فهرست مطالب

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال یازدهم شماره 41 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه عباسی*، الهه حجازی، رضوان حکیم زاده صفحات 9-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مثبت بر خودکارآمدی تدریس و درگیری معلمان در کلاس های برخط بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش آزمایشی با طرح اندازه گیری های مکرر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را معلمان مدارس ابتدایی دولتی دوره دوم منطقه 11 شهرتهران در سال تحصیلی 1399-1400 تشکیل می دادند. با روش نمونه گیری در دسترس یک مدرسه دوره دوم ابتدایی از منطقه 11 تهران انتخاب شد و کلیه معلمان این مدرسه ابتدایی تحت آموزش قرار گرفتند. برنامه آموزش مثبت، مبتنی بر مدل پرمای سلیگمن و در 12 جلسه دو ساعته و به صورت مجازی طراحی و ارایه گردید. ابزارهای به کار رفته در پژوهش نسخه تغییر یافته مقیاس خودکارآمدی تدریس معلمان تی-شان و هوی (2001) و نسخه تغییر یافته مقیاس درگیر شدن معلمان (EST) کلاسن و همکاران (2013) بود. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد برنامه آموزش مثبت بر خودکارآمدی تدریس و درگیری معلمان در کلاس های برخط تاثیر مثبت داشته است و این تاثیر تا یک دوره پیگیری یک ماهه حفظ شده است. یافته های این پژوهش می تواند به روان شناسان تربیتی و مشاوران مدارس در طراحی و اجرای برنامه های ارتقای بهزیستی و بهبود انگیزش معلمان در فرآیند تدریس یاری رساند.
    کلیدواژگان: آموزش مثبت، درگیری معلمان، خودکارآمدی تدریس، کلاس های برخط، مدل پرما
  • فاطمه علی پور، ابوالفضل فرید *، عماد الدین احراری، سید قاسم مصلح صفحات 25-38

    بی صداقتی تحصیلی به هرگونه رفتار نادرست در امور و تکالیف تحصیلی اطلاق می شود که پدیده ای نگران کننده و با پیامدهای منفی بسیار است. کارشناسان به منظور جلوگیری از این پیامدها، به بررسی عوامل مرتبط و تاثیرگذار بر بی صداقتی تحصیلی پرداخته اند. خودکنترلی و اهمال کاری تحصیلی به عنوان پیشایندهای بی صداقتی تحصیلی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش از نوع همبستگی و ابزار های مورد استفاده، پرسش نامه خودکنترلی تانجنی، بامیستر و بونه (2004)، پرسش نامه بی صداقتی تحصیلی مک کابی و تروینو (1997) و پرسش نامه اهمال کاری سولومون و راثبلوم (1984) بود. روابط بین سازه های مدل پیشنهادی با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS ویراست 24 تحلیل شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش‏آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان اسکو در سال تحصیلی 1401-1400 با تعداد نمونه 380 نفر بود. شاخص های برازندگی الگوی پیشنهادی مطابق با ملاک های مطرح شده توسط میرز، گامست و گارینو (2006) حاکی از برازش قابل قبولی با داده ها بود. نتایج نشان داد خودکنترلی بر اهمال کاری تحصیلی و بی صداقتی تحصیلی اثر مستقیم و معنادار دارد. ضمن اینکه اهمال کاری تحصیلی نیز دارای اثر مستقیم و معنادار بر بی صداقتی تحصیلی است. همچنین اهمال کاری تحصیلی در رابطه بین خودکنترلی و بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان نقش واسطه ای ایفا می نماید. بر این اساس پیشنهاد می شود متولیان عرصه تعلیم و تربیت، برنامه هایی در راستای ارتقاء مهارت های خودکنترلی دانش آموزان در نظر گیرند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، اهمال کاری تحصیلی، بی صداقتی تحصیلی
  • مجتبی بیرامی*، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عربزاده، جواد کاوسیان صفحات 39-52

