فهرست مطالب

حیات - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1402)

فصلنامه حیات
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا مرمضی، مرضیه اسدی ذاکر*، سیمین جهانی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 101-113
    زمینه و هدف

    درد و التهاب ناشی از ورود سوزن به فیستول یک مشکل رایج در بیماران همودیالیز است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر استعمال موضعی اسانس رزماری بر شدت درد و التهاب ناشی از ورود سوزن به فیستول شریانی وریدی در بیماران تحت همودیالیز مزمن صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر 60 بیمار تحت همودیالیز در بخش همودیالیز بیمارستان های گلستان و امام خمینی اهواز در سال 99-1398 به صورت تصادفی، به روش بلوکی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، اسانس رزماری و در گروه کنترل، آب مقطر 5 دقیقه قبل از همودیالیز در محل ورود سوزن استفاده شد. قبل و حین مداخله (طی شش جلسه) شدت درد توسط مقیاس VAS و همچنین وجود و شدت التهاب توسط چک لیست التهاب تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، کای اسکویر و تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره درد در گروه کنترل افزایش و از 74/1±13/5 به 67/1±93/5 رسید، در حالی که در گروه مداخله کاهش و از 53/1±83/5 به 43/1±77/3 رسید (003/0=p). میانگین نمره التهاب نیز در طول جلسات در گروه کنترل افزایش داشت و از 20/1±27/1 به 08/1±07/2 رسید در حالی که در گروه مداخله کاهش داشت و از 92/1±57/2 به 44/1±33/1 رسید ولی تفاوت معنادار نبود (267/0p=).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که استعمال موضعی اسانس رزماری اثربخشی معناداری در کاهش درد ناشی از سوزن زدن داشته، ولی اثر کاهشی آن در شدت التهاب محل فیستول شریانی وریدی در بیماران تحت همودیالیز معنادار نبود. لذا، توصیه می شود با دادن آموزش به کارکنان پرستاری و بیماران در مورد استفاده از اسانس رزماری، به کاهش تجربه درد برای بیمار کمک شود. از نظر اثر کاهشی آن بر شدت التهاب محل فیستول نیاز به مطالعات بیش تر است.

    کلیدواژگان: همودیالیز، فیستول شریانی وریدی، درد، التهاب، روغن رزماری
  • فاطمه ترکیان، محبوبه والیانی*، زهرا سادات علامه صفحات 114-127
    زمینه و هدف

    برقراری ارتباط و دلبستگی با نوزاد تازه متولد شده از اولین و مهم ترین چالش های دوران پس از زایمان است. از آن جا که دلبستگی مادر و نوزاد بر سلامت نوزاد و حتی بر سلامت مادر تاثیر به سزایی دارد، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اوریکولوتراپی بر دلبستگی مادر و نوزاد انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در فاصله اسفند 1400 تا شهریور 1401 در مورد 106 زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان شهید صدوقی شهر اصفهان جهت انجام زایمان طبیعی، انجام گرفته است. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به گروه مداخله (اوریکولوتراپی و مراقبت های معمول) و کنترل (مراقبت های معمول) تقسیم شدند. اوریکولوتراپی در نقاط اکسی توسین، رحم و شن من، تالامیک، لانگ یک و دو انجام یافت. گردآوری داده ها از طریق چک لیست مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد دلبستگی پس از تولد انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، دقیق و کای دو استفاده شد. مقدار 05/0>p معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از نظر کلیه متغیرهای جمعیت شناختی، بین گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری وجود نداشته است (05/0<p). همچنین میانگین نمره دلبستگی بعد از زایمان، در گروه اوریکولوتراپی به طور معناداری بیش تر از گروه کنترل بود (004/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، اوریکولوتراپی موجب افزایش میزان دلبستگی مادر به نوزاد می شود. با توجه به آسان و غیر تهاجمی بودن این روش، استفاده از آن جهت ارتقای دلبستگی مادر و نوزاد در دوران پس از زایمان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دلبستگی، اوریکولوتراپی، دوران پس از زایمان
  • بهاره نجفی، احمد نصیری* صفحات 128-142
    زمینه و هدف

