فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 92 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر سنندجی*، حامد دباغ زاده صفحات 1-12

    سامانه اتوبوس تندرو نقشی اساسی در جابجایی مسافرین در کلان شهرها بر عهده دارد اما این سامانه به دلیل بهره گیری از موتورهای دیزلی، دارای مصرف سوخت و آلایندگی بالا و همچنین عمر مفید پایین است. از طرفی استفاده از روش های ریلی الکتریکی در سطح مسیرهای شهری مدت ها است که مورداستفاده قرار می گیرد، اما گسترش این مسیرهای به دلیل نیاز به زیرساخت تامین توان و مسیر حرکت، امری پرهزینه تلقی می گردد. با پیشرفت فناوری ماشین های الکتریکی وابسته به باتری یا سلول هیدروژنی، ناوگان نوین رانش الکتریکی با نام DRT در برخی از کشورهای پیشرفته در حال بهره برداری است که هم زمان با انعطاف پذیری مطلوب، از مزایای فراوانی از قبیل هدایت نیمه اتوماتیک و مصرف انرژی پاک و بهینه برخوردار است. این مقاله، با توجه به تجارب و دانش فنی شرکت واگن سازی تهران در زمینه سیستم های رانش الکتریکی و هدایت خودکار، امکان استفاده از DRT و مقایسه آن با روش های مشابه BRT و تراموای شهری ازنقطه نظر فنی، مهندسی و قابلیت انطباق با زیرساخت های شهری را بررسی و درنتیجه نشان می دهد ناوگان DRT مزایای بسیاری در قیاس با BRT به همراه دارد و درعین حال، زیرساخت های موردنیاز آن هزینه بسیار کمتری در قیاس با تراموا خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، ناوگان DRT، ناوگان BRT، تراموا، رانش الکتریکی، هدایت نیمه خودکار
  • امیرحسین باغستانی*، علیرضا ماهپور، سهند حشامی صفحات 13-23

    سهم شیوه های سفر در طول همه گیری کووید 19 با نوسانات قابل توجهی همراه بوده به نحوی که مشاهدات متعددی در سراسر دنیا، تغییر گرایش افراد از حمل ونقل همگانی به سمت خودروهای شخصی را نشان می دهد. تقاضای مربوط به تاکسی های آنلاین نیز از این امر مستثنی نبوده و برخی از کاربران این سیستم دیگر تمایلی به استفاده از آن در طول همه گیری ندارند. هدف از این مطالعه، تحلیل و بررسی تغییر شیوه سفر کاربران تاکسی آنلاین شهر سنندج به خودروهای شخصی در دوران همه گیری کووید 19 است. اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشگری آنلاین گردآوری شده و یک مدل لوجیت دوگانه برای 174 مشاهده معتبر پرداخت شده است. نتایج نشان می دهد افراد متاهلی که به کووید 19 مبتلا شده اند تمایل بیشتری به انتخاب خودروی شخصی دارند. در میان مشاهدات، شاغلین فعال در بازار که مالک خودروی شخصی بوده و همچنین مردان دارای تحصیلات بالای کارشناسی ارشد، با احتمال بیشتری به سمت خودروهای شخصی تغییر شیوه می دهند. علاوه بر این، از سایر متغیرهای معنادار می توان به زمان سفرهای اجباری بالای 10 دقیقه اشاره کرد که به دلیل احتمال بیشتر ابتلا در تاکسی آنلاین توجیه پذیر است. از نتایج این پژوهش می توان در شرایط بحرانی مشابه جهت برنامه ریزی هوشمندانه حمل ونقل با در نظرگیری سلامت جامعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تاکسی آنلاین، کووید 19، شیوه سفر، رفتار سفر، لوجیت دوگانه
  • محمدباقر شاهقلیان*، نفیسه محمودآبادی صفحات 25-37

