فهرست مطالب

دانش انتظامی سمنان - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا زرگر*، جلیل موقوفه ئی صفحات 8-28
    بروز و ظهور رسانه های نوپدید(شبکه ها و پیام رسان های اجتماعی)و رشد و گسترش فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، جوامع را با تحولات و پیامدهای گوناگونی روبرو کرده است.تحقق تمدن نوین اسلامی مطابق با بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیازمند توجه به ضرورت های آن می باشد. پلیس یکی از نهادهایی است که با توجه به ویژگی ذاتی وظایف خود در کشور، به شکل مستقیم با مردم برخورد و علاوه بر تامین آسایش و امنیت، وظیفه حفظ و حراست از جان، مال و ناموس مردم را بر عهده دارد.رسانه ها در زمانه حاضر به میزانی گسترده و تاثیرگذار شده اند که تلاش تمامی دولت ها و سیاستمداران ارایه راه حل هایی جهت استفاده بهینه از آن است. از مهمترین راه حل های موجود در دنیا ارتقای سواد رسانه ای شهروندان جامعه می باشد.این مطالعه نیز با هدف تبیین و تشریح اهمیت ارتقای سواد رسانه ای پلیس با تکیه بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها مقاله ها،کتاب ها و منابع اینترنتی مرتبط با موضوع می باشد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد با توجه به اینکه ارتقای علم و پژوهش، معنویت و اخلاق و سبک زندگی ایرانی-اسلامی از مهمترین توصیه ها در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی می باشد و پلیس به دلیل وظایف شغلی خود همواره در معرض بسیاری از آسیب ها و تهدیدات قرار دارد؛ افزایش دانش کارکنان فراجا و خانواده آنها در زمینه بهره گیری از رسانه ها به خصوص رسانه های نوظهور و همچنین مواجهه فعالانه با پیام های رسانه ای به منظور حفظ معنویت،اخلاق و سبک زندگی ایرانی اسلامی از مهمترین ضرورت های آموزشی کارکنان فراجا برای افزایش بصیرت و پیروزی در جنگ نرم است.
    کلیدواژگان: پلیس، سواد رسانه ای، بصیرت، جنگ نرم، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، زهرا شمسی زاد، معصومه حاجی مطلبی صفحات 29-51

    عدالت و انصاف به عنوان دو مولفه اصلی مورد قبول عقلاء و همچنین ملل متمدن برای تحدید قدرت و رفتار حاکمان و مجریان با مردم است که نوعا رعایت آن توسط تمامیت حاکمیت بالتبع مشروعیت مردمی را به عنوان مهمترین نتیجه به دنیال خواهد داشت. در این مقاله در پی آن هستیم که با رویکردی توصیفی تحلیلی در عین حال کاربردی بدین سوال پاسخ دهیم آیا عدالت و انصاف نقشی موثری در عملکرد و ماموریت های پلیسی به عنوان ضابط عام دستگاه عدالت کیفری می تواند داشته باشد؟ در پاسخ باید گفت: با عدول از متغیر «موثر» به نظر می توان نقشی «تعیین کننده» در بالا بردن راندمان کاری پیش داشته باشد. یافته های پژوهشی نشان می دهد: پلیس با رویکردهای اجتماع محوری به نوعی باید در حوزه ماموریت های قانونی خود باعث شود علاوه بر اینکه مردم درگیر این فعالیت ها می شوند به نوعی راندمان کاری آن با افزایش امنیت مرد محور نمود بیشتری دارد و در نهایت یکی دیگر از نتایج حاصله این است که باعث می شود در رفتار با مردم با عدالت و انصاف بیشتری عمل کنند به عنوان ضابط دادگستری و بالعکس نیز مردم قضاوت منصفانه تری نسبت به عملکرد پلیس خواهند داشت.

