فهرست مطالب

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال هشتم شماره 26 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه ایمانی*، علیرضا کلدی، باقر ساروخانی صفحات 7-36
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف کشف مولفه های اثرگذار بر شکاف نسلی در بین دانش آموزان منطقه چهار شهر تهران انجام شده است.

    روش

    جامعه مورد مطالعه کلیه والدین و معلمان دانش آموزان منطقه چهار شهر تهران بودند. حجم نمونه بر اساس اشباع نظری 23 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و تکنیک تحلیل داده ها تحلیل مضمون بود.

    یافته ها

     یافته ها نشان می دهد که «سیال و مجازی شدن تفکر/یادگیری، تعدد مراجع هویت بخش دینی/تربیتی، کسب حیثیت افزایی و معنابخشی گروهی، ضعف انتقال ارزش های شناختی/مهارتی دین، فهم ایستا و محافظه کارانه ارزش ها، دین گریزی و ضعف باورهای دینی، ضعف در بازپیوندسازی خود با ارزش های خانوادگی» از مولفه هایی هستند که منجر به شکاف نسلی در بین دانش آموزان مورد مطالعه می شوند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که فهم ایستای دانش آموزان از ارزش ها به مثابه مهمترین عامل درونی و ضعف در انتقال ارزش های دینی/تربیتی به عنوان مهمترین عامل برونی منجربه بروز شکاف نسلی در بین آنها شده است. لذا، باید با طراحی مطلوب ابزارهای نرم آموزشی، انتقال ارزش های شناختی/مهارتی دین را در جهت کاهش این شکاف بکار گرفت.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، تعدد مراجع هویت بخش دینی، کسب حیثیت افزایی و معنابخشی گروهی، فهم محافظه-کارانه ارزش ها تربیت دینی
  • آمنه آقا جانی رونقی*، طیبه فردوسی، کیوان صالحی صفحات 37-66
    هدف

    باورمندی و عاملیت عقلانی به ارزش های الهی، اکسیر حرکت بالنده، تاب آور، تعالی بخش و ارزش آفرین زندگی فردی و جمعی انسان ها، در عصر دیجیتال است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ادراک و تجربه زیسته دانش آموزان دوره دوم متوسطه از نقش فضای مجازی در دگرگونی باورهای دینی شان انجام شده است.

    روش

    بدین منظور از رویکرد کیفی، روش پدیدارشناسی توصیفی و فنون مصاحبه با رایانامه و سوال های باز پاسخ استفاده شد. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری گلوله برفی در میدان پژوهش متشکل از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه در رده سنی 15 تا 18 سال در شهر تهران در مناطق 1و16و20 انتخاب شده و با رسیدن به حالت اشباع در مصاحبه پانزدهم، فرایند مصاحبه های نیمه ساختارمند به پایان رسید. داده ها مبتنی بر راهبرد کلایزی و نرم افزار MAXQDA تحلیل گردید. به منظور افزایش اتکاپذیری، تاییدپذیری، باورپذیری صحت داده ها، از شیوه های «بازرسی و بازبینی در زمان کدگذاری»، «بهره گیری از نظرات همکاران پژوهشی و تایید آن ها»، و «درگیری طولانی مدت» استفاده کردیم. یافته ها به شناسایی 85 عبارت مهم، و دسته بندی 13 زیرمضمون و 5 مضمون شامل مضامین شناختی، اعتقادی، رفتاری، عاطفی، عملی منجر گردید.

    یافته ها

    با بررسی دیدگاه ها و تجارت دانش آموزان در مواجهه با فضای مجازی و گسترش استفاده آن در دوران کرونا و پس از آن، دگرگونی های قابل توجه و بعضا نگران کننده ای در باورهای دینی دانش آموزان در هر پنج بعد اصلی شناختی، اعتقادی، رفتاری، عاطفی، عملی رخ داده است.

