فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 52 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد انصاری*، جهانگیر صفری، ابراهیم ظاهری عبدوند صفحات 1-28

    در فرهنگ عامه، متناسب با باورها، اندیشه ها و آرزوها، بسیاری از داستان های اسطوره ای حماسی بازنویسی شده یا اینکه الگوی ساختن قصه های جدید قرار گرفته اند که با بررسی آن ها، می توان به نحوه دریافت و زاویه های دید عامه درباره آن ها پی برد. هدف در این پژوهش نیز بررسی تطبیقی شخصیت ها، کنش ها و بن مایه های اسطوره ای حماسی قصه کره اسب سیاه در فرهنگ بختیاری با داستان سیاوش در شاهنامه با روش اسنادی است. مقایسه پایگاه اجتماعی خانواده شخصیت ها، ویژگی های جسمانی ها آنان، مقایسه کنش های شخصیت های نامادری، ویژگی اسب ها و پناهنده شدن به پادشاه سرزمین دیگر، ازجمله موضوع های بررسی شده در این مقاله هستند. نتایج پژوهش، نشان دهنده شباهت بسیار بین قصه کره اسب سیاه با داستان سیاوش است؛ چنان که در هر دو قصه، قهرمانان، پادشاه زاده هستند؛ کیستی مادرانشان در پرده ابهام است؛ از نظر ویژگی های جسمانی، بسیار زیبا و اسب هایشان از نظر رنگ، صاحب فهم بودن و داشتن توانایی پریدن، شبیه به هم هستند؛ نامادری شان، به دنبال کام جویی از آنان اند؛ هر دو شخصیت سرانجام به سرزمین دیگری پناهنده می شوند؛ در آنجا ازدواج می کنند و شهر و قصری را برای خود بنا می نهند. البته در این دو داستان تفاوت هایی نیز وجود دارد؛ چنان که در داستان سیاوش، مبنا و انگیزه رفتار شخصیت ها بیشتر سیاسی است، اما در قصه کره اسب سیاه، بیشتر به آموزش مسایل خانوادگی توجه شده است. بر این اساس، درمجموع می توان گفت که قصه کره اسب سیاه در فرهنگ بختیاری، بازنویسی خلاقانه یا الگوبرداری از داستان سیاوش است.

    کلیدواژگان: قصه کره اسب سیاه، داستان سیاوش، بن مایه های اسطوره ای حماسی، تطبیق
  • محمداکبر سپاهی* صفحات 29-61

    مثل های فارسی از کهن ترین نمونه های ادبی ایران هستند که از روزگار باستان تا به امروز الهام بخش گفتار و رفتار مردم این سرزمین بوده اند و با توجه به اینکه در پیدایش آن ها، ذوق، قریحه، دانش و تجربه لایه های گوناگون اجتماع نقش داشته، پذیرش و رواج عمومی آن ها نیز زیاد بوده است. پژوهش در مثل های هر جامعه، به شناختی بهتر درباره جنبه های مختلف زندگی و فرهنگ آن جامعه کمک می کند و از این طریق لایه های مغفول مانده فرهنگ عمومی، به صورت دقیق تر بررسی خواهد شد. برخی از عادت های ناپسند یا آموزه های ناصواب فرهنگی از طریق مثل ها، در زبان، ساری و جاری می شوند. این کارکرد ضرب المثل ها را می توان آموزه های منفی آن ها دانست. این مقاله، چنین جنبه ای را در مثل های فارسی بررسی کرده و ضمن تاکید بر آموزه های نیک موجود در بیشتر ضرب المثل های فارسی به نمودهای بدآموزی یا آموزه های منفی برخی دیگر از آن ها پرداخته است. شوخی ریشخندگونه با سرزمین ها و اهالی هر سرزمین یا اقوام و قبایل، برخورد با دیگری دینی و اعتقادی، تحقیر برخی از وضعیت های جسمانی، ریشخند برخی از نقش های خانوادگی و به ویژه نقش های زنانه، تقدیرگرایی های کاملا منفعلانه، توجیه خوی های ناپسندی چون خودرایی و شوخی تمسخرگونه با برخی از نام های خاص و نظایر این آموزه های منفی را در مثل ها فارسی می توان دید.

