فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1402)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید میرزایی، مجید رضایی آبادچی، علیمراد رشیدی صفحات 95-132

    پوشش پلیمری مقاوم در برابر آب، به دلیل سمیت کم، ترکیبات آلی فرار کم و مقاومت شیمیایی برجسته، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. علی رغم این مزایا، نواقص میکرومتخلخل و کانال‏های قطبی که در طی فرآیند پخت تشکیل می‏شود، منجر به روانه شدن </O2</sub>، H2</sub>O و-</sup>Cl </به بسترهای فلزی می‏شوند و موجب تاول پوشش و از بین رفتن چسبندگی در پوشش‏ها می شود و در نتیجه خصوصیات سد پوششی کاهش می‏یابد. برای مقابله با کاهش نقص پوشش، یک روش موثر، مشارکت نانو پرکننده ها در رزین پلیمری می‏باشد. به تازگی، زمینه اپوکسی با نانو صفحات لایه‏ای به عنوان تقویت کننده باعث جذب چشمگیر هم در تحقیقات علمی و هم کاربردهای عملی شده ‏اند که علت آن عملکرد مکانیکی عالی، مانع بودن در برابر عوامل گازی و هدایت حرارتی می‏باشد. به طور کلی عملکرد سدی تقویت شده در محیط خورنده، امکان پیشگیری عالی از خوردگی را فراهم می‏کند. در این راستا، در این مقاله اثرات نانوصفحات اکسید گرافن، گرافن، فلوراید گرافیتی، کربن نیترید، بورنیترید، کربونیترید بور، هیدروکسید لایه مضاعف و مکسن مورد بررسی قرار می‏ گیرد. 

    کلیدواژگان: پوشش پلیمری، مقاومت به خوردگی، نانوصفحات دو بعدی، اثرات سدی
  • سید محمدحسین عمرانی، ملیحه پیشوایی، مسعود جمشیدی صفحات 133-157

    مطالعات زیادی روی سنتز، خصوصیات و کاربرد نانوساختارهای هسته-پوسته پلیمری انجام شده است. در این مقاله مروری، ساختارهای هسته-پوسته آلی-آلی و آلی-معدنی به همراه روش های سنتز آن مورد بررسی قرارگرفته است. فرآیند های ساخت این نوع ساختارها شامل پلیمری شدن دانه دار چندمرحله ای (شامل: امولسیونی، مینی امولسیونی، میکرو امولسیونی، امولسیون پیکرینگ و غیره)، سنتز رسوبی و سل-ژل می باشد. در این میان روش های پلیمری شدن امولسیونی از اهمیت بالاتری برخوردار است. هسته-پوسته های پلیمری، به نوعی ذرات کامپوزیتی هیبریدی هستند که دارای حداقل دو جز متفاوت می باشند. همچنین معیار هایی ازجمله نوع و مقدار آغازگر و امولسیون کننده ها، وزن ملکولی و چگالی اتصالات عرضی روی ریخت شناسی ذرات تاثیرگذار است.  نرم یا سخت بودن هسته یا پوسته، دمای انتقال شیشه ای پلیمر (Tg</sub>)، نوع نانوذره معدنی و عوامل اصلاح کننده نانوذرات می تواند منجر به کارایی های متفاوت برای این نوع ساختارهای هسته-پوسته پلیمری شود.

    کلیدواژگان: هسته-پوسته پلیمری، پلیمری شدن امولسیونی دانه دار، پلیمری شدن مینی امولسیونی، آلی-آلی، آلی-معدنی
  • سمیرا فلاح دوست مقدم، ندا گیلانی، علی اکبر یوسفی صفحات 159-184

    در سال های اخیر، سلول های خورشیدی پروسکایت به دلیل افزایش راندمان تبدیل توان، فرآیند ساخت ساده، مواد کم هزینه و خواص منحصر به فردی همچون گاف نواری قابل تنظیم، دامنه جذب نور بالا، انرژی پیوند اکسایتون کم و تحرک زیاد الکترون و حفره مورد توجه قرار گرفته اند. اخیرا بازده سلول های خورشیدی پروسکایت با توجه به کیفیت بالای فیلم پروسکایت، روش های سنتز، لایه نشانی و مواد الکترود مناسب، از 25 درصد فراتر رفته است. در این مقاله با هدف ایجاد درک بهتر و دستیابی به بینش کامل تر در خصوص سلول های خورشیدی مبتنی بر مواد پروسکایت، پیشرفت های اخیر سلول های خورشیدی پروسکایت، ساختار و انواع روش های لایه نشانی مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه برخی از انواع پروسکایت ها، لایه های انتقال دهنده حفره و الکترون با یکدیگر مقایسه شده و تاثیر آن ها بر بازده سلول خورشیدی گزارش می شود. در نهایت انواع روش های پوشش دهی پروسکایت با مساحت بزرگ و کوچک مورد بحث قرارگرفته و چالش ها و فرصت های تجاری سازی پیشنهاد شده است. 