    نتیجه گیری

    مسیله پرورش صحیح و زمینه سازی برای ارتقای باورها و عاملیت به آموزه های دینی در دانش آموزان مورد مطالعه، نه تنها از وضعیت رضایت بخشی برخوردار نبوده، بلکه با تاثیرپذیری از عوامل متعدد و متنوعی به ویژه محتوا و ارزش های رایج و غالب در فضای مجازی، با دگرگونی های گسترده و در جهت معکوس باورهای مورد انتظار دینی همراه شده است. به نظر می رسد، ادامه روند موجود در مواجه و دسترسی بدون مدیریت هوشمندانه نوجوانان با تمامی سطوح محتوایی و کم توجهی نزدیک به انفعال، به محتواها ارایه و منتشر شده در فضای مجازی که بر طبق شواهد موجود از واقعیت های میدانی و رسمی در مدارس، موثرتر عمل کرده است، می تواند بنیاد باورهای اعتقادی دانش آموزان را با مخاطرات بنیان برافکنی مواجه سازد. این مهم ضرورت توجه جدی در آموزش سواد رسانه ای به والدین و نوجوانان از یکسو، ایجاد زمینه برای عاملیت بخشی به انگیزه ها و اقدامات تمامی فرهیختگان و دغدغه مندان تربیتی اعم از معلمان، مدرسان، استادان، مربیان، مشاوران، روان شناسان، جامعه شناسان و مروجان فرهنگی به تولید همگانی و بازنشر محتواهای فاخر و اصیل متناسب با آموزه های فرهنگی کشورمان و به ویژه انتشار و اشاعه آن براساس سرگرم آموزی و اصول تعلیم و تربیت تفریحی، هر چند دیرهنگام، اما می تواند زمینه ای را برای کاهش مخاطرات دم افزون این فضای بشدت اثرگذار و اصیل موسوم به مجازی را فراهم نموده و جامعه را از بخشی از مخاطرات آن برهاند.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، فضای مجازی، تغییرپذیری، دانش آموزان دوره متوسطه
  • فاطمه جلیلی، زهرا هاشمی* صفحات 67-84
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری جهت گیری مذهبی با اخلاق حرفه ای با در نظرگرفتن نقش میانجی سطوح تحول اخلاقی در معلمان ابتدایی انجام شد.

    روش

     روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی با شیوه معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان ابتدایی شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 1401-1400 (N=500) بود. به الگوی کلاین، نمونه ای به حجم 220 نفر از میان معلمان زن و مرد با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. افراد نمونه به سه پرسشنامه تحول اخلاقی (Ma,1981)؛ اخلاق حرفه ای Cadozier, 2002 و جهت گیری مذهبی (Allport & Ross, 1950 (پاسخ دادند. به منظورآزمون مدل تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد اخلاق حرفه ای در معلمان با درونی شدن جهت گیری مذهبی در آنها افزایش می یابد، به طوری که اثر مستقیم آن برابر با 570/0=β  بود. همچنین جهت گیری مذهبی با تحول اخلاقی و تحول اخلاقی با اخلاق حرفه ای ارتباط دارد. همچنین بین جهت گیری مذهبی با اخلاق حرفه ای از طریق سطوح تحول اخلاقی ارتباط غیرمستقیم وجود داشت.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که با درونی شدن جهت گیری مذهبی و در نتیجه بالارفتن سطوح تحول اخلاقی، اخلاق حرفه ای در معلمان ابتدایی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، جهت گیری مذهبی، تحول اخلاقی، معلمان ابتدایی شهرستان سبزوار
  • فرح دخت چینی، رامین تبرایی*، حسن میرزاحسینی صفحات 85-110
    هدف

