فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 43 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علیرضا امین*، غلامعلی معصومی نیا صفحات 7-25

    معاملات فردایی، مبادلاتی در پایان یک روز معاملاتی، براساس پیش بینی قیمت روز آینده است که در بستر گروهی متشکل از تعدادی اعضاء دارای اعتبار زیر نظر یکی از آنها به عنوان رییس گروه که عهده دار اخذ تضامینی متناسب با فعالیت اعضاء است، انجام می پذیرد. از یک سو خصوصیاتی همچون فقدان نهاد ناظر قانونی خارج از گروه، نبود هیچ گونه قرارداد مکتوب فی ما بین، امکان انجام غیرحضوری، موضوعیت نداشتن تحویل مورد معامله، سهولت و جذابیت فوق العاده ی برای طیف گسترده ای از مخاطبین این معاملات فراهم آورده است. از سوی دیگر شبهاتی نسبت به مشروعیت معاملات فردایی مطرح است که بعضا منشا وضع محدودیت هایی نیز گردیده است. این نوشتار با عنایت به نقش روشنگری فقهی مساله همپای ورود قوانین شریعت در صحنه عملی جامعه، به شیوه ی توصیفی - تحلیلی و بررسی منابع کتابخانه ای درصدد احصاء و ارزیابی موارد محتملی است که مشروعیت معاملات فردایی را مخدوش می سازد. نتایج حاکی از آن است که به جهاتی از قبیل تطبیق قسمی از قمار بر آنها، غرری بودن ارکان معامله در فرض لحاظ معامله فردایی به صورت تقابل تعهدها، عدم جواز تصرف در عوض حتی با رضایت مالک در فرض غالب که اشخاص به عنوان وفای به عقد تسویه می کنند، تردید در پذیرش ریسک و خطر پذیری به عنوان منشا مشروع سود و تحمیل ضرر به سایرین ناشی از گشوده بودن مجرای فعالیت های سوداگرانه، مشروعیت این معاملات مخدوش است.

    کلیدواژگان: معامله فردایی، تاوان، غرر، ضرر، ربا
  • سید رضا حسینی*، سید روح الله مشیری صفحات 27-49

    با گذشت بیش از هفتاد سال از طرح اولیه علم اقتصاد اسلامی، هم اکنون این سوال مطرح است که آیا دیدگاه های ارایه شده در این زمینه به لحاظ عملی و نظری پیشرفتی داشته است؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید روشن شود منظور ما از اقتصاد و اسلام چیست و چرا این علم را منسوب به اسلام می دانیم تا برای ارزیابی کارآمدی آثار منتشر شده، میزان و خط کشی در اختیار داشته باشیم. این مقاله، پس از پاسخ به این سوال، ابتدا با روش تحلیلی-توصیفی به دنبال ارایه تبیین صحیحی از موضوع، روش و غایت اقتصادی اسلامی است و پس از آن با  ارزیابی آثار نوشته شده و تحلیل جریان های موجود اقتصاد اسلامی، تلاش می کند تا مسیر تکاملی این علم را نشان دهد. و در ادامه پیشنهادات و راهکارهایی در جهت بهبود وضعیتی که اقتصاد اسلامی درگیر آن است ارایه می دهد.در بررسی های انجام شده این نتایج به دست آمد که اولا موضوع اقتصاد اسلامی، رفتارهای انسان در زمینه تولید، توزیع و مصرف کالاها و خدمات در جامعه اسلامی با لحاظ یک حرکت تکاملی از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است. ثانیا هدف نهایی این علم، تغییر وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است و روش آن در ساحت شناخت وضعیت موجود، ابزار جرح و تعدیل شده اقتصاد متعارف و در ساحت تعیین وضعیت مطلوب، روش اکتشاف از منابع دینی همانند روش کشفی شهید صدر و در ساحت گذار از وضعیت موجود به مطلوب، استفاده همزمان از روش های تجربی و نقلی و استفاده از عوامل نهادی و رفتاری است. بنابراین اسلامیت این علم را می توان در گرو رعایت ترکیبی از ملاحظات معطوف به هدف، موضوع و روش آن دانست. مبتنی بر این تحلیل، سه جریان عمده در اقتصاد اسلامی معرفی می شود که یکی از آنها دارای مقبولیت و قابلیت بیشتری است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، جریان شناسی، روش شناسی، نهادگرایی
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 51-77

