فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 127 (مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سارا پازکی، علی اکبر ارجمندنیا*، محسن شکوهی یکتا، عباس بازرگان هرندی، علی مقدم زاده صفحات 1259-1283
    زمینه

    با توجه به نقش چشم گیر معلمان در شناسایی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ویژه (SLD)، دستیابی به ابزاری معلم محور، بومی و با اعتبار و قابلیت اعتماد مناسب که مبنایی برای مداخلات نیز باشد، ضروری است.

    هدف

    برای پاسخ به این ضرورت، پژوهش حاضر با هدف استانداردسازی مقیاس تشخیصی - تجویزی ارزیابی ناتوانی یادگیری (مک کارنی و هاوس، 2018)، انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش کاربردی، توصیفی - تحلیلی و به لحاظ روش شناسی در حیطه ابزارسازی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پایه های دوم تا پنجم ابتدایی در سال 1401-1400 تشکیل دادند. گروه نمونه هنجار مشتمل بر 596 دانش آموز، به دو روش نمونه گیری تصادفی ساده و هدفمند وگروه نمونه بالینی مشتمل بر 27 دانش آموز دارای SLD، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. از پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو (CLDQ) (ویلکات و همکاران، 2011)، برای اعتبار همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    در تحلیل عامل اکتشافی، ساختاری پنج مولفه ای و بسیار نزدیک به ساختار نظری مقیاس استخراج شد که برازش خوبی با داده ها نشان داد. ضریب همبستگی بین نمره کل مقیاس حاضر و نمره کل مقیاس CLDQ (0/65) معنادار (0/01 <p) و حاکی از اعتبار همزمان قابل قبول مقیاس بود. تفاوت نمرات در دو گروه هنجار و بالینی نیز، معنادار (0/001 <p) و از نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه، معادله پبش بینی عضویت در گروه SLD بدست آمد. ضرایب همسانی درونی مطلوب و در محدوده 0/97 تا 0/99 و همچنین قابلیت اعتماد بازآزمایی با فاصله چهار هفته، بین 0/88 تا 0/97 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل، از نسخه فارسی مقیاس ارزیابی ناتوانی یادگیری می توان، برای تشخیص ناتوانی یادگیری ویژه در دانش آموزان پایه های دوم تا پنجم ابتدایی، به عنوان ابزاری بومی و دارای اعتبار و قابلیت اعتماد مطلوب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استاندارسازی، مقیاس تشخیصی-تجویزی ارزیابی ناتوانی یادگیری، ناتوانی یادگیری ویژه، ویژگی های روان سنجی
  • محمد فغان پور گنجی، مهرداد کلانتری*، احمد عابدی صفحات 1285-1301
    زمینه

    فرسودگی شغلی یکی از مشکلات روانشناختی است که درمان گران را تهدید می کند. این مشکل می تواند منجر به کاهش کیفیت خدمات مشاوره و روان درمانی شود. درمان شناختی - رفتاری و درمان ذهنیت های طرحواره ای تمثیلی دو روش مداخله ای هستند که برای مقابله با فرسودگی شغلی پیشنهاد شده اند. هر دو روش مداخله ای مزایا و محدودیت های خود را دارند. بنابراین، مقایسه اثربخشی این دو روش بر فرسودگی شغلی اهمیت زیادی برای جامعه درمانگران و سلامت جامعه دارد. بااین حال مطالعه ای به مقایسه این دو رویکرد میان درمان گران نپرداخته است.

    هدف

    هدف اصلی از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان ذهنیت های طرحواره ای تمثیلی با درمان شناختی رفتاری بر فرسودگی شغلی درمان گران بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی روان درمانگران مشغول به کار در مراکز ارایه دهنده خدمات روان درمانی منطقه 3 تهران در بازه زمانی آذر ماه 1400 لغایت آذر ماه 1401 بود. روش نمونه گیری در دسترس بود. برای انتخاب حجم نمونه با توجه به روش پژوهش، برای هر گروه 15 نفر انتخاب شد. برای ارزیابی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1993) بهره گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تحلیل واریانس یک راهه در نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تاثیر درمان ذهنیت های طرحواره ای تمثیلی در مورد متغیر فرسودگی هیجانی و احساس موفقیت معنادار نبوده است و در متغیر تهی شدن معنادار بوده است (0/05 >P). همچنین تاثیر درمان مبتنی بر شناختی رفتاری در مورد متغیر فرسودگی هیجانی و تهی شدن معنادار نبوده است و در متغیر احساس موفقیت معنادار بوده است (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، اثرات شیوه های درمانی بر نمرات فرسودگی در هردو نوسان چندانی نداشته است و هر دو به یک اندازه در این متغیر اثرگذار بوده اند. به نظر می رسد هر دو شیوه درمانی در کاهش فرسودگی شغلی درمانگران موثر باشند. بنابراین، انتظار می رود تا سیاست گذاران در حوزه سلامت روان، نسبت به سرمایه گذاری و ترویج چنین رویکردهایی برای ارتقای سلامت روان درمان گران اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: درمان ذهنیت های طرحواره ای تمثیلی، درمان شناختی رفتاری، فرسودگی شغلی، درمانگران
  • سپیده صفائیان، سیدسعید پورنقاش تهرانی*، مسعود غلامعلی لواسانی، محمدرضا عبدلی بیدهندی صفحات 1303-1318
    زمینه

    طبق مطالعات انجام شده بیماری های قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میرها در ایران می باشند. برخی بیماران پس از جراحی با اختلالاتی مانند اختلال استرس پس ازسانحه مواجه می شوند. درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد می تواند منجر به بهبودی معناداری در علایم اختلال ذکر شده شود اما در تاثیر این درمان بر نشانه های اختلال استرس پس از سانحه در جامعه مورد پژوهش شکاف تحقیقاتی دیده می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر علایم اختلال استرس پس از سانحه در بیمارانی که تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر بودند، انجام شد.

    روش

    این پژوهش ازنوع طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل و جامعه آماری، بیمارانی هستند که 4 الی 6 هفته پس از جراحی بای پس عروق کرونر به کلینیک بازتوانی قلب تهران ارجاع داده شدند. از این میان، نمونه ای به تعداد 40 نفر با روش نمونه گیری تصادفی در 2 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و سنجش افراد براساس مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویداد وایس و مارمر در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (پس از شش ماه) در هر دو گروه انجام شد. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و SPSS 25 استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل آماری نشان می دهد که درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد منجر به کاهش معنادار متغییر اجتناب، بیش انگیختگی و افکار ناخواسته می شود (001/0 ≥P) و اثر آن تا پایان دوره پیگیری شش ماهه ماندگار بود.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های مطالعه ی حاضر، درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد با استفاده از مواجهه و بازپردازش رویدادآسیب زا، علایم اختلال استرس پس از سانحه در بیماران قلبی عروقی را کاهش می دهد. توصیه می شود مطالعاتی با نمونه های بیشتر انجام گردد.