    عدم اطمینان مفهومی مبهم و به عنوان یک واقعیت غیرقابل اجتناب و مانعی برای تصمیم گیری مناسب است. از آن جا که حرفه پرستاری با چالش های زیادی روبه رو بوده است، نیاز به تصمیم گیری صحیح و مناسب پرستاران دارد و اطمینان در تصمیم گیری به عنوان عنصری حیاتی در حرفه پرستاری مطرح است. به دلیل ابهامات زیاد در زمینه این مفهوم، مطالعه حاضر با هدف تحلیل مفهوم عدم اطمینان در پرستاری به روش واکر و آوانت انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک تحلیل مفهوم است که در آن از رویکرد واکر و آوانت برای تحلیل مفهوم عدم اطمینان استفاده شده است. در ابتدا مفهوم عدم اطمینان با استفاده از واژه های کلیدی uncertainty ، concept ، nurse و عدم اطمینان، مفهوم و پرستار در پایگاه های اطلاعاتی Science direct ، Scopus ، PubMed ، ProQuest ، Iran Med ، Medline ، Sid انجام یافت؛ سپس مقالات مناسب و مرتبط با موضوع بین سال های 1990 تا 2021 بررسی و تعداد 9 مقاله به دست آمد.

    یافته ها

    بررسی متون نشان داد، عدم اطمینان یک مفهوم انتزاعی و پیچیده است و مانعی برای اخذ تصمیم گیری مناسب. عدم اطمینان در پرستاری با واژه هایی چون سردرگمی، شک و تردید، هم ردیف و با واژه هایی چون دارا بودن اعتماد به نفس و اطمینان متضاد است. پیشایند عدم اطمینان ناتوانی در تصمیم گیری و عدم انجام مسوولیت است و پیامد عدم اطمینان، شناخت نیازهای اطلاعاتی، تلاش برای یافتن پاسخ و در نهایت تصمیم گیری مناسب است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، در شرایطی که پرستاران به طور مستقل قادر به تصمیم گیری نباشد، عدم اطمینان را تجربه می نمایند و از آن جا که عدم اطمینان در تصمیم گیری در حرفه پرستاری، بر امر مراقبت از بیماران تاثیرگذار است، مدیران و برنامه ریزان می توانند با انجام اقداماتی از جمله افزایش دانش و آگاهی، ایجاد انگیزه و ترغیب برای یادگیری در پرستاران، عدم اطمینان در آن ها را کاهش داده و موجبات بهبودی و ارتقای سلامتی بیماران را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: تحلیل مفهوم، عدم اطمینان، واکر و آوانت، پرستاری
  • سولماز واحدی، ناهید دهقان نیری*، فاطمه حاجی بابایی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 143-154
    زمینه و هدف

    حضورگرایی و بهره وری از مقوله های مهم منابع انسانی هستند. حضورگرایی مساله ای چالش برانگیز و عبارت از حضور کارکنان در محل کار هنگام بیماری است. در خدمات پرستاری هدف از بهره وری، دستیابی به سطحی از مراقبت پرستاری است که مناسب و مقرون به صرفه باشد. با توجه به اهمیت حضورگرایی و بهره وری این مطالعه با هدف «تعیین ارتباط حضورگرایی فیزیکی پرستاران با بهره وری آنان در بخش های ویژه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران» انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال های 1400-1399 انجام یافته است. 305 نفر از پرستاران بخش های ویژه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه 6 آیتمی مقیاس حضورگرایی استنفورد و پرسشنامه سنجش بهره وری بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، تست های تی و آنوا و معادله رگرسیون) تحلیل شد.