    در این مقاله طراحی جدیدی برای چراغ های راهنمایی ارایه گردیده به گونه ای که مصرف هر چراغ با همان میزان روشنایی به شدت کاهش می یابد. امروزه با توسعه ی شهرنشینی میزان مصرف انرژی نیز افزایش یافته است. احداث نیروگاه های جدید جهت تامین انرژی نه تنها پرهزینه است، افزایش آلودگی هوا را به همراه دارد. می توان گفت تنها راه حل ممکن استفاده از فناوری های جدید درزمینه ی مصرف کننده های انرژی است به گونه ای که با همان کارایی قبلی مصرف آن ها به شدت کاهش یابد. در حال حاضر در تقاطع ها از چراغ هایی استفاده می شود که توان هر یک به طور میانگین 10 وات است. این میزان به این معناست که مصرف روشنایی یک تقاطع به طور میانگین برابر 320 وات است. البته مصرف زیاد دستگاه های کنترل آنالوگ را باید به این میزان اضافه کرد. در این مقاله چراغ های راهنمایی فوق کم مصرف طراحی و تولید شده است که توان آن ها به طور میانگین 1.5 وات است. در حقیقت چراغ های همان تقاطع قبلی 48 وات ساعت انرژی مصرف می کند. با چراغ های جدید نه تنها مصرف انرژی 85% کاهش یافته، با در نظر گرفتن مصرف دستگاه کنترل دیجیتال (8 وات) و فرض اینکه هر شبانه روز دارای 12 ساعت روشنایی است، با به کارگیری دو پنل خورشیدی 60 وات می توان تقاطع را مستقل از برق شهری کرد.

    کلیدواژگان: چراغ راهنمایی، مصرف انرژی، تقاطع چراغ دار
  • پرهام حیاتی*، بهزاد پزشکی صفحات 39-51

    در پژوهش حاضر، با رویکرد جدیدی به بهینه سازی عملکرد تقاطع پرداخته شده است. ترکیب متغیرهای زمانی و متغیرهای هندسی از منظر مهندسی ترافیک باعث بهبود بیشتر عملکرد تقاطع چراغ دار با هدف بیشینه سازی ظرفیت تقاطع شده است. خطوط تردد و تنظیمات چراغ به عنوان متغیرهای تصمیم در نظر گرفته شده اند و قید خطوط کوتاه نیز در مدل سازی گنجانده شده است. وجود خطوط کوتاه برای تعریض معابر بسیار پرکاربرد هستند و در بسیار از تقاطعات دیده می شوند. ظرفیت و عملکرد تقاطع به متغیرهای خطوط کوتاه رابطه بسیار معناداری در جهت مثبت و منفی دارد. در تحقیق حاضر با سه نگرش جدید: 1- در نظر گرفتن متغیرهای هندسی تقاطع به همراه متغیرهای زمان بندی و فازبندی چراغ؛ 2- در نظر گرفتن خط کوتاه و اثر آن؛ 3- استفاده از برنامه ریزی ریاضی صفرویک برای بهینه سازی؛ ظرفیت تقاطع بزرگراه جلال آل احمد و بلوار آریانفر بیشینه شدند و کارایی تقاطع حدود چهارده درصد افزایش یافت. به منظور اعتبار سنجی مدل و بررسی رفتار تقاطع مدل در نرم افزار سینکرو شبیه سازی شد و ظرفیت، زمان سفر و میزان تاخیر تقاطع برآورد شد.

    کلیدواژگان: ظرفیت تقاطع چراغ دار بهینه سازی صفر و یک، تنظیم چراغ راهنمایی، خط کوتاه
  • فاطمه عسگری پور*، مریم عسگری پور صفحات 53-65

    با توجه به ضرورت توسعه پایدار و اهمیت روزافزون آن در رفع معضلات ترافیکی به خصوص در مناطق شهری، دوچرخه به عنوان یک وسیله نقلیه پایدار در کنار پیاده روی موردتوجه تصمیم گیران شهری به خصوص در کشورهای پیشرفته قرار گرفته است. عوامل مختلفی ازجمله ساختار فرهنگی، وضعیت آب وهوا، وضعیت توپوگرافی و... در گسترش دوچرخه به عنوان یک وسیله نقلیه و ترویج فرهنگ دوچرخه سواری موثر هستند و بررسی ها نشان داده که سهم دوچرخه در سفرهای شهری تهران کمتر از یک درصد است. شایان توجه است که با وجود اقدامات زیرساختی (نرم افزاری و سخت افزاری) و دیگر اقداماتی که در راستای ارتقای جایگاه فرهنگ شهروندی و انسان محور نمودن فضاهای شهری صورت گرفته، تردد با دوچرخه سهم بسیار ناچیزی از کل سفرهای روزانه شهروندان را به خود اختصاص داده است. باید اذعان داشت که این اقدامات کافی نبوده و پرداختن به شکلی جامع تر به این موضوعات، ضروری است. یکی از موثرترین اقدامات می تواند استفاده از تکنولوژی های نوین نرم افزاری و ارتباطی به همراه پیش بینی انواع مشوق های قابل ارایه برای تغییر نگرش، سبک زندگی و رفتارهای ترافیکی شهروندان از این درگاه باشد که در این مقاله به اهمیت این موضوع پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اپلیکیشن های موبایلی، توسعه دوچرخه سواری، تغییر رفتار ترافیکی، بازی وارسازی1 (گیمیفیکیشن)، اپلیکیشن دوچرخه
  • محمد صدیق باور، علی نادران*، محمود صفارزاده صفحات 67-76

