فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 142، فروردین و اردیبهشت 1402)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 142، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه حسینی، طراوت بامداد*، بهرخ فرهمند، کاظم باعثی صفحات 1-10
    زمینه و هدف یکی از مهمترین پروتیینهای ویروس 2-COV-SARS پروتیین S است که از دو زیرواحد 1S و 2S تشکیل شدهاست. مهمترین ناحیه در زیرواحد S1 ناحیه اتصال به رسپتور) RBD (است که نقش کلیدی در اتصال به رسپتورهای ACE راایفا میکند. RBD یک ناحیه حفاظت شده در پروتیین S است که هدف سیستم ایمنی و تولید آنتیبادی علیه ویروس است.باتوجه به اهمیت این ناحیه)در تولید آنتیبادیهای خنثیکننده(که میتواند انتخاب مناسبی جهت توسعه واکسن و تولیدکیتهای تشخیص سرولوژی باشد، ازاین رو در این مطالعه، میزان واکنش آنتیبادیهای موجود در سرم بیماران بهبودیافتهاز بیماری کوید 19 با استفاده از پروتیین RBD نوترکیب تولید شده درسیستم بیانی پروکاریوت به عنوان یک سیستم بیانیارزان قیمت بررسی شد.روش بررسی در این مطالعه سازه نوترکیب RBD-b22PET به میزبان باکتری اشرشیاکلی) 21BL (انتقال و سلولهای باکتری درمحیط کشت داده شد. سپس بیان پروتیین با استفاده از ایزوپروپیل بتادی تیوگالاکتوزید) IPTG (القا شد. بیان پروتیین نوترکیبRBD با استفاده از ژل اکریل آمید) SDS-PAGE (و وسترن بلات به تایید نهایی رسید. درپایان پروتیین موردنظر با استفادهازستون نیکل استخراج و در یک سنجش الیزای غیرمستقیم استفاده شد.یافته ها در مقایسه با سرم افراد سالم) 0.412Cut off: (افزایش معنیداری در میزان جذب نوری 30 نمونه سرمی به پروتیینRBD نوترکیب مشاهده نشد.نتیجه گیری پروتیین نوترکیب RBD تولیدشده در میزبان پروکاریوتی واکنش قابل توجهی به آنتیبادیهای موجود در سرمبیماران بهبودیافته از خود نشان نمیدهد و نمیتوان جهت اهداف تشخیصی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کوید 19، سارس، کرونا ویروس 2، ناحیه اتصال به رسپتور
  • سید مهدی پورافضلی، محبوبه حسینی*، هادی رئیسی شهرکی، عبدالرحیم صانعی، افسانه حبیبی، علیرضا قلی پور، ستاره فاضل، میثم عدیمی صفحات 11-23
    زمینه و هدف پاندمی کرونا با تاثیر بر سیستمهای آموزشی، به تعطیلی دوره های حضوری و رو آوردن دانشگاه ها به آموزشهایمجازی منجر شد. بررسی نقاط قوت و ضعف آموزش مجازی بر اساس رضایتمندی کارآموزان پزشکی و سنجش کیفیتآموزش بالینی در اپیدمی کرونا، در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد.روش بررسی مطالعهی حاضر پژوهشی توصیفیهمبستگی به صورت مقطعی است که روی تمام 160 نفر کارآموز پزشکیبه صورت سرشماری انجام شد. در این مطالعه، از پرسشنامهی سهقسمتی که شامل متغیرهای دموگرافیک، کیفیت آموزشبالینی و مقیاس پذیرش آموزش الکترونیکی بود، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها بهوسیلهی نرم افزار SPSS نسخهی 22صورت گرفت.یافته ها نتایج مطالعهی حاضر نشان داد که میانگین نمرهی رضایتمندی دانشجویان از آموزش مجازی برابر با 37 / 51±67 / 41 بود و کمترین میزان رضایتمندی دانشجویان مربوط به حیطهی تعامل و بازخورد بین دانشجویان و مربی و کمترین میزانکیفیت از دید دانشجویان مربوط به بخش نظارت و ارزشیابی بود. همچنین، بین رضایتمندی از آموزش مجازی با شغل والدین،محل سکونت و وضعیت اقتصادی دانشجویان و بین میزان کیفیت آموزش بالینی و رضایتمندی دانشجویان از آموزش مجازیهمبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد.نتیجه گیری با توجه به نتایج پژوهش حاضر، میزان رضایت دانشجویان از آموزش مجازی و همچنین کیفیت بالینی در سطحمطلوبی نیست که با توجه به اهمیت آموزش مجازی از نظرگاه های مختلف در عصر کنونی، شناخت نقاط ضعف و قدرت وچالشهای مربوط به آن و برطرفکردن آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پاندمی کووید 19، رضایتمندی، کیفیت آموزش بالینی، کارآموز پزشکی
  • مهران حکیم زاده، هژیر جواهری زاده*، مصطفی رایگان، بهمن چراغیان صفحات 24-30
    زمینه و هدف اسهال حاد یکی از علل مهم مرگ در میان کودکان در کشورهای درحالتوسعه است. هدف از این مطالعه مقایسهسطح روی در کودکان با گاستروانتریت حاد در مقایسه با کودکان بدون گاستروانتریت بود.روش بررسی در این مطالعه مورد شاهدی، کودکان با گاستروانتریت و کودکان شاهد که از نظر جنس و سن همسان سازیشده بودند مورد بررسی قرار گرفتند.. 80 کودک با گاستروانتریت حاد و 80 کودک بدون گاستروانتریت وارد مطالعه شدند.گروه کنترل از کودکانی انتخاب شدند که در بخش جراحی بهدلیل اعمال جراحی مینور بستری بودند. دو گروه از نظر سن وجنس مشابه بودند. معیارهای ورود شامل اسهال کمتر از 48 ساعت، سن بین شش ماه تا 12 سال و تظاهرات بالینی اسهالبود. شواهد بیماریهای مزمن، استفاده از مکمل روی در طول سه ماه پیش از بستری و طول اسهال بیشتر از هفت روز جزومعیارهای خروج از مطالعه در نظر گرفته شد. این مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه مورد تایید قرار گرفت.یافته ها از 160 کودک شرکتکننده) 80 مورد و 80 شاهد(، 89 نفر پسر بودند. متوسط سنی شرکتکنندگان 3.35 ± 2.21سال بود. تفاوتی بین گروه شاهد و مورد از نظر سن و جنس نبود. در کودکان زیر پنج سال سطح روی در گروه مورد نسب بهگروه شاهد به صورت معنیداری کمتر بود. در کودکان بالای پنج سال، تفاوتی بین گروه مورد و شاهد وجود نداشت) p=0.85) . نتیجه گیری سطح روی به صورت معنیداری در کودکان با گاستروانتریت نسبت به کودکان بدون گاستروانتریت پایینتر بود.