    یافته ها

    حضورگرایی پرستاران در حد متوسط (میانگین انحراف معیار 7/4±15/19) و سطح بهره وری پرستاران نیز متوسط (میانگین انحراف معیار 19/10±4/47) به دست آمد. بین دو متغیر بهره وری و حضورگرایی (با ضریب همبستگی 345/0-=r) رابطه معکوس معنادار به دست آمد. بین متغیرهای جمعیت شناختی تنها سن، سابقه کار در بخش ویژه، بیمارستان و بخش کنونی با بهره وری پرستاران ارتباط معکوس معناداری داشته است (001/0p<). در معادله رگرسیونی نیز با ورود متغیرهای جمعیت شناختی و دو متغیر اصلی پژوهش، سهم این ارتباط معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، حضورگرایی پرستاران باعث کاهش بهره وری و تحمیل هزینه های غیرمستقیم زیادی به سازمان می شود. با توجه به شیوع حضورگرایی بین پرستاران و پیامدهای آن، پیشنهاد می شود با تنظیم سیاست های سازمانی و مدیریت برای کاهش حضورگرایی اقداماتی صورت گیرد و با اصلاح قوانین و مقررات اداری شرایط برای مرخصی استعلاجی در زمان بیماری یا ناخوشی برای کارکنان فراهم شود.

    کلیدواژگان: حضورگرایی، بهره وری، پرستاری
  • آناهیتا زالی، پروانه موسوی*، فاطمه ایزدی، بهمن چراغیان صفحات 155-170
    زمینه و هدف

    احساس تنهایی می تواند بر سلامت روان افراد سالمند تاثیر بگذارد و منجر به مشکلات روان شناختی شود. یکی از روش های درمانی که بر کاهش احساس تنهایی سالمندان می تواند موثر باشد، درمان شناختی- رفتاری است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درمان شناختی- رفتاری بر احساس تنهایی زنان سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان خمینی شهر انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه نیمه تجربی در مورد 60 زن سالمند تحت پوشش مراکز درمانی شهرستان خمینی شهر در سال 1399 انجام گرفته است. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. جمع آوری داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه احساس تنهایی دهشیری و همکاران قبل، بعد و یک ماه بعد از مداخله انجام یافت. برای گروه مداخله 8 جلسه مشاوره درمان شناختی- رفتاری به مدت 60 دقیقه برگزار شد و گروه کنترل هیچ مشاوره ای دریافت نکردند. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس دو طرفه با اندازه گیری های مکرر نشان داد میانگین نمره تنهایی ناشی از ارتباط با خانواده، نمره بعد نشانه های عاطفی تنهایی و نمره کل احساس تنهایی در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشته است (001/0p<)، ولی در گروه کنترل تفاوت آماری معنادار مشاهده نشد (05/0<p). همچنین، مقایسه میانگین نمره تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری نشان نداد (094/0=p) و در گروه کنترل نیز تفاوت آماری معنا داری مشاهده نشد (338/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد درمان شناختی- رفتاری می تواند باعث کاهش احساس تنهایی زنان سالمند شود. لذا توصیه می شود از این روش جهت کاهش احساس تنهایی زنان سالمند استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، احساس تنهایی، زنان سالمند
  • فاطمه کشمیری، فاطمه بهرام نژاد* صفحات 171-185
    زمینه و هدف

