فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • حجت شیخی*، محمد سلاورزی زاده، رضا ملک محمدی صفحات 1-16

    رشد سریع شهرنشینی در کشورهای جهان سوم باعث برهم خوردن تعادل منطقه ای می گردد، در این میان اتخاذ برخی سیاست های اقتصادی باعث جذب امکانات به چند منطقه محدود و عقب ماندگی سایر مناطق می گردد، یکی از مسایلی که مسولان برنامه ریزی مناطق گوناگون کشور با آن مواجه هستند، خطر توسعه زیاد شهرهای اصلی در مقابل توسعه نیافتگی شهرهای کوچک و نواحی روستایی است. این مقاله با هدف بررسی و مقایسه شهرستان های استان ایلام از نظر شاخص های توسعه و تعیین میزان توسعه یافتگی آنها با استفاده از روش TOPSIS و AHP با تاکید بر نگرش سیستمی انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد بین شهرستان ایلام و سایر شهرستان های استان از نظر توسعه ناهماهنگی و عدم تعادل شدیدی وجود دارد و شهرستان ایلام تنها شهرستان برخوردار و سایر شهرستان های استان محروم هستند. بدین ترتیب می توان گفت که از تعداد کل شهرستان های استان ایلام فقط 14.3 درصد برخوردار و 85.7 درصد آن ها محروم می باشند.

    کلیدواژگان: استان ایلام، برنامه ریزی منطقه ای، توسعه یافتگی، شهرستان
  • مجید گودرزی*، زهرا سلطانی، معصومه شریف پور صفحات 17-30

    امروزه با توجه به اثرپذیری بخشی از مشکلات کلان شهرها، لزوم اتخاذ راهکارهای مدیریتی و طراحی و اجرای سیستم های مناسب ترافیکی در شهرها توسط مجموعه مدیریت شهری ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر می کوشد تا به ارزیابی راهکارهای مدیریتی کنترل ترافیک در محلات کیانپارس و زیتون کارمندی بپردازد. پژوهش به لحاظ نوع، توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی- نظری بوده و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آن از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در مطالعات میدانی پس از تایید نهایی راهکارها، با تهیه پرسشنامه، نظرات متخصصان جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در محله کیانپارس، تقسیمات فضایی- کالبدی با بتای 532/0 و نظارتی- مدیریتی با بتای 324/0 بیشترین تاثیر را بر حمل ونقل شهری دارد. مولفه های مدیریت یکپارچه و حمل نقل عمومی با بتای 309/0 و زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی با ضریب بتای 254/0 در رتبه های سوم و چهارم تاثیرگذاری قرار دارند. در مورد محله زیتون کارمندی نیز بالاترین تاثیر به مولفه مدیریت یکپارچه و حمل نقل عمومی با بتای 563/0 و زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی با بتای 304/0 تعلق دارد. مولفه نظارتی- مدیریتی با بتای 278/0 رتبه بعدی را دارد. پایین بودن میانگین شاخصی باعث شده تا مجموع شاخص ها نیز پایین تر از حد مبنا باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حمل ونقل سبک درون شهری، محلات زیتون کارمندی، کیانپارس، کلانشهر اهواز
  • محسن پورخسروانی*، صادق کریمی، محمدجواد اسماعیلی صدر صفحات 31-48

    پژوهش حاضر با هدف توسعه تکنیک واقعیت مجازی برای تقویت آموزش در مرحله پیشگیری مدیریت بحران و اثربخشی آموزش های ارایه شده با استفاده از این تکنیک واقعیت مجازی در بهبود واکنش های رفتاری شهروندان در برابر زلزله انجام شده است. بدین منظور جهت برنامه نویسی از نرم افزار Microsoft Visual Studio و برای ساخت محیط شبیه سازی شده، از موتور بازی ساز Unity استفاد شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 80 نفر از شهروندان منطقه 4 شهر کرمان می باشد که، دیدگاه آنها بر اساس سطوح چهارگانه مدل کرک پاتریک جمع آوری شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آنها با مقدار 936/0 مورد تایید قرار گرفته، استفاده شد؛ همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آنست که، شهروندان در سطح واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج  واکنش مطلوبی داشته اند و آموزش های صورت گرفته به وسیله تکنیک واقعیت مجازی در یادگیری آنان تاثیر مثبتی داشته ؛ میزان مهارت های آنان افزایش یافته و می تواند نتایج مطلوبی برای افراد و جامعه به همراه داشته باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که، میانگین اثربخشی آموزش های صورت گرفته به وسیله تکنیک واقعیت مجازی در جهت ارتقای عملکرد شهروندان برابر با 18/3 بوده است. مقدار t در سطح 05/0 معنادار می باشد؛ لذا تفاوت معناداری بین میانگین نظری و میانگین تجربی وجود دارد و می توان نتیجه گرفت که آموزش های صورت گرفته به وسیله تکنیک  واقعیت مجازی به لحاظ آماری اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: زلزله، مدل کرک پاتریک، واقعیت مجازی، واکنش های رفتاری، مدیریت بحران
  • محمدرضا عارفی* صفحات 49-66