    کلیدواژگان: مثل، ضربالمثل، ادبیات عامه، نیک آموزی، بدآموزی
  • سجاد نجفی بهزادی*، مهران نجفی حاجیور صفحات 63-96

    در فرایند مدرنیته شدن جوامع، بسیاری از عناصر فرهنگی، نقش ها و ساختارهای اجتماعی دچار تغییر و دگرگونی می شوند. این دگرگونی ها با توجه به فرم و ساختار جوامع، نوع و نقش عناصر و شیوه رویارویی و نوع درک نقش های اجتماعی از ماهیت مدرنیته، متفاوت شکل می گیرند. جامعه ایلی بختیاری با ساختاری کاملا سنتی و به عنوان بخشی از ساختار جامعه ایرانی در دهه های اخیر مسیر تحول و دگرگونی را با سرعت سپری می کند که این تغییرات در ساختارهای مختلف ایلی و طایفه ای، خانوادگی، انواع روابط میان نقش های اجتماعی، آداب و سنن و به شکل فراگیر، تمامی عناصر فرهنگی خود را نشان می دهد. برای بررسی جامعه شناختی این تغییرات علاوه بر مطالعات و پژوهش های میدانی، با نگاهی به ادبیات و هنر به عنوان آینه تمام نما از فرهنگ عامه جامعه مورد بررسی، می توان به نتایج قابل توجهی دست یافت. در پژوهش حاضر با شیوه تحلیل محتوا، دو فیلمنامه اسکی باز و یار دوازدهم به کارگردانی فریدون نجفی از منظر جامعه شناسی آنتونی گیدنز1 و براساس چهار مولفه ای که گیدنز برای سنت ها ذکر می کند، مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند. نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های چهارگانه سنت از دیدگاه گیدنز در دو فیلمنامه اسکی باز و یار دوازدهم دیده می ‏شود. سنت‏ ها در میان مردمان بختیاری نه تنها ازبین نرفته ‏اند، بلکه نگهبانانی دارند که حافظ آن ‏ها هستند. این سنت‏ها طبق نظر گیدنز به صورت دسته جمعی برگزار می ‏شوند و به نوعی با هویت افراد (ایل بختیاری) پیوندی ناگسستنی دارند و در حوزه های مختلف تکرار و بازتکرار می ‏شوند.

    کلیدواژگان: بختیاری، سنت، مدرنیته، اسکی باز، یار دوازدهم، آنتونی گیدنز
  • عبدالغفور جهاندیده* صفحات 97-130

    لالایی ها نوعی از ترانه‏ های مهم در ادبیات عامه هر قومی به شمار می ‏آیند که سینه به سینه از نسل ‏های گذشته به امروز رسیده‏ اند. در بلوچی به این نوع ترانه ‏ها «لیلو» یا «لولی» می ‏گویند. در جستار پیش رو به بررسی لیلوها در زبان بلوچی پرداخته ایم و هدف از این تحقیق، معرفی این اشعار عامه و تحلیل آن ‏ها از دو منظر ساختار و درون‏مایه است. نگارنده با گردآوری مهم ‏ترین لالایی ‏های رایج در بلوچستان، ضمن معرفی این گونه سروده ‏ها، نخست به بررسی وزن، قالب، قافیه و ردیف و سپس به تحلیل مهم‏ ترین مضامین و کارکردها و پیوند آن ‏ها با زندگی اجتماعی، مفاهیم دینی، وضعیت زندگی و باورهای گویشوران بلوچی پرداخته است. قالب همه لیلوها، «بلوچی سنتی» است و از نظر وزن غالبا عروضی و در بحر قریب هستند. برخی از مضامین به کاررفته در آن ‏ها عبارت اند از: بیان آرزوهای مادر برای فرزند، دعا برای بچه، آرام‏بخشی، کم کردن بی‏قراری‏ های کودک، تشویق به شادی و نوازشگری کودک، جنگ در برابر دشمن، تشبیه کودک به قهرمانان قومی، بیان نوع خوراک کودک، داماد گرفتن با مهریه سنگین، مهمان‏ نوازی و دعا برای مادران بی ‏اولاد که بچه‏ دار شوند. شیوه بررسی در این مقاله، مطالعات میدانی و روش توصیفی تحلیلی براساس شصت لالایی است. تاکنون درباره تحلیل ساختاری و محتوایی لالایی‏ های بلوچی پژوهشی انجام نشده است. بنابراین انجام پژوهش برای شناخت این بخش ناشناخته از ادبیات عامه مردم بلوچستان ضروری به نظر می ‏رسد.

