فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان پروین*، شهرام مهرآور گیگلو، عباس خاکپور، تقی اکبری صفحات 1-21

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته اساتید دانشگاه علامه طباطبایی تهران از تدریس مجازی در دوره کرونا صورت گرفت. روش تحقیق حاضر با توجه به هدف از نوع مطالعات کاربردی و بر اساس رویکرد از نوع مطالعات کیفی بر اساس روش پدیدارشناسی بود. جامعه ی مورد مطالعه را کلیه اساتید دانشگاه علامه طباطبایی تهران که دارای سابقه ی آموزش تدریس مجازی بودند را شامل شد. در این پژوهش جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد که برای تعیین حجم نمونه پژوهشگر با تعداد 20 نفر به سطح اشباع نظری دست یافت. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شده است که پایایی ابزار از روش پایایی بین دو کدگذار به دست آمد که قابلیت اعتماد کدگذاری تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری بر اساس تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که موانع و مشکلات تدریس مجازی اساتید دانشگاه علامه طباطبایی تهران شامل ضعف در یادگیرنده، ضعف آموزش دهنده، ضعف محتوا ، ضعف امکانات آموزشی، ضعف زمان آموزش و ضعف ارزشیابی و بازخورد بود. بر اساس نتایج به دست آمده بیشتر مشکلات دوره های مواجه شده با شکست، مربوط به حیطه ی اجرایی است و مدیران دانشگاه باید توجه خود را به بخش اجرایی معطوف نمایند تا موانع یادگیری در مرحله ی اول و انتقال یادگیری در مرحله ی بعد برطرف شود.

    کلیدواژگان: تدریس مجازی، تجربه زیسته، اساتید، کرونا
  • سیروس قنبری*، پروانه محمدی صفحات 23-40
    هدف

    هدف پژوهش بررسی نقش رهبری توانمند ساز مدیران مدارس در توسعه حرفه ای معلمان با میانجی گری یادگیری سازمانی بود.روش پژوهش: جامعه پژوهش کلیه معلمان مدارس ابتدایی (دخترانه و پسرانه) استان کردستان بودند که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 364 معلم انتخاب شد.

    روش پژوهش:

     کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری کوواریانس محور است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رهبری توانمند ساز Ahearn, Mathieu and Rapp (2005)؛ یادگیری سازمانی García Morales et al (2006) و توسعه حرفه ای Nova (2008) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با تکنیک آلفای کرانباخ برای رهبری توانمند ساز (94/0)، یادگیری سازمانی (89/0) و توسعه حرفه ای (95/0) گزارش شد و روایی سازه پرسشنامه ها بوسیله تحلیل عاملی تاییدی بررسی و تایید شد، جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار lisrel 10.20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رهبری توانمند ساز مدیران و یادگیری سازمانی اثر مستقیم مثبت بر توسعه حرفه ای معلمان در سطح 05/0 دارند؛ رهبری توانمندساز مدیران مدارس به واسطه یادگیری سازمانی اثر غیرمستقیم مثبت بر توسعه حرفه ای معلمان در سطح 05/0 دارد؛ همچنین رهبری توانمندساز مدیران مدارس و یادگیری سازمانی قادر به تبیین 51/0 واریانس توسعه حرفه ای معلمان هستند.

    نتیجه نهایی :

    بیانگر میانجی گری معنادار یادگیری سازمانی در رابطه رهبری توانمندساز با توسعه حرفه ای معلمان بود.

