فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی احمدی پرتو*، معصومه خوئینی صفحات 3-23

    بر خلاف برخی از دانشمندان علوم اجتماعی غرب که منکر مسیله قوانین ثابت حاکم بر معادلات اجتماعی هستند. اسلام بر این مسیله تحت عنوان سنت های الهی تاکید فراوان دارد. از جمله این قوانین ثابت الهی، سنت پیروزی جریان حق بر باطل است. این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی و بررسی برخی از آیات و روایات مربوطه و نمونه هایی از فرمایشات مقام معظم رهبری با هدف بررسی جایگاه سنت قرآنی پیروزی جبهه حق بر باطل در اندیشه های دفاعی معظم له نگاشته شده است. در نگاه قرآن، حق پیروز است و باطل به دلیل غیر اصیل بودن پایدار نبوده و از بین می رود. بنا بر وعده الهی در آیات قرآن، سنت پیروزی در قالب محو باطل و استقرار حق، نجات رسولان الهی و اهل ایمان و موٴمنان، چیرگی حزب الله، وعده استخلاف و جانشینی در زمین، امامت و وراثت و فرمانروایی بر زمین و... تحقق و نمود پیدا می نماید. از منظر رهبر معظم انقلاب، پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس این سنت الهی بوده و تحقق این سنت در هر جریانی، مشروط به شروطی همچون صبر، استقامت، مبارزه، نترسیدن، از دست ندادن امید و... می باشد. تاکیدات و استنادات و وعده های پیروزی جبهه حق که بارها از زبان ایشان صادر شده است، مانند نمونه های فراوان استناد ایشان به این قانون ثابت الهی در تاریخ، از جمله شرایط حساس و پیچیده جنگ 33 روزه، نشان از توجه عمیق به این سنت الهی و جایگاه مهم آن در اندیشه دفاعی ایشان دارد.

    کلیدواژگان: سنت پیروزی، جبهه حق، اندیشه دفاعی امام خامنه ای، سنن الهی
  • کامران اویسی* صفحات 25-48
    مقاله حاضر در صدد است مولفه های انسان شناختی دخیل در نظریه دفاعی مقام معظم رهبری را که در بیانات ایشان آمده است، استخراج و با مطالعه در بستر قرآن، آن ها را تبیین کند. مطالعات انسان شناسی در این باره بر سه محور کلی بینشی، گرایشی، کنشی واکنشی، یا باورها، امیال، مناسک طبق نگاه ریویر، بر اساس سه ویژگی تعقل، احساس، رفتار انجام می شود. مستندسازی قرآنی مولفه های مذکور در بیانات مقام معظم رهبری در مقوله دفاع و تبیین آن ها، هدف پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که در نظریه دفاعی مقام معظم رهبری، دشمن شناسی مهم ترین مولفه تشکیل دهنده باور انسان مدافع، میل به معنویت و عدم میل افراطی به دنیا از مهم ترین مصادیق در بعد امیال انسان مجاهد با بیشترین تبلور در مقوله جاسوسی و فرار از جبهه، در بعد کنشی، یاری دین و اولیای الهی، مقاومت و ایستادگی، ارتقای همه جانبه بنیه دفاعی از جمله مولفه های انسان شناختی است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، دفاع، قرآن، مقام معظم رهبری
  • مجید بیشه* صفحات 49-82
    برابر معارف انقلاب اسلامی و منظومه فکری امامین انقلاب، خطی که نظام جمهوری اسلامی ایران طی می کند، رسیدن به تمدن نوین اسلامی است. از این منظر و در راستای افق تمدنی انقلاب اسلامی، پرداختن به شایستگی های جوانان تراز گام دوم انقلاب اسلامی و نیز تبیین نحوه نقش آفرینی آنان با نگاه وسیع فرامرزی و امتداد عمق راهبردی (به تعبیر رهبر معظم انقلاب: از واجب ترین واجبات کشور) و تغییر نظم نوین جهانی در عرصه های مختلف اعتقادی، سیاسی، علمی، فرهنگی، اقتصادی و... با شاکله دفاعی مقاومت با بهره مندی از ظرفیت وحدت تمدن ساز در سطح امت اسلامی، از جمله ضرورت هایی است که باید مورد اهتمام و تاکید قرار گیرد. بدین منظور در این مقاله تلاش گردید با رویکرد استقرایی و روش کیفی، با تحلیل مضمون متن بیانیه گام دوم انقلاب، ضمن معرفی شایستگی های جوانان تراز در قالب 3 مضمون اصلی و 72 مضمون فرعی، مبتنی بر سپهر اندیشه رهبر معظم انقلاب اسلامی امام خامنه ای(مدظله العالی)، مراتب وحدت تمدن ساز و چگونگی نقش آفرینی جوانان تراز ذیل نظریه مقاومت نیز تبیین گردد. مبتنی بر یافته های پژوهش حاضر و به منظور پیوند حوزه نظر و عمل و زمینه سازی نقش آفرینی موثر جوانان تراز گام دوم انقلاب اسلامی در عرصه های جهانی با رویکرد تمدن نوین اسلامی، پیشنهادهایی در سطوح راهبردی و عملیاتی با رویکرد زنجیره گفتمان سازی نظام سازی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، جوانان تراز، گام دوم انقلاب، مقاومت، وحدت تمدن ساز