    عوامل متعددی بر فرآیند هویت یابی دانشجویان پرستاری اثرگذار است، اما یکی از مهم ترین عوامل، نقش برنامه درسی پنهان در این فرآیند بوده و البته این فرآیند هنوز ناشناخته است. مطالعه حاضر با هدف تببین نقش برنامه درسی پنهان در فرآیند هویت یابی دانشجویان کارشناسی پرستاری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، پژوهش کیفی از نوع گراندد تیوری است. در این مطالعه 35 دانشجوی کارشناسی پرستاری در سال های 1400-1399 دانشگاه های علوم پزشکی تهران با مصاحبه های نیمه ساختارمند، مصاحبه شدند. مدت زمان هر مصاحبه 60-30 دقیقه بود. سپس مصاحبه ها دست نویس و با رویکرد اشتروس و کوربین (2008) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده های مطالعه، در نهایت سه طبقه اصلی و 12 زیرطبقه ظاهر شد. نظریه مرتبط در این پژوهش با طبقه مرکزی تزلزل هویت یابی در حرفه پرستاری شکل گرفته است. ابهام و بی انگیزگی در حرفه ای شدن طبقه اصلی، طبقه حکمرانی فرهنگ تبعیض آمیز فرآیند شکل گرفته در این مطالعه و ترویج بی انگیزگی به واسطه الگوهای ناکارآمد زمینه این مطالعه را تشکیل دادند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های مطالعه می توان فرآیند هویت یابی را به مثابه یک رود تشبیه کرد که ابرهای تبعیض بر فراز این رود از یک سو و صاعقه های ناکارآمدی الگوها از سوی دیگر، رود هویت یابی را مشوش می کند و در این اثنا بستر سنگلاخ رود که بی انگیزگی فراگیران برای حرفه ای شدن است، این بستر را برای هویت یابی نامناسب تر و متزلزل می کند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، هویت یابی، کارشناسی پرستاری، تحقیق کیفی، گراندد تئوری
  • فاطمه خاکشور محمد آبادی، سکینه طاهرخانی*، عابد مجیدی، اعظم مسلمی صفحات 186-202
    زمینه و هدف

    در قربانیان خشونت شریک جنسی نزدیک، تاب آوری می تواند عامل محافظتی در مقابل تشدید مشکلات روانی باشد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد جهت افزایش تاب آوری پیشنهاد شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری زنان قربانی همسرآزاری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. 80 زن قربانی همسرآزاری با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای از بین زنان مراجعه کننده به 3 خانه بهداشت وابسته به مرکز بهداشتی درمانی مشهدالکوبه شهر اراک در سال 1400-1399، انتخاب و با روش تصادفی سازی بلوکی در گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار برای گروه مداخله انجام یافت. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه ویژگی های فردی و سلامتی، مقیاس تجدیدنظر شده تاکتیک های حل تعارض و مقیاس تاب آوری Connor و Davidson بود. یک هفته و پنج هفته پس از پایان مداخله، مقیاس تاب آوری مجددا برای هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی مستقل، آزمون کای اسکویر، آزمون دقیق فیشر و تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر انجام یافت. 05/0>p معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره تاب آوری در گروه مداخله از 29/13±21/59 در قبل از مداخله به 27/11±31/64 و 49/10±34/72 در زمان های پس آزمون و پیگیری رسید. این مقادیر برای گروه کنترل به ترتیب 2/17±47/52، 72/14±94/51 و 3/15±47/52 بود. براساس نتایج تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر، میانگین نمره تاب آوری در دو گروه و در سه مقطع زمانی بررسی شده، تفاوت آماری معناداری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    اجرای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند تاب آوری زنان قربانی همسرآزاری را ارتقا دهد. لذا می توان از این مداخله در برنامه های ارتقای سلامت روان زنان قربانی همسرآزاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تاب آوری، خشونت شریک جنسی نزدیک، همسرآزاری
  • علی پورحبیب، زهرا فتوکیان، زهرا سبزی*، خدیجه یزدی صفحات 203-216
    زمینه و هدف

    اطلاعات محدودی در خصوص تجارب افراد از بازگشت به کار پس از جراحی قلب، با توجه به بافت فرهنگی- اجتماعی جامعه ایرانی در دسترس است. هدف این مطالعه، کشف فرآیند بازگشت به کار افراد پس از جراحی قلب است.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی با رویکرد نظریه پایه در طی سال 1401-1400 انجام یافت. 21 فرد درگیر با فرآیند بازگشت به کار پس از جراحی قلب به روش نمونه گیری هدفمند و نظری از بخش جراحی قلب بیمارستان امیرالمومنین کردکوی و مراجعان به مطب جراحان قلب استان گلستان انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و یادداشت در عرصه جمع آوری شد. تحلیل داده ها با روش کوربین و اشتراوس 2015 انجام یافت.

