فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال چهاردهم شماره 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرش آخش، عسکر آتش افروز*، منیجه شهنی ییلاق، مرتضی امیدیان صفحات 1-20
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل چندسطحی رابطه ادراک مهارت های تشخیصی معلم، سطح چالش انگیزی کلاس، کیفیت تدریس معلم و هیجانات پیشرفت مثبت با عملکرد ریاضی در دانش آموزان پایه نهم بود.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و به صورت تحلیل چندسطحی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان پایه نهم پسر و دختر دوره متوسطه اول شهرستان کهگیلویه در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از میان آنها، نمونه ای 1000 نفری (500 پسر و 500 دختر) به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه ارزیابی کلاس گارتنر، مقیاس ادراک دانش آموزان از فعالیت های کلاسی جنتری و اسپرینگر، مقیاس کیفیت تدریس کریاکیدز و همکاران، پرسشنامه هیجانات پیشرفت پکران و همکاران و نمرات نوبت اول درس ریاضی دانش آموزان استفاده شد. داده ها به کمک مدل سازی خطی سلسله مراتبی (HLM) تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل چندسطحی نشان داد متغیرهای سطح 1 (هیجانات پیشرفت مثبت) و سطح 2 (میانگین هیجانات پیشرفت مثبت کلاس، ادراک مهارت های تشخیصی معلم، سطح چالش انگیزی کلاس، کیفیت تدریس معلم) به طور مثبت و معنی دار، پیش بین عملکرد ریاضی بودند. تعامل متغیرهای سطح 2 (میانگین هیجانات پیشرفت مثبت کلاس، ادراک مهارت های تشخیصی معلم و سطح چالش انگیزی کلاس) با شیب رابطه هیجانات پیشرفت مثبت و عملکرد ریاضی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس تحلیل چندسطحی در این پژوهش می توان نتیجه گرفت، توجه به افزایش هیجانات پیشرفت مثبت در دانش آموزان و ارتقاء متغیرهای کلاسی (میانگین هیجانات پیشرفت مثبت کلاس، ادراک مهارت های تشخیصی معلم، سطح چالش انگیزی کلاس و کیفیت تدریس معلم)، منجر به بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان و نگرش مثبت آن ها نسبت به این درس خواهد شد.
    کلیدواژگان: مهارت های تشخیصی، سطح چالش انگیزی، کیفیت تدریس، هیجانات پیشرفت
  • سلماز شهراد، وحید فلاح*، سیده عصمت رسولی صفحات 21-34
    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ساختاری-تفسیری تجارب معلمان از جایگاه هوش های چندگانه در برنامه درسی بود. روش پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بوده، در بخش کیفی تحلیل مضمون و در بخش کمی رویکرد توصیفی- پیمایشی بکار گرفته شد. مشارکت کنندگان بخش کیفی، خبرگان دانشگاهی (اعضای هییت علمی) و آموزش و پرورش در سال تحصیلی 01-1400 استان آذربایجان شرقی بوده که به شیوه هدفمند انتخاب و اشباع آن در نفر 20م بدست آمد. در بخش کمی نیز شیوه نمونه گیری لحاظ شده تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بود. دستاورد بخش کیفی حاکی از آن بود که تجارب معلمان از جایگاه هوش های چندگانه در خصوص عناصر برنامه درسی برای عنصر روش شامل دو نوع روش زبانی و روش فعال؛ در عنصر هدف شامل نیازسنجی، سازگاری فرهنگی و تفاوت های فردی، انعطاف پذیری، در عنصر محتوا، شامل چالش برانگیزی، متناسب و سهولت در دسترس معرفی؛ در عنصر مدرس، شامل دانش، مهارت و نگرش و معرفی و در عنصر ارزشیابی، شامل تناسب سنجش و ارزشیابی با اهداف، محتوا و منابع یادگیری، وضوح و شفافیت معیارهای سنجش، استفاده از روش های سنجش و ارزشیابی و سنجش انعطاف پذیر معرفی شدند. که روایی موارد شناسایی شده با استفاده از طرح چهار بخشی گوبا و لینکلن مورد بررسی و تایید واقع شد. برای بررسی اعتبار نیز از ضریب توافق بین دو کدگذار استفاده گردید که مقدار شاخص آن بالاتر از 7/0 بدست آمد که دال بر تایید اعتبار بوده است. در ادامه نیز اقدام به مدل سازی تفسیری در نرم افزار میک مک شد که در نهایت ساختار آن مورد تایید واقع شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تجارب معلمان، مدل ساختاری، هوش های چندگانه
  • ملیحه احمدی، مرتضی عندلیب کورایم*، الهام ضرقامی صفحات 35-52
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش روابط علی- ساختاری خودکارآمدی و خودتنظیمی با اعتیاد به اینترنت با واسطه گری کیفیت زندگی در بین نوجوانان شهر تهران انجام شده است.