    امروزه شهرهای بسیار مهمی نظیر یزد که دارای غنای فرهنگی و معماری سنتی متمایزی هستند به دلیل ناپایداری در بافت های تازه احداث شده خود، لطمات بعضا شدیدی را دیده اند. از اینرو توجه به جنبه هایی که باعث احیای هویت سنتی و توسعه پایدار آنرا را تسریع نماید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نتایج حاصل از این مطالعه که با روش توصیفی- تحلیلی انجام یافته است نشان می دهد که شهر یزد علیرغم آسیب هایی که از اجرای معماری مدرن در بافت جدید خود دیده است ولی خوشبختانه به دلیل غنای شهرسازی و معماری سبز متناسب با اقلیم گرم و خشک خود، کارآمدی و سرزندگی خود را همچنان حفظ نموده و اصول و ویژگی های مرتبط با بافت شهری، محلات و ابنیه های شهر یزد با اصول کلی معیارهای معماری پایدار و سنتی در توسعه شهری پایدار در سه حوزه زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی همراستا می باشد. لذا سبک معماری که با جهت گیری سبز و تداوم پایداری و بدون فشار به طبیعت و مصرف انرژی بیشتر اجرا شده است، نقش بسیار مهمی در ایجاد تعاملات اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی و نهایتا توسعه پایدار این شهر داشته است. البته از پیامدهای نامطلوب شیوع و رواج یافتن ساختمان های ناهمساز با اقلیم منطقه نیز نبایستی غافل شده و لازم است که ضمن بازگشت به معماری سنتی و تلفیق آن با معماری مدرن، گام های مناسب تری در جهت توسعه شهری برداشته و به رفع بسیاری از معضلات پیش آمده کمک نمود.

    کلیدواژگان: معمار ی سبز، معماری پایدار، توسعه پایدار شهری، مناطق گرم و خشک، یزد
  • نعیم احسانی نژاد، عبدالخالق غلامی*، علی فراهانی کنگرانی صفحات 67-81