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر نفوذ بانک خارجی و رقابت بانکی بر ریسک اعتباری در نظام بانکی صورت گرفته است. در این ارتباط با استفاده از مجموعه داده های برگرفته از پایگاه داده توسعه مالی جهانی ارایه شده توسط بانک جهانی و در دسترس بودن داده ها ، 42 کشور از کشورهای آسیایی در طول دوره 1378 تا 1398 به عنوان نمونه تحقیق و با روش همبستگی از طریق الگوهای اقتصادسنجی پنل دیتا در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد: روابط پیچیده ای بین ضریب نفوذ بانک خارجی، رقابت و ریسک اعتباری در بانکداری، بسته به ضریب نفوذ بانک خارجی و وضعیت رقابتی کشورها وجود دارد. افزایش تعداد بانک های خارجی، نه به اندازه دارایی های بانک های خارجی، منجر به کاهش وام های معوق و ریسک اعتباری بانکی می شود. با این حال، ارتباط منفی بین تعداد بانک های خارجی و وام های معوق و ریسک اعتباری، منوط به ارزیابی میزان رقابت بانکی کشورها می باشد. تمرکز و قدرت بازار در بانکداری تاثیر متفاوتی بر ریسک اعتباری بانک ها دارد، به خصوص زمانی که هر دو متغیر تمرکز و قدرت بازار با نفوذ بانک خارجی در تعامل باشند. حضور افزایش یافته بانک های خارجی برای کیفیت دارایی بانک در کشورها به خصوص هنگامی که بازار بانکی به شدت متمرکز است، مضر است. افزایش حضور بانک های خارجی می تواند وام های معوق را کاهش دهد وقتی که درجه تمرکز بانک خیلی زیاد باشد. بنابراین ارایه مشوق برای صنعت بانکداری جهت جلوگیری از استراتژی فروش مکمل در راستای افزایش درآمد های غیر بهره ایی با توجه به این واقعیت که تغییرات در وام های معوق به دلیل نفوذ خارجی و رقابت در بانکداری می تواند تا حدودی با تغییرات در درآمدهای غیربهره ایی توجیه شود.

    کلیدواژگان: نفوذ بانک خارجی، رقابت بانکی، تمرکز، ریسک اعتباری، نظام بانکی
  • ارشام هدائی، محمدرضا فرزین*، کریم امامی جزه، فرهاد غفاری صفحات 79-103

    بازار مالی کارآمد در اقتصاد می تواند با تضمین تجهیز بهینه منابع مالی، تخصیص کارآمد منابع اقتصادی و کاهش هزینه سرمایه با تسریع فرآیندهای انباشت سرمایه در سیستم مالی باعث رشد اقتصادی شود. رابطه بین نوآوری مالی با رشد اقتصادی طی چند دهه اخیر به عنوان یکی از موضوعات موردتوجه اقتصاددانان بوده و دیدگاه ها و نظرات متفاوتی در این خصوص مطرح شده است. در این مقاله سه شاخص از نوآوری مالی یعنی نسبت حجم نقدینگی به حجم پول در گردش و نسبت اعتبارات بانکی به بخش خصوصی و ضریب نفوذ اینترنت بر رشد اقتصادی ایران طی سال های 1399-1375 با استفاده از الگوی خود رگرسیون توزیعی با وقفه (ARDL) در کوتاه مدت و بلندمدت پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که نسبت اعتبارات در کوتاه مدت و ضریب بلندمدت اثر مثب تو معنا داری بر رشد اقتصادی ایران دارد. همچنین آزادسازی تجاری اثر مثبت بر رشد اقتصادی در بلندمدت دارد. پیشنهاد می شود نوآوری مالی با ظهور اشکال و ساختارهای جدید موسسات مالی، خدمات مالی بهتر از طریق پیشرفت فناوری، بهبود محصولات مالی و انباشت سرمایه از طریق تشویق پس انداز در جامعه، فعالیت های مالی را در اقتصاد گسترش دهد که به نوبه خود منجر به رشد اقتصادی می شود. علاوه بر این، یک بخش مالی کارآمد نیازمند نوآوری مالی است که امکان تخصیص کارآمد منابع اقتصادی را به روش های تولیدی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: نوآور مالی، مخارج دولت، تشکیل سرمایه ثابت، نرخ تورم، آزادسازی تجاری، رشد اقتصادی
  • رضا کهخایی اکبری، علی خوزین*، جمادردی گرگانلی دوجی، مریم بخاراییان صفحات 105-129

    هدف پژوهش ارایه الگوی پیشگیری از استرس مالی در صنعت بانکداری بود. روش تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و در بخش کمی کلیه مدیران و روسای شعب بر مبنای درجه بانک های دولتی و خصوصی استان گلستان بود. در بخش کیفی از نمونه گیری هدفمند به شیوه گلوله برفی و قضاوتی و در بخش کمی از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده براساس فرمول حجم نمونه کوکران بطور تصادفی تعداد 384 نفر برای آزمون مدل انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی، پرسشنامه بود. روایی در بخش کیفی از معیارهای تاییدپذیری، قابلیت اطمینان، انتقال پذیری، قابلیت اعتبار و در بخش کمی از روایی محتوایی و روایی سازه بهره گرفته شد. پایایی در بخش کیفی از دو روش بازآزمون و روش توافق درون موضوعی بین کدگذاران و در بخش کمی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده و مورد تایید قرار گرفتند. در بخش کیفی مقوله های مشابه در یکدیگر ادغام و در نهایت 47 داده کلی حاصل شد. در مرحله بعد داده های کدگذاری شده در قالب 6 مقوله طبقه بندی شدند. مدل کیفی تدوین شده در قالب پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفت. در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل مورد بررسی قرار گرفته و برازش مدل تجربی تعیین گردید. نتایج مدل ساختاری نشان داد که مدل پیشنهادی از اعتبار کافی برخوردار است که با استفاده از نرم افزار pls مدل معادلات ساختاری تحلیل شد و برازش مدل های اندازه گیری، ساختاری وکلی مدل مورد تایید قرارگرفت. به طور کلی نتایج نشان داد که مدیریت جذب منابع، افزایش سودآوری، مدیریت بهینه مصارف و تعهدات، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت اقلام معوق و مشکوک و ارتقای فعالیت های ارزی از ابعاد اصلی در پیشگیری از استرس مالی در صنعت بانکداری می باشد.