    روش

    طرح پژوهشی از نوع توصیفی- همبستگی گذشته نگر می باشد. از بین نوجوانان شهر تهران تعداد 314 نوجوان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه کیفیت زندگی36 عبارتی واروشربون، پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد و پرسشنامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس گردآوری شد. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نسخه 24 نرم افزار AMOS-Graphic تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    کلیه ی متغیرهای پژوهش به جز خودتنظیمی رابطه منفی معناداری با اعتیاد به اینترنت داشتند. ضرایب مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود که در آن هم کیفیت زندگی (به صورت مستقیم) و هم خودکارآمدی (به صورت غیر مستقیم با واسطه کیفیت زندگی) اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کردند. مسیرهای مستقیم کیفیت زندگی با اعتیاد به اینترنت، خود تنظیمی با خودکارآمدی، در سطح معنی داری (01/0<a) و خود کارآمدی با کیفیت زندگی، در سطح معنی داری (05/0<a) معنی دار است. نتایج برای مسیرهای مستقیم خود کارآمدی با اعتیاد به اینترنت، خود تنظیمی با اعتیاد به اینترنت و خود تنظیمی با کیفیت زندگی معنی دار نبود (05/>a). همچنین اثر غیر مستقیم خود کارآمدی بر اعتیاد اینترنتی با میانجی گری کیفیت زندگی تایید شد (05/0<a) و اثر غیر مستقیم خود تنظیمی بر اعتیاد اینترنتی با میانجی گری کیفیت زندگی رد شد (05/0>a).

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کیفیت زندگی، خود کارآمدی، خودتنظیمی، معادلات ساختاری
  • صادق بازیار، نادره سهرابی*، سلطانعلی کاظمی صفحات 53-66
    خانواده بنیادی ترین ساختار اجتماعی است که تاثیرات آن محدود به اعضای آن نمانده و جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. در نتیجه بررسی عوامل آسیب زا برای این نهاد و ارایه راهکارهایی جهت به حداقل رساندن آنها دارای اهمیت است. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی اصلاح سبک زندگی بر بهبود گونه شناسی خانواده یکپارچه و آسیب شناسی خانواده در بین زوج های شهرستان رستم انجام شد. تحقیق حاضر از نوع طرح های کاربردی و تمام آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه زوج های شهرستان رستم در سال 1399 بود. نمونه این پژوهش شامل 30 زوج از جامعه مذکور بود که با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه در دسترس انتخاب و با استفاده از شیوه تصادفی سازی ساده در 2 گروه آزمایش (15=n)، و گروه کنترل (15=n) گماشته شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مدل فرایند و محتوای سامانی (2005) جمع آوری شدند. نتایج نشان دهنده اثربخشی اصلاح سبک زندگی زندگی بر بهبودگونه شناسی یکپارچه خانواده و همچنین کاهش آسیب های خانواده بود. به این ترتیب، می توان نتیجه گرفت که با اصلاح سبک زندگی به شکل معناداری شاهد ارتقای گونه های خانواده از ناسالم و مشکل دار به سمت خانواده سالم و یکپارچه هستیم. افزون بر این، اصلاح سبک زندگی می تواند به شکل معناداری در کاهش موارد آسیب شناختی خانواده موثر باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح سبک زندگی، گونه شناسی خانواده، یکپارچگی، آسیب شناسی خانواده
  • علیرضا صفایی، مجید برزگر* صفحات 67-76

