فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی احمدی پرتو*، سجاد کوچکی بادلانی صفحات 3-26

    بیان قوانین مشترک میان جوامع انسانی در قالب سنت های الهی، از ویژگی های منحصر به فرد قرآن است. در این تحقیق با روشی توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی تعدادی از آیات مرتبط با سنت های الهی و عوامل افول جوامع، به بررسی مبانی قرآنی نظریه افول هژمونی آمریکا در بیان رهبری پرداخته شده و با بررسی واژه هژمونی و انطباق آن با آمریکا و ذکر نظرات تعدادی از کارشناسان، به نشانه های افول هژمونی آمریکا اشاره شده است. نکته اصلی این تحقیق، توجه رهبری به سنت های الهی در تحلیل افول هژمونی آمریکاست. گرچه کارشناسان صرفا با تکیه بر آمار و ارقام، به تحلیل گذشته و پیش بینی احتمالی آینده می پردازند، اما رهبر معظم انقلاب ضمن توجه به آمارها و واقعیت های بیرونی، با استفاده از سنت های حتمی قرآن و توجه به عوامل افول جوامع  همچون فساد اقتصادی، گسترش فساد جنسی، طغیان و استکبار، ظلم سیستماتیک، کفران نعمت با انطباق این عوامل بر جریانات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کنونی آمریکا، به این نتیجه و پیش بینی قطعی رسیده است که افول هژمونی آمریکا، بخشی از سننی است که قبلا درباره امت ها و اقوام قدرتمند پیشین نیز اجرا و محقق شده است.

    کلیدواژگان: هژمونی، افول آمریکا، سنت های تاریخی، مقام معظم رهبری
  • علی احمد پناهی* صفحات 27-48

    آگاهی از اقتضایات و ابزارهای تحقق بخشی به فعالیت فرهنگی و دینی، امری عقلایی و ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش پیش رو، تبیین ضرورت آشنایی مربیان با دانش روان شناسی تبلیغ و لزوم کاربست آن در تبلیغ دینی است. سوٴال اساسی این است که آشنایی با دانش روان شناسی تبلیغ، چه ضرورتی دارد و پیامدهای مثبت این آگاهی چیست؟ در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی تلاش شده است افزون بر توصیف و تبیین لزوم آشنایی مربیان دینی با دانش روان شناسی تبلیغ، به تحلیل پیامدهای آگاهی و کاربست روان شناسی تبلیغ در فرایند تبلیغ دینی نیز پرداخته شود. با تتبع و ژرف اندیشی در آموزه های اسلامی، دانش روان شناسی، دانش ارتباطات و تحقیقات میدانی مرتبط، می توان استنباط کرد که از چشم انداز اسلامی و دانش روان شناسی، آشنایی مبلغان دینی با روان شناسی تبلیغ، ضرورتی اجتناب ناپذیر است و بدون آگاهی از ویژگی های شخصیتی و دانشی و فرهنگی و اخلاقی مخاطب و نیازهای او، نمی توان در عرصه تبلیغ دینی به موفقیت قابل قبول نایل شد. آشنایی مبلغان با دانش روان شناسی تبلیغ، فواید و پیامدهای مثبت مختلفی دارد که مهم ترین آن ها عبارت اند از: افزایش کارآمدی، افزایش اعتماد به نفس، مصونیت از خطا، افزایش رضایتمندی، مصونیت از ناکامی و شکست و کامیابی در ایجاد روابط سازنده با مخاطب و ایجاد تحول در بینش و گرایش و کنش ورهای مخاطب.