    هدف این پژوهش پیش بینی سرسختی روانشناختی براساس جهت گیری مذهبی بامیانجی گری سبکهای هویت دردانش آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کاشان (8100 نفر) در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. برای تعیین حجم نمونه ازملاک های مربوط به روش آماری معادلات ساختاری استفاده شد. حجم نمونه در این پژوهش به تعداد 500 نفر با استفاده از روش نمونه گیری مرحله ای خوشه ای تعیین شد.  ابزارگردآوری اطلاعات سه پرسش نامه، مقیاس سرسختی (Kobasa,1979)، مقیاس سبک هویت (Berzonesky,1992) و پرسشنامه جهت گیری مذهبی (Alport& Ross 1967) بود. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری و بااستفاده از نرم افزار لیزرل 8.8 و26 spss. تجزیه وتحلیل گردید

    یافته ها

    بر اساس نتایج جهت گیری بیرونی با (01/0 > p)، جهت گیری درونی با (05/0 > p) به صورت مستقیم سرسختی روان شناختی را پیش بینی کردند. جهت گیری درونی با (01/0 > p) با میانجی گری سبک های هویت سرسختی روان شناختی را پیش بینی کرد. سبک هویتی اطلاعاتی با (05/0 > β)، سبک هویتی هنجاری با (05/0 > p) به صورت مستقیم سرسختی روان شناختی را پیش بینی کردند.  جهت گیری بیرونی با (01/0 > p)، جهت گیری درونی با (01/0 > p) به صورت مستقیم سبک هویتی اطلاعاتی، جهت گیری درونی با (01/0 > p) به صورت مستقیم سبک هویتی هنجاری را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج سرسختی روانشناختی را براساس جهت گیری مذهبی با میانجی گری سبک هویت را می توان پیش بینی کرد. ازاین رو، درنظرگرفتن این دو متغیر در برنامه های آموزشی دانش آموزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، جهت گیری مذهبی، سبک های هویت، دانش آموزان
  • عصمت حسن پور، پروین سالاری چینه*، ادیبه برشان، وحید منظری توکلی صفحات 111-128
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی کیفیت زندگی اسلامی در رابطه بین کمال گرایی تحصیلی با هوش معنوی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    نوع پژوهش همبستگی به شیوه معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمان به تعداد 1046 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بود. 342 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای  به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زندگی اسلامی نامقی (1394)، کمال گرایی تحصیلی رسولی و بهرامی (1395) و هوش معنوی عبداله زاده و همکاران (1387) استفاده شد. داده ها به شیوه مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos نسخه 23 و SPSS نسخه 22 تحلیل شدند

    یافته ها

    رابطه مستقیم متغیر کیفیت زندگی اسلامی بر کمال گرایی تحصیلی (182/11 = t، 35/0 = ) مثبت و معنادار است، رابطه مستقیم متغیر هوش معنوی  بر کمال گرایی تحصیلی (224/8= t، 24/0 = ) مثبت و معنادار است. همچنین رابطه مستقیم متغیر هوش معنوی بر کیفیت زندگی اسلامی (716/13 = t، 59/0 = ) مثبت و معنادار است. رابطه غیر مستقیم متغیر هوش معنوی بر کمال گرایی تحصیلی با نقش میانجی کیفیت زندگی اسلامی (23/0 =  ) مثبت و معنادار است.

    نتیجه گیری

    کمال گرایی تحصیلی یکی از علل عدم موفقیت دانش آموزان است و آن چه را که موجب بهبود آن می شود توجه به کیفیت زندگی اسلامی و هوش معنوی می باشد. بنابراین با افزایش هوش معنوی و بهبود کیفیت زندگی اسلامی می توان کمال گرایی تحصیلی را در دانش آموزان کاهش داد

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی اسلامی، کمال گرایی تحصیلی، هوش معنوی، دانش آموزان دوره متوسطه دوم
  • سید نقی موسوی* صفحات 129-155
    هدف

    بررسی اجتهادی «برگزاری نماز جماعت در مدارس» و استنباط حکم آن و نیز احکام روش های تربیتی در این زمینه و روش های آسیب زا، هدف این پژوهش بود.