    کلیدواژگان: رهبری توانمند ساز مدیران مدارس، :یادگیری سازمانی، :توسعه حرفه ای معلمان، :دوره ابتدایی
  • سارا عابدی کوشکی*، مجید دارابی صفحات 41-57
    هدف اصلی این مقاله واکاوی پیامدهای استقرار مدیریت موفق در مدارس شهر تهران است. روش پژوهش آمیخته اکتشافی و جامعه آماری شامل همه استادان رشته مدیریت آموزشی و نیزکلیه مدیران مدارس برتر در سال تحصیلی 1399-1398 شهر تهران بود. 8 نفر از استادان و 7 نفر از مدیران مدارس برتر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از آن ها مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته به عمل آمد. محققین با انتخاب این تعداد از افراد، به اشباع نظری در جمع آوری اطلاعات در مرحله مصاحبه رسیدند؛ جهت تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد. برای اطمینان از روایی پژوهش، از بررسی توسط اعضاء (مصاحبه) و روش چند سویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و پایایی توافق درون موضوعی (توافق بین دو کد گذار) استفاده گردید. در نتیجه این مطالعه؛ پیامدهای استقرار مدیریت موفق در مدارس شهر تهران شامل شامل ابعاد: ارتقاء علمی، فرهنگی و اجتماعی جامعه؛ ارتقاء منزلت نظام آموزشی و مدیریت آن؛ تربیت شهروند مطلوب؛کاهش آسیب ها و معضلات؛ موفقیت مدرسه؛ احساس موفقیت و رضایت اولیاء، معلمان،کارکنان و دانش آموزان از عملکرد درست و منطقی مدرسه؛ پیشرفت و موفقیت تحصیلی و آموزشی و جلب حمایت از مدرسه می باشند. در مرحله کمی، چارچوبه شناسایی شده پیامدهای استقرار مدیریت موفق در مدارس مجددا در نمونه مصاحبه شده اجرا و پیامدهای شناسایی شده مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: موفقیت، مدیریت، مدرسه، پیامد
  • بهزاد رسول زاده* صفحات 58-69
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اندازه اثر متغیرهای همبسته با موفقیت دانش آموزان در آزمون تیمز در ایران است. روش پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل بود. از این رو با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی نسبت به یافتن و جمع آوری تمام گزارش های پژوهشی اقدام شد. نمونه مطالعات مورد استفاده شامل 13 مطالعه انجام شده از سال 1389 تا 1401 در سراسر ایران می باشد. داده های حاصل از این 13 مطالعه با روش اندازه اثرضریب همبستگی پیرسون برای مدل اثرهای ثابت مورد فراتحلیل قرار گرفتند. کلیه تحلیل های آماری با استفاده از ویرایش دوم نرم افزار جامع فراتحلیل انجام شد. یافته ها نشان داد که میانگین اندازه اثر کلی برای مدل اثرات ثابت برابر 605/0 و برای اثرات تصادفی برابر 597/0 است که هر دو در سطح 001/0 معنی دار هستند. بنابراین میانگین اندازه اثر پژوهش حاضر (605/0) را می توان اندازه اثر متوسط تا زیاد موفقیت دانش آموزان در آزمون تیمز تفسیر کرد. بین کیفیت تدریس معلم، جنسیت، انگیزش، فعالیت های آموزشی در مدرسه، برنامه آموزشی مدارس، خودپنداره،وضعیت اقتصادی- اجتماعی، ارتباط والدین با مدارس، نگرش، آموزش مهارتهای تفکر، جو مدرسه، محل مدرسه و پیشینه خانوادگی با موفقیت دانش آموزان در آزمون تیمز اندازه اثر معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرا تحلیل، دانش آموزان، موفقیت، تیمز، اندازه اثر
  • علی نادی زاده اردکانی*، میترا موبد، محسن بهرامی صفحات 70-87