    کلیدواژگان: عدالت، انصاف، پلیس، دستگاه عدالت کیفری، قانون
  • نجمه شیخ زاده* صفحات 52-64
    پدیده فساد اداری، در دنیای امروز و به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به عنوان یکی از مهم ترین موانع پیشرفت جامعه، مطرح شده است. این پدیده صدمات جبران ناپذیری را بر سرعت حرکت چرخ توسعه جامعه ایجاد کرده و مسیر توسعه و پیشرفت را مسدود و محدود می سازد.آنچه در تمامی تعاریف از فساد اداری مشترک می باشد، نوعی هنجارشکنی و تخطی از هنجارهای اخلاقی و قانونی در عملکرد اداری و سازمانی است و ازاین رو فساد اداری و تعریف آن تابعی از هنجارهای موردقبول در هر جامعه و فرهنگ می باشد. در مبار زه با فساد علاوه بر اصلاحات سازمانی و نهادی، نیاز به مجموعه ای عمیق و اصیل از ارزش های اخلاقی است. در این مقاله که به صورت مروری گردآوری شده است سعی گردیده با بازشناسی مفهوم فساد اداری، علل و انگیزه های بروز این پدیده و پیامدها و راه های کنترل آن موردبحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: فساد، فساد اداری، نظام اداری
  • محمد جوان بخت*، حامد عابدی فیروزجائی، محدثه صادقیان لمراسکی صفحات 65-78
    زمینه و هدف

    همزمان با تحولات اقتصادی جوامع و افزایش ناهنجاری اجتماعی و به دنبال آن، افزایش بیماری های روانی، پلیس به متخصصان خط مقدمی تبدیل شده است که این افراد را در زمان بحران مدیریت میکنند. این مقاله به بررسی و اظهار نظر در مورد مسایل مطرح شده پیرامون این پدیده می پردازد؛ چرا که هم نیروهای پلیس و هم سیستمهای بهداشت روانی را تحت تاثیر قرار میدهد. دو اصل اساسی این منطق را برای پلیس فراهم میکند که مسیولیت افراد مبتلا به بیماریهای روانی را بر عهده بگیرد: یکی قدرت و اختیار آنها برای حفاظت از امنیت و رفاه جامعه، و دیگری، تعهدات ذاتی آنها برای حفاظت از افراد نابرخودار از سلامت روانی. 

    روش تحقیق:

     این پژوهش کاربردی است و با شیوه توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای نقش پلیس در رعایت حقوق نابرخورداران از سلامت روانی را بررسی کرده است.

    نتایج و یافته ها

    پلیس اغلب نقش دروازه بان را در تصمیم گیری در مورد این که آیا فرد مبتلا به بیماری روانی که مورد توجه آنها قرار گرفته است باید وارد سیستم بهداشت روانی یا سیستم عدالت کیفری شود، ایفا میکند. نوشتار حاضر انواع تیمهای بحران سیار را توصیف میکند که از پلیس، متخصصان سلامت روان، یا هر دو تشکیل شده اند. نیاز به آموزش افسران پلیس در تشخیص بیماریهای روانی و آگاهی از چگونگی دسترسی به منابع سلامت روان مورد تاکید قرار میگیرد. همکاری بین سازمان پلیس و نظام سلامت روان بسیار مهم است و حوزه های مختلف تخصص هر یک باید شناخته و معرفی شود و نباید باعث سردرگمی شود.

    کلیدواژگان: پلیس، بیماری روانی، مجرم انگاری، سیستم عدالت کیفری
  • کاظم قهرمانلوالستی*، محمد روحانی مقدم صفحات 79-97

    امنیت اموال و مالکیت در اکثر نظام های حقوقی دنیا به عنوان یک خط قرمز حاکمیت ها مورد شناسایی قرار گرفته است. معمولا سرقت از جمله جرایمی است تمامی حاکمیت ها ضمانت های اجرایی کیفری قوی برای آن در نظر گرفته اند. که در فقه اسلامی ضمن تقسیم بندی سرقت به حدی و تعزیری که هریک شاخص های خاص خود را دارند. برای آن مجازات های متنوعی در نظر گرفته است که در سرقت تعزیری «حالت اضطرار» به عنوان یکی از عوامل رافع مسیولیت کیفری است. در این مقاله با رویکردی توصیفی تحلیلی از طریق روش کتابخانه ای و اسنادی در پی پاسخ به این سوال هستیم: براساس شاخص های فقهی و حقوق کیفری اضطرار در سرقت حدی نوعا موجب مسیولیت است یا خیر؟ به نظر می رسد در سرقت حدی با در نظر گرفتن قاعده دراء موضوع ماده (120) ق.م.ا.92 و اصل برایت فرد را از مسیولیت کیفری مبرا می سازد ولی به عقیده نگارندگان ضمنان مدنی در شرایط اوضاع احوال عادی پابر جا خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرقت حدی، تعزیری، مسئولیت کیفری، اضطرار، مجازات
  • ساحل کرمی*، سحر عراقی، میترا سعدالدین صفحات 98-108