    کلیدواژگان: کودکان، اسهال، گاستروانتریت، روی
  • جواد مظفری، حسن معتمد*، سیمین برزین صفحات 31-45
    خطای پزشکی رویداد زیانبار و ناخواستهای است که به صورت بالقوه میتواند باعث ایجاد عوارض و وقوع مرگو میر بیماران شود. این مسیله با پایبندی به استانداردهای پزشکی سختگیرانه، میتواند قابل پیشگیری باشد. جمعآوریداده ها از سطح آگاهی کارکنان درمانی میتواند پنجرهای به افزایش سطح استاندارد خدمات و محدود کردن وقوع خطاهایپزشکی باشد.روش بررسی مطالعه حاضر از نوع اپیدمیولوژیک توصیفی - تحلیلی و مقطعی بود که با هدف تعیین دیدگاه 300 نفر ازکارورزان و دستیاران تخصصی سال اول نسبت به علل و اظهار خطاهای پزشکی در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علومپزشکی اهواز در سال 1398 - 1397 انجام شد و داده ها تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها میانگین نمره خطای پزشکی در کارورزان به تفکیک حیطه های مورد بررسی در حد متوسط بود. بین دستیاران باکارورزان بر اساس شیوع خطای پزشکی به علت ویژگیهای خاص هر بیمار و بیماری رابطه معنادار وجود داشت) 008 / 0 =p (. نگرش کارورزان و دستیاران نسبت به علل ارتکاب خطای پزشکی در حد متوسط بود. بین دستیاران با کارورزان بر اساسنگرش کلی به دلایل خطاهای پزشکی رابطه معنادار وجود نداشت) 05 / 0 < p .)نتیجه گیری بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه شایعترین علت بروز خطاهای تشخیصی پزشکی مربوط بهویژگیهای خاص هر بیمار و بیماری است که پیشنهاد میشود با ایجاد زیرساختارهای الکترونیکی جهت ثبت سیستمیداده های حاصل از شرح حال و معاینات و ایجاد فرایندی برای در دسترس بودن سابقه پرونده پزشکی گذشته بیمار، میزانبروز خطاها کاهش یابد. همچنین افزایش تعداد نفرات کارکنان پزشکی در کشیکها باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیدگاه کارورزان و دستیاران، علل خطاهای پزشکی
  • زکیه محمدی، معصومه جلیلی، طیبه غلامی، محمد علی نعلبندیان، مینا جوزی* صفحات 46-58
    زمینه و هدف پرفشاری خون) HTN (از دلایل بیماریهای قلبی و عروقی محسوب میشود. وجود همبستگی بین پرفشاری خونو برخی از عوامل نظیر ابتلا به دیابت، نمایه توده بدنی) BMI (و سن در مطالعات گذشته به اثبات رسیده است. خطر ابتلا بهچنین بیماریهایی با توجه به مسایل موجود در زندگی پناهندگان هریک از جوامع بیشتر است و تاکنون نیز توجه جدی به اینمسیله صورت نگرفته است. ازاینرو، این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین پرفشاری خون و برخی عوامل همچون جنسیت،سن، مدت مهاجرت، شغل، تاهل، قومیت و... روی پناهندگان افغانی مقیم اصفهان انجام شده است.روش بررسی این مطالعه بر روی 4165 پناهندهی افغان مقیم اصفهان) 1525 مرد و 2640 زن(بالای 30 سال به صورتغربالگری در زینبیه اصفهان از بهمن 1398 تا مرداد 1399 انجام شده است. جمعآوری داده ها با استفاده از پرسشنامهویژگیهای جمعیتشناسی و اندازهگیری فشارخون طی دو مرحله در پایگاه سلامت زینبیه انجام شد. داده ها توسط نرمافزارSPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها براساس نتایج، میانگین شیوع پرفشاری خون 7 / 30 درصد بود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد جنسیت، سن، مدتمهاجرت، شغل، تاهل و قومیت با میانگین فشارخون پناهندگان ارتباط دارد. نتایج آزمون ضریب همبستگی، ارتباط معناداریبین پرفشاری خون و عواملی مانند، مصرف دخانیات، سابقه فشارخون در خانواده و سطح تحصیلات را نشان نداد.نتیجه گیری یافته ها نشان داد افزایش سن پناهندگان، مدت مهاجرت بیشتر، فوت همسر یا جدایی، شغل و قومیت آنان،رابطه معناداری با پرفشاری خون آنان دارد که نیازمند تامل و توجه بیشتر مسیولان سازمان پناهندگان به این امر است.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، پناهندگان، افغانستانی
  • زینب رویین تن، مریم سعادت*، معصومه حسام، امین بهداروندان، مینا جهانگیری، علی دیناروند صفحات 59-68