    کلیدواژگان: شعر عامه، لالایی بلوچی، لیلو، ساختار، درون مایه
  • اسدالله نوروزی، حشمت الله آذرمکان، مهدی دهرامی* صفحات 131-163

    اندیشه جبر و اختیار و نقش داشتن یا نداشتن تقدیر در حوادث زندگی همواره در ذهن و اندیشه متفکران وجود داشته و به گونه های مختلف و در آثار گوناگون منعکس شده است. عوام نیز در گیرودار میان این دو بعد بوده اند و جلوه هایی از آن در ادبیات عامه و بومی هر سرزمین و ناحیه وارد شده است. هدف این مقاله بررسی بینش جبرگرایانه در قصه های عامیانه استان هرمزگان است که از منظرهایی چون ریشه ها و دلایل رواج این اندیشه، نزاع کنندگان با تقدیر، میزان تناسب میان تقدیر و شایستگی فرد و موضوعات مورد حمایت تقدیر و غیره بررسی شده است. دلایلی چون ناتوانی طبقه عامه از ایجاد تغییرات و دست یابی به مطلوب خود، ریشه های مذهبی، تاریخی و جلوه هایی بازمانده از برخی عقاید آیین زروانیسم از عوامل گرایش به این تفکر است. تاکید بر نقش تقدیر، از عوامل ضعف پی رنگ در این قصه ها و کم رنگ شدن کنش های منطقی است. از حیث تناسب قدرت تقدیر و توانایی فرد، در بسیاری موارد، ارتباط منطقی دیده نمی شود. در این قصه ها تقدیر در جایگاه یک شخصیت داستانی فعال و قدرتمند یا در مقام یک قاضی حضور دارد که کنش ها و نتایج آن ها را تنظیم می کند تا درنهایت، شخصیت مورد حمایت در برابر نزاع کنندگان قدرتمندی چون پادشاه غلبه یابد. از منظر موضوعی نیز پربسامدترین موضوع مورد حمایت تقدیر، ازدواج دو شخصیت است.

    کلیدواژگان: جبر، اختیار، قضا و قدر، ادبیات عامیانه هرمزگان
  • محمود مهرآوران*، احمد مهرآوران صفحات 165-198

