فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ساجدی*، حسام الدین ربانی صفحات 7-28
    بر اساس روایات، زوجه برای ادای برخی عبادات همچون حج مستحبی؛ نیازمند اذن زوج است و چنانچه بدون اذن شوهر حج استحبابی به جا آورد، حجش باطل است. اما گستره اختیار زوج در منع همسر از حج محل اختلاف است و بر اساس نظر فقیه درباره حق استمتاع از زوجه متفاوت است. نتایج این پژوهش، که با تحلیل ادله و به صورت کتابخانه ای و نرم افزاری به دست آمده، نشان می دهد که اگر فقیه معتقد باشد استمتاع از زوجه حقی است که شارع به طور مطلق و در همه ساعات شبانه روز برای زوج قرار داده، در هر صورت حج همسر بدون اذن شوهر باطل است، اما چنانچه فقیه بر اساس ادله معتقد شود حق استمتاع به صورت کلی در معین برای زوج ثابت است یا لحاظ امکان استمتاع را درباره حق مزبور بعید نشمارد، صحت حج مستحبی زوجه به عدم منافات با حق زوج منوط است و فقط در صورت منافات به اذن زوج نیاز است.
    کلیدواژگان: حق استمتاع، حج مستحبی، اذن زوج
  • مهدی درگاهی، سید امین جعفری* صفحات 29-46
    وجوب طواف نساء از احکام اختصاصی فقه امامیه در اعمال حج و عمره است و حج گزار یا عمره گزار پس از ادای همه اعمال و مناسک ازجمله طواف نساء محل می شود. گرچه بنابر فتوای فقیهان امامیه، بیشتر محرمات احرام با ادای تقصیر یا حلق بر حج گزار یا عمره گزار حلال می شود، اما وی باید از ارتکاب برخی محرمات احرام تا اتمام طواف نساء دوری کند. ازاین رو ادای طواف نساء نیز نقش مهمی در محل شدن مکلف دارد.این تحقیق با تکیه بر تحلیل به دست آمده از روایات فراوان، که از لحاظ سندی و دلالی بررسی شده و صحیحه اند، حکم تکلیفی و وضعی ترک سهوی یا از روی جهل طواف نساء را بررسی و تحلیل کرده است. نتایج این تحقیق، که به صورت کتابخانه ای و نرم افزاری صورت گرفته، نشان می دهد که در صورت ترک جهلی (جهل تقصیری) و سهوی لزومی به ادای کفاره نیست، اما مکلف باید طواف ترک شده را جبران نماید، و این جبران نمودن با توجه به قدرت مکلف بر اتیان متفاوت است، یعنی اگر خودش قدرت امتثال دارد باید چنین کند و در غیر این صورت می بایست نایب بگیرد.
    کلیدواژگان: طواف، نساء، وضعی، تکلیفی، سهو، جهل
  • بهروز به نژاد، ابوالقاسم عاصی*، سید حمید شمع ریزی صفحات 47-63
    تکریم و اعزاز قبور بزرگان در فطرت انسان ریشه دارد و ادله فراوان قرآنی و روایی بر آن مهر تایید زده است؛ اما سلفیه آن را بدعت خوانده به سبب نداشتن درک عمیق و صحیح از مبانی فقه الحدیثی پاره ای از روایات را، که پراستناد ترین آن نزد ایشان روایت ابی الهیاج اسدی است، دلیل بر حرمت ساخت بارگاه بر قبور اولیای الهی دانسته اند. ازآنجاکه منشا اعتقادی بسیاری از گروه های تکفیری و جنایت های فاجعه بار آنان سلفیه و وهابیت است، بر پایه یافته های این پژوهش، که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، می توان گفت سند این خبر به دلیل اشتمال آن بر امثال ابومحمد الهذلی و ابووایل شقیق میان راویان و نیز عدم امکان نقل روایت توسط حسان از خالد به دلیل درگذشت حسان پیش از ولادت خالد ضعیف است و قابلیت استناد ندارد کما اینکه عدم تخریج روایت توسط بخاری و ابن ماجه (نظر به اعتبار ویژه این دو نزد سلفیه و نیز منحصر بودن روایات منقول از ابی الهیاج در همین یک روایت و غیر صحیح شمرده شدن روایت بر مبنای شرط بخاری) این ضعف سندی را تشدید می کند. ضمن اینکه در تعارض با اخبار دیگری است که ترغیب کننده به آبادانی و مرمت قبور بزرگان دین است.
