easy production. However, the main disadvantage of the PPF in membrane separation related to hydrophobicity property of it which leads to a low membrane flux and is easily susceptible for fouling. Presence of oxygenated functional groups such as hydroxyl, epoxy, and carboxyl in GO causes the modified membranes have high effective flux and better antifouling property. One of main problem associated   with preparation of membranes containing GO is possibly related to the more homogenous dispersion of GO into the polymer matrix. The presence of Pluronic F-68 can solve this problem.
    Material and

    Methodology

    In this work, in order to improve the hydrophilic and morphological properties of PPF membrane, the graphene oxide that has been modified by Pluronic F-68 was added in to the membrane. These membranes were prepared with VIPS method.  The effects of the modified additive concentrations and vapor exposure times on hydrophilicity and permeation flux of the PPF membranes in mentioned wastewater treatment were investigated.

    Findings

    Increasing GO/Pluronic F-68 loading from 0 wt. % to 4 wt. %, the hydrophilicity level is increased and the contact angle is decreased by increasing the exposure time up to 30 min due to the high poros ity of membranes than others. The modificated membranes by Pluronic F-68 /GO present higher pure water permeability in comparison with the neat PPF mem brane.
    Discussion and

    Conclusion

    These membranes have higher pure water permeability in comparison with the neat PPF mem brane. The membrane modified with 4wt. % of GO/Pluronic F-68 (Exposure time of 20 min) has high ability in reduction of wastewater pollution indices in comparison with others.