    یافته ها

    «احساس تردید نسبت به بازگشت به کار»، «حمایت روانی- اجتماعی درک شده»، «عوامل فردی و شغلی»، «پیامدهای نامطلوب جراحی قلب» و «پشتیبانی محدود موسسات دولتی/ غیردولتی» به عنوان عوامل زمینه ای موثر بر بازگشت به کار مشخص شدند. «تکاپو جهت تعدیل شغل»، «ارزیابی موقعیت» و «خودمدیریتی» به عنوان راهبردها و «تطبیق پذیری با شغل» به عنوان پیامد بازگشت به کار  معرفی شد. «تلاش مدبرانه جهت تطابق شغلی» به عنوان متغیر مرکزی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، عوامل متعدد فردی و محیطی بر فرآیند بازگشت به کار افراد تحت جراحی قلب تاثیر دارد. تسهیل فرآیند بازگشت به کار نیازمند حمایت روانی- اجتماعی خانواده و محیط کاری است. توصیه می شود، سیاست گذاران بهداشتی و امور اجتماعی با توانمندسازی افراد در دوران بعد از نقاهت و ایجاد تعامل بین وزارت کار، بهداشت و درمان با سازمان های بیمه گر به تسهیل بازگشت به کار افراد پس از جراحی قلب کمک نمایند.

    کلیدواژگان: بازگشت به کار، جراحی گرفت بای پس قلبی، گرندد تئوری
|
  • Roya Marmazi, Marziyeh Asadizaker*, Simin Jahani, Mohammad Hosein Haghighizadeh Pages 101-113
    Background & Aim

    Pain and inflammation caused by needle insertion into the fistula is a common problem in hemodialysis patients. The aim of this study was to evaluate the effect of topical application of Rosemary essential oil on inflammation and pain severity caused by needle insertion into arteriovenous fistula in patients undergoing chronic hemodialysis.

    Methods & Materials: 

    In this clinical trial, 60 hemodialysis patients from the hemodialysis ward of Golestan hospital and Imam Khomeini hospital in Ahvaz were randomly assigned to two groups using block randomization. The intervention group received rosemary essential oil, while the control group received distilled water applied to the needle insertion site 5 minutes before each hemodialysis session. Pain severity was assessed using the VAS scale and inflammation severity was determined using the Phlebitis checklist at baseline and during six sessions. Data were analyzed using t-test, chi-square test and repeated measures analysis of variance (ANOVA) on SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that the mean score for pain increased in the control group from 5.13±1.74  to 5.93±1.67, while it decreased in the intervention group from 5.83±1.53 to 3.77±1.43 (P=0.003). Additionally, the mean score for inflammation increased during the sessions in the control group, ranging from 1.27±1.20 to 2.07±1.08. However, in the intervention group, the mean score for inflammation decreased from 2.57±1.92 to 1.33±1.44. Nevertheless, this difference was found to be statistically insignificant (P=0.267).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the topical application of rosemary essential oil had a significant effect on reducing pain resulting from needling. However, its effect on reducing the severity of arteriovenous fistula inflammation in patients undergoing hemodialysis was not statistically significant. Based on these results, it is recommended to provide training to nursing staff and hemodialysis patients regarding the use of rosemary essential oil as a means to alleviate pain experienced during the procedure. Further research is required to investigate its potential for reducing the severity of fistula inflammation.

    Keywords: hemodialysis, arteriovenous fistula, pain, inflammation, Rosemary oil
  • Fatemeh Torkian, Mahboubeh Valiani*, Zahra Sadat Allameh Pages 114-127
    Background & Aim

    Establishing effective communication and forming a strong attachment with a newborn baby are crucial tasks during the postpartum period. The bond between mother and baby has a profound impact on the child's well-being, as well as the mother's health. The aim of the present study was to investigate the effect of auriculotherapy on the mother-infant attachment.

