فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 46 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصغر فولادی، علی خادمی*، علی شاکر دولق صفحات 7-22
    مقدمه
    پرستاران به علت مواجه گسترده با بیماران بیشتر در معرض بیماری سایبرکندریا قرار دارند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی فراشناخت درمانی و درمان مبتنی بر شفقت بر میزان علا یم سایبرکندریا در پرستاران انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بوده است. نمونه آماری تحقیق شامل 60 نفر از پرستاران بیمارستان های شهرستان تبریز در سال 1401 بودند که به روش تصادفی در سه گروه فراشناخت درمانی و درمان مبتنی بر شفقت و گروه گواه اختصاص یافتند. برای گردآوری داده ها از مقیاس سایبرکندریا مک الروی و شولین استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته، آزمون تعقیبی توکی و بنفرونی از طریق نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) مورد تحلیل قرار گرفتند. میزان P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اثر عامل زمان بر میزان ابعاد متغیر سایبرکندریا معنادار به دست آمد، به عبارت دیگر میزان  ابعاد سایبرکندریا از پیش آزمون تا پیگیری کاهش یافته است. همچنین اثر تعامل زمان و گروه نیز بیانگر این است که بین سه گروه (گروه فراشناخت درمانی، گروه شفقت درمانی و گروه کنترل) از لحاظ نمرات اجبار، پریشانی، افراط و اطمینان جویی تفاوت معنادار وجود داشت. به عبارت دیگر میزان ابعاد سایبرکندریا در پس آزمون و مرحله پیگیری گروه های مداخله پایین تر از گروه های کنترل بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی فراشناخت درمانی و درمان مبتنی بر شفقت بر میزان علایم بیماری سایبرکندریا، به نظر می رسد اعمال مداخله های فراشناخت درمانی و درمان مبتنی بر شفقت باعث کاهش و درمان علایم بیماری سایبرکندریا در پرستاران می شود.
    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، درمان مبتنی بر شفقت، علایم، سایبرکندریا، پرستار
  • کیمیا کارگر، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی، مریم نصری، فاطمه شهابی زاده صفحات 23-40
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر ابرازگری هیجانی و عملکرد جنسی زنان نابارور صورت پذیرفت.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری شامل زنان نابارور مراجعه کننده به کلنیک ناباروری بیمارستان مادر و کودک، کلنیک ناباروری ثمر و کلینیک زنان و زایمان و درمان ناباروری دکتر کارگر شهر شیراز در فصل زمستان سال 1400 بود. در این پژوهش تعداد 36 زن نابارور با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. زنان نابارور حاضر در گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ابرازگری هیجانی (EEQ) (کینگ و آمونز، 1990) و پرسشنامه عملکرد جنسی (SFQ) (کراسکیان موجمباری و کیب اله، 1393) بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر ابرازگری هیجانی (0001>P؛ 54/0=Eta؛ 82/39=F) و عملکرد جنسی (0001>P؛ 49/0=Eta؛ 88/31=F) زنان نابارور تاثیر معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر با بهره گیری از شناسایی هیجان ها، آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی و شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود ابرازگری هیجانی و عملکرد جنسی زنان نابارور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان نابارور، عملکرد جنسی
  • فضل الله میردریکوند* صفحات 41-62
    مقدمه
    سیر بالینی و جنبه های حسی یا هیجانی درد ادراک شده تحت تاثیر عوامل روانی و اجتماعی قرار دارد. بنابراین؛ هدف پژوهش حاضر بررسی مدل ساختاری ادراک درد در بیماران مبتلا به درد مفاصل مقاوم به درمان بر اساس ویژگی های شخصتی و طرحواره های ناسازگار اولیه با نقش تعدیل کننده حمایت اجتماعی، بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی تعداد 371 بیمار مبتلا به درد مزمن مفاصل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه شخصیتی نیو - فهرست پنج عاملی کاستا و مک کری (NEO-FFI)، مقیاس طرحواره های ناسازگار یانگ - فرم کوتاه (YSQ-SF)، مقیاس حمایت اجتماعی شربورن و استووارت (MOS-SSS) و فرم کوتاه پرسشنامه درد مک گیل (SF‐MPQ) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 20 و Smart-PLS ورژن 3 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از همبستگی معکوس و معنی دار ویژگی های شخصیتی برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری، با وجدان بودن و همه مولفه های حمایت اجتماعی و همبستگی مثبت و معنادار ویژگی شخصیتی نروزگرایی و طرحواره های ناسازگار اولیه با ادراک درد در بیماران مبتلا به درد مزمن مفاصل مقاوم به درمان بود. همچنین، اثر تعدیل کننده حمایت اجتماعی در تحلیل مسیر ارتباط بین متغیرهای پنهان مدل معنادار بود.
    نتیجه گیری
    پزشکان و متخصصان بهداشت روان می توانند از این نتایج برای اهداف درمانی و پیشگیری از وضعیت هیجانی منفی بیماران مبتلا به درد مزمن در تصمیمات بالینی و غیر بالینی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، طرحواره های ناسازگار اولیه، حمایت اجتماعی، درد مزمن مفاصل
  • مرضیه رمضانخانی، رضا گل پور* صفحات 63-76
    مقدمه

