فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 7, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم نظامی، مجتبی امیری مجد*، محمد قمری، مسعود اسدی صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    ناباروری در سراسر جهان و در همه فرهنگ ها به عنوان یک تجربه استرس زا و بحرانی و تهدیدکننده برای ثبات فردی، زناشویی، خانوادگی و اجتماعی شناخته شده است و علاوه بر مشکلات جسمانی، با مجموعه ای از علایم روانی نیز همراه شده است. هدف از پژوهش مقایسه ی کیفی ازدواج پایدار رضایتمند و ازدواج های همراه با نارضایتی در زوج های نابارور بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش با شیوه کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، مشارکت کنندگان با توجه به معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری درنهایت 18 زوج نابارور دارای ازدواج رضایتمند و پایدار و 15 زوج نابارور در ازدواج همراه با نارضایتی مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند و داده ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند.

    یافته ها

    ماحصل مرحله ی کدگذاری باز، رسیدن به 202 کد اولیه، 84 مقوله فرعی و 8 مقوله اصلی و یک مقوله ی مرکزی بود. مقوله ی مرکزی در این پژوهش ناباروری: پویشی برای تجربه ی عشق اصیل و متعهدانه در ازدواج و یا نارضایتی و فروپاشی آن است. تحلیل داده ها نشان داد که عوامل محافظت کننده و خطرساز موثر بر ازدواج پایدار رضایتمند و ازدواج های همراه با نارضایتی در سه حیطه ی عوامل درون فردی، عوامل بین فردی و زوجی و عوامل مرتبط با منظومه ی خانواده تعریف شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، رسیدن به پذیرش ناباروری و تجربه ی عشق اصیل و متعهدانه در ازدواج یا نارضایتی و فروپاشی آن، در زوجین نابارور اتفاقی نیست بلکه با انتخاب و اقدام سازنده و فعالانه و یا به کارگیری راهبردهای غیر موثر ایجادشده و فرایندی است فردی، خانوادگی و تعاملی که زوجین نابارور می توانند با تلاش آگاهانه جهت رشد و تعالی ازدواج و مراقبت از آن، همراهی، اتحاد زوجی و کسب مهارت های زوجی و راهبردهای کارآمد در راستای سلامت و شادکامی اقدام کرده و درنهایت رضایت و پایداری در ازدواج را کسب نمایند و مانع ایجاد نارضایتی و فروپاشی ازدواجشان گردند.

    کلیدواژگان: ازدواج، رضایت زناشویی، زوجین، ناباروری، کیفی
  • رقیه مسلمی، خدیجه ذوالقدر*، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 19-31
    زمینه و هدف

    در تمام دوران حیات بشری، امنیت از نیازهای اصلی انسان محسوب شده و اهمیت آن در دوران مدرن تااندازه ای افزایش یافته است که به تعبیر برخی از صاحب نظران، کارویژه و بی بدیل حکومت ها در جهان مدرن امروزی، استقرار امنیت است  باتوجه به اهمیت امنیت و احساس امنیت، تحقیق حاضر به بررسی میزان احساس امنیت اجتماعی و شناخت مهم ترین عوامل مرتبط با آن پرداخته است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و از منظر ماهیت و روش اجرا، توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است که داده های آن از طریق پرسش نامه استاندارد COS جنارو و همکاران (2007) و همچنین پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شده است که روایی صوری این پرسش نامه از طریق متخصصان و روایی سازه ای و پایایی آن بعد از انجام یک سری اصلاحات و محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 82/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق، کلیه جوانان 20-35 سال ساکن شهر تبریز بوده که حجم نمونه ای با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 400 نفر با شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل دادها حاکی از این بوده که اگر از فناوری ارتباطات و اطلاعات به درستی استفاده شود، می تواند به عنوان ابزار توانمندسازی در جهت توسعه امنیت اجتماعی جامع تر، مطرح شود. ضریب همبستگی محاسبه شده بین میزان استفاده از فناوری اطلاعات با متغیر احساس امنیت اجتماعی برابر با (115/0) و سطح معنی داری آن (021/0) می باشد که بیانگر این است که بین دو متغیر رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. در بین ابعاد احساس امنیت اجتماعی، کمترین احساس امنیت مربوط به بعد امنیت اخلاقی و بیشترین احساس امنیت مربوط به بعد امنیت جانی است.

    نتیجه گیری

    حاکی از این بوده که رابطه معنادار و مستقیمی بین میزان استفاده از فناوری اطلاعات با احساس امنیت اجتماعی وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، احساس امنیت، فناوری اطلاعات
  • فرزانه خجسته عباسی، هاجر تاروردی زاده*، سید جلال یونسی صفحات 32-43
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و راهبردهای یادگیری فراشناختی بر پایستگی تحصیلی دانشجویان شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 طراحی و اجرا شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری اجرا شد جامعه پژوهش شامل دانشجویانی بود که در سال 1400 در تهران مشغول تحصیل بودند؛ برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. در گروه های آزمایش1 و آزمایش 2 و گروه کنترل جایگزین شدند. ابتدا پیش آزمون برای هر سه گروه اجرا، سپس به یک گروه آموزشی، راهبردهای یادگیری شناختی و به گروه دیگر آزمایشی، راهبردهای یادگیری فراشناختی آموزش داده شد؛ اما در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت و در آخر از هر سه گروه پس آزمون گرفته شد. پرسشنامه به کار رفته در پژوهش، پرسشنامه پایستگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته استفاه شد.

    یافته ها

    تعامل مراحل با گروه آزمایش در سه مرحله اندازه گیری در پایش تحصیلی (78/8=F، 001/0 =P) موثر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با توجه به میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون و مقایسه آن ها با گروه کنترل، میزان پایستگی تحصیلی دانشجویان افزایش یافته است و همچنین پس از یک ماه آزمون پیگیری گرفته شد که در آن هم تغییرات پس آزمون پایدار و ثابت باقی مانده بود

    کلیدواژگان: پایستگی تحصیلی، راهبردهای یادگیری شناختی، فراشناختی خودتنظیمی
  • سمانه واعظی، کلثوم اکبرنتاج بیشه*، محمدکاظم فخری صفحات 44-57
    زمینه و هدف

    نیازهای زندگی امروز، انسان ها را با فشارهای متعددی روبرو نموده که کنارآمدن موثر با آن ها، نیازمند توانمندی های روانی- اجتماعی می باشد. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی درمانگری گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمانگری گروهی شناختی رفتاری بر نظم جویی هیجان، سرمایه های روانشناختی و راهبردهای کنارآمدن دانشجویان بود.