    کلیدواژگان: درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد، اختلال استرس پس از سانحه، جراحی بای پس عروق کرونر
  • سمانه حسینی، سعید پورنقاش تهرانی*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 1319-1334
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده است بیش از 25% از بیماران مبتلا به سرطان سطوح متوسط تا شدیدی از پریشانی برخاسته از آگاهی به موضوعات وجودی را تجربه می کنند. تجارب وجودی در بزرگسالانی که سرطان پیشرفته ای دارند وضعیتی پویا است که مقدم بر رویارویی با مرگ رخ می دهد. سوالی که تحقیقات گذشته کمتر به آن پرداخته اند و این پژوهش قصد پرداختن به آن را دارد این است که آیا اضطراب های وجودی در همه ی این بیماران به نحو یکسانی تجربه می شود و از الگوی یکسانی پیروی می کند.

    هدف

    این مطالعه با هدف شناسایی تجربه زیسته بیماران مبتلا به سرطان از اضطراب وجودی و نحوه مقابله با آن ها انجام گرفته است.

    روش

    مطالعه حاضر با رویکردی کیفی و با روش پدیدارشناسانه تجربی و تفسیری و در حوزه ی انسان شناسی شناختی انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه بیماران سرطانی شهر شیراز بودند. از این جامعه بر اساس نمونه گیری هدفمند، دوازده بیمار مبتلا به سرطان که از نظر شدت بیماری همگون بوده و با توجه به عدم پاسخ دهی به درمان صرفا تحت مراقبت های تسکینی بودند، انتخاب شدند و به منظور درک چشم اندازهای آن ها نسبت به تجربه های زیسته ی وجودی با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. از متن مصاحبه های صورت گرفته با روش های استقرایی و قیاسی کیفی کدهای موضوعی استخراج و با استفاده از روش تحلیل محتوا تفسیر شدند.

    یافته ها

    تحلیل مصاحبه ها به استخراج 9 کد در مورد اضطراب های وجودی منجر شد که پنج مورد از آن ها (مرگ، تنهایی، مسیولیت، معنای زندگی، عدم قطعیت) در سایر مطالعات صورت گرفته نیز استخراج شدند اما در مطالعه ی حاضر کدهای دیگری (معنویت، عشق، سرطان، هیجان ها و احساسات) استخراج شدند. همینطور یک الگوی سه گانه در مواجهه با این اضطراب ها، پذیرش و تسلیم، تعارض و دوسوگرایی و عدم پذیرش کامل در بین بیماران شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش لزوم بکارگیری مداخلات معنامحور توسط متخصصان سلامت و بالینی و همینطور آموزش و آماده سازی پزشکان را برای توجه به اضطراب های وجودی بیماران، به ویژه آن هایی که در مرحله ی نهایی زندگی هستند یادآوری می کند.

    کلیدواژگان: سرطان، اضطراب های وجودی، مرگ، الگوی سه گانه مواجهه
  • شکوفه رزاقی، محسن منصوبی فر*، ناهید هواسی سومار، نیلوفر طهمورسی صفحات 1335-1352
    زمینه

    درمان هیجان مدار، هیجان را به عنوان اساس و پایه تجربه در ارتباط با کارکردهای انطباقی و غیر انطباقی معرفی می کند. بنابراین این نوع درمان می تواند با کاهش شدت هیجانات منفی پیش از بروز پاسخ (تنظیم هیجانی)، به ارتقای کیفیت زندگی و کاهش سطح اضطراب دانشجویان کمک کند. در مورد بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر اضطراب اجتماعی، نظم جویی هیجانی و کیفیت زندگی دانشجویان، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر اختلال اضطراب اجتماعی، نظم جویی هیجانی و کیفیت زندگی دانشجویان موسیقی دارای رگه های اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان موسیقی دانشگاه هنر در سال 1399 بود. از این جامعه آماری، تعداد 30 نفر به شیوه هدفمند از نوع در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 15 نفری آزمایش (گروه درمان هیجان مدار) و گواه گمارده شدند. در جلسات مداخله درمان هیجان مدار از پروتکل درمانی جانسون (2004) و برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران،2000) و دو پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی، کرایچ و اسپاینهون، 2002) و کیفیت زندگی (ویر و شربورن،1992) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد درمان هیجان مدار بر کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی، بهبود توانایی نظم جویی هیجانی و بهبود کیفیت زندگی دانشجوبان موسیقی دانشگاه هنر موثر بوده است (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، این نتیجه حاصل می گردد که درمان هیجان مدار می تواند با تاکید بر شناسایی نیازهای هیجانی، تمرکز بر نقش مهم هیجانات در روابط بین فردی و آموزش مدیریت هیجانات موجب کاهش علایم اضطراب اجتماعی، یهبود توانایی نظم جویی هیجان و کیفیت زندگی دانشجویان شود. بنابراین، تکرار آزمایش در گروه های دیگر و نمونه های بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، اضطراب اجتماعی، نظم جویی هیجانی، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • حسن اصلانی، مرضیه علیوندی وفا*، امیر پناه علی صفحات 1353-1374
    زمینه

    عملکرد تحصیلی به عنوان شاخصی برای ارزیابی موفقیت سیستم آموزش و پرورش در نظر گرفته می شود. یکی از متغیرهای تاثیرگذار در عملکرد تحصیلی در دوره نوجوانی، بهزیستی روانشناختی است. با توجه به سبب شناسی عملکرد تحصیلی پایین در دانش آموزان، این حوزه دارای کاستی هایی می باشد. پژوهش ها نشان می دهد، مداخلات در این حوزه نیازمند توجه به مسایل رشد محوری چون مداخلات شناخت مدار و هیجان مدار در قالب آموزش می باشد. انواع مداخلات انجام شده در این حوزه، مدعی اثربخشی بوده اما مطالعه حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی، فراشناختی و تنظیم هیجان بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان پسر دارای عملکرد تحصیلی پایین دوره دوم متوسطه است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی، فراشناختی و تنظیم هیجان بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه با عملکرد تحصیلی پایین انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز با عملکرد تحصیلی پایین در سال تحصیلی 1401-1400 بود. برای انتخاب نمونه آماری پژوهش، تعداد 60 نفر به شکل نمونه گیری هدفمند (بر اساس ملاک های ورودی پژوهش) انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش (راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی و مداخله تنظیم هیجان) و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایابی شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی فرم کوتاه ریف (RSPWB-SF)، پروتکل های آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی (سیف، 1395) و مداخله تنظیم هیجان (گراس و تامپسون، 2007) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره، آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزار SPSS27 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره، تاثیر هر سه مداخله راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی و تنظیم هیجان بر نمره کل بهزیستی روانشناختی تایید شد (0/05 >P). مقایسه مداخله ها در آزمون تعقیبی بنفرونی نیز نشان داد اثربخشی مداخله تنظیم هیجان بر بهزیستی روانشناختی به طور معنی داری بیشتر از دو مداخله راهبردهای شناختی و راهبردهای فراشناختی بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد راهبردهای شناختی، فراشناختی و تنظیم هیجان، پتانسیل اثربخشی در جهت ارتقای سطح کلی بهزیستی روانشناختی را دارند و معلمان و مشاوران مدارس می توانند جهت ارتقای سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان، از این مداخلات استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، راهبرد شناختی، راهبرد فراشناختی، راهبرد تنظیم هیجان، دانش آموزان با عملکرد تحصیلی پایین
  • سیده طاهره زرگرنتاج، طهمورث آقاجانی*، محسن جدیدی صفحات 1375-1396
    زمینه