  • محمدحسین جمال زاده* صفحات 83-104
    یکی از مکاتب متداول علم در دنیای مدرن، اثبات گرایی است که مبانی روش شناختی آن، نه تنها در علوم طبیعی و تجربی، بلکه در علوم انسانی نیز تاثیر گذاشته است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری کتابخانه ای داده ها، پنج مبنای اصلی مکتب اثبات گرایی شامل مبانی هستی شناختی، انسان شناختی، معرفت شناختی، جامعه شناختی و ارزش شناختی، مبتنی بر مبانی حکمت متعالیه نقد می شوند. انحصار هستی در ماده، عدم سازگاری آزادی انسان و ضرورت، عدم تطابق ذهن با عین، واقعیت جامعه و رهایی ارزش ها، از مهم ترین نقدهای حکمت متعالیه به روش شناسی مکتب اثبات گرایی است. مهم ترین یافته پژوهش حاضر این است که اثبات گرایان با انتخاب روش های کمی و منحصر کردن پژوهش بر داده های تجربه محور، در روش شناسی علوم انسانی رویکرد وحدت همگرای روشی دارند؛ در حالی که حکمت متعالیه با توجه به روش کیفی و کمی و عدم انحصار منابع شناخت در علوم تجربی، از تمام ظرفیت روش های عقلی، نقلی و تجربی در علوم انسانی استفاده کرده و رویکرد تنوع همگرای روشی را در علوم انسانی انتخاب کرده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، اثبات گرایی، حکمت متعالیه، علوم انسانی، پژوهش
  • مریم رحمانی*، محمود رسولی صفحات 105-132
    یکی از مهم ترین موضوعات در ارتباط با یک کشور، مسیله حفظ امنیت آن و دفاع در برابر تهدیدات مختلف می باشد. در گذشته، امنیت هر جامعه فقط با قدرت نظامی و سلاح و تجهیزات سنجیده می شد؛ اما امروزه تنها قدرت تسلیحاتی برای جوامع امنیت نمی آورد، بلکه با استفاده از ابزارهای دیگری همچون «قدرت نرم» نیز می توان در جامعه امنیت سازی کرد و به دفاع در برابر تهدیدات پرداخت. این بعد جدید از قدرت، اگرچه ادبیات آن توسط اندیشمندان غربی مانند جوزف نای نظریه پردازی شده است، با وجود این، زیربنای نهضت امام خمینی، جز با استفاده از همین مولفه های اجتماعی و فرهنگی که امروز در قالب قدرت نرم تبلور می یابد، به پیروزی نرسید. امروزه نیز جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت حساس استراتژیک و ژیوپلیتیک خود ناگزیر است ضمن تقویت جنبه های مختلف قدرت سخت (توان نظامی و اقتصادی)، به تقویت ابعاد قدرت نرم نیز بپردازد. در این میان، یکی از مهم ترین مولفه های حاکم بر قدرت نرم، سرمایه اجتماعی است که امام خامنه ای با تبیین صحیح و کاربست دقیق و نیز شناخت همه جانبه از روحیات و فرهنگ افکار عمومی بالاخص جوانان، از آن به عنوان پلی برای پیشرفت و پیروزی انقلاب اسلامی یاد می کند. اهمیت این مقوله به اندازه ای است که موفقیت جوامع، افراد و به نوعی دفاع از دستاوردهای جامعه به آن بستگی دارد. با این رویکرد، نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی با خوانش بیانیه گام دوم انقلاب، به تبیین مفهوم سرمایه اجتماعی در مکتب دفاعی امام خامنه ای پرداخته است. تبیین هویت انقلاب و سرمایه اجتماعی آن در چهل ساله دوم عمر خود در بیانیه گام دوم، تلاشی در تثبیت و تقویت مولفه های دفاعی و امنیت پایدار است که نهایتا با اتخاذ الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی به خلق تمدن نوین اسلامی می انجامد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قدرت نرم، مکتب دفاعی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • عاطفه استخری*، سید علی سجادی زاده، اعظم رحمت آبادی صفحات 133-166
