فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 53 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محبوبه خلفی*، ناصر براتی، روح الله بیات صفحات 1-15

    شهری و تنوع ذینفعان شده که به عدم قطعیت های آن افزوده است. شهر خلاق صنایع دستی یونسکو (اصفهان) نیاز به نگاهی آینده نگرانه دارد تا بتواند روندی رو به رشد را رقم بزند اما عدم قطعیت ها منجر به مبهم شدن آینده بلندمدت آن شده است. می توان در برنامه های راهبردی شهر اصفهان مشاهده کرد که باوجود سابقه 24 ساله در برنامه ریزی، همچنان با مشکلات بسیاری ازجمله: خشک سالی، کاهش رونق اقتصادی به واسطه بیماری کرونا، ترافیک، آلودگی دست و پنجه نرم می کند. هدف این پژوهش تعیین مولفه های آینده نگاری راهبردی به عنوان رویکردی ظرفیت ساز برای شهر اصفهان به منظور تقویت برنامه راهبردی است. در مدل عمومی وروس 6 گام: ورودی، تحلیل، تفسیر، چشم انداز سازی، خروجی و راهبرد برای این رویکرد تعریف شده است. در این پژوهش که درسال 1399 انجام شده است، با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و به روش فراترکیب، مولفه ها در هریک از گام های مدل عمومی استخراج شد. پس ازآن با استفاده از نظر 26 خبره و با استفاده از ضریب لاوشه روایی مدل سنجش شد و درنهایت با استفاده ازنظر 86 کارشناس در اصفهان و به کمک روش تحلیل عاملی تاییدی که به کمک نرم افزار PLS  مولفه های نهایی به دست آمد. در انتها با استفاده از ماتریس MICMAC نقش هریک از این مولفه ها ارزیابی شد. مدل تحلیل عاملی تاییدی نهایی نشان داد که مولفه های آینده نگاری راهبردی می تواند در کارآمد کردن برنامه های شهر اصفهان بسیار اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، برنامه ریزی شهری، ضریب لاوشه، ماتریس میک مک
  • ژیلا فرزانه سادات زارنجی، محمدحسن یزدانی* صفحات 17-32

    شهر سبز از رویکرد های نوین برانگیخته از مفاهیم توسعه پایدار شهری می باشد که از آن می توان در راستای بهبود کیفیت محیط زیست و توسعه پایدار شهری بهره نمود. در این میان به دنبال شیوع ویروس کووید 19 کاهش و یا توقف برخی فعالیت ها، تاثیرات مثبتی بر محیط زیست داشته است و مدیریت صحیح و حفظ وضعیت مساعد زیست محیطی حاصله از این پاندمی می تواند مسیر نیل به توسعه پایدار را هموار نماید. بنابراین هدف پژوهش حاضر ارزیابی میزان پایداری شهر اردبیل در دوران پاندمی کووید19 با رویکرد تحقق شهر سبز می باشد. پژوهش پیش رو از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی می باشد و جامعه آماری آن، شهروندان منطقه سه شهر اردبیل می باشد. روش تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران بوده که 382 نمونه تعین گردیده است. لازم به ذکر است که روش نمونه گیری این پژوهش تصادفی طبقه بندی شده می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از از نرم افزار های Excle و SPSS استفاده گردید. سپس با بهره گیری از مدل بارومتر پایداری محلات هدف سطح بندی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد امتیاز پایداری بعد اجتماعی (522/0) اقتصادی (489/0) ، زیست محیطی (434/0) و پایداری کل نیز (476/0) بوده و نشان دهنده سطح متوسط پایداری می باشد، امتیاز رفاه اکوسیستم برابر با (434/0) و رفاه انسانی نیز برابر با (495/0) می باشد. در این میان شهرک های آزادی، رضوان، آزادگان و حافظ به دلیل برخورداری از شرایط مطلوب در هر سه بعد پایداری مورد مطالعه بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل محلات ملاباشی و ملایوسف به دلیل اینکه جزء سکونتگاه های غیررسمی می باشند در هر سه بعد پایداری علی الخصوص در بعد زیست محیطی، بیشترین تاثیر منفی را بر معیار های مورد مطالعه داشته اند. لذا برنامه ریزی های لازم متناسب با نقاط ضعف و قوت و اولویت هر محله ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، بارومتر، رادار، کووید 19، شهر سبز، شهر اردبیل
  • زینب تقوایی، صدرالدین متولی*، غلامرضا جانباز قبادی، جلال عظیمی آملی صفحات 33-46

    گردشگری شهری، عملکرد متقابل گردشگر- میزبان و تولید فضای گردشگری در رابطه با سفر به مناطق شهری باانگیزه های متفاوت و بازدید از جاذبه ها و استفاده از تسهیلات و خدمات مربوط به گردشگری است که آثار متفاوتی را بر فضا و اقتصاد شهری بر جای می نهد. زیباسازی فضاهای سبز شهری در زندگی شهری نیز بسیار مهم است. موضوعی که کاملا در ارتباط با جنبه های زیباسازی و سلامت عمومی فضای سبز دارد، پیش زمینه فرهنگی جوامعی است که از این فضاها استفاده می کنند. فرهنگ های متفاوت، ارتباطات و سیستم های ارزشی متفاوتی در رابطه با طبیعت دارند. در نتیجه، نقش فضاهای سبز شهری ممکن است در ارتقای کیفیت زندگی محلی، هویت و شخصیت در بین گروه های فرهنگی مختلف درون یک شهر خاص و حتی در بین افراد، متفاوت باشد. درک اینکه چگونه گروه های فرهنگی و خرده فرهنگ های مختلف از فضاهای سبز شهری استفاده می کنند، در توسعه سیستم های مدیریت بهینه بسیار مهم می باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیلی بر فضاهای سبز شهری بمنظور توسعه پایدار گردشگری شهری با تاکید بر بعد زیست محیطی شهر نور می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، بر حسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی تحلیلی و به صورت پیمایشی یا میدانی می باشد که در آن از ابزار پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان، مسافران و مراجعه کننده به فضاهای سبز شهری بوده که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه انتخاب خواهد شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که میان نمونه انتخابی توزیع گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از آزمون تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که به منظور ارزیابی و بررسی تاثیرات فضاهای سبز و پارک های شهری در توسعه گردشگری و رونق بخشیدن به صنعت توریسم در شهر نور بوده بیانگر این است که فضاهای سبز واقع در شهر تا حد زیادی می تواند در رونق بخشیدن به صنعت گردشگری در شهر نور موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: فضاهای سبز شهری، توسعه پایدار، گردشگری شهری، زیست محیطی
  • سجاد رجبی، رضا ولی زاده*، داریوش ستارزاده، علی پناهی، قربان محبوبی صفحات 47-64