    این پژوهش به بررسی شاخص های سازمان یادگیرنده در بین کارکنان غیر هیات علمی دانشگاه اردکان، بر اساس پنج شاخص قابلیت های فردی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی از مدل پیتر سنگه می پردازد. جامعه آماری این تحقیق 44 نفر از کارکنان دانشگاه اردکان هستند که همه آن ها در این تحقیق مورد پرسش قرار گرفته اند. به منظور انجام این پژوهش، ابتدا پرسشنامه ی سازمان یادگیرنده تهیه و پس از تایید روایی آن توسط متخصصان، پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ اندازه گیری شد که عدد 95/0 بدست آمد. پس از تکمیل پرسشنامه توسط کارکنان، داده ها وارد نرم افزار SPSS 26.0 شدند. ابتدا نرمال بودن داده ها، با استفاده از آزمون چولگی و کشیدگی مشخص شد. سپس براساس آزمون پارامتریک تی تک نمونه ای مشخص شد که دانشگاه اردکان از لحاظ تمام شاخص های سازمان یادگیرنده در وضعیت مطلوبی بوده و مورد تایید قرار گرفت؛ به بیان دیگر، دانشگاه اردکان یک سازمان یادگیرنده محسوب می شود. در ادامه نتایج آزمون فریدمن نیز نشان دادند که رتبه هر کدام از این شاخص ها یکسان نبوده و شاخص تفکر سیستمی بهترین وضعیت و شاخص یادگیری تیمی بدترین وضعیت را دارد. نهایتا با توجه به آزمون تی مستقل و ANOVA، مشخص گردید تنها متغیر جنسیت رابطه معناداری با سازمان یادگیرنده دارد.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، دانشگاه اردکان، پرسشنامه پیتر سنگه، شاخص تفکر سیستمی، شاخص یادگیری تیمی
  • عباس نقی زاده باقی، مهرداد محرم زاده، ناصر سرعتی، حسین کردلو* صفحات 88-105
    وضعیت جدید ناشی از شیوع کرونا شرایط بی سابقه ای را بر سیستم آموزشی کشور تحمیل کرده است و آموزش دروس و از جمله تربیت بدنی بصورت مجازی و غیر حضوری انجام می شود. هدف این مطالعه بررسی تجربه زیسته معلمان از اثربخشی آموزش تربیت بدنی در طول بیماری کرونا می باشد. رویکرد این مطالعه کیفی بوده و استراتژی آن روش پدیدارشناسی می باشد. جامعه آماری آن را کلیه معلمان تربیت بدنی استان اردبیل تشکیل می دهند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری تعداد 15 مشارکت کننده انتخاب شدند. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساخت یافته بود. با استفاده از نرم افزار مکس کیودا کد گذاری باز گردید و داده های جمع آوری شده به اجزای مفهومی کوچک تجزیه شدند. در این مطالعه برای بررسی روایی تحقیق از روش داور بیرونی استفاده شد و دو نفر داور بیرونی تحقیق را زیر نظر داشتند. برای بررسی پایایی با توجه به نظر سیلورمن سه نفر از متخصصین کدگذاری داده ها را انجام داده و نتایج کدگذاری بیش از 80 درصد کدهای باز با هم یکسان بودند. مطابق فرآیند روش شناختی نخست از دل داده های اولیه، تعداد 63 کد باز به دست آمد. در گام بعدی، کدهای شناسایی شده براساس میزان تشابه مفهومی، دسته بندی و ترکیب شده و در قالب چهار مولفه سیستم آموزش تربیت بدنی در مدارس در دوران کرونا استخراج گردید که به ترتیب اهمیت شامل مولفه های فرآیند، خروجی سیستم، ورودی سیستم و بازخورد بودند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اثربخشی، آموزش تربیت بدنی، کووید 19
  • راضیه محمدی* صفحات 106-122
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارزیابی مدلی برای مدیریت آموزش مجازی انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف، از نوع کاربردی می باشد و از نظرخانواده تحقیق، آمیخته اکتشافی می باشد. در قسمت کیفی با استفاده از روش پژوهش داده بنیاد، بر اساس مصاحبه از متخصصان حوزه مدیریت آموزشی و آموزش مجازی، داده ها گردآوری شده و گویه ها تعیین شد. سپس کدگذاری و مورد تحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید و متخصصان حوزه مدیریت آموزشی و آموزش مجازی دانشگاه تهران و دانشگاه محقق اردبیلی بودند. در مرحله کمی از پرسشنامه گردآوری شده بر اساس فاز کیفی استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کمی شامل 172 دانشجویان سطح تحصیلات تکمیلی دانشگاه محقق اردبیلی هستند. داده ها از دانشجویان گردآوری شده و در قالب مدل ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبارسنجی مدل طراحی شده در قسمت کمی انجام شد. در مرحله کمی تجزیه و تحلیل بر اساس نرم افزارهای SPSS و لیزرل انجام شد و شاخص های برازش بررسی شد. نتایج بیانگر این بود که متغیرهای عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، عوامل راهبردی و گویه های تعیین شده می توانند پیش بین های معناداری برای مدیریت آموزش مجازی باشند. همچنین خروجی مدل به دست آمده از نرم افزار لیزرل بیانگر این بود که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. بر طبق نتایج مطالعه، عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، عوامل راهبردی بر طبق گویه های موثر آنها، اثر مستقیم و معناداری بر مدیریت آموزش مجازی دارند و می توان آنها را به عنوان عوامل اثرگذار برای طراحی مدل مدیریت آموزش مجازی مطرح کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت آموزش، آموزش مجازی، مدلسازی
  • وحیدرضا قمری، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، علی رشیدپور صفحات 123-145

