فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباسعلی صمدیان برزکی* صفحات 15-34

    این پژوهش با هدف شناسایی و مدلسازی عوامل موثر بر ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی در بانک ملی ایران انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، آمیخته-اکتشافی است. این پژوهش دارای یک بخش کیفی برای شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی و یک بخش کمی جهت تعیین تاثیرات متغیرها است. روش نمونه گیری در هر دو بخش کمی و کیفی، به صورت هدفمند و با استفاده از روش گلوله برفی صورت گرفته است. در بخش کیفی، ابتدا از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان شامل خبرگان بانک همانند متولیان آموزش در بانک (مدیران و روسای آموزش) جهت شناسایی عوامل اثرگذار بر ارتقای صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی استفاده شده است.بر اساس نتایج تحقیق، هشت عامل زیرساخت های سازمانی، سیستم مدیریت دانش، برنامه های توسعه ای در بانک، نگرش سازمانی در بانک، استراتژی های آموزشی بانک، عوامل فردی، مشارکت ذینفعان در طراحی صلاحیت های حرفه ای و مهارت های رهبری در ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی شناسایی شدند

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، مدیران آموزشی، بانک ملی، تحلیل دیمتل
  • مجتبی معظمی*، غلامرضا حکمتی صفحات 35-52

    پژوهش با هدف بررسی تاثیر بین آموزش مجازی و حضوری بر بازده یادگیری دربین دانشجویان مرکز علمی کاربردی کیش انجام شد.روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی کیش 827 نفر بودند که بر اساس فرمول مورگان 262 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون و نرم افزار SPSS-18 انجام شد.نتایج نشان داد با توجه به مقدار سطح معناداری مقایسه بازده یادگیری در بین دانشجویان آموزش حضوری و مجازی که برابر 036/0 شده و از 05/0 کمتر است،بنابراین بین بازده یادگیری در بین دانشجویان آموزش حضوری و مجازی تفاوت معناداری وجود دارد زیرا که میزان بازده یادگیری در دانشجویان حضوری برابر 1/4 شده که از دانشجویان مجازی بیشتر می باشد.این نشان می دهد آموزش حضوری بیشتر از آموزش مجازی بر روی یادگیری دانشجویان در ابعاد مختلف محتوا، منابع و مواد آموزشی، فناوری اطلاعات و ابزارهای هوشمند و راهبردهای یاددهی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش حضوری، بازده یادگیری، دانشجویان، مرکز علمی کاربردی کیش
  • لیلا بهمئی*، محمود رحیمی، غلامحسین برکت صفحات 53-68

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده های مورد نیاز، در زمره تحقیق آمیخته اکتشافی طبقه بندی می شود جامعه آماری درمرحله کیفی پژوهش حاضر خبرگان و صاحبنظرانی بودند با روش نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله کمی شامل 300 نفر از مدیران آموزشی وآموزگاران شاغل بود که جهت انتخاب نمونه واقعی از روش تصادفی طبقه ای نسبتی استفاده شد. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان وصاحب نظران مرتبط با موضوع پژوهش بود. در بخش کیفی جهت تحلیل از روش کدگذاری سه مرحله ای استراوس و کوربین (1998) تحت عنوان کدگذاری باز، محوری، و انتخابی بهره گرفته شد. و در بخش کمی برای بررسی تدوین مدل مدیریت نوآوری درمدارس ابتدایی شهر اهواز از نرم افزارهای SPSS 20 و LESREL و آزمون های معادلات ساختاری- تفسیری استفاده گردیده است اما قبل از آن برای تبیین توزیع جامعه نمونه از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد. نتایج نشان داد تمامی عوامل موثر علی (9 مقوله و میزان تاثیر 66-)، زمینه ای (13 مقوله و میزان تاثیر 58-) مداخله گر (12 مقوله و میزان تاثیر 53-)، راهبردی (16 مقوله و میزان تاثیر 69-) و پیامدی (9 مقوله و میزان تاثیر 59-) مدل مدیریت شناسایی شده در این تحقیق جز عوامل موثر در نوآوری هستند. همچنین میزان تاثیر عوامل مدل مدیریت نوآوری 76- درصد محاسبه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، نوآوری، مدارس ابتدایی
  • زهرا عباس زاده* صفحات 69-84