    در عصر حاضر اصلی ترین عامل بحران های جوامع بشری، ریشه در نابرابری های اجتماعی و فقدان عدالت اجتماعی دارد. دراین ارتباط، هدف از پژوهش حاضر آینده پژوهی عدالت اجتماعی در ساختار فضایی کلان شهر تبریز می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی است و با توجه به مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر آن روش توصیفی- تحلیلی و از حیث روش ترکیبی از روش های کتابخانه ای و پیمایشی می باشد. قلمرو پژوهش کلان شهر تبریز و جامعه آماری 50 تن از کارشناسان خبره در حوزه مسایل شهری شامل کارشناسان شهرداری کلان شهر تبریز، مهندسین مشاور و برخی از اساتید دانشگاهی متخصص در حوزه مورد مطالعه می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از تکنیک پویش محیطی و دلفی جهت استخراج عوامل اولیه و از نرم افزار میک مک جهت شناسایی عوامل کلیدی استفاده شده است. بر اساس یافته های حاصل از روش دلفی و پویش محیطی 30 عامل در حوزه های اقتصادی، کالبدی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به عنوان عوامل اولیه موثر برتامین عدالت فضایی در ساختار فضایی کلان شهر تبریز شناخته شدند. که پس از تحلیل صورت گرفته به وسیله نرم افزار میک مک، در نهایت 11 عامل از جمله دسترسی برابر به مسکن مقاوم، دسترسی به فرصت های برابر آموزشی و تحصیلی، توزیع عادلانه و دسترسی برابر به امکانات و خدمات فرهنگی، دسترسی برابر به مناصب و موقعیت های اقتصادی، توزیع عادلانه زیرساخت ها و تاسیسات و تجهیزات،دسترسی برابر به امکانات بهداشتی و درمانی، رفاهی، تفریحی، توزیع عادلانه ثروت و درآمد، حکمروایی خوب شهری، دسترسی به فرصت های برابر در استفاده از امکانات و منابع و میزان برخورداری عادلانه همه افراد مناطق از امنیت در مقابل تهدیدات فیزیکی و روحی و روانی به عنوان عوامل کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی در ساختار فضایی کلان شهر تبریز شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، دلفی، پویش محیطی، میک مک، کلان شهر تبریز
  • میرسالار حبیبی، سید علی نوری*، سید جمال الدین دریاباری صفحات 65-84

    تاب آوری می تواند پایداری و مدیریت منسجم را برای نقاط شهری فراهم نماید و میزان آسیب پذیری آن ها را در زمان بحران کاهش دهد. در این زمینه یکی از موضوعات مهم، شناخت درست از وضعیت موجود شهر ها از نظر تاب آوری است. در این تحقیق هدف، ارزیابی تاب آوری شهری بر مبنای پایداری بوم محور در محله فیض آباد شهری کرمانشاه به عنوان یک بافت قدیمی و مرکزی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های میدانی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده که در سطح جامعه آماری (4830 نفر) در محله فیض آباد جمع آوری شده است. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد 356 نفر تعیین شد. روایی ساختاری و محتوایی ابزار تایید و همچنین پایایی نیز با آلفای کرونباخ بالای 70/0 تایید شد. نتایج نشان داد که تاب آوری اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی-فضایی و نهادی در محله فیض آباد در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده که جهت معناداری نیز گویای این مطلب است که وضعیت تاب آوری محله نامناسب ارزیابی می شود؛ بهترین وضعیت در میان 18 شاخص تاب آوری، مربوط به شاخص تهدیدات زیست محیطی و مکانی با میانگین (201/3) است. دیگر شاخص های تاب آوری از جمله تعلق مکانی (130/2)؛ مشارکت اجتماعی (422/1)؛ آسیب پذیری اقتصادی (369/1)؛ حمایت اقتصادی (100/1)؛ بهداشت محیط (254/2)؛ زیرساخت های شهری (941/1)؛ کیفیت مسکن (831/2)؛ آمادگی مقابله با سوانح (569/1)؛ ظرفیت نهاد های خودجوش و مردمی (337/1) نامطلوب بوده اند. همچنین نتیجه آزمون کروسکال-والیس تایید نمود که میان محدوده های مختلف محله فیض آباد (سبزه میدان، آبشوران، جلوخان، جلیلی و نوبتی)، تفاوت معناداری در سطح کمتر از 05/0 از لحاظ وضعیت تاب آوری مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، پایداری بوم محور، محله فیض آباد کرمانشاه
  • مارال زمانی راد، نوید سعیدی رضوانی*، ایرج قاسمی صفحات 85-100