    بیماری دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است که بر ابعاد مختلف زندگی فرد مبتلا تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین باورهای فراشناختی و خوددلسوزی با مشکلات تغذیه ای بیماران مبتلا به دیابت انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که تعداد 167 نفر از  بیماران دیابتی مجتمع آموزشی - درمانی امام علی (ع) در شهر کرج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده  شامل سه پرسشنامه استاندارد اختلالات خوردن گارنر (1983)، پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز (1997) و پرسشنامه خوددلسوزی نف (2003) می باشد.

    یافته ها

    از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی چندمتغیری و از طریق نرم افزار SPSS 23 جهت تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج مشاهده شده رابطه بین باورهای فراشناختی و خوددلسوزی با مشکلات تغذیه ای بیماران مبتلا به دیابت معنادار است (01/0<p). در تحلیل رگرسیون گام به گام، در گام اول، متغیر فراشناخت به میزان 8/11% و در گام دوم با اضافه شدن متغیر خوددلسوزی 10% به توان پیش بینی معادله افزوده شد. در مجموع حدود 8/21% از واریانس مشکلات تغذیه ای از طریق باورهای فراشناختی و خوددلسوزی پیش بینی شد (01/0>p).

    نتیجه گیری

    به طور کل نتایج نشان داد باورهای فراشناختی و خوددلسوزی در پیش بینی مشکلات تغذیه بیماران دیابتی موثر است. همچنین نتایج بیانگر این بود که باورهای فراشناختی اثر قوی تری بر مشکلات تغذیه ای دارد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، خود دلسوزی، مشکلات تغذیه ای، بیماران مبتلا به دیابت
  • نازنین حمیدی نژاد، بهروز دولتشاهی*، فریبرز باقری صفحات 77-92
    مقدمه

    امروزه رفتارهای آشفته خوردن در میان جوانان رو به افزایش هستند و به دلیل پیامدهای منفی شان، منجر به نگرانی های سلامتی شده اند. بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با این رفتارها، می تواند به پیشگیری از آن، کمک کند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رفتارهای آشفته خوردن بر اساس کمال گرایی و ترومای دوران کودکی با نقش میانجی نارضایتی از تصویر بدنی بود.