    انسان از آغاز حیات تا رسیدن به سن بلوغ مراحل متعددی از رشد را طی می کند که برخورداری از خصوصیات زیستی و روانی مطلوب و ورود موفقیت آمیز به زندگی اجتماعی و همنوا شدن با ارزش ها ، هنجارها و الگوهای پذیرفته شده رفتار اجتماعی مستلزم آن است که وی مراحل رشد را به نحو مطلوب پشت سر بگذارد . چنانچه عوامل مرتبط با رشد ، در مراحل مختلف رشد وی دچار اختلال شوند ، کودک و نوجوان در معرض خطر انحراف از مسیر انطباق با ارزش ها ، هنجارها و الگوهای پذیرفته شده قرار می گیرد . کودکی دورانی آکنده از لحظه های آینده ساز است . اگر شرایط رشد سالم برای کودک فراهم شود این رشد سیری مثبت به خود می گیرد و اگر چنین شرایطی فراهم نشود کودک در معرض خطر انحراف از مسیر رشد سالم قرار می گیرد . ملاحظه حقوق مختلفی که برای کودکان در اسناد بین المللی تصریح شده و بررسی وضعیت کودکان و نوجوانان بزهکار و نقض بسیاری از حقوق مذکور درخصوص آن ها نشان می دهد که نقض حقوق رشد مدارانه، کودکان را در معرض خطر ارتکاب جرم قرار می دهد . تمامی ابعاد رشد کودک اعم از جامعه پذیری و کنترل وی به نحوی با خانواده مرتبط است و اختلال در هر یک از زمینه های کارکردی خانواده ؛ کودکان و نوجوانان را در معرض خطر گرایش به بزهکاری قرار می دهد.

    کلیدواژگان: جرم شناسی رشد، مجرمیت بالقوه، بزهکاری کودکان و نوجوانان
|
  • Mohammadreza Zargar *, Jalil Moghoufeyi Pages 8-28
    The emergence of new media (social networks and messengers) and the growth and expansion of communication and information technologies have faced societies with various developments and consequences. The realization of the new Islamic civilization, according to the statement of the second step of the Islamic revolution, requires attention to its necessities. The police is one of the institutions that, due to the inherent nature of its duties in the country, deals directly with the people and in addition to providing comfort and security, it is responsible for protecting the life, property and honor of the people. They have become so widespread and effective that the efforts of all governments and politicians is to provide solutions for its optimal use. One of the most important solutions in the world is to improve the media literacy of the society's citizens. This study was also conducted with the aim of explaining and explaining the importance of improving the media literacy of the police based on the statement of the second step of the Islamic revolution. The present research method is descriptive-analytical and data collection tools are articles, books and internet resources related to the subject. The results of the study showed that the promotion of science and research, spirituality, morals and the Iranian-Islamic lifestyle is one of the most important recommendations in the statement of the second step of the Islamic Revolution, and the police are always exposed to many harms and threats due to their job duties Increasing the knowledge of Faraja employees and their families in the field of using media, especially emerging media, as well as actively facing media messages in order to preserve spirituality, morals and Iranian Islamic lifestyle is one of the most important educational needs of Faraja employees to increase insight and win in the soft war
    Keywords: Police, Media Literacy, Insight, soft war, Statement of the Second Step of the Islamic Revolution
  • MohammadReza Mousavifard *, Shamcizad Zahra, Massoumeh Hajimotallebi Pages 29-51

    Justice and fairness are the two main components accepted by intellectuals as well as civilized nations to limit the power and behavior of rulers and executives with the people. In this article, we seek to answer this question with a descriptive, analytical, yet practical approach: can justice and fairness play an effective role in the performance and missions of the police as the general officer of the criminal justice system? In response, it should be said: by avoiding the "effective" variable, it seems that it can play a "determining" role in increasing work efficiency. The research findings show that: the police, with community-oriented approaches, should in some way be in the field of their legal missions. In addition to the fact that people are involved in these activities, its work efficiency is more man-centered with the increase in security, and finally, another result is that it makes them act with more justice and fairness as bailiffs in treating people. Justice and vice versa, people will have a fairer judgment about the performance of the police