    کلیدواژگان: فوتوولتاییک، سلول خورشیدی، پروسکایت، لایه نشانی، بازده تبدیل
  • ویدا عابدی طامه، فریده طالب پور، کمال الدین قرنجیگ، مجتبی جلیلی صفحات 185-200

    مواد تغییر رنگ دهنده حساس به دما، که به آن ها مواد ترموکرومیک گفته می شود، به طور برگشت پذیر، رنگ کالا را تحت تاثیر محرک خارجی  یعنی دما تغییر می دهند. این مواد به واسطه تغییر رنگ در یک محدوده دمایی خاص برای تهیه منسوجات هوشمند مورد استفاده قرار می گیرند. انواع مختلفی از مواد ترموکرومیک در دسترس هستند که می توان آن ها را به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم طبقه بندی کرد. سازوکار تغییر رنگ سامانه های ترموکرومیک مستقیم بازآرایی مولکولی، تغییر در ساختار بلوری و استریوایزومری است در حالی که سازوکار تغییر رنگ در سامانه های غیرمستقیم پدیده های هالوکرومیسم یا آیونوکرومیسم می باشند. مواد ترموکرومیک با افزایش و کاهش دما به طور مکرر و برگشت‎پذیر تغییر رنگ می دهند و می توانند از حالت رنگی به بی رنگی و یا برعکس و یا از یک رنگ به رنگ دیگر تغییر کنند. این مواد را می توان با مواد رنگزای معمولی ترکیب کرد و رنگ‎های جدیدتری به دست آورد. مواد رنگزای ترموکرومیک به دلیل حساسیت بالای محیطی و خاصیت واکنش پذیری کم، نمی توانند بطور مستقیم بر روی منسوجات استفاده شوند. معمولا اجزای سازنده آن ها به روش های مختلف میکروکپسول سازی پایدار می‎شوند. مواد ترموکرومیک از طریق رنگرزی یا چاپ برای تولید منسوجات هوشمند بکار برده می شوند. این منسوجات در زمینه های مختلفی مانند نمایشگرهای پوشیدنی، حسگرها، مواد استتاری، مواد ضد جعل و صنایع نظامی استفاده می شوند. منسوجات چاپ شده با میکروکپسول های ترموکرومیک در برابر شستشو از خواص ثباتی مناسبی برخوردارند، اما نسبت به نور، حلال ها و دماهای بالا بسیار حساس هستند و تخریب می شوند 

    کلیدواژگان: مواد ترموکرومیک، منسوجات هوشمند، تغییر رنگ، هوشمند سازی
  • پروانه قاسمیان دستجردی صفحات 201-213

    رنگ یکی از با اهمیت ترین عناصر چشمی است که در دنیای هنر، فرهنگ و بازاریابی وجود دارد. رنگ در بین انواع مختلف ارتباطات غیرکلامی، سریع ترین روش برای ارسال پیام و معانی است. از نظر روانشناسی، رنگ ها می توانند تاثیرات روانی و احساسی متفاوتی بر افراد داشته باشند چرا که تمامی حواس توسط رنگ ها تحریک و یا فعال می شوند. همچنین با توجه به اینکه رنگ بر سلامت روان افراد تاثیرگذار است، علم رنگ درمانی برای کمک به بهبود و اصلاح خلق و خوی بیماران روانی به کار می رود. در این مقاله با رویکردی روانشناسانه، به علت انتخاب رنگ آبی در سال های مختلف توسط شرکت پنتن برای پوشاک و دکوراسیون داخلی پرداخته شده است. داده های تحقیق نشان می دهد که از نظر روانشناسی ماکس لوشر، افراد نسبت به رنگ های مختلف واکنش حسی نشان داده و آنها را انتخاب می کنند و شرکت پنتن نیز با توجه به این امر، رنگ آبی را به عنوان رنگی که مخاطب بیشتری دارد در سال های مختلف انتخاب کرده است .