    روش

    از میان تمامی دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران،  400 دانشجو به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که 324 شرکت کننده وارد تحلیل شدند. ابزارهای این مطالعه شامل مقیاس رفتار آشفته خوردن (26EAT-)، کمال گرایی هیل (HPI) مقیاس ترومای دوران کودکی (CTQ)، نگرانی از تصویر بدنی (لیتلتون و همکاران، 2005) و پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که نارضایتی از تصویر بدنی در رابطه بین کمال گرایی و ترومای دوران کودکی با رفتارهای آشفته خوردن نقش واسطه ای دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد افرادی که در کودکی دچار تروما شده اند، به دلیل تصویر تحریف شده ای که احتمالا از خود دارند، به تعیین استاندارهای بالا و اقدامات جبرانی همچون رفتارهای آشفته خوردن می پردازند. نارضایتی از تصویر بدنی همچنین می تواند تلاش های کمال گرایانه را تقویت کرده و در جهت ایده آل سازی اندام، رفتارهای جبرانی خوردن را تشدید کند.

    کلیدواژگان: ترومای دوران کودکی، رفتارهای آشفته خوردن، نارضایتی تصویر بدنی، کمال گرایی
  • مرضیه صادق زاده*، مرضیه رمضانی، کاظم خرم دل صفحات 93-110
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری میان اشکال مختلف خودانتقادی و شرم از تصویر بدنی دانش آموزان دختر با واسطه جنبه های مختلف ترس از شفقت بوده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی و جامعه آماری آن شامل تمامی نوجوانان دختری است که در نیمسال تحصیلی دوم 1400 -1399 در مقطع متوسطه دوم دبیرستان های شهر کازرون به تحصیل اشتغال داشتند. گردآوری داده ها، بنا به محدودیت های ناشی از همه گیری کرونا، به صورت آنلاین و با استفاده از لینکی انجام گرفت که به گروه های مجازی کلاس ها ارسال شده بود. نمونه پژوهشی نیز شامل تمامی 581 دانش آموزانی است که به صورت داوطلبانه و با پاسخگویی به لینک پرسشنامه ها در این مطالعه شرکت نموده اند.  این لینک از مجموعه گویه های مربوط به سه ابزار مقیاس شرم از تصویر بدن (BISS)، پرسشنامه ترس از شفقت (FCS) و پرسشنامه اشکال انتقادگری/خود-تازی و اطمینان بخشی به خود (FCSSS) تشکیل شده است. جهت آزمون مدل نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس-22 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل ضمن تایید اثرمستقیم اشکال خودانتقادی بر ترس از شفقت و شرم از تصویر بدنی، نقش واسطه گری دو جنبه ترس از شفقت، یعنی ترس از شفقت به خود و ترس از شفقت دیگران را در رابطه میان خودانتقادی و شرم از تصویر بدن مورد تایید قرار داده است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نویدبخش این موضوع است که می توان جهت پیشگیری از تجربه شرم از تصویر بدنی در نوجوانان دختر بر کاهش خودانتقادی و و به تبع آن کاهش ترس از شفقت تکیه نمود.
    کلیدواژگان: ترس از شفقت، خودانتقادی، شرم از تصویر بدن
  • مسعود هاشمی، الهام فروزنده*، مریم حیدرپور صفحات 111-130
    مقدمه
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی هیجانی و پایبندی به درمان در بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی است.
    روش
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه مورد مطالعه شامل افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در شش ماهه اول سال 1400 بود. در این مطالعه 33 بیمار دیابتی افسرده با روش نمونه گیری داوطلبانه و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش به مدت 10 هفته تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (10 جلسه) قرار گرفتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1996) (DQ)، پرسشنامه پریشانی هیجانی (کسلر و همکاران، 2002) (EDQ) و پرسشنامه پایبندی به درمان (موریسکی، انگ، کراسول -وود و وارد، 2008) (TCQ) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، پریشانی هیجانی و پایبندی به درمان در بیماران دیابتی افسرده تاثیر معناداری داشته است (0001>P) و توانسته افسردگی و پریشانی هیجانی را کاهش داده و پایبندی به درمان را در این بیماران بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با بهره گیری از شش فرایند اصلی پذیرش، گسلش، خود به عنوان زمینه، ارتباط با زمان حال، ارزش ها و عمل متعهدانه، می تواند روشی موثر برای کاهش پریشانی هیجانی و بهبود پایبندی به درمان بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماری دیابت، پریشانی هیجانی، پایبندی به درمان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • معصومه کاظمی، مژگان آگاه هریس*، محمد جلالی، عزت الله کردمیرزا صفحات 131-148
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی آموزش اتوژنیک و تنش زدایی پیش رونده عضلانی بر درد و آنزیم های قلبی زنان مبتلا به درد قفسه سینه بود.