    نوع کاربری زمین در هر ناحیه ترافیکی مهم ترین عامل تعیین کننده تعداد وسایل نقلیه، ویژگی های هندسی و ترافیکی در آن ناحیه است. کاهش تراکم و اختلاط انواع وسایل نقلیه و در محیط های شهری به منظور کاهش تصادفات یکی از مهم ترین دغدغه های مهندسین حمل ونقل است. در این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سهم انواع کاربری ها در هریک از نواحی ترافیکی شهر شیراز بر احتمال وقوع تصادف، از روش دومرحله ای شامل شناسایی انواع کاربری های تاثیرگذار در بروز تصادف و همچنین اثرات فضایی بین متغیرهای مستقل و داده های تصادف در فضا استفاده گردیده است همچنین از روش های هسته چگالی کرنل به منظور یافتن پهنای باند مناسب جستجوی مشاهدات، رگرسیون وزن دار جغرافیایی و رگرسیون پواسن وزن دار جغرافیایی به منظور بررسی اثرات فضایی تاثیر سهم انواع کاربری ها بر وقوع تصادف استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان داده است که از بین مدل های مذکور مدل محلی GWPR بر اساس معیارهای صحت سنجی عملکرد بهتری نسبت به مدل جهانی پواسن و مدل محلی GWR دارد همچنین وجود کاربری مسکونی، تجاری، بایر و متروکه و اختلاط مسکونی و غیرمسکونی بیشترین تاثیر را در بروز تصادف دارند. بررسی اثرات فضایی انواع کاربری اراضی در هریک از نواحی ترافیکی در این مطالعه می تواند به منظور انجام اقدامات ایمنی بسیار حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، رگرسیون پواسن وزن دار جغرافیایی، رگرسیون وزن دار جغرافیایی، تصادف، هسته چگالی کرنل
  • احمد حاتمی*، سمیه پرویزی مریوانی صفحات 77-93

    امروزه یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کلان شهرهای ایران مسیله حمل ونقل است. سیستم حمل ونقل رگ ها و شریان های آناتومی زندگی شهری را تشکیل می دهد و مسیول تحرک افراد و کالاها است. یک سیستم حمل ونقل پویا می تواند مرکز توسعه جامعه باشد و یا اگر به درستی برنامه ریزی و طراحی نشده باشد، می تواند به شبکه سرویس دهی منجر شود که نیازهای متغیر و به روز را نادیده گرفته و وضعیت فقرا را تشدید کند و به محیط زیست آسیب برساند و از توان مالی عمومی فراتر رود. در این میان کلان شهر تهران امروزه به عنوان پایتخت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران درگیر مشکلات حاد حمل ونقلی است. ترافیک فشرده و آلودگی شدید هوا تنها بخشی از این تبعات است. به همین دلیل این پژوهش به دنبال اولویت بندی مدهای حمل ونقل پایدار برای بهبود وضعیت شهر تهران است روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر آراء دلفی شکل گرفته است. ازاین رو ابتدا معیارها و شاخص های حمل ونقل پایدار از منابع مختلف استخراج شد و بر اساس نظر کارشناسان امتیازبندی گردید و سپس با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار Expert choice تحلیل شد و نتایج حاصله حاکی از این است که مد حمل ونقلی دوچرخه و پیاده با امتیاز نهایی 290/0 و مترو با امتیاز نهایی 238/0 به عنوان سالم ترین شیوه های حمل ونقل ازنظر محیط زیستی و مقرون به صرفه بودن ازنظر اقتصادی و مناسب بودن ازنظر معیار اجتماعی انتخاب گردید و در ادامه بی آرتی با امتیاز 140/0، اتوبوس 124/0، ون 114/0، تاکسی 94/0 رتبه بندی شدند؛ بنابراین این گونه به نظر می رسد که خط گریز شهر تهران از بن بست ترافیکی به وجود آمده، نهادینه کردن مدهای حمل ونقل پایدار و تامین زیرساخت ها برای دوچرخه سواری، پیاده روی و ایجاد موانعی برای استفاده از خودروی شخصی در سطح شهر است این موانع می تواند در قالب محدودیت های پارکینگ، مجوزهای تردد و... باشد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل پایدار، توسعه پایدار، مدل تحلیل سلسله مراتبی، کلان شهر تهران
|
  • Nader Sanandaji, Hamed DabbaghZadeh Pages 1-12