    روش پژوهش:

     روش این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دوره دوماهه پیگیری با گروه گواه بود. یک نمونه 75 نفری از دانشجویان که دارای ملاک های ورود به تحقیق بودند به روش در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه مساوی (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. جلسات کارگاه ها، هرکدام هفته ای یک بار در 12 جلسه 90 دقیقه ای برگزار گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از نظم جویی هیجان فرم کوتاه (گارنفسکی و کرایج، 2006)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و آولیو، 2007) و پرسشنامه راهبردهای کنارآمدن (فولکمن و لازاروس، 1988).

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین دو مداخله بر نظم جویی هیجان (440/0 = P) تفاوت معنی داری یافت نشد، اما برای متغیرهای سرمایه های روانشناختی (024/0 = P) و راهبردهای کنارآمدن (0001/0 < P) مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد از شناختی رفتاری موثرتر بود و این تفاوت اثربخشی در مرحله پیگیری بر نظم جویی هیجان (840/0 = P)، سرمایه های روانشناختی (680/0 = P) معنی دار نبود اما برای راهبردهای کنارآمدن (044/0 = P) معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان گفت که درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمانگری شناختی رفتاری دو مداخله مفید جهت کمک به دانشجویان است.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی رفتاری، نظم جویی هیجان، سرمایه روانشناختی، راهبردهای کنارآمدن
  • سمانه کشمیری، عباس خورشیدی*، علیرضا عراقیه، نادر برزگر، اسفندیار دشمن زیاری صفحات 58-69
    زمینه و هدف

    دانش آموزان با مهارت یابی می توانند به درک عمیق تری از آموخته های خود دست یابند و برای ساختن آینده ای بهتر آماده شوند. پژوهش حاضر با هدف ارایه ارایه الگوی سیاست گذاری آموزشی مهارت آموزی دانش آموزان دوره اول متوسطه انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر داده ها، آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) واز نظر ماهیت در بعد کیفی، داده بنیاد سیستمی (پارادایمی) بوده و در بعد کمی، پیمایشی مقطعی بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاه و خبرگان که دارای پژوهش هایی در زمینه مهارت آموزی  بود و در بخش کمی شامل کلیه معلمان دوره اول متوسطه آموزش و پرورش استان مرکزی که دارای تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا دررشته علوم تربیتی  به تعداد 500 نفر بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی آگاهانه هدفمند از نوع نظری بوده و با تعداد 15 نفر خبره شدند به اشباع نظری رسید؛ در بخش کمی حجم نمونه بر اساس فرمول تعیین حجم مورگان تعداد 217 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر پس از کدگذاری باز و محوری ابزار سنجش حاصل شده، در قالب یک فرم تنظیم و برای خبرگان جهت کدگذاری انتخابی ارسال و مورد اعتبار سنجی قرار گرفت و بر این اساس پرسشنامه محقق ساخته طراحی و میان نمونه آماری بصورت تصادفی انتخاب شده توزیع گردید. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    برای این در نتیجه، 5 بعد، 20 مولفه 118 شاخص برای الگوی سیاست گذاری آموزشی مهارت آموزی دانش آموزان نهایی شد.

    نتیجه گیری

    پس از تایید نهایی و اولویت بندی خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم شده، و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد

    کلیدواژگان: الگو، سیاست گذاری، مهارت آموزی، دانش آموزان متوسطه
  • سحر شریعتی، قدرت الله عباسی*، بهرام میرزاییان صفحات 70-83
    زمینه و هدف

    شیوع چاقی و اضافه وزن به میزان هشدار دهنده ای در ایران نیز رو به افزایش است که این مساله می تواند پیامدهای مختلف روان شناختی را برای افراد چاق به همراه بیاورد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر خوردن بر ناگویی هیجانی و تمایزیافتگی خود زنان دچار اضافه وزن بود. 

    روش پژوهش:

     طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش، شامل کلیه زنان دچار اضافه وزن شهرستان گنبدکاووس بود که در نیمه نخست سال 1400 به کلینیک های درمان اضافه و چاقی این شهر مراجعه نمودند. از جامعه آماری پژوهش، یک گروه نمونه متشکل از 30 زن دارای اضافه وزن که به روش هدفمند انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر خوردن) (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. سپس زنان دچار اضافه وزن گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته یک جلسه آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر خوردن قرار گرفتند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو و همکاران (2007) و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر (1988) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معنادار از لحاظ بهبود دشواری شناسایی احساسات (16/8=F، 001/0>P)، دشواری در توصیف احساسات (83/10=F، 001/0>P)، و تفکر معطوف به بیرون (89/10=F، 001/0>P)، واکنش هیجانی (35/78=F، 001/0>P)، جایگاه من (34/60=F، 001/0>P)، بریدگی عاطفی (89/34=F، 001/0>P) و آمیختگی با دیگران (61/79=F، 001/0>P) بین آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر خوردن بر ناگویی هیجانی و تمایزیافتگی خود زنان دچار اضافه وزن موثر بود و این تاثیر تا دوره پیگیری ادامه داشت.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ناگویی هیجانی، تمایزیافتگی خود، اضافه وزن
  • سبا سلیمانی دلفارد، محمدرضا صفاریان طوسی*، فروغ جعفری صفحات 84-96
    زمینه و هدف

    یکی از محورهای ارزیابی سلامت جوامع مختلف وضعیت بهداشت روان افراد آن جامعه است و توجه به وضعیت سلامت روانشناختی گروه های مختلف جامعه خصوصا جوانان از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه ی اثربخشی رفتار درمانی عقلانی هیجانی و رفتار درمانی شناختی مثبت نگر بر، بهزیستی روانشناختی در دختران مجرد 25 تا 35 ساله شهر تهران انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل و همراه با مرحله پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش دختران مجرد 25 تا 35 ساله شهر تهران که در نیمه دوم سال 1400 به سراهای محله منطقه یک شهر تهران مراجعه کرده بودند، بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و نمونه تحقیق شامل یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش بود که تعداد هر گروه 20 نفر بود که به صورت تصادفی در این گروه ها جایگذاری شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. در بخش آمار استباطی با توجه به طرح تحقیق از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSSنسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو مداخله بر افزایش، بهزیستی روانشناختی، دختران مجرد 25 تا 35 ساله موثر هستند و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار است. مقایسه نتایج این دو مداخله با یکدیگر نشان داد تاثیر روش رفتار درمانی شناختی مثبت نگر برروی بهزیستی روانشناختی با اندازه اثر 54/0از روش رفتار درمانی عقلانی هیجانی با اندازه اثر 49/0. بیشتر است. با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت روش رفتار درمانی شناختی مثبت نگر نسبت به روش رفتار درمانی عقلانی هیجانی بر روی بهزیستی روانشناختی، دختران مجرد 25 تا 35 ساله شهر تهران اثربخشی بیشتری دارد و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار است.