    روش

    پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه ی آماری شامل تمامی زنان مبتلا به درد قفسه سینه در شهر کرج در سال 1400 بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود و 60 نفر از بیماران مبتلا به درد قفسه سینه در بیمارستان شهید رجایی کرج انتخاب شدند و در سه گروه آموزش اتوژنیک، آموزش تنش زدایی پیش رونده عضلانی و گروه کنترل قرار گرفتند. آموزش اتوژنیک 12 جلسه 90 دقیقه ای و مداخله تنش زدایی پیش رونده عضلانی نیز شامل 8 جلسه 2 ساعته بود. برای ارزیابی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های شدت درد مک گیل و فاجعه سازی درد استفاده شد. برای اندازه گیری آنزیم های قلبی از کیت تروپونین و کراتینین فسفوکیناز (CPK-MB) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تنش زدایی پیش رونده عضلانی در مقایسه با آموزش اتوژنیک بر کاهش درد اثربخشی بیشتری دارد (05/0> p) و بین آموزش اتوژنیک و تنش زدایی پیش رونده عضلانی بر آنزیم های قلبی، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی بیشتر تنش زدایی پیش رونده عضلانی بر کاهش درد پیشنهاد می شود کارشناسان مربوطه جهت کاهش شدت درد بیماران مبتلا به درد قفسه سینه از تنش زدایی پیش رونده عضلانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آنزیم های قلبی، اتوژنیک، تنش زدایی پیشرونده عضلانی، درد قفسه سینه
  • فاطمه عبدالله زاده، سید رضا کامل طباخ فریضنی*، یحیی فرقانی، مسعود نیازی ترشیز، حسن عبدالله زاده صفحات 149-170
    مقدمه

    با توجه به اهمیت سخنرانی در جمع و تاثیر منفی اضطراب سخنرانی در موقعیت های حرفه ای و روزمره، محققان برای کاهش این اضطراب به فناوری های جدید مثل واقعیت مجازی و توسعه یافته در کنار درمان های سنتی روانشناختی روی آورده اند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و فناوری واقعیت توسعه یافته بر فاکتورهای جسمانی و اضطراب سخنرانی دانشجویان می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون  و گروه کنترل است. جامعه آماری، کلیه دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب سخنرانی مراجعه کننده به کلینیک های مازندران در سال 1400-1401 می باشند. نمونه پژوهش 45 بیمار بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (15 نفر گروه درمان شناختی رفتاری، گروه دوم 15 نفر فناوری واقعیت توسعه یافته و گروه سوم 15 نفر به عنوان گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه اول، درمان شناختی رفتاری را با استفاده از پروتکل خدایاری فرد و عابدینی، (1381) دریافت کردند. در گروه دوم آزمایش، بیماران با استفاده از فیدبک های فیزیولوژیکی حاصل از سنسورهای (ضربان قلب، دمای بدن و تعریق) متصل شده به بدن بیمار و استفاده همزمان از سناریوی پیشنهادی واقعیت توسعه یافته مورد ارزیابی قرار گرفتند. از پرسشنامه اضطراب سخنرانی بارسولومی و هولیهان (2016) برای هر سه گروه، قبل و بعد از درمان استفاده شده است. داده ها با آزمون های آماری تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر اضطراب سخنرانی و مولفه های آن ازجمله خرده مقیاس شناختی (ضریب اتا 77/0)، رفتاری (ضریب اتا 74/0) و فیزیولوژیک (ضریب اتا 62/0) دانشجویان اثربخش است. همچنین نتایج بیانگر این است که فناوری واقعیت توسعه یافته بر فاکتورهای جسمانی از جمله تعریق (ضریب اتا 62/0)، دمای بدن (ضریب اتا 58/0) و ضربان قلب (ضریب اتا 61/0) دانشجویان اثربخش است. میانگین اضطراب سخنرانی گروه آزمایش روش فناوری واقعیت توسعه یافته (40/33) در مرحله پس آزمون پایین تر از روش شناختی - رفتاری (40/37) می باشد. همچنین درمان در گروه (روانشناس + سنسورها + سناریوی پیشنهادی واقعیت توسعه یافته) در مقایسه با درمان شناختی- رفتاری، مدت زمان بهبودی را کاهش داده است.