    اهمال کاری تحصیلی به عنوان یک مسیله آموزشی همه ابعاد سیستم آموزشی را تحت تاثیر قرار می دهد. دانشجویان اهمال کار در سایر جنبه های روانشناختی، مشکلاتی را تجربه می کنند. ادبیات پژوهش حاضر اگرچه به اهمال کاری تحصیلی پرداخته است، اما متغیرهای تاثیرگذاری مانند اضطراب تحصیلی و مسیولیت پذیری اجتماعی مورد غفلت واقع شده اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل معادلات ساختاری تبیین اهمال کاری تحصیلی بر اساس ادراک از محیط یادگیری و مسیولیت پذیری اجتماعی با نقش واسطه ای اضطراب تحصیلی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به شیوه مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از بین آن ها 350 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی (سولومون و روتبلام، 1984)، اضطراب پیشرفت تحصیلی (آلپرت و هابر، 1960)، ادراک از محیط یادگیری (راف و همکاران، 2001) و مسیولیت پذیری (کردلو، 1393) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارهای SPSS-19 و AMOS-20 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیر ادراک از محیط یادگیری (0/35- و 0/21-)، مسیولیت پذیری (0/22- و 0/13-) اثرات مستقیم و معنی داری به ترتیب بر اهمال کاری تحصیلی و اضطراب تحصیلی داشتند (0/05 >p). هم چنین اضطراب تحصیلی (0/27) بر اهمال کاری تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری داشت (0/01 >p). همچنین نتایج نشان داد که دو متغیر ادراک از محیط یادگیری (0/13-) و مسیولیت پذیری (0/12-) به واسطه اضطراب تحصیلی، اثر غیرمستقیم و معنی داری بر اهمال کاری تحصیلی داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، هر سه متغیر اضطراب تحصیلی، ادراک از محیط یادگیری و مسیولیت پذیری اثرات مستقیم و غیرمستقیم معنی داری بر اهمال کاری تحصیلی داشتند. این مدل نشان داد می تواند مدل مناسبی برای کاهش اهمال کاری تحصیلی و اضطراب تحصیلی و تقویت محیط های یادگیری و مسیولیت پذیری دانشجویان باشد. هم چنین انجام پژوهش های بیشتر با حجم نمونه های بزرگ تر می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، ادراک از محیط یادگیری، مسئولیت پذیری اجتماعی، اضطراب تحصیلی، دانشجویان
  • نوشین کشفی، محمدحسن غنی فر*، مریم نصری، قاسم دستجردی صفحات 1397-1414
    زمینه

    اعتیاد به عنوان یکی از معضلات اساسی زندگی بشری، با پیامدهای منفی زیادی همراه است. کاربست روش هایی که منجر به افزایش امید به زندگی و کیفیت تصمیم گیری بهبودیافتگان مواد مخدر گردد از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ درکنار شیوه  های درمانی بکار رفته برای اعتیاد، تاکنون مطالعه ای به بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در ارتقای امید به زندگی و تصمیم گیری بهبودیافتگان موادمخدر نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی و تصمیم گیری در افراد مبتلا به اعتیاد در حال بهبودی صورت گرفت.

    روش

    این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه معتادین در حال بهبودی شهر یزد در سال 1400 بود. با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 40 نفر انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه). برای گروه آزمایشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هایز و همکاران، 2012) به صورت هفتگی و در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و برای گروه گواه، درمانی صورت نگرفت. پرسشنامه سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس (1995) و مقیاس امید اشنایدر و همکاران (1991) در مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش معنادار نمرات امید به زندگی و سبک تصمیم گیری عقلانی و شهودی و کاهش معنادار نمرات سبک تصمیم گیری آنی و وابستگی در گروه آزمایش شده است (0/05 P<). در نمرات پس آزمون سبک تصمیم گیری اجتنابی، بین میانگین گروه های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گواه، تفاوت معنی دار وجود ندارد (0/05 P>). با کنترل نمرات پیش آزمون، اثر گروه بر نمرات پس آزمون امید به زندگی معنادار است (0/00 , P= 20/16 F=). به طوری که بعد از درمان پذیرش و تعهد، نمرات امید به زندگی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در بهبود امید به زندگی و تصمیم گیری معتادین در حال بهبودی موثر باشد. بنابراین در حوزه درمان و پیشگیری از اعتیاد می توان از مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد برای بهبود و تقویت امید به زندگی و تصمیم گیری در معتادین استفاده کرد و آن ها را در غلبه بر آسیب های ناشی از اعتیاد به ویژه عود یاری رساند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، امید به زندگی، تصمیم گیری، افراد مبتلا به اعتیاد
  • مرضیه سالاری فر، زهرا دشت بزرگی*، محسن جدیدی صفحات 1415-1433
    زمینه

    یکی از عواملی که در مشاوره ازدواج و خانواده مورد توجه قرار گرفته و در طلاق زوجین نقش مهمی دارد، دیدگاه فهمی است. دیدگاه فهمی یک فرآیند شناختی فعال است که در آن افراد باید بر دیدگاه خودمحورانه خود غلبه کرده و دنیا را به صورتی که برای دیگران پدیدار می شود، تصور نمایند. نقش ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در دیدگاه فهمی زوجین تایید شده است ولی در مورد مقایسه اثربخشی این دو شیوه درمانی بر دیدگاه فهمی زوجین متقاضی طلاق، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش روانشناختی ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر دیدگاه فهمی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بابل در سال 1400 بود که از بین این زوجین، تعداد 48 نفر (24 زوج) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند و پرسشنامه دیدگاه فهمی زوجین (لانگ، 1990) را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه تکمیل کردند. پروتکل های ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه های آزمایش اجرا شد، اما اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گواه در دیدگاه فهمی زوجین تفاوت معنی داری وجود دارد (3/770 =F و 0/001 =P). به عبارتی هر دو مداخه ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در دیدگاه فهمی زوجین موثر بودند، اما بین دو مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت هر دو درمان ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در دیدگاه فهمی زوجین موثر هستند و ازاین رو استفاده زوج درمانگران از این روش های درمانی می تواند به ارتقای سطح دیدگاه فهمی و پایداری روابط زوجین کمک کند.