    مقدمه هدف پژوهش حاضر تبیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری گروهی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و جامعه ی آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه دولتی شیراز و دانشگاه فرهنگیان استان فارس ساکن شیراز در سال 1400 - 1399 مشغول به تحصیل که در آن از نمونه گیری در دسترس استفاده شده بود. 30 نفر از افراد با بالاترین میزان اضطراب از میان پاسخ دهندگان شناسایی و به صورت تصادفی دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی - فرم کوتاه، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف فرم 18 سوالی، پرسشنامه اضطراب اجتماعی واتسون و فرند بود که در دو مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. گروه آزمایش 12 جلسه ی 60 دقیقه ای مداخلات درمانی شناختی رفتاری گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند.پس از تحلیل داده ها با نرم افزار spss-23 نتایج نشان داد نمرات پس ازآزمون کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی معنادار شده است لذا نتایج در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار و مثبتی در سطح کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی نشان داد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری گروهی، اضطراب اجتماعی، کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی
  • محبوبه فولادچنگ*، نرجس عباسی صفحات 77-94

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش واسطه ای کمال گرایی در رابطه ی بین سبک های دلبستگی و خودشفقت ورزی دانشجویان بود. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده که در آن روابط علی بین متغیرها در قالب مدل یابی معادلات ساختاری مورد مطالعه قرار گرفت. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 98-97 بود که از این بین 295 دانشجو (162دختر (%9/54) و 133 پسر (%1/45)) با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس بازبینی شده ی سبک دلبستگی بزرگسال (کولینز و رید، 1990)، خودشفقت ورزی- فرم کوتاه (رایس، نف و ون گوچت، 2010) و کمال-گرایی (هیل و همکاران، 2004) را تکمیل کردند. نتایج معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos، حاکی از برازش خوب مدل نهایی با داده های پژوهش بود. نتایج بررسی مدل معادلات ساختاری نشان داد که سبک دلبستگی اجتنابی، اثر مستقیم بر خود شفقت ورزی دارد. هم چنین، سبک های دلبستگی، کمال گرایی سازگار و ناسازگار را تحت تاثیر قرار دادند. علاوه بر این، نقش واسطه ای کمال گرایی سازگار و ناسازگار در رابطه ی بین سبک های دلبستگی و خودشفقت ورزی مورد تایید قرار گرفت. در مجموع، نتایج این پژوهش نشانگر نقش تعیین کننده ی سبک های دلبستگی و کمال گرایی در خودشفقت ورزی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، سبک های دلبستگی، کمال گرایی سازگار، کمال گرایی ناسازگار
  • اکرم ملکزاده*، نازنین سهامی، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 95-106
    کارآفرینی یک عامل مهم در رشد اقتصادی تلقی می شود.در حقیقت ، فعالیت های کارآفرینانه به اثربخشی بالا در توسعه اقتصادی از جمله ایجاد اشتغال ، نوآوری در کسب وکارها و رقابت پذیری و. . . منجر می شود.هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرزندگی ذهنی و هوش معنوی بر شایستگی کارآفرینی با واسطه گری سرمایه های اجتماعی دردانشجویان دختر دانشگاه پیام نور شیراز بود. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دختر مرکز پیام نور شیراز به تعداد 13000 نفر بودند که از میان آنها تعداد 250 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل، پرسشنامه سرزندگی ذهنی (Deci and Ryan, 1977) ، پرسشنامه هوش معنوی کینگ (SISRI) (2008) ، شایستگی کارآفرینی (زندی، 1392) ، پرسشنامه سرمایه اجتماعی دلاویز (1384) بود. نتایج نشان داد اثر سرزندگی ذهنی (21/0=β، 05/0<P)، هوش معنوی (162/0=β) و سرمایه های اجتماعی (285/0=β) بر شایستگی کارآفرینی دانشجویان اثر مثبت و معناداری دارد . همچنین نتایج نشان داد رابطه ی سرزندگی ذهنی و هوش معنوی بر شایستگی کارآفرینی با توجه به نقش واسطه ای سرمایه های اجتماعی مثبت و معنادار می باشد. لذا می توان گفت با تدوین برنامه های آموزشی و عملی در جهت افزایش هوش معنوی و سرمایه های اجتماعی، می توان در جهت پیشرفت شایستگی کارآفرینی در افراد گام موثری برداشت.
    کلیدواژگان: سرزندگی ذهنی، هوش معنوی، شایستگی کارآفرینی، سرمایه های اجتماعی
  • یلدا شهروان*، سوسن سهامی صفحات 107-116
    مقدمه و هدف