    رویکرد جدید توسعه شهری مبتنی بر دانش بر چهار جنبه ی کلیدی اقتصادی، محیطی، سازمانی و اجتماعی- فرهنگی تمرکز یکپارچه دارد به طوریکه ظهور اقتصاد مبتنی بر دانش به عنوان عامل اصلی توسعه ی اقتصاد جهانی و محلی به حساب می آید. از این رو هدف این پژوهش نقش ساختار شهری مطلوب در تحقق و توسعه ی شهر دانش بندرعباس با روش توصیفی- تحلیلی و سنجش کمی (پرسشنامه) و با بهره گیری از آزمون مقایسه زوجی، T و فریدمن می باشد. جامعه آماری تحقیق، کارکنان دانش در 55 مرکز رشد و فناوری بندرعباس می باشند، که مجموعا 258 نفر کل جامعه می باشد. نتایج حاکی از آن است که با استفاده از مقایسه ی وضع موجود شهر بندرعباس و شهر دانش مطلوب توسط نمودار عنکبوتی، مشخص شد شهر بندرعباس از لحاظ شاخص های شهر دانش تفاوت هایی با ایده آل دارد و بیشترین اختلاف مربوط به شاخص ساختار شهری است و نتایج حاصل از آزمون T نشان می دهد که از بین اصول شهر دانش، میانگین اهمیت شاخص ساختار شهری با 2.95 دارای بیشترین مقدار، زیرساخت های شهری با مقدار 2.90 و اشتراک گذاری دانش با 2.71 و اهمیت فناوری و اطلاعات با مقدار 1.90 به ترتیب دارای مقدار میانگین بیشتری هستند. همچنین مقایسه میانگین رتبه ها نشان می دهد که بالاترین میانگین رتبه به ساختار شهری با مقدار 3.88 اختصاص دارد که بدین معناست که مهم ترین شاخص موثر در جذب کارکنان دانش در شهر بندرعباس از نظر طبقه ی خلاق، ساختار شهری مطلوب است. بنابراین به منظور حفظ کارکنان دانش در شهر بندرعباس و با توجه به پایین بودن میانگین رتبه ای محیط دانش محور، امنیت دانش محور و دولت دانش محور باید این سه مورد در دستور کار مسیولین شهری، نخبگان و مردم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساختار شهری، شهر دانش، کارکنان دانش، اقتصاد جهانی، بندرعباس
  • مسعود صفری علی اکبری*، داود جمینی، زهرا اسمعیلی صفحات 101-118

    سیاست تبدیل روستا به شهر منجر به تغییر و تحولات متعددی در عرصه فضای جدید شهری می شود و گاها مسایل و مشکلات متعددی را به همراه دارد. هدف مطالعه کمی و کاربردی حاضر که با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است، بررسی و تحلیل اثرات سیاست تبدیل نقاط روستایی به شهر از دیدگاه ساکنان شهر شاهو است. جامعه آماری پژوهش را 1049 نفر از سرپرستان خانوار تشکیل می دهد که از میان آن ها 150 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده اند. ابزار اصلی برای جمع آوری داده های میدانی پرسشنامه محقق ساخته است که روایی (صوری) و پایایی آن بررسی و تایید شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد میزان رضایتمندی ساکنان از سیاست تبدیل روستا به شهر با میانگین 33/3 بالاتر از حد متوسط می باشد. با این وجود نتایج بررسی اثرات سیاست تبدیل روستا به شهر بر اساس ابعاد اصلی توسعه پایدار شهری با استفاده از آزمون ویلکاکسون نشان می دهد میانگین رتبه ای محاسبه شده برای ابعاد توسعه اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی - کالبدی در مرحله قبل از شهر شدن به ترتیب 29/59، 82/48 و 13 بوده است که در مرحله بعد به ترتیب به 38/55، 83/42 و 18/55 تغییر یافته اند. در واقع نتایج نشانگر موفقیت سیاست تبدیل روستا به شهر در بعد زیست محیطی کالبدی و عدم موفقیت آن در ابعاد اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی است. همچنین نتایج بررسی اثر کلی سیاست مذکور بر توسعه پایدار شهری نشان داد میانگین رتبه ای محاسبه شده در مرحله قبل 49/55 بوده که به 11/68 افزایش یافته است و این مهم نشانگر موفقیت کلی این سیاست در ارتقای توسعه پایدار شهری است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، سیاست-گذاری، مدیریت شهری، شاهو
  • حافظ مهدنژاد*، وحید بارانی، فریاد پرهیز صفحات 119-135

    بافت های فرسوده به خاطر ویژگی های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی-محیطی، به شدت مستعد وقوع جرم و بزهکاری هستند. بر همین مبنا، هدف پژوهش حاضر خوانش و اولویت بندی مولفه های تاثیرگذار بر تحقق پذیری شهر امن در بافت های فرسوده شهری در پهنه مرکزی شهر تهران است. جامعه آماری شامل ساکنان بافت های فرسوده مناطق 11 و 12 شهر تهران، است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 400 نفر است. از روش های تحلیل عاملی تاییدی، بارتلت، آزمون کالموگروف- اسمیرنف، ماتریس ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر، برای تحلیل داده ها استفاده گردید. از نرم افزار LISREL8.8 برای تحلیل داده ها استفاده گردید. بر اساس نتایج آزمون های کیسر/ مییر/ الکین (برابر 66/0)، کفایت تعداد نمونه تایید و بر مبنای آزمون معناداری بارتلت (001/0P< ؛ 105 =df ؛ 040/738 =X2) فرضیه نبود همبستگی بین متغیرها رد شده است. بر اساس یافته های پژوهش، توزیع کلیه روابط موجود در مولفه ها و متغیرهای پژوهش نرمال است. میزان آماره T برای متغیرهای پژوهش مشتمل بر احساس امنیت، نورپردازی، معابر، الگوی فعالیت ها و کاربری ها، کیفیت محله های مسکونی، فرم فضا، هویت شهروندان، تراکم جمعیت، نظارت اجتماعی، اشتغال و مسکن به ترتیب برابر با 52/10، 29/8،  18/5، 62/9، 79/8، 88/9، 29/10، 11/7، 56/4، 61/9 و 69/8 است. با عنایت به مقدار آماره T و سطح معناداری مناسب آنها (001/0)، این متغییرها بر تحقق پذیری شهر امن در بافت های فرسوده شهری در پهنه مرکزی شهر تهران تاثیر بارزی دارند.  بر اساس مدل تحلیل مسیر، مولفه احساس امنیت با ضریب 20/0 بیشترین تاثیر را داشته و پس از آن مولفه های نورپردازی، معابر، الگوی فعالیت ها و کاربری ها، کیفیت محله های مسکونی، فرم فضا، هویت شهروندان، تراکم جمعیت، نظارت اجتماعی و اشتغال با ضریب به ترتیب با ضریب 15/0،  14/0، 10/0،  09/0، 07/0،  06/0، 05/0، 03/0  و 04/0  در اولویت های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: شهر امن، احساس امنیت، شاخص های کالبدی، بافت های فرسوده، شهر تهران
  • سعید نایب، محمدرضا اسکندری عطا* صفحات 137-149