    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، دیدگاه فهمی، زوجین متقاضی طلاق
  • لیدا عزیزپور، حسن اسماعیل پور*، سید عباس حیدری صفحات 1435-1448
    زمینه

    علم روانشناسی در مطالعات بازاریابی جایگاه ویژه ای دارد. شهرت، هویت و تصویر برند اصلی ترین ویژگی های روانشناختی در برندها محسوب می شوند که بر خرید لذت جویانه تاثیر بسزایی دارند و موجب ایجاد وفاداری و دلبستگی در مشتریان می شوند. اما در مورد تاثیر متغیرهای مهم ویژگی های روانشناختی برندها و مشعوف سازی مشتریان در فرآیند خرید شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر ویژگی های روانشناختی برند بر مشعوف سازی مشتریان در فرآیند خرید بود.

    روش

    این تحقیق بر اساس هدف، یک تحقیق کاربردی و بر اساس ماهیت روش نیز توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل مشتریان فروشگاه های زنجیره ای در استان ایلام در سال 1400 بود. برای انتخاب نمونه نیز با استفاده از جدول کرجیسی و مورگان (1970) تعداد 384 نفر و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار این تحقیق پرسشنامه استاندارد در زمینه متغیرهای تحقیق است. برای سنجش متغیر ویژگی های روانشناختی برند از پرسشنامه فرانسیونی و همکاران (2021) و برای سنجش متغیر مشعوف سازی مشتریان نیز از پرسشنامه ازوجی و آزادنیا (1396) استفاده شده است. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط اساتید خبره و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ویژگی های روانشناختی برند بر مشعوف سازی مشتریان هنگام خرید در سطح معناداری 95 درصد تاثیر معناداری دارند. شهرت برند، هویت برند و تصویر برند بر مشعوف سازی مشتریان هنگام خرید در سطح معناداری 95 درصد دارای تاثیر معناداری می باشند.

    نتیجه گیری

    مشتریان هنگام خرید به ویژگی های روانشناختی برندها توجه می کنند و در صورت ادراک مناسب از این ویژگی های میزان رضایت آن ها از خرید افزایش یافته و هیجان زده و مشعوف می شوند. برندها با برنامه ریزی و تقویت ویژگی های روانشناختی خود بر مشعوف سازی مشتریان تاثیر گذاشته و احتمال تکرار خرید و افزایش حجم خرید مشتریان بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: برند، ویژگی های روانشناختی برند، مشعوف سازی
  • اعظم خسروی، کرم خلیلی*، اسفندیار محمدی صفحات 1449-1465
    زمینه

    پژوهش های پیشین نشان دهنده وجود پدیده سکوت دفاعی در سازمان ها در بین کارکنان خلاق است و به معنای خودداری از بیان ایده و اطلاعات برای حفظ موقعیت و شرایط است. این نوع سکوت آثار مخربی برای کارکنان و سازمان به همراه دارد. مرور مطالعات مرتبط قبلی، پژوهشی که به طراحی مدل ساختاری - تفسیری شکست سکوت دفاعی کارکنان خلاق در سازمان های دولتی ایران پرداخته باشد، یافت نکرد.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدلی برای شکست سکوت دفاعی کارکنان خلاق در سازمان های دولتی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش نیز کیفی - کمی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل تمامی کارکنان خلاق در سازمان های دولتی استان ایلام در سال 1400 بود که با توجه به عملکرد آن ها و مشورت نظرسنجی با مدیران سازمان های مربوطه انتخاب شدند. روش نمونه گیری در بخش کیفی نیز نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود. در بخش کمی نیز برای سطح بندی عوامل از 10 نفر از خبرگان آشنا با موضوع پژوهش استفاده شد. همچنین در پژوهش حاضر از روش مدل سازی ساختاری - تفسیری (ism) استفاده شد.

    یافته ها

    عوامل تاثیرگذار بر شکست سکوت دفاعی کارکنان خلاق در قالب روش ism سطح بندی شدند. در اولین سطح چهار متغیر؛ حمایت سازمانی ادراک شده، تقویت مثبت، وفاداری سازمانی و خودگشودگی کارکنان قرار گرفتند. در سطح دوم نیز دو متغیر شفافیت سازمانی و فضیلت مدنی قرار گرفتند و در سطح سوم نیز سه متغیر رهبری خلاق، بهبود برنامه های مدیریت منابع انسانی و فرهنگ انتقادپذیری قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، به نظر می رسد، شکست سکوت دفاعی کارکنان از رهبری خلاق، بهبود برنامه های مدیریت منابع انسانی و فرهنگ انتقادپذیر در سازمان ها شروع می شود.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری - تفسیری، سکوت سازمانی، سکوت دفاعی، کارکنان خلاق، سازمان های دولتی
  • زهرا خمری، علی اصغر بیانی*، حسین فکوری حاجی یار، حسن صاعمی صفحات 1467-1483
    زمینه

    با توجه به این که مطالعات نشان داده است که شایستگی های مدیران در سازمان ها باعث توسعه منابع انسانی می شود، اما پژوهشی که به صورت کامل به ابعاد و مولفه های شایستگی های مدیران دوره ابتدایی پرداخته باشد، انجام نشده است.

