فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 57 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی کریمی شهرکی، محمدرضا پورعلی لاکلایه*، محمود صمدی لرگانی صفحات 1-22

    کیفیت مطلوب حسابرسی نقش بااهمیتی را در حاکمیت شرکتی ایفا می کند و اطمینان بخشی مستقلی را برای سرمایه گذاران و دیگر سهامداران به ارمغان می آورد. ازآنجاکه حسابرس به عنوان محافظ دارایی های شرکت و حقوق سهامداران شناخته می شود، باید عملکرد آن معتبر و قابل اعتماد باشد. از طرفی تمایلات خودشیفته در بین حسابرسان شایع و این یافته ها نگران کننده است زیرا خودشیفتگی با رفتارهای نامطلوب مختلفی ازجمله ریسک پذیری بیش ازحد همراه است. خودشیفتگی حسابرس ممکن است در روند مذاکرات مشکلاتی را ایجاد کند و باعث تاخیر حسابرسی شده و بر اثربخشی خدمات حسابرسی تاثیر منفی بگذارد. هدف بررسی رابطه بین استراتژی های مذاکره و کیفیت حسابرسی با توجه به نقش واسطه ای خودشیفتگی حسابرس می باشد. نمونه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل 209 نفر از حسابرسان شهر اصفهان می باشند که با استفاده از پرسشنامه های: کیفیت حسابرسی،. استراتژی های بهینه مذاکره وشخصیت خودشیفته آمز .و روش مدل سازی معادلات ساختاری، نرم افزار PLS مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، که استراتژی مجادله، به طور غیرمستقیم از طریق متغیر واسطه ا‎ی خودشیفتگی تاثیر مثبت و استراتژی های: سازش، واگذاری و بسط برنامه کاری به طور غیرمستقیم تاثیر منفی بر کیفیت حسابرسی دارند. اما بین استراتژی حل مسیله به طور غیرمستقیم از طریق متغیر واسطه ا‎ی خود شیفتگی با کیفیت حسابرسی رابطه معناداری یافت نشد. همچنین بین خودشیفتگی حسابرس و کیفیت حسابرسی رابطه مثبت و مستقیم وجود داشت. با توجه به نتایج آزمون فرضیه ها پیشنهاد می گردد آزمو ن های شخصیتی برای انتخاب، حسابرسان، مدیران عامل و مدیران مالی برقرار گردد. تا مدیرانی که انتخاب می شوند به دور از اختلال های شخصیتی تاثیری بر کیفیت گزارشگری مالی نذاشته باشند.

    کلیدواژگان: استراتژی های مذاکره، کیفیت حسابرسی، خودشیفتگی حسابرس
  • فاطمه جوانمرد، فریدون رهنمای رودپشتی*، شادی شاهوردیانی، حمیدرضا کردلوئی صفحات 23-55
    هدف این پژوهش ارایه الگوی کیفیت گزارشگری تقلب مبتنی بر رویکرد عدالت اجتماعی می باشد. پژوهش از منظر جهت گیری در حوزه پژوهش های کاربردی قرار دارد و از نظر فلسفه پژوهش، روش پژوهش از نوع آمیخته، یعنی ترکیبی از روش های کمی و کیفی است. رویکرد پژوهشی به لحاظ منطق گردآوری داده ها از نوع استقراء- قیاسی است و از لحاظ هدف در زمره پژوهش های اکتشافی قرار دارد. در بخش کیفی پژوهش، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به شناسایی و استخراج شاخص های موثر بر کیفیت گزارشگری تقلب مبتنی بر رویکرد عدالت اجتماعی پرداخته شد و پس از کدکذاری و طبقه بندی شاخص های شناسایی شده در ابعاد و مولفه های مربوط به خود، در بخش کمی، با استفاده از نظرسنجی از جامعه آماری شامل 15 نفر از خبرگان حوزه حسابرسی، پس از تایید روایی محتوایی به روش لاوشه و غربالگری و تایید شاخص های شناسایی شده به شیوه دلفی فازی، الگوی کیفیت گزارشگری تقلب مبتنی بر رویکرد عدالت اجتماعی در 4 بعد، 19 مولفه و 49 شاخص ارایه شد. همچنین با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی و تحلیل سلسله مراتبی و استفاده از نرم افزار اکسپرت چویس، ابعاد و مولفه های تایید شده، اولویت بندی شدند. نتایج اولویت بندی نشان داد که ابعاد عدالت اطلاعاتی، توزیعی، بین فردی و رویه ای به ترتیب بیشترین اهمیت را در کیفیت گزارشگری تقلب دارند و در مورد مولفه ها نیز، توجیه تصمیمات اطلاعاتی، مساوات، توزیع عادلانه اطلاعات، شفافیت و صداقت و صحت و کفایت اطلاعات، مهم ترین مولفه ها هستند.