    امروزه توسعه خطوط مترو به عنوان یکی از سامانه های حمل ونقل شهری از عمده ترین مسایل کلان شهرها محسوب می شود. اتلاف زمان و انرژی، افزایش هزینه های زندگی و افزایش آلودگی محیط زیست در زندگی شهری بخشی از پیامدهای نادیده گرفتن نقش حمل ونقل ریلی است. توسعه خطوط و راه اندازی خطوط جدید در شبکه مترو تهران از الزامات این کلان شهر محسوب می شود. در پژوهش حاضر با استفاده از الگوی داده های ترکیبی فضایی و رویکردی نوین در استفاده از ماتریس وزنی فضایی، طی بازه زمانی 1397:12-1393:1 عوامل موثر بر افزایش تعداد مسافران و اثرات سرریز ایستگاه های تقاطعی بر خطوط مترو تهران با هدف بررسی گستردگی شبکه مترو تهران در استفاده از حمل ونقل عمومی مورد ارزیابی قرار گرفته است. پس از انجام آزمون های مختلف، الگوی وقفه فضایی با اثرات تصادفی مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از برآورد الگوی وقفه فضایی (SAR) نشان می دهد که همبستگی تعداد مسافران از کانال ایستگاه های تقاطعی حدود 19 درصد است و در صورت افزایش تعداد ایستگاه های تقاطعی در هر خط، تعداد مسافران سایر خطوط افزایش قابل توجهی خواهد داشت. تاثیر مستقیم و غیرمستقیم عامل تعداد ایستگاه ها در هر خط نشان می دهد که افزایش تعداد ایستگاه ها تاثیر 2.6 درصدی بر جذب مسافران خطوط دارد و این اثر در صورت عبور از کانال ایستگاه تقاطعی نیز قابل توجه است. با توجه به پایین بودن قیمت انرژی در کشور، قیمت بنزین تاثیر معناداری بر کاهش یا افزایش تعداد مسافران نداشته است اما تاثیر مستقیم و غیرمستقیم نرخ بلیت که به صورت سقف نرخ ممکن در هر دوره در نظر گرفته شده است، منفی و معنادار برآورد شده است. نتایج پژوهش حاضر لزوم توجه به اثرات سرریز ایستگاه های تقاطعی و تعداد ایستگاه ها در توسعه خطوط مترو تهران را بیش ازپیش نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل، مترو، تعداد مسافران، الگوی فضایی
  • ناصر بنیادی*، میلاد فتحی، نوید جهدی صفحات 151-168

    تامین امنیت شهروندان یکی از دغدغه های طراحان، برنامه ریزان و مسیولان شهری است. شناخت شهرها به علت پیچیدگی های بسیار نیازمند استفاده از روش ها و فنون نوینی است که بتواند روند تصمیم گیری را تسهیل و تدقیق نماید. این مقاله با محوریت شبکه فضایی شهری تلاش دارد تا با بهره گیری از تکنیک چیدمان فضا راهکارهای طراحی را ارایه و این راهکارها را مورد آزمون قرار دهد. فرآیند پژوهش مبتنی بر فرضیه ی رابطه معنادار الگوی پیکرهبندی بافت فرسوده شهری با امنیت محیطی، به آزمون، تحلیل، ارایه طرح و بازارزیابی در محله قلسمتان کرج می پردازد. به منظور آزمون فرضیه، پیکره بندی فضایی محله قلمستان براساس نقشه محوری در نرم افزار DepthMap استخراج و رابطه آن از طریق آزمون همبستگی با داده امنیت معابر در نرم افزار Spss23 تحلیل شد. نتایج مبین رابطه معنادار مستقیم میان همپیوندی و رابطه معنادار معکوس میان عمق با امنیت محیطی معابر بوده است. در مرحله نهایی نیز طرح های پیشنهادی ارایه شده از طریق تیوری چیدمان فضا مجدد ارزیابی شد. نتایج گویای ارتقاء امنیت محیطی معابر در طرح پیشنهادی بوده است؛ به صورتی که میزان همپیوندی از 0.536 به 0.646 ارتقاء و میزان عمق معابر از 13.309 به 10.954 کاهش پیدا کرده اند. همچنین میانگین متغیر اتصال معابر تجاری کاهش و در معابر مسکونی این میزان دارای افزایش اندکی بوده است. بر این اساس می توان گفت در محله قلمستان در صورت افزایش میزان همپیوندی و کاهش میزان عمق می توان امنیت را در معابر افزایش داد. علاوه بر این در صورت اعمال اصلاحات کالبدی پیشنهادی بر اساس معیارهای بیان شده در پژوهش می توان امنیت محیطی محله قلسمتان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: امنیت، چیدمان فضا، پیکره بندی فضایی، بافت فرسوده، قلسمتان، نرم افزار Depthmap
  • سیده آیدا حسینی*، اردلان افلاکی صفحات 169-186