    از ابعاد سلامتی انسان، سلامت اجتماعی است که ضرورت آن به خصوص برای نسل جوان که موتور متحرک جامعه هستند، فراوان است. مقوله سلامت اجتماعی جوانان از منظر اسلام، دارای اهمیت فراوانی است و بایسته هایی در سبک زندگی اسلامی و از دیدگاه جامعه شناسی می توان برای این بعد از سلامت در نظر گرفت. در سبک زندگی اسلامی، فردی را می توان دارای سلامت اجتماعی دانست که از الگوی شایسته پیروی کند و دارای امیدواری، انگیزه و نشاط، مسیولیت پذیری، تعاون، عدالتمندی و رضایت از زندگی باشد، و از دیدگاه جامعه شناسی، بایسته هایی از جمله همبستگی، انسجام، مشارکت، شکوفایی و پذیرش اجتماعی را برای آن می توان برشمرد. در این تحقیق از منابع و اسناد کتابخانه ای، نرم افزارها و اینترنت بهره برده شده و با روش توصیفی تحلیلی، سعی شده تا جنبه های مختلف موضوع در ابتدا توضیح داده شود و سپس مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، امیدواری، نشاط، تعاون، مسئولیت پذیری
  • محمدرضا متقیان نژاد، محمدعلی فاطمی نیا* صفحات 167-202
    آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم و پیروزی در جنگ سرد، به عنوان یک ابرقدرت در نظم نوین جهانی ظهور یافت و با همراهی تعدادی از متحدان خود توانست یکه تاز نظام بین الملل باشد. در چند سال اخیر، مسایل و مشکلات درونی آمریکا از یکسو و شکل گیری قدرت های سیاسی و اقتصادی جدید از سوی دیگر، افول آمریکا را به یک مسیله نظری تجربی در ساحت علمی و سیاسی تبدیل کرده است. بنابراین بررسی اندیشه مقام معظم رهبری به عنوان یکی از نظریه پردازان افول آمریکا می تواند تعیین کننده جهت گیری های سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران باشد. این پژوهش قصد دارد با تکنیک تحلیل مضمون و بهره گیری از نرم افزار MAXQDA20 ، چارچوب و ابعاد افول آمریکا را از منظومه فکری مقام معظم رهبری استخراج نماید. جامعه آماری تحقیق، تمامی سخنرانی های ایشان از سال 1368 تا 1400 می باشد. در مجموع، 229 کد استخراج شد که در 6 مقوله سازمان دهنده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، افول تدریجی، افول سیاسی، افول اقتصادی، رهبری، هژمونی
|
  • Mohammad Taqi Ahmadi Parto *, Massoumeh Khoeini Pages 3-23

    Contrary to some Western social science scholars who deny the problem of the fixed and constant laws governing social equations, Islam emphasizes this issue titled the custom or tradition of God and the way Allah conducts the affairs and the rules governing the universe (Arabic: 􀄂􀅒 􀄟 sunnah). The sunnah of winning truth against falsehood is of the rules which are definite and constant (unchangeable). With the descriptive-analytic method and examining some related Quran verses and hadiths and samples of Imam Khamenei’s speeches for studying the position of the Qur'anic sunnah of winning of truth against falsehood in the defensive thoughts of Imam Khamenei this paper has been written. At the look of the holy Quran, the truth is victorious and the falsehood because of not originality has not been constant and is vanished. According to the promise of God in the Quran verses, the sunnah of winning of truth in the form of the elimination of falsehood and the establishment of the truth, protecting God’s messengers, believers, and those who believe in God, the victory of Hezbollah, the promise of the appointment of a successor in the land inheritors and imamah, and leadership in the land, … appears. From the view of Imam Khamenei, the victory of the Islamic revolution is based on this divine sunnah and the occurrence of this sunnah in any current depends on patience, resistance, combat, overcoming fear, hopefulness, etc. Emphases, citations, and the promises of winning of truth front have been stated several times like many samples of his citations to this constant divine rule in history like the delicate and complicated situation of the 33-day war is a sign of his deep attention to this God’s sunnah and its important place in his defensive thought.