    زمینه و هدف توانبخشی از راه دور در ارزیابی و درمان اختلالات عضلانی-اسکلتی در مهرومومهای اخیر به علت پاندمی کووید19 و محدودیت دسترسی به سرویسهای فیزیوتراپی موردتوجه قرار گرفته است. ازینرو هدف از مطالعه حاضر، بررسیروایی و پایایی ارزیابی از راه دور پاسچر سر و گردن و شانه بیماران گردن درد بود.روش بررسی 23 فرد مبتلابه گردن درد مزمن وارد مطالعه شدند. پاسچر آنها ازنظر وضعیت سر به جلو، تیلت سر از نمایطرفی و قدامی، کایفوز، وضعیت اسکاپولا و قرینگی شانه ها به دو روش چهره به چهره و از راه دور مورد ارزیابی قرار گرفت.ارزیابیهای از راه دور برای سنجش جنبه های پایایی ذخیره و شش هفته بعد دوباره بررسی شدند. همچنین میزان رضایتشرکتکنندگان از ارزیابی آنلاین ثبت شد.یافته ها ارزیابی از راه دور وضعیتهای مختلف اسکاپولا توافق متوسط تا پایین با روش ارزیابی حضوری داشتند. شاخصهایارزیابی از راه دور زاویه سری -گردنی، میزان تیلت سر در صفحه ساژیتال و فرونتال، قرینه بودن شانه ها و کایفوز ضریبهمبستگی بالایی با روش حضوری داشتند. همچنین درصد توافق و تکرارپذیری درون آزمونگر این روش برای همه شاخصهاعالی بود. بیشتر افراد از این روش رضایتمندی داشتند.نتیجه گیری ارزیابی پاسچر سر و گردن و شانه در روش از راه دور از روایی و پایایی قابل قبولی در بیماران گردن درد کهامکان مراجعه حضوری به کلینیکهای فیزیوتراپی ندارند، برخوردار است.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، ارزیابی از راه دور، گردن درد، ستون فقرات گردنی، پاسچر
  • عبدالله رفیعی، شریف مراغی، نسرین امیررجب*، صادق تهرانی، مهدی براجعه صفحات 69-76
    زمینه و هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی بیماری اریتراسما، یک عفونت قارچی سطحی در بیماران سرپایی مراجعهکننده بهآزمایشگاه تشخیص طبی ایرانزمین در شهر اهواز، مرکز استان خوزستان، طی مدت یازده سال) 1393 - 1382 (بود.روش بررسی بررسی به روش آزمایش مستقیم بر روی بیماران انجام شد. پوست تراشیده شده نواحی مبتلا شامل کشاله ران،زیر سینه، فضای بین انگشتی پا و مناطق زیربغل با آزمایش مستقیم توسط هیدروکسید پتاسیم) KOH) 20 درصد موردبررسی قرارگرفتند. نمونه ها با متیلن بلو 5 / 2 درصد رنگآمیزی شد.یافته ها تعداد 25643 بیمار از نقاط مختلف استان خوزستان به آزمایشگاه تشخیص طبی ایرانزمین مراجعه کردند. از این تعداد942 نفر) 67 / 3 درصد(، مبتلابه بیماری اریتراسما با توزیع جنسیتی، 625 (4 / 66 درصد(مرد و 317 (6 / 33 درصد(زن و محدودهسنی یک تا 67 سال بودند. از میان بیماران مشکوک، 942 مورد مبتلابه اریتراسما بودند. توزیع این بیماری به شرح زیر بود: ناحیهکشاله ران 715 مورد) 9 / 75 درصد(، زیر بغل 133 مورد) 1 / 14 درصد(، بین انگشتان پا 58 مورد) 2 / 6 درصد(و زیر سینه 36مورد) 8 / 3 درصد(مثبت بود. نتایج مطالعه حاضر میتواند در ارایه اطلاعات دقیق شیوع اریتراسما در سطح استان خوزستان مفیدباشد. ازاینرو مدیریت، کنترل و نظارت بر گسترش این بیماری یک ضرورت است.نتیجه گیری مطالعه حاضر بیانگر فراوانی اریتراسما در منطقه است که باید در تشخیصهای افتراقی موردتوجه قرار گیرد.شایعترین عضو مبتلا کشاله ران و فراوانی آن در مردان بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: اریتراسما، کورینه باکتریوم مینوتیسموم، عفونتهای قارچی سطحی
  • روشنک شریفیان*، شاهین گوهرپی، غلامحسین نساج، محمد مهرآور صفحات 77-87
    زمینه و هدف بیاختیاری ادراری استرسی از اختلالات شایع، بهویژه در خانمها است. طبق مطالعات، کمردرد نیز در این گروهشیوع بالایی دارد. از آنجاییکه ثبات وضعیتی طبق مطالعات، با بروز کمردرد ارتباط دارد، هدف این مطالعه بررسی ارتباطشدت بیاختیاری استرسی با شاخصهای ثبات وضعیتی پویا و ناتوانی عملکردی ناشی از کمردرد، در زنان مبتلا به عارضهبیاختیاری استرسی است.روش بررسی این مطالعه از نوع مقطعی - تحلیلی است که بین 28 شرکتکننده خانم، در رده سنی 20 تا 55 سال انجامشده است. 14 نفر از شرکتکنندگان مبتلا به بیاختیاری استرسی خفیف و 14 نفر دارای نوع شدید بودند. آزمونهای ثباتوضعیتی پویا و محدوده ثبات، بهوسیله دستگاه بایودکس و با مثانه خالی و پر انجام شدند. ناتوانی عملکردی ناشی از کمردرد،با پرسشنامه اوسوستری اندازهگیری شد.یافته ها در حالت پر بودن مثانه، تفاوت معنادار بین دو گروه، در شاخص ثبات کلی و قدامی - خلفی و با مثانه خالی، در شاخصثبات کلی و طرفی دیده شد. در آزمون محدوده ثبات اندازه زمان در گروه بیاختیاری ادراری شدید، معناداری بیشتری نشانداد. اندازه ناتوانی عملکردی ناشی از کمردرد، در گروه مبتلا به بیاختیاری شدید از گروه مبتلا به نوع خفیف بالاتر بود . نتیجه گیری وجود راهبردهای جبرانی در زمان اختلال عملکرد عضلات کف لگن، منجر به الگوهای سینرژی متفاوت عضلاتتنه، هنگام بروز اغتشاش میشود. افزایش شاخص ثبات وضعیتی در جهت قدامی - خلفی، در زنان مبتلا به بیاختیاری ادراریدر مطالعه حاضر، ممکن است مربوط به افزایش فعالیت عضلات شکمی بهویژه مایل خارجی باشد.