    پژوهش حاضر باهدف تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی مقیاس خودگزارش دهی درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی بریف-ویراست دوم در دانش آموزان دوره متوسطه دوم، انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل 455 نفر از دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر زنجان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت حضوری و اجرای کلاسی به مقیاس های کارکردهای اجرایی جیووا و همکاران (2015)، اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006) و ثبات قدم داکورث و کویین (2009) پاسخ دادند.تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss-25، Amos-24 و با بکارگیری روش های آماری آلفای کرونباخ، همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در مقایسه با مدل های رقیب تک عاملی و دوعاملی، مدل سه عاملی (شاخص شناختی،رفتاری و هیجانی) با هفت مولفه (بازداری، خودنظارتی، تغییر، کنترل هیجانی، حافظه کاری، برنامه ریزی/سازماندهی، تکمیل تکالیف) برای دانش آموزان ایرانی از برازش قابل قبولی برخوردار است. همسانی درونی این مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 93/0، شاخص ها بین7/0 تا 9/0 و برای مولفه ها نیز بین 6/0 تا 8/0 به دست آمد. به منظور برآورد روایی ملاکی، ضرایب همبستگی شاخص ها و خرده مقیاس ها با مقیاس های اختلال اضطراب فراگیر و ثبات قدم به ترتیب به شکل مثبت و منفی معنادار بودند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان عنوان کرد که نسخه ی فارسی مقیاس خودگزارش دهی کارکردهای اجرایی، جهت سنجش کارکردهای اجرایی نوجوانان ایرانی از ویژگی های روان سنجی مطلوبی برخوردار است و می تواند ابزار معتبری در موقعیت های آموزشی، پژوهشی و بالینی باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: کارکردهای اجرایی، مقیاس خودگزارش دهی بریف، دانش آموزان، اعتبار یابی
  • حسن کرمعلیان*، طیبه داستانپور، محمدرضا سرمدی، مهران فرج اللهی صفحات 53-68

    پژوهش حاضر با هدف بررسی برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی بر پایه دیدگاه سازا گرایی و ارایه الگوی مناسب در دانشگاه پیام نور انجام گردید. طرح پژوهش از نوع تحقیق با مدل آمیخته با رویکرد کیفی و کمی است. جامعه آماری شامل کارشناسان، اساتید و دانشجویان قطبهای الکترونیکی دانشگاه پیام نور می باشد. در راستای انجام نمونه گیری ابتدا سه قطب تهران، اصفهان و اراک به صورت تصادفی انتخاب و پس از آن 863 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، شامل یک پرسشنامه محقق ساخته است. جهت تحلیل فرضیات پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس تک راهه در نرم افزار SPSS-22 و مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS_22 استفاده گردید. نتایج نشان داد که از نظر افراد شرکت کننده در پژوهش مولفه های برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی دانشگاه پیام نور با اصول پیشنهادی دیدگاه سازاگرایی انطباق ندارد در حالی که نتایج در تک تک مولفه ها به تفکیک گروه ها نشان داد که از نظر کارشناسان اهداف، راهبردهای یاددهی-یادگیری، نقش دانشجو و نقش استاد، از نظر اساتید راهبردهای یاددهی-یادگیری و نقش استاد و از نظر دانشجویان اهداف و راهبردهای یاددهی-یادگیری برنامه درسی نظام جاری با دیدگاه سازا گرایی انطباق دارد. درحالی که هر چهار گروه شرکت کننده در عدم انطباق محتوا و نظام ارزشیابی با دیدگاه سازا گرایی توافق نظر دارند. بر طبق نتایج مدل پژوهش به صورت قابل قبولی با داده ها برازش دارد و در ارتقای کیفی برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی موثر است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، یادگیری الکترونیکی، نظام یادگیری الکترونیکی، سازا گرایی، ارتقاء کیفی
  • مهدیه جعفری ده آبادی، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 69-82

    سازگاری به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های سلامت روانشناختی است که تحت تاثیر عوامل متعدد قرار دارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی رابطه سبک اسناد و سازگاری با واسطه گری عزت نفس و شفقت به خود در دانش آموزان مقطع دوم متوسطه انجام شد. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای327 دانش آموز (195 دختر و 132 پسر) مقطع دوم متوسطه کاشان در سال تحصیلی 1401-1400 انتخاب شدند. با استفاده از مقیاس سازگاری دانش آموزان دبیرستانی سینها و سینگ (1993)، پرسشنامه سبک اسناد پترسون و سلیگمن (1984) ، مقیاس شفقت به خود - فرم کوتاه (ریس و همکاران، 2011) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1969) اطلاعات جمع آوری گردید. نتایج نشان داد بین سبک اسناد و سازگاری رابطه معنادار وجود دارد و شفقت به خود و عزت نفس اثر واسطه ای بر رابطه سبک اسناد و سازگاری دارند. با توجه به یافته های این پژوهش، به منظور افزایش سازگاری دانش آموزان می توان از مداخله های آموزشی-مشاوره ای با محوریت ارتقای شفقت به خود و عزت نفس بهره برد تا از این طریق تاثیر سبک اسناد بر سازگاری را کنترل نمود.