    Methods & Materials: 

    This randomized controlled clinical trial was conducted between March 2021 and September 2022 on a sample of 106 pregnant women who referred to the maternity ward of Shahid Sadoughi Hospital in Isfahan for normal vaginal delivery. The participants were randomly assigned to either the intervention group, which received auriculotherapy in addition to routine care, or the control group, which received only routine care. Auriculotherapy involved the stimulation of specific acupuncture points including oxytocin, uterus, Shen Men, thalamic, lung 1, and lung 2. Data collection was carried out using a checklist of demographic characteristics and the Maternal Postnatal Attachment Scale. Statistical analysis was performed using SPSS software version 26, employing independent t-test, paired t-test, exact Fisher's test, and chi-square test. A significance level of P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that there was no statistically significant differences observed in demographic variables between the intervention and control groups (P>0.05). However, the mean score of attachment after delivery in the auriculotherapy group was significantly higher compared to the control group (P=0.004).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it has been determined that auriculotherapy exhibits the potential to enhance maternal attachment to the baby. Given its ease of use and non-invasive nature, it is strongly recommended to consider incorporating auriculotherapy as an intervention to improve mother-baby attachment during the postpartum period.

    Keywords: attachment, auriculotherapy, postpartum period
  • Bahareh Najafi, Ahmad Nasiri* Pages 128-142
    Background & Aim

    Uncertainty is a multifaceted concept, inherently unavoidable, and can pose a significant obstacle to proper decision-making. In the nursing profession, which is marked by various challenges, nurses are expected to make precise and appropriate decisions. Confidence in decision-making is considered a vital element in the nursing profession. Given the ambiguities surrounding the concept of uncertainty, we aimed to conduct a concept analysis of uncertainty in nursing using the Walker and Avant’s approach.

    Methods & Materials: 

    This study is a concept analysis using the Walker and Avant’s approach to analyze the concept of uncertainty. Initially, a search was conducted on databases including Science Direct, SID, Medline, Iran Med, ProQuest, PubMed, and Scopus, using keywords such as uncertainty, nurse, and concept. A comprehensive review of articles published between 1990 and 2021 was then carried out, resulting in a total of 9 relevant articles.

    Results

    The literature review showed that uncertainty is an abstract and intricate concept that poses challenges in making informed decisions. In the context of nursing, uncertainty shares similarities with terms like confusion and doubt, while standing in contrast to concepts like self-confidence and assurance. The antecedents of uncertainty include the inability to make decisions and a lack of accountability. The consequence of uncertainty is the recognition of information needs, active pursuit of answers, and ultimately making informed and appropriate decisions.

    Conclusion

    The findings of this study indicate that nurses encounter uncertainty when they are unable to make independent decisions. As uncertainty in nursing decision-making directly affects patient care, managers and planners can take proactive measures to mitigate this issue. By promoting knowledge and awareness, fostering motivation, and encouraging continuous learning among nurses, the level of uncertainty can be reduced. This, in turn, will contribute to the improvement and enhancement of patients’ health outcomes.

    Keywords: concept analysis, uncertainty, Walker, Avant, nursing
  • Solmaz Vahedi, Nahid Dehghan Nayeri*, Fatemeh Hajibabaee, Abbas Rahimi Foroushani Pages 143-154
    Background & Aim

    Presenteeism and productivity are two crucial aspects within the realm of human resources. Presenteeism poses a significant challenge as it refers to employees being present at the workplace despite being unwell. In the context of nursing services, the productivity objective encompasses attaining a level of nursing care that is both suitable and cost-effective. Due to the importance of presenteeism and productivity, this study was conducted to determine the relationship between physical presenteeism and productivity of nurses in intensive care units of hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences.

    Methods & Materials: 

    The present study is a descriptive-analytical study that was conducted in 2020-2021. The sample included 305 nurses working in intensive care units within hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences. The participants were selected using a stratified simple random sampling technique. The data collection was conducted using a demographic questionnaire, the Stanford presenteeism Scale 6-item questionnaire and the Productivity Assessment Questionnaire. Data were analyzed through SPSS software version 16 using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, Spearman correlation coefficient, t-tests, ANOVA and regression analysis).

    Results

    The levels of presenteeism and productivity among nurses were found to be average based on the mean scores of 19.15±4.7 and 47.4±10.19, respectively. Furthermore, there was a significant inverse correlation between productivity and presenteeism (r=-0.345). Regarding the demographic variables, only age, working experience in intensive care units, hospital and current department showed a significant inverse relationship with nurses' productivity (P<0.001). The inclusion of these demographic variables and the two main research variables in the regression analysis produced a significant impact on this relationship.