    کلیدواژگان: بی اختیاری ادراری استرسی، ثبات وضعیتی، محدوده ثبات، کمردرد
  • شیرین مهرجویی*، الهام فرهادفر، لیلا مومنی صفحات 88-98
    زمینه و هدف یایسگی با عوارض قلبی-عروقی در ارتباط است. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر هشت هفته تمرینهایی هوازیو مصرف آجیل سویا بر عملکرد قلبی-عروقی در زنان یایسه بود.روش بررسی در تحقیق نیمه تجربی حاضر 60 زن یایسه ساکن شهرستان اندیمشک به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب وسپس به صورت تصادفی به گروه های 1 - سویا) 15 نفر(، 2 - تمرین) 15 نفر(، 3 - ترکیبی)تمرین + سویا() 15 نفر(و 4 -کنترل) 15 نفر(تقسیم شدند. مداخله تمرین شامل هشت هفته تمرینهای، سه جلسه در هفته با شدت 70 - 50 درصد ضربانقلب ذخیره بود. مصرف سویا به صورت روزانه 80 گرم آجیل سویا بود. از آزمونهای تی وابسته و تحلیل کواریانس به منظورتجزیه و تحلیل آماری استفاده شد و سطح معنیداری) 05 / 0 ≥ P (در نظر گرفته شد.یافته ها کاهش معنیداری در فشار خون سیستول، فشار خون دیاستول و ضربان قلب استراحت در گروه های تمرین هوازی وترکیبی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد) 01 / 0 > P (؛ در گروه سویا نیز کاهش معنیداری در فشار خون سیستول نسبت بهگروه کنترل مشاهده شد) 001 / 0 > P (. همچنین کاهش ضربان قلب استراحت در گروه های تمرین هوازی و ترکیبی نسبت بهگروه سویا به صورت معنیداری بیشتر بود) 001 / 0 > P .)نتیجه گیری با توجه به نتایج میتوان گفت که تمرینهایی هوازی و مصرف آجیل اثرات مثبتی بر بهبود عملکرد قلبی-عروقیدر زنان یایسه دارند و استفاده از هر دو موجب اثربخشی بیشتر بر حفاظت قلبی-عروقی میشود.
    کلیدواژگان: زنان یائسه، تمرین هوازی، سویا، فشار خون، ضربان قلب استراحت
  • حمیرا رشیدی*، فروغ ایزدی فرد، علیرضا صداقت صفحات 99-109
    زمینه و هدف متفورمین به طور افزایندهای به عنوان یک درمان موثر برای دیابت بارداری استفاده میشود. با این حال، اثراتدرمان با متفورمین برپیامدهای مادری و جنینی به خوبی مشخص نشده است. هدف این مطالعه بررسی فراوانی پیامدهایمادری و جنینی زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با متفورمین در شهر اهواز است.روش بررسی این مطالعه گذشتهنگر بر روی 314 زن مبتلا به دیابت بارداری درمان شده با متفورمین در درمانگاه سرپاییغدد بیمارستان امام خمینی اهواز در سال 98 - 1397 انجام شد. وضعیت زنان تا زمان زایمان پیگیری و پیامدهای مادری ونوزادی بررسی شدند.یافته ها در این مطالعه زایمان زودرس در 32 بیمار) 2 / 10 %(، پره اکلامپسی در دو بیمار) 6 / 0 %(، وزن کم هنگام تولد درشش مورد) 9 / 1 %(، ماکرروزومی تنها در یک مورد) 3 / 0 %(و هیپوگلیسمی نوزادی در شش مورد) 9 / 1 %(اتفاق افتاد. همچنیننتایج قند خون غیرطبیعی شش هفته پس از زایمان در 13 مورد) 1 / 4 %(مشاهده شد. در تمام زنان با دیابت بارداری، بهجزهشت نفر) 5 / 2 %(کنترل گلیسمیک مطلوب هموگلوبین گلیکوزیله کمتر از 5 / 6 % تنها با مصرف متفورمین حاصل شد. هیچارتباط معنیداری بین بروز پیامدهای مادری و نوزادی با مشخصات پایه زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با متفورمینوجود نداشت.نتیجه گیری مطالعه حاضر نشان داد متفورمین در درمان زنان با دیابت بارداری موثر و ایمن است. با افزایش خطر عوارضنامطلوب مادری جنینی همراه نیست و میتواند به عنوان درمان مفیدی در مدیریت دیابت بارداری استفاده شود و هزینه هایمرتبط با دیابت بارداری را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، متفورمین، پیامدهای مادری و جنینی
  • شیرین شیرزاد*، مهدی امرائی، مریم عطرباغ کار، فرزاد فرجی خیاوی صفحات 110-124