    توانمندسازی مفهومی است که در سالیان اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. توانمندسازی در جهان در حال رشد و غیر قابل پیش-بینی امروز در حال تبدیل شدن به یک موضوع اساسی است که درجه خاصی از استقلال و مسیولیت پذیری را به منابع انسانی اعطا می کند.این مطالعه با هدف ارایه الگوی توانمندسازی منابع انسانی در راستای پاسخگویی به بحران های محیطی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد. در این تحقیق که از نظر هدف، بنیادی-کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی است، ابتدا با مرور تحقیقات پیشین در زمینه توانمندسازی منابع انسانی، به مدد رویکرد فراترکیب سه دسته عوامل فردی، سازمانی و محیطی موثر بر توانمندسازی منابع انسانی در راستای پاسخگویی به بحران های محیطی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و نیز مولفه های آن استخراج گردید. در ادامه با انجام مصاحبه با خبرگان، مدل مفهومی پژوهش ارایه گردید. خبرگان شامل 20 نفر از شاغلان دانشگاه آشنا به توانمندسازی بوده است. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، مدل مفهومی آزمون شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی محتوا و سازه بر اساس نظرات اساتید و تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردید. جامعه آماری 10000 نفر بوده که مطابق جدول مورگان حجم نمونه به تعداد 373 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. پس از برازش مناسب مدل های اندازه گیری، مدل ساختاری و کلی، نتایج حاکی از این بود که هر سه عامل بر توانمندسازی منابع انسانی موثر است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، منابع انسانی، بحران، دانشگاه علوم پزشکی
  • احمد بارگاهی، حامد محقق نیا*، جهانبخش مرادی صفحات 82-94
    در دهه های اخیر، منطقه خاورمیانه به دلایل متعددی، درگیر تروریسم و جریان های تروریستی، به ویژه گسترش جریان های تندرو دینی شده است؛ بطوری که عمده حوادث تروریستی جهان در کشورهایی نظیر افغانستان، سوریه، عراق، یمن و... رخ می دهد و به همین دلیل، خاورمیانه موضوع بسیاری از گفتگوهای دو یا چندجانبه بین‏المللی کشورها در خصوص مواجهه با بحران های برخاسته از این جریان های تروریستی شده است و جمهوری اسلامی ایران نیز به دلایل مختلف ژیوپلیتیکی، تحت تاثیر گسترش تروریسم، به ایفای نقش خود در مقابله با این جریانات پرداخته است. در این پژوهش که به روش تحلیلی - توصیفی به واکاوی ابعاد پژوهش پرداخته می شود، نتایج پژوهش در پاسخ به سوال اصلی مبنی بر اینکه « منطق ژیوپولیتیکی ایران در مقابله با تروریسم در محیط پیرامونی منطقه ای (2020-2001) متاثر از چه عواملی بوده است؟»، بیانگر آن است که منطق سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با مقابله با تروریسم در برخی مناطق همچون افغانستان و سوریه متاثر از رهیافت های ژیوپتیکی (واقع گرایی تدافعی) و در برخی مناطق همچون عراق و یمن، متاثر از رهیافت های ژیوکالچری بوده است که در این پژوهش به تفصیل، به علل و چرایی چنین گزاره ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه خاورمیانه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رهیافت های ژئوپلیتیکی، سیاست خارجی، ژئوکالچر، واقع گرایی تدافعی
  • نورمحمد ویسی نژاد، قنبر امیرنژاد*، رستم درخشانی، حجت طاهری گودرزی صفحات 95-105
    هدف پژوهش حاضر واکاوی ابعاد و مولفه های مدل مدیریت منابع انسانی در راستای توانمندسازی کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال 1401 بود. روش تحقیق حاضر کیفی بر اساس گراندد تیوری بود. جامعه آماری در بخش کیفی کلیه مدیران و کارشناسان منابع انسانی اسبق و فعلی و همچنین خبرگان و کارگزاران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که از طریق مصاحبه با چند تن از آنان به صورت نمونه گیری هدفمند انجام شد. جامعه آماری این تحقیق در بخش کمی، مدیران و کارشناسان منابع انسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود، نمونه برداری این تحقیق، نمونه برداری غیر احتمالی هدفمند و قضاوتی بود. تجزیه و تحلیل در بخش کیفی کدگذاری بود که با کمک نرم افزار MAXQDA و به ویژه همفکریهای تیم پژوهش درقالب و رفت و برگشتهای متعدد ازسطح کدها به مفاهیم و مقولات و به عکس، درطی جلسات مختلف انجام گرفت. نتایج نشان داد در بخش کیفی شرایط علی؛ شامل مقوله مبارزه با فساد و اصلاح ساختار فرهنگی، مقوله محوری نیز نظارت بر اجرای صحیح قوانین و دانش مداری، زمینه یا بستر حاکم هدایت توانمندسازی در مسیر صحیح و توسعه نیروی انسانی، شرایط مداخله گر ارزیابی عملکرد، نظارت بر حسن انجام امور و محیط سازمانی، استراتژیها، کنش / کنش متقابل ساختار سازمان و فناوری اطلاعات و در نهایت پیامدها و نتایج منابع انسانی شایسته و عدالت سازمانی را شامل شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، توانمندسازی، وزارت تعاون کار رفاه اجتماعی
  • صبا قاسم زاده، ناصر جدیدی*، شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 106-117
    تغییرات اقتصادی و سیاسی در بیشتر مواقع تحت تاثیر عوامل خارجی و داخلی شکل می گیرد. راه ها و مسیرهای ترانزیتی از فاکتورهای مهمی در طول حیات بشر بودند که باعث حوادث اقتصادی و سیاسی و چه بسا درگیری های شدیدی شدند. از این رو در این تحقیق به تبیین و تحلیل تاثیرات اقتصادی و سیاسی راه های زمینی در دوره صفوی پرداخته می شود. این پژوهش در ردیف تحقیقات تاریخی قرار می گیرد که به شیوه توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای انجام می گیرد. یافته های تحقیق نشان داد که راه های زمینی تاثیرات زیادی بر روی مسایل اقتصادی و سیاسی دوره صفویه داشته اند و می توان نتیجه گرفت در دوره صفویه ایجاد رابطه سیاسی با دنیای غرب برگرفته از ایجاد راه تجارت نوین بود و باعث رونق اقتصادی بین ایران و دنیای غرب شد تغییرات اقتصادی و سیاسی در بیشتر مواقع تحت تاثیر عوامل خارجی و داخلی شکل می گیرد. راه ها و مسیرهای ترانزیتی از فاکتورهای مهمی در طول حیات بشر بودند که باعث حوادث اقتصادی و سیاسی و چه بسا درگیری های شدیدی شدند. از این رو در این تحقیق به تبیین و تحلیل تاثیرات اقتصادی و سیاسی راه های زمینی در دوره صفوی پرداخته می شود. این پژوهش در ردیف تحقیقات تاریخی قرار می گیرد که به شیوه توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی و سیاسی، راه های زمینی، دوره صفویه
  • اعظم دلبری، سید فضل الله رضوی پور*، آرش مشفقی صفحات 118-125