    امروزه انواع سرطان و عوارض سنگین درمان آنها و همچنین مرگ و میر ناشی از این بیماری،همچنین وضعیت سلامت روان بیماران توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود معطوف کرده است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ساخت بسته ی آموزشی هوش معنوی با رویکرد قرآنی و بررسی تاثیر آموزش آن بر سلامت روان در گروهی از بیماران سرطانی زن بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر طرحی آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود و آزمودنیها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. درراستای دستیابی به هدف پژوهش، پس از تدوین بسته آموزشی تعداد 40 بیمار سرطانی زن انتخاب، و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش، طی هشت جلسه و به مدت 2 ماه آموزش دیدند و در طول این مدت با استفاده از پیام های امید بخش و یاد آوری تکالیفی ازآیات قرآنی (به عنوان بخشی از بسته ی آموزشی) همراهی شدند. در این پژوهش جهت اندازه گیری سلامت روان ازپرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده شد وداده با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر حاکی از افزایش معنادار سلامت روان و ابعاد آن در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل پس از مداخله آموزشی است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که مداخله های آموزشی ترکیبی و مبتنی بر فرهنگ می تواند بر افزایش قابل ملاحظه سلامت روان در بیماران مبتلا به سرطان موثر باشد.

    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزش هوش معنوی، رویکرد قرآنی، سلامت روان
  • مرضیه عبدالله زاده راد*، اشکان کاظمی صفحات 117-126
    مقدمه

    از دسامبر 2019، کشورهای سراسر جهان به شدت تحت تاثیر کووید-19 قرار گرفته اند. دوره های طولانی انزوا در خانه مشکلات زیادی را برای افراد بخصوص کودکان ایجاد می کند. این مشکلات ممکن است دانش آموزان را در برابر چالش های روان شناختی بیماری همه گیر مستعدتر کند. از این رو، پژوهشی با هدف بررسی نقش میانجی سبک مقابله ای مثبت و منفی بر رابطه بین پاسخ استرس روانی و پرخاشگری دانش آموزان دوره دوم ابتدایی پس از پیک ششم شیوع کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش زمینه یابی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر شیراز در سال تحصیلی 01-1400، نمونه آماری 250 نفر و ابزار مورد استفاده نسخه فارسی پرسشنامه پاسخ استرس روانی (SRQ-20)(2008)، پرسشنامه پرخاشگری (AQ) (2000) و پرسشنامه سبک مقابله ساده (SCSQ)(1998) بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مدل پیشنهادی ارایه شده مورد تایید بوده، چرا که مقدار ریشه میانگین مجذور خطای برآورد (RMSEA) در حد مطلوب قرار داشته و علاوه بر آن شاخص های برازندگی مطلوب بودند. مطابق یافته ها، پاسخ استرس روانی بر پرخاشگری با نقش میانجی سبک مقابله ای مثبت تاثیرگذار بوده است. همچنین سبک های مقابله ای مثبت رابطه بین استرس روانی و پرخاشگری را به طور قابل توجهی واسطه نمود.