    Conclusion

    The results of this study showed that nurses' presenteeism diminishes their productivity, which imposes considerable indirect costs on the organization. Given the high prevalence of presenteeism among nurses and its detrimental consequences, it is recommended to undertake various measures aimed at mitigating this issue. These measures can encompass adjusting organizational and managerial policies, revising administrative rules and regulations to permit sick leave during illnesses, and creating conditions conducive to employees taking time off when unwell.

    Keywords: presenteeism, productivity, nursing
  • Anahita Zali, Parvaneh Mousavi*, Fatemeh Izadi, Bahman Cheraghian Pages 155-170
    Background & Aim

    Feelings of loneliness can affect the mental health of the elderly and lead to cognitive problems. As a potentially effective treatment approach, cognitive-behavioral therapy (CBT) has emerged as an intervention to alleviate loneliness among the elderly. This study aims to determine the effect of CBT on alleviating loneliness among elderly women referred to health centers in Khomeini Shahr.

    Methods & Materials: 

    This quasi-experimental study was conducted in 2020 on a sample of 60 elderly women who had been referred to health centers in Khomeini Shahr. The participants were conveniently selected and then randomly assigned to either the intervention or control groups. Data were collected using a demographic information form and the Deshiri et al’s loneliness questionnaire, which were administered before, immediately after, and one month after the intervention. The intervention group received eight counseling sessions of CBT that lasted for 60 minutes each, while the control group did not receive any counseling. Data analysis was carried out using the SPSS software version 23, employing descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results obtained from conducting a two-way repeated measures analysis of variance (ANOVA) showed a significant statistical difference in the mean score of loneliness resulting from communication with family, the score of emotional symptoms of loneliness and the total score of loneliness in the intervention group before and after the intervention (P<0.001). However, no statistically significant difference was observed in the control group (P>0.05). Furthermore, when comparing the mean score of loneliness resulting from communication with friends in the intervention group, no statistically significant difference was observed before and after the intervention (P=0.094). Similarly, no statistically significant difference was observed in the control group (P=0.338).

    Conclusion

    The results of the current study indicate that CBT is an effective approach to alleviate loneliness in elderly women. Therefore, it is suggested that this method be implemented as a means to reduce feelings of loneliness among elderly women.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, loneliness, elderly women
  • Fatemeh Keshmiri, Fatemeh Bahramnezhad* Pages 171-185
    Background & Aim

    Various factors play a significant role in shaping the professional identity of nursing students, and among these factors, the impact of the hidden curriculum holds utmost importance. However, this process remains still unknown.  The aim of the study is to explore the role of hidden curriculum in the formation of professional identity among undergraduate nursing students.

    Methods & Materials: 

    This is a qualitative research using the grounded theory approach. The participants in this study included 35 undergraduate nursing students from Tehran University of Medical Sciences during the 2020-2021 academic year who participated in semi-structured interviews. The interviews lasting between 30 and 60 minutes were conducted with each participant. Subsequently, the interviews were transcribed and analyzed following the framework proposed by Strauss and Corbin in 2008.

    Results

    After analyzing the data, three main categories and 12 subcategories have emerged. The theory developed in this research was formed through the core category of “identity instability within the nursing profession”. The main categories that emerged were “ambiguity and lack of motivation in professionalization”. The study identified "the governance of a discriminatory culture" as the underlying process, while “the promotion of demotivation resulting from inefficient patterns” served as the basis of this study.

    Conclusion

    Based on the study's findings, the process of developing a professional identity can be metaphorically likened to a river. In this analogy, discrimination serves as the clouds hovering over this river, casting a shadow on the identity development process. While inefficient patterns can be likened to lightning bolts that further complicate the process. Furthermore, the rocky bed of the river, symbolizing the lack of motivation among learners towards professionalism, makes it even more challenging to build a strong professional identity.