    هدف از پژوهش حاضر ، شناسایی مولفه های شایستگی های فرهنگی مدیران آموزش عالی ایران بود. این پژوهش از نظر ماهیت کیفی و به روش تحلیل مضمون (مدل آتراید-استرلینگ) با رویکرد قیاسی انجام گردید. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با مطالعه کتب، مقالات و مطالب مرتبط در اینترنت و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش اکتشافی انجام پذیرفت.برای سنجش روایی داده ها از روش کیفی (ممیزی کردن از سوی داوران) و نسبت روایی لاوشه استفاده شد. به روش پایایی بازآزمون و روش توافقی درون موضوعی برای محاسبه پایایی تحلیل و کدگذاری بهره برده شد. از نرم افزار AMOS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج تحلیل ها نشان داد مضامین پایه استخراج شده شایستگی فرهنگی مدیران 122 مضمون بوده که با مضامین فراگیر در حوزه های پنج گانه مهارت فرهنگی، دانش فرهنگی، آگاهی فرهنگی، تعاملات فرهنگی و تمایلات فرهنگی شناسایی شد. در حوزه مهارت فرهنگی مضامین سازمان دهنده: مهارت پذیرش تفاوت های فرهنگی، مهارت قبولاندن تفاوت های فرهنگی، مهارت ارزیابی از شایستگی های فرهنگی، درحوزه دانش فرهنگی مضامین سازمان دهنده: هویت شناسی فرهنگ ذینفعان از سایر فرهنگ ها ،منبع شناسی فرهنگ ذینفعان از سایر فرهنگ ها ،شناخت شناسی فرهنگ ذینفعان از سایر فرهنگ ها و در حوزه آگاهی فرهنگی مضامین سازمان دهنده: هویت شناسی فرهنگ خودی با تاکید بر آموزش عالی، منبع شناسی فرهنگ خودی با تاکید بر آموزش عالی و شناخت شناسی فرهنگ خودی با تاکید بر آموزش عالی شناسایی شدند. با آگاهی از این یافته ها می توان مقیاس و شاخص هایی در انتخاب و انتصاب مدیران آموزش عالی بکار برد.

    کلیدواژگان: شایستگی های فرهنگی، مدیران، آموزش عالی، ایران
  • ابوالفضل علیخانی، محسن شاکری*، مهدیه استبرقی صفحات 146-158

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه جو مدرسه و تعادل کار و زندگی معلمان آموزش ابتدایی با میانجی گری نقش استرس شغلی انجام شد. روش این پژوهش کمی، بنیادی، همبستگی و به طور دقیق تر مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی معلمان مدارس ابتدایی (دخترانه و پسرانه) شهر یزد در سال 1400-1399 به تعداد 1759 نفر بود. 317 معلم از جامعه مورد مطالعه به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار های گردآوری پژوهش، پرسشنامه جو مدرسه پاشیاردیس (1390)، پرسشنامه استرس کریاکو (1976) و ساتکلیف و پرسشنامه تعادل کار و زندگی وونگ وکو (2009) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Amos 24 انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد جو مدرسه به صورت منفی و معنادار استرس شغلی (42/0- = β) و به صورت مثبت و معنادار تعادل کار زندگی(54/0 = β) را پیش بینی می کند. یافته ها همچنین نشان داد استرس شغلی به صورت منفی و معنادار تعادل کار- زندگی (42/0- = β) را در معلمان مقطع ابتدایی پیش بینی می کند. نتایج آزمون بوت استراپ نشان داد که در رابطه بین جو مدرسه و تعادل کار- زندگی، متغیر استرس شغلی نقش میانجی دارد. در نهایت بررسی شاخص های برازش نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش از طریق داده های تجربی مورد تایید قرار می-گیرد. بنابراین با بهبود بخشیدن به ابعاد مختلف جو مدرسه می توان استرس شغلی معلمان را کاهش داد و در نهایت تعادل بین کار و زندگی را در این قشر از جامعه افزایش داد و بدین طریق موجبات افزایش رضایت شغلی و بهبود عملکرد شغلی را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: جو مدرسه، استرس شغلی، تعادل کار- زندگی، معلمان ابتدایی
  • سعید هاشمی نیا، ناصر ناستی زایی* صفحات 159-175

    هدف پژوهش بررسی اثر رهبری تاملی بر اثربخشی مدرسه با نقش های میانجی گرایش به یادگیری مادام العمر و خوش بینی تحصیلی معلمان بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان نوک آباد (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1401-1400 بود (307=N). به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای تعداد 171 معلم از طریق پرسشنامه های رهبری تاملی، اثربخشی مدرسه، یادگیری مادام العمر و خوش بینی تحصیلی معلم مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم رهبری تاملی بر اثربخشی مدرسه مثبت و معنی دار است؛ همچنین اثر غیرمستقیم رهبری تاملی بر اثربخشی مدرسه با میانجی گری های گرایش به یادگیری مادام العمر و خوش بینی تحصیلی معلمان مثبت و معنی دار است. بنابراین مدیران مدارسی که برنامه های مدرسه را بر محور تفکر و اندیشیدن طراحی می کنند، معلمان را به شرکت در دوره های آموزش ضمن خدمت، مطالعات شخصی و تبادل تجارب با سایر همکاران ترغیب می کنند و باور دارند که معلمان در موفقیت و یادگیری دانش آموزان تاثیرگذار هستند، می توانند اثربخشی مدارس را بهبود ببخشند.