    زمینه و هدف بیهوشی یکی از خطرهای عمدهی عمل سزارین است و تصمیم برای انتخاب نوع بیهوشی به دلایل مختلفیبستگی دارد. این مطالعه با هدف شناسایی علل استفاده از روش های مختلف بیهوشی در سزارین در بیمارستانهای آموزشیمنتخب واقع در استان خوزستان انجام شد.روش بررسی پژوهش کیفی حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام گرفت. جامعهی پژوهش شامل تمام پزشکان وکارشناسان بیهوشی شاغل در دو بیمارستان آموزشی واقع در دو شهرستان بود. اطلاعات لازم از طریق مصاحبهینیمهساختاریافته با روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری داده ها به دست آمد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوایکیفی به صورت قراردادی تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها برای انتخاب نوع بیهوشی، دو تم اصلی اولویت از سوی پزشک و اولویت از سوی سازمان به دست آمد. اولویت ازسوی پزشک شامل اولویت نوع خدمت)ترجیح بیمار و ترجیح جراح(و دلایل تخصصی)عوارض کمتر، علمی و تکنیکی(واولویت از سوی سازمان شامل روتین بیمارستان)انتخاب اکثریت(و مدیریت زمان)کنترل بهتر زمان اتاق عمل(میشود.نتیجه گیری روش ترجیحی متخصص بیهوشی برای سلامتی بیمار، علاوه بر علل علمی و تکنیکی، مطابق با اولویتهای جراحو بیمار و همچنین، اولویتهای مدنظر سازمان تعیین میشود. برپایی دوره های آموزشی برای پزشکان بیهوشی و ایجادبسترهای انتخاب آگاهانه و تصمیمگیری آزاد از طریق ارایهی اطلاعات کافی و جامع دربارهی عوارض و منافع روش انتخابیبرای بیمار ضروری است.
    کلیدواژگان: سزارین، روش بیهوشی، مطالعه ی کیفی
  • سید مصطفی میراکبری، عباس علامی* صفحات 125-132

    مارگزیدگی تهدیدی بزرگ برای سلامتی در ایران تلقی میگردد. بیشترین موارد مارگزیدگی در ایران مربوط به افعیها است.گزیدگی توسط مارهای افعی موجب انتشار پلاسما و خون به نسوج اطراف گزیدگی، التهاب و آسیب نسجی میگردد. وقوعاپیدیدیمیت در غیاب گزیدگی در ناحیه اسکروتوم پدیدهای نامعمول است. مقاله حاضر به معرفی و گزارش موردی از وقوعاپیدیدیمیت در بیمار 16 ساله میپردازد که در ناحیه پای راست دچار مارگزیدگی با افعی از گونه گرزه مار شده است. بیمارنخست دچار خونریزیهای موضعی و کوآگولوپاتی برگشتپذیر)ترومبوسیتوپنی و افزایش زمان پروترومبین و نسبت نرمالشده بین المللی(، لکوسیتوز و نوتروفیلی میشود. به دلیل عارضه ارگانی جدید در بیمار، تزریق مجدد پنج ویال سرم پلی والانپادزهر مار به همراه کورتیکوسترویید، ضددرد و آنتیهیستامین در درمان اپیدیدیمیت موثر واقع شده و بیمار با بهبودی کاملترخیص گردید. در این مقاله جزییات اقدامات تشخیصی و درمانی مربوطه در این فرد ارایه میشود.

    کلیدواژگان: اپیدیدیمیت، مارگزیدگی، سرم ضد مار
|
  • Fatemeh Hosseini, Taravat Bamdad *, Behrokh Farahmand, Kazem Baesi Pages 1-10
    Background and Objectives One of the most important proteins of the SARS-COV-2 virus is S protein, which consists of S1 and S2 subunits. The most important region insubunit S1 is the receptor binding region (RBD), which plays a key role in binding toACE receptors. The RBD is a conserved region in S protein that is the target of theimmune system and the production of antibodies against the virus. Due to theimportance of this region in the production of neutralizing antibodies, it can be a goodcandidate for vaccine development and production of diagnostic kits. Therefore, thepresent study aimed to assess the response rate of antibodies in the serum ofrecovered COVID-19 cases using recombinant RBD protein produced in the prokaryoticexpression system as an inexpensive expression system.Subjects and Methods In this study, the recombinant PET22b-RBD construct wastransformed to the Escherichia coli (BL21) host, and the bacterial cells were culturedin a culture medium; thereafter, protein expression was induced using isopropyl beta-D-thiogalactoside (IPTG). The expression of recombinant RBD protein was confirmedby acrylamide gel (SDS-PAGE) and Western blotting. Finally, the desired protein wasextracted using a Ni-NTA column and applied in an indirect ELISA.Results In comparison with the serum of healthy individuals (cut off: 0.412), nosignificant increase was observed in the response of 30 serum samples to therecombinant RBD protein.Conclusion The recombinant RBD protein produced in the prokaryotic host did notrespond significantly to the antibodies in the serum of recovered COVID-19 patientsand cannot be used for diagnostic purposes.