    Keywords: Ceramic wastewater, Membrane, Polypropylene fumarate, Graphene oxide, pluronic F-68
  • Hadi Yasser, Mozaffaraddin Shahbazi *, Meysam Mousaaei Pages 25-41
    Background and Objective
    In the current situation, the pattern of water consumption and its knowledge in different areas are not paid attention to, and the strong need to know the amount of consumption and the factors affecting it is quite noticeable. Currently, the central watershed of Zanjan province is facing a severe water crisis. And the purpose of this research is to determine the social factors affecting the management of water consumption and to draw its sociological model in the mentioned basin and to provide solutions to the water crisis in the region to the administrators and water managers.
    Material and
    Methodology
    This research is a combination of quantitative and qualitative methods using a multi-level model alignment plan, the quantitative part with the statistical population of 19125 agricultural operators and the selection of 377 operators as a sample through the Cochran formula using the survey method and the qualitative part using the method Delphi was launched in 1401.has been implemented In the qualitative section,30 experts have been purposefully selected from among the employees of the Agricultural Jahad Organization, the Regional Water Administration and the agricultural elites of Zanjan province.
    Findings
    In this research,the quantitative and qualitative parts complement each other,the quantitative part shows that the variables of cultural capital,economic capital,social participation,social cohesion and social trust have a direct relationship with the variable of water consumption management.Among the issues raised by the society's elites in the three stages of the Delphi method are the existence of wrong habits,the lack of laws,the welfare of officials and the lack of attention to issues such as the integrity of the land and the lack of correct cultivation patterns in water consumption management.
    Discussion and
    Conclusion
    By examining the variables studied in the quantitative section and the findings of the Delphi method, we came to the conclusion that the variables of social cohesion, social trust,social participation,cultural capital and economic capital explain 60% of the changes in the water consumption management variable, as well as the category of local leaders.approved laws,established rules,social motivation,commitment and expertise in human resources, technical issues and single governance are the categories resulting from the Delphi method that affect water consumption management.At the end of the research,the sociological model of water consumption management was drawn with the help of the results of both quantitative and qualitative parts.
    Keywords: Water Consumption Management, Laws, Social Capital, Local leaders, Zanjan
  • Hamid Abasalizadeh, Arzhang Fathi-Gerdelidani *, Shahab Khalaj, Siavash Jalili Aramesh Pages 43-53
    Background and Objective
    Ideal management of urban, agricultural, and industrial organic wastes is important due to high daily production of them, particularly from environmental and hygienic perspective. The aim of this research was to evaluate the environmental performance of StarClean composting machine in converting wet wastes at origin to compost fertilizer and chemical and microbial analysis of the produced fertilizer and comparing it with reference national standards.Material and
    Methodology
    One composting machine with a capacity to convert 5-10 kg wet wastes was installed in region 22 of Tehran municipality, then Alicyclobacillus sendaiensis bacteria were added to the machine tank and wet wastes were strewed in it daily and after 24 hours, the produced compost was picked up. Afterwards, microbial and chemical characteristics of the compost were analyzed.
    Findings
    Results showed that heavy metals concentration and Salmonella and Coliform fecal bacteria counts of the machine output compost were lower than permissible limits and completely passed the reference standards. Other chemical properties also were ideal which indicates the produced compost is a high quality organic fertilizer and its use can improve soil fertility.Discussion and
    Conclusion
    the studied composting machine converts wet wastes to compost fertilizer with high quality in a short time without the production of leachate and an unpleasant odor. It also allows to complete separation of wet and dry wastes at source and production of compost fertilizer with high quality. Hence it is suggested to use this composting machine in places of wet waste generation.
    Keywords: Composting Machine, Starclean, Source Separation of Waste, Wet waste, compost
  • Bahman Banaei, Farhang Tirgir *, Amir Hessam Hassani, Abdolmajid Fadaei, Seyd Mehdi Borghei Pages 55-66
    Background and Objective
    Naphthalene is one of the toxic and dangerous polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) for human and the environment, and it is necessary to remove it from the environment. The aim of this research is to investigate the phothocatalytic degradation of naphthalene from aqueous environments using two nanocatalysts TiO2-N, S/SiO2 and TiO2-P/SPA under visible light in the presence of Oxygen.  
    Material and
    Methodology
    This research was done in year 2019.  In this research, two phothocatalysts TiO2-N, S/SiO2 and TiO2-P/SPA were synthesized by sol-gel method and they were used to remove Naphthalene from the aqueous environments under visible light and in the presence of Oxygen.  The Effect of various parameters including the initial concentrations of naphthalene, pH, contact time were investigated, and the structure of these nanoparticles was investigated using scanning electron microscopy (SEM), energy-dispersive ray (EDAX) image and UV-Vis differential reflectance spectroscopy (DRS) analysis.
    Findings
    SEM image showed the nanoparticle size of synthetic phothocatalysts to be 10 to 20 nm and, the thickness of the phothocatalyst thin layer TiO2-N, S and TiO2-P on the microspheres was 698.68 nm and 1.73 µm, respectively. DRS analysis indicated that the energy band gap of both phothocatalysts has become narrower than TiO2 and their phothocatalytic activity has been transferred to the visible light region. In the optimal conditions of Naphthalene removal, the values of pH, time, Naphthalene concentration, and removal efficiency were obtained for TiO2-N, S equal to 5, 50, 25, 94.23% and for TiO2-P equal to 5, 40, 25, 97.39%, respectively (Pv<0.05).
    Discussion and
    Conclusion