    Keywords: curriculum, identification, baccalaureate nursing, qualitative research, grounded theory
  • Fatemeh Khakshoor Mohammad Abadi, Sakineh Taherkhani*, Abed Majidi, Azam Moslemi Pages 186-202
    Background & Aim

    In women experiencing intimate partner violence, resilience can serve as a protective factor against the worsening of psychological problems. Acceptance and Commitment Therapy has emerged as a potential means to enhance resilience in these individuals. The aim of this study is to determine the effect of Acceptance and Commitment Therapy on the resilience of women experiencing spousal abuse.

    Methods & Materials: 

    This is a quasi-experimental study. A total of 80 women experiencing spousal abuse were selected through quota sampling from the women referring to the health houses affiliated to the Mashhad ol-Kube health center in Arak, Iran between 2020 and 2021. The participants were then divided into intervention and control groups using the block randomization method. The intervention group received the Acceptance and Commitment Therapy in eight sessions, lasting 90 minutes each, once a week. The data collection tools included a questionnaire on personal and health characteristics, the Revised Conflict Tactics Scale, and the Connor‐Davidson Resilience Scale. The Resilience Scale was completed by both groups one week and five weeks after the intervention. The data were analyzed through the SPSS software version 23 using descriptive statistics, independent t-test, Chi-square test, Fisher’s exact test, and two-way repeated measures ANOVA. A significance level of P<0.05 was used to determine statistical significance.

    Results

    The mean and standard deviation of the resilience score for the intervention group increased from 59.21±13.29 before the intervention to 64.31±11.27 and 72.34±10.49 in the post-test and follow-up periods. For the control group, these figures were 52.47±17.2, 51.94±14.72, and 52.47±15.3, respectively. Based on the results of the two-way repeated measures ANOVA, there was a statistically significant difference in the mean score of resilience between the intervention and control groups at the three time points examined (P<0.001).

    Conclusion

    The implementation of Acceptance and Commitment Therapy can significantly improve the resilience of women experiencing spousal abuse. This intervention holds great potential for being incorporated into mental health improvement programs specifically designed for women who have experienced spousal abuse.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, resilience, intimate partner violence, spouse abuse
  • Ali Pourhabib, Zahra Fotokian, Zahra Sabzi*, Khadijeh Yazdi Pages 203-216
    Background & Aim

    The availability of information regarding people's experiences of returning to work after heart surgery, taking into account the socio-cultural context of Iranian society, is limited. The aim of this study is to discover the process of returning to work after heart surgery.

    Methods & Materials:

    A qualitative study using the grounded theory approach was conducted between 2021 and 2022. Through purposive and theoretical sampling, 21 participants who had undergone heart surgery and were in the process of returning to work were selected. They were chosen from the cardiac surgery ward of Amiralmomenin Hospital in Kordkuy, as well as among patients seeking treatment from cardiac surgeons in Golestan province. Data were collected through conducting semi-structured interviews and taking field notes. Data analysis was conducted using the method proposed by Corbin and Strauss in 2015.

    Results

    "Feeling of doubt about return-to-work", "perceived psycho-social support", "personal and occupational factors", "unfavorable consequences of heart surgery" and "limited support from governmental/non-governmental institutions" were determined as contextual factors influencing the process of return-to-work. Moreover, "effort to adjust the job", "situation evaluation" and "self-management" were introduced as strategies, while "adaptability to the job" were identified as the consequence of returning to work. Finally, the core variable of the study was determined to be "the thoughtful effort to match the job".

    Conclusion

    Based on the results, it was determined that several individual and environmental factors influence the process of return-to-work for people who have undergone heart surgery. To facilitate a successful return to work, it is crucial to provide psycho-social support from both the family and work environment. It is recommended that policy makers in the health and social affairs sectors take active steps to empower people during the post-recovery period. Additionally, fostering collaboration between the Ministries of Labor and Health, as well as insurance organizations, can greatly facilitate the return to work of individuals after heart surgery.

    Keywords: return-to-work, coronary artery bypass grafting, grounded theory