    نتیجه گیری

    بنابراین برای به حداقل رساندن اثر نامطلوب پاسخ استرس روانی بر پرخاشگری کودکان در طول بحران هایی مانند همه گیری، مداخلاتی با هدف افزایش تاثیر مهارت های مقابله ای مثبت مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سبک مقابله ای مثبت و منفی، پاسخ استرس روانی، پرخاشگری، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
|
  • Arash Akhash, Askar Atashafrouz *, Manijeh Shehni Yailagh, Morteza Omidian Pages 1-20
    Introduction
    The aim of this multilevel analysis research is to investigate the relationship of perception of teachers’ diagnostic skills, challenging level of the class, quality of teacher’s teaching and positive achievement emotions with math performance in ninth grade students.
    Method
    The research method was a correlational type, namely multilevel analysis. The statistical population of this research was all ninth grade male and female students of first secondary school in Kohgiluyeh city, in Iran, in the academic year of 1401-1402, among them, a sample of 1000 people (500 Male and 500 female) was selected by multi-stage random sampling. Gartner's Class Evaluation Questionnaire (2010), Gentry and Springer's Scale of Students' Perception of Classroom Activities (2002), Kyriakides et al.'s Teaching Quality Scale (2000), Pakran et al.'s achievement emotions questionnaire (2005) and students' grades of the first semester of math lessons were used to measure the variables of the research. Data were analyzed using Hierarchical Linear Modeling (HLM) method.
    Results
    The results of multilevel analysis showed that variables of level 1 and level 2 were positively predicting math performance of students. The interactions of level 2 variables with the slope of the relationship between positive achievement emotions and math performance were significant.
    Conclusion
    Based on the multilevel analysis in this research, it can be concluded that paying attention to the increase of students' positive achievement emotions and the improvement of class variables will lead to the improvement of students' mathematical performance and their positive attitude towards this lesson.
    Keywords: Diagnostic skills, Challenging level, Teaching quality, Achievement emotions
  • Solmaz Shahrad, Vahid Fallah *, Esmat Rasouli Pages 21-34
    The aim of the current research was to design a structural-interpretive model of teachers' experiences of the place of multiple intelligences in the curriculum. The mixed research method (qualitative-quantitative) was of an exploratory type, in the qualitative part of the theme analysis and in the quantitative part, a descriptive-survey approach was used. The participants of the qualitative part were university experts (faculty members) and education in the academic year of 2021-02 of East Azerbaijan province, which was selected and saturated in the 20th person. In the quantitative part, the random sampling method used was a multi-stage cluster. The achievement of the qualitative part indicated that the teachers' experiences of the place of multiple intelligences regarding the curriculum elements for the method element include two types of linguistic method and active method; In the objective element, it includes needs assessment, cultural adaptation and individual differences, flexibility, in the content element, it includes challengingness, appropriateness and ease of access; In the instructor's element, including knowledge, skill and attitude and introduction, and in the evaluation element, including the appropriateness of assessment and evaluation with goals, content and learning resources, clarity and transparency of assessment criteria, use of assessment and evaluation methods and flexible assessment were introduced. The validity of the identified cases was checked and confirmed using Guba and Lincoln's four-part design. To check the reliability, the agreement coefficient between two coders was used, and the value of the index was higher than 0.7, which indicated the confirmation of the reliability.
    Keywords: curriculum, teachers' experiences, Structural model, Multiple intelligences
  • Malihe Ahmadi, Morteza, Andalib Koraim *, Elham Zarghami Pages 35-52
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of examining the causal-structural relationships of self-efficacy and self-regulation with Internet addiction, with the mediation of quality of life among teenagers in Tehran.

    Materials and Methods

    The research design is descriptive-retrospective correlation. A total of 314 teenagers were selected from the teenagers of Tehran city using available sampling method. The data were collected using Young's Internet Addiction Questionnaire, Warosherbon's 36-item Quality of Life Questionnaire, Beaufard's Self-Regulation Questionnaire, and the Self-Efficacy Questionnaire of Mauritian Children and Adolescents. The data were analyzed using the structural equation modeling method in AMOS-Graphic software version 24.