    Keywords: COVID-19, Receptor binding domain, SARS-CoV-2
  • Seyed Mehdi Pourafzali, Mahboobeh Hosseini *, Hadi Raeisi Shahrak, Abdolrahim Sanei, Afsaneh Habibi, Alireza Gholipour, Setareh Fazel, Meysam Adimi Pages 11-23
    Background and Objectives The COVID-19 pandemic, with its impact on the educational systems, led to the closure of face-to-face courses and the transition of universities to virtual education. This study was conducted to examine the strengths and weaknesses of virtual education based on measuring the satisfaction of medical externs and the quality of clinical education during the COVID-19 epidemic at the Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran. Subjects and Methods This cross-sectional descriptive-correlation study was conducted on all 160 medical interns by census. The required data were collected using a three-part questionnaire consisting of demographic variables, the quality of clinical education, and the e-learning acceptance scale. Data analysis was done in SPSS software version 22. Results The results of the present study showed that the mean score of students' satisfaction with virtual education was 41.67±15.33. It was found that the lowest level of student satisfaction was related to the area of interaction and feedback between students and instructors and the lowest quality from the students' perspective was related to monitoring and evaluation. Moreover, there was a positive and significant correlation between satisfaction with virtual education and parents' job, place of residence, and economic status of students as well as between the quality of clinical education and students' satisfaction with virtual education. Conclusion According to the present study, the level of students' satisfaction with virtual education and clinical quality was not at the desired level. Considering the importance of virtual education in various aspects in the current era, it is highly important to recognize the strengths and weaknesses of this type of education and its related challenges and resolve them.
    Keywords: Virtual Education, COVID-19 pandemic, Quality of Clinical Education, Satisfaction, extern
  • Mehran Hakimzadeh, Hazhir Javaherizadeh *, Mostafa Rayegan, Bahman Cheraghian Pages 24-30
    Background and Objectives Acute gastroenteritis is among the leading causes of mortality in developing countries. The present study aimed to compare zinc levels in children with and without acute gastroenteritis. Subjects and Methods This case-control study was conducted on children with acute gastroenteritis and age and gender-matched control group without gastroenteritis. A total of 80 children with acute gastroenteritis and 80 children without gastroenteritis were included. The control group was selected from among patients admitted to the pediatric surgery ward for a minor surgery. The case and control groups were matched regarding age and gender. The inclusion criteria for the control group were as follows: onset of diarrhea less than 48 hours, the age range of 6-12 years old, and clinical manifestation of diarrhea. On the other hand, evidence of chronic disease, zinc supplementation within three months before hospitalization, and duration of diarrhea more than seven were considered the exclusion criteria. This study was approved by the ethical committee of the university. Results Out of 160 participants (80 cases and 80 control), 89(55.6%) cases were male, and 71(44.4%) subjects were female. The mean age of the participants was 3.35±2.21 years (aged 1-10 years). There was no difference between case and control groups in terms of age and gender. The mean zinc level was significantly lower in cases (72.76±26.39) than in controls (91.15±17.76). Zinc level in children aged < 5 years was significantly less in the case group compared to that in the control group, while in children aged > 5 years, no significant difference was observed(P=0.85). Conclusion As evidenced by the obtained results, serum zinc level was significantly lower in children with gastroenteritis compared to that in their counterparts without this problem.
    Keywords: children, Diarrhea, Gastroenteritis, zinc
  • Javad Mozafari, Hassan Motamed *, Simin Barzin Pages 31-45
    Background and Objectives Medical errors are harmful and unintended events that lead to complications, morbidity, and potential consequences. This can be potentially prevented by adhesion to strict medical standards. Descriptive data collection for awareness of involved medical staff can enhance the standards of care and restriction for medical error occurrence. Subjects and Methods The present survey was established as a descriptive-analytical cross-sectional epidemiological study. It aimed to determine the viewpoints of 300 interns and new residents regarding the causes and disclosure of medical errors in teaching hospitals of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2018-2019. The obtained data were analyzed. Results The mean prevalence of medical errors in interns in the investigated areas was moderate. There was a significant relationship between assistants and interns based on the prevalence of medical errors due to the specific characteristics of each patient and disease (P=0.008) The attitude of interns and assistants towards the causes of medical errors was moderate. There was no significant relationship between residents and interns based on their general attitudes toward the causes of medical errors (P> 0.05). Conclusion As evidenced by the results of this study, the most common cause of medical errors for missed diagnosis is related to the specific characteristics of each patient and the disease. It is suggested to reduce the occurrence of medical errors by creating electronic infrastructures for the systematic recording of data from the history and examinations and creating a process for the availability of the patient's past medical records. Furthermore, increasing the number of medical staff per shift should be noted.