    روش

    این پژوهش برای حل مساله خود از روش اجتهادی مبتنی بر روش شناسی دانش فقه (و فقه تربیتی) بهره گرفته و میزان مطلوبیت نماز جماعت و روش های مفید و نامفید آنرا با مراجعه به قرآن و سنت و عقل و قواعد فقهی استنباط نموده است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان می دهد که اقامه نماز جماعت، بر کارگزاران تربیتی مدرسه از باب وظایف عام هدایتی هر مسلمان، متسحب است و بعنوان کارگزار حکومت اسلامی و یا نایب/وکیل/اجر خانواده مسلمان واجب است. همچنین در جمهوری اسلامی ایران، تکلیفی قانونی است. روش های برگزاری نماز خود، محکوم به احکام و ضوابطی هستند و از مهمترین ضوابط شرط احتمال تاثیر و حرمت إضرار و إضلال در انتخاب سبک ها و روش های تربیتی است. همچنین بهره گیری از إجبار شدید (واداشتن متربی با سلب اختیار) و إکراه شدید (واداشتن متربی با تهدید جان و آبرو) و إکراه متوسط (واداشتن متربی با تهدید به سلب حقوق الزامی) در اقامه نماز جایز نیست. همچنین درصورتی که اقامه نماز جماعت موجب تنفر از نماز و یا تثبیت نفاق و دورویی (در بلندمدت) شود، حرام و واجب است کارگزاران مدرسه، روش های مفیدتر و مبتنی بر کارشناسی دقیق، را جایگزین نمایند.

    نتیجه گیری

    این نوشتار نشان داد که فقه تربیتی ظرفیت خوبی برای استخراج تجویزات تربیتی اسلام در یک مساله (نماز جماعت و مسایل پیرامون آن) دارد و می تواند در کنار تحقیقات فلسفی، تاریخی، تطبیقی و تجربی در تربیت پژوهی به کار آید.

    کلیدواژگان: فقه مدرسه، فقه معلمی، تربیت اجباری، تربیت عبادی، تربیت دینی
|
  • Elahe Imani*, Alireza Kaldi, Bagher Saroukhani Pages 7-36
    Objective

    The present study was conducted with the aim of discovering the factors affecting the generation gap among students in the four districts of Tehran.

    Method

    The study population was all the parents and teachers of students in the four cities of Tehran. The sample size was determined based on the theoretical saturation of 23 people. The data collection tool was semi-structured interview and the data analysis technique was thematic analysis.

    Findings

    The findings show that "the fluidity and virtualization of thinking/learning, the multiplicity of religious/educational identity references, the acquisition of group prestige and meaningfulness, the weakness of transferring the cognitive values/skills of religion, Static and conservative understanding of values, aversion to religion and weakness of religious beliefs, weakness in reconnecting oneself with family values are among the components that lead to the generation gap among the studied students.

    Conclusion

    The results of this study show that students' static understanding of values as the most important internal factor and weakness in the transmission of religious/educational values as the most important external factor lead to generation gap among them. has been Therefore, it is necessary to use the appropriate design of soft educational tools to transfer the cognitive values/skills of religion in order to reduce this gap.

    Keywords: Generational gap, multiplicity of references for religious identity, gaining prestige, group meaning, conservative understanding of values, religious education
  • Tayebe Ferdowsi*, Ameneh Aghajani Ronaghi, Keyvan Salehi Pages 37-66

    Goal:

     Rational agency and belief in divine values ​​is the elixir of moving forward, resilience, uplifting and value-creating in individual and communal human life in the digital age. The present study was conducted with the aim of analyzing the perception and lived experience of senior high school students about the role of cyberspace in transforming their religious beliefs.

    Method

    To achieve this objective, a qualitative approach and a descriptive phenomenological method were employed along with interviews with email and open-ended questions. The participants were chosen using the snowball sampling method within the research field, which consisted of female students in senior high school, between 15 and 18 years old, residing in districts 1, 16, and 20 of Tehran. The semi-structured interview process concluded after the 15th interview, upon reaching saturation. Data were analyzed using the MAXQDA software based on Colaizzi’s method. In order to increase the reliability, credibility, and confirmability of the data, the methods of “investigation and review in the time of coding”, “using the opinions of research colleagues”, and “long-term immersion” were utilized. The findings led to the identification of 85 significant statements, and the classification of 15 sub-themes and 5 themes, including cognitive, doctrinal, behavioral, emotional, and practical themes.