    Bus Rapid Transit (BRT) plays a major role in public transportation in the metropolis. However, the high-polluting diesel engines of such systems suffer from low efficiency and short life cycle. On the other hand, it is difficult to expand the electric railway routes and their expensive infrastructure in urban areas. With recent development in the design and manufacture of battery or hydrogen-based electrical traction motors, a state-of-the-art transit system named Digital-rail Rapid Transit (DRT) has emerged in advanced countries which has a high flexibility of use while benefits from the advantages of electric traction motors, that are high-efficiency consumption of green energy and semi-automatic operation. Considering the scientific and technical experiences of Tehran Wagon Manufacturing Company in design and assembly of electric propulsion and control, the possibility of the employment of DRT systems in urban transportation besides the relevant comparison with similar BRT and tram systems are proposed in this paper. The results of this paper show that DRT offers various advantages in comparison with BRT while its required infrastructures are far less expensive than tram and other light-rail vehicles.

    Keywords: Urban Public Transportation, Digital-rail Rapid Transit (DRT), Bus Rapid Transit (BRT), Tram, Electric propulsion, Semi-Automatic Operation
  • Amirhossein Baghestani*, Alireza Mahpour, Sahand Heshami Pages 13-23

    Many observations around the world report changes in attitudes from public transportation to private vehicles during the Covid-19 pandemic. Online taxi demand goes through the same experience and some users may not be inclined to use it. The current paper aims to study the modal shift of taxi online users to personal vehicles during the Covid-19 pandemic in the city of Sanandaj, Iran. A binary logit model is developed for 174 valid observations based on data collected through an online survey. Results indicate that married people who had Covid-19 have a greater tendency to choose personal vehicles. Additionally, individuals working in Bazar who own vehicles and also men with a higher academic degree are more likely to shift their modes. Moreover, travel time more than 10 minutes for mandatory trips is among significant variables as it would increase the probability of infection. It is possible to apply the findings for similar critical situations for effective transportation planning that takes public health into account.

    Keywords: Taxi Online, Covid-19, Travel Mode, Travel Behavior, Binary Logit
  • Mohammadbagher Shahgholian*, Nafiseh Mahmoudabadi Pages 25-37

    In this article, a new design for traffic signals is presented in such a way that the consumption of each light with the same level of intensity is greatly reduced. Today, with the development of urbanization, energy consumption has also increased. Building new power plants to provide energy is expensive and increases air pollution. Accordingly, that the only possible solution is to use new technologies in the field of energy consumers in such a way that their consumption with the same efficiency will be significantly reduced. At present, traffic signals have an average power of 10 watts. This amount means that the lighting consumption of an intersection is equal to 320 watts on average. Also, the high consumption of analog control systems should be added to this amount. In this article, the design of super low consumption traffic signals has been produced. Their power is 1.5 watts on average. The lights of the previous intersection consume 48 watt hours of energy. With the new lights, the energy consumption is reduced by 85%, with the consumption of the digital control device (8 watts) and assuming that every day has 12 hours of lighting, by using two 60 watts solar panels, the intersection can be independent of city electricity.

    Keywords: Traffic Signal, Super Low Energy Consumption, LED
  • Parham Hayati*, Behzad Pezeshki Pages 39-51

    In the current research, a new approach has been used to optimize the performance of the intersection. The combination of time variables and geometric is enhanced optimization of intersection capacity. Traffic lanes and traffic light settings are considered as decision variables, and the limitation of short lines is also included in the modeling. short are very common and can be seen in many intersections. Intersection capacity and performance have a very significant positive and negative relationship with the variables of short lines. In the present research, with three new approaches: 1- Considering the geometrical variables of the intersection along with the timing and phasing variables of the lights; 2- Considering the short line and its effect; 3- Using mixed integer programming, zero-one as methodology; The capacity of the intersection of Jalal Al-Ahmad highway and Arianfar Boulevard was maximized and the efficiency of the intersection increased by about fourteen percent. In order to validate the model and check the behavior of the intersection, the model was simulated in Synchro software, and the capacity, travel time and delay of the intersection were estimated.