    Result

    All research variables except self-regulation had a significant negative relationship with Internet addiction. The path coefficients indicated the appropriate fit of the model in which both quality of life (directly) and self-efficacy (indirectly through quality of life) predicted Internet addiction. The direct paths of quality of life with Internet addiction, self-regulation with self-efficacy are significant at the level of significance (α<0.01) and self-efficacy with quality of life are significant at the level of significance (α<0.05). The results for the direct paths of self-efficacy with Internet addiction, self-regulation with Internet addiction and self-regulation with quality of life were not significant (α>05). Also, the indirect effect of self-efficacy on Internet addiction through the mediation of quality of life was confirmed (α<0.05) and the indirect effect of self-regulation on Internet addiction through the mediation of quality of life was rejected (α>0.05). Conclusion Quality of life and self-efficacy play a key role.

    Keywords: internet addiction, Quality of life, self-efficacy, Self-regulation, Structural Equations
  • Sadegh Baziyar, Nadereh Sohrabi *, Soltanali Kazemi Pages 53-66
    Family is a fundamental structure in every society; as a result, the consequences of its threads can harm the society. So, the aim of this study was to investigate lifestyle modification on improving the typology of integration and family pathology among couples in Rostam city. The research method was an experimental type. The statistical sample of the study were 30 couples in Rostam city. By random sampling, they assigned in two control and experiment groups. Research instrument was Samani Family Process and Content Model (2005). Findings showed that the lifestyle modification has a significant effect on the improvement of family species. Therefore, it can be said that lifestyle modification has had a significant effect on the improvement of family typology. The results also showed that lifestyle modification has a significant effect on improving family integration. Lifestyle modification also has a significant effect on improving family pathology. By considering the results of the study, it can be concluded that life style modification not only would improve typology of families to healthy and integrated type, but also can decrease pathology of family.
    Keywords: Lifestyle modification, Improvement of Integration, Typology of Family, Pathology of Family
  • Alireza Safaee, Majid Barzegar * Pages 67-76
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group cognitive behavioral therapy on quality of life and psychological well-being in patients with social anxiety disorder. This research is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design and its statistical population includes students of Shiraz State University and Farhangian University of Fars Province living in Shiraz in 2020-2021 studying in which available sampling was used.

    Methods

    Thirty subjects with the highest level of anxiety were identified among the respondents and randomly assigned to the control and experimental groups. The research instruments included the WHO Quality of Life Questionnaire - Short Form, Reef Form Psychological Welfare Questionnaire 18 questions, Watson and Friend Social Anxiety Questionnaire which were completed by participants in two stages of pre-test and post-test. The experimental group received 12 sessions of 60 minutes of group cognitive-behavioral therapy interventions and the control group did not receive any treatment.

    Results

    After analyzing the data with spss-23 software, the results showed that the value of F in the score after the quality of life test] (p <0.001, F = 37.554 and that the value of F in the score after the psychological well-being test] (001 P = 0.04, [446/34] was significant, so the results showed a significant and positive difference in quality of life and psychological well-being between the experimental and control groups.

    Keywords: Group Cognitive Behavioral Therapy, social anxiety, Quality of life, Psychological well-being
  • Mahboubeh Fooladchang *, Narjes Abbasi Pages 77-94

    The purpose of the present study was to explain the mediating role of perfectionism in the relationship between attachment styles and students' self-compassion. The design of the present study is correlational in which the causal relationships between variables were studied in the form of structural equation modeling. The statistical population of the present study included all male and female undergraduate students of Shiraz University in the academic year of 1397-1398, of which 295 students (162 girls (54.9%) and 133 boys (45.1%)) by the method Multi-stage random cluster sampling was selected and the Revised Adult Attachment Style Scale (Collins and Read, 1990), Self-Compassion-Short Form (Raes, Neff and Van Guchet, 2010) and Perfection Completed Orientalism (Hill et al., 2004). The results of structural equations using Amos software showed that the final model fits well with the research data. The results of structural equation model showed that avoidant attachment style has a direct effect on self-compassion. Attachment styles also influenced adaptive and maladaptive perfectionism. In addition, the mediating role of adaptive and maladaptive perfectionism in the relationship between attachment styles and self-compassion was acknowledged. Overall, the results of this study indicate the determining role of attachment styles and perfectionism in students' self-compassion.