    کلیدواژگان: تقلب، کیفیت گزارشگری تقلب، عدالت اجتماعی
  • حسن پورتقی، نعمت رستمی مازوئی*، محمود صمدی لرگانی، محمدرضا پورعلی صفحات 56-71
    این تحقیق با هدف تبیین نقش مدل‎های تجاری دیجیتال و محیط پویا در استفاده از سیستم حسابداری مدیریت با تاکید بر نقش میانجی ریسک پذیری مدیرعامل اجرا شد. جامعه آماری تحقیق مدیران عامل، مدیران مالی و حسابداران شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 387 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه تحقیق میان آنان توزیع و گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده توسط پرسشنامه ها به وسیله نرم افزار SPSS24  و Smart PLS3 با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. محیط پویا رابطه مثبت و معناداری با استفاده از سیستم حسابداری مدیریت و ریسک پذیری مدیرعامل دارد. مدل‎ تجاری دیجیتال رابطه مثبت و معناداری با استفاده از سیستم حسابداری مدیریت و ریسک پذیری مدیرعامل دارد. ریسک پذیری مدیرعامل در رابطه میان محیط پویا و استفاده از سیستم حسابداری مدیریت نقش میانجی و مثبتی دارند. ریسک پذیری مدیرعامل در رابطه میان مدل‎ تجاری دیجیتال و استفاده از سیستم حسابداری مدیریت نقش میانجی و مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، ریسک پذیری مدیرعامل، محیط پویا، مدل‎های تجاری دیجیتال
  • عمران بامری، محمدرضا شورورزی*، زهرا نوری توپکانلو صفحات 72-91
    رسوایی های مالی که در اواخر دهه 1990 و اوایل دهه 2000 بازارهای سهام در سراسر جهان را تکان داد، اعتماد به فرآیند گزارشگری مالی و در نتیجه بازارهای مالی را به شدت تضعیف کرد. تمرکز حسابرسی داخلی را که به طور سنتی بر روی کنترل ها و ریسک های عملیاتی و کمک به مدیریت در تصمیم گیری بود، به بهبود فرآیند حاکمیت شرکتی و کشف تقلب در مدیریت و شیوه های نامناسب حسابداری (از جمله مدیریت سود) جلب نمود. این مطالعه به بررسی این موضوع می پردازد که با تصویب دستورالعمل کنترل های داخلی و الزام استقرار واحد حسابرسی داخلی در واحدهای تجاری در ایران از سال1391، آیا حسابرسی داخلی منجر به کاهش مدیریت سود می شود یا خیر؟ دوره  زمانی این تحقیق بین سال های 1387 تا 1396 می باشد که شامل دو دوره، 5 سال قبل از الزامی شدن حسابرسی داخلی و 5 سال بعد از آن برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که  با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از آزمون F لیمر و هاسمن به کمک نرم افزار Eviews آزمون گردید. در این تحقیق با اقتباس از پژوهش مک نیکلز (2008) ، از درآمدهای احتیاطی به عنوان معیار اندازه گیری مدیریت سود استفاده شد. و برای آزمون فرضیه از داده های 109 شرکت استفاده گردیده است. نتایج ضرایب حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که اجرای حسابرسی داخلی بر مدیریت سود تاثیر معنادار و منفی داشته است.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، مدیریت سود، کنترل های داخلی، کیفیت گزارشگری مالی
  • فرشاد سبزعلی پور*، علی صیادی سومار، شیما شاه محمدی، زینب فضلعلی صفحات 92-109