    کلیدواژگان: سازگاری، سبک اسناد، عزت نفس، شفقت به خود
  • کاظم حسنی*، پرستو سهرابی، محی الدین محمدخانی صفحات 83-96

    این پژوهش با هدف پیش‏ بینی شکست تحصیلی براساس نشخوار فکری با نقش میانجی تعلل‏ ورزی و دشواری تنظیم هیجان در بین دانش‏ آموزان دوره متوسطه دوم شهرکرمانشاه انجام شد. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‏ آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر کرمانشاه-ناحیه 1 در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از بین آن‏ها با روش نمونه گیری در دست رس تعداد 120 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه ترس از ارزیابی شکست تحصیلی (کانروی و همکاران،2002)، پرسشنامه نشخوار فکری (نولن‏ هوکسما و مارو، 1991)، پرسشنامه تعلل ورزی تحصیلی (سولومون و راث ‏بلوم، 1984) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) استفاده شد. تحلیل داده ‏های پژوهش با استفاده از روش‏های آمار توصیفی (میانگین و انحراف‏ معیار)، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیره و مدل‏ یابی معادلات ساختاری با نرم‏افزار SPSS-24 انجام شد. براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی روابط علی بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. به ‏طور کلی، در مدل پیشنهادی پژوهش، نتایج نشان دادند که شکست تحصیلی با میانجی گری تعلل ورزی و دشواری تنظیم هیجان با نشخوار فکری رابطه دارد (05/0>P). نتایج حاصل از این پژوهش، توصیه های کاربردی مهمی برای روان‏شناسان، مشاوران و برنامه ‏ریزان حوزه تعلیم و تربیت دارد تا با مداخله های به موقع و مناسب، مشکلات شناختی، عاطفی و تحصیلی یادگیرندگان را شناسایی کرده و با اصلاح و درمان آن ها باعث بهبود سلامت روان و ارتقاء کیفیت تحصیلی دانش آموزان شوند.

    کلیدواژگان: شکست تحصیلی، نشخوار فکری، تعلل‏ ورزی، دشواری تنظیم هیجان
  • مینا رهدار، معصومه باقرپور* صفحات 97-106
    تحقیق حاضر با هدف اثربخشی آموزش مفاهیم معنوی با محوریت مذهب بر میزان از خودبیگانگی تحصیلی و هویت تحصیلی در دانش آموزان دختر پایه هفتم شهر بندر ترکمن صورت گرفت. تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری نیز شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه هفتم شهرستان بندرترکمن سال تحصیلی 1401-1400، به تعداد 1250 بود که بصورت تصادفی 25 نفر در گروه آزمایش و 25 نفر درگروه گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد از خود بیگانگی تحصیلی میو و روزالیند (1992)، هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008) بود و ابزار مداخله آموزش مفاهیم معنوی با محوریت مذهب را طی 13 جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو بار در هفته بر اساس الگوی امینی و همکاران (1396) بود. داده های به دست آمده از اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS24 تحلیل شد .نتایج کوواریانس نشان داد ازخودبیگانگی تحصیلی (بی هنجاری، بی معنایی، بی قدرتی و انزوای اجتماعی) و بهبود مولفه های هویت تحصیلی (هویت تحصیلی موفق، هویت تدریس دیر رس، هویت تحصیلی سردرگم و هویت تحصیلی دنباله رو) در سطح 01/0>P تفاوت معناداری را دارند.
    کلیدواژگان: معنویت، از خودبیگانگی تحصیلی، هویت تحصیلی
|
  • Fahimeh Abbasi *, Elaheh Hejazi, Rezvan Hakimzadeh Pages 9-24
    This study aimed to investigate the effectiveness of the positive education program on teachers' teaching self-efficacy and engagement in online classes. This study was an applied research in terms of purpose and an experimental research with repeated measurement design in terms of method. The statistical population of the present research was secondary public elementary schools of the 11th district of Tehran in the academic year of 2019-2020. A secondary elementary school from the 11th district of Tehran with convenience sampling method were selected and all the teachers of this elementary school were trained. Positive education program was designed and presented based on Seligman’ PERMA model and in 12 two-hour sessions and virtually. Data collection instruments were, Klassen et al. (2013) engaged teachers scale (2013), and teaching self-efficacy scale of Tschannen-Moran and Hoy (2001). Data were analyzed using multivariate analysis of variance for repeated measures. The results showed that positive education program had positive effect on teachers' teaching self-efficacy and engagement in online classes and this effect were sustained until a follow-up period of one month. The findings of this research can be useful for educational psychologists and school counselors in designing and implementing programs to promote well-being and motivation of teachers in the teaching process.
    Keywords: Positive Education, Teachers' Engagement, Teaching Self-Efficacy, Online Classes, PERMA model.
  • Fatemeh Alipour, abolfazl farid *, Emad Aldin Ahrari, Seyed Qasem Mosleh Pages 25-38