    کلیدواژگان: رهبری تاملی، اثربخشی مدرسه، یادگیری مادام العمر، خوش بینی تحصیلی
  • ابوالفضل قاسم زاده*، سمیرا امیدوار، سلیم کاظمی صفحات 176-197

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش خودکارآمدی مدیران در یادگیری حرفه ای و اجتماعات یادگیری معلمان شهرستان چناران: سهم رهبری آموزشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش همه معلمان شهرستان چناران می باشد و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که طبق جدول مورگان تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد پرسشنامه خودکارآمدی (Sherer & Adamz 1982) ، پرسشنامه یادگیری حرفه ای قاسم زاده و همکاران (1397) ، پرسشنامه یادگیری اجتماعی قاسم زاده و همکاران (1397) و پرسشنامه رهبری آموزشی (Oliver, Hip & Leak, 2010) می باشد، نتایج جاصل از این پژوهش داد که خودکارامدی مدیران با یادگیری حرفه ای و اجتماعات یادگیری حرفه ای رابطه ای ندارد اما رهبری آموزشی با یادگیری حرفه ای و اجتماعات یادگیری رابطه مثبت و معناداری دارد همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین یادگیری حرفه ای و اجتماعات یادگیری حرفه ای رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و رهبری آموزشی رابطه بین خودکارامدی مدیران و اجتماعات یادگیری و همچنین رابطه بین خودکارامدی و یادگیری حرفه ای را واسطه گری می کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، یادگیری حرفه ای، اجتماعات یادگیری، رهبری آموزشی
  • پیمان اکبری*، پروانه منصوری صفحات 198-216

    هدف از این پژوهش، تحلیل تاثیر مصلحت اندیشی سرپرست بر مصلحت اندیشی کارکنان با تاکید بر نقش تعدیل کننده مبادله رهبر-عضو و نقش میانجی گری تسامح غیراخلاقی کارکنان می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش (850 نفر) کارکنان بیمارستان شهدای کارگر شهرستان یزد بوده که از طریق فرمول کوکران 265 به شکل تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‏ها، پرسشنامه های مصلحت اندیشی سرپرست Greenbaum et al (2018)، مصلحت اندیشی کارکنان Greenbaum et al (2018)، ‏ تسامح غیر اخلاقی کارکنان Froelich & Kottke (1991) و در نهایت مبادله رهبر-عضو Graen & Uhl-Bien (1995) بود. روایی (همگرا و واگرا) و پایایی (بار عاملی، ضریب پایایی مرکب، ضریب آلفای کرونباخ) پرسش‏نامه ‏ها حاکی از آن هستند که ابزارهای اندازه‏گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردار هستند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم ‏افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که مبادله رهبر-عضو و تسامح غیراخلاقی کارکنان می‏توانند به ترتیب نقش تعدیل‏گر و میانجی گری را داشته باشند. با وجود مدل طراحی شده می توان انتظار داشت که مدیران بیمارستان می توانند از طریق کاهش مبادله رهبر-عضو به کاهش سطح مصلحت اندیشی سرپرست بر مصلحت اندیشی کارکنان بپردازند اما با افزایش تسامح غیراخلاقی کارکنان سطح مصلحت اندیشی سرپرست و مبادله رهبر-عضو بر مصلحت اندیشی کارکنان را افزایش می دهند، و این شاید در کوتاه مدت جواب دهد اما در بلندمدت هرگز نخواهند توانست به مدیریت بیمارستان ادامه دهند و ضربه مهلکی را بر پیکره آن خواهند زد.

    کلیدواژگان: مصلحت اندیشی سرپرست، مصلحت اندیشی کارکنان، مبادله رهبر-عضو، تسامح غیراخلاقی کارکنان
|
  • Ehsan Parvin *, Shahram Mehravar Giglou, Abbas Khakpour, Taghi Akbari Pages 1-21

    The present study was conducted with the aim of investigating the lived experiences of professors of Allameh Tabatabai University in Tehran from virtual teaching during the Corona period. The current research method was based on the purpose of applied studies and based on the approach of qualitative studies based on the phenomenological method. The studied population included all the professors of Allameh Tabatabai University of Tehran who had experience in virtual teaching. In this research, the purposeful sampling method was used to select the sample, which reached the theoretical saturation level to determine the researcher's sample size with the number of 20 people. In order to collect data, semi-structured interviews were used, the reliability of the tool was obtained from the reliability method between two coders, and the reliability of the coding was confirmed. In order to analyze the data, the coding method based on thematic analysis was used. The results of the findings showed that the obstacles and problems of virtual teaching of Allameh Tabatabai University professors in Tehran include weakness in the learner, weakness of the teacher , weakness of the content , weak educational facilities , weak training time and the weakness of evaluation and feedback. According to the obtained results, most of the problems of the failed courses are related to the executive field, and the university managers should pay attention to the executive department in order to remove the obstacles to learning in the first stage and transferring learning in the next stage.