    کلیدواژگان: تبلیغ دینی، روان شناسی تبلیغ، کارآمدی، مصونیت بخشی، تحول بینشی و گرایشی
  • محمد جعفری*، محمد دارابی صفحات 49-71
    راهبرد دفاعی هر کشور، یکی از مهم ترین ضروریات صیانت از امنیت ملی آن کشور است که نقشی تاثیرگذار در تامین منافع ملی آن کشور دارد و نقش محور مقاومت در ارتقای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران انکارناپذیر است. این مقاله، با روش پژوهش توصیفی تحلیلی گردآوری شده و اطلاعات آن با بررسی اسناد کتابخانه ای، مقالات و وبگاه ها به دست آمده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که محور مقاومت عموما شامل مجموعه ای از کشورها و گروه های شیعه است که در راستای مقابله با غرب و رژیم صهیونیستی شکل گرفته اند و ژیوپلیتیک آن شامل حماس، حزب الله لبنان، سوریه، عراق و ایران است. تاثیرات کلان انقلاب اسلامی ایران را می توان در قالب احیاء و اعتبار مجدد اسلام به مثابه مکتبی اجتماعی و سیاسی، الگو شدن اسلام سیاسی و تشیع به عنوان ارایه دهنده نظام حکومتی و مطرح شدن آن در سطح بین المللی، احیا و ظهور مجدد نهضت های اسلامی و انقلابی و طرح اندیشه اتحاد جهان اسلام برشمرد. ایران با استفاده از راهبرد عمق استراتژیک، تلاش می کند خط مقدم نبرد را به خارج از مرزهای جغرافیایی خویش بکشاند، تا امکان اقدام رقبا و دشمنان منطقه ای را در حمله مستقیم به ایران کاهش دهد. گسترش محور مقاومت، منافع و فرصت های زیادی را برای جمهوری اسلامی ایران فراهم نمود که از جمله آن ها، عمق بخشی بیشتر به حوزه جغرافیای نظامی و استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و ارتقاء موازنه قدرت درونی و بیرونی است. در این راستا، مکتب دفاعی امام خامنه ای به عنوان نقشه راه، و محور مقاومت به عنوان بازویی توانمند، نقش موٴثری در بازدارندگی دفاعی و ارتقای امنیت ملی ایران ایفا می کند.
    کلیدواژگان: محور مقاومت، امنیت ملی، مکتب دفاعی امام خامنه ای
  • حسن جوادی نیا، یاسر درتاج* صفحات 73-97
    این تحقیق با هدف بررسی جایگاه فضای مجازی در جنگ نرم با درنظر گرفتن اندیشه دفاعی امام خامنه ای انجام شد و نگارنده در پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد کیفی و استفاده از روش تحلیل محتوا ابعاد و مولفه های مرتبطه را احصا و مبتنی بر آن الگوی تحقیق ارایه نموده است. در شیوه کار پس از گردآوری داده های کیفی از منابع، از متون مربوطه، کدهای اولیه استخراج، از تجمیع این کدها کدهای تجمیعی ساخته و از بررسی و تلفیق کدهای تجمیعی مولفه ها و سپس ابعاد مربوطه پیشنهاد گردید تا نتیجتا الگوی مفهومی پژوهش شکل بگیرد. یافته ها نشان دادکه در اندیشه دفاعی امام خامنه ای، در خصوص موضوع جنگ نرم و جایگاه فضای مجازی 5 بعد و21 مولفه مربوط به این ابعاد دخیلند. ابعاد مربوطه شامل بعد معرفی مختصات و اهداف جنگ نرم در اندیشه رهبری(مشتمل بر 4 مولفه)، بعد توجه به هشیاری و در صحنه مبارزه بودن در اندیشه رهبری(مشتمل بر 4 مولفه)، بعد معرفی تاثیرات و پیامدهای جنگ نرم در اندیشه رهبری(مشتمل بر 3 مولفه)،بعد تاکید بر استفاده دشمن از کلیه ظرفیتهای جنگ نرم برای تسلط برافکاردراندیشه رهبری(مشتمل بر 5 مولفه) و بعد ارایه راهکارو پیشنهادجهت مقابله درعرصه جنگ نرم دراندیشه رهبری(مشتمل بر 5 مولفه).
    کلیدواژگان: جنگ نرم، فضای مجازی، اندیشه دفاعی، امام خامنه ای
  • جواد زاهدی*، محمدحسین رفیعی صفحات 99-123
    قدرت و اقتدار، یکی از مباحث مهم در دانش اجتماعی است که به توانمندی مدیر و رهبر قدرتمند و صاحب اقتدار اطلاق می گردد و الگوی رهبری را ترسیم می کند. اما آنچه موجب ابهام و سردرگمی گردیده است، فرایند تکاملی این مقوله است. عده ای مسایل سیاسی را مهم می دانند، برخی مسایل فرهنگی و اجتماعی را در اولویت قرار می دهند، گروهی مسایل اقتصادی را زیربنا می دانند و کسانی هم مسایل علمی و آموزشی را به عنوان یک اصل قلمداد می کنند. هدف این پژوهش، بررسی «فرایند تکاملی قدرت و اقتدار» با توجه به «اندیشه امام خامنه ای» است. روش تحقیق این پژوهش، از نظر هدف بنیادی، از نظر نوع داده ها مفهوم سازی بنیادی، از جهت روش یا راهبرد توصیفی تحلیلی، و از جهت ابزار اسنادی هست. مدارک نشان می دهند که فرایند تکاملی قدرت و اقتدار در ابعاد فردی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مطرح است. نتیجه این تحقیق نشان داد که فرایند تکاملی قدرت و اقتدار، از طریق علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی، روابط خارجی و مرزبندی با دشمن و سبک زندگی، امکان پذیر است. همچنین فرایند تکاملی قدرت و اقتدار دفاعی، از علم آغاز می گردد و آنگاه فرهنگ، اقتصاد و در نهایت عرصه سیاسی به ترتیب از اولویت برخوردار است.
    کلیدواژگان: فرایند تکاملی، قدرت، اقتدار، اندیشه امام خامنه ای
  • موسی شعبان پورپیچا* صفحات 125-155
    در اسلام، استمرار روابط خویشاوندی به عنوان یک ارزش به شدت مورد توجه قرار گرفته است. تعدادی از صاحب نظران (نظیر آیهالله خامنه ای) معتقدند که نظام خویشاوندی در جهان معاصر از نقش و عملکرد مهمی برخوردار می باشد. هدف این پژوهش، بررسی نقش های شبکه خویشاوندی بر تحکیم خانواده در منظومه فکری امام خامنه ای می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق، سرپرستان خانواده ها در مناطق 1، 4، 6، 16 و 22 کلان شهر تهران (برای احصای وضعیت موجود کارکردهای شبکه خویشاوندی) می باشد. برابر ارزیابی های میدانی انجام شده در شهر تهران، نقش های مشارکت خویشاوندان «در وقایع مهم زندگی»، «جامعه پذیری»، «حمایت عاطفی»، «کنترل اجتماعی»، «نحوه گذران اوقات فراغت»، «ازدواج» و «زاد و ولد»، اختلاف کمتری با تدابیر قرآنی مقام معظم رهبری دارد. لیکن در کارکردهایی چون «مراقبت و نگهداری»، «حمایت اقتصادی و مالی» و «انجام کار خانگی»، این گونه نیست. نظام خویشاوندی همچنان در ایران دارای کارکردها و نقش های گوناگونی است؛ اما شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، تغییراتی را در این نقش ها به وجود آورده است. مناسبات خانوادگی و خویشاوندی در ایران باید بیشتر بر موازین و آموزه های اسلامی و قرآنی استوار باشد تا فرصت های پیوندهای خویشاوندی در تحکیم خانواده ها مورد بهره گیری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه خویشاوندی، تحکیم خانواده، نقش ها و کارکردها
  • مرضیه محصص*، فاطمه سادات میروکیلی صفحات 157-184