    نتیجه گیری

    هر دو شیوه درمان (درمان شناختی رفتاری و فناوری واقعیت توسعه یافته) بر کاهش اضطراب سخنرانی و فاکتورهای جسمانی مرتبط اثربخش هستند؛ اما تاثیر فناوری واقعیت توسعه یافته به ویژه در کاهش مدت درمان، بیشتر از روش درمان شناختی رفتاری است. این نتایج ضرورت استفاده از فناوری واقعیت توسعه در درمان اضطراب سخنرانی را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: واقعیت توسعه یافته، فوبیا، فناوری اطلاعات، فاکتورهای جسمانی، اضطراب سخنرانی، درمان شناختی رفتاری
|
  • Asghar Fouladi, Ali Khademi *, Ali Shaker Dioulagh Pages 7-22
    Objective
    Nurses are more often exposed to cyberchondria owing to their frequent contact with patients. Thus, the present study was carried out to compare the effectiveness of metacognitive and compassion therapies on the level of cyberchondria symptoms in nurses.
    Method
    The research utilized an experimental method involving a pre-test, post-test and follow-up design. As for the sample size, 60 nurses from hospitals in Tabriz participated in the research in 2022. Through random selection, the nurses were assigned to three groups, i.e. metacognitive therapy, compassion therapy and control group. McLurry and Shevlin’s Cyberchondria Scale (CSS) was employed for data collection. Next, the researchers carried out data analysis with the use of the mixed analysis of variance model, Tukey's and Benferroni's post hoc tests, using SPSS statistical software (version 22). A significant P value of less than 0.05 was observed.
    Findings
    The time factor proved to have a significant impact on the amount of cyberchondria dimensions. In other words, the level of cyberchondria dimensions decreased from pre-test to follow-up. Moreover, the interaction effect of time and group also revealed that there were significant variations among the three groups (i.e. metacognitive therapy group, compassion therapy group and control group) in terms of compulsion, distress, excessiveness and reassurance. In other words, the level of cyberchondria dimensions in the intervention groups was lower than that of the control group in the post-test and the follow-up phases.
    Conclusion
    Given the effectiveness of metacognitive and compassion therapies on cyberchondria symptoms, it seems that the application of metacognitive therapy and compassion therapy interventions will alleviate and treat cyberchondria symptoms in nurses.
    Keywords: Meta cognitive Therapy, Compassion Therapy, Symptoms, Cyberchondria, Nurses
  • Kimia Kargar, Shahram Vaziri *, Farah Lotfi Kashani, Maryam Nasri, Fatemeh Shahabizadeh Pages 23-40
    Objective
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of unified trans-diagnostic treatment on the emotional expression and sexual function of the infertile women.
    Method
    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. Two-month follow-up period was administered too. The statistical population included infertile women who referred to Infertility Clinic at Mother and Child Hospital and Samar Infertility Clinic in the city of Shiraz in the winter of 2021. Thirty six infertile women were selected through voluntary sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received ten sessions of unified trans-diagnostic treatment during two-and-a-half-months. The applied questionnaires in this study included Emotional Expression Questionnaire (EEQ) (King, Emmons, 1990) and Sexual Function Questionnaire (Keraskian, Mojembari and Kaiballah, 2014). The collected data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software.
    Findings
    The results showed that unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the emotional expression (F=39.82; Eta=0.54; P<0001) and sexual function (F=31.88; Eta=0.49; P<0001) in the infertile women.
    Conclusion
    According to the findings of the present study it can be concluded that unified trans-diagnostic treatment can be used as an efficient therapy to improve emotional expression and sexual function in the infertile women through employing techniques such as identifying emotions, emotional awareness, cognitive reassessment, and identifying patterns of emotion avoidance.
    Keywords: Emotional Expression, Unified Trans-Diagnostic Treatment, Infertile Women, sexual function
  • Fazlollah Mirdrikvand * Pages 41-62
    Objective
    The clinical course and sensory or emotional aspects of perceived pain are influenced by psychological and social factors. Therefore, the aim of this study was to investigate the structural model of pain perception in patients with refractory joint pain based on personality traits and early maladaptive schemas with a moderating role of social support.
    Method
    In this descriptive-correlational study, 371 patients with chronic joint pain were selected by convenience sampling method and they answered self-reportedly to the NE0 Five-Factor Inventory of Costa & McCrae (NEO-FFI), Young Schema Questionnaire - Short Form (YSQ-SF), The MOS Social Support Survey of Sherbourne & Stewart (MOS-SSS) and Short‑Form McGill Pain Questionnaire (SF‑MPQ). Data analysis was performed by path analysis method with using SPSS version 20 and Smart-PLS version 3.
    Results
    The results indicated a significant inverse correlation between the extraversion, openness to experience, agreeableness, conscientiousness personality traits and all components of social support; and there was a significant positive correlation between the neuroticism personality trait and early maladaptive schemas with pain perception in patients with refractory chronic joint pain. Also, the moderating effect of social support was significant in path analysis of the relationship between the latent variables of the model.
    Conclusion
    Physicians and mental health professionals can use these results for therapeutic purposes and to prevent the negative emotional state of patients with chronic pain in clinical and non-clinical decisions.
    Keywords: personality traits, Early Mal adaptive Schemas, Social Support, Chronic Joint Pain
  • Marzieh Ramezan Khani, Reza Golpour * Pages 63-76
    Objective