    اصلاح سازمان های آموزشی از طریق بهبود کیفیت رهبری مدیران آموزشی عملی ترین گزینه برای ایجاد تفاوت قابل ملاحظه در سازمان های آموزشی است.هرگونه اصلاح در سازمان های آموزشی نیازمند مدل مفهومی جامع و عملی است که دراین راستا رهبری آموزشی حضرت امام خمینی (ره) می تواندرهگشای رهبری سازمان های آموزشی باشد.مطالعات نشان می دهد مدیران آموزشی به طور معنی داری به توسعه در تمام زمنیه های رهبری آموزشی نیاز دارند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های رهبر آموزشی در مجموعه سخنرانی های حضرت امام خمینی (ره) صورت می گیرد. جامعه آماری این پژوهش مجموعه سخنرانی های ایشان (صحیفه ی امام) بوده که با توجه به محدودیت های تحقیق و معیارهای پژوهشی خاص، صرفا سخنرانی هایی که جنبه ی مدیریتی داشته ؛ نمونه های مورد بررسی می باشند. روش پژوهش به کارگرفته در این تحقیق، تحلیل محتوا و واحد تحلیل مضمون است. طی این پژوهش سه مولفه ی رفتار رهبر آموزشی (رفتار رهبر در توانمندسازی مستمر کارکنان، رفتار رهبر در بهبود مستمر فرآیندها، رفتار رهبر در روابط انسانی) و سه مولفه ی نگرش رهبر آموزشی (اخلاص ،روحیه تکلیف مداری ،روحیه خدمتگزاری) مورد بررسی و استخراج قرارگرفت. ابزار پژوهش نیز پرسش نامه محقق ساخته است وپایایی پرسش نامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای مولفه رفتار برابر 81% و برای مولفه نگرش 85% توسط 30 نفر از خبرگان مورد تایید قرار گرفت.یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss و مصاحبه با 30 نفر از خبرگان،29 زیر مولفه برای مدل مفهومی رهبر ی آموزشی را شناسایی و تایید کرد.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری امام خمینی(ره)، مولفه رفتار، مولفه نگرش
  • محمود ابوالقاسمی*، مرتضی ضیغمی، غلامرضا شریفی راد صفحات 85-102
    هدف از پژوهش حاضر واکاوی مولفه های یادگیری مبتنی بر تیم با توجه به همه گیری کووید-19 که باید شیوه های درمان وپیش گیری با ایجاد مهارت کارتیمی وتبادل دانش وتجربیات زمینه ارتقای کیفیت آموزش پزشکی را فراهم نمود، تا بتوان زمینه تربیت متخصصانی با چنین مهارتی را فراهم نمود. محتوای این مطالعه مروری با جستجوی کتابخانه ای و بانک های اطلاعاتی واکاوی وبرون دادها استخراج گردید. یادگیری مبتنی بر تیم، یک روش تعاملی و دارای سه مولفه پیش خوانی، آزمون های فردی-تیمی و تکلیف تیمی است. یافته ها نشان می دهد، در یادگیری مبتنی بر تیم مهارت های تیمی، مولفه های مهارت تفکر انتقادی، حل مسیله، تصمیم گیری وبین فردی تمرین وموجب افزایش انگیزه، ارتقا سطح وتعمیق در یادگیری، تعامل وتصمیم سازی گروهی، تسهیل و دستیابی به اهداف آموزشی شده است. نتایج پژوهش نشان داد با بهره گیری از مولفه ها به ویژه با ظهور همه گیری های نوپدید که لزوم ایجاد رهیافت های درمانی و پیشگیری هماهنگ فراکشوری ضروری به نظر می رسد، بتوان زمینه ها را گسترش و تقویت نمود.
    کلیدواژگان: واکاوی، مولفه ها، یادگیری مبتنی بر تیم، آموزش پزشکی
  • حامد تارین*، سکینه شاهی، یدالله مهرعلیزاده، حمید فرهادی راد، غلامحسین رحیمی دوست صفحات 103-128

    پژوهش حاضر در پی کاوش چگونگی وضعیت ساختار رشته ها و گروه های آموزشی دانشگاهی در گذشته، حال و آینده با توجه به رویکرد انقلاب های صنعتی بود. این مطالعه، از نظر هدف کاربردی- توسعه ای و از لحاظ ماهیت توصیفی-اکتشافی و از نظر نوع داده ها کیفی است. کلیه اسناد علمی نمایه شده در پایگاه های داخلی و خارجی که موضوع آن ها «ساختارسازمانی»، «رشته ها و گروه-های آموزشی» و «انقلاب های صنعتی» بوده و همچنین خبرگان حوزه مدیریت آموزشی موسسات و دانشگاه های دولتی شهر تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند ملاک محور تعداد 61 سند علمی مرتبط و 10 نفر خبره انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از ابزار داده کاوی اسناد علمی و برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون و نرم افزار MaxQda نسخه 2020 استفاده گردید. یافته ها نشان داد شبکه مضامین وضعیت ساختار رشته ها و گروه های آموزشی دانشگاهی ایران در فضای انقلاب های صنعتی دارای 60 مضمون پایه، 6 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که ساختار رشته ها و گروه های آموزشی دانشگاهی در فضای انقلاب های صنعتی اول و دوم شکلی از دیسیپلین محوری و وظیفه محور داشته، در فضای انقلاب صنعتی سوم ساختارها صورتی از سلولی و شبکه ای و در انقلاب صنعتی چهارم وضعیتی از دیجیتالی و پروژه محور خواهند داشت.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، رشته ها و گروه های آموزشی، تحلیل مضمون
  • فتحعلی همتی*، امین روان بد، علی محمد حقیقی صفحات 129-149