    هدف

    هدف این پژوهش، طراحی الگوی ابعاد و مولفه های شایستگی مدیران مدارس دوره ابتدایی آموزش و پرورش از نظر معاونان و کارشناسان آموزش ابتدایی ادارات آموزش و پرورش و مدیران برتر مدارس ابتدایی بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، یک پژوهش آمیخته اکتشافی بود. در فاز کیفی، فرآیند گردآوری داده ها مشتمل بر 18 مصاحبه نیمه ساختاریافته با صاحبنظران بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اشباع داده ها ادامه یافت. در روش تحلیل محتوا تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری آن ها و به روش مفاهیم، زیر مقوله و مقوله اصلی انجام شد. در فاز کمی، جامعه آماری مدیران مدارس دوره ابتدایی استان بوشهر به تعداد 521 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی - مورگان تعداد 230 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار در بخش کمی یک پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور اعتباریابی الگوی شناسایی شده بخش کیفی از روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار PLS استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی ابعاد و مولفه های شایستگی مدیران مدارس دوره ابتدایی با چهار  بعد: شایستگی های فردی، شغلی، ارتباطی و دانشی و هشت مولفه: شخصی، اخلاقی، آموزشی، مدیریتی، رفتاری، اجتماعی، دانش عمومی و دانش حرفه ای شناسایی شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که تمامی بارهای عاملی بالاتر از 0/4 است و مدل در سطح اطمینان (95) درصد معنادار است و برازش مدل با مقدار 0/435 مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که هر کدام از ابعاد و مولفه های به دست آمده از این پژوهش می تواند مدیران مدارس ابتدایی را در راستای توسعه شایستگی هایشان یاری رساند تا به واسطه آن زمینه توسعه شایستگی های معلمان و دانش آموزان مدارس دوره ابتدایی را که همانا زیربنای نظام آموزشی است، فراهم کنند.

    کلیدواژگان: مولفه های شایستگی، مدیران مدارس، دوره ابتدایی
  • غلامرضا همایی لطیف، هوشنگ جدیدی*، ایرج صفایی راد، فرزاد زندی صفحات 1485-1505
    زمینه

     یکی از موضوعاتی که در سال های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده است، ناتوانی های یادگیری ویژه در دانش آموزان است. پژوهش حاضر درصدد است ضمن تدوین برنامه آموزشی والد – فرزند که محتویات آن برگرفته از سند تحول بنیادین است، اثربخشی این برنامه را بر سطح خودنظم جویی، خودکارآمدی و حرمت خود دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه که همواره در این عوامل دچار ضعف هستند، بررسی کند.

    هدف

     پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه آموزشی والد – فرزند بر اساس تربیت تمام ساحتی سند تحول بنیادین و بررسی اثربخشی آن بر عزت نفس، خودکارآمدی و خودتنظیمی دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه انجام شد.

    روش

     این پژوهش بر مبنای جستجوی داده، دارای ماهیت ترکیبی بود به طوری که به طور همزمان از دو رویکرد تحقیق کیفی و کمی استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران و در بخش کمی والدین کلیه دانش آموزان و فرزندان دارای اختلال یادگیری شهر اسدآباد استان همدان بودند که در سال تحصیلی (1399-1400) در پایه های چهارم، پنجم، و ششم که به مراکز اختلال یادگیری مراجعه کرده بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند تحلیل کواریانس استفاده شد. این تحلیل ها در سطح خطای 0/05 و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که آموزش برنامه تدوین شده والد - فرزندی بر اساس تربیت تمام ساحتی سند تحول بنیادین بر بهبود خودکارآمدی دانش آموزان با اندازه اثر (0/827)، بر بهبود خودنظم جویی دانش آموزان با اندازه اثر (771/0) و بر بهبود حرمت خود (عزت نفس) دانش آموزان با اندازه اثر (0/702) تاثیرگذار است

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد آموزش برنامه آموزشی والد - فرزندی تدوین شده بر اساس سیستم تربیتی تمام ساحتی سند تحول بنیادین به والدین کودکان دچار اختلال یادگیری ویژه، باعث افزایش آگاهی و توانایی افراد در برخورد مناسب با کودکان دچار اختلال ودر نتیجه ارتقاء حرمت نفس و افزایش خودکارآمدی و خودنظم جویی دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی والد - فرزندی، تربیت تمام ساحتی سند تحول بنیادین، خودکارآمدی، خودنظم جویی، اختلال یادگیری ویژه
|
  • Sara Pazoki, Aliakbar Arjmandnia*, Mohsen Shokouhi Yekta, Bazargan Harandi Abbas, Ali Moghaddamzadeh Pages 1259-1283
    Background

    Considering teachers’ significant role in identifying students with specific learning disabilities (SLDs), it is necessary to develop a native teacher-oriented tool with appropriate validity and reliability, as a basis for related interventions.

    Aims

    This research aimed to standardize the diagnostic-prescriptive Learning Disability Evaluation Scale (LDES-4) (McCarney & House, 2018).

    Methods

    The statistical population comprised second to fifth-grade students studying in 1400-1401. The normative sample group involved 596 students selected by simple random and purposive sampling methods while the clinical sample group involved 27 students with SLD selected by available sampling method. Colorado Learning Difficulties Questionnaire (CLDQ) (Willcutt et al., 2011) was used for concurrent validity. Exploratory Factor Analysis, Structural Equation Modeling, Multiple Linear Regression, and Independent T-Test were utilized for data analysis.

    Results

    A five-component structure was extracted by Principal Axis Factoring and Promax rotation methods. The results were very close to the theoretical structure of the scale and adequately fit with the data. The correlation coefficient between the full-scale scores of the current scale and CLDQ was equal to 0.65 showing acceptable concurrent validity as well as a significant difference between normative and clinical groups (p< 0.001). The internal consistency coefficients were desirable and ranged from 0.97 to 0.99. Moreover, Intraclass Correlation Coefficients (ICC) ranged from 0.88 to 0.97 indicating the temporal stability of the scale.

    Conclusion

    As a result, the Persian version of the Learning Disability Evaluation Scale can be used as a native valid, and reliable tool to diagnose SLD in second to fifth-grade students.

    Keywords: Standardization, Diagnostic, Prescriptive Learning Disability Evaluation Scale, Specific Learning Disability, Psychometric Properties
  • Mohammad Faghanpour Ganji, Mehrdad Kalantari*, Ahmad Abedi Pages 1285-1301
    Background

    Job burnout is one of the psychological problems that threaten therapists. This problem can lead to a decrease in service quality. Cognitive-behavioral therapy and paradigmatic schema mentalities therapy are two intervention methods that have been proposed to deal with job burnout. Both intervention methods have their advantages and limitations. Therefore, comparing the effectiveness of these two methods on job burnout in therapists is necessary and necessary research.

    Aims

    The main purpose of the present study was to compare the effectiveness of treatment of allegorical schema modes with cognitive behavioral therapy on therapists' job burnout.

    Methods

    The method of the current research is of semi-experimental type and the statistical population consisted of psychotherapists of therapeutic centers in the 3rd district of Tehran who were engaged in therapeutic work between December 2021 and December 2022. To select the sample size according to the research method, 15 people were selected for each group. In order to evaluate the variables of the research, the job burnout questionnaire of Moslesh and Jackson (1993) was used.