    Keywords: virtual teaching, Lived Experience, professors, Corona
  • Siroos Ghanbari *, Parvaneh Mohammadi Pages 23-40
    Objective

    The aim of the research was to investigate the role of empowering leadership of school principals in the professional development of teachers through the mediation of organizational learning.

    Method

    The research population was all the primary school teachers of Kurdistan province, and a sample of 364 teachers was selected from this population by proportional stratified random sampling based on the Cochran formula. The quantitative research method is correlation studies and covariance-oriented structural equation modeling approach.To collect data from the empowering leadership questionnaires of Ahearn, Mathieu and Rapp (2005); García Morales et al.'s organizational learning (2006) and Nova's professional development (2008) were used. The reliability and validity of the questionnaires were checked with Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis, structural equation modeling was used for data analysis using lisrel software.

    Results

    The results showed that the empowering leadership of managers and organizational learning have a direct positive effect on the professional development of teachers at the level of 0.05; Empowering leadership of school principals through organizational learning has a positive indirect effect on teachers' professional development at the 0.05 level; Also, the empowering leadership of school administrators and organizational learning are able to explain 0.51 of the variance of teachers' professional development

    Keywords: Empowering leadership of school principals, Organizational Learning, professional development of teachers, :, Elementary school
  • Sara Abedikooshki *, Majid Darabi Pages 41-57
    The main purpose of this article is to analyze the consequences of establishing successful management in Tehran schools. The mixed exploratory research method and the statistical population included all the professors of the field of educational management as well as all the principals of the top schools in the academic year of 2018-2019 in Tehran. 8 professors and 7 principals of top schools were selected using the purposeful sampling method and semi-structured interviews were conducted. Thematic analysis (theme) technique was used to analyze the data. To ensure the validity of the research, the review by the members and the multi-directional method of data sources were used, and to calculate the reliability of the done coding, the methods of retest reliability and intrasubject agreement reliability (agreement between two coders) were used. As a result of this study; The consequences of establishing successful management in schools in Tehran, including dimensions: scientific, cultural and social improvement of the society; Improving the status of the educational system and its management; Education of the ideal citizen; reduction of injuries and problems; school success; The feeling of success and satisfaction of parents, teachers, employees and students from the correct and logical functioning of the school; Academic and educational progress and success and getting support from the school. In the quantitative stage, the identified framework of the consequences of establishing successful management in schools was again confirmed in the interviewed sample of implementation and identified consequences.
    Keywords: Success, Management, school, outcome
  • Behzad Rasoolzadeh * Pages 58-69
    The main objective of this study measured the effect of variables related to student achievement in TIMSS in Iran. The method of the present research was a meta-analysis type. The use of internal and external databases to find and report-research gathering all the action. Sample case studies included 13 studies from 2011 to 2023 across Iran. Data from the 13 studies using fixed effects model meta-analysis of the effect of Pearson's correlation coefficient was used. Statistical analyzes were performed using the second edition comprehensive meta-analysis software. Results showed that the overall effect size for the fixed effects model 0/605 to 0/597 against both random effects are significant at 0/001.The mean effect size for this study (0/605) can be moderate to large effect size of student achievement in TIMSS test interpretation. The quality of teaching teachers, gender, motivation, educational activities at school, school curricula, self-concept, socioeconomic status, the relationship between parents and schools, attitudes, teach thinking skills, school climate, school and family history with the success of students TIMSS there is a significant effect size.
    Keywords: meta-analysis, Students, achievement, timss, effect size
  • Ali Nadizadeh *, Mitra Moubed, Mohsen Bahrami Pages 70-87

    This study examines the learning organization indexes among the employees of Ardakan University. The indicators are based on the five disciplines of learning organizations in Senge’s model; individual capabilities, mental models, building a shared vision, team learning and systems thinking. The statistical population of this research is 44 employees of Ardakan University, all of whom were questioned in this research. In order to carry out this research, first the learning organization questionnaire was prepared and after its validity was verified by experts, the reliability of the questionnaire was measured with Cronbach's alpha, and the value was 0.95. After completing the questionnaire by the employees, the data were entered into SPSS 26.0 software. First, the normality of the data was determined by using the skewness and kurtosis test. Then, based on the one sample T-test, it was confirmed that Ardakan University was in a favorable condition in terms of all the indicators of the learning organization; In other words, Ardakan University is considered a learning organization. Further, the results of the Friedman test also showed that the rank of each of these indicators is not the same, and the system thinking index has the best status and the team learning index has the worst status. Finally, according to the independent t-test and ANOVA, it was found that only the gender variable has a significant relationship with the learning organization.