    These photocatalysts can be used as a new, effective and practical method in the treatment of water and wastewater from industrials containing Naphthalene under sunlight and visible light.
    Keywords: photocatalyst, Photocatalytic degradation, Removal of Naphthalene, TiO2, Phosphor
  • Abdolfattah Salarashayeri, Ali Saremi, Maaroof Siosemarde *, Hossein Sedghi, Hossein Babazadeh Pages 67-77
    Background and Objective
    Direct measurement of saturated hydraulic conductivity of soil is time consuming and costly and today this parameter can be estimated using soil retrieval parameters. Therefore, this study aimed to use regression modeling to estimate the saturated hydraulic conductivity of soil based on grain size parameters i.e. d10, d50, and d60.  
    Material and
    Methodology
    First, 25 soil samples with sandy texture were randomly collected in the spring of 2017 from the agricultural lands of Saqez city and the samples were collected in a container and taken to the laboratory for analysis and hydraulic guidance using the Darcy’s law was calculated. Using the available data, univariate and multivariate regression relationships were fitted on the data and based on the model evaluation statistics, the relationship that had the best estimate of saturated hydraulic conductivity of soil was determined.
    Findings
    The results of this study showed that the linear equation with 3 inputs saturated hydraulic conductivity of soil more accurately than the equations with 1 or 2 inputs. The results showed that the parameter d10 had a more effective role for estimating saturated hydraulic conductivity of soil than the parameters d50 and d60 and the effective parameter for comparison of saturated hydraulic conductivity is called d10.
    Discussion and
    Conclusion
    The main purpose of this study was to provide models that can estimate the saturated hydraulic conductivity of soil with cost reduction and time savings with acceptable precision, and in summary, regression modeling can be used to estimate the saturated hydraulic conductivity of soil.
    Keywords: Granulation parameters, Regression, Modeling
  • Niki Aghapour, Mazaher Moeinaddini * Pages 79-90
    Background and Objective
    Considering the worn-out public transport fleet in Karaj city, it needs to replace the fleet with up-to-date standards. Considering the economic and environmental dimensions, the effectiveness of the measures taken should be evaluated. Therefore, achieving the goal of evaluating the change in the emission of pollutants based on each alternative scenario can help the authorities to adopt air pollution reduction strategies. The purpose of designing scenarios in this research is to estimate the effectiveness of scenarios in the field of replacing the fleet of worn-out single buses in reducing the emission of air pollutants.
    Material and
    Methodology
    First, the classification of buses and units based on parameters such as different systems, year of production, pollution standard, type of fuel consumed and vehicle class have been studied at 1398. Then, scenarios of reducing standard pollutants were designed in two plans, replacing the worn-out fleet with a hybrid fleet, dual-fuel and with fuel consumption, with Euro 4 pollution standard, and finally the scenarios were compared with the basic scenario. Pollution emission coefficients and scenario design were calculated using the International Model of Mobile Vehicle Emission (IVE) model for passages, 1st degree arteries, highways and freeways, with slopes of zero and 22%.
    Findings
    The results of comparing the scenarios showed that by replacing the entire worn-out fleet in terms of age (to the new fleet, scenario four), the maximum reduction in emissions of standard pollutants was 40% (CO, 60% (VOC), 42% (NOX), 86% (Also, the results of the distribution of pollutants in the city of Karaj, with Arc Map software showed that the highest emission of pollutants is related to region 10, and the lowest emission is in region 1, Karaj city.
    Discussion and
    Conclusion
    According to the findings, the effectiveness of replacement scenarios of the worn-out fleet (use of hybrid, dual-fuel vehicles with Euro 4 fuel) in reducing the emission of air pollutants has been 40 to 80%. Pollutant reduction scenarios and strategies to increase air quality are useful for policymakers and researchers to better understand the current state of air pollution in the region and are largely operational, requiring timely funding and well-planned planning.
    Keywords: Air pollution, Replacement of worn-out fleet, Karaj, IVE Model
  • Khashayar Mohamadbeigy, Amir Hessam Hassani, Seyedeh Hoda Rahmati *, Amirhossein Javid Pages 91-102
    Background and Objective
    Starch is widely used in food, pharmaceutical, paper & textile industry in large quantities. The wastewater of these units have high biological oxygen demand (BOD). In this study, the adsorption capacity of starch from aqueous solution was investigated using metal nanoparticles coated with chitosan. Due to the fact that chitosan biopolymer is non-toxic, biocompatible and biodegradable and also high adsorption capacity, degradability, stability, easily production and low cost, so the possibility of this nanoparticle can be considered in starch wastewater treatment.
    Material and
    Methodology
    First, magnetic nanoparticles was and the structure characteristics and morphology of this nano particle were investigated. Then, the performance of nano-adsorbent and the effect of effective parameters on starch uptake, such as contact time, adsorbent, initial adsorbent concentration, temperature and pH of the solution, were studied.
    Finding
    The results showed that it is possible the adsorption of starch with metal nanoparticles coated with chitosan. The maximum adsorption 84 present of starch is obtained at pH 5, contact time: 60 minutes and the dosage 2 mg of adsorbent per liter. According on experimental data are more compatible with the Langmuir isotherm than the Freundlich isotherm. The results also showed that these data follow a pseudo-second order kinetic model.
    Discussion and
    Conclusion
    According to the results, although it is possible to reduce the amount of starch by using magnetic chitosan nanosorbent, but it is necessary to pilot and techno- economical study to investigate hybrid use with other conventional methods in treatment system of starch processing units.
    Keywords: Nanoparticles, Chitosan, Starch, Adsorption, Isotherm
  • Arezo Moazami, Jamal Ghoddousi *, Ali Asghar Alshaeikh, Saeid Soltani Pages 103-114
    Background and Objective