    در ایران، آغاز جنبش های فمینیستی در زمان قاجار اتفاق افتاد. در حاشیه انقلاب مشروطه جنبش فمینیستی زنان فعال گردید. کشورهای همسایه ی عربی نیز توسط شعرای زن که احساس فرودستی می کردند، اقدام به جنبشی کردند و از طریق نوشته های خود کوشیدند تا همتایانشان را از حداقل حقوق شهروندی خودآگاه نمایند. قرابت هایی میان مضامین اجتماعی اشعار عالم تاج قایم مقامی و غاده السمان با محورهایی همچون دفاع از حقوق زنان، احیای هویت زن در جامعه اسلامی، عدالت خواهی اجتماعی مشاهده می شود. این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که جنبش فمینیستی در ادبیات فارسی و عربی هم زمان به وقوع پیوسته است یا خیر؟ فرضیه نگارنده بر این استوار است که اشعار این دو شاعر بیان آشکار رنج ها و ستمدیدگی جامعه ی زنان در ادبیات فارسی و عربی است. فرضیه نگارنده بر این استوار است که اشعار این دو شاعر بیان آشکار رنج ها و ستمدیدگی جامعه ی زنان در ادبیات فارسی و عربی است. عربی است.

    کلیدواژگان: فمینیسم، تطبیق، مشروطه، عرب، عالم تاج قائم مقامی و غاده السمان
  • احمد بازیار، عباس سهراب زاده*، ادریس بهشتی نیا صفحات 126-138
    از زمان شکل گیری انقلاب مشروطه تا امروز تلاش های بسیاری از سوی دولتها و دستگاه حاکمیت صورت پذیرفته است تا گذار به دموکراسی حاصل شود. براین اساس، سوال اصلی مقاله اینگونه مطرح شده است که گذار به دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران چگونه بوده است؟که این فرضیه مطرح شده است به دلیل نقش برجسته ایدیولوژی و نبود احزاب منسجم، جمهوری اسلامی ایران نتوانسته است به سوی دموکراسی گذار نماید. یافته ها حکایت از آن دارند که در ایران پی در پی وضعیت نخبگان گسیخته روی داده است. اما بن بست منازعات رخ نمی داده است. بلکه یک گروه یا جناح نخبگان می توانسته قدرت خود را به دیگر جناح های سیاسی تحمیل کند و به همین خاطر امکان مصالحه میان نخبگان از بین می رفته است. در ادوار مختلف در ایران مشروعیت دموکراسی در سطح بالایی نبوده است. نوع روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: گذار، دموکراسی، گذار به دموکراسی، فرهنگ سیاسی، ایدئولوژی
  • حسین همتی، قاسم ترابی*، عباس صالحی صفحات 139-156
    در دهه های اخیر موج پوپولیستی در دموکراسی های غربی رو به گسترش بوده و چالش های پیش روی آن ها گذاشته است. از طرفی پدیده جهانی شدن در دهه های پایانی قرن بیستم حضور خود را به رخ کشیده و تاثیر عمیق خویش را بر حوزه های مختلف اقتصاد، سیاست و فرهنگ گسترانده است و به عنوان تهدیدی برای حاکمیت و یک دستی دولت- ملت ها باعث ایجاد بحران های هویتی و فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی شده است. هدف مقاله حاضر بررسی نقش جهانی شدن در رشد پوپولیسم در کشورهای غربی است. بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که جهانی شدن چه نقشی در تقویت و رشد پوپولیسم ملی گرا در غرب داشته است؟ ادعای نوشتار حاضر این است که جهانی شدن پیامدهای ناشی از آن ازجمله (رشد بیگانه هراسی در قالب سیاست های ضد مهاجرتی، بحران هویت، بحران مهاجرت، بحران سیاسی- اقتصادی و اجتماعی، ناکامی و عملی نشدن اهداف پدیده جهانی شدن و فقدان آشکار گزینه های سیاسی و اقتصادی، فرهنگی در کشورهای غربی برای مقابله یا مهار این شرایط در سطح ملی که افزایش نارضایتی شهروندان دامن زده، باعث رشد پوپولیسم و فرصتی برای جولان جریان های پوپولیسم ملی گرا در غرب شده است. روش پژوهش کیفی، از نوع تبیین علی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و همچنین بهره گیری از منابع، ضمن بازخوانی مفاهیم نظری جهانی شدن و پوپولیسم.
    کلیدواژگان: پوپولیسم، ملی گرایی، جهانی شدن
  • ساره ایرانپور، ابراهیم خراسانی پاریزی*، علی رحیمی صادق صفحات 157-173