    کلیدواژگان: ارائه الگو - پیشگیری از استرس مالی - صنعت بانکداری
  • سید نورالدین موسوی جشنی، مرجان دامن کشیده*، امیررضا کیقبادی، علی اسماعیل زاده مقری صفحات 131-161

    برای شناسایی متغیرهای توسعه اقتصادی که بر همکاری سبز شهر-بندر تاثیر می گذارد از روش تحلیل محتوا استفاده گردیده است. بعد از یافتن متغیرهای تحقیق جهت رتبه بندی از روش تحقیق AHP فازی استفاده شده است. جهت ارایه مدل بعد از شناسایی متغیرهای همکاری سبز شهر بندر و توسعه مالی و اقتصادی از روش مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده خواهیم کرد. براساس نتایج به دست آمده، تحلیل واریانس ها نشان می دهد که با فرض برابری واریانس دو گروه و در سطح اطمینان 95 درصد، معناداری بدست آمده برای میانگین های مولفه های توسعه مالی از مقدار استاندارد 05/0 کوچکتر می باشد، لذا میان پاسخ های دو گروه نسبت به وضعیت عملکردی عوامل موثر بر توسعه اقتصادی (محیط نهادی، بخش مالی، باز بودن بخش اقتصادی، بخش اقتصاد غیر بانکی، بخش اقتصادی بانکی) در بندر بوشهر در منطقه مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر این عوامل از وضعیت مطلوبی برای توسعه اقتصادی برای شهر -بندر به دلیل آلودگی زیست محیطی و اتلاف منابع از وضعیت مطلوب برای همکاری سبز فاصله دارند.  با توجه به مجموع نتایج حاصل شده از مدل تحقیق، مولفه ((عوامل زیست محیطی)) زیر بنایی ترین (سطح چهارم) و مولفه ((فرصت ها و قابلیت های همکاری زیست محیطی)) روبنایی ترین (سطح اول) عناصر تشکیل دهنده الگوی همکاری سبز بوده و همچنین مولفه ((محیط نهادی)) زیربنایی ترین (سطح سوم) و مولفه های ((بخش اقتصادی بانکی))، ((بخش اقتصادی غیربانکی)) و ((باز بودن بخش اقتصادی)) روبنایی ترین (سطح اول) عناصر تشکیل دهنده الگوی توسعه اقتصادی بوده است.

    کلیدواژگان: همکاری سبز، شهر- وبندر، توسعه اقتصادی، فراترکیب، AHP فازی
  • رضا جامه داری، پطرو سپهری*، پیمان ایمان زاده صفحات 163-191

    هدف کلی این مقاله آینده پژوهی حرفه حسابرسی مستقل با تاکید بر تحول تجارت الکترونیک بود. روش پژوهش بر مبنای نوع پژوهش نیز از انواع پژوهشهای ترکیبی می باشد که بخشی از آن کیفی و بخشی نیز کمی است و بر مبنای هدف نیز از نوع کاربردی و بر مبنای روش جمع آوری داده ها توصیفی - پیمایشی و اکتشافی محسوب می شود. تدوین سناریو از جمله ابزارهای پیشنهادی در این مقاله است که می تواند به منظور بررسی پیامدهای آتی اتخاذ تصمیم گیری ها و اجرای سیاست های مختلف راهبردی در خصوص آینده محتمل حرفه حسابرسی مستقل است. پس از شناخت عوامل شکل دهنده حرفه حسابرسی مستقل در چارچوب تحول تجارت الکترونیک، سه سناریو با عناوین حسابرسی هوشمند، یادگیری اجتماعی و بازیافت دانایی حاصل شد. با توجه به شرایط و عوامل شکل دهنده آینده راهبردی حرفه حسابرسی مستقل در چارچوب تحول تجارت الکترونیک از حیث اثرگذاری و اثر پذیری، سناریوی دوم (حسابرسی هوشمند) پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، حرفه حسابرس مستقل، تجارت الکترونیک، سناریوپردازی
  • مرضیه باقری، مصطفی ازکیا*، میثم موسایی صفحات 193-223