    هدف از این تحقیق بررسی اثر بکارگیری تکنیک های حسابداری مدیریت بر پایداری شرکتی با تاکید بر نقش تعدیل کنندگی جهت گیری استراتژیک می باشد. برای اندازه گیری جهت گیری استراتژیک از مدل  تیودوسیو و همکاران (2012) و برای تکنیک های حسابداری مدیریت از مدل لبدوف (2019) استفاده شده است. ابزار تحقیق یک پرسشنامه استاندارد است که در اختیار بخش مالی شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران در سال 1401 قرار گرفته است، که پس از پیگیری های مکرر تعداد 91 پرسشنامه تکمیل و در اختیار گروه تحقیق قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها و فرضیه های تحقیق با استفاده از نرم افزارهای Smart Pls و Spss صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که جهت گیری استراتژیک اثر تکنیک های حسابداری مدیریت بر پایداری شرکت را کاهش می کند، چرا که در کشور ما به دلیل وجود بازار انحصاری تلاش برای نوآوری، رضایت مندی مشتری، رقیب محوری و کاهش بهای محصولات از سوی شرکت ها کمتر انجام می شود در نتیجه از میزان اثرگذاری تکنیک های حسابداری مدیریت بر پایداری شرکت ها کاسته می شود.
    کلیدواژگان: تکنیک های حسابدارای مدیریت، جهت گیری استراتژیک، پایداری شرکت
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 110-126
    فرهنگ شرکتی بیانگر طرز فکر کارکنان نسبت به وظایف محوله، ارزش های جاری و چشم انداز شرکت می باشد. براین اساس پژوهش حاضر تلاش دارد تا اثرات فرهنگ شرکتی بر پذیرش و به کارگیری رویه های حسابداری مدیریت در شرکت های تولیدی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده‎ها توصیفی-پیمایشی است. داده های پژوهش حاضر از طریق توزیع پرسش‎نامه بین حسابداران مدیریت/صنعتی 97 شرکت تولیدی جمع آوری شده است. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از رگرسیون چندگانه انجام شده است. ابعاد فرهنگ شرکتی استفاده شده در این پژوهش عبارتند از: فرهنگ نوآوری، فرهنگ انسان گرایی، فرهنگ تیم محور، فرهنگ جزیی نگر، فرهنگ ثبات، فرهنگ نتیجه گرا و فرهنگ تهاجمی می باشد. رویه های حسابداری مدیریت نوین استفاده شده در این پژوهش 15 مورد بود. براساس یافته های پژوهش حاضر چهار فرهنگ نوآوری، تیم محور، جزیی نگر و تهاجمی بر پذیرش و به کارگیری رویه های حسابداری مدیریت نوین اثر مثبت و معناداری دارند. در مقابل سه فرهنگ انسان گرایی، ثبات و نتیجه گرا بر پذیرش و به کارگیری رویه های حسابداری مدیریت نوین اثر معناداری ندارند. درکل، فرهنگ شرکتی از طریق فراهم ساختن بسترهای لازم برای پذیرش و به کارگیری رویه های حسابداری مدیریت نوین، می تواند باعث بهبود عملکرد شرکت های تولیدی شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ شرکتی، رویه های حسابداری مدیریت نوین، شرکت های تولیدی، بهبود عملکرد
  • شهرام سلیمانی، زهرا مرادی*، عبدالکریم مقدم صفحات 127-148