    Keywords: The sunnah of winning of truth, Truth front, The defensive thought of Imam Khamenei, Divine traditions
  • Kamran Oveisi * Pages 25-48
    The present paper is going to extract the anthropology components included in the defensive theory of Ayatollah Khamenei which are stated in his speeches and determine them on the Quran ground. The study of anthropology revolves around three general axes of insight, orientation, proactive and reactive or beliefs, interests, and practices based on Claude Rivière’s view according to three specifications: reasoning, feeling, and behavior. The Quranic documentation of the mentioned components in the speeches of the leader about the category of the defense and its interpretation is the goal of this research which the method is descriptive-analytic. The findings show that in the defensive theory of the leader identifying the enemy is the most essential component constituting the beliefs of defenders, tendency to spirituality and having no excessive tendency to the material world are the most important instances in human desires of Mujahid (Muslims who are fighting in support of Islam) with its more appearance in spy and escaping from war in proactive dimension giving help and assistance to the religion and the divine saints, resistance, comprehensive progress on defensive power is of anthropology components.
    Keywords: The holy Quran, Anthropology, Defense, The supreme leader
  • Majid Bisheh * Pages 49-82
    According to the Islamic revolution teachings and both Imams of the Revolution, the way which the Islamic republic covers is to achieve a new Islamic civilization. From this perspective and along with the civilizing horizon of the Islamic Revolution, concerning the competence of the youths in proportion to the second phase of the Islamic revolution and also determining how to act with a comprehensive view of cross-border and strategic longitudinal direction as stated by the great Islamic revolution leader is the most mandatory (required) in comparison to other necessities and the change of the world modern order in the different religious, political, scientific, cultural, economic areas and with the defensive nature of the resistance with using the capacity of unity building civilization at the level of the Islamic community is of the necessities which should be paid attention and emphasized. For this reason, while defining the merits of the proportional youths, the note has attempted to determine the stages of the unity-building civilization and the way of the role-playing of the proportional youth under the theory of the resistance in 3 primary themes and 72 sub-themes based on the system of the supreme leader thought of Islamic Revolution. According to the findings of the present research and for establishing the connection between the theory and practice areas and planning the effective role-playing of youths in proportion to the second phase of the Islamic revolution in the world areas with the approach to the modern Islamic civilization, suggestions have been presented in the strategic and practical levels with the approach of discourse making-systemization chain.