    Academic dishonesty refers to any misconduct in academic affairs and assignments. It is a worrying phenomenon with many negative consequences. To prevent these consequences, experts have studied the effective relevant factors on academic dishonesty. In this study self-control and academic procrastination were studied as antecedents for academic dishonesty. It was a correlational study and Tangney, Baumeister and Boone (2004) self-control questionnaire, McCabe and Trevino (1997) academic dishonesty questionnaire and Solomon and Rothblum (1984) procrastination questionnaire were used. The relationships between the constructs of the proposed model were analyzed using structural equation modeling in AMOS software version 24. The statistical population included all high school students in the city of Osko, in the academic year 1401-1400. The sample size was 380 students. The fitness indices of the proposed model according to the criteria proposed by Meyers, Gamst and Guarino (2006) indicated an acceptable fitness with the data. The results showed that self-control has a direct and significant effect on academic procrastination and academic dishonesty. In addition, academic procrastination has a direct and significant effect on academic dishonesty. Also academic procrastination plays a mediating role in the relationship between students' self-control and academic dishonesty. Therefore, it is suggested that education authorities consider programs to improve students' self-control skills.

    Keywords: Self-Control, Academic Dishonesty, Academic Procrastination
  • Mojtaba Beyrami *, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzadeh, Javad Kavousian Pages 39-52

    This study aimed to determine the psychometric properties of the Persian version of the Brief Self-Report Measure of Executive Functioning Version 2 (BRIEF-2) in high school students. The sample included 455 high school students from Zanjan city who were selected through cluster sampling. Participants completed the self-report measures of the Gioia and colleagues' (2015) Behavior Rating Inventory of Executive Functioning (BRIEF), General Anxiety Disorder Questionnaire (GADQ) (Spitzer et al., 2006), and Grit Scale (Duckworth & Quinn 2009) through face-to-face classroom administration. The data were analyzed using SPSS-25 and AMOS-24 software, and statistical methods including Cronbach's alpha, Pearson correlation, and confirmatory factor analysis (CFA). The results of the CFA indicated that the three-factor model (cognitive, behavioral, and emotional) with seven subscales (inhibition, self-monitoring, shifting, emotional control, working memory, planning/organizing, and task completion) had an acceptable fit for Iranian students in comparison with one- and two-factor models. The internal consistency reliability of the total scale was 0.93, and for subscales ranged from 0.70 to 0.90. The criterion validity validity of the BRIEF-2 was supported by significant correlations with the GADQ and grit Scale. Overall, the Persian version of the BRIEF-2 demonstrated desirable psychometric properties and could be a reliable tool for assessing executive functioning in Iranian adolescents in educational, research, and clinical settings.

    Keywords: Executive Functioning, Brief Self-Report Measure, High School Students, Validation
  • Hasan Karamalian *, Tayebeh Dastanpoor, Mohammadreza Sarmadi, Mehran Farajollahi Pages 53-68