    بورس اوراق بهادار یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور است و توجه به این سازمان نه تنها باعث رونق این سازمان، بلکه رشد و پیشرفت اقتصاد ملی را نیز به همراه دارد، به همین دلیل عواملی که به نوعی توانایی تاثیرگذاری بر روی این سازمان را دارند، باید مورد تحلیل قرار گیرند، لذا تحقیق حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر رفتار سرمایه گذاری سهامداران در بازار بورس تهران، انجام پذیرفت. این پژوهش از بعد هدف از نوع تحقیقات اکتشافی شمرده می شود و از بعد استراتژی در دسته تحقیقات غیرآزمایشی، میدانی و کیفی قرار گرفت. جامعه مشارکت کننده این تحقیق را کلیه سهامداران بورس اوراق بهادار تهران در سال 1399-1400 تشکیل می دهند که از طریق نمونه گیری به شیوه هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های باز ساختار نیافته گردآوری و از طریق رویه نظام مند استراوس و کوربین تحلیل شدند. به طور کلی دستاوردهای حاصل از تحقیق میدانی شامل، یک مقوله مرکزی، 4 مقوله اصلی، 67 مقوله فرعی و 139 مفهوم می باشد. در مواجهه با بورس و شرایط حاکم بر آن مشارکت کنندگان دور راهبرد اساسی را اتخاذ کردند، که پیامد این راهبردها مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت سرمایه گذاری در بورس توسط سهامداران، پیامدهایی نظیر، کسب منابع برای کسب و کارهای بزرگ، زمینه و بستری برای ایجاد شرکت های متوسط اشتغالزایی و کاهش نقدینگی و تورم به دنبال خواهد داشت. با عنایت به راهبرد دوم سرمایه گذاران مبتنی بر عدم سرمایه گذاری مجدد در بورس، این مهم باعث ریزش و سقوط بازار سهام می گردد.

    کلیدواژگان: حلیل جامعه شناختی، عوامل اجتماعی- اقتصادی، رفتار سرمایه گذاری، بازار بورس تهران
  • امیر پرنیان، محمد قربانی گلشن آباد*، محمد یوسفی جویباری صفحات 225-241

    آسیای مرکزی و قفقاز به عنوان بخشی از گستره حوزه تمدنی ایران از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است به ویژه آنکه پس از فروپاشی شوروی و ظهور پنج واحد مستقل سیاسی به جای یک واحد، فرصت ها و تهدیداتی فراروی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است، که درک صحیح آن می تواند به اتخاذ یک دیپلماسی واقع گرا، پویا، همه جانبه و سازگار با واقعیت های منطقه آسیای مرکزی منجر شود و در قبال آن، ایران می تواند در میان انبوهی از قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، سهم مناسبی از ظرفیت های سیاسی- اقتصادی و فرهنگی منطقه آسیای مرکزی و قفقاز را در اختیار بگیرد. هدف تحقیقی پیش رو تبیین آسیب ها و فرصت های سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز است بنابراین سوال اصلی این تحقیق عبارت از آسیب ها و فرصت های سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز(مطالعه موردی ازبکستان،قزاقزستان و ترکنستان) است؟ فرض بر آن است ؛ سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی؛ 1) منافع حیاتی روسیه را به رسمیت می شناسد. 2) مخالف حضور بحران زای دولت های خارج از منطقه است. 3) ایران همواره تلاش داشته روابط خود را با کشورهای منطقه با توجه به حفظ تمامیت ارضی و رعایت حسن همجواری برقرار سازد. در بیان آسیب های سیاستگذاری نیز به نظر میرسد در تنظیم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، در اکثر موارد عوامل ژیوپلتیکی مورد غفلت واقع شده و یا بر خلاف آن عمل شده است. روش تحقیق تحلیلی – توصیفی است .

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، قفقاز، ازبکستان، قزاقزستان، ترکمنستان
  • مصطفی نجاری فروشانی، بهار حافظی*، مصطفی رجبی صفحات 243-267

    در دهه های اخیر بحران های مالی زیادی در اقتصادها رخ داده است که اغلب همراه با عواقب سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده اند. یکی از این بحران ها ورشکستگی بانکی است که تخریب ناشی از آن قابلیت انتقال به بازارهای دیگر را نیز دارد. سیستم بانکداری اسلامی که در صنعت بانکداری نسبتا جدید و هنوز در حال رشد است، به دلیل دارا بودن ویژگی های شرعی همچون غیرربوی بودن فعالیت ها، نسبت به سایر بانک ها با ریسک ها و تنگناهای بیشتری مواجه است که لزوم پیشگیری از آن ها را روشن می سازد. در این مقاله با هدف طراحی مدل هشدار سریع برای پیش بینی احتمال وقوع ورشکستگی در سیستم بانکداری 8 کشور منتخب اسلامی طی دوره زمانی 2020-1998 از روش لاجیت چندگانه استفاده شد. ورشکستگی بانکی با استفاده از شاخص Z-Score تعیین شد و نسبت های مالی به عنوان متغیرهای موثر بر احتمال وقوع ورشکستگی بانکی در نظر گرفته شدند. در روش لاجیت چندگانه امکان پیش بینی وقوع ورشکستگی در دو دوره، قبل از وقوع و حین/پس از وقوع ورشکستگی وجود دارد. نتایج نشان داد که نسبت سرمایه در گردش به دارایی های بانکی و نسبت درآمد بانک قبل از زکات و مالیات به دارایی خالص در دوره قبل و پس از وقوع ورشکستگی اثر منفی بر احتمال وقوع ورشکستگی بانکی داشته اند. نسبت کل بدهی های بانکی به حقوق صاحبان سهام در هر دو دوره بر احتمال وقوع ورشکستگی اثر مثبت داشته است. از طرفی نسبت سود انباشته به کل دارایی های بانکی در هر دو دوره اثر معناداری بر احتمال وقوع ورشکستگی بانکی در کشورهای منتخب اسلامی نداشته است.