    هدف از پژوهش حاضر بررسی جایگاه تشیع و ایمه شیعه در سفرنامه های عصر صفوی است. روش پژوهش در این تحقیق توصیفی تحلیلی است. یافته های نشان می دهد، سفرنامه های مورد پژوهش، نخستین منابع در مورد درباره دین و مذهب تشیع هستند. اغلب این سفرنامه نویسان با تعصب و یا غرض ورزی به نوشتن این سفرنامه ها در مورد تشیع پرداخته اند . اما وجه اشتراک تمامی این سفرنامه در این است که از نظر این مسشرقان، دین و مذهب تشیع برای ایرانی ها جایگاه بسیار بالایی دارد. آنها به عقیده شیعیان در باب امامت و نحوه انتخاب امام علی (ع) و همچنین مساله غیبت و مهدویت توجه ویژه داشته اند. و به تشریح چگونگی تعیین امام ، مجتهد و ولی فقیه و برخی از نخبگان مذهبی در زمان غیبت پرداخته اند. آنها چون خود مستقیما از اماکن زیارتی شیعیان نظیر مشهد، عراق و یا قم دیدن کرده اند به توصیف این اماکن مذهبی پرداخته اند و معتقدند ساخت این اماکن برای شیعیان اهمیت زیادی دارد. همچنین به اهمیت برگزاری مراسم مذهبی شیعیان نظیر اعیاد و جشن ها ،مراسم عاشورا، ماه رمضان و عبادات ایرانیان و مراسمی چون سینه زنی ، لطمه زنی (سیلی زدن)، چاک چاکو و آیین سنگ زنی و خیرات و مبرات برای شیعیان می پردازند و از حضور زنان در این مراسم با پوشش خاص یاد می کنند.

    کلیدواژگان: تشیع، ائمه شیعه، سفرنامه های عصر صفوی، فیگوروا، دلاواله
  • علی محمد صالحی، علی زارع*، منصور عطاشنه صفحات 174-183
    هدف پژوهش حاضر هدف پژوهش حاضر، بررسی ابعاد منطقه ای و بین المللی شروط غیرمنصفانه به ضرر مصرف کننده در قراردادهای الکترونیکی است. روش پژوهش حاضر به شیوه مطالعه کتابخانه و بهره گیری از پیشیمه موضوع و از نظر هدف کاربردی است. مزایای بی شمار انجام معاملات الکترونیکی نسبت به انجام همین معاملات از طرق غیرالکترونیکی که از جمله این مزایا صرفه جویی در وقت، منابع، همچنین سرعت و دسترسی هم زمان به فروشگاه های فراوان است، انتخاب این بستر را برای مراودات اشخاص رونق چشمگیری داد. در کنار این محاسن بی شمار انجام معامله از این طریق، مانند همه پدیده های جدید، یقینا معایب و چالش هایی در این زمینه وجود دارد. از جمله این ایرادات، سوءاستفاده برخی از فروشندگان و ارایه کنندگان خدمات به مصرف کنندگان از قدرت برتر خویش در تحمیل شروط غیرمنصفانه به مصرف کنندگانی است که ناگزیر می شوند یا انتخاب می نمایند معاملات خود را در این فضا انجام دهند. قانون گذار ما در ماده 46 قانون تجارت الکترونیکی 1382، درج این گونه شروط را غیرموثر اعلام کرد. اما اینکه تعریف شروط غیرمنصفانه به ضرر مصرف کننده چیست یا ملاک و معیار این گونه شروط چه می باشد را قانون گذار مشخص نکرده است. این پژوهش در پی تحلیل و ارایه طریق حقوقی در این زمینه با استناد به اسناد بین المللی از جمله رژیم حقوقی اتحادیه اروپا و حقوق برخی کشورهای پیشرو در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: شروط غیرمنصفانه، شروط تحمیلی، قراردادهای الحاقی
  • علی غانمی، امیر آلبوعلی*، سید یزدالله طاهری نسب صفحات 184-197
    امروزه پیامدهای تغییرات اقلیمی به شکلی غیرقابل اجتناب جنبه های مختلفی از حیات انسانی و سایر جانداران را تحت تاثیر قرار می دهد و و روز به روز به شدت اثرات آنها افزوده می شود. چنین پیامدهایی که البته در مراحل اولیه خود دارای ماهیتی "فیزیکی" بوده (همانند افزایش دما، سیلاب ها، تغییرات شدید جوی، فرسایش خاک و بیابان زایی) به سمت ابعاد اجتماعی و اقتصادی و در شکل مهاجرت، از دست رفتن منابع، تغییر مکان، جابجایی فرهنگی، آشفتگی، بی قراری اجتماعی و موارد دیگر بروز پیدا می کنند. اساسا سیاستگذاری در تعقیب کیفری باید با نظر به ویژگی های تغییر اقلیم روی دهد و از سوی دیگر این پاسخ باید بر رفتارها و جرایمی متمرکز شود که تاثیر قابل توجهی در تغییر اقلیم و تشدید وضعیت اقلیم و یا سرعت بخشیدن به فرآیند آن داشته باشد. پاسخ کیفری به تغییر اقلیم را باید با سازوکار مشخصی صورت بگیرد و نمی توان آن را به یک کشور خاص محدود نمود. به همین دلیل است که پاسخ های جهانی حقوقی از طریق کنوانسیون های مرتبط و تقویت عملکرد نهادهای اجتماعی و تاسیس پلیس تخصصی اقلیمی به نتایج بهتری دست خواهد یافت. به نظر می رسد که وضعیت پاسخ دهی حقوق کیفری به تغییرات اقلیمی در ایران آینده محور نبوده و نوع پاسخ دهی با نظر به گذشته و عدم احیای وضعیت اقلیم و یا تقویت پاسخ دهی پیشگیرانه در خصوص چنین رفتارهای مجرمانه ای است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، جرم انگاری، انتشار کربن، گرم شدن کره زمین، اکوساید
  • مسعود کرامتی، یعقوب انتظاری*، داوود ثمری، مجید اشرفی صفحات 198-220