    بافت های فرسوده مناطق روبه زوال رفته ای هستند که به علت دارا بودن مشکلاتی در ابعاد اجتماعی-فرهنگی، کالبدی-زیست محیطی، اقتصادی و مدیریتی، توان پاسخگویی به نیازهای شهروندان خود را ندارند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت شهروندان و در پی آن ارایه ی راهکارهایی جهت افزایش مشارکت مردمی در فرآیند احیای بافت های فرسوده ی شهری می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و روش آن پیمایشی با رویکرد توصیفی-تحلیلی و همبستگی است. گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفت. جامعه ی آماری شامل 1215نفر سرپرستان خانوار در محله ی مالکی شهر نورآباد ممسنی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، 291 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد و پرسشنامه ی محقق ساخته به صورت تصادفی ساده میان آن ها توزیع گردید. روش های آماری مورداستفاده برای تحلیل داده ها مشتمل بر؛ نشانه، تی تک نمونه ای، تاو بی کندال و رگرسیون لجستیک ترتیبی است. نتایج آزمون نشانه، 95/10- می باشد که بیانگر عدم مشارکت موثر ساکنین این محله درروند احیای محل سکونت خویش است. نتایج آزمون تی حاکی از آن است که ابعاد کالبدی، اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی به ترتیب با میانگین 12/4، 60/4، 81/3 و 22/4 از عوامل موثر بر مشارکت شهروندان می باشند، همچنین با کمک آزمون تاو بی کندال دریافتیم بین هر چهار بعد و میزان مشارکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. درنهایت نتایج آزمون رگرسیون لجستیک ترتیبی بیانگر این است که هر چهار بعد متغیر مستقل، قادر به پیش بینی میزان مشارکت شهروندان (متغیر وابسته) می باشند، که بعد اجتماعی-فرهنگی با 85/54 درصد دارای بیشترین تاثیر است.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، برنامه ریزی مشارکتی، احیای شهری، بافت فرسوده، نورآباد ممسنی
  • حامد حیاتی*، اعظم نصراللهی نیا صفحات 187-205

    با نگاهی به بافت تاریخی این نکته مشهود است که شکل گیری و حیات آن بر پایه اصول خاص مرتبط با اقلیم شهر و فرهنگ ایرانی بوده و کالبد آن در تداومی تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و محیطی به صورت هماهنگ و منسجم درآمده است، از این رو از هویت ویژه ای برخوردار است. هویت فرهنگی به عنوان عامل جهت دهنده، موجب خلق شیوه های منحصر به فرد در معماری سنتی شهر هایی نظیر شوشتر و دزفول شده است. در این میان می توان به معماری بازار ها به عنوان کانون فعالیت های اجتماعی و فرهنگی شهر های ایران اشاره نمود. پژوهش پیش رو با هدف بررسی شاخص های هویت فضایی در بازار سنتی دزفول و شوشتر تلاش دارد تا با شناسایی این شاخص ها و بکارگیری آن ها در بازار های سنتی ایرانی در راستای تداوم بخشی به حفظ هویت در فضای شهری امروزی دست یابد. روش تحقیق توصیفی - تاریخی با رویکرد کیفی است که با تحلیل اطلاعات حاصل از مشاهدات می دانی، مصاحبه، استفاده از منابع اسنادی و نقشه ها به مطالعه ماهیت هویت در بازار های سنتی دزفول و شوشتر پرداخته است. بر اساس یافته های تحقیق، پیوستگی و ترکیب سه مولفه اصلی شامل ابعاد شکلی، معنایی و اجتماعی که در قالب 19 شاخص تنظیم و ارایه شده، عامل هویت بخش به فضای بافت بازار های سنتی تاریخی دزفول و شوشتر است. به گونه ای که این ویژگی ها منجر به ایجاد فضا هایی با هویت شده که می تواند حس تعلق خاطر را به انسان حاضر در محیط القا نماید و در نهایت باعث یگانگی انسان با محیط پیرامونی خویش شود. در واقع یکی از راه های حفظ و احیای هویت در شهر و عناصر شهری، حفظ تداوم فرهنگی میان امروز، دیروز و فردای شهر است و این تداوم فرهنگی از طریق شناخت مفاهیم و اصول هویت بخش به فضا های شهری در شهر های تاریخی ایران و بکارگیری آن ها در طراحی فضا های شهری جدید امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: بازار، شهر ایرانی، هویت فضایی، دزفول، شوشتر
|
  • Mahboobeh Khalafi *, Nasser Barati, Roholah Bayat Pages 1-15

    Isfahan in terms of geography, industry, history has a strategic position in the world. The city has experienced many power, ethnic and demographic changes throughout history, and this has led to the complexity of urban issues and the diversity of stakeholders, which has added to its uncertainties. The creative city of UNESCO handicrafts (Isfahan) needs a forward-looking look to be able to figure out a growing trend, but the uncertainties have led to the ambiguity of its long-term future. It can be seen in the strategic plans of Isfahan that despite 24 years of experience in planning, it still suffers from many problems such as: drought, reduced economic prosperity due to Covid-19, traffic, pollution and so on. The purpose of this study is to determine the components of strategic foresight as a capacity-building approach for the city of Isfahan in order to strengthen the strategic plan. This approach, by examining strategic issues, while preparing the capacities, can prepare the city to enter the field of competition. In the general model, 6 steps: input, analysis, interpretation, visioning, output, and strategy are defined for this approach. In this study, components in each step of the general model were extracted using the library study method and the meta-synthetzing method. After that, the validity of the model was assessed using the opinions of 26 experts and using the Lasse coefficient, and finally, using the opinions of 86 experts in Isfahan, and using the confirmatory factor analysis method, the final components were obtained with the help of PLS software. Finally, the role of each of these components was evaluated using the MICMAC matrix. Identifying key issues, uncertainties and drivers, strategic directions and scenario logic are key components in determining the pillars of the plan. The final confirmatory factor analysis model showed that the components of strategic foresight can be very effective in making Isfahan city plans efficient.