    کلیدواژگان: ورشکستگی بانکی، بانکداری اسلامی، سیستم هشدار سریع، مدل لاجیت چندگانه
  • الهام احمدپور، محمدتقی گیلک حکیم آبادی*، مجید دشتبان فاروجی، مجتبی قاسمی صفحات 269-292

    نظام های بازنشستگی در اغلب کشورهای توسعه یافته از بزرگ ترین نهادهای مالی غیر بانکی محسوب می شوند و می توانند افزون بر تضمین رفاه اجتماعی به ویژه در دوران سالخوردگی، عاملی موثر برای رشد و توسعه اقتصادی باشند. در ایران بحث اصلاحات بازنشستگی برای سالیان متمادی به دلایل متفاوتی چالش های عمده ناشی از تغییرات جمعیتی، پیری جمعیت، کاهش نرخ باروری، افزایش امید به زندگی و تغییر شکل بنیادی بازار کار نظیر بیکاری، کاهش کیفیت و کمیت مشاغل و گسترش اقتصاد غیررسمی موردتوجه عمده سیاست گذاران بوده است. مقاله حاضر با به کارگیری الگوی نسل های همپوشان سه دوره ای به تحلیل و شبیه سازی سیستم تامین اجتماعی ایران در چارچوب تعادل عمومی می پردازد. رفتار مصرف و پس انداز بهینه و سطح مطلوبیت افراد در طول دوران زندگی  تحت سیستم های بازنشستگی مختلف متفاوت است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که نظام اندوخته گذاری کامل انباشت سرمایه فیزیکی بالاتری نسبت به نظام بازنشستگی پرداخت جاری دارد که این خود منجر به مصرف ملی و تولید ملی بالاتر در نظام اندوخته گذاری کامل می شود.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، کسورات بازنشستگی، الگوی نسل های همپوشان، انباشت سرمایه
  • مصطفی مرادزاده زرگز، پرویز سعیدی*، منصور گرکز، علیرضا معطوفی صفحات 293-325

    پژوهش حاضر قصد دارد تحت شرایط محدودیت در حق گزینش و کنترل احساس پشیمانی مورد انتظار،  به بررسی مولفه های کیفی موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران رسمی، تحت شرایط محدودیت در حق گزینش و کنترل احساس پشیمانی مورد انتظار بپردازد. بنابراین ما در این تحقیق بدنبال پاسخ به این سوال اساسی هستیم که ابعاد و مولفه های کیفی موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران رسمی تحت شرایط محدودیت در حق گزینش و کنترل احساس پشیمانی مورد انتظار کدامند؟ جامعه آماری پژوهش حاضر از دو گروه تشکیل شده است که گروه اول در برگیرنده ی خبرگان حرفه و اساتید دانشگاه می باشد و گروه دوم شامل حسابداران رسمی است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. بمنظور پاسخ به سوال اصلی تحقیق، ابتدا با روش دلفی فازی و با استفاده از تحقیقات گذشته که هر یک از آنها تحت حوزه مسایل اخلاق حرفه ای، حسابداری و مالی می باشند، ابعاد و مولفه های تحقیق شناسایی شده و بعد از تایید خبرگان با استفاده از روش AHP رتبه بندی و سپس با روش ISM سطح بندی شدند. برای اندازه گیری روابط بین مولفه های تحقیق از روش SEM استفاده گردید و در نهایت پس از برازش نهایی، مدل مولفه های کیفی موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران رسمی تحت شرایط محدودیت در حق گزینش و کنترل احساس پشیمانی مورد انتظار، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، حق گزینش، احساس پشیمانی مورد انتظار، حسابداران رسمی
|
  • Sayed Alireza Amin*, Gholamali Masuminia Pages 7-25

    Tomorrow transactions cover cases of deals at the end of a business day based on predictions made for its next day price in the context of a group composed of members with financial credit under the supervision of one of them as the head of the group who is responsible for taking bails appropriate to members' activities.  On the one hand, absence of any legal supervisory body outside the group, lack of any written agreement between members, the possibility of carrying out non-face to face deals, no need to deliver the object of transaction, and ease of use are aspects that are attractive to a wide range of dealers. But, there are doubts over the legitimacy of these transactions which has amounted to imposition of some restrictions. This descriptive-analytical research was done using a library method. The study attempts to detect and evaluate possible cases falsifying the legitimacy of tomorrow transactions from the perspective of jurisprudence and enforcement of the Islamic law in the society. The results suggest that the gambling nature of this type of transaction, uncertainty about its elements by considering tomorrow transactions as a reciprocal obligation, granting no permission for the possession of the consideration even with the owner's consent on the general presumption that individuals shall settle debts for the fulfillment of their obligations, having hesitation in taking risk as the lawful source of interest, and causing serious damages to other people due to the freedom to make speculative investments are the main reasons behind the illegitimacy of these type of transactions.