    نتیجه گیری

    رویکرد رفتار درمانی شناختی مثبت نگر می تواند به عنوان روشی موثر برای بهبود بهزیستی روانشناختی دختران مجرد مورد استفاده درمانگران و مراجعان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی عقلانی هیجانی، رفتار درمانی شناختی مثبت نگر، بهزیستی روانشناختی
  • ندا وحیدی مقدم، علی خادمی*، مرجان حسین زاده تقوایی، علی زینالی، محمدرضا دهقانی صفحات 97-106
    زمینه و هدف

    شناسایی درمان های روانشناختی موثر در بهبود سلامت روان بیماران مبتلا به فشار خون مزمن ضروری است، بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مثبت نگر بر تحمل پریشانی و نشخوار فکری در بیماران مبتلا به فشارخون مزمن بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مرکز تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان امام خمینی در سال 1400 بودند. از بین افراد واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 9 جلسه 90 دقیقه ای آموزش درمان مثبت نگر براساس بسته درمانی ماررو و همکاران (2016) شرکت کردند، اما گروه گواه درمانی دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و مقیاس نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (1991)  بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح معنی داری 05/0= α انجام شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مثبت نگر به طور معناداری موجب افزایش تحمل پریشانی (29/75=F، 001/0>P) و کاهش نشخوار فکری (73/24=F، 001/0>P) در بیماران مبتلا به فشارخون مزمن شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بر اهمیت درمان مثبت نگر در بیماران مبتلا به فشارخون مزمن و ارایه افق های جدید در مداخلات بالینی تاکید دارد. بنابراین درمان مثبت نگر به عنوان درمان مکمل  می تواند با ایجاد تغییر مثبت و مناسب در بیماران مبتلا به فشارخون مزمن  مورد استفاده قرارگیرد

    کلیدواژگان: درمان مثبت نگر، تحمل پریشانی، نشخوار فکری، فشار خون مزمن
  • متین چهارراهی، محمدرضا زربخش بحری*، جواد خلعتبری، طاهر تیزدست صفحات 107-123
    زمینه و هدف

    ورود به دانشگاه همواره با دامنه ای از منابع فشارزای تحصیلی، مالی، ارتباطی، اجتماعی و گاهی دوری از خانواده همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین برازش مدل ساختاری طرحواره های ناسازگار براساس ترومای فردی و ترومای اجتماعی با میانجی گری سبک های دلبستگی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش مطالعه از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه آماری شامل 380 نفر از دانشجویان بودند که به شکل دردسترس و مبتنی بر وب انتخاب شدند. از پرسشنامه سبک دلبستگی هازان و شاور (1987)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1998)، پرسشنامه تجربه ترومای کودکی برنشتاین و همکاران (2003) و پرسشنامه محقق ساخته ترومای اجتماعی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ترومای فردی بر طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری سبک دلبستگی ایمن تاثیر دارد (01/0>P)؛ ترومای فردی با میانجی گری سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا بر طرحواره های ناسازگار اولیه تاثیر ندارند (05/0<P)؛ ترومای اجتماعی بر طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری سبک دلبستگی ایمن و اجتنابی تاثیر دارد (01/0>P)؛ ترومای اجتماعی با میانجی گری سبک دلبستگی دوسوگرا بر طرحواره های ناسازگار اولیه تاثیر ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مدل ساختاری طرحواره های ناسازگار براساس ترومای فردی و ترومای اجتماعی با میانجی گری سبک های دلبستگی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج از برازش کافی برخوردار است؛ بنابراین، فراهم سازی محیط مناسب از دوران کودکی می تواند کمک شایانی به کاهش اختلالات روانی و شخصیتی در جامعه کند

    کلیدواژگان: ترومای فردی و اجتماعی، سبک دلبستگی، طرحواره های ناسازگار
  • ساناز علی خواه، بهمن اکبری*، عباس ابوالقاسمی صفحات 124-138
    زمینه و هدف

    اختلالات روان تنی پوست، بیماری های پوستی را شامل می شوند که در آن علل و پیامدهای روان شناختی یا شرایط همراه، تاثیر اساسی و درمانی مهم بر فرایند بیماری دارند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی رویکرد پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و تصویر تن با تعدیل واکنش پذیری هیجانی در بیماران با اختلالات پوستی است.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش نیمه تجربی، از پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل استفاده شد و مرحله پیگیری، پس از دو ماه به اجرا درآمد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اختلالات پوستی شهر تبریز بودند که 15 نفر با واکنش پذیری بالا و 15 نفر با واکنش   پذیری پایین در گروه پذیرش و تعهد و 15  نفر با واکنش پذیرش پایین و 15 نفر با واکنش پذیری بالا در گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و مقیاس تصویر تن کش (1990) به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد افزایش معناداری درتصویر تن (01/0>P)، و کیفیت زندگی (01/0>P) بیماران با اختلالات پوستی ایجاد کرده است و این نتایج در پیگیری دوماهه ثابت باقی مانده است (05/0<P). همچنین نتایج نشان داد که اثر تعاملی واکنش پذیری هیجانی و گروه تاثیر معناداری در کیفیت زندگی و تصویر تن ندارد.