    یکی از روش های کاربردی در عرصه روش تحقیق کیفی، روش تحلیل مضمونی است که به هویداسازی مضمون های پایه ای در یک متن می انجامد و از این رهگذر، تحلیل داده ها در شبکه مضمونی یک الگو و مدل از مفاهیم موجود در متن امکان پذیر می شود. با توجه به اینکه در عصر حاضر، پالایش جوامع بشری از چندگانگی مورد توجه بسیاری از اندیشوران قرار گرفته و تلاش های فراوانی در جستجوی راهبردهای موثر برای تحقق همبستگی اجتماعی انجام می شود، مسیله اصلی پژوهش حاضر، آن است که بر اساس دیدگاه های تفسیری مفسران کتب تفسیری با رویکرد اجتماعی، مولفه های همبستگی اجتماعی با تاکید بر تحلیل مضمون سوره آل عمران چیست؟ بدین منظور با استفاده از روش تحلیل مضمون، به تحلیل نظام مند داده های متنی در کتب تفسیری پرداخته شده است. یافته های پژوهش گویای آن است که تحقق همبستگی اجتماعی، مستلزم توجه به مقوله های متعددی با جهت گیری های اعتقادی، رفتاری و اخلاقی است. تحقق همبستگی اجتماعی با نظر به بعد اعتقادی در سایه باور توحیدی، اعتقاد به نظام پاداش و جزای الهی، و از منظر بعد اخلاقی شامل عدالت خواهی، محبت ورزی، دوری از تکبر، مداراجویی، همزیستی مسالمت آمیز، مسیولیت پذیری، عدم دلبستگی به مادیات، پایبندی به عهد و پیمان ها، توجه به صفات پرهیزگاران، خردورزی و حسن ظن نسبت به دیگران است. خوش رفتاری، دشمن ستیزی، استقامت در راه حق، نظارت همگانی و مشورت جویی نیز در زمره مهم ترین موٴلفه های همبستگی اجتماعی با نظر به بعد رفتاری به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: همبستگی اجتماعی، سوره ی آل عمران، روش تحلیل مضمون
|
  • Mohammad Taqi Ahmadi Parto *, Sajjad Kouchakibadelani Pages 3-26