    Keywords: Tomorrow transactions, Compensation, Uncertainty, Damage, Usury
  • Seyed Reza Hoseini*, Seyed Roohallah Moshiri Pages 27-49

    After more than seventy years have passed since the initial design of Islamic economics, the question is now whether the views presented in this field have progressed practically and theoretically. To answer this question, we must first clarify what we mean by economics and Islam, and why we consider this science to be attributed to Islam, so that we can have a measure and line to evaluate the effectiveness of the published works. After answering this question, this article first evaluates the Scientific works in Islamic economics with analytical-descriptive method and then offers suggestions and solutions to improve the situation in which Islamic economics is involved.In the investigations conducted, these results were obtained that, firstly, the issue of Islamic economy is human behavior in the field of production, distribution and consumption of goods and services in Islamic society in terms of an evolutionary movement from the existing situation to the desired situation. Secondly, the ultimate goal of this science is to change the existing situation to a desirable one, and its method is in the area of Understanding the current situation, a modified tool of the conventional economics, and in the area of determining the desired situation, the exploratory method from religious sources is similar to the method of discovery of martyr Sadr and in the area The transition from the existing situation to the desired one is the simultaneous use of experimental and Transcription method and the use of institutional and behavioral factors. Therefore, the Islamicity of this science can be seen as dependent on the observance of a combination of considerations aimed at its purpose, subject and method. Based on this analysis, three major Streams in Islamic economy are introduced, one of which is more acceptable and capable.

    Keywords: Islamic economics, Streamology, methodology, institutionalism
  • Mostafa Heidari Haratemeh* Pages 51-77

    The present study aims to investigate the effect of Foreign Bank Penetration and Banking Competition on credit risk in the banking system. In this regard، using a set of data taken from the Global Financial Development Database provided by the World Bank and the availability of data, 42 Asian countries during the 1999-2019 period as a research sample and using the correlation method through panel econometric models. The results showed: There are complex relationships between foreign bank penetration، competition and credit risk in banking، depending on the measurement of foreign bank penetration and competition. the increased number of foreign banks، not higher foreign banks’ assets، contribute to alleviating nonperforming loans and bank credit risk. However، the negative relationship between the number of foreign banks and nonperforming loans and credit risk is conditional on the measurement of the country's bank competition. The concentration and market power in banking exhibit a different impact on bank credit risk، particularly when both variables are interacted with foreign bank penetration. The increased presence of foreign banks is therefore detrimental for bank-asset quality in countries، particularly when the banking market is highly concentrated. The increased presence of foreign banks can reduce nonperforming loans when the bank is too concentrated. Therefore, providing incentives for the banking industry to avoid cross-selling strategies in boosting noninterest income is also worth considering, given the fact that changes in nonperforming loans due to foreign penetration and competition in banking can be partly explained by changes in noninterest income

    Keywords: Foreign Bank Penetration, Banking Competition, Concentration, Credit Risk, Banking system
  • Arsham Hodaei, MohammadReza Farzin*, Karim, Farhad Ghaffari Pages 79-103

    An efficient financial market in the economy can cause economic growth by ensuring the optimal allocation of financial resources, efficient allocation of economic resources, and reducing the cost of capital by accelerating capital accumulation processes in the financial system. The relationship between financial innovation and economic growth has been one of the topics of concern for economists for the past few decades, and different views and opinions have been raised in this regard. In this article, three indicators of financial innovation, i.e. the ratio of liquidity volume to the volume of money in circulation, the ratio of bank credits to the private sector, and the penetration rate of the Internet on the economic growth of Iran during the years 1375-1399, using the auto-distributional regression model with a break (ARDL) in Short term and long term has been paid. The results show that the short-run credit ratio and the long-run ratio have a significant positive effect on Iran's economic growth. Also, trade liberalization has a positive effect on economic growth in the long-run. It is suggested that financial innovation expands financial activities in the economy with the emergence of new forms and structures of financial institutions, better financial services through technological advancement, improvement of financial products and capital accumulation by encouraging savings in society, which in turn leads to economic growth. In addition, an efficient financial sector requires financial innovation that allows efficient allocation of economic resources to productive methods.