    Keywords: Learning organization, Ardakan University, Peter Senge&rsquo, s questionnaire, Systems thinking index, Team learning index
  • Abbas Naghizadeh Baghi, Mehrdad Moharram Zadeh, Naser Sorati, Hossein Kordloo * Pages 88-105
    The new situation caused by the corona outbreak has imposed unprecedented conditions on the country''''''''''''''''s education system, and the teaching of courses, including physical education, is done virtually and in absentia. The aim of this study was to investigate the lived experience of teachers of the effectiveness of physical education training during coronavirus disease. The approach of this study is qualitative and its strategy is phenomenological method. Its statistical population consists of all physical education teachers in Ardabil province. Using Purposeful sampling methods until reaching theoretical saturation, 15 participants were selected. The research tool was a semi-structured interview, ensuring confidentiality, the interviews were recorded, then implemented and typed in office software, and finally coded using AXQDA20 software, and the collected data was parsed into small conceptual components. In this study, the external arbitrator method was used to evaluate the validity of the research and two external judges monitored the research and gave consultative opinions. To check the reliability, according to Silverman, three experts performed data coding and the coding results of more than 80% of the open source code were the same. According to the first methodological process, from the initial data, the relevant codes were identified and 63 open codes were obtained. In the next step, the identified codes were categorized and combined based the degree of conceptual similarity and extracted in the form of four components of the physical education system in schools during the Corona period, which included process components, system output, system input and feedback, respectively.
    Keywords: COVID-19, Effectiveness, Lived Experience, Physical education training
  • Razieh Mohammadi * Pages 106-122
    The current research was conducted to design and evaluate a model for virtual education management. The research method is applied research method, and it is exploratory in terms of the research family. In the qualitative part, using the foundation's data research method, first data were collected then items were determined. Then they were coded and analyzed.The statistical population in the qualitative section were professors and specialists in educational management and virtual education at Tehran University and Mohaghegh Ardabili University. In the quantitative phase, the questionnaire was compiled. The statistical population in the quantitative part includes 172 postgraduate students of Mohaghegh Ardabili.Data were analyzed in the form of a structural model. The validation of the designed model was done in the quantitative part. In the quantitative stage, analysis was done based on SPSS and Lisrel software.The results indicated that the variables of causal factors, contextual factors, interfering factors, strategic factors, and determined items are meaningful predictors for virtual education management. Also, the output of Lisrel software indicated that the model has a good fit. According to the results, causal factors, contextual factors, interfering factors, and strategic factors have a direct and significant effect on virtual education management. They can be considered effective factors for designing the virtual education management model.
    Keywords: Education Management, Virtual, Modeling
  • Vahidreza Ghamari, Narges Saeidian Khurasgani *, Ali Rashidpour Pages 123-145

    The purpose of this research was to identify the components of cultural competences of Iranian higher education managers. This research was conducted in terms of qualitative nature and thematic analysis method. Data collection was done by library method and by reading books, articles and related materials on the internet and by exploratory method. Qualitative method and Lawshe's reliability ratio were used to measure the validity of the data. The test-retest reliability method and intra-subject agreement method were used to calculate the reliability. AMOS software was used for data analysis. The results of the analysis showed that the basic themes of managers' cultural competence were 122 themes, which were identified with the overarching themes of cultural skills, cultural knowledge, cultural awareness, cultural interactions, and cultural tendencies. In the field of cultural skills, the themes of the organizer: the skill of accepting cultural differences, the skill of accepting cultural differences, the skill of evaluating cultural competences, in the field of cultural knowledge, the themes of the organizer: identification of the culture of beneficiaries from other cultures, the source of culture Beneficiaries from other cultures, epistemology of culture Beneficiaries from other cultures and in the field of cultural awareness, organizing themes: identity of own culture with emphasis on higher education, sourceology of own culture with emphasis on higher education and epistemology Khudi culture was identified with an emphasis on higher education. With the knowledge of these findings, scales and indicators can be used in the selection and appointment of higher education administrators.