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل حسابداری مدیریت استراتژیک مبتنی بر توسعه ی پایگاه های اطلاعاتی حسابداری در شرایط بحران و اعتبارسنجی مدل مذکور بوده است. برای نیل به این هدف، از روش ترکیبی متوالی اکتشافی استفاده شد که داده ها در دو مرحله جمع آوری شد. در بخش کیفی با استفاده از روش داده بنیاد، از طریق مصاحبه ساخت یافته با 20 نفر از خبرگان که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند، داده ها جمع آوری و با استفاده از طرح نظام مند استراوس و کوربین کدها و مولفه های حسابداری مدیریت استراتژیک مبتنی بر توسعه ی پایگاه های اطلاعاتی حسابداری در شرایط بحران به دست آمد و در قالب مدل مفهومی داده بنیاد تدوین گردید. بر مبنای یافته های حاصل از مرحله ی کیفی، پرسشنامه و مدل اولیه طراحی شد که پس از سنجش روایی و پایایی آن این پرسشنامه از طریق مشارکت 267 نفر از مدیران و متخصصان شرکت های بورسی اجرا گردید و یافته های پژوهش نشان داد بیشترین پیش بینی کنندگی مدل، مربوط به متغیرهای محوری شامل فرهنگ سازی، اشتراک اطلاعات در شرکت ها، جهت دهی به استراتژی های شرکت ها از طریق سیستم های اطلاعات حسابداری و اعتمادسازی در میان لایه های مختلف شرکت می باشد.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت استراتژیک، توسعه پایگاه های اطلاعاتی حسابداری، نظریه داده بنیاد، شرایط بحران
  • محمدباقر صادقی، مرجان دامن کشیده*، علی یونسی، شهریار نصبیان، امیررضا کیقبادی صفحات 149-167

    کشور های درحال توسعه و به خصوص برخوردار از رانت منابع طبیعی با نا کارایی و اندازه ی بزرگ دولت مواجه هستند. در بسیاری از مواقع کشور های برخوردار از رانت منابع طبیعی جهت جبران کسری ساختاری، با کاهش هزینه های عمرانی اقدام به ایجاد مازاد تراز سرمایه ای در بودجه می کنند و مازاد سرمایه ای ایجاد شده را به هزینه های جاری تخصیص می دهند. این امر دارای تبعات پایدار منفی و بلندمدت برای رشد اقتصادی است. در بسیاری از کشور ها این رویکرد نیز قادر به جبران کل کسری تراز عملیاتی دولت نیست و کسری باقیمانده از طریق استقراض از خارج یا اقتصاد داخلی تامین می شود. در مطالعه حاضر به تحلیل تاثیر بدهی دولت بر رشد و رفاه جامعه تحت حاکمیت طلایی توسعه مالی طی دوره زمانی 1365-1399 و بکارگیری رویکرد آستانه ای انتقال ملایم (STAR) پرداخته شد. نتایج قسمت غیرخطی مدل نشان از وجود رابطه مثبت متغیر توسعه مالی با شاخص رشد و رفاه اقتصادی را نشان می دهد. همچنین متغیر های اندازه دولت، کسری بودجه دولت، شوک نفتی، نوسانات نرخ ارز و تحریم به ترتیب منجر به کاهش؛ 17 درصدی، 14 درصدی، 6 درصدی، 43 درصد و 2 درصدی رشد و رفاه اقتصادی می شوند. کانال اصلی اثرگذاری توسعه مالی، از طریق افزایش کارآیی سرمایه گذاری، کیفیت مقررات، کاهش تحریم های اقتصادی و شاخص های حاکمیتی انجام می گیرد. بنابراین می توان نحوه آزادسازی بازار های مالی، ضعف مدیریت نظام مالی و عدم شکل گیری بازار های مالی منسجم و بهره مندی از مقررات در کشور را، از دلایل کاهش کارآیی سرمایه گذاری از طریق تخصیص غیر بهینه منابع در کشور دانست. در نتیجه، باید توجه و اهتمام بیشتری در کشور، برای توسعه و کارآمد کردن بازار های مالی و در نتیجه تخصیص کارآ تر منابع و افزایش کارآیی سرمایه گذاری، انجام گیرد. همچنین باتوجه به وابستگی شدیدی بودجه دولت به درآمد های نفتی، باید این وابستگی کاهش و توجه به درآمد مالیاتی افزایش گردد.