    Diabetes is one of the most common metabolic diseases that affects various aspects of a person's life. The aim of this study was to investigate the relationship between metacognitive beliefs and self-compassion with nutritional problems in patients with diabetes.

    Method

    The research method was descriptive-correlational that 167 diabetic patients of Imam Ali Educational and Medical Complex in Karaj were selected by available sampling method.. Questionnaire used includes three standard questionnaires of Garner Eating Disorders (1983), Wells Metacognitive Beliefs Questionnaire (1997) and Neff Self-Compassion Questionnaire (2003).

    Findings

    Pearson correlation and multivariate linear regression test were used to analyze the data through SPSS 23 software. Based on the results observed, The relationship between metacognitive beliefs and self-compassion with nutritional problems in patients with diabetes is significant.  in stepwise regression analysis, in the first step, the metacognition variable was 11.8% and in the second step, with the addition of a 10% self-compassion variable, the predictive power of the equation was increased. In total, about 21.8% of the variance of nutritional problems was predicted through metacognitive beliefs and self-pity (0.01>p).

    Conclusion

    In general, the results showed that metacognitive beliefs and self-compassion are effective in predicting nutritional problems in diabetic patients.

    Keywords: metacognitive beliefs, self-compassion, nutritional problems, diabetics
  • Nazanin Hamidinejad, Behrooz Dolatshahi *, Fariborz Bagheri Pages 77-92
    Objective

    Today, eating disorders are increasing among adults and their negative consequences have caused health concerns. Therefore, identifying the factors associated with these behaviors can help to prevent them. In this regard, the aim of this study was to investigate the relationship between perfectionism and childhood trauma with disordered Eating Behaviors and the mediating role of body image dissatisfaction.