    Keywords: Financial Innovation, Government Spending, Fixed Capital Formation, Inflation Rate, Trade Liberalization, Economic Growth
  • Reza Kahkhaee Akbari, Ali Khozein*, Jamardi Goganali Dogi, Maryam Bokharaeian Pages 105-129

    The purpose of the research was to provide a model for preventing financial stress in the banking industry. The method of mixed research is exploratory. The statistical population in the qualitative part included academic experts and in the quantitative part all managers and heads of branches based on the grade of public and private banks in Golestan province. 384 people were randomly selected for model testing in the qualitative part of the purposeful snowball and judgmental sampling and in the quantitative part of the simple random sampling method based on Cochran's sample size formula. The research tool in the qualitative part was an interview with experts and in the quantitative part, a questionnaire. Validity was used in the qualitative part of the criteria of verifiability, reliability, transferability, credibility, and in the quantitative part, content validity and construct validity were used. Reliability in the qualitative part was confirmed by two methods of retesting and intrasubject agreement between coders, and in the quantitative part by Cronbach's alpha coefficient. In the qualitative part, similar categories were merged and finally 47 total data were obtained. In the next step, the coded data were classified into 6 categories. The developed qualitative model was tested in the form of a questionnaire. In the quantitative part, using confirmatory factor analysis, the model was examined and the fit of the experimental model was determined. The results of the structural model showed that the proposed model has sufficient validity, which was analyzed using PLS software, and the fit of the measurement, structural, and overall model models was confirmed. In general, the results showed that the management of attracting resources, increasing profitability, optimal management of costs and obligations, managing customer relations, managing deferred and doubtful items, and promoting foreign exchange activities are among the main dimensions in preventing financial stress in the banking industry.

    Keywords: Presenting a model - prevention of financial stress - banking industry
  • Seyed Noor Aldin Mousavi Jashni, Marjan Daman Keshide*, Amirreza Kighbadi, Ali Esmaei Zadeh Pages 131-161

    Content analysis method has been used to identify economic development variables that affect green city-port cooperation. After finding the research variables, the fuzzy AHP research method has been used for ranking. In order to present the model, after identifying the variables of green cooperation of the port city and financial and economic development, we will use the interpretive structural modeling method. Based on the obtained results, the analysis of variances shows that assuming the variance of the two groups is equal and at the confidence level of 95%, the significance obtained for the averages of the financial development components is smaller than the standard value of 0.05, so between the answers There is a significant difference between the two groups regarding the functional status of factors affecting economic development (institutional environment, financial sector, openness of the economic sector, non-banking economic sector, banking economic sector) in Bushehr port in the studied area. In other words, these factors are far from a favorable situation for economic development for the city-port due to environmental pollution and waste of resources from a favorable situation for green cooperation. According to the total results obtained from the research model, the component ((environmental factors)) is the most infrastructural (fourth level) and the component ((environmental cooperation opportunities and capabilities)) is the most structural (first level) elements of the model. Green cooperation is also the most fundamental component ((institutional environment)) (third level) and the components ((banking economic sector)), ((non-banking economic sector)) and ((openness of the economic sector)) are the most structural (first level) ) has been the constituent elements of the economic development model.

    Keywords: Green cooperation, city-port, economic development, metacombination, fuzzy AHP
  • Reza Jame Dari, Petro Sepehri*, Peyman Imanzadeh Pages 163-191
    Objective

    The overall purpose of this paper was to research the future of the independent auditing profession with an emphasis on the evolution of e-commerce.

    Method

    Based on the type of research, the research method is a type of combined research, some of which is qualitative and some of which is quantitative, and based on the purpose is applied and based on the data collection method is descriptive-survey and exploratory. Scenario development is one of the tools suggested in this paper that can be used to examine the future consequences of making decisions and implementing various strategic policies regarding the possible future of the independent auditing profession.

    Results

    After identifying the factors shaping the independent auditing profession in the context of the evolution of e-commerce, three scenarios were obtained with the titles of intelligent auditing, social learning and knowledge retrieval.

    Conclusion

    Considering the conditions of the factors shaping the strategic future of the independent auditing profession in the context of the evolution of e-commerce in terms of effectiveness and efficiency, the second scenario (intelligent auditing) was proposed.

    Keywords: Strategic Foresight, Independent Auditor Profession, E-Commerce, Scenario Planning
  • Marziyeh Bagheri, Mostafa Azkia*, Meysam Mousai Pages 193-223

    The stock exchange is one of the main pillars of the country's economy, and paying attention to this organization not only brings prosperity to this organization, but also to the growth and development of the national economy, for this reason, the factors that have the ability to influence this organization in some way should be analyzed. Therefore, the present research was conducted with the aim of sociological analysis of socio-economic factors affecting the investment behavior of shareholders in Tehran stock market. This research is considered as an exploratory research from the objective dimension, and from the strategy dimension, it was classified as non-experimental, field and qualitative research. The participating community of this research consists of all the shareholders of Tehran Stock Exchange in 2013-2014, who were selected through purposeful sampling until reaching theoretical saturation. Data were collected using unstructured open interviews and analyzed through the systematic method of Strauss and Corbin. In general, the achievements of the field research include a central category, 4 main categories, 67 sub-categories and 139 concepts. Faced with the stock market and its prevailing conditions, the participants of the round adopted the basic strategy, and the consequences of these strategies are examined. If shareholders invest in the stock market, it will have consequences such as obtaining resources for large businesses, creating a platform for creating medium-sized companies, creating jobs, and reducing liquidity and inflation. Considering the second strategy of investors based on not reinvesting in the stock market, this will cause the fall of the stock market.