    کلیدواژگان: بدهی دولت، رفاه اقتصادی، توسعه مالی، رویکرد آستانه ای
  • سید حسین سجادی، رحیم بنابی قدیم* صفحات 168-187
    با توجه به تصمیمات کارا و فرصت طلبانه مدیران برای بیشینه سازی ارزش شرکت یا منافع شخصی، رفتار هزینه و رفتار سود تقسیمی متاثر از هزینه های تعدیل منابع و هزینه های نگهداشت نقدینگی است. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی تاثیر چسبندگی هزینه بر چسبندگی سود تقسیمی با تاکید بر نگهداشت نقدینگی شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش همبستگی و پس رویدادی است. آزمون فرضیه های پژوهش، با داده های 154شرکت در فاصله زمانی 1392-1400 و با استفاده از مدل های رگرسیونی چند گانه، نشان داد که چسبندگی هزینه در سطح عملیاتی دارای تاثیر مثبت معنی دار و  در سطح هزینه کل و در سطح صنعت دارای تاثیر منفی معنی دار بر چسبندگی سود تقسیمی است و اثر تعاملی نگه داشت نقدینگی با چسبندگی هزینه در سطح عملیاتی، کل هزینه ها و در سطح صنعت، دارای تاثیر منفی  معنی دار بر چسبندگی سود تقسیمی است و سبب کاهش آن می شود.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه، چسبندگی سود تقسیمی، نگهداشت نقدینگی، رفتار نامتقارن
  • امید فرجی*، جواد حسینی، سمیه جهانی صفحات 188-202
    ریسک سقوط قیمت سهام در بازار یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران است. زیرا نمی توان آن را با تنوع دادن کاهش داد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رتبه ESG بر ریسک سقوط قیمت سهام است. بدین منظور نمونه ای مشتمل بر 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی 1393- 1399 انتخاب و آزمون شده است. نتایج با استفاده از روش رگرسیون چندگانه نشان می دهد که با افزایش رتبه بندی ESG، ریسک سقوط قیمت سهام کاهش پیدا می کند. علاوه بر این، رتبه بندی ESG با تاخیر یک ساله بر معیار چولگی منفی بازده سهام تاثیری ندارد. اما، نوسان پایین به بالا قیمت سهام را کاهش می دهد. همچنین، افزایش وقفه دو ساله رتبه بندی ESG، تاثیر عمده ای بر کاهش ریسک سقوط قیمت سهام ندارد. همچنین دریافتیم که محدودیت مالی بر رابطه بین رتبه بندی ESG و چولگی منفی بازده سهام تاثیر معناداری دارد. اما، بر رابطه رتبه بندی ESG و نوسان پایین به بالا تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: رتبه عوامل زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیت شرکتی (ESG)، ریسک سقوط سهام، محدودیت مالی
|
  • Mahdi Karimishahraki, Mohammadreza Poorali Lakaye *, Mahmod Samadi Pages 1-22

    Good audit quality plays an important role in corporate governance and provides independent assurance to investors and other stakeholders. Since the auditor known as the protector of the company's assets and shareholders' rights, its performance must be valid and reliable. On the other hand, narcissistic tendencies are common among auditors and these findings are worrying because narcissism is associated with various undesirable behaviors, including excessive risk-taking. The auditor's narcissism may cause problems in the negotiation process, delay the audit and negatively affect the effectiveness of the audit services. Based on this, the aim of this study is to investigate the relationship between negotiation strategies and audit quality with regard to the mediating role of auditor narcissism. The statistical sample studied in this research consists of 209 auditors from Isfahan city, who, using questionnaires: audit quality, Optimum negotiation strategies and Ames's narcissistic personality and structural equation modeling method, PLS software were tested. The results of the research showed that the dispute strategy has a positive effect indirectly through the mediating variable of narcissism, and the strategies: compromise, handing over and expanding the work plan indirectly have a negative effect on audit quality. However, no significant relationship found between problem solving strategy and audit quality indirectly through the mediating variable of narcissism, it is suggested to establish personality tests for the selection of auditors, CEOs and financial managers. So that the managers who are selected do not affect the quality of financial reporting far from personality disorders.