    نتیجه گیری

    مداخلات آموزش رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بالا بردن کیفیت زندگی و تصویر تن در بیماران با اختلالات پوستی موثر است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تصویر بدنی، درمان پذیرش و تعهد، اختلالات پوستی
  • محمد نظری، باقر غباری بناب*، سید عبدالمجید بحرینیان، کبری حاجی علیزاده صفحات 139-150
    زمینه و هدف

    طرحواره های ناکارآمد معنوی سازگاری ما با قوانین خداوندی، اجتماع را در محیط های زندگی دچار مشکل می کنند،  پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه مداخله ای مبتنی بر دلبستگی به خدا و بررسی اثربخشی آن بر طرحواره های ناکارآمد معنوی و بهزیستی معنوی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از منظر روش شناختی،  طرح پژوهش نیمه آزمایشی  با پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه  بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان شرکت نفت فلات قاره در سال 1398 تشکیل دادند. نمونه این مطالعه 60 نفر بودند که بر اساس ملاک های ورود و خروج به مطالعه، به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر زیر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه طرحواره های ناکارآمد معنوی (محقق ساخته)، دلبستگی به خدا روات و کرکپاتریک (2002) و بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون (1982) بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون توسط تمامی شرکت کنندگان تکمیل گردید. جلسات دلبستگی به خدا  براساس پروتکل درمانی وزیری، کاشانی و اکبری (1396) برای شرکت کنندگان گروه آزمایش در 9 جلسه 120 دقیقه ای برگزار شد، در حالی که شرکت کننندگان گروه گواه، مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با بهره گیری از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره  و استفاده از  نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه در متغیرهای محرومیت هیجانی نسبت به خدا (29/16= Fو 001/0>p)؛ رها شدگی معنوی (85/6= F و 03/0>p)؛ نقص و شرم معنوی (83/10= F و 001/0>p)؛ آسیب پذیری معنوی (65/12= F و 001/0>p)؛ خویشتن تحول نیافته معنوی (31/8= F و 02/0>p)؛ اطاعت معنوی (8/14= F و 001/0>p)؛ معیارهای سرسختانه معنوی (56/11= F و 001/0>p)؛ استحقاق/بزرگ منشی معنوی (96/11= F و 001/0>p)؛ منفی گرایی/بدبینی (8/19= F و 001/0>p) و کفر و شرک  (23/13= F و 001/0>p) تفاوت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، مداخله مبتنی بر کیفیت دلبستگی به خدا به بهبود تمام مولفه های طرحواره های ناکارآمد معنوی و بهزیستی معنوی منجر شد.

    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، طرحواره های ناکارآمد معنوی، بهزیستی معنوی
  • سید علی رضا طباطبایی، سیده مریم موسوی*، بهمن اکبری صفحات 151-164
    زمینه و هدف

    اضطراب ارتباط جنسی که به میزان ترس از بحث درباره روابط جنسی فرد با دیگری اشاره دارد، مسیله ای است که  به اندازه دیگر جزییات مطالعه نشده است؛ لذا تبیین مدل ساختاری پیش بینی اضطراب جنسی بر اساس طرحواره های خودجنسی با بررسی نقش میانجی تنظیم هیجانی در مردان مبتلا به نارسایی قلبی بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی-کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها و ماهیت عنوان یک پژوهش کمی از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش مردان مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان شهید دکتر لواسانی شهر تهران در سال 1402 بود. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت غیرتصادفی و در دسترس بود که 300 مرد انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه اضطراب ارتباط جنسی دیویس (2006)، مقیاس طرحواره جنسی اندرسن و سیرانوسکی (1994) و تنظیم هیجانی گرتز و همکاران (2006) استفاده شد؛ جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس . اموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قوی ترین تاثیر مستقیم بر اضطراب رابطه جنسی مربوط به تنظیم هیجانی با ضریب تاثیر 50/0- و بعد از آن طرحواره خود جنسی با ضریب تاثیر 47/0 بود. نتیجه آزمون اثرات مستقیم نشان داد این اثرات در سطح اطمینان حداقل 95 درصد معنی دار است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    تایید نقش واسطه گری متغیرها، نشان میدهد که در آسیب - شناسی و درمان کژکاری جنسی مردان، توجه به ابعاد روان شناختی به ویژه جنبه های شناختی و هیجانی به اندازه توجه به ابعاد فیزیولوژیکی آن اهمیت دارد می توان نتیجه گرفت که ارزیابی نقش واسطه ای متغیرهای هیجانی و شناختی در مدل کنترل دوگانه نیاز به توجه بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب جنسی، طرحواره جنسی، تنظیم هیجان، نارسایی قلبی
  • محبوبه نظام پرست، سیاوش طالع پسند*، شهاب مرادی صفحات 165-178
    زمینه و هدف

    ابعاد مشارکت والدین در تحصیل فرزندان یکی از متغیر هایی است که میتوان تاثیر عمده ای بر آموزش و تربیت دانش آموزان داشته باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری تصمیم های اساسی مشارکت والدین و اشکال مشارکت آن ها بود.

    روش پژوهش: 

    طرح مطالعه همبستگی-توصیفی بود. جامعه آماری دانش آموزان شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود.  شرکت کنندگان 384 دانش آموز بودند که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. پرسشنامه های مشارکت والدین (هوور-دمپسی و سندلر، 2001)، توسط شرکت کنندگان تکمیل شدند و داده ها با مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ساخت نقش والدینی و خودکارامدی نشانگرهای بسنده ای از سازه باورهای انگیزشی والدین هستند. سازه باور های انگیزشی والدین بر اشکال مشارکت والدین اثر ساختاری مثبت داشت. سازه درک والدین از دعوت دیگران برای مشارکت دارای سه نشانگر بسنده است که به طور معنادار بر روی این سازه بار شده اند. این سازه بر مشارکت والدین با دو نشانگر مشارکت مبتنی بر مدرسه و خانه اثر ساختاری معنادار داشت. سازه ادراک والدین از بافت زندگی دارای دو نشانگر ادراک از زمان و انرژی خود، و ادراک از مهارت و دانش خود است. این سازه بر اشکال مشارکت والدین در تحصیل فرزندان اثر ساختاری مثبت و معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    مدل هوور - دمپسی و سندلر می تواند مبنای مناسبی برای مشارکت والدین فراهم آورد. پیشایندهای این مدل در زمینه افزایش مشارکت والدین باید مورد توجه مدیران مدارس و تصمیم گیران آموزش و پرورش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت والدین، مکانیسم های مشارکت، تصمیم گیریهای والدین، مدل های مشارکت
  • سید محسن میرطالبی، احمد باصری*، علی جوادی، مجید رضاییان صفحات 179-191
    زمینه و هدف