    Method

    among all students of Islamic Azad universities in Tehran 400 students were selected by available sampling method that 324 participants were entered in the analysis. The tools of this study include Eating Disordered Behavior Scale (EAT-26), Hill’s Perfectionism Inventory (HPI), Body Image Concern (Littleton et al., 2005) and Childhood Trauma questionnaire (CTQ).

    Findings

    The results of the path analysis showed that Body image dissatisfaction mediated the relationship between perfectionism and childhood trauma and eating disorders (P<0.05).

    Conclusion

    it seems that people who have been traumatized, set high standards and compensatory measures, such as disturbed eating behaviors, because of the distorted image they may have of themselves. Body image dissatisfaction can also reinforce perfectionist efforts and intensify compensatory eating behaviors in order to idealize the body.

    Keywords: Childhood Trauma, disordered eating behaviors, Body image dissatisfaction, Perfectionism
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Marziyeh Ramezani, Kazem Khoramdel Pages 93-110
    Objective
    This study aimed to investigate the structural relationship between different forms of self-criticism and female students' body image shame mediated by various aspects of fear of compassion.
    Method
    This research is a descriptive-correlation study; its statistical population includes all adolescent girls who studied in the second semester of 2019-1400 in high schools of Kazeroon city. Acoording to the limitations caused by the Corona pandemic, data collection was done online using a link sent to the virtual groups of the classes. The research sample includes all 581 students who participated in this study voluntarily by answering the questionnaire link. This link consists of a set of items related to the three tools: Body Image Shame Scale (BISS), Fear of Compassion Scale (FCS), and Forms of Criticism/Self-Attacking and Self-Reassuring Scale (FCSSS). To test the research model, Structural Equation Modeling was used in AMOS-22 software.
    Findings
    The results confirmed the direct effect of self-criticism on fear of compassion and body image shame. The results confirmed the mediating role of two aspects of fear of compassion, namely fear of self-compassion and fear of others' compassion, in the relationship between self-criticism and body image shame.
    Conclusion
    The findings are hopeful; Because it suggests that to prevent the experience of body image shame in adolescent girls, it is possible to rely on the relieving of self-criticism and, consequently, the relieving of fear of compassion.
    Keywords: Body Image Shame, Fear of Compassion, Self-criticism
  • Masoud Hashemi, Elham Frozandeh *, Maryam Heydarpour Pages 111-130
    Objective
    The present study was conducted to investigate the efficacy of acceptance and commitment based therapy on the emotional distress and Commitment to Treatment in diabetic patients with depression.
    Method
    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and three-month follow-up period design. The statistical population included type-2 diabetic people with depression who referred to therapy centers of Isfahan in spring and summer of 2022. 33 diabetic patients with depression were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received acceptance and commitment based therapy sessions (Ten sessions) during Ten weeks. The applied questionnaires included Depression Questionnaire (DQ) (Beck, Epstein, Brown, Steer, 1996) Emotional Distress Questionnaire (EDQ)(Kessler, et.al, 2002) and Commitment to Treatment Questionnaire (TCQ) (Morisky, Ang, Krousel-Wood, Ward, 2008). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni follow-up test using SPSS 23 statistical software.
    Findings
    The results showed that acceptance and commitment based therapy has significant effect on the depression, emotional distress and Commitment to Treatment in diabetic patients with depression (p<0001) and leads to the decrease of depression and emotional distress and improvement of Commitment to Treatment in these patients.
    Conclusion
    According to the findings of the present study, ACT can be used as an efficient method to decrease emotional distress and improve Commitment to Treatment in the diabetic patients with depression through employing six main processes of acceptance, fusion, observer self, relationship with the present time, value and committed action.
    Keywords: Depression, Diabetes, emotional distress, Commitment to Treatment, acceptance, commitment based therapy
  • Masoumeh Kazemi, M. Agah Heris *, Mohammad Jalali, Ezatollah Kordmirza Pages 131-148
    Objective

    The aim of present study was comparison of the effectiveness of autogenic training and progressive muscle relaxation on pain and cardiac enzymes in women with chest pain.