    تعامل بین تحصیلات بر مشارکت سیاسی یک سوال دیرینه و محوری در فلسفه سیاسی و علوم سیاسی است. آموزش رسمی در واقع با مشارکت سیاسی ارتباط ثابت و قابل توجهی دارد. پیوند بین آموزش و مشارکت سیاسی از جمله یافته های تکراری و مورد استناد در علوم سیاسی است. سوال و هدف اصلی پژوهش ارتباط بین تحصیلات و مشارکت سیاسی شهروندان است. با روش تبیینی می توان گفت که گرچه نظریات مختلفی وجود دارد ولی دو دیدگاه مختلف در این ارتباط وجود دارد. یک نظریه معتقد به کاهش مشارکت به دلایلی همچون افزایش آگاهی، بی تاثیری مشارکت شهروندان در سیاستگذاری، نگرش اعشاری به انتخابات، شکاف بین طبقه متوسط و توده مردم است. نظر دوم معتقد به تاثیرات مثبت در مشارکت سیاسی در چارچوب گفتگومحوری، انتقاد علمی از سیاستگذاری، انتقال مسالمت امیز قدرت و کاهش تنش سیاسی معنا می شود. البته به طورکلی می توان گفت که دانشگاه فاقد روش هایی برای تاثیرگذاری بر دانشجویان برای مشارکت بیشتر در کشور داری و افزایش مشارکت مردم در انتخابات در عصر جهانی شدن است.

    کلیدواژگان: ایران، دانشگاه، مشارکت سیاسی، انتخابات، بینش سیاسی
  • کمیل اکبرنژاد بائی، محمود محمدی*، عبدالله کولوبندی، محمد تقی پور صفحات 151-165
    زمینه و هدف

    مدیریت دانش مشتری تلفیقی از مدیریت دانش و مدیریت ارتباط با مشتریان می باشد که برای توسعه بخشیدن در راهبرد تجاری سازمان و درنتیجه بهسازی فعالیت های سازمانی و نایل شدن به مزیت رقابتی، اهمیت پیدا می کند. با توسعه و گسترش دانش و فناوری اطلاعات، محیط پروژه ها از پیچیدگی بیشتری برخوردار شده اند.

    روش شناسی:

     ازآنجاکه مدیریت دانش یکی از مهم ترین رویکردهایی است که در این راستا موردتوجه قرارگرفته است لذا مسیله تحقیق حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش و هر یک از فرایندهای تشکیل دهنده آن (خلق، کاربرد، تسهیم و ذخیره دانش) بر حاکمیت فناوری اطلاعات در صنعت خودروسازی است.

    یافته ها

    با توجه به اینکه تاثیر فرایندهای دانش در محیط پروژه ای بررسی می گردد، روش این تحقیق کمی و اطلاعات موردنیاز این پژوهش از پایگاه داده شرکت های خودروسازی جمع آوری شد. سطح خرید خودرو به عنوان متغیر وابسته و اطلاعات مربوط به سن، جنسیت، سطح درآمد، شغل، سطح تحصیلات، سابقه داشتن خودرو، وضعیت تاهل به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است. با استفاده از روش داده کاوی و الگوریتم های kmens و روش شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان می دهد استفاده از مدیریت دانش به خوبی توانسته است انواع مشتری ها و روند های فروش را در آینده پیش بینی کند و انتظار می رود نتایج به دست آمده در مدیریت ساخت و تولید صنایع خودروسازی کشور موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، داده کاوی، صنایع خودروسازی، فناوری اطلاعات
|
  • Abbasali Samadiyan barzaki * Pages 15-34