    Findings

    By investigating the views and experiences of students in facing the cyberspace and the expansion of its use during the Covid-19 pandemic and afterwards, significant and sometimes worrying changes have occurred in the students' religious beliefs in all five mains cognitive, doctrinal, behavioral, emotional, and practical dimensions.

    Conclusion

    The right upbringing and setting the ground for the promotion of beliefs and agency for religious teachings in the students studied does not have a satisfactory condition; rather, with the influence of diverse factors, especially the content and values ​​common and dominant in the cyberspace, it has been accompanied by extensive changes in the opposite direction of the expected religious beliefs. It seems that the existing trend of facing with and accessing to the cyberspace, without intelligent management of teenagers, with all levels of content and lack of attention close to passivity to the content presented and released in the cyberspace, which according to the evidences has worked more effectively in schools, can undermine the foundation of students' religious beliefs. It is important to pay serious attention to teaching media literacy to parents and teenagers; creating a basis for giving functionality to the incentives and actions of all educated people and those concerned with education, including teachers, lecturers, professors, trainers, counselors, psychologists, sociologists and cultural promoters for the public production and republishing of the noble and original content in accordance with the cultural teachings of our country; and especially its publication and dissemination based on entertainment and educational principles, even so late, can provide a basis for reducing the risks of this highly effective and original space known as cyberspace and free the society from some of its dangers.

    Keywords: Religious beliefs, Virtual space, Variability, upper secondary school students
  • Fatemeh Jalili, Zahra Hashemi* Pages 67-84
    Aim

    the purpose of this study was to investigate the structural relationship between religious orientation and professional ethics with regard to mediator role of moral development levels in elementary teachers .

    Method

    the research method was descriptive and correlation with structural equation modeling . the population of this research was all elementary teachers in sabzevar city in the academic year 1400 - 1401 ( N = 500 ) . in addition , a sample of 220 men and women teachers were selected by stratified random sampling method . the sample consisted of three questionnaires of moral development ( ma , 1981 ) ; professional ethics ( ( , 2002 ) and religious orientation ( Allport & ross , 1950 ) . structural equation modeling ( sem ) was used to model structural equation modeling .

    Findings

    the results showed that the professional ethic in teachers increased with the internalization of religious orientation , so that its direct effect was  570/0=β  . religious orientation is associated with moral development and moral development with professional ethics . also there was an indirect relation between religious orientation and professional ethics through ethical development levels .

    Conclusion

    conclusion the results of this study show that by internalization of religious orientation and as a result of higher levels of moral  development , professional ethics in elementary teachers increases.

    Keywords: : professional ethics, religious orientation, moral development, elementary teachers in sabzevar
  • Farahdokht Chini, Ramin Tabarraei *, Hassan Mirzahosseini Pages 85-110
    Objective

    This study aimed at predicting psychological hardiness based on religious orientation through the mediating role of students’ identity styles.

    Method

    The method of the study was correlational and of structural equation analysis type. The statistical population of the study included all the senior high school students of Kashan city (8100 people) in the academic year of 2021-2022. To determine the sample size, the criteria involved in the statistical method of structural equations were used. The sample size in this study was 500 people selected using cluster multistage sampling method.The data-collecting tool included three questionnaires: Hardiness Scale (Kobasa, 1990), Identity Style Inventory (Berzonsky, 1992) and Religious Orientation Questionnaire (Allport, 1950). The data were analyzed by structural equation modeling and using LISREL 8.8 and SPSS 26 software.

    Findings

    According to the findings of this study, external orientation (p < 0.01), internal orientation (p < 0.05) directly predicted psychological hardiness. Internal orientation predicted psychological hardiness through the mediating role of identity styles (p < 0.01). Informational identity style (β<0.05), and normative identity style (p<0.05) directly predicted psychological hardiness. External orientation (p < 0.01), and internal orientation (p < 0.01) directly predicted informational identity style. Internal orientation (p < 0.01) directly predicted normative identity style.