    Keywords: Causes of medical errors, Interns, residents' viewpoints
  • Zakyieh Mohammadi, Masomah Jalili, Tayebe Gholami, Mohamadali Nalbandian, Mina Jouzi * Pages 46-58
    Background and Objectives Hypertension is one of the causes of cardiovascular diseases. The existence of a correlation between hypertension and some factors, such as diabetes, body mass index, and age, has been proven in past studies. The risk of contracting such diseases is higher due to the issues in the lives of refugees in each society. So far, no serious attention has been paid to this issue; therefore, this study aimed to investigate the relationship between hypertension and some factors, such as gender, age, migration period, occupation, marriage, and ethnicity, were conducted on Afghan refugees living in Isfahan. Subjects and Methods This study was conducted on 4,165 Afghan refugees (1,525 men and 2,640 women), over 30 years old, living in Isfahan in the form of screening in Zainbiye, Isfahan, from February 2020 to July 2020. The required data were collected using a demographic form and measuring blood pressure in two stages at Zainbiye Health Center. Data was analyzed by SPSS software (version 20). Results According to the results, the average prevalence of hypertension was 30.7%. The results of the correlation test showed that gender, age, migration period, occupation, marriage, and ethnicity were related to the average blood pressure of refugees. The results of the correlation coefficient test did not show a significant relationship between hypertension and such factors as smoking, history of hypertension in the family, and education level. Conclusion The findings showed that an increase in the age of the refugees, their longer period of migration, the death of a spouse or separation, occupation, and ethnicity had a significant relationship with their high blood pressure, highlighting the need for more reflection and attention by the officials of the refugee organization.
    Keywords: afghan, Hypertension, Refugees
  • Zeinab Rouintan, Maryam Saadat *, Masumeh Hessam, Amin Behdarvandan, Mina Jahangiri, Ali Dinarvand Pages 59-68
    Background and Objectives In recent years, access to rehabilitation services has been limited due to the COVID-19 pandemic; therefore, Telehealth is suggested as a solution for providing physical therapy services. The present study aimed to examine the validity and reliability of online postural assessment of the cervical spine and shoulder region in people with chronic neck pain. Subjects and Methods A total of 23 participants with neck pain were recruited. The presence of shoulder symmetry, kyphosis, anterior and lateral head tilt, and relative scapula position were assessed using face-to-face and online methods. The satisfaction of participants with the online assessment was recorded. Each participant underwent online-based and conventional FTF assessments randomly in a single session. Results Online assessment of different scapula positions demonstrated poor to moderate agreement with face-to-face assessment. Online assessment indicators of head-neck angle, head tilt in the sagittal and frontal plane, shoulder alignment, and kyphosis had a high correlation coefficient with the face-to-face method. Furthermore, the percentage of agreement and intra-examiner reproducibility of this method was excellent for all indicators. Most participants displayed a good level of satisfaction with the online method. Conclusion Online postural assessment of the cervical spine is valid and reliable for measuring shoulder symmetry, kyphosis, anterior and lateral head tilt angle, and craniocervical angle in neck pain patients who do not have access to physical therapy services.
    Keywords: Cervical Spine, Neck pain, posture, Reliability, Tele- assessment, Validity
  • Abdollah Rafiei, Sharif Maraghi, Nasrin Amirrajab *, Sadegh Tehrani, Mehdi Barajee Pages 69-76
    Background and Objectives This study aimed to determine the frequency of erythrasma, a superficial mycosis in outpatients referring to Iran-Zamin Medical Diagnostic Laboratory in Ahvaz, the provincial capital of Khuzestan, over eleven years (2003-2014). Subjects and Methods The investigation was carried out by direct testing on patients. Shaved skin from the infected areas, including the inguinal, axillary, interdigital space, and inframammary, was tested directly using 20% potassium hydroxide (KOH). Samples were stained with 2.5% methylene blue. Results A total of 25,643 patients were referred to Iran-Zemin Medical Diagnostic Laboratory from various parts of Khuzestan province. Among this population, 942 (3.67%) subjects were suffering from erythrasma, with 625 (66.4%) males and 317 (33.6%) females, ranging in age from 1 to 67 years. Erythrasma was found in 942 of the suspected patients. Therefore, 715 inguinal areas (75.9%), 133 axillary areas (14.1%), 58 interdigital regions (6.2%), and 36 inframammary regions (3.8%) were all positive for erythrasma disease. As a result, the results of the present study can be useful in providing accurate information on the prevalence of erythrasma in Khuzestan province. Regarding this, management, control, and monitoring of the spread of this disease are essential. Conclusion The findings of the present study confirmed the frequency of erythrasma in the region and should be considered in the differential diagnosis. The most commonly affected part was the groin and its frequency was higher in males.
    Keywords: Corynebacterium minutissimum, Erythrasma, superficial mycoses
  • Roshanak Sharifian *, Shahin Goharpey, Gholamhoseyn Nassaj, Mohammad Mehravar Pages 77-87
    Background and Objectives Stress urinary incontinence is a common disorder, especially in women. According to studies, low back pain is also highly prevalent in this group. Since postural stability has been reported to be associated with low back pain, this study aimed to investigate the relationship between the severity of stress incontinence and dynamic postural stability indices and functional disability due to low back pain in women with stress incontinence. Subjects and Methods This cross-sectional analytical study was conducted on 28 female participants in the age group of 20 to 55 years. It was found that 14 participants had mild stress incontinence and 14 the severe type. Dynamic postural stability and limit of stability tests were performed by the Biodex Balance System with empty and full bladders. The measurement of functional disability due to low back pain was performed using the Oswestry questionnaire. Results When the bladder was full, there was a significant difference in the overall and anterior-posterior stability indices between the two groups, while with an empty bladder, there was a difference in the overall and medial-lateral stability indices. The magnitude of functional disability due to low back pain was higher in the group with severe incontinence than in the mild type. Conclusion The existence of compensatory strategies during pelvic floor muscle dysfunction leads to different synergy patterns of trunk muscles when perturbations occur. Increased anterior-posterior postural stability index in women with urinary incontinence in the present study may be related to increased abdominal muscle activity, especially the external oblique muscles.