    This research conducted with the aim of identifying and modeling the factors affecting the professional competence of training managers in the National Bank of Iran. This research is applied in terms of purpose and mixed-exploratory in terms of data collection. This research has a qualitative part to identify factors affecting the professional competence of training managers and a quantitative part to determine the effects of variables. Sampling method in both quantitative and qualitative sections done purposefully and using snowball method. In the qualitative part, first, a semi-structured interview with 15 experts, including bank experts, as well as those in charge of training in the bank (principals and heads of training), used to identify the factors influencing the professional competence of training managers. Then, in order to determine the influence of the variables, the DEMATEL method used. For this purpose, the DEMATEL questionnaire given to 10 banking experts and the influence of the factors calculated using DEMATEL modeling. Based on the results of the research, eight factors of organizational infrastructure, knowledge management system, development programs in the bank, organizational attitude in the bank, educational strategies of the bank, individual factors, stakeholders' engagement in the design of professional competence and leadership skills in promoting the professional competence of training managers identified. The most effective and efficient variables identified in DEMATEL sector.

    Keywords: Professional qualification, educational managers, National Bank, Dimtel analysis
  • Mojtaba Moazzami *, GholamReza Hekmati Pages 35-52

    The aim of this study was to investigate the effect between virtual and face-to-face education on learning efficiency among students of Kish Applied Science Center. The research method was descriptive-correlation.The statistical population of all students of Kish University of Applied Sciences was 827, which according to Morgan's formula, 262 people were selected as a simple random sample. Data analysis was performed using regression test and SPSS-18 software.Significance level of comparison of learning efficiency among face-to-face and virtual education students which is equal to 0.036 and is less than 0.05, so there is a significant difference between learning efficiency between face-to-face and virtual education students because the rate of learning efficiency in face-to-face students is equal. 1/4 which is more than virtual students. This shows that face-to-face education has more effect on students' learning in different dimensions of content, resources and educational materials, information technology and smart tools and teaching strategies.

    Keywords: Virtual Education, face-to-face education, learning efficiency, Students, Kish Applied Science Center
  • Leila Bahmaei *, Mahmoud Rahimi, GholamHossein Barekat Pages 53-68

    The current research is classified as an exploratory mixed research in terms of its practical purpose and in terms of how to collect the required data. The statistical community in the qualitative phase of the current research were experts and experts who were selected using the purposeful sampling method and the snowball method. The statistical population in the quantitative stage included 300 educational managers and working teachers, which was used to select the real sample using the proportional stratified random method. The research tool in the qualitative part was semi-structured interviews with experts and opinion leaders related to the research topic. In the qualitative part, the three-stage coding method of Strauss and Corbin (1998) under the title of open, central, and selective coding was used for analysis. And in the quantitative section, SPSS 20 and LESREL software and structural-interpretive equation tests were used to investigate the development of the innovation management model in the elementary schools of Ahvaz city, but before that, the Kolmogorov-Smirnov test was used to explain the distribution of population. The results showed that all effective factors are causal (9 categories and impact rate -66), contextual (13 categories and impact rate -58), interventional (12 categories and impact rate -53), strategic (16 categories and impact rate -69) and the consequences (9 categories and the impact rate of -59) of the innovation management model identified in this research are among the effective factors in innovation. Also, the impact of innovation management model factors has been calculated as -76%.

    Keywords: management, Innovation, Elementary schools
  • Zahra Abbaszadeh * Pages 69-84

    Reforming educational organizations through improving the leadership quality of educational managers is the most practical option to make a significant difference in educational organizations. In this regard, the educational leadership of Hazrat Imam Khomeini (RA) can be a guide for the leadership of educational organizations. Studies show that educational administrators need significant development in all areas of educational leadership. The present research aims to identify the components of an educational leader in the collection of speeches of Imam Khomeini (RA). The statistical population of this research is the collection of his speeches (Sahifeh Imam) which, due to the limitations of the research and specific research criteria, only the speeches that had a management aspect; The samples are examined. The research method used in this research is content analysis and thematic analysis unit. During this research, three components of the educational leader's behavior (leader's behavior in continuous empowerment of employees, leader's behavior in continuous improvement of processes, leader's behavior in human relations) and three components of the educational leader's attitude (sincerity, the spirit of administrative responsibility, the spirit of service) were investigated and Extracted. The researcher made a questionnaire as a research tool. The reliability of the questionnaire was confirmed by 30 experts using Cronbach's alpha test for the behavior component equal to 81% and for the attitude component 85%. The research findings identified and confirmed 29 sub-components for the conceptual model of the educational leader by using spss software and interviewing 30 experts.