    Results

    The findings showed that the F rate of the effect of the treatment of allegorical schema modes was not significant on the variable of emotional exhaustion and sense of success, and it was significant on the variable of depletion. Also, the F rate of the effect of cognitive behavioral therapy on the variable of emotional exhaustion and depletion was not significant, and it was significant on the variable of feeling of success.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the effects of treatment methods on burnout scores did not fluctuate much in both and both were equally effective in this variable. It seems that both treatment methods are effective in reducing therapists' burnout. Therefore, it is expected that policy makers in the field of mental health will invest and promote such approaches to improve the health of psychotherapists

    Keywords: treatment of allegorical schema modes, cognitive behavioral therapy, job burnout, therapists
  • Sepideh Safaeian, Seyed Said Pournaghash Tehrani*, Masoud Gholamali Lavasani, Mohammadreza Abdoli Bidhendi Pages 1303-1318
    Background

    According to the studies, cardiovascular diseases are the main cause of death in iran. Some patients suffer from post-traumatic stress disorder after surgery. Desensitization treatment with eye movements and reprocessing can lead to a significant improvement in the symptoms of post-traumatic stress disorder, but little research has been done on the effect of this treatment on the symptoms of post-traumatic stress disorder in the research community.

    Aims

    This study was conducted with the aim of the effectiveness of desensitization treatment with eye movements and reprocessing on the symptoms of post-traumatic stress disorder in patients who underwent coronary artery bypass surgery.

    Methods

    This study is a pre-test, and post-test design with a control group, and the statistical population is patients who were referred to Tehran Cardiac Rehabilitation Clinic 4-6 weeks after coronary bypass surgery. Among these, a sample of 40 people was placed in 2 intervention and control groups by random sampling, and the assessment of people was based on the revised Weiss and Marmer impact of event scale in three stages: pre-test, post-test and follow-up (after six months) was done in both groups. Analysis of variance with intergroup repeated measurement was also used for data analysis.

    Results

    Statistical analysis shows that the desensitization treatment with eye movements and reprocessing leads to a significant reduction in the variables of avoidance, hyperarousal and unwanted thoughts (P≤ 0.001), and its effect was sustained until the end of the six-month follow-up period.

    Conclusion

    According to the present study, desensitization treatment with eye movements and reprocessing using exposure and reprocessing of the traumatic event reduces the symptoms of post-traumatic stress disorder in cardiovascular patients. It is recommended to conduct studies with more samples.

    Keywords: Treatment of eye movement desensitization, reprocessing, Post traumatic stress disorder, Coronary artery bypass surgery
  • Samaneh Hosseini, Saeid Pournaghash*, Masoud Gholamali Lavasani Pages 1319-1334
    Background

    More than 25% of cancer patients experience moderate to severe levels of distress arising from awareness of existential issues. Existential experiences in adults with advanced cancer are dynamic situation that precedes the encounter with death. A question that has not been addressed in past researches, and this research aims to address it, is whether existential anxiety is experienced in the same way in all these patients and follows the same pattern.

    Aims

    This study aims to identify the lived experience of cancer patients from existential anxiety and how to face them.

    Methods

    The present study was conducted with a qualitative approach and with an experimental and interpretive phenomenological method in the field of cognitive anthropology.The statistical community included all cancer patients in Shiraz.From this population, based on porposive sampling method, twelve cancer patients who were homogeneous in terms of the severity of the disease and were only under palliative care due to the lack of response to treatment, were selected, and in order to understand their perspectives regarding their lived experience of existential anxieties a semi-structured interview was conducted with them.

    Results

    The analysis of the interviews led to the extraction of 9 codes about existential anxieties, five of which (death, loneliness, responsibility, meaning of life, uncertainty) were in line with the findings of research conducted in other cultures, and the other four (spirituality, love, cancer, emotions, and feelings) were extracted in this study. Also, a triple pattern in facing these anxieties, acceptance and submission, conflict and ambivalence, and complete lack of acceptance was identified.

    Conclusion

    The findings of this research highlight the necessity of using meaning-oriented interventions by health and clinical professionals, as well as training and preparing doctors to pay attention to the existential anxieties of patients, especially those who are in the end stage of life.

    Keywords: Cancer, Existential anxieties, Death, Tripple encounter pattern
  • Shokoofe Razaghi, Mohsen Mansoobifar*, Nahid Havasi Soomar, Niloufar Tahmouresi Pages 1335-1352
    Background

    Emotion-Focused Therapy introduces emotion as the basis of experience in relation to adaptive and non-adaptive functions. Therefore, this type of treatment can help to improve the quality of life and reduce the anxiety level of students by reducing the intensity of negative emotions before the response (emotional regulation). There is a gap in research regarding the effectiveness of emotion-oriented therapy on social anxiety, emotional regulation and quality of life of students.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotion-focused therapy on social anxiety disorder, emotional discipline and quality of life of music students with traits of social anxiety disorder.

    Methods

    The design of the current research was semi-experimental, of pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the current research was all music students of the University of Arts in 2019. From this statistical population, a number of 30 people were selected in a targeted manner from the available type and were randomly assigned in two groups of 15 people (Emotion-Focused therapy group) and control. In the intervention sessions of Emotion-Focused therapy from the therapy protocol of Johnson (2004) and to collect data from the social anxiety scale (Connor et al., 2000) and two questionnaires of cognitive regulation of emotion (Garnefski, Kraaij & Spinhoven, 2002) and quality of life (Ware & Sherbourne, 1992) was used. Covariance analysis and SPSS26 software were used for data analysis.

    Results

    The findings of the present study showed that Emotion-Focused therapy was effective in reducing the symptoms of social anxiety disorder, improving the ability to regulate emotions and improving the quality of life of music students of the University of Art (P<0.01).

    Conclusion

    According to the findings, it is concluded that emotion-focused therapy can reduce the symptoms of social anxiety, improve the ability to regulate emotions and the quality of life of students by emphasizing the identification of emotional needs, focusing on the important role of emotions in interpersonal relationships, and teaching emotion management. Therefore, repeating the experiment in other groups and more samples is suggested.

    Keywords: emotion-focused therapy, social anxiety, emotional regulation, quality of life, Students
  • Hassan Aslani, Marziyeh Alivandi Vafa*, Amir Panahali Pages 1353-1374
    Background

    Academic performance is considered as an indicator for evaluating the success of the education system. One of the influential variables in academic performance during adolescence is psychological well-being. According to the etiology of low academic performance in students, this field has shortcomings. Research shows that interventions in this field require attention to growth-oriented issues such as cognitive-oriented and emotion-oriented interventions in the form of education. All kinds of interventions in this field claim to be effective, but the present study seeks to compare the effectiveness of teaching cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies on the psychological well-being of Secondary School Students male with low academic performance.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of teaching cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies on the psychological well-being Secondary School Students male with low academic performance

    Methods

    The research design was a semi-experimental type of pre-test, post-test with control group. The statistical population of the research included all male students of the Secondary School Students male in Tabriz city with low academic performance in the academic year of 2021-2022. select the statistical sample of the research, 60 people were selected in the form of purposeful sampling (based on the research entry criteria) and randomly divided into three experimental groups (cognitive strategies, metacognitive strategies and emotion regulation intervention) and a control group (15 people in each group) were placed. In order to collect information, Ryff Scales of Psychological Well-Being Scale-Short Form (RSPWB-SF), cognit0ive and metacognitive strategies training protocols (Seif, 2016) and emotion regulation intervention (Gross & Thompson, 2007) were used.
    Univariate and multivariate analysis of covariance, Benferroni post hoc test and SPSS27 software were used for data analysis.