    کلیدواژگان: مبانی فقه الحدیثی، ابی الهیاج اسدی، تربیع قبور، تسنیم قبور، تسطیح قبور، سد ذرایع
  • سید مهدی علیزاده موسوی* صفحات 65-90
    احمدرضاخان بریلوی (1856-1921م) بنیانگذار بزرگ ترین مکتب فکری در مذهب حنفی ماتریدی در شبه قاره است. این مکتب که به سبب انتساب به احمدرضا بریلوی مکتب بریلوی نامیده می شود، گوی سبقت را در شبه قاره (هند، پاکستان و بنگلادش) از نظر تعداد پیروان از سایر رقبا ربوده و دامنه نفوذ آن حتی به افریقا و اروپا رسیده است. مهم ترین ویژگی این مکتب که آن را از رقیب اصلی آن، مکتب دیوبند، جدا می کند، دیدگاه آن به مقامات و جایگاه پیامبر(ص) و پس از آن اهل بیت: و مقامات صوفیه است.در این پژوهش نگاه بریلویان به جایگاه پیامبر(ص) در مسایلی، مانند خلقت نوری، علم غیب پیامبر(ص) و نظریه حاضر و ناظر، تبیین و سپس به نزاع بریلویان با دیوبندیان در این حوزه اشاره شده است.  با بررسی آموزه های مکتب بریلوی، می توان گفت که مهمترین اختلاف میان مکتب بریلوی و رقیب اصلی آن مکتب دیوبندی، نگاه هر یک به مقامات پیامبر گرامی اسلام است. در حالی که مکتب بریلوی دایره مقامات پیامبر گرامی اسلام(ص) را بسیار وسیع می داند و رویکرد حداکثری دارد، مکتب دیوبند، رویکرد حداقلی دارد. همچنین شخص احمدرضاخان با سرودن اشعار مختلف اوج ارادت خود را به ساحت پیامبر اسلام نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بریلوی، مقامات پیامبر(ص)، خلقت نوری، علم غیب، حاضر و ناظر
  • اعظم خانی محمد آبادی، ناصر جدیدی*، سهیلا ترابی صفحات 91-117
    دین و ارکان آن در تاریخ همواره منشا تحولات مهم فراوانی در جوامع مختلف بوده است. در این میان «حج» به عنوان یکی از فریضه های مهم دین اسلام، گاه اثر زیادی بر شیون مختلف مذهبی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در جوامع اسلامی و مسلمانان گذاشته است. در دوره صفویه به دلیل رسمیت یافتن تشیع دوازده امامی در ایران و حضور اهل تسنن در همسایگی آن با حکومت ترکان عثمانی، وجه سیاسی مراسم حج و زیارت حرمین شریفین برجسته تر شد. سفر حج برای صاحب منصبان حکومتی افزون بر اینکه فریضه ای دینی مذهبی شمرده می شد، ابعاد سیاسی را هم در بر می گرفت و به رخصت یا اجازه از سوی شاه نیاز داشت.این پژوهش بر اساس منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی دنبال واکاوی رخصت هایی است که در دوره صفویه برای زیارت خانه خدا و حرمین شریفین صادر شده است؛ همچنین به این پرسش پاسخ می دهد که این رخصت ها چرا و با چه هدفی اخذ یا صادر می شد و چه اثری بر مناسبات دو حکومت ایران و عثمانی داشت. یافته های پژوهش بیانگر آن است که از قرون نخستین اسلامی، رخصت گرفتن از امیر یا خلیفه برای حج وجود داشت و در دوره صفویه هم بزرگان و صاحب منصبان ایرانی و غیر ایرانی با اهداف مختلف برای حج از شاه یا مسوولان بالای حکومتی رخصت می گرفتند. شاه گاهی این رخصت ها را می پذیرفت و گاه به دلایل سیاسی و غیر سیاسی، اجازه سفر را نمی داد.