    Keywords: cultural competences, managers, Higher Education, Iran
  • Aboalfazl Alikhani, Mohsen Shakeri *, Mahdieh Estabraghi Pages 146-158

    The present study was conducted to investigate the relationship between school climate and work-life balance of primary education teachers mediated by the role of job stress.The method of this basic research was correlation and more precisely structural equation modeling. The research population included all the teachers of primary schools (girls and boys) in Yazd city in 2020-21, numbering 1759 people. 317 teachers from the study population were selected by available sampling method. The research instruments were Pashiardis School climate Questionnaire (2011), Kyriacou & Sutcliffe Stress Questionnaire (1976) and Wang & Ko Work-Life Balance Questionnaire (2009). Data analysis was performed using Amos 24 software.Findings showed that the school climate negatively and significantly predicts job stress (β = -0.42) and positively and significantly predicts work-life balance (β = 0.54). The results also showed that job stress negatively and significantly predicts work-life balance (β = -0.42) in primary school teachers. The results of the bootstrap test showed that the job stress variable plays a mediating role in the relationship between school climate and work-life balance. Finally, the study of fitting indices showed that the proposed research model is confirmed through experimental data. Therefore, by improving the various dimensions of the school climate, it is possible to reduce the job stress of teachers and ultimately increase the work-life balance in this segment of society. In this way, it increased job satisfaction and improved job performance.

    Keywords: school climate, Job Stress, work-life balance, Elementary teachers
  • Saied Hashemineya, Naser Nastiezaie * Pages 159-175

    The purpose of this study is to investigate the effect of reflective leadership on school effectiveness with mediating of tendency to lifelong learning and teacher’s academic optimism. The research method is descriptive-correlation. The statistical population of the study was all teachers in Nookabad city (Sistan and Baluchestan province) in the academic year 2021-2022 (N=307). By stratified-stratified sampling of 171 teachers through questionnaires of reflective leadership, school effectiveness, lifelong learning and teacher’s academic optimism were studied. Structural equation modeling was used to analyze the data. The results showed that the direct effect of reflective leadership on school effectiveness is positive and significant. Also, the indirect effect of reflective leadership on school effectiveness through mediation of lifelong learning and teacher’s academic optimism is positive and significant. Therefore, school principals who design school programs based on thinking, encourage teachers to participate in In-service training courses, personal studies and exchange experiences with other colleagues, and believe that teachers are influential in the success and learning of students, they can improve the schools effectiveness.

    Keywords: Reflective Leadership, school effectiveness, Lifelong Learning, academic optimism
  • Abolfazl Ghasemzadeh *, Samira Omidvar, Salim Kazemi Pages 176-197

    The purpose of this research is to investigate the role of managers' self-efficacy in professional learning and teachers' learning communities in Chenaran city: the contribution of educational leadership. The statistical population of this research is all the teachers of Chenaran city, and the random sampling method was simple, according to Morgan's table, 200 people were selected as a sample. The data collection tool is the standard self-efficacy questionnaire (Sherer & Adamz 1982), the professional learning questionnaire of Qasimzadeh et al. (2017), the social learning questionnaire of Qasimzadeh et al. (2017) and the educational leadership questionnaire (Oliver, Hip & Leak, 2010). The results of this research showed that managers' self-efficacy has no relationship with professional learning and professional learning communities, but educational leadership has a positive and significant relationship with professional learning and learning communities. Also, the results of this research showed that between professional learning and professional learning communities, there is a positive and meaningful relationship, and educational leadership mediates the relationship between managers' self-efficacy and learning communities, as well as the relationship between self-efficacy and professional learning.

    Keywords: self-efficacy, professional learning, learning communities, Educational leadership
  • Peyman Akbari *, Parvane Mansouri Pages 198-216

    The purpose of this research is to analyze the effect of SE on EE with emphasis on the moderating role of LMX and the mediating role of employees' unethical tolerance. The current research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method, it is descriptive-survey of correlational type. The statistical population of this research (850 people) is the employees of Shohada Kargar Hospital in Yazd city, who were selected randomly through the Cochran 265 formula. Data collection tools were questionnaires: Supervisor Expediency of Greenbaum et al (2018), Employee Expediency of Greenbaum et al (2018), Employee Unethical Tolerance of Froelich & Kottke (1991) and finally LMX of Graen & Uhl-Bien (1995). Validity and reliability The questionnaires indicate that the measuring instruments have good validity and reliability. The results of hypothesis testing by SMART-PLS software and using t-test statistics and path coefficients (β) showed that LMX and employees' unethical tolerance can play a moderating and mediating role, respectively. to have Despite the designed model, it can be expected that the hospital managers can reduce the level of expediency of the supervisor over the expediency of the employees by reducing the leader-member exchange, but by increasing the unethical tolerance of the employees, the level of the supervisor's expediency and the LMX They increase the EE, and this may work in the short term, but in the long term, they will never be able to continue managing the hospital and will deal a fatal blow to its structure.

    Keywords: Supervisor Expediency, Employee Expediency, leader-member exchange, Employee Unethical Tolerance