    Keywords: Strategic Foresight, urban planning, Lasse Coefficient, MicMac Matrix
  • Zhila Farzaneh Sadat Zaranji, MohammadHasan Yazdani * Pages 17-32

    Green city is one the new approaches evoked by the concepts of sustainable urban development, which can be used to improve the quality of the environment and sustainable urban development. Meanwhile, following the outbreak of Covid 19 virus, the reduction or cessation of some activities has positive effects on the environment. On this basis, proper management and maintaining a favorable environmental situation resulting from this pandemic can pave the way to achieving sustainable development. Therefore, the aim of this study is evaluate the stability of Ardabil city during the pavilion of Covid 19 with approach of realizing the green city. The leading research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature and method and its statistical population is citizens of the three regions of Ardabil. The method of determining the sample size was using Cochran's formula, in which 382 samples were determined. It should be noted that sampling method of this research is stratified random. Excle and SPSS software were used to analyze the data. Then, using the stability barometer model, the target areas were leveled. Findings show that score of stability of social dimension (0.522) economic (0.489), environmental (0.434) and total sustainability (0.476) and shows the average level of sustainability, welfare score Ecosystem is equal to (0.434) and human welfare is equal to (0.495). Among these, the towns of Azadi, Rezvan, Azadegan and Hafez due to having favorable conditions in all three dimensions of stability studied have the most positive impact and in contrast to Molabashi and Molayosef neighborhoods because they are informal settlements in all three dimensions of causal stability. Especially in environmental dimension, they have the most negative impact on the studied criteria. Therefore, the necessary planning in accordance with the strengths, weaknesses and priorities of each neighborhood is necessary..

    Keywords: Sustainable Development, Barometer, Covid 19, Green City, Ardabil
  • Zeynab Taghvaee, Sadroddin Motevalli *, Gholamreza Janbazghobadi, Jalal Azimi Amoli Pages 33-46

    Urban tourism is the interaction of tourist-host and the production of tourism space in relation to traveling to urban areas with different motivations and visiting attractions and using facilities and services related to tourism, which have different effects on the urban space and economy. Beautifying urban green spaces is also very important in urban life. An issue that is entirely related to the beautification and general health aspects of green space is the cultural background of the communities that use these spaces. Different cultures have different communications and value systems in relation to nature. As a result, the role of urban green spaces in promoting local quality of life, identity and personality may vary between different cultural groups within a particular city and even among individuals. Understanding how different cultural groups and subcultures use urban green spaces is crucial in developing optimal management systems. Therefore, the purpose of this study is an analysis of urban green spaces in order to sustainable development of urban tourism with emphasis on the environmental dimension of Noor. In terms of applied and developmental purpose, the present research is descriptive-analytical in terms of data collection method and in the form of a survey or field in which a researcher has made a questionnaire. The statistical population of the study is citizens, travelers and those referring to urban green spaces, which will be selected based on stratified random sampling method and using Cochran's formula. The data collection tool was a questionnaire that was distributed among the selected sample. To analyze the data obtained from the questionnaire, sample t-test and Pearson correlation coefficient were used. The findings show that in order to evaluate and study the effects of green spaces and urban parks on tourism development and boost the tourism industry in Noor, it indicates that green spaces located in the city can greatly Prosper the tourism industry in Noor to be effective.

    Keywords: Urbana spatia viridia, progressum sustineri, urbana voluptuaria similesve, ambitus
  • Sajad Rajabi, Reza Valizadeh *, Dariush Sattarzadeh, Ali Panahi, Ghorban Mahboub Pages 47-64

    In the present age, the main cause of crises in human societies is rooted in social inequalities and lack of social justice. In this regard, the purpose of this study is the future of social justice research in the spatial structure of Tabriz metropolis. This research is applied in terms of purpose and according to the components under study, the prevailing approach is descriptive-analytical method and in terms of method is a combination of library and survey methods. The scope of research of Tabriz metropolis and the statistical population of 50 experts in the field of urban issues, including experts of Tabriz metropolitan municipality, consulting engineers and some university professors specializing in the field of study. In order to analyze the data, environmental and Delphi scanning techniques were used to extract the primary factors and Micmac software was used to identify the key factors. Based on the findings of the Delphi method and environmental scanning, 30 factors in the economic, physical, social, cultural and political fields were identified as the primary effective factors in achieving spatial justice in the spatial structure of Tabriz metropolis. After analysis by Mick Mac software, finally 11 factors including equal access to sustainable housing, equal access to educational opportunities, equitable distribution and equal access to cultural facilities and services, equal access to positions and economic opportunities Equitable distribution of infrastructure, facilities and equipment, equal access to health and medical facilities, welfare, recreation, equitable distribution of wealth and income, good urban governance, access to equal opportunities in the use of facilities and resources, and fair access to security for all people in the region In contrast, physical, mental and psychological threats were identified as key factors in achieving social justice in the spatial structure of Tabriz metropolis.

    Keywords: Social Justice, Delphi, Environmental Scanning, Micmac, Tabriz Metropolis
  • Mirsalar Habibi, Seyed ali Nouri *, Seyed Jamalodin Daryabari Pages 65-84

    In the face of various urban crises and their proper management, it is necessary to adopt coherent planning and forecasting in advance. This type of exposure and planning is rooted in the concept of resilience. Resilience can provide stability and coherent management for urban areas and reduce their vulnerability in times of crisis. In this context, one of the important issues is the correct understanding of the current situation of cities in terms of resilience. In this research, the goal is to evaluate urban resilience based on eco-oriented sustainability in Faiz Abad neighborhood of Kermanshah as an old and central context. The research method is descriptive-analytical and based on field data. The data collection tool was a questionnaire that was collected at the level of the statistical population (4830 people) in Faiz Abad neighborhood. Based on Cochran's formula, the sample size was determined to be 356 people. The structural and content validity of the verification tool as well as the reliability were confirmed with Cronbach's alpha above 0.70. The results showed that the social, economic, environmental, physical-spatial and institutional resilience in Faiz Abad neighborhood was significant at a level of less than 0.05, which also indicates that the resilience of the neighborhood is considered inadequate; The best situation among the 18 resilience indicators is related to the environmental and spatial threats index with an average of (3.201). Other indicators of resilience, including place belonging (2.130); social participation (1.422); economic vulnerability (1/369); economic support (1.100); environmental health (2/254); urban infrastructures (1.941); housing quality (2/831); preparedness to deal with accidents (1.569); The capacity of spontaneous and popular institutions (1.337) have been unfavorable. Also, the result of the Kruskal-Wallis test confirmed that there is a significant difference of less than 0.05 between the different areas of Faizabad neighborhood (Sabze Maidan, Abshouran, Jalokhan, Jalili and Nobti) in terms of resilience.