    اکوسیستم نوآوری، شبکه ای از ارتباطات و تعاملات بین بازیگران است که با همکاری و به اشتراک گذاری دانش، فناوری، مهارت و منابع، توانایی خود را حول یک نوآوری با یکدیگر ارتقا می دهد. سیاست گذاران و مدیران نه تنها در شکل گیری و ایجاد، بلکه در تداوم و استمرار پایدار و روبه جلوی این جریان به ویژه در شرایطی که در کنار تغییرات سریع محیط، بازیگران نیز از حیث کمی و کیفی متنوع باشند، نقش اساسی دارند. با این نگاه، هدف این پژوهش، طراحی الگوی مفهومی اکوسیستم نوآوری است. در گام نخست، انجام مطالعه اکتشافی با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای، پایگاه های اینترنتی و مصاحبه علمی با صاحب نظران و خبرگان استفاده شد. روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه با 30 نفر از خبرگان در صنعت بیمه است. روش نمونه گیری در این تحقیق گلوله برفی و برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. از نظر هدف توصیفی -پیمایشی و از نظر جهت گیری کاربردی است. همچنین ازنظر نوع روش کیفی - کمی است. بدین معنا که ابتدا در بخش کیفی برای شناسایی عوامل موثر بر اکوسیستم نوآوری و تدوین مدل ساختاری تفسیری از طریق مبانی نظری و بررسی اسناد علمی به صورت فراترکیب مطالعه صورت گرفت. 17 متغیر اصلی و کلیدی موثر در اکوسیستم نوآوری، شامل مقوله ایجاد دانشگاه کارآفرین و نوآور با محوریت صنعت بیمه، ایجاد پارک صنعتی مبتنی بر دانش، ایجاد پارک علم و صنعت با محوریت بیمه، ، توسعه ظرفیت نوآوری و کارآفرینی دانش بنیان در خدمات بیمه، ایجاد فرصت های نوآورانه مبتنی بر دانش در کسب وکارهای بیمه ای میباشد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، مدل تفسیری، سرمایه انسانی، اقتصاد و تجارت
  • علی اصغر پاپوش، فرشاد حاج علیان*، مهدی امیر میاندرق، نیلوفر ایمان خان صفحات 221-233