    Conclusion

    According to these findings, psychological hardiness can be predicted based on religious orientation through the mediating role of identity style. Therefore, it is recommended to consider these two variables in students’ educational programs.

    Keywords: psychological hardiness, religious orientation, identity style, students
  • Esmat Hasanpoor, Parvin Salari Chineh*, Adibeh Barshan, Vahid Manzari Tavakoli Pages 111-128
    Objective

    This study aimed at investigating the mediating role of the quality of Islamic life in the relationship between academic perfectionism and the spiritual intelligence of the senior high school students.

    Method

    This correlational study was conducted using a structural equation modeling. The statistical population included all 1046 senior high school students in Kerman, Iran, in the academic year of 2021-2022. 342 students were selected as a sample using a multi-stage cluster sampling method. In order to collect data, Namqi’s questionnaire of quality of Islamic life (2014), Rasouli and Bahrami’s questionnaire of academic perfectionism (2015) and Abdollah-Zadeh and his colleagues’ questionnaire of spiritual intelligence (2017) were used. The data were analyzed using structural equation modeling with AMOS software version 23 and SPSS version 22.

    Findings

    There is a direct, positive, and significant relationship between the variables of the quality of Islamic life and academic perfectionism (t= 11.182,  = 0.35), a direct, positive, significant relationship between the variables of the spiritual intelligence and academic perfectionism (t= 8.224,  = 0.24), and a direct, positive and significant relationship between the variables of spiritual intelligence and the quality of Islamic life (t= 13.716,  = 0.59). In addition, there is an indirect, positive, significant relationship between the variables of spiritual intelligence and academic perfectionism with the mediating role of Islamic quality of life ( = 0.23).

    Conclusion

    Academic perfectionism is one of the causes of students’ failure, and what can improve it is paying attention to the quality of Islamic life and spiritual intelligence. Therefore, by increasing spiritual intelligence and improving the quality of Islamic life, one can reduce academic perfectionism in students.

    Keywords: quality of Islamic life, academic perfectionism, spiritual intelligence, senior high school students
  • Seyed naghi Mousavi* Pages 129-155
    Objective

    The purpose of this study was to conduct an ijtihad study on "holding congregational prayers in schools" and to deduce its ruling, as well as the rules of educational methods in this field and harmful methods.

    Method

    This research has used ijtihad method based on the methodology of knowledge of jurisprudence (and educational jurisprudence) to solve its problem and has inferred the desirability of congregational prayer and its useful and useless methods by referring to the Qur'an, tradition, intellect and jurisprudential rules. .

    Findings

    Studies show that holding congregational prayers is obligatory on school educational agents in terms of the general guidance duties of every Muslim and is obligatory as an agent of the Islamic government or a deputy / lawyer / reward of a Muslim family. It is also a legal obligation in the Islamic Republic of Iran. The methods of holding their prayers are doomed to rules and regulations, and one of the most important criteria is the condition of the possibility of the effect and sanctity of harm and misguidance in the choice of educational styles and methods. It is also not permissible to use severe coercion (forcing a teacher by deprivation of authority), severe coercion (forcing a teacher to threaten his life and reputation) and moderate reluctance (forcing a teacher to threaten to deprive him of his mandatory salary) in performing prayers. Also, if performing congregational prayers causes hatred of prayers or stabilizes hypocrisy and hypocrisy (in the long run), it is haram and obligatory for school administrators to replace the more useful methods based on accurate expertise.

    Conclusion

    This article showed that educational jurisprudence has a good capacity to extract the educational prescriptions of Islam in one issue (congregational prayer and related issues) and can be used in addition to philosophical, historical, comparative and experimental research in educational research. Come on.

    Keywords: School jurisprudence, teacher jurisprudence, compulsory education, devotional education, religious education