    To state the common rules between human societies in the form of the divine will or the way of God’s act is of the Quran’s unique specifications. In this paper with descriptive and analytic methods meanwhile studying some related Quran verses about Allah conducting the affairs and the rules governing the universe (Arabic: 􀄂􀅒 􀄟 Sunnah) and the factors that cause the erosion (decline) of communities the Quranic principles of the theory of the erosion of the hegemony of USA have been examined. By studying the term “hegemony” and its compliance with the USA and referring to some experts’ attitudes it is implied to signs of the erosion of USA hegemony. the main point of this research is the supreme leader’s attention to God’s Sunnah in analyzing the erosion of USA hegemony. Although relying on statistics and figures only experts analyze the past and make possible predictions for the future. But while considering statistics and outer reality and using the definite Quran rules and considering the factors of the erosion of communities like economic corruption, increase in sexual corruption, arrogance, rebellion, systematic cruelty, ingratitude with compliance of these factors with social, cultural and economic currents of the present USA the supreme leader has achieved this exact prediction and consequence that the erosion of the hegemony of USA is part of a Sunnah that it has occurred for the past powerful nations and communities which has been performed and happened.

    Keywords: Hegemony, The erosion of the USA, Historic traditions, The supreme leader
  • Ali Ahmad Panahi * Pages 27-48

    Knowledge of the requirements and tools for establishing religious and cultural activities is rational and necessary. The following paper aims to determine the necessity of educators’ knowledge of the psychology of propaganda and its application to religious propaganda. The main question is what the necessity of knowledge with the science of the psychology of propaganda is and what the positive consequences are. It uses the analytic-descriptive method for this research and besides describing and determining the necessity of the knowledge of the religious educators with the psychology of propaganda it has been attempted to analyze the consequences of knowledge and the application of the psychology of propaganda in the process of the religious propaganda. Examining and cogitation in Islamic teachings, psychology, communication studies, and related research shows that from the Islamic perspective and psychology, the knowledge of the religious educator with the psychology of propaganda is inevitable. without knowledge of the personal, educational, cultural, and moral specifications of the addressee and his needs it is impossible to be successful in the area of religious propaganda. There are advantages and positive consequences to being familiar with the psychology of propaganda for the Islamic preacher. The most important advantages are the increase of efficiency, enhancement of self-reliance, fault prevention, the increase of satisfaction, failure and defeat prevention, and success in the constructive relationship with the addressee and creating evolution in the insight, tendency, and actions of the addressee.