    Keywords: Signalized Intersection Capacity, Mixed integer programming, traffic signal timing, Shortlane
  • Fatemeh Asgaripour*, Maryam Asgaripour Pages 53-65

    Due to the necessity of sustainable development and its increasing importance in solving traffic problems, especially in urban areas, the bicycle as a sustainable vehicle next to walking has been noticed by urban decision makers, especially in developed countries. Various factors such as cultural structure, climate, topography, etc. are effective in expanding the bicycle as a vehicle and promoting the cycling culture, and studies have shown that the share of bicycles in urban trips in Tehran is less than one percent. It is worth noting that despite the infrastructural measures (software and hardware) and other measures that have been taken in order to improve the status of citizenship culture and human-centered urban spaces, bicycle traffic has taken a very small share of the total daily trips of citizens. It must be acknowledged that these measures are not enough and it is necessary to deal with these issues in a more comprehensive way. One of the most effective measures can be the use of new software and communication technologies along with the prediction of various incentives that can be provided to change the attitude, lifestyle and traffic behavior of citizens from this point, the importance of this issue is discussed in this article.

    Keywords: Mobile applications, Cycling development, Traffic behavior change, Gamification, Docharkheh application
  • Mohammad Sedigh Bavar, Ali Naderan*, Mahmoud Saffarzadeh Pages 67-76

    The type of land use in each traffic area zone (TAZ) is the most important factor determining the number of vehicles, geometric and traffic characteristics in that zone. Any factor in the urban environment that causes congestion and attraction of vehicles at certain times increases the probability of an accident in that area. In this study, in order to investigate the effect of the share of the types of uses in each of the traffic areas of Shiraz city on the probability of an accident, a two-step method including the identification of the types of uses influencing the occurrence of accidents as well as spatial effects between independent variables and accident data in space Kernel density estimate (KDE) methods have also been used in order to find the suitable bandwidth for searching observations, geographically weighted regression (GWR) and geographically weighted Poisson regression (GWPR) in order to investigate the spatial effects of the contribution of land use types on the occurrence Accident is used.The results of the study have shown that among the mentioned models, the local GWPR model has a better performance than the global Poisson model and the local GWR model based on validation criteria. Also, the presence of residential, commercial, barren and abandoned uses and the mixing of residential and non-residential use have the greatest impact on They have accidents. Examining the spatial effects of land use types in each of the traffic areas in this study can be very important in order to carry out safety measures.

    Keywords: Land use, Accident, Shiraz metropolis, Kernel Density Estimate, Geographical WeighingPoisson Regression
  • Ahmed Hatami*, Somia Parvizi Marivani Pages 77-93

    Today, one of the most important challenges facing Iran's metropolises is the issue of transportation. The transportation system of veins and arteries forms the anatomy of urban life and is responsible for the movement of people and goods. A dynamic transportation system can be the center of community development or, if not properly planned and designed, can lead to a service network that ignores changing and up-to-date needs, exacerbates the situation of the poor, damages the environment, and exceeds public financial capacity. . Meanwhile, the metropolis of Tehran, as the political, economic and social capital of Iran, is involved in acute transportation problems. Heavy traffic and severe air pollution are only part of these consequences. For this reason, this research seeks to prioritize sustainable modes of transportation to improve the condition of Tehran city. The descriptive-analytical research method is based on Delphi opinions. Therefore, first the criteria and indicators of sustainable transportation were extracted from different sources and scored based on the opinions of experts, and then analyzed using the hierarchical analysis model (AHP) and Expert choice software, and the results indicate that the bicycle mode of transportation And walking with a final score of 0.290 and metro with a final score of 0.238 were selected as the healthiest modes of transportation in terms of the environment, economical in terms of economic efficiency, and suitability in terms of social criteria. 0.140, bus 0.124, van 0.114, taxi 0.94 were rated. Therefore, it seems that Tehran's escape route from the traffic deadlock is to institutionalize sustainable modes of transportation and provide infrastructure for cycling and walking and create obstacles for the use of private cars in the city. These obstacles can be in the form of restrictions. Parking, traffic permits, etc.

    Keywords: sustainable transportation, sustainable development, hierarchical analysis model, Tehranmetropolis