    Keywords: negotiation strategies, Audit quality, auditor narcissism
  • Fatemeh Jawanmard, Fereydon Rahnama *, Shadi Shahverdiani, Hamidreza Kordlouie Pages 23-55
    The purpose of this research is Presentation a Whistleblowing Quality Model based on SocialJustice Approach. In terms of orientation, the research is an applied research; In terms of research philosophy, the research method is a mixed type, that is, a combination of quantitative and qualitative methods. In terms of the logic of data collection, the research approach is inductive-deductive, and in terms of the goal, it is an exploratory research. In the qualitative part of the research, based on the content analysis approach, the indicators affecting the quality of Whistleblowing  based on the social justice approach were identified and extracted, and after coding and classifying the identified indicators in their respective dimensions and components, in the quantitative part, Using a survey of the statistical community including 15 experts in the field of auditing, after confirming the validity of the content by the Lawshe  method and screening and confirming the indicators identified by the fuzzy Delphi method, the Whistleblowing  quality model based on the social justice approach in 4 dimensions, 19 components And 49 indicators were presented. Also, using the paired comparisons questionnaire and hierarchical analysis and using the Expert Choice software, the approved dimensions and components were prioritized. The results of prioritization showed that informational, distributive, interpersonal and procedural dimensions of justice are the most important in the quality of Whistleblowing, and about the components, justification of informational decisions, equality, fair distribution of information, transparency and honesty and correctness and sufficient information is the most important component.
    Keywords: fraud, Whistleblowing Quality, Social Justice
  • Hassan Pourtaghi, Nemat Rostami *, Mahmoud Samadi Largani, Mohammadreza Pourali Pages 56-71
    This research carried out with the aim of explaining the role of digital business models and dynamic environment in the use of management accounting system, emphasizing the mediating role of CEO's risk taking. The statistical population of the research was the managing directors, financial managers and accountants of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, based on the Morgan table, 387 people selected as a sample and the research questionnaire was distributed and collected among them. The information collected by questionnaires analyzed by SPSS24 and Smart PLS3 software using structural equation modeling. The dynamic environment has a positive and significant relationship with the use of the management accounting system and the CEO's risk taking. The digital business model has a positive and significant relationship with the use of the management accounting system and the CEOs risk-taking. CEO's risk-taking has a mediating and positive role in the relationship between the dynamic environment and the use of management accounting system. CEO's risk-taking has a mediating and positive role in the relationship between digital business model and the use of management accounting system.
    Keywords: management accounting, CEO Risk Taking, Dynamic Environment, Digital Business Models
  • Omran Bamari, Mohammadreza Shoorvarzi *, Zahra Noori Pages 72-91
    The financial scandals that rocked stock markets around the world in the late 1990s and early 2000s severely undermined confidence in the financial reporting process, and thus the financial markets. The focus of internal audit, which was traditionally on operational controls and risks and assisting management in decision-making, brought to the improvement of the corporate governance process and detection of fraud in management and inappropriate accounting practices (including profit management). This study examines the issue that with the approval of the internal control directive and the requirement to establish an internal audit unit in business units in Iran since 2013, does internal audit lead to a decrease in profit management or not? The time of this research is between 2007 and 2016, which includes 2 periods, 5 years before the requirement of internal audit and 5 years after that for companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which is done using the multivariate regression analysis method. It was tested using the F test of Limer and Hausman with the help of Eviews software. In this research, adapted from McNichols (2008), discretionary income used as a measure of earnings management. In addition, the data of 109 companies have been used to test the hypothesis. The results of the coefficients from the hypothesis test showed that the implementation of internal audit had a significant and negative effect on profit management.