    کلیدواژگان: رخصت، حج، دوره صفویه، ایران
  • اصغر مولائی* صفحات 119-144
    فضاهای دینی و زیارتی مهم ترین مراکز در شهر اسلامی و کانون تجلی معنویت و نشر معارف اسلامی است. این مراکز با داشتن ظرفیت های عظیمی در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و شهری می توانند به الگویی اسلامی در تعالی شهرها و مناطق ایران بدل شوند؛ به طوری که با به کارگیری معارف اسلامی و آموزه های رضوی، افزون بر تامین نیازهای فراوان شهروندان، مرکز شکل گیری تمدن اسلامی و رضوی باشند. هدف این پژوهش تبیین اصول و راهبردهای توسعه مساجد و بقاع متبرکه با محوریت آموزه های اسلامی و رضوی است.پژوهش حاضر با روش تحقیق تحلیلی و استدلال منطقی با رویکرد کیفی و میان رشته ای و به شیوه مطالعات کتابخانه ای و اسنادی نگاشته شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اصول معارف اسلامی با محوریت آموزه های رضوی شامل تقرب، آیین تشرف، معرفت، تکریم و تفضل، احترام و تواضع و جمال و زیبایی است که هر کدام از این اصول راهبردهایی دارد. این راهبردها را در دو بخش احترام به مزور و احترام به زایر می توان تبیین کرد که شامل آدابی همچون آداب تشرف به حرم و نیز آداب حریم حرم در ساخت وسازها و طرح ها و برنامه های شهری و توسعه آنهاست. احترام به زایر نیز با تامین زیرساخت های زیارت با رعایت الگوی اسلامی و تحقق معنویت در همه ابعاد زندگی زایر ضروری است.
    کلیدواژگان: معارف رضوی، حرم امام رضا(ع)، زیارت، تقرب، تشرف، معرفت
|
  • Mehdi Sajedi *, Hessam Al-Din Rabbani Pages 7-28
    Traditions explain that the wife must carry out specific religious duties, like the recommended Hajj, with her husband’s consent; otherwise, her Hajj pilgrimage is invalid. The degree of the husband’s authority in preventing his wife from performing Hajj, however, is up for debate and varies depending on jurists’ views on his right to enjoy his wife. The findings of this research, attained by examining the evidence and using software and library resources, reveal that if jurists hold that enjoying the wife is a right that Sharia unquestionably establishes for him at all times, in any case, her Hajj performance will be invalid without his consent. But if jurists determine through the evidence that the husband has a fixed general right of enjoyment or if jurists do not find the possibility of enjoyment with regard to the said right improbable, the validity of the recommended Hajj performed by the wife solely depends on whether it does not conflict with her husband’s right. The husband’s permission is required only in cases of conflict.
    Keywords: right of enjoyment, recommended Hajj, husband’s permission
  • Mehdi Dargahi, Amin Jafari * Pages 29-46
    One of the specific rulings of Imāmiyya jurisprudence on Hajj and Umrah is the requirement of performing Ṭawāf al-Nisāʾ; and completing all rituals and ceremonies, including Ṭawāf al-Nisāʾ- the pilgrim leaves the iḥrām status. Although most prohibited items of iḥrām are made permissible by shaving head for Hajj or Umrah pilgrim, according to imāmiyya jurists, he must hold off on doing some prohibited items of iḥrām until the end of Ṭawāf al-Nisāʾ. As a result, performing Ṭawāf al-Nisāʾ is crucial to leave the iḥrām status. This research analyzed the positive and imperative rules of ignoring Ṭawāf al-Nisāʾ due to mistake or ignorance, depending on numerous accurate narrations validated in terms of documents and evidence. The findings of this library-based research, supported by software, confirm that in the case of abandonment because of ignorance (culpable ignorance) or mistake, expiation is not required; instead, the pilgrim is required to perform the missed Ṭawāf. This compensation varies according to the pilgrim’s power; if he has the power and feasibility of performing, he should do it; otherwise, he should appoint an agent to do it on his behalf.
    Keywords: tawāf, nisāʾ, positive, imperative, Mistake, ignorance
  • Behrooz Behnejad, Abulqasem A’Asi *, Seyyed Hamid Sham’Rizi Pages 47-63
    Human nature is founded on honoring the grandees’ graves, and several Qur’anic and narrative sources support this subject. But Salafis label the practice as heresy; due to a lack of a thorough accurate understanding of the foundations of fiqh al-ḥadīth, they call some narrations, including Abi al-Hiyaj Asadī’s, the most frequently cited ones, as the evidence for the reverence of constructing shrines on the divine saints’ graves. Given that many Takfiri groups’ destructive activities and ideologies have roots in Salafism and Wahhabism, and based on the findings of this descriptive-analytical research, it is concluded that the authenticity of this declaration is not reliable because of its references to narrators like Abū Muḥammad al-Hazālī, and Abū Wāʾil Shaqīq among others, and the impossibility of quoting Khālid’s narration by Hessan due to his death before Khālid’s birth. This weakness of evidence is exacerbated by the fact that neither al-Bukhārī nor Ibn Mājah validated the narration (given their special credibility among Salafis, the uniqueness of the narrations quoted from Abi al-Hiyaj in this narration, and regarding the invalidity of narration due to Bukhārī’s view). This is in opposition to the evidence that encourages the development and renovation of the divine saints’ graves.