    مهم ترین مسیله دوره نوجوانی، کسب هویت است. هویت یابی به عنوان فرایند انسجام تغییرات فردی، تقاضاهای اجتماعی و انتظارات برای آینده محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در هویت یابی نوجوانان است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش در چارچوب رویکرد کمی و با استفاده از روش پژوهش پیمایش صورت پذیرفته است. بدین منظور 385 نفر از نوجوانان 15 تا 18 ساله شهر تهران در سال 1399 به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر بیشترین استفاده از شبکه های اجتماعی نوجوانان باهدف کسب علم و دانش و در وهله بعد باهدف سرگرمی است. میزان اعتماد و تاثیرپذیری دانش آموزان پسر از شبکه های اجتماعی با توجه به میانگین رتبه ها بیشتر است. ثبات و استحکام خانواده بیشتر از سایر ابعاد هویتی مورد ارجاع است. میزان تاثیرپذیری از شبکه های اجتماعی با ساختار خانواده رابطه معنادار دارند. تاثیرگذاری هنرمندان و بازیگران و شبکه های اجتماعی بیشتر در بعد انتخاب شغل و فعالیت است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر بیانگر این مطلب است که بر اساس مدل تحقیق می توان هویت یابی نوجوانان را بر اساس ساختار خانواده و چگونگی استفاده از شبکه های اجتماعی تبیین کرد

    کلیدواژگان: هویت یابی، نوجوانان، شبکه های اجتماعی
  • قاسم محمدی سیف، اسماعیل سعدی پور*، حسین جنا آبادی صفحات 192-201
    زمینه و هدف

    مهارت های زندگی ازجمله سازگاری اجتماعی در زندگی نقش اساسی دارند که توجه به سبک های فرزند پروری می تواند در سازگاری اجتماعی نقش داشته باشد. بر همین اساس، هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک های فرزند پروری و سازگاری اجتماعی والدین دارای فرزند دچار ناتوانی یادگیری با نقش میانجی تنظیم هیجان بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران 30 تا 55 سال دارای فرزندان دارای اختلال یادگیری در مدارس ابتدایی شهر قم تشکیل می دهند که تعداد 260 نفر به مراکز اختلالات یادگیری مراجعه کرده اند که 150 نفر به عنوان حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اختلال یادگیری غلامی و دلاوری (1400)، شیوه های فرزندپروری بومریند (1973)، مقیاس سازگاری اجتماعی ویزمن و پیکل (1978) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از از اماره های توصیفی و و استنباطی (معادلات ساختاری و تحلیل مسیر) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین سبک های فرزند پروری و تنظیم هیجانی با سازگاری اجتماعی والدین رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که نقش واسطه ای تنظیم هیجانی در رابطه بین سبک های فرزند پروری و سازگاری اجتماعی والدین که برابر با 438/ در تحقیق است، یک مقدار مثبت و در سطح اطمینان 95 درصد معنادار است. همچنین مقدار ضریب مسیر تنظیم هیجانی بر سازگاری اجتماعی والدین برابر با 654/0 است که مقدار مثبتی است. آماره t این رابطه برابر با 513/10 است که در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت  که بین ابعاد سبک های فرزند پروری و سازگاری اجتماعی والدین با میانجیگری تنظیم هیجانی رابطه معناداری وجود دارد. با توجه به مقدار به دست آمده از آماره  VAF نقش متغیر میانجی که برابر با 0.554 بود، میانجیگری جزیی انجام شده است.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، سازگاری اجتماعی، اختلال یادگیری، تنظیم هیجانی
|
  • Maryam Nezami, Mojtaba Amiri Majd*, Mohammad Ghamari, Masoud Asadi Pages 1-18
    Background and Aim

    The aim of this study was to compare the quality of satisfactory stable marriage and dissatisfaction-associated marriages in infertile couples.

    Methods

    This study was conducted using a qualitative method using the grounded theory method. Using purposeful sampling method, participants were selected according to inclusion criteria and finally 18 infertile couples with satisfactory and stable marriage and 15 infertile couples in marriage with dissatisfaction were interviewed semi-structured and the data were analyzed using Colaizzi's method.

    Results

    The result of open coding was reaching 202 primary codes, 84 sub-categories and 8 main categories and one central category. The central issue in this study is infertility: a dynamic for experiencing genuine and committed love in marriage or its dissatisfaction and disintegration. Data analysis showed that protective and risk factors affecting satisfactory stable marriage and couples with dissatisfaction were defined in three areas of intrapersonal factors, interpersonal and couple factors and factors related to family system.

    Conclusion

    According to the results of this study, achieving acceptance of infertility and the experience of genuine and committed love in marriage or its dissatisfaction and collapse is not accidental in infertile couples, but by choosing constructive and active action or using ineffective strategies created and is an individual, family and interactive process that infertile couples can make with conscious efforts to grow and transcend marriage and take care of it, companionship, couple unity and acquisition. Couple skills and efficient strategies for health and happiness and finally gain satisfaction and stability in marriage and prevent dissatisfaction and breakdown of their marriage.

    Keywords: marriage, marital satisfaction, couples, infertility, quality
  • Roghayeh Mosleme, Khadijeh Zolghadr*, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 19-31
    Background and Aim

    Throughout human life, security is considered one of the main human needs and its importance has increased in the modern era to such an extent that according to some experts, the special and unique work of governments in today's modern world is to establish Security is due to the importance of security and the feeling of security, the present research has investigated the level of feeling of social security and the recognition of the most important factors related to it.

    Methods

    This research was conducted by survey method and using questionnaire technique. The statistical population of the research is all young people aged 20-35 living in Tabriz city, and the sample size was calculated using Cochran's formula of 400 people. They were selected by multi-stage cluster sampling method.

    Results

    The data analysis indicated that, if communication and information technology is used correctly, it can be used as an empowerment tool for the development of more comprehensive social security. The correlation coefficient between the amount of use of information technology with the social security feeling variable is equal to (0.115) and its significance level is (0.021), which indicates that there is a significant and direct relationship between the two variables. Among the dimensions of feeling of social security, the lowest feeling of security is related to the dimension of moral security and the highest feeling of security is related to the dimension of personal security.

    Conclusion

    The findings indicated that there was a significant and direct relationship between the amount of information technology use and the feeling of social security.

    Keywords: Social security, Security feeling, Information Technology
  • Farzaneh Khojasteh Abbasi, Hajar Tarverdizadeh*, Seyed Jalal Younesi Pages 32-43
    Background and Aim

    The present research was designed and implemented to compare the effectiveness of teaching cognitive learning strategies and metacognitive learning strategies on the academic buoyancy of Tehran students in the academic year 2020-21.