    آیین ازدواج از نخستین مراحل تا پایان جشن عروسی مجموعه ای از مراحل و عناصر را در خویش دارد. این آیین در فرهنگ عامه کشور ما با وجود همانندی ها، تفاوت هایی نیز دارد. استان فارس به ویژه مناطق جنوبی آن، مجموعه ای متنوع از فرهنگ ها، آداب و رسوم را در خود دارد که با وجود اشتراک با دیگر نقاط کشور، تفاوت ها و زیبایی های ویژه ای نیز دارد. هدف این مقاله معرفی و تحلیل ویژگی های فرهنگی و بومی آیین ازدواج، بر مبنای مردم نگاری است که به روش گردآوری داده ها به صورت میدانی و پرسش از بزرگ سالان و آگاهان بومی، به توصیف و تحلیل آیین ازدواج در علامرودشت (در جنوب استان فارس) پرداخته است. همچنین از زاویه «آیین های گذر» نیز برخی از مراحل تحلیل شده است. مراسم عروسی در علامرودشت از سنت هایی است که همچنان نشانه هایی از پای بندی به رسوم و میراث پیشین، در آن مشاهده می شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که فرایند ازدواج از انتخاب همسر تا پایان عروسی در این منطقه شامل مجموعه ای است که شادابی، همکاری گروهی، مشورت، احترام به بزرگ ترها، تاثیر مذهب و باورهای دینی، باورهای بومی، بازی های محلی، اشعار متنوع و موسیقی، همدلی، شور و شادی مهم ترین عناصر بومی و فرهنگی در مراحل مختلف آن است.

    کلیدواژگان: مردم نگاری، فرهنگ عامه، ازدواج، عروسی، عناصر بومی و فرهنگی، علامرودشت
|
  • Mohammad Ansari*, Safari Jahangir, Ebrahim Zaheri Abdevand Pages 1-28

    The literature of popular culture, based on beliefs, thoughts, and desires, has featured many adaptations and revisions of mythical epic narratives. It has been used as a model to create new stories that afford insight into the general perception and perspectives on these tales. This study aims to undertake a comparative analysis of the characters, actions, and mythical epic motifs of the story “Kor-e Asb-e Siah” in Bakhtiari culture and the story of "Siavash" in Shahnameh using document analysis. The comparative investigation encompasses an examination of their social backgrounds, physical attributes, and actions of stepmom characters, horse characteristics, and seeking asylum in another land. The results demonstrated significant similarities between these two stories; the main protagonists are princes with indeterminate maternal lineage, possessing corporeal beauty and horses that share similar qualities such as color, intelligence, and the ability to jump high. Additionally, their stepmothers are seeking for a sexual desire, both ultimately taking refuge in another land, getting married, and building a city and palace for themselves. Nevertheless, there are divergences between these stories; the story of Siavash features more politically motivated character behavior, whereas “Kor-e Asb-e Siah” emphasizes on familial matters. Hence, it could be concluded that “Kor-e Asb-e Siah” in Bakhtiari culture is a creative retelling or adaptation of the story of Siavash.

    Keywords: Story of Kor-e Asb-e Siah, Story of Siavash, mythical epic motifs, comparison
  • MohammadAkbar Sepahi* Pages 29-61

    persian proverbs are one of the oldest literary examples that have influenced the speech and behavior of the iranian people since ancient times. due to the fact that proverbs are derived from the taste, knowledge and experience of different classes of society, their acceptance and popularity among the people has also been high. research in the proverbs of society helps to better understand different aspects of society's life and culture, and in this way, neglected aspects of public culture will be studied and investigated more precisely. some negative teachings and bad habits spread in a language through proverbs. this article has examined these aspects in persian proverbs and while emphasizing the existence of good teachings in most persian proverbs, it has also discussed the bad teachings of some of them. ridiculous jokes about the lands and the inhabitants of each land or its people, humiliation of those who have different religious beliefs, humiliation of some physical characteristics, ridicule of some family roles and especially women's roles, completely passive fatalism, justification of unpleasant behaviors such as intellectual tyranny and mocking jokes with some special names and similar negative teachings can be seen in persian proverbs.