    Results

    Based on the results of multivariate covariance analysis, the effect of all three interventions of cognitive strategies, metacognitive strategies and emotion regulation on the total score of psychological well-being was confirmed (P<0.05). The comparison of the interventions in Benferroni's follow-up test also showed that the effectiveness of the emotion regulation intervention on psychological well-being was significantly higher than the two interventions of cognitive strategies and metacognitive strategies (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it seems that cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies have the potential to be effective in improving the overall level of psychological well-being, and teachers and school counselors can use these interventions to improve the academic performance of students.

    Keywords: psychological well-being, cognitive strategy, metacognitive strategy, emotion regulation strategy, Students with low academic performance
  • Seyedeh Tahereh Zargarnataj, Tahmores Aghajani*, Mohsen Jadidi Pages 1375-1396
    Background

    Academic procrastination as an educational problem affects all aspects of the educational system. students with procrastination experience problems in other psychoanalytical aspects. Although the literature of the current research has addressed academic procrastination, influential variables such as academic anxiety and social responsibility have been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the structural equation model of explaining academic procrastination based on the perception of the learning environment and social responsibility with the mediating role of academic anxiety.

    Method

    The method of the present research was applied in terms of purpose and in terms of method, structural equation modeling (path analysis). The statistical population of the research included all the students of Babol Noshirvani University of Technology in the academic year of 2021-2022, Among them, 350 people were selected by random cluster sampling, and they completed the questionnaires of academic procrastination (Solomon & Rothblum, 1984), academic achievement anxiety (Alpert & Haber, 1960), perception of the learning environment (Roff et al., 2001) and responsibility (Kordlow, 2014). Data analysis was done using Pearson correlation methods, structural equation modeling and with the help of SPSS-19 and AMOS-20 software.

    Results

    The results showed that the variables of perception of the learning environment (-0.35 and -0.21), and responsibility (0.22 and -0.13) had direct and significant effects on academic procrastination and academic anxiety, respectively (P<0.05). Also, academic anxiety (0.27) had a direct and significant effect on academic procrastination (P<0.01). The results also showed that the two variables of perception of the learning environment (-0.13) and responsibility (-0.12) had an indirect and significant effect on academic procrastination.

    Conclusion

    Based on the results of this study, all three variables of academic anxiety, perception of learning environment, and responsibility had significant direct and indirect effects on academic procrastination. This model showed that it can be a suitable model for reducing academic procrastination and academic anxiety and strengthening the learning environment and responsibility of students. Also, conductiing the more studies with larger sample size could be helpful.

    Keywords: academic procrastination, perception of learning environment, social responsibility, academic anxiety, students
  • Noshin Kashfi, MohammadHasan Ghanifar*, Maryam Nasri, Ghasem Dastjerdi Pages 1397-1414
    Background

    Drug addiction has many negative consequences. It is substantial to use methods that lead to increasing the life expectancy and decision-making of drug addicts. In addition to the treatment methods used for addiction, no study has investigated the effect of treatment based on acceptance and commitment to improving the life expectancy and decision-making of drug addicts.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of treatment based on acceptance and commitment to life expectancy and decision-making in recovered drug addicts.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group. The statistical population of the study included recovering addicts in Yazd in 1400. By purposive sampling method, 40 people were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (20 in the experimental group and 20 in the control group). For the experimental group, acceptance and commitment treatment was performed weekly in the form of 8 sessions of 90 minutes, and for the control group, no treatment was performed. The General decision making styles and Snyder's Hope Scale were completed by the participants in the pre-test and post-test stages. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    According to the results, acceptance and commitment based treatment significantly increased life expectancy scores and rational and intuitive decision-making style and significantly decreased scores of instant decision-making style and dependence in the experimental group (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that acceptance and commitment therapy can be effective in improving life expectancy and decision making of recovering addicts. Therefore, in the treatment and prevention of addiction, an intervention based on acceptance and commitment can be used to improve and strengthen life expectancy and decision-making in addicts and help them overcome the harm caused by addiction, especially relapse.

    Keywords: Addiction, acceptance, commitment therapy, life expectancy, decision making
  • Marziyeh Salarifar, Zahra Dasht Bozorgi*, Mohsen Jadidi Pages 1415-1433
    Background

    One of the factors that is considered in marriage and family counseling and plays an important role in the divorce of couples is perspective-taking. The perspective-taking is an active cognitive process in which people must overcome their self-centered perspective and imagine the world as it appears to others. The role of imago therapy and therapy based on acceptance and commitment has been confirmed in the dyadic perspective-taking of couples, but there is a gap in research regarding the comparison of the effectiveness of these two treatment methods on the dyadic perspective-taking of couples applying for divorce.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of psychological education of imago therapy and treatment based on acceptance and commitment on dyadic perspective-taking of couples applying for divorce.

    Methods

    The present research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a two-month follow-up. The statistical population of the research included all the couples applying for divorce who referred to the family counseling centers of Babol city in 2022, and among these couples, 48 people (24 couples) were selected using available sampling method, and they were assigned to two experimental groups and one control group and completed the couple's perception questionnaire (Long, 1990) in three phases: pre-test, post-test and two-month follow-up. Protocols of imago therapy and acceptance and commitment therapy were implemented for the experimental groups, but the members of the control group did not receive any intervention. Analysis of variance with repeated measurements and SPSS-22 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in the understanding view of couples (F= 3.770 and P= 0.001). In other words, both imago therapy interventions and treatment based on acceptance and commitment were effective in the understanding view of couples, but no significant difference was observed between the two interventions (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this research, it can be said that both imagotherapy and therapy based on acceptance and commitment are effective in dyadic perspective-taking, and therefore, the use of these treatment methods by couple therapists can help improve the level of dyadic perspective-taking and stability of couples' relationships.

    Keywords: Imago therapy, treatment based on acceptance, commitment, perspective-taking, couples applying for divorce
  • Lida Azizpour, Hassan Esmaeil Pour*, Seyed Abbas Heidari Pages 1435-1448
    Background

    Psychology has a special place in marketing studies. Reputation, identity and image of the brand are the main psychological characteristics of brands that have a significant impact on pleasurable shopping and create loyalty and attachment in customers. However, there is a research gap regarding the impact of the important variables of psychological characteristics of brands and customer Delight in the purchase process.