    Methods

    The current research was conducted as a quasi-experimental study with a pre-test and post-test along with a control and follow-up group. The research population included students who were studying in Tehran in 2021; A random sampling method was used to select the sample. They were replaced in the test 1 and test 2 groups and the control group. First, the pre-test was performed for all three groups, then one training group was taught cognitive learning strategies and the other experimental group was taught metacognitive learning strategies; However, there was no intervention in the control group, and at the end, a post-test was taken from all three groups. The questionnaire used in the research was the Academic Buoyancy Questionnaire by Martin and Marsh (2008). To analyze the data, the method of mixed variance analysis was used.  

    Results

    The interaction of stages with the experimental group was effective in three stages of measurement in academic monitoring (F=8.78, P=0.001).

    Conclusion

    The results showed that according to the average scores of the pre-test and post-test and comparing them with the control group, the academic buoyancy of the students has increased; Also, a follow-up test was taken after one month, in which the post-test changes remained stable and stable.

    Keywords: Academic buoyancy, cognitive learning strategies, self-regulated metacognitive learning strategies
  • Samaneh Vaezi, Kolsoum Akbarnataj Bisheh*, MohammadKazem Fakhri Pages 44-57
    Background and Aim

    The needs of today's life, human beings with numerous challenges, stress and pressures that require effective coping with them to have socio-psychosocial abilities. This study aimed to compare the effectiveness of acceptance and commitment-based group therapy and cognitive behavioral group therapy on emotional regulation, psychological capitals and and coping strategies of students.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre, post and follow-up design with control group. To this end, 75 students whom had criteria for entering the research were selected through convenience sampling and using simple random selection to input them into three groups (two experimental proups and one control group- each group 25 members). The workshops were held once a week for 12 sessions of 90 mins. In this research emotion regulation breaf form (Garnefski & Kraaij, 2006), psychological capitals (Luthans & Avolio, 2007) and coping strategies (Folkman & Lazarus, 1988) questionnaires administered among selected samples.  

    Results

    The findings confirmed that two interventions were not significantly different on emotion regulation (P=0.440) but acceptance and commitment-based group therapy was significantly more effective than cognitive behavioral group therapy on psychological capitals (P=0.024) and coping strategies (P<0.0001); and this significant difference effectiveness was stable in follow-up stage only on coping strategies (P=0.044), but for emotion regulation (P=0.840) and psychological capitals (P=0.680) no significant difference had found.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that acceptance and commitment therapy and cognitive behavioral group therapy are two useful methods of therapy to help the students.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, cognitive behavioral therapy, emotion regulation, psychological capitals, coping strategies
  • Smaneh Keshmiri, Abbas Khorshidi*, Alireza Araghiyeh, Nader Barzegar, Esfandiar Ddoshmanziari Pages 58-69
    Background and Aim

    Students can better understand what they have learned and prepare to build a better future. The present research was conducted to provide a model of educational policy for skill learning of first-year high school students.

    Methods

    In terms of the applied goal, this research was exploratory mixed (qualitative-quantitative) in terms of data, and in terms of nature, in the qualitative dimension, it was a systemic (paradigm) foundation data, and in the quantitative dimension, it was a cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative part included university professors and experts who had papers in the field of skill training, and in the quantitative part, it included all the teachers of the first year of secondary education in the central province who had a master's degree and above in the field of educational sciences, numbering 500 people. The sampling method in the qualitative part is purposeful and theoretical, and with the number of 15 experts, the theoretical saturation was reached. In the quantitative part of the sample size, 217 people were selected based on Morgan's volume determination formula. In the current research, after the open and axial coding of the measurement tool, it was sent in the form of a set form and sent to experts for selective coding and validation. Based on this, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among the randomly selected statistical sample. Then the collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    As a result, 5 dimensions, 20 components and 118 indicators were finalized for the educational policy model of students' skill learning.

    Conclusion

    After the final approval and prioritization of the experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn, and the experts again validated the said model.

    Keywords: Model, policy making, skill learning, students, high school
  • Sahar Shariati, Ghodratollah Abbasi*, Bahram Mirzaian Pages 70-83
    Background and Aim

    The prevalence of obesity and overweight is increasing at an alarming rate in Iran, which can bring various psychological consequences for obese people. The purpose of this research was to determine the effectiveness of mindfulness training based on eating on alexythymia and self-differentiation of overweight women.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental type of pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population in this research included all overweight women of Gonbadkavus city who referred to overweight and obesity treatment clinics in the first half of 2021. From the statistical population of the research, a sample group consisting of 30 overweight women who were selected in a purposeful way and then randomly assigned to two experimental groups (mind-awareness training based on eating) (15 people) and control (15 people) became Then overweight women in the experimental group underwent 8 sessions of 90 minutes each week, one session of mindfulness training based on eating, but the control group did not receive any intervention. The tools of the research were Toronto et al.'s (2007) alexithymia questionnaires and Skowron and Friedlander's (1988) self-differentiation questionnaire. Analysis of variance with repeated measurements and spss software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in terms of improving the difficulty of identifying emotions (F=8.16, P<0.001), the difficulty in describing emotions (F=10.83, P<0.001), and thinking. outward oriented (F=10.89, P<0.001), emotional reaction (F=78.35, P<0.001), my position (F=60.34, P<0.001), cut emotional (F=34.89, P<0.001) and mixing with others (F=79.61, P<0.001) between subjects in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that mindfulness training based on eating was effective on alexythymia and self-differentiation of overweight women and this effect continued until the follow-up period.

    Keywords: mindfulness, alexythymia, self-differentiation, overweight
  • Saba Soleimani Delfared, MohammadReza Saffarian Toosi*, Forough Jafari Pages 84-96
    Background and Aim

    One of the axes of evaluating the health of different societies is the mental health status of the people of that society, and it is very important to pay attention to the psychological health status of different groups of society, especially the youth. The present study was conducted with the aim of investigating and comparing the effectiveness of rational emotional behavior therapy and positive cognitive behavior therapy on psychological well-being in unmarried women aged 25 to 35 in Tehran.

    Methods

    The test was with a control group and with a follow-up phase. The statistical population of this research was unmarried women aged 25 to 35 years old in Tehran who visited the neighborhood centers in one district of Tehran in the second half of 2021. The sampling method was purposeful. The research included a control group and two experimental groups, the number of each group was 20 people who were randomly placed in these groups. The instrument used in this research included Ryff's psychological well-being questionnaire (1989). The data analysis of this research was done in two sections of descriptive and inferential statistics. In the inferential statistics section, according to the research design, univariate covariance analysis test was used and SPSS version 24 software was used for data analysis.