    Keywords: sociological analysis, socio-economic factors, investment behavior, Tehran stock market
  • Amir Parniyan, Mohammad Ghorbani Gholshan Abad*, Mohammad Yousefi Joybari Pages 225-241

    Central Asia and the Caucasus, as part of the sphere of Iranian civilization, have a special position in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. Especially, after the collapse of the Soviet :union: and the emergence of five independent political units instead of one, the Islamic Republic of Iran is faced with opportunities and threats that its understanding can lead to adopt a realistic, dynamic, inclusive diplomacy which is consistent with the realities of the Central Asian region, and in return, Iran can, among a multitude of regional and supra-regional powers, possess an appropriate share of political-economic and cultural capacities of Central Asia and the Caucasus. This study is conducted to explain the challenges and opportunities of the Islamic Republic of Iran's policy in Central Asia and the Caucasus. Therefore, the main question of this research is the challenges and opportunities of the Islamic Republic of Iran's policy in Central Asia and the Caucasus (Case study of Uzbekistan, Kazakhstan and Turkmenistan). It is assumed; policy-making of the Islamic Republic of Iran in the Caucasus and Central Asia; 1) Recognizes Russia's vital interests. 2) Opposes the critical presence of governments outside the region. 3) Iran has always tried to establish its relations with the countries of the region according to maintaining its territorial integrity and observing good neighborliness. Accordingly, geopolitical factors seem to be neglected or acted against it in formulating the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, in most cases. The research method is analytical-descriptive

    Keywords: Central Asia, Caucasus, Uzbekistan, Kazakhstan, Turkmenistan
  • Mostafa Najari Foroushani, Bahar Hafezi*, Mostafa Rajabi Pages 243-267

    There have been many financial crises in economies in recent decades, often with political, social, and economic consequences. One of these crises is bank bankruptcy, the destruction of which can be transferred to other markets. The Islamic banking system, which is relatively new and still growing in the banking industry, due to its religious characteristics such as non-interest-bearing activities, faces more risks and bottlenecks than other banks, which highlights the need to prevent them. In this article, with the aim of designing a an early warning model to predict the probability of bankruptcy in the banking system of 8 selected Islamic countries during the period 1998-2020, the Multinominal Logit Method was used. Bankruptcy was determined using the Z-Score and financial ratios were considered as variables affecting the probability of bank bankruptcy. In the Multinominal Logit method, it is possible to predict the occurrence of bankruptcy in two periods, before the occurrence and during / after the occurrence of  bankruptcy. The results showed that the ratio of working capital to bank assets and the ratio of  bank income before zakat and taxes to net assets in the period before and after bankruptcy had a negative effect on the probability of  bank bankruptcy. The ratio of  total bank debt to equity in both periods had a positive effect on the probability of  bankruptcy. On the other hand, the ratio of accumulated profit to total bank assets in both periods did not have a significant effect on the probability of  bank bankruptcy in selected Islamic countries.

    Keywords: Bankruptcy, Islamic Banking, Early Warning System, Multinomial Logit Model
  • Elham Ahmadpour, MohammadTaghi Gilak Hakimabadi*, Majid Dashtban Faroji, Mojtaba Ghasemi Pages 269-292

    Pension systems in most developed countries are considered to be the largest non-banking financial institutions and can be an effective factor for economic growth and development in addition to ensuring social welfare, especially during old age. In Iran, the discussion of pension reforms for many years due to different reasons, major challenges caused by demographic changes, aging population, decrease in fertility rate, increase in life expectancy and fundamental changes in the labor market such as unemployment, decrease in the quality and quantity of jobs and the expansion of the informal economy are the major concerns of policy makers. This article analyzes and simulates Iran's social security system in the framework of general equilibrium by using the three-period overlapping generations model. The optimal consumption and saving behavior  and the level of people's utility are different during the lifetime under different pension systems. The simulation results show that the full savings system has a higher physical capital accumulation than the current payment pension system, which leads to higher national consumption and national production in the full savings system.

    Keywords: Social Security, Pension Deficiency, Overlapping Generation Model, Capital Accumulation
  • Mostafa Moradzade Zargar, Parviz Saeidi*, Mansour Garkaz, Alireza Matoufi Pages 293-325

    The current research aims to investigate the qualitative components affecting the ethical decision-making of certified accountants under the conditions of restrictions on the right to choose and control the expected feeling of regret. Therefore, in this research, we are looking for an answer to this basic question: What are the dimensions and qualitative components that affect the ethical decision-making of certified accountants under the conditions of restrictions on the right to choose and control the expected feeling of regret? The statistical population of the current research consists of two groups, the first group includes professional experts and university professors, and the second group includes certified accountants. Descriptive and inferential statistical methods were used to test research hypotheses. In order to answer the main question of the research, first with the fuzzy Delphi method and using past researches, each of which is under the field of professional ethics, accounting and financial issues, the dimensions and components of the research are identified and after the approval of the experts, using They were ranked by AHP method and then leveled by ISM method. The SEM method was used to measure the relationships between the research components, and finally, after the final fitting, the model of qualitative components affecting the ethical decision-making of certified accountants under the conditions of restrictions on the right to choose and controlling the expected feeling of regret was presented.

    Keywords: ethical decision making, right to choose, expected regret, certified public accountants