    Keywords: Leadership, Imam Khomeini (RA), Behavior component, Attitude component
  • Mahmoud Abolghasemi *, Morteza Zeighami, Gholamreza Sharifirad Pages 85-102
    The purpose of the current research is to analyze the components of team-based learning with regard to the covid-19 epidemic, which should provide methods of treatment and prevention by creating teamwork, exchanging knowledge and experiences in field of improving the quality of medical education, so the field of training specialists with such skills can be provided. The content of this review extracted by searching the library and databases. T.B.M is an interactive method with pre-reading, individual-team tests, and team assignments. The findings show in T.B.M team skills, critical-thinking, problem-solving, decision-making and interpersonal-skills have been practiced and lead to increased motivation, improved depth in learning, interaction and group decision-making, facilitating and achieving educational goals. The results showed that by taking advantage of the components, especially with the emergence of new epidemics, the need to create transnational coordinated treatment and prevention approaches seems necessary, and it is possible to expand and strengthen the fields.
    Keywords: Analysis, components, team-based learning, medical education
  • Hamed Tarin *, Sakineh Shahi, Yadollah Mehralizadeh, Hamid Farhadi Rad, Gholamhosain Rahimidoost Pages 103-128

    The current research was to explore the state of structure of academic disciplines and educational groups in the past, present and future according to the approach of industrial revolutions. This study is in terms of applied-developmental purpose, in terms of descriptive-exploratory nature, and in terms of the type of data, it is qualitative. All scientific documents indexed in domestic and foreign databases, whose subject is "organizational structure", "educational disciplines and groups" and "industrial revolutions", as well as experts in the field of educational management of public institutions and universities in Tehran as a society Statistics were selected. 61 related scientific documents and 10 experts were selected by using criterion-based targeted sampling. To collect data, the data-mining tool of scientific documents was used, and for data analysis, thematic analysis technique and MaxQda software version 2020 were used. The results showed that the network of themes of the structure of university courses and educational groups has 60 basic themes, 6 organizing themes and one comprehensive theme. The obtained results indicate that the structure of university courses and educational groups in the first and second industrial revolutions had a form of discipline-oriented and task-oriented, in the third industrial revolution, cellular and network structures and in the industrial revolution Fourth, they will have a digital and project-oriented situation.

    Keywords: Organizational structure, disciplines, educational groups, Theme Analysis
  • Fatali Hammati *, Amin Rawanbod, Alimohamamd Haghighi Pages 129-149

    The interaction between education on political participation is a long-standing and central question in political philosophy and political science. Formal education actually has a consistent and significant relationship with political participation. The link between education and political participation is one of the repeated and cited findings in political science . The main question and purpose of the research is the relationship between education and political participation of citizens. With explanatory method, it can be said that although there are different theories, there are two different perspectives in this connection. One theory believes in the reduction of participation due to reasons such as increasing awareness, the ineffectiveness of citizens' participation in policy making, the decimal attitude towards elections, the gap between the middle class and the mass of people. One theory believes in the reduction of participation due to reasons such as increasing awareness, the ineffectiveness of citizens' participation in policy making, the decimal attitude towards elections, the gap between the middle class and the mass of people. The second opinion believes in the positive effects of political participation in dialogue-oriented framework, scientific criticism of policy making, peaceful transfer of power and reduction of political tension. Of course, in general, it can be said that the university lacks methods to influence students to participate more in the country and increase people's participation in elections in the age of globalization

    Keywords: Iran, University, political participation, Elections, political insight
  • Komeil Akbarnezhadbaei, Mahmood Mohammadi *, Abdollah Kouloubandi, Mohammad Taghipour Pages 151-165
    Introduction

    Customer knowledge management is a combination of knowledge management and customer relationship management that is important for developing the organization's business strategy and thus improving organizational activities and achieving competitive advantage. With the development and expansion of knowledge and information technology, the project environment has become more complex.

    Methodology

    Since knowledge management is one of the most important approaches that has been considered in this regard, the issue of the present study is to investigate the impact of knowledge management and each of its constituent processes (creation, application, sharing and storage of knowledge) on IT governance in the automotive industry.

    Results and discussion

    Due to the fact that the impact of knowledge processes in the project environment is investigated, the method of this research was quantitative and the information required for this research was collected from the database of car companies. Level of car purchase is considered as a dependent variable and information about age, gender, income level, occupation, level of education, car history, marital status is considered as an independent variable. It was analyzed using data mining method and kmens algorithms and neural network method and support vector machine.

    Conclusion

    The obtained results show that the use of knowledge management has been able to predict the types of customers and sales trends in the future and it is expected that the obtained results will be effective in managing the construction and production of the country's automotive industry.

    Keywords: Knowledge Management, Data mining, Automotive Industry, information technology