    Aims

    The main purpose of this research was to investigate the effect of the psychological characteristics of the brand on the customer Delight in the purchase process.

    Methods

    Based on the purpose, this research is an applied research and based on the nature of the method, it is descriptive-survey. The statistical population of this research included customers of chain stores in Ilam province in 1400. For sample selection, 384 people were selected using the table of Karjisi and Morgan (1970) and based on the simple random sampling method. The tool of this research is a standard questionnaire in the field of research variables. Francioni et al.'s questionnaire (2021) was used to measure the brand's psychological characteristics variable, and Azouji and Azadenia's questionnaire (2016) was used to measure the customer Delight variable. The content validity of the questionnaires was confirmed by expert professors, and their reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Structural equations and Lisrel software were also used for data analysis.

    Results

    The results showed that the psychological characteristics of the brand have a significant effect on the customer Delight when shopping, at a significance level of 95%. Brand reputation, brand identity, and brand image have a significant effect on customer Delight when shopping at a significance level of 95%.

    Conclusion

    When shopping, customers pay attention to the psychological characteristics of brands, and if they have a proper understanding of these characteristics, their level of satisfaction with the purchase increases, and they become excited and happy. By planning and strengthening their psychological characteristics, brands affect customer satisfaction and increase the probability of repeat purchases and increase the volume of customers' purchases.

    Keywords: Brand, psychological characteristics of brand, customer delight
  • Azam Khosravi, Karam Khalili*, Esfandiyar Mohammadi Pages 1449-1465
    Background

    Previous research shows the existence of the phenomenon of defensive silence in organizations among creative employees, which leads to a kind of organizational silence called defensive silence and has destructive effects on employees and the organization. A review of previous related studies did not find any research that has dealt with the designing a structural-interpretive model of breaking the defensive silence of creative employees in iranian government organizations.

    Aims

    The main purpose of this study was to design a model for breaking the defensive silence of creative employees in government organizations

    Methods

    The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of its nature and method, it is a qualitative-quantitative method. The statistical population of this research in the qualitative part includes creative employees in the government organizations of Ilam province in 1400, who were selected according to their performance and consultation with the managers of the relevant organizations. The sampling method in the qualitative section was targeted and accessible sampling. In the quantitative section, 10 experts familiar with the research topic were used to level the factors. In this research, structural-interpretive modeling (ism) method is used.

    Results

    The factors affecting the failure of the defensive silence of creative employees were graded using the ism method. In the first level four variables; Perceived organizational support, positive reinforcement, organizational loyalty and employee openness were included. In the second level, there were two variables of organizational transparency and civic virtue, and in the third level, there were three variables of creative leadership, improving human resource management programs and a culture of criticism.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems breaking the defensive silence of employees starts with creative leadership, improved human resource management programs and critical culture in organizations.

    Keywords: structural-interpretive model, organizational silence, defense silence, creative employees, government organizations
  • Zahra Khamari, Ali Asghar Bayani*, Hossein Fakuri Haji Yar, Hasan Saemi Pages 1467-1483
    Background

    In today's evolving world, managers are one of the key levers in the management of organizations; Given that managers have a vital and decisive role in the heart of organizations, their competencies must be strengthened.

    Aims

    The purpose of this study was to design a model of dimensions and competency components of primary school principals.

    Methods

    The present study was based on the purpose of the applied type and in terms of approach was exploratory mixed research. In the qualitative phase, the content analysis method was used and in the quantitative phase, the contextualization method was used. In the qualitative phase, the data collection process consisted of 18 semi-structured interviews with experts. Purposeful sampling was continued until data saturation. Data analysis was performed simultaneously with their collection and by the method of concepts, subcategory and main category. In a small phase, the statistical population of primary school principals in Bushehr province was 521 people, which according to the Jersey-Morgan table, 230 people were selected by multi-stage cluster sampling method. In order to validate the identified pattern of the qualitative part, confirmatory factor analysis was used using PLS software.

    Results

    The combination of qualitative and quantitative results showed that the pattern of dimensions and components of competence of primary school principals with four dimensions: personal, occupational, communication and knowledge competencies and eight components: personal, moral, educational, managerial, behavioral, social, General knowledge and professional knowledge were approved. The results of the confirmatory factor analysis showed that all factor loadings are higher than 0.4 and the model is significant at the confidence level (95) percent, and the fit of the model was confirmed with a value of 0.435.

    Conclusion

    The model of competencies of primary school principals is a good guide to identify the contexts, conditions, indicators, obstacles and consequences of the development of competencies of principals in order to develop the competencies of teachers and students of primary schools, which is the foundation of the system. Is educational, provide.

    Keywords: Components of Eligibility, School Principals, primary school
  • Gholamreza Homaee latif, Houshang Jadidi *, Iraj Safaee rad, Farzad Zandi Pages 1485-1505
    Background

     One of the topics that has attracted the attention of many researchers in recent years is special learning disabilities in students. The present study intends to compile this program, the contents of which are taken from the document of fundamental change, to examine the effectiveness of this program on the level of self-regulation, self-efficacy and self-esteem of students with learning disabilities who are always weak in these factors.

    Aims

     The aim of this study was to develop a parent-child educational program based on all-round education of the document of fundamental change and its effectiveness on self-esteem, self-efficacy and self-regulation of students with special learning disabilities.

    Methods

     This research based on data search had a hybrid nature so that both qualitative and quantitativeresearch approaches were used simultaneously.The statistical population in the qualitative part of the document of fundamental change in education of the Islamic Republic of Iran and in the quantitative part were parents of all students and children with learning disabilities in Asadabad, Hamadan province, who in the academic year (2020-2021) Those who referred to learning disability centers were selected by available sampling method and descriptiveand inferential statistics were used to analyze the data. These analyzes were performed at an error level of 0.05 with the help of SPSS software version 24.

    Results

     The results showed that the education of the developed parent-child program based on all-field training of the document of fundamental change on improving the self-efficacy of students with effect size (0.827); On improving students' self-regulation with effect size (0.771); It is effective in improving students' self-esteem with effect size (0.702)

    Conclusion

     The results of the present study showed that teaching a parent-child educational program based on a comprehensive educational system of the document of fundamental change to parents of children with learning disabilities increases awareness and ability of people to deal appropriately with children with disabilities and thus promotes self-esteem and self-efficacy. And students' self-regulation will suffer from special learning disabilities.

    Keywords: parent-child educational program, all-round education, document of fundamental change, self-efficacy, self-regulation, special learning disabilities