    The present study was to investigate the adaptation of the curriculum components of the Payame-Noor University eLearning system with the constructivist approach and to develop a model in order to promote the quality of the university curriculum. The research design is a mixed model of qualitative and quantitative approaches. The study population consists of experts, professors, and students from e-centers of Payam-Noor University. Three e-centers of Tehran, Isfahan, and Arak were selected and, from these e-centers, 863 individuals using the quota sampling method were drawn. The measure was a researcher-made questionnaire. The methods of One-way ANOVA and One-Sample T-Test using SPSS software (V. 22), and the study model was confirmed using Structural Equation Modeling, AMOS software (V. 22). the results demonstrated that none of the components of the curriculum of the university eLearning system is consistent with the principles of the constructivist approach. By contrast, the analysis of each component between groups revealed the different results. based on experts' opinions goals, teaching-learning strategies, the roles of students and lecture , from the standpoint of professors , teaching-learning strategies and the role of lecturers and from the viewpoint students, goals and teaching-learning strategies of the current curriculum were consistent with the constructivist approach and all study groups agreed on the non-adaptation of the content and evaluation of the university eLearning system with the constructivist approach and The research model fits the data in an acceptable manner and might effectively promote the quality of the curriculum of the university eLearning system.

    Keywords: Curriculum, E-Learning, E-Learning System, constructivist, Quality Improvement
  • Mahdie Jafari Dehabadi, Mohammadreza Tamannaeifar * Pages 69-82

    Adjustment is one of the most important indicators of psychological health, which is influenced by many factors. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between attributional style and adjustment with the mediation of self-esteem and self-compassion in secondary course of secondary school students. Using multi-stage cluster sampling, 327 students (195 girls and 132 boys) of secondary school in Kashan city were selected in the academic year 2021-2022. Information was collected using Adjustment Inventory Students Scale of Sinha and Singh (1993), Attributional Style Questionnaire of Peterson and Seligman (1984), self-compassion-short form scale(Rees et al., 2011) and Rosenberg's self-esteem scale(1969). The results showed there is a significant relationship between attributional style and adjustment, and self-compassion and self-esteem have a mediating role on this relationship. According to the findings of this research, in order to increase the adjustment of students, educational-counseling interventions can be used with the focus on promoting self-compassion and self-esteem in order to control the effect of attributional style on adjustment.

    Keywords: Adjustment, Attributional Style, Self- Esteem, self- compassion
  • Kazem Hassani *, Parasto Sohrabi, Mohyedin Mohammad Khani Pages 83-96

    This study was conducted to predict educational failure based on rumination with the mediating role of procrastination and difficulty in regulating emotion among high school students in Kermanshah city. The research was descriptive and correlational. The statistical population of the research included all female students of the second secondary school in Kermanshah city-District 1 in the academic year 2022, from which 120 people were selected using the available sampling method. To collect data, the fear of academic failure assessment questionnaire, rumination questionnaire, academic procrastination questionnaire and difficulty in the emotional regulation questionnaire were used. Research data analysis was done using descriptive statistics (mean and standard deviation), Pearson correlation coefficient, multivariate regression and structural equation modeling with SPSS-24 software. Based on the results of this research, the proposed model of causal relationships between the mentioned variables had an acceptable fit. In general, in the proposed research model, the results showed that Academic failure is related to the mediation of procrastination and emotion regulation difficulty with rumination (P<0.05). The results of this research have important practical recommendations for psychologists, counselors and planners in the field of education to identify the cognitive, emotional and academic problems of learners with timely and appropriate interventions and correct them. Their treatment can improve mental health and improve the academic quality of students.

    Keywords: Educational failure, rumination, Procrastination, regulating emotion
  • Mina Ahdar, Masumeh Bagherpur * Pages 97-106
    The present research was accomplished to aim the effectiveness of teaching the spiritual concepts with a focus of religion on the amount of academic alienation and academic identity among female 7th grade students in Bandar-e Torkman City. The research was semi-exprimental and of pre-test and post-test with witness group. The statistical society also included the whole 7th grade students in Bandar-e Torkman City in the school year of 2021-2022 with the number of 1250 people whom they were divided 25 ones in experiment group and 25 ones in witness group. Data collection tool contained standard inventories of: academic alienation by Mio & Rosalind (1992), academic identity by Vaz & Issacson (2008) and the intervention tool was teaching spiritual concepts with a focus of religion within 13 sessions of 90-minute for twice a week based on a model by Amini & et, al. (2017). The obtained data were analyzed using covariance analysis in the software SPSS-24. The covariance results represented that there's a significant difference among the components of academic alienation (abormality, meaningless, powerless and social solidarity) and improving the components of academic identity (successful academic identity, late academic identity, confused academic identity and follower academic identity).
    Keywords: spirituality, Academic alienation, academic identit