    Keywords: The new Islamic civilization, The proportional youths, The second phase of the Islamic revolution, The resistance, Unity building civilization
  • Mohammad Hossein Jamalzadeh * Pages 83-104
    One of the common schools in the modern world is Positivism whose methodological principles have affected not only natural sciences but also humanity. This paper with the analytic-descriptive method and library collection of data criticized five main principles of the positivism school including the principles of ontology, anthropology, epistemology, sociology, and axiology based on the principles of Transcendent theosophy or al-Hikmat al-Muta'āliyah. The limit of existence to matter, incompatibility of human freedom with necessity, inconformity of mind with object, the reality of society, and not perceiving values (absences of values) are the most important criticisms of Transcendent theosophy or al-Hikmat al-Muta'āliyah on the methodology of the positivism school. The most important findings of this research are the Positivists selected the quantitative research and limited the research to the data of experience-based they have the approach of the methodic convergent unity in the humanity methodology , while al-Hikmat al-Muta'āliyah considered the qualitative and quantitative method and non-exclusiveness of the sources of knowledge to natural sciences has used all capacity of the rational, transmitted knowledge and natural methods and has selected the approach of the methodic convergent diversity in humanity.
    Keywords: Methodology, Positivism, Transcendent theosophy or al-Hikmat al-Muta'āliyah, Humanity, Research
  • Maryam Rahmani *, Mahmood Rasoli Pages 105-132
    One of the most important issues in respect to a country is its security and defense against different threats. In the past, the security of a country was measured only by its military power and weapons and military supplies but today military equipment does not contain security alone but using other equipment such as soft power can establish security and defend against threats. This new dimension of power which its literature has been theorized by Western scholars like Joseph Nye, however, the foundation of the Imam Khomeini movement did not attain victory except by utilization of these social and cultural components which today emerge in the form of the soft war. Today, it is inevitable for Islamic Republic of Iran considering its significant strategic and geo-politic position to strengthen the soft power dimensions while strengthening the different dimensions of hard power (military and economic power). One of the most important components governing soft power is the social capital which Imam Khamenei with true explanation accurate use and comprehensive knowledge of the moods and culture of public opinions especially youths has implied to as a bridge for the development and victory of the Islamic Revolution. The importance of this category, to a certain degree, is that the success of communities, persons, and somehow the society’s achievements depend on. With this approach, the present paper with a descriptive-analytic method with understanding the declaration of the second phase of the Revolution interpreted the concept of social capital in the defensive school of Imam Khamenei. The determination of the Revolution’s nature and its social capital in the next 40 years in the declaration of the second phase of the Revolution is an attempt to stabilize and strengthen the defensive components of stable security that finally results in the creation of the new Islamic civilization with applying an Islamic-Iranian model of progress.
    Keywords: Social capital, Soft power, The defensive school, The second Phase of the Revolution
  • Atefeh Estakhri *, Sayed Ali Sajjadizadeh, Azam Rahmatabady Pages 133-166
    From the man’s healthy dimension, social health is more necessary for youths who are the main engine of society. From the perspective of Islam the category of the social health of youths is more important. In the Islamic lifestyle and from the view of sociology the requirements should be considered for this dimension of health. In the Islamic lifestyle, the person who follows a worthy model and has hope, motivation cheerfulness, answerability, cooperation, equitability, and a feeling of satisfaction can have social health. From the view of sociology, requirements can be counted such as cohesion, unity, participation, flourishing, and social acceptance. Internet, software, library sources, and documents have been used in this research, and with the analytic-descriptive method it has been attempted the different aspects of the issue be explained initially and then they have been studied.
    Keywords: Social health, Hopefulness, Cheerfulness, Having answerability, Cooperation
  • Mohamadreza Mottaghian Njad, Mohamadali Fateminia * Pages 167-202
    After World War II and the victory in the Cold War, the United States emerged as a superpower in the new global order and, with the support of its allies, was able to establish a dominant international system. In recent years, internal issues and the rise of new political and economic powers have turned the decline of America into an empirical theoretical issue in the scientific and political arena. Therefore, studying the ideas of the esteemed Supreme Leader as one of the theorists of America's decline can be influential in determining the political and economic orientations of the Islamic Republic of Iran. This research aims to extract the framework and dimensions of America's decline from the intellectual framework of the esteemed Supreme Leader using thematic analysis techniques and the MAXQDA20 software. The research population includes all of his speeches from 1968 to 2021. In total, 229 codes were extracted, which were categorized into six organizing themes.
    Keywords: United States of America, gradual decline, political decline, economic decline, Hegemony