    Keywords: Internal audit, Profit Management, Internal Controls, quality of financial reporting
  • Farshad Sabzalipour *, Ali SAYADISOUMAR, Shima Shamohamadi, Zeynab Fazlali Pages 92-109
    The purpose of this research is to investigate the effect of the application of management accounting techniques on the sustainability of the company with the moderating role of strategic orientation. The Teodosio et al. model (2012) is used to measure the strategic orientation, and the Lebedov model (2019) is used for management accounting techniques.The tool of this research is a standard questionnaire that was provided to the financial department of the manufacturing companies admitted to the Tehran stock market in 1401. After repeated follow-ups, 91 questionnaires were completed and provided to the research group.Data analysis and research hypotheses have been done using Smart Pls and Spss software.The results of the research showed that the strategic orientation reduces the effect of management accounting techniques on the company's sustainability. Because in our country, due to the existence of a monopoly market, the effort for innovation, customer satisfaction, the main competitor, and reducing the price of products is less done by the companies, as a result, the effectiveness of management accounting techniques on the sustainability of the companies' is reduced.
    Keywords: management accounting techniques, Strategic Orientation, company sustainability
  • Mohammad Nazaripoor *, Babak Zakizadeh Pages 110-126
    The firm culture expresses the way people feel about the work they do, organizational values ​​and the vision of the firm. Therefore, this study attempts to investigate the effects of firm culture on the adoption and implementation of modern management accounting practices in manufacturing firms. This study is practical in nature and is considered as a descriptive-exploratory in terms of data collection method. The required data collected through the distribution of questionnaires among management/cost accountants of 97 manufacturing firms. Multiple regression has been used to analyze the research data. The dimensions of firm culture used in this research are: innovation culture, people orientation culture, team-based culture, attention to details culture, stability culture, outcome orientation culture and aggressive culture. There were 15 modern management accounting practices used in this research. According to the research findings, four cultures of innovation, team-based, attention to details and aggressive have a positive and significant effect on the adoption and implementation of modern management accounting practices. In contrast, the three cultures of people orientation, stability, and outcome orientation do not have a significant effect on the adoption and implementation of modern management accounting practices. In general, firm culture can improve the performance of manufacturing firms by providing the necessary requirements for adoption and implementation of the modern management accounting practices
    Keywords: Firm Culture, Modern Management Accounting Practices, Manufacturing Firms, Performance Improvement
  • Shahram Soleimani, Zahra Moradi *, Abdolkarim Moghadam Pages 127-148
    The main objective of this research was to design a strategic management accounting model based on the development of accounting databases in crisis conditions and to validate the model. To achieve this objective, an exploratory sequential combination method was used, and the data was collected in two stages. In the qualitative part, using the Foundation's data method, through structured interviews with 20 experts who selected by theoretical sampling, data was collected and using the systematic design of Strauss and Corbin, codes and components were collected. Strategic management accounting based on the development of accounting databases was obtained in crisis conditions and compiled in the form of a conceptual data model of the foundation. Based on the findings from the qualitative stage, a questionnaire and a preliminary model were designed, and after measuring its validity and reliability, this questionnaire was implemented through the participation of 267 managers and specialists of listed companies, and the findings of the research showed The most predictive model is related to key variables including culture-building, information sharing in companies, orientation to companies' strategies through accounting information systems and trust building among different layers of the company.