    Keywords: self-compassion, Attachment styles, adaptive perfectionism, maladaptive perfectionism
  • Akram Makekzadeh *, Nazanin Sahami, Hamidreza Imani Far Pages 95-106
    Entrepreneurship is considered an important factor in economic growth. In fact, entrepreneurial activities lead to high effectiveness in economic development, including job creation, innovation in businesses and competitiveness, etc. The aim of the present study was to investigate the effect of mental vitality and spiritual intelligence on entrepreneurial competence through the mediation of social capital in female students of Payam Noor University, Shiraz. The research method is descriptive-correlation. The statistical population of the research was 13,000 female students of Payam Noor Shiraz Center, out of which 250 were selected by cluster sampling. The tools used in this research included Mental Vitality Questionnaire (Deci and Ryan, 1977), King's Spiritual Intelligence Questionnaire (SISRI) (2008), Entrepreneurial Competence (Zandi, 2012), Delaviz Social Capital Questionnaire (2014). The results showed that mental vitality (β=0.21, P<0.05), spiritual intelligence (β=0.162) and social capital (β=0.285) have a positive and significant effect on students' entrepreneurship competence. . Also, the results showed that the relationship between mental vitality and spiritual intelligence on entrepreneurial competence is positive and significant, considering the mediating role of social capital. Therefore, it can be said that by developing educational and practical programs to increase spiritual intelligence and social capital, an effective step can be taken in the direction of the development of entrepreneurial competence in people.
    Keywords: mental vitality, Spiritual Intelligence, entrepreneurial competence, Social Capital
  • Yalda Shahravan *, Soosan Sahami Pages 107-116
     Introduction and purpose

    Today, many types of cancer and the severe complications of their treatment, as well as the mortality caused by this disease ,and state of mental health of patients have attracted the attention of many researchers. Therefore, the purpose of the current research was to create a spiritual intelligence educational package with a Quranic approach and to investigate the effect of its training on mental health in a group of female cancer patients.

    Materials and methods

    The present study was an experimental design with pre-test, post-test and control group, and the subjects were randomly divided into two experimental and control groups. In order to achieve the goal of the research, after compiling the educational package, 40 female cancer patients were selected and randomly divided into two control and experimental groups. The experimental group was trained during eight sessions for 2 months and during this period they were accompanied by using hopeful messages and homework reminders of Quranic verses (as part of the educational package). In this research, the General Health Questionnaire (GHQ-28) was used to measure mental health, and the data was analyzed using covariance analysis.

    Findings

    The findings of the present study indicate a significant increase in mental health and its dimensions in the experimental group compared to the control group after the educational intervention.

    Conclusion

    The findings of this study showed that combined and culture-based educational interventions can significantly increase mental health in cancer patients.

    Keywords: Effectiveness of spiritual intelligence training, Quranic approach, Mental Health
  • Marziyeh Abdollahzadeh Rad *, Ashkan Kazemi Pages 117-126
    Introduction

    Since December 2019, countries around the world have been severely affected by Covid-19. Long periods of isolation at home cause many problems for people, especially children. These difficulties may make students more susceptible to the psychological challenges of the pandemic. Therefore, a research was conducted with the aim of investigating the mediating role of positive and negative coping style on the relationship between psychological stress response and aggression of second year elementary school students after the sixth peak of the spread of Covid-19.

    Materials and Methods

    The present research was of the correlational type in terms of the applied goal and in terms of the contextualization method. The statistical population of all students of the second year of elementary school in Shiraz in the academic year 2021-2, a statistical sample of 250 people and the instruments used are the Persian version of the Psychological Stress Response Questionnaire (SRQ-20) (2008), the Aggression Questionnaire (AQ) (2000) and the Style Questionnaire. Simple Coping (SCSQ) (1998).

    Findings

    The findings showed that the proposed model was approved, because the value of the root mean square error of estimation (RMSEA) was at the optimal level, and in addition, the fit indices were favorable. According to the findings, psychological stress response had an effect on aggression with the mediating role of positive coping style. Also, positive coping styles significantly mediated the relationship between psychological stress and aggression.

    Keywords: Positive, negative coping style, psychological stress response, aggression, second year elementary school students