    Keywords: urban resilience, eco-oriented sustainability, Faizabad neighborhood of Kermanshah
  • Maral Zamanirad, Navid Saeidi Rezvani *, Iraj Ghasemi Pages 85-100

    The new approach to knowledge-based urban development focuses on four key economic, environmental, organizational and socio-cultural aspects, so that the emergence of knowledge-based economy is considered as the main factor in the development of global and local economies. Therefore, the purpose of this study is the role of the desired urban structure in the realization and development of the city of knowledge in Bandar Abbas by descriptive-analytical method and quantitative measurement (questionnaire) and using the pairwise comparison test, T and Friedman. The statistical population of the study is knowledge staff in 55 growth and technology centers of Bandar Abbas, which is a total of 258 people in the whole community. The results show that by comparing the current situation of Bandar Abbas and the city of knowledge with the spider diagram, it was found that Bandar Abbas has differences with the ideal in terms of indicators of the city of knowledge and the biggest difference is related to the structure index. It is urban and the results of the T test show that among the principles of the city of knowledge, the average importance of the urban structure index with 2.95 has the highest value, urban infrastructure with 2.90 and knowledge sharing with 2.71 and the importance of technology and information with 1.90 have a higher average value, respectively. Also, the comparison of the average rankings shows that the highest average rank is allocated to the urban structure with a value of 3.88, which means that the most important effective indicator in attracting knowledge staff in Bandar Abbas in terms of creative class is the desirable urban structure. Therefore, in order to retain knowledge workers in Bandar Abbas and due to the low average rank of knowledge-based environment, knowledge-based security and knowledge-based government, these three items should be on the agenda of city officials, elites and people.

    Keywords: Urban structure, city of knowledge, knowledge staff, global economy, Bandar Abbas
  • Mashood Safari Aliakbari *, Davood Jamini, Zahra Esmaili Pages 101-118

    In order to establish order and balance in the hierarchy of the urban space system, as well as following the macro and regional policies for the development of human settlements, every year in our country, villages become cities. The policy of turning the village into a city leads to many changes and developments in the field of new urban space and sometimes brings with it many problems and issues. The inhabitants of these residential spaces are the most indigenous and local strata who are aware of the effects of this policy. Therefore, examining the effects of the policy of turning the village into a city from their point of view is an important step in criticizing and examining this macro policy in our country. The purpose of the present quantitative and applied study, which has been done by descriptive-analytical method, is to study and analyze the effects of the policy of converting rural areas to cities from the perspective of Shahoo Rurban residents (located in Ravansar Township and Kermanshah province). The statistical population of the study consists of 1049 heads of households, of which 150 are considered as a statistical sample. The main tool for collecting field data is a researcher-made questionnaire whose validity (formality) and reliability have been reviewed and confirmed. The results show that the level of residents' satisfaction with the policy of converting the village to the city with an average of 3.33 is above average. However, the results of the study of the effects of rural-urban transformation policy based on the main dimensions of sustainable urban development using the Wilcoxon test show the average rank calculated for the dimensions of social, cultural, economic and environmental-physical development in the pre-urbanization stage. 59.29, 48.82 and 13, respectively, which were changed to 55.38, 42.83 and 55.18, respectively. In fact, the results indicate the success of the policy of transforming the village into a city in the environmental-physical dimension and its failure in social, cultural and economic dimensions.

    Keywords: sustainable urban development, policy-making, Urban Management, Shahoo
  • Hafez Mahdnejad *, Vahid Barani, Faryad Parhiz Pages 119-135

    Worn tissues are highly prone to crime due to their social, economic, cultural and physical-environmental characteristics. Accordingly, the purpose of this study is Influential components prioritization on inhabitants security of urban worn textures in Central area of Tehran. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population includes the worn tissues residents in the 11th and 12th districts of Tehran.The sample size is estimated at 400 based on the Cochran's formula. Various methods have been used for analysis for the safety assesment of residents such as confirmatory factor analysis, Bartlett, Kalmogorov-Smirnov test, correlation coefficient matrix and path analysis. LISREL8.8 software is used for data analysis. The results of Kiser / Meyer / Alkin (KMO) sampling adequacy tests are equal to 0.66. As a result, the adequacy of the number of samples is confirmed. Based on Bartlett significance test (P <0.001; df = 105; X2 = 040/740), is rejected the hypothesis of no correlation between variablesThe research findings has indicate that based on the results of Kalmogorov-Smirnov test, the distribution of all relationships is normal in the components and variables of the research. The amount of T-statistics for research variables including feeling of security, lighting, passages, pattern of activities and uses, quality of residential areas, form of space, citizen identity, population density, social monitoring, employment and housing are equal to 10.52, 8/29 , 5/18, 9/62, 8/79, 9/88, 10/29, 7/11, 4/56, 9/61 and 8/69 respectively. These variables have a significant effect on the security of worn textures residents in the central area of Tehran, considering the value of T-statistics and their appropriate level of significance (0.001). According to the route analysis model, the component of feeling safe had the most effect with a coefficient of 0.20. Then, components have had the greatest impact such as Lighting(with a coefficient of 0.15), passages(0.14), pattern of activities and uses(0.10), quality of residential areas(0.09), form of space(0.07), identity of citizens(0.06), population density(0.05), social monitoring(0.03) and finally employment(0.04).