    Keywords: Strategic Management Accounting, Development of Accounting Databases, Grounded Theory, Crisis Conditions
  • Mohamadbagher Sadeghi, Marjan Damankeshideh *, Ali Younessi, Shayar Nassabian, Amirreza Keyghobadi Pages 149-167

    Developing countries, especially those with the rent of natural resources, are facing the inefficiency and large size of the government. In many cases, in order to compensate for the structural deficit, countries with natural resource rent create a capital balance surplus in the budget by reducing construction costs and allocate the created capital surplus to current expenses. This has long-term negative lasting consequences for economic growth. In many countries, this approach is not able to compensate the total deficit of the operating balance of the government, and the remaining deficit is financed through borrowing from abroad or the domestic economy. In this study, the impact of government debt on the growth and welfare of the society under the golden rule of financial development during the period of 1365-1399 and the application of the soft transfer threshold approach (STAR) was analyzed. The results of the non-linear part of the model show the existence of a positive relationship between the financial development variable and the economic growth and welfare index. Also, the variables of government size, government budget deficit, oil shock, exchange rate fluctuations and sanctions respectively lead to a decrease; 17%, 14%, 6%, 43% and 2% are economic growth and prosperity. The main channel of influencing financial development is done through increasing investment efficiency, quality of regulations, reducing economic sanctions and governance indicators. Therefore, the way of financial market liberalization, the weakness of financial system management and the lack of formation of coherent financial markets and the benefit of regulations in the country can be considered as the reasons for the reduction of investment efficiency through the non-optimal allocation of resources in the country. As a result, more attention and diligence should be done in the country to develop and make the financial markets more efficient, and as a result, allocate resources more efficiently and increase investment efficiency. Also, due to the strong dependence of the government budget on oil revenues, this dependence should be reduced and attention to tax income should be increased.

    Keywords: Government debt, Economic Prosperity, Financial Development, The final threshold approach
  • Seyed Hosein Sajadi, Rahim Bonabi Ghadim * Pages 168-187
    Deciding on resource adjustment costs in terms of efficient decisions or opportunistic behaviors of managers, on the other hand, the existence of liquidity in the company to meet the expectations of shareholders, increase the company's value or to promote the personal interests of managers, can be effect cost behavior and consequently dividend behavior.  Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of cost stickiness on dividend stickiness with emphasis on maintaining the cash holdings of companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research is applied in terms of purpose and correlation and post-event in terms of method. In order to test the research hypotheses, 154 companies were selected in the period 2013-2021 and analyzed using multiple regression models. The results showed that cost stickiness at the operational level has a significant positive effect and at the total cost level and at the industry level has a significant negative effect on dividend stickiness which indicates the ability to control and manage operating costs and the involvement of managerial decisions in adjusting resources using the main operations of production and sales of the company. The interaction effect of cash holdings with cost stickiness at the operational level, total costs and at the industrial level has a negative effect on dividend stickiness
    Keywords: Cost Stickiness, Dividend Stickiness, cash holdings, Asymmetric Behavior
  • Omid Faraji *, Javad Hoseini, Somayeh Jahani Pages 188-202
    Stock price crash risk is one of the main concerns of investors since it cannot be mitigated through portfolio diversification. The purpose of this research was to investigate the effect of (ESG) rating on stock price crash risk. A sample of 129 companies listed on the Tehran Stock Exchange was selected and tested for the period 2014 to 2020. The results of multiple regression analysis showed that ESG rating is negatively associated with stock price crash risk. The one-year lag ESG rating had no significant effect on the negative coefficient of skewness, but was negatively associated with down-to-up volatility. In addition, the two-year lag of ESG rating had no significant effect on stock price crash risk. The results also showed that financial constraints have a significant effect on the relationship between ESG rating and negative coefficient of skewness. However, it did not affect the relationship between ESG rating and down-to-up volatility.
    Keywords: environmental, social, and Governance (ESG) Rating, Stock Price Crash Risk, Financial Constraint