    Keywords: Justice, fairness, Police, Criminal Justice System, law
  • Najmeh Sheykhzadeh * Pages 52-64
    The phenomenon of administrative corruption, in today's world and especially in developing countries, has been raised as one of the most important obstacles to the progress of society. This phenomenon causes irreparable damage to the speed of movement of the development wheel of the society and blocks and limits the path of development and progress. What is common in all definitions of administrative corruption is a kind of norm breaking and violation of moral and legal norms in administrative performance and It is an organization and therefore administrative corruption and its definition is a function of accepted norms in every society and culture. In the fight against corruption, in addition to organizational and institutional reforms, a deep and original set of moral values is needed. In this article, which has been compiled as a review, it has been tried to recognize the concept of administrative corruption, the causes and motivations of this phenomenon, and the consequences and ways of controlling it.
    Keywords: corruption, Administrative Corruption, Administrative System
  • Mohammad Javanbakht *, Hamed Abedi Firoozjaee, Mohaddeseh Sadeghian Lamraskei Pages 65-78
    Background and purpose

    At the same time as the economic changes of the societies and the increase of social abnormality, followed by the increase of mental illnesses, the police have become the frontline specialists who manage these people in times of crisis. This article examines and comments on the issues raised around this phenomenon; Because it affects both police forces and mental health systems. Two basic principles provide this logic for the police to take responsibility for people with mental illnesses: one is their power and authority to protect the safety and well-being of society, and the other is their inherent obligations to protect mentally ill people.

    Research method

    This research is practical and has investigated the role of the police in respecting the rights of the mentally ill with a descriptive-analytical method and the tool of library information collection.

    Results and findings

    The police often play the role of gatekeepers in deciding whether a person suffering from a mental illness who has come to their attention should enter the mental health system or the criminal justice system. This article describes the types of mobile crisis teams that are composed of police, mental health professionals, or both. The need to train police officers in diagnosing mental illnesses and knowing how to access mental health resources is emphasized. Cooperation between the police organization and the mental health system is very important and the different areas of expertise of each should be known and introduced and should not cause confusion.

    Keywords: Police, mental illness, criminalization, criminal justice system
  • Kazem Ghahramanlo Alasty *, Mahammad Rohani Moghadam Pages 79-97

    Security of property and ownership has been identified as a red line of governments in most legal systems of the world. Usually theft is one of the crimes, all governments have considered strong criminal enforcement guarantees for it. In Islamic jurisprudence, theft is divided into limits and punishments, each of which has its own indicators. Various punishments have been considered for that, which in Ta'ziri theft, "state of emergency" is one of the factors that mitigate criminal liability. In this article, we are looking for an answer to this question with a descriptive and analytical approach through the library and documents method based on jurisprudence and criminal law, does urgency in the theft of Hadi usually lead to responsibility or not? It seems that in Hadi theft, taking into account the rule of Dara, the subject of Article (120) of the 92. and the principle of innocence, it exempts the person from criminal responsibility, but according to the authors, it will be valid under normal circumstances.

    Keywords: limited theft, criminal liability, emergency, punishment
  • Sahel Karami *, Sahar Araghi, Mitra Sadodin Pages 98-108

    From the beginning of life until reaching the age of puberty, a human goes through several stages of growth, which requires having desirable biological and psychological characteristics and successfully entering social life and aligning with accepted values, norms and patterns of social behavior. He will go through the stages of growth in a favorable way. If the factors related to growth are disrupted in different stages of his development, the child and adolescent are at risk of deviating from the path of conformity with accepted values, norms and patterns. Childhood is a time full of future-making moments.If the conditions for healthy growth are provided for the child, this growth will be positive and if such conditions are not provided, the child is at risk of deviating from the path of healthy growth. Considering the various rights stipulated for children in international documents and investigating the situation of delinquent children and teenagers and the violation of many of the aforementioned rights regarding them, it shows that the violation of the rights of proper development puts children at risk of committing crimes. All aspects of the child's development, including his sociability and control, are related to the family in some way, and disruption in any of the family's functional areas; It puts children and teenagers at risk of delinquency.

    Keywords: Developmental criminology, Potential criminality, Delinquency of children, adolescents