    Keywords: foundations of narrative jurisprudence (fiqh al- ḥadīth), Abi al-Hiyaj Asadī, tarbi’ qubur (making graves in a form of square), tasnim qubur (making graves in a form of pyramid), leveling graves, sadd al-ḏh̲arāʾiʿ (prohibition of committing sins)
  • Seyyed Mehdi Alizadeh Moosavi * Pages 65-90
    The biggest Hanafi Māturīdī school of thought in the Subcontinent was founded by Aḥmad Reżā Khān Barelvī (1856–1921AD). The Barelvī School, named so as it was established by Aḥmad Reżā Khān Barelvī, has surpassed its rivals in terms of the number of followers it has attracted in the Subcontinent (India, Pakistan, and Bangladesh), and its impact has spread even to Africa and Europe. The most crucial aspect of this school that sets it apart from its main rival, the Deobandi School, is how it views the position and virtues of the Prophet (PBUH), the Ahl al-Bayt (As), and the Sufi authorities. In this research, Barelvī’s views on the position of the Prophet (PBUH) in issues such as the creation of light, the unseen science, and the observer theory are explained, and the relevant conflicts between the two schools of Barelvī and Deobandi are pointed out. By reviewing the doctrine of the Barelvī’s School, it can be concluded that the Deobandi School, the primary rival of the Barelvī’s School, holds a very different perspective on the virtues of the beloved Prophet (PBUH). While the Barelvī’s School considers the circle of the virtues of the Prophet (PBUH) to be very wide and has a maximal approach, the Deobandi School follows a minimal approach. Also, Aḥmad Reżā Khān shows his devotion to the Prophet of Islam (PBUH) by composing various poems.
    Keywords: Barelvī, virtues of the Prophet (PBUH), creation of light, unseen science, observer theory
  • Azam Khani Mohammad Abadi, Naser Jadidi *, Soheila Torabi Farsani Pages 91-117
    Numerous significant advancements in various nations have always been rooted in religion and its historical aspects. Meanwhile, Hajj—one of the major obligations of Islam—has occasionally had a significant influence on a range of religious, political, social, and cultural issues in Muslim nations. Because Twelver- imām Shīʿism was made official in Iran during the Safavid era and Sunnis lived nearby during the governance of the Ottoman Turks, the political significance of the Hajj rituals and pilgrimage to the Holy Shrines increased. In addition to being a religious obligation, the Hajj pilgrimage by government officials involved political considerations and required authorization or consent from the kings. This library-based research, which follows a descriptive-analytical approach, aims to analyze the permissions for pilgrimage to the House of God and the Two Holy Shrines during the Safavid-era. It also provides an explanation of why these permissions were obtained or issued, as well as the impact they had on relations between the Iranian and Ottoman governments. According to the research, permission to perform the Hajj pilgrimage was sought from the emir or caliph as early as the first centuries of Islam. During the Safavid period, however, both Iranian and non-Iranian elders and officials sought permission from the kings or high government officials to perform the Hajj for a variety of reasons. Due to both political and non-political factors, the kings occasionally accepted these permissions, but other times they did not permit the voyages.
    Keywords: Permission, hajj, the Safavid era, Iran
  • Asghar Molaei * Pages 119-144
    The most significant constructions in an Islamic city are those used for worship and pilgrimage, as well as for the expression of spirituality and the sharing of Islamic teachings. These structures can become Islamic models for the excellence of the cities and regions in Iran thanks to their enormous capacities in a variety of social, cultural, and urban dimensions; as a result, they can serve as the center of Islamic and Razavi civilization by applying Islamic knowledge and Razavi teachings in addition to meeting the plentiful needs of the populace. This research aims to clarify the concepts and approaches underlying the construction of mosques and other places of pilgrimage, with particular attention to Islamic and Razavi teachings. This library-and-document-based research followed a qualitative and multidisciplinary approach and an analytical and logical reasoning methodology. The findings reveal that approaching, ritual of visiting, knowledge, respect, honor, modesty, and beauty are among the principles of Islamic teachings with a focus on Razavi teachings; each of which enjoys some strategies. Respect for shrines and pilgrims, which comprise customs like visiting shrines and their sanctuary in constructions and urban plans, and their development, can be explained as two aspects of these strategies. By providing pilgrimage infrastructure that follows the Islamic model and incorporating spirituality into all aspects of pilgrims’ lives, one may show respect for pilgrims.
    Keywords: Razavi teachings, Imām Riḍā’s shrine, Pilgrimage, Approaching, visiting, Knowledge