    Keywords: Limit of stability, Low back pain, Postural stability, Stress urinary incontinence
  • Shirin Mehrjoei *, Elham Farhadfar, Leila Momeni Pages 88-98
    Background and Objectives Menopause is associated with cardiovascularcomplications. The present study aimed to determine the effect of eight weeks ofaerobic exercise and soybean consumption on cardiovascular function inpostmenopausal women.Subjects and Methods In this semi-experimental research, 60 postmenopausalwomen living in Andimshek City, Khuzestan province, Iran, were selected bypurposeful sampling and then randomly divided into four groups: 1) soy (n=15), 2)exercise (n=15), 3) combined (exercise+soy, n=15), and 4) control (n=15 people). Theexercise intervention consisted of eight weeks of exercises, three sessions per weekwith an intensity of 50-70% of heart rate reserve. Soy consumption was 80 g ofsoybeans daily. Paired sample t-tests and covariance analysis were used for statisticalanalysis, and the significance level was considered p ≥ 0.05.Results A significant decrease in systolic blood pressure, diastolic blood pressure, andresting heart rate was observed in the aerobic and combined exercise groupscompared to the control group (P<0.01). A significant decrease in systolic bloodpressure was also observed in the soy group compared to the control group (P<0.001).Moreover, the decrease in resting heart rate was significantly higher in the aerobic andcombined exercise groups than in the soy group (P<0.001).Conclusion According to the results, it can be said that aerobic exercises and theconsumption of nuts have positive effects on improving cardiovascular function inpostmenopausal women, and the use of both boosts effectiveness in cardiovascularprotection.
    Keywords: Postmenopausal women, Aerobic exercise, soy, blood pressure, Resting heart rate
  • Homeira Rashidi *, Forough Izadifard, Alireza Sedaghat Pages 99-109
    Background and Objectives Metformin is increasingly used as an effective treatment for gestational diabetes (GDM). However, the impact of metformin treatment on maternal and neonatal outcomes is not well known. The aim of this study was to evaluate the frequency of maternal and fetal outcomes in women with gestational diabetes treated with metformin in Ahvaz. Subjects and Methods This retrospective study was conducted on 314 women with gestational diabetes treated with metformin in the outpatient department of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz during 1397-98. The women were followed up until delivery and maternal and neonatal outcomes were assessed. Results The result of this study showed that 32 patients (10.2%) had preterm labor, 2 patients (0.6%) had preeclampsia 6 patients (1.9%), had low birth weight (LBW), 1 patient (0.3%) had macrosomia, and 6 patients (1.9%) had neonatal hypoglycemia. Abnormal blood glucose 6 weeks after delivery was observed in 13 cases (4.1%). In all but 8 (2.5%) women with GDM, optimal glycemic control (HbA1C<6.5) was achieved with metformin alone. There was no significant association between maternal and neonatal outcomes and baseline characteristics of metformin-treated women with GDM. Conclusion Our study shows that metformin is effective and safe in the treatment of GDM. It is not associated with an increased risk of adverse maternal-fetal complications and can be used as a useful treatment in the management of gestational diabetes to reduce the costs associated with gestational diabetes.
    Keywords: Gestational diabetes mellitus, Maternal, neonatal outcomes, Metformin
  • Shirin Shirzad *, Mahdi Amraei, Maryam Atrbaghkar, Farzad Faraji Khiavi Pages 110-124
    Background and Objectives Anesthesia is one of the major risks of cesarean surgery, and the decision to choose the type of anesthesia depends on various reasons. This study aimed to identify Reasons for using different methods of anesthesia in cesarean section in selected teaching hospitals located in Khuzestan province. Subjects and Methods The present qualitative research was conducted using the content analysis method. The research population included all doctors and anesthesiologists working in two teaching hospitals located in two cities. The necessary information was obtained through a semi-structured interview with a purposeful sampling method until the theoretical saturation of the data. The data were analyzed using the qualitative content analysis method. Results To choose the type of anesthesia, two main themes of preference from the doctor and preference from the organization were obtained, which preference from the doctor includes the priority of the type of service (patient and surgeon preference) and specialized reasons (fewer side effects, scientific and technical) and priority from the side of the organization, they include hospital routine (majority choice) and time management (better control of operating room time). Conclusion The preferred method of the anesthesiologist for the health of the patient is determined in addition to scientific and technical reasons according to the priorities of the surgeon and the patient as well as the desired priorities of the organization. It is necessary to establish training courses for anesthesiologists and create platforms for informed choice by providing about the complications and benefits of the chosen method for the patient.
    Keywords: Cesarean section, anesthesia method, Qualitative study
  • Seyed Mostafa Mirakbari, Abbas Allami * Pages 125-132

    Snakebite is considered a major health threat in Iran, mostly caused by pit vipers(Crotalidae species). A bite by a viper snake causes the release of plasma and blood tothe tissue around the bite inflammation and tissue damage. The occurrence ofepididymitis in the absence of a bite in the scrotal area is an unusual phenomenon. Inthis case report study, we reported epididymitis in a 16-year-old patient who wasbitten by a viper on the right leg. This patient initially experienced local bleeding,reversible coagulopathy (thrombocytopenia and increased prothrombin time andinternational normalized ratio), leukocytosis, and neutrophilia. Due to the occurrenceof a new organic complication, re-administration of five vials of snake antidotepolyvalent serum along with corticosteroid, pain reliever, and antihistamine alleviatedepididymitis and the patient was discharged consequently with full recovery. In thisarticle, the details of the relevant diagnostic and treatment for this young person areprovided.

    Keywords: antivenins, epididymitis, snake bites