    Results

    The findings showed that both interventions are effective in increasing the psychological well-being of unmarried women aged 25 to 35, and this effect is stable in the follow-up phase. Comparing the results of these two interventions showed that the effect of positive cognitive behavior therapy on psychological well-being with an effect size of 0.54 is greater than that of rational emotional behavior therapy with an effect size of 0.49.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be said that the positive cognitive behavior therapy method is more effective than the rational emotional behavior therapy method on the psychological well-being of unmarried women aged 25 to 35 in Tehran, and this effect is stable in the follow-up phase. The positive cognitive behavior therapy approach can be used by therapists and clients as an effective method to improve the psychological well-being of unmarried women

    Keywords: Rational Emotional Behavior Therapy, Positive Cognitive Behavior Therapy, Psychological Well-being
  • Neda Vahidi Moghadam, Ali Khademi*, Marjan Hosseinzadeh Taghvai, Ali Zeinali, Mohammadreza Dehghani Pages 97-106
    Background and Aim

    It is necessary to identify psychological treatments effective in improving the mental health of patients with chronic blood pressure, so the aim of this study was to determine the effectiveness of positive therapy on the tolerance of distress and rumination in patients with chronic blood pressure

    Methods

    The present research was a quasi-experimental type of pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the present study was all patients with high blood pressure who referred to the specialized and super-specialized center of Imam Khomeini Hospital in 2021. Among the qualified people who volunteered to participate in the research, 30 people were selected by available sampling method and randomly placed in two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group participated in nine 90-minute sessions of positive therapy training based on Marrero et al.'s (2016) therapy package, but the control group did not receive therapy. Data collection tools included Simons and Gaher (2005) distress tolerance scale and Nolen Hoeksema and Morrow (1991) rumination scale. Data were analyzed using SPSS version 24 software and multivariate analysis of covariance at a significance level of α=0.05.

    Results

    The results showed that positive treatment significantly increased distress tolerance (F=75.29, P<0.001) and decreased rumination (F=24.73, P<0.001) in patients with chronic hypertension.

    Conclusion

    The results emphasize the importance of positive therapy in patients with chronic hypertension and providing new horizons in clinical interventions. Therefore, positive therapy can be used as a complementary treatment to create a positive and appropriate change in patients with chronic hypertension.

    Keywords: positive therapy, distress tolerance, rumination, chronic hypertension
  • Matin Chaharrahi, MohammadReza Zarbakhsh Bahri*, Javad Khalatbari, Taher Tizdast Pages 107-123
    Background and Aim

    Entering the university is always associated with a range of stressful academic, financial, communication, social and sometimes distance from the family. The present study was conducted with the aim of determining the fit of the structural model of maladaptive schemas based on individual trauma and social trauma with the mediation of attachment styles.

    Methods

    The study method was correlational. The statistical population was all the students of Islamic Azad University, Karaj branch, in the academic year 2020-21. The statistical sample consisted of 380 students who were selected online. Hazan and Shaver's (1987) attachment style questionnaire, Young's early maladaptive schemas questionnaire (1998), Bernstein et al.'s (2003) childhood trauma questionnaire, and researcher-made social trauma questionnaire were used.

    Results

    The results showed that personal trauma has an effect on early maladaptive schemas with the mediation of secure attachment style (P<0.01); Personal trauma with the mediation of avoidant and ambivalent attachment style has no effect on early maladaptive schemas (P<0.05); Social trauma has an effect on early maladaptive schemas with the mediation of secure and avoidant attachment style (P<0.01); Social trauma with the mediation of ambivalent attachment style does not affect early maladaptive schemas (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that the structural model of maladaptive schemas based on individual trauma and social trauma with the mediation of attachment styles in the students of Islamic Azad University of Karaj has a sufficient fit; Therefore, providing the right environment from childhood can help reduce mental and personality disorders in the society.

    Keywords: personal, social trauma, attachment style, maladaptive schemas
  • Sanaz Alikhah, Bahman Akbari*, Abbas Abolghasemi Pages 124-138

    Psychosomatic disorders of the skin include skin diseases in which psychological causes and consequences or accompanying conditions have a fundamental and therapeutic effect on the disease process. The aim of this research is to investigate the effectiveness of the acceptance and commitment approach on quality of life and body image by modulating emotional reactivity in patients with skin disorders.

    Method

    In this semi-experimental research, pre-test and post-test were used for two experimental and control groups, and the follow-up phase was implemented after two months. The statistical population included all patients with skin disorders in Tabriz, 15 people with high reactivity and 15 people with low reactivity in the acceptance and commitment group, and 15 people with low reactivity and 15 people with high reactivity in the control group. They were randomly replaced. World Health Organization quality of life questionnaires and body image scale (1990) were used as data collection tools. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data.

    Findings

    The results of the analysis of variance with repeated measurements showed that the approach based on acceptance and commitment has created a significant increase in the body image (P<0.01) and the quality of life (P<0.01) of patients with skin disorders. And these results remained stable in the two-month follow-up (P<0.05). Also, the results showed that the interactive effect of emotional reactivity and group has no significant effect on quality of life and body image.

    Conclusion

    Teaching interventions based on acceptance and commitment are effective in improving the quality of life and body image in patients with skin disorders.

    Keywords: quality of life, body image, acceptance, commitment therapy, skin disorders
  • Mohammad Nazari, Bagher Ghobari Bonab*, Seyed Abdul Majid Bahrainan, Kobra Haji Alizadeh Pages 139-150
    Background and Aim

    Inefficient spiritual patterns of our adaptation to God's laws cause problems in the society in living environments, the present study aims to formulate an intervention program based on attachment to God and examine its effectiveness on ineffective spiritual patterns and spiritual well-being.

    Methods

    From a methodological point of view, the current research was a quasi-experimental research design with a pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this research was made up of all employees of Continental Plateau Oil Company in 2019. The sample of this study was 60 people who were randomly selected in two experimental and control groups (20 people in each subgroup) based on the criteria of entering and exiting the study. The research tool was the questionnaire of ineffective spiritual schemas, attachment to God and spiritual well-being, which was completed by all participants in the pre-test and post-test phases. God attachment sessions were held for experimental group participants in nine 120-minute sessions, while control group participants did not receive any intervention. Research data were analyzed using multivariate analysis of covariance and using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that the intervention based on the quality of attachment to God has an effect on all the components of ineffective spiritual schemas and spiritual well-being (P<0.01).