    کلیدواژگان: رنگ، روانشناسی، ماکس لوشر، پوشاک، پنتن
  • سارا صادقی، اردشیر جوانمردزاده، منیژه هادیان دهکردی، رضا رضالو صفحات 215-233

    رنگین نگاره های استان لرستان در شهرستان کوهدشت یکی از شاخص ترین و مهم ترین آثار فرهنگی، در زاگرس مرکزی است. نقاشی های این منطقه تاکنون از دید تجربی مورد بررسی فن شناسی قرار نگرفته اند. با توجه به کاربرد رنگ ها و اهمیت آن ها در هنر ایران، از این رنگ ها به میزان بسیار کم و با درنظرگرفتن اصل عدم آسیب دیداری، نمونه برداری شد. برای رسیدن به هدف پژوهش، از روش های آزمایشگاهی برای شناسایی بستررنگ، رنگ دانه ها استفاده شده است. در این تحقیق سه رنگدانه قرمز، سیاه و نارنجی با روش های پتروگرافی و FT-IR مورد بررسی قرار گرفته است. در روش پتروگرافی مقطع نازک و آنالیزهای دستگاهی با میکروسکوپ پلاریزان مدل James Swift، با هدف مشخص ساختن بستر و نوع سنگ و از دستگاه طیف سنج زیر قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) برای شناسایی نوع رنگ دانه استفاده شد. بررسی های باستان سنجی صورت گرفته بر روی تکه های رنگی، نشان می دهد که نوع رنگ دانه های مصرفی برای ساخت نقوش تماما کانی بوده و هیچ نوع رنگدانه آلی یافت نشده است. تصاویر میکروسکوپی از مقاطع لایه رنگ نشان می دهد این رنگ دانه ها مستقیما بر روی صخره به کار رفته و در نتیجه فاقد بسترسازی بوده است. بنابراین رنگدانه های به کار رفته جهت ترسیم نقوش، ساختاری معدنی و ترکیبی از آهن هستند؛ جایی که رنگدانه سرخ طبیعی زمین بسته به کروموفورهای اکسیدآهن و حضور دیگر مواد معدنی می تواند تنالیته های رنگی نارنجی به سایه های قرمز و سیاه ایجاد کند که این پدیده را می توان در کم و زیاد کردن نوع اکسید آهن دانست. در نهایت با توجه به این که ساختار رنگ ها به صورت ترکیبات معدنی بوده است می توان اذعان داشت یکی از مهم ترین دلیل ماندگاری آن ها این ساختار است.

    کلیدواژگان: رنگین نگاره، رنگ دانه، کوهدشت، پتروگرافی، FT-IR
|
  • Majid Mirzaee, Majid Rezaei Abadchi, Alimorad Rashidi Pages 95-132

    The water-resistant polymer coating has attracted much attention due to its low toxicity, low volatile organic compounds, and outstanding chemical resistance. Despite these advantages, the microporous defects and polar channels that are formed during the curing process lead to O2</sub>, H2</sub>O, and Cl</em>-</sup></em> being sent to the metal substrates and cause blistering of the coating and loss of adhesion in the coatings, and as a result, the properties of the barrier coating are reduced. Participating nanofillers in a polymer resin to reduce coating defects is an effective method. Epoxy matrices with layered nano-plates as reinforcement have recently attracted significant attention in scientific research and practical applications due to their excellent mechanical performance, barrier against gas factors, and thermal conductivity. In general, enhanced barrier function in corrosive environments provides excellent corrosion prevention. In this regard, in this article, the effects of graphene oxide nanosheets, graphene, graphite fluoride, carbon nitride, boron nitride, boron carbonitride, LDHs, and Mxene are investigated.</em>

    Keywords: Polymer coating, Corrosion resistance, Two-dimensional nano sheets, Barrier effects
  • seyed mohammadhossein emrani, Malihe Pishvaei, Masoud Jamshidi Pages 133-157

    Many studies have been conducted on the synthesis, properties, and application of core-shell polymeric nanostructures. In this review, organic-organic and organic-inorganic core-shell structures, along with their synthesis techniques, have been investigated. The processes of making these structures include multi-stage seeded polymerization (including emulsion, miniemulsion, Microemulsion, Pickering emulsion, etc.), co-precipitation, and sol-gel. Among them, the emulsion polymerization strategies are the most paramount. Core-shell polymers are hybrid composite particles that have at least two different components. There are also parameters such as the kind and quantity of initiators, glass transition temperature (Tg</sub>), and crosslinks Density (CLD), which affect the morphology of particles. Soft or stiff core or shell, glass transition temperature, type of inorganic nanoparticles, and nanoparticle modifier can lead to different efficiencies for this type of core-shell polymer structure.