    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی در حوزه ابعاد ژیوپلیتیکی مدیریت اسلامی مبتنی بر دیدگاه اندیشمندان جوادی آملی، مصباح یزدی و مهدوی کنی است و راهبرد مورداستفاده در این پژوهش در بخش کیفی روش تحلیل مضمون است. ابزار گردآوری داده در این تحقیق مصاحبه است. جامعه آماری شامل ده نفر از خبرگان جامعه علمی و متخصصان دانشگاهی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شده است. نتایج حاصل از تحلیل تم نشان می دهد این تحقیق شامل 6 مضمون فراگیر و 12 مضامین سازنده می باشد که شامل به کار گیری جهان بینی اسلامی در جهت شناخت انسان (اصول جهان بینی اسلامی ،انسان شناسی)، تحقق وظایف مدیریت مبتنی بر اصول مدیریت اسلامی (اصول زیر بنایی مدیریت ، وظایف سازمانی مدیران) ، تناسب اصول ارزشی با ویژگی های فردی مدیران (اصول ارزشی مدیران ، ویژگی های فردی مدیران)،، بهبود عملکرد اقتصادی و اجتماعی (بهره وری اقتصادی ، تحقق اهداف اجتماعی)، هدایت و هماهنگی بشردر جهت رشد و توسعه برای رسیدن به اهداف اسلامی (هدایت و هماهنگی بشر در جهت اهداف اسلامی ، رشد و توسعه انسان در جهت اهداف)، دستیابی به تمدن اسلامی با تاکید به بسترهای زمینه ای (دستیابی به تمدن اسلامی ، بسترهای زمینه ای جهت تحقق تمدن اسلامی) ، است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت اسلامی، مضامین پایه، مضامین فراگیر، مضامین سازنده و ابعاد ژئوپلیتیکی
  • حسین ترکاشوند، علی محمد مزیدی شرف آبادی*، حسین اسلامی صفحات 234-244
    شبکه های اجتماعی به عنوان فضایی همه گیر در رسانه های مدرن، تولید مداوم سیاست های هویتی و توزیع نوعی خودمختاری کنشگرانه، رسانه های سنتی را به چالش می کشند و سطح تاثیر و باورمندان آنرا به بازبینی وامی دارند. در این میان، منبر به عنوان یکی از سنتی ترین و سیاسی ترین شبکه های ارتباطی در ایران نیز با سلطه ی فزاینده ی رسانه های اجتماعی با چالش مواجه شده است. با توجه به اهمیت این مسیله، پژوهش حاضر با روش پیمایشی به نظرسنجی تطبیقی از جوانان و مسیولان درباره ی سازه های کم اقناع بودگی منبر ها در ایران پرداخته است. بر این اساس، با تدوین پرسشنامه ی محقق ساخته، نظر 420 نفر از جوانان شهر تهران و 30 نفر از منبریان فعال در مساجد این شهر درباره ی تاثیر پنج سازه ی مسایل اقتصاد بازاری، سیاسی، اخلاقی، خودمختاری مذهبی و جامعه ی مدرن روی کم اقناع بودگی منبر ها بررسی شده است. نتایج، نشان می دهد مهمترین سازه ی شکل گیری کم اقناع بودگی منبر از دیدگاه جونان، عملکرد نامناسب مسیولان و از دیدگاه منبریان، مهمترین سازه ی شکل گیری کم اقناع بودگی منبر، مسایل دنیای مدرن می باشد. از این رو، به نظر می رسد پدیده کم اقناع بودگی منبر در ایران، از جمله مصادیقی است که رابطه ی پویا و دوسویه میان فرهنگ عمومی و فرهنگ رسمی را مختل کرده است.
    کلیدواژگان: منبر، مسئولان، جوانان، فرهنگ عمومی، فرهنگ رسمی
  • علی پاک فطرت*، محمدجواد فتحی، شهرام ابراهیمی، محمدحسین زارعی صفحات 245-257

    تغییرات اقلیمی به ویژه در کشورهای در حال توسعه، در طول چند دهه گذشته موجب شده است که جمعیت های گسترده ای از افراد از ناحیه خشک به سمت نواحی نیمه خشک و معتدل مهاجرت نمایند و همین موضوع زمینه ارتکاب انواع جرایم و نقض حقوق بشر را فراهم ساخته است . این در حالی است که در گزارش های مختلف از جمله گزارش هیات بین دولتی تغییر اقلیم ، از سیاست گذاران و تصمیم گیران در سطوح داخلی درخواست شده بود تا به نحوی تغییرات اقلیمی مدیریت نمایند که دمای هوا تا کمتر از 1.5 درجه تا سال 2030 افزایش پیدا کند. مدیریت تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر کاهش ارتکاب جرایم زمانی محسوس تر می گردد که دانسته شود که عدم مدیریت تغییرات اقلیمی دارای آثار سوء اقتصادی، اجتماعی و امنیتی است. سوال اصلی که در این تحقیق مدنظر است ، آن می باشد که مدیریت تغییرات اقلیمی چه تاثیراتی بر ارتکاب جرایم در سطح سازمان ملل متحد و جمهوری اسلامی ایران دارد؟ نتیجه ای که از این تحقیق اخذ شده است، این می باشد که مدیریت تغییرات اقلیمی در سطح سازمان ملل متحد از طریق تاکید بر عدالت ترمیمی و تسهیم مسیولیت ها در حوزه پیشگیری و مبارزه با ارتکاب جرایم متاثر از تغییرات اقلیمی ، درصدد عملکرد می باشد در حالی که در سطح جمهوری اسلامی ، مدیریت خاص و بایسته ای در این حوزه دیده نمی شود.