    Today, there are two differences of opinion and approach review including the trend and intensity of land use change and land protection changes regarding the development of urban areas and the use of land, which explain the characteristics of the growth and expansion of cities and their environmental sustainability. The current trend of growth and development of urban and residential areas and the resulting regional changes have been proposed and introduced as one of the main challenges to define development strategies in urban areas.
    Material and

    Methodology

     Today, achieving appropriate methods of measurement and evaluation and planning at all levels is supported by managers in urban areas. Although different factors such as location and natural, environmental, ecological, edaphic characteristics, social, cultural, economic and even political conditions are taken into consideration in the existing models and methods for land preparation and land allocation for different uses, it can be stated that in some of them, such as CLUE-S and AEZ models, only the change of land use, including agriculture, pasture and forest lands, has been considered. Now, the arguments about the planning of urban areas in relation to land allocation, research events in the field of land use in the form of principles and concepts of land planning have been more emphasized.

    Finding

    The present study aimed to model the allocation and zoning of urban land in the form of a case study in the city of Chadegan, located in Isfahan province, and also the modeling was performed using the integration of spatial modeling methods and multi-attribute decision making with balanced score card methods and clean production in the environment of geographic information systems.
    Discussion and

    Conclusion

    The result of the research presented a descriptive model based on scoring 22 indicators related to 4 social, environmental, ecological and economic criteria or components. Thus, by identifying the features and attributes of each of the components and preparing thematic maps related to them based on the scores of each of the 22 indicators in the environment of geographic information systems, it is possible to allocate and zone urban lands in 4 situations including unfavorable, relatively favorable, favorable and highly favorable according to the type of users in urban areas.

    Keywords: Land allocation, planning, zoning urban lands, urban areas modeling
  • Nasrin Zabihi Samani, Abdolhadi Darzian Azizi *, Belgheis Bavarsad Pages 115-132
    Background and Objective

     The Purpose of this research is Evaluation of Ecotourism Sustainability Marketing Strategies in Arvand Free Zone.   

    Material and Methodology

     In this study, in the qualitative section, first, researches related to the subject were explored through meta-analysis in order to determine the strategic themes of sustainable ecotourism marketing. Then, based on Delphi analysis, an attempt was made to confirm the level of reliability of the research content with the identified themes. Finally, in a small part, through structural interpretive analysis, the research evaluated the strategic themes of sustainable ecotourism marketing.

    Findings

     The results of the research in the qualitative section showed that out of a total of 11 initially approved researches, 7 researches were selected to identify sustainable ecotourism marketing themes. Through content screening, 10 themes were identified to enter Delphi analysis to determine their reliability. In this section, 8 final themes were included in the quantitative analysis section. The results in the quantitative section showed that the most effective strategic theme of sustainable ecotourism marketing is the use of education in recycling; Water consumption management, etc. in sustainable ecotourism marketing is at the fourth level of this model.  

    Discussion and Conclusion

     The results show that marketing in the form of sustainable development of ecotourism focuses on aspects of raising the level of knowledge and awareness of its audience that can strengthen the sense of social responsibility and commitment to environmental protection in lovers of this field of marketing programs.

    Keywords: Sustainability Marketing Strategies, Ecotourism, Arvand Free Zone