    Keywords: Core-shell polymer, Seeded emulsion polymerization, Miniemulsion polymerization, Organic-organic, Organic-inorganic
  • Samira Fallahdoust Moghadam, Neda Gilani, Aliakbar Yousefi Pages 159-184

    In recent years, perovskite solar cells have attracted attention due to their increased power conversion efficiency, simple manufacturing process, low-cost materials, and unique properties such as band tunability, high electron and hole mobility, and low exciton binding energy. Also, the efficiency of perovskite solar cells has exceeded 25 % due to the high quality of perovskite film, synthesis methods, coating, and appropriate electrode materials. This article examines the recent progress of perovskite solar cells, structure, and types of coating methods to understand better and gain complete insight into perovskite solar cells. In the following, some types of perovskites, holes, and electron transfer layers are compared, and their effect on solar cell efficiency is reported. Finally, the types of perovskite coating methods with large and small areas are discussed, and the challenges and opportunities of perovskite solar cell commercialization are suggested.

    Keywords: Photovoltaic, Solar cell, Perovskite, Coating, Conversion efficiency
  • Vida Abedi tame, Farideh Talebpour, Kamaledin Gharanjig, mojtaba jalili Pages 185-200

    Thermochromic or thermochromic materials change color reversibly with an external stimulus, i.e. temperature. It is used to change color in a certain environmental range to prepare smart textiles. A variety of thermochromic materials are available, which can be classified into direct and indirect. Thermochromic materials change color in a subtle and reversible way with increasing and decreasing temperature and can change from colored to colorless or vice versa or from one color to another. These materials can be combined with ordinary colors and get newer colors. Thermochromic dyes cannot be used on direct textiles due to the surrounding environment and low reactivity. They are usually used in the form of microcapsules. Thermochromic materials are used to produce smart textiles through dyeing or printing. These textiles are used in various fields such as wearable displays, sensors, insulation materials, anti-counterfeiting materials, and military industries. Textiles printed with thermochromic microcapsules have good stability properties but are very sensitive to light, solvents, and high temperatures.

    Keywords: Thermochromic materials, Smart Textiles, Color Change, Intelligentization
  • Parvaneh Ghasemian Dastjerdi Pages 201-213

    It is no secret that color is one of the most important visual elements in art, culture, and marketing. Color is the fastest way to convey messages and meanings among the different types of non-verbal communication. Due to the way colors stimulate or activate the senses, colors can have other psychological and emotional effects on people. The science of color therapy is also used to improve and correct mental patients' moods since color affects their mental health. According to this article, Pantone company has chosen blue as its clothing and interior decoration color in different years. The psychology of Max Loescher shows that people choose colors based on sensory reactions, and this research shows that the most popular color in the world is blue.  

    Keywords: Color, Psychology, Max Loescher, Clothing, Pantone
  • sara sadeghi, ardeshir javanmard zadeh, Manijeh Hadian Dehkordi, reza Rezaloo Pages 215-233

    Pictographs of Lorestan province in Kuhdasht city are one of central Zagros' most prominent and important cultural works. The paintings of this region have not been studied from an experimental point of view. Considering the use of colors and their importance in Iranian art, these colors were sampled in a tiny amount, considering the principle of no visual damage. To achieve the research goal, laboratory methods have been used to identify the color substrate and pigments. In this research, three pigments, red, black, and orange, have been investigated by petrographic and FT-IR methods. In the method of thin section petrography and device analysis with James Swift model polarizing microscope, aiming to determine the bed and type of rock, Fourier transform infrared spectrometer (FT-IR) was used to identify the type of pigment. The archeological investigations on the colored pieces show that the type of pigments used to make the motifs were completely mineral, and no organic pigments were found. Microscopic images of the sections of the paint layer show that these pigments were applied directly on the rock, and as a result, there was no substrate. Therefore, the pigments used to draw motifs are a mineral structure and a combination of iron; where the natural red pigment of the earth, depending on the iron oxide chromophores and the presence of other minerals, can create orange tones to red and black shades, which can be seen as increasing or decreasing the type of iron oxide. Finally, considering that the structure of the colors was in the form of mineral compounds, it can be acknowledged that this structure is one of the most important reasons for their durability.

    Keywords: Pictograph, Pigment, Kuhdasht, Petrography, FT-IR