    Method

    The current research was a pre-test-post-test experiment with a control group and a three-month follow-up. The statistical population included all women with chest pain in Karaj city in 1400. The sampling method was purposeful and 60 patients with chest pain were selected in Shahid Rajaei Karaj Hospital and were placed in three groups: autogenic training, progressive muscle relaxation treatment and control group. Autogenic training consisted of 12 sessions for 90 minutes and progressive muscle relaxation intervention included 8 sessions for 2 hours. To evaluate research variables MC Gill pain intensity and pain catastrophizing were used. Troponin and creatinine phosphokinase kit (CPK-MB) were used to measure cardiac enzymes. Data analysis was done using covariance analysis and post hoc test.

    Findings

    The results showed that progressive muscle relaxation is more effective in reducing pain compared to autogenic training (P<0/05) and there was no significant difference between autogenic training and progressive muscle relaxation on cardiac enzymes (P<0/05).

    Conclusion

    Considering the greater effectiveness of progressive muscle relaxation on pain reduction, it is suggested that relevant experts use progressive muscle relaxation to reduce the pain intensity of patients with chest pain.

    Keywords: Autogenic, Cardiac Enzymes, chest pain, Progressive muscle relaxation
  • Fatemeh Abdollahzadeh, Seyed Reza Kamel Tabbakh Farizani *, Yahya Forghani, Masood Niazi Torshiz, Hasan Abdollahzadeh Pages 149-170
    Objective

    Considering the importance of speaking in public and the negative impact of Public Speaking Anxiety in professional and everyday situations, researchers have turned to new technologies such as Virtual and Augmented Reality in addition to traditional psychological treatments to reduce this anxiety. The purpose of this study is to compare the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy and Augmented Reality Technology in physical factors and Public Speaking Anxiety.

    Method

    The current research is a semi-experimental type with a pre-test, post-test design and a control group. The statistical population is all students who suffered from Public Speaking Anxiety disorder and attended Mazandaran clinics during 2021-2022. The research sample consisted of 45 participants randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 individuals in the cognitive behavioral therapy group, 15 individuals in the Augmented Reality technology group, and 15 individuals in the control group) using convenience sampling. The first group received cognitive behavioral therapy according to the protocol developed by Khodayari Fard and Abedini (2013). In the second group, patient's tests were assessed using physiological feedback (heart rate, body temperature, and sweating) from sensors attached to the patient's bodies and the simultaneous use of proposed Augmented Reality scenario.  The (Bartholomay & Houlihan, 2016) Public Speaking Anxiety Scale was used for all three groups before and after therapy. Data were analyzed using univariate and multivariate statistical analysis of covariance tests.

    Findings

    The results show that cognitive behavioral therapy is effective in Public Speaking Anxiety and some of its components, namely the cognitive (Eta factor 0.77), behavioral (Eta factor 0.74), and physiological (Eta factor 0.62) subscales of students. The results also show that Augmented Reality technology is effective in physical factors such as sweating (Eta factor 0.62), body temperature (Eta factor 0.58), and heart rate (Eta factor 0.61) of students. the average Public Speaking Anxiety of the experimental group in the Augmented Reality technology method (33.40) in the post-test phase is less than the cognitive-behavioral method (37.40). Also, treatment in the stage of (Psychologist + Sensors + proposed Augmented Reality scenario) has reduced the duration of recovery in comparison with Cognitive-Behavioral Therapy.

    Conclusion

    Both treatment methods (Cognitive Behavioral Therapy and Augmented Reality Technology) are effective in reducing Public Speaking Anxiety and related physical factors; But the effect of Augmented Reality Technology, especially in reducing the duration of treatment, is greater than that of Cognitive Behavioral Therapy. These results suggest the necessity of using augmented reality technology in the treatment of Public Speaking Anxiety.

    Keywords: Augmented Reality, Phobia, Information technology, Physical Factors, Public Speaking Anxiety, cognitive behavioral therapy