    Conclusion

    According to the results of this study, the intervention based on the quality of attachment to God led to the improvement of all the components of ineffective spiritual schemas and spiritual well-being

    Keywords: attachment to God, dysfunctional spiritual schemas, spiritual well-being
  • Seyed Alireza Tabatabai, Seyedeh Maryam Mousavi*, Bahman Akbari Pages 151-164
    Background and Aim

    sexual relationship anxiety, which refers to the degree of fear of discussing one's sexual relations with another, is an issue that has not been studied in detail as much as others; Therefore, the explanation of the structural model of predicting sexual anxiety was based on self-sexual schemas by examining the mediating role of emotional regulation in men with heart failure.

    Methods

    The current research is a descriptive and correlational quantitative research in terms of fundamental-applicative purpose and in terms of data collection and the nature of the title. The statistical population of this research was men with heart failure who referred to Martyr Dr. Lavasani Hospital in Tehran in 1402. The sampling method in this research was non-random and accessible, and 300 men were selected. In this research, the sexual relationship anxiety questionnaire of Davis (2006), the sexual schema scale of Andersen and Siranoski (1994) and the emotional regulation of Gratz et al. (2006) were used; To analyze the data, Pearson's correlation coefficient test and path analysis were used using spss-22 and amos-18 software.

    Results

    The results showed that the strongest direct effect on sexual relationship anxiety was related to emotional regulation with an effect size of -0.50, followed by self-sexual schema with an effect size of 0.47. The result of the direct effects test showed that these effects are significant at the confidence level of at least 95% (p<0.05).

    Conclusion

    The confirmation of the mediating role of variables shows that in the pathology and treatment of male sexual deviance, paying attention to psychological aspects, especially cognitive and emotional aspects, is as important as paying attention to its physiological aspects. The mediating role of emotional and cognitive variables in the dual control model needs more attention

    Keywords: Sexual anxiety, sexual schema, emotion regulation, heart failure
  • Mahbubeh Nezamparast, Siavash Talepsand*, Shahab Moradi Pages 165-178
    Background and Aim

    The dimensions of parents' participation in their children's education are of the variables that can have a major impact on the education of students. Therefore, the aim of the present study was to investigate the structural relationship between the basic decisions of parents' participation and the forms of their participation.

    Methods

    The design of the study was descriptive-correlational type. The statistical population was the students of Tehran in the academic year 2020-21. The participants were 384 students who were selected by cluster random method. Parental involvement questionnaires (Hoover-Dempsey & Sandler, 2001) were completed by the participants and the data were analyzed with the structural equation model.

    Results

    The findings showed that parental role construction and self-efficacy are sufficient indicators of the structure of parents' motivational beliefs. The structure of parents' motivational beliefs had a positive structural effect on the forms of parental participation. The structure of parents' understanding of inviting others to participate has three indicators that are significantly loaded on this structure. This structure had a significant structural effect on parental participation with two indicators of school-based and home-based participation. The structure of parents' perception of the context of life has two indicators of perception of their time and energy, and perception of their skills and knowledge. This structure had a positive and meaningful structural effect on the forms of parents' participation in their children's education.

    Conclusion

    Hoover-Dempsey and Sandler's model can provide a suitable basis for parents' participation. The antecedents of this model in the field of increasing parental participation should be taken into consideration by school administrators and education decision makers.

    Keywords: Parent participation, participation mechanisms, parental decisions, participation models
  • Seyed Mohsen Mirtalebi, Ahmad Baseri *, Ali Javadi, Majid Rezaeian Pages 179-191
    Background and Aim

    The most important issue of adolescence is gaining identity. Identity is considered as a process of coherence of individual changes, social demands and expectations for the future. The purpose of this study is to design a model for the use of virtual social networks in identifying adolescents.

    Methods

    This research has been done in the framework of a quantitative approach and using the survey research method. For this purpose, 385 adolescents aged 15 to 18 years in Tehran in 2020 were selected by multi-stage cluster sampling. A questionnaire was used to collect data.

    Results

    According to the findings of the present study, the most use of social networks of adolescents is for the purpose of acquiring knowledge and in the second place for the purpose of entertainment. The level of trust and influence of male students from social networks is higher according to the average rankings. The stability and strength of the family is more than other dimensions of identity referred. The degree of influence of social networks has a significant relationship with family structure. The influence of artists and actors and social networks is more after choosing a job and activity.

    Conclusion

    The results of the present study indicate that there is a relationship between the use of mobile social networks and the identification of adolescents.

    Keywords: Identification, adolescents, social networks
  • Qasem Mohammadi Saif, Esmail Saadipou*, Hossein Janabadi Pages 192-201
    Background and Aim

    Life skills, including social adaptation, play an essential role in life, and paying attention to parenting styles can play a role in social adaptation. Accordingly, the aim of this research was to investigate the relationship between parenting styles and parents' social adjustment in children with learning disabilities.

    Methods

    The current research method was applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlation. The statistical population of the research consists of all mothers aged 30 to 55 with children with learning disabilities in primary schools in Qom, 260 of whom have referred to learning disabilities centers, of which 150 were selected as the sample size by random sampling. The research tools included Gholami and Delavari learning disorder questionnaires (2020), Baumerind's parenting methods (1973), Wiseman and Pickel's social adjustment scale (1978) and Garnefski cognitive emotion regulation (2001). To analyze the data, descriptive and inferential statistics (structural equations and path analysis) were used with SPSS24 and PLs software.

    Results

    The research findings showed that there is a significant relationship between parenting styles and emotional regulation with parents' social adjustment. Also, the results showed that the mediating role of emotional regulation in the relationship between parenting styles and parents' social adjustment, which is equal to /438 in the research, is a positive value and significant at the 95% confidence level. Also, the coefficient value of the path of emotional regulation on parents' social adjustment is equal to 0.654, which is a positive value. The t-statistic of this relationship is equal to 10.513, which is reported to be significant at the 95% confidence level. The data means that there is a significant relationship between the dimensions of parenting styles and parents' social adjustment with the mediation of emotional regulation.

    Conclusion

    According to the value obtained from the VAF statistic (the role of the mediator variable) which was equal to 0.554, partial mediation has been confirmed.

    Keywords: parenting styles, social adaptation, learning disorder, emotional regulation