    Keywords: Religious propaganda, The psychology of propaganda, Efficiency, Immunization, Evolution in the insight, tendency
  • Mohammad Jafari *, Mohammad Darabi Pages 49-71
    The defense strategy of every country is one of the most important necessities for protecting national security. It has an effective role in providing the national interests. it is inevitable the role of the Axis of Resistance in advancing the national security of the Islamic Republic of Iran. This paper has been made with the descriptive-analytic method of research and its data has been obtained by studying library documents, articles, and sites. The research findings show that the axis of resistance generally is comprised of a network of Shiite groups and states for confronting Western and Israel. Its geopolitics includes Hamas, Hezbollah, Syria, Iraq and Iran. macro effects of the Islamic revolution of Iran can be mentioned in the form of revival and observation of Islam again as a social and political school, political standing as a paradigm and Shiite as propounding a governmental system and propounding it at an international level, revival and emergence of Islamic and revolutionary movements and Islam world unity. By utilizing strategic depth Iran tries the front line of battle to be beyond its geographic borders to reduce the possibility of the regional act of its enemies and challengers for a direct attack on Iran. The spread of the axis of resistance provides many opportunities and benefits for the Islamic Republic of Iran such as in greater depth of the military and strategic geography of the Islamic Republic of Iran and extending internal and external power. The defensive school of Imam Khamenei as a road map and the Axis of Resistance has an effective role in defensive deterrence and advancing the national security.
    Keywords: axis of resistance, national security, defense school of Imam Khamenei
  • Hassan Javadiniya, Yaser Dortaj * Pages 73-97
    The aim of this study was to investigate soft-warfare and the place of cyberspace in Imam Khamenei's defensive thinking. To achieve this goal, the author in the present study based on a qualitative approach and using content analysis method (review and revision of leadership statements about soft war and cyberspace) has calculated the relevant dimensions and components and based on that research model. The method has been that after collecting qualitative data from sources, from the relevant texts, the initial codes are extracted, from the aggregation of these codes, aggregate codes are made, and from the study and integration of aggregate codes of components and then the relevant dimensions (from combination and aggregation of several Component) was proposed to form a conceptual model of research. The findings showed that in the defense thinking of the Supreme Leader of the Revolution, regarding the issue of soft war and the position of cyberspace, 5 dimensions and 21components related to these dimensions are involved. Relevant dimensions include the dimension of introducing the coordinates and goals of soft war in leadership thinking(consisting of 4components),the dimension of paying attention to vigilance and being in the struggle scene in leadership thinking(consisting of 4 components),the dimension of introducing the effects and consequences of soft war in leadership thinking (Consisting of 3components), then emphasizing the enemy's use of all soft warfare capabilities to dominate the thoughts in leadership thinking(consisting of 5 components)and then providing solutions and proposals to deal with soft warfare in leadership thinking(consisting of 5 components).
    Keywords: Soft war, Cyberspace, Defensive thought, Imam Khamenei
  • Jawad Zahedi *, Muhammad Hussein Rafiei Pages 99-123
    Power and authority are important issues in social science that refer to the capability of the manager and powerful leader and authority figure to draw the leadership pattern(model). But what causes it to be in a vacuum and confusion is the progressive process of this category. Some believe that political problems are important, some believe in the priority of the cultural and social problems others believe the foundation of the economic problems, and some others educational and scientific problems are a principle. The aim of this research is to the progressive process of power and authority by observing the thought of Imam Khamenei. The method of this paper’s aim is basic, from the point of types of data is the fundamental conceptualization and the method and strategy are descriptive-analytic from the point of tool is a documentary. The proofs show that the progressive process of power and authority is discussed in individual, political, social, cultural, and economic dimensions. The result states that the progressive process of power and authority is possible through science and research, spirituality and morality, justice and combating corruption, independence and freedom, national honour, foreign affairs, enemy lines, and lifestyle, the progressive process of power and authority starts from science and includes culture, economy, and at the end at the area of politics in order of priority.
    Keywords: The progressive process, power, Authority, The thought of Imam Khamenei
  • Mosa Habanpoorpicha * Pages 125-155
    In Islam, the continuation of family ties as a value has been strongly observed. Some pundits like Ayatollah Khamenei believe that the system of kinship in the present time has a special role and mechanism. The goal of this research is to study the roles of kinship in strengthening the family in the system of Imam Khamenei’s thought. The method of the research is survey research and the main tool of the collection of data is a questionnaire. The statistical population of the research is heads of householders in municipal Districts megacity of Tehran (to interpret the existing functions of kinship networks). Based on field assessments provided in Tehran, the role of kinship participation in important life events; socialization; emotional support, social control; the way of spending leisure time; marriage; and childbirth has little difference with the Quranic measures of the supreme leader. But this is not the case in functions like care and protection; financial and economic support, and doing housework. the system of kinship still has different functions and roles but the social, cultural, and economic conditions have created changes in these roles. Kinship. The family ties should solidify more on the Islamic and Quranic teachings and standards to deploy the opportunities of family ties in strengthening the family in Iran.
    Keywords: Kinship network, Strengthening the family, Roles, functions
  • Marzieh Mohases *, Fateme Mirvakili Pages 157-184

    One of the applied methods in the area of qualitative research is the thematic analysis that leads to the disclosure of basic themes in a text, and through this, the analysis of data in the thematic network of a paradigm and model of the existing concepts in the text is achievable. The purification of human societies from pluralism has been noticed by many intelligentsias and many attempts have been made for finding effective strategies to create social cohesion at the present time. The main problem of this paper is what the components of social cohesion are with emphasizing the thematic analysis of Surat Al Imran (Arabic: ان􀄚 􀋙􀄷 ل 􀃭) based on the exegetic opinions of the exegetes of the exegetic books with social approach. For this purpose, by utilizing the method of thematic analysis, it has been surveyed the systematic analysis of the textual data in the Quran Exegetic books. The research findings reveal that the creation of social cohesion requires attention to the different categories with religious, behaviour, and ethical orientations. The establishment of social cohesion by considering the religious dimension in the shadow of monotheistic belief includes belief in the divine reward and punishment, and from the moral dimension includes asking for justice (seeking justice), kindness, not being arrogant, tolerance, peaceful coexistence (a living together in peace), answerability, unconcerned with the material world, fulfilment of a promise and covenant, observing the features of people avoiding forbidden, unlawful, sinful things, rationalization and Positive thoughts. Good manners, combating enemies, public observation, staying on the right path, and asking for consultation are among the most important social cohesion in the conduct dimension.

    Keywords: Surat Al Imran, Social cohesion, The method of thematic analysis