    Keywords: Safe city, Feeling of security, Physical indicators, Worn tissues, Tehran
  • Saeed Nayeb, MohammadReza Eskandari Ata * Pages 137-149

    Today, the development of metro lines as one of the urban transportation systems is one of the major issues in metropolitan areas. Wasting time and energy, increasing the cost of living, and increasing environmental pollution in urban life are some of the consequences of ignoring the role of rail transportation. The development of lines and the commissioning of new lines in the Tehran metro network are among the requirements of this metropolis. In the present study, using a spatial panel data model and a new approach in the use of spatial weight matrix, during 1397: 12-1393: 1 factors affecting the increase in the number of passengers and the effects of overflow of intersection stations on Tehran metro lines with the aim of investigating the extent of Tehran metro network in the use of public transport are needed. After performing various tests, the spatial lag model with random effects was confirmed. The results of estimating the SAR model show that the correlation between the number of passengers through the interchange stations channel is about 19% and if the number of interchange stations per line increases, the number of passengers on other lines will increase significantly. The direct and indirect effect of the number of stations on each line shows that increasing the number of stations has a 2.6% effect on the number of passengers on the lines, and this effect is also significant if crossing the interchange stations channel. Due to the low price of energy in the country, the price of oil has not had a significant effect on reducing or increasing the number of passengers, but the direct and indirect effect of ticket prices, which is considered as a possible rate ceiling in each period, is negative and significant. . The results of the present study show the need to pay attention to the effects of overflow of interchange stations and the number of stations in the development of Tehran metro lines.

    Keywords: Transportation, Metro, Number of Passengers, Spatial Model
  • Naser Bonyadi *, Milad Fathi, Navid Jahdi Pages 151-168

    Supplying the security of citizens is one of the concerns of designers, planners and city officials. Due to its many complexities, knowing cities requires the use of new methods and techniques that can facilitate decision making. The focus of this article is the analysis of the road network in the deteriorated urban tissue.In this article, design solutions at first and then evaluation of these solution have been presented by the “Space Syntax” technique. The research process has been compiled based on the hypothesis of a significant relationship between “Space Configuration" of deteriorated urban tissue with environmental security. Therefore, this article examines, analyzes, presents the plan and re-evaluates the plan in Qalsmatan neighborhood of Karaj with the aim of increasing the security of citizens. In order to test the hypothesis, the "spatial configuration" of Qalamestan neighborhood was extracted based on the axial map in DepthMap software and its relationship was analyzed through the correlation test with the security of passages by Spss23 software. The results show a significant direct relationship between “Integration" and a significant inverse relationship between "depth" and "environmental security" of roads. In the final stage, the proposed projects were evaluated through the above method. The results of the evaluation indicate the improvement of environmental security of the roads in the proposed plan; thus, the level of interconnection increased from 0.536 to 0.646 and the depth of passages decreased from 13.309 to 10.954.Also, the variable average of “Connectivity” of commercial passages has decreased and in residential passages this amount has increased slightly. Based on results, in Qalamestan neighborhood, the security in the passages can be increased if the amount of "interconnection" increases and the amount of "depth" decreases.

    Keywords: Security, space syntax, Space Configuration, Deteriorated Area, Qalamestan
  • Seyedeh Aida Hosseini *, Ardalan Aflaki Pages 169-186

    Worn-out textures could not respond to the citizen’s needs due to such challenges in socio-cultural, physical-ecological and economical-managerial aspects. According to the development of the proven worn-out textures, the government are not able to take over and rehabilitate such structures separately. In case of following the past procedures, worn-out texture with massive destructive effects could impact on different aspects of cities immediately. As a remedy, effective tools like citizen participation should be taken into account for organizing these unplanned areas in cities. The study aim is to investigate the factors affecting the level of citizen participation and to provide remedies for increase of public participation in the process of urban worn-out textures rehabilitation consequently. The research objective is an applied study and it established mensuration method with focus on analytical-descriptive and co-relation analysis. Also, it carried out library study and field survey for data collection. Using Cochran's formula, 291 people were selected as the sample size. The outcomes from the Sign test were -10.95, which indicated the lack of effective participation of the residents. The results of T-test indicated physical, socio-cultural, economical and managerial dimensions with an average of 4.12, 4.60, 3.81 and 4.22, respectively, were effective factors on citizen participation. Furthermore, the results of Kendall's tau-b test showed that there were a positive and significant relationship between all four dimensions and the level of participations. Finally, the results of the Ordinal logistic regression test approved that all four dimensions of the independent variable were able to predict the level of citizen participation whereas the socio-cultural dimension had the greatest impact with 54.85%.

    Keywords: People's participation, Collaborative Planning, Urban revival, worn-out texture, Noorabad Mamasani
  • Hamed Hayaty *, Aazam Nasrolahi Niya Pages 187-205

    Looking at the historical context, it is obvious that their formation and life are based on special principles related to the city's climate and Iranian culture, and its body has become harmonious and coherent in historical, cultural, social and environmental continuity. Ro has a special personality and identity. Cultural identity as a guiding factor has led to the emergence of unique methods in the traditional architecture of cities such as Shushtar and Dezful. Among these, we can mention the architecture of markets as the center of social and cultural activities in Iranian cities. The present study aims to investigate the indicators of spatial identity in the traditional markets of Dezful and Shushtar in order to identify these indicators and use them in traditional Iranian markets in order to maintain identity in today's urban space. The research method is descriptive-historical with a qualitative approach that has studied the nature of identity in the traditional markets of Dezful and Shushtar by analyzing the information obtained from field observations, interviews, using documentary sources and maps.According to the research findings, the continuity and combination of three main components, including formal, semantic and social dimensions, which are set and presented in the form of 19 indicators, is the identifying factor to the texture space of traditional historical markets of Dezful and Shushtar. In such a way that these characteristics have led to the creation of spaces with identity that can instill a sense of belonging to the human being in the environment and ultimately cause the unity of human beings with their surroundings. In fact, one of the ways to preserve and revive identity in the city and urban elements is to maintain cultural continuity between today, yesterday and tomorrow, and this cultural continuity by recognizing the concepts and principles of identifying urban spaces in Iran's historic cities and using it. It is possible to design new urban spaces.

    Keywords: Bazaar, Iranian city, spatial identity, Dezful, Shushtar