    Keywords: proverb, folk literature, good education, bad education
  • Sajad Najafi Behzadi*, Mehran Najafi Hajivar Pages 63-96

    In the process of modernizing societies, numerous cultural elements, roles, and social structures undergo changes and transformations. These transformations are influenced by the form and structure of societies, the type and function of elements, and the way social roles are understood and confronted within the context of modernity. The Bakhtiari society, characterized by its traditional structure within Iranian society, has witnessed rapid changes and transformations in recent decades. These changes impact various tribal and familial structures, relationships between social roles, customs, and traditions. By conducting field studies and research, as well as examining literature and art as manifestations of the broader culture of the society under investigation, valuable insights can be gained through sociological investigations of these transformations. This research undertakes an analysis and examination of two screenplays, The Skier (Ski-Baz) and The Twelfth Team-mate, (Yar-e-Davazdahom) directed by Fereydoun Najafi, from a sociological perspective through Anthony Giddens' theory. Giddens delineates four essential components of traditions, which serve as a framework for the analysis. The research findings illustrate that both screenplays, The Skier and The Twelfth Team-mate embody the four components of tradition from Giddens' perspective. In Bakhtiari society, traditions have not vanished but instead endured as they are cherished and safeguarded by individuals. According to Giddens, these traditions are deeply embedded in the group's identity (Bakhtiari tribe) and are constantly reasserted across various domains.

    Keywords: Bakhtiari, tradition, modernity, The Skier, The Twelfth Team-mate, Anthony Giddens
  • Abdolghafoor Jahandideh* Pages 97-130

    Lullabies are one of the most important songs in public literature of any nation, which have been handed down from past to the present day. In Balochi, these types of songs are called "Lilo" or "Loli". This article examines Lilo in the Balochi language and introduces these popular poetries before analyzing them from two perspectives of structure and content. The author collected the most popular lullabies while introducing such songs, investigating the meter and form, rhyme and rhythm. Then, the most important themes and functions and their connection with social life, religious concepts, life situation and their beliefs have been investigated. The format of all Lilos is "Traditional Balochi" and in terms of meter, they are often prosodic and close to poetical meter. Some of the themes observed in such songs are: Expressing the wishes of a mother for her child, praying, serenity, reducing anxiety, inspiring the happiness and cuddling of the child, fighting against enemy, assimilating child to national heroes, expressing the brand of baby food, a bridegroom with a heavy dowry, hospitality and praying for childless mothers to have children. The method of investigation in this article is field studies and descriptive-analytical method based on sixty lullabies.

    Keywords: Popular poetry, Balochi lullaby, Lilo, structure, theme
  • Asadollah Norouzi, Heshmatollah Azarmakan, Mahdi Dehrami* Pages 131-163

    The idea of predestination and free will and the role or lack of fate in life events have always existed in the minds of thinkers and have been reflected in different ways and works. The common people have been involved with these two dimensions, and its manifestations have entered the folklore and native literature of a land and region. The purpose of this article was to examine the deterministic view in the folktales of Hormozghan province, from perspectives such as the roots and reasons for the spread of this idea, those quarreling fate, the degree of fit between fate and an individual's competence, the issues supported by fate, among others. Reasons such as the inability of the populace to make changes and achieve their desired goals, religious and historical roots and the remnants of some Zurvanism beliefs are among the factors that lead to this idea. Emphasizing the role of fate is one of the weak points of plot in these stories and the weakening of rational actions. There is no logical connection in many cases in terms of the proportionality of the power of fate and a person's ability. In these stories, fate is present as an active and powerful fictional character or as a judge who regulates their actions and results so that, in the end, the supported character is defeated against powerful quarrelers such as the king. From the thematic point of view, the most frequent topic supported by fate is the marriage of two characters.

    Keywords: Determinism, free will, predestination, folk literature of Hormozghan
  • Mahmoud Mehravaran*, Ahmad Mehravaran Pages 165-198

    This article examines the cultural and native characteristics of marriage rituals in Fars province's southern regions, focusing on Alamarvdasht. Through ethnographic research, data was collected in the field and through interviews with locals. The study analyzes the ritual, emphasizing its unique elements and connections to "rites of passage." By showcasing the diverse customs and beauties of the region, this research contributes to understanding and appreciating Fars province's cultural heritage.

    Keywords: Ethnography, popular culture, marriage, wedding, indigenous, cultural elements, Alamarvdasht