    کلیدواژگان: مدیریت تغییرات اقلیمی، سازمان ملل متحد، ایران، جرایم محیط زیستی، جرم شناختی
  • عزیز عباس پور، نادر هوشمندیار*، علیرضا سلطانی، محبوبه پاک نیا صفحات 258-267

    در قانون برنامه چهارم توسعه، دولت برای مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال،آیین نامه اجرایی گسترش بنگاه های اقتصادی کوچک زودبازده و کارآفرین را تصویب کرد. طرح مذکور از سال1384فعالیت خود را آغاز نموده و اکنون نزدیک به حدود یک دهه است که از فعالیت این طرح می گذرد. بنابراین برای بررسی چگونگی عملکرد اجرای طرح مذکور، این پژوهش کوشیده که به آسیب شناسی عوامل کلیدی در موفقیت و شکست سیاست های اشتغالزایی دولت در استان خوزستان (بنگاه های زودبازده) در فاصله سال های1391-1384 بپردازد؛ دراین راستا این پرسش مطرح که سیاست های اشتغالزایی دولت در استان خوزستان (بنگاه های کوچک) عوامل کلیدی موفقیت و شکست آن چگونه رتبه بندی و آسیب شناسی شده است؟ در حقیقت عدم برنامه ریزی سیستمی و سیاستگذاری منطبق با نیازهای استان، ضعف و ناکارآمدی سیستم نظارت در حوزه اجرایی سبب شده که در یک نگاه کلان عوامل اجرایی_سازمانی، عوامل اجرایی_محیطی، عوامل اجرایی_عملیاتی و عوامل اجرایی_روانشناختی بر موفقیت و شکست طرح بنگاه های زودبازده در حوزه اجرایی (استان خوزستان) تاثیر معناداری داشته باشد. ولی این معناداری اینگونه باید تفسیر شود که کدامیک در اولویت قرار دارد؛ بنابراین به جهت آسیب شناسی اجتماعی و برنامه ریزی هدف و ضرورت پژوهش بیش از پیش توجیه می شود؛ برهمین مبنا نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چهار عامل با اولویت بندی محیطی، روانشناختی، سازمانی و عملیاتی تاثیری معنادار دارند. همچنین نتیجه فوق باروش تجزیه وتحلیل داده ها و بااستفاده از آمار توصیفی و استنباطی کسب شده است؛ و به جهت تعیین توزیع داده ها در جامعه آماری از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف بهره برده و جهت تایید یا رد فرضیات نیز از آزمون های آماری مناسب در محیط نرم

    کلیدواژگان: خوزستان، بنگاه های زودبازده، اشتغالزایی، موفقیت، آسیب شناسی اجتماعی
  • سیدقاسم موسوی، حسین کریمی فرد*، علی حسین حسین زاده، جهانبخش مرادی صفحات 268-278
    بدون شک یکی از معضلات جهان کنونی پدیده تروریسم است که حیات انسانها را تهدید می کند، امنیت دولتها را مخدوش می کند و یکی از موانع جدی و اساسی برای دستیابی بشر به صلح و امنیت است. جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که پدیده تروریسم با امنیت ملی آن پیوند خورده و به شکل دوگانه ای از تروریسم آسیب دیده است. ایران از سویی جزء اصلی ترین قربانیان تروریسم در تاریخ استقلال خود به شمار می رود و از سویی دیگر در مواجهه با اتهام حمایت از تروریسم، بهای استقلال خود را می پردازد این پژوهش با هدف بررسی راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تروریسم و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران(1979 -2021) و پاسخگویی به این پرسش راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تروریسم و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران چگونه است و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این موضوع پرداخته شد و به چنین نتایجی دست یافته شد: جمهوری اسلامی ایران با اقدامی ابتکاری، مخصوصا در دهه اخیر، راهبردی را برای مقابله با تروریسم در پیش گرفته است که در ضمن مقابله با ریشه ها و مبادی فکری و اعتقادی تروریسم و تلاش برای خشکاندن ریشه ها و علل تروریسم به طور همزمان به صورت تاکتیکی و عملیاتی با مظاهر تروریسم هم مقابله نموده است و از گسترش اقدامات تروریستی جلوگیری نموده است و در این زمینه با سازمانهای بین المللی همچون اینترپل و پلیس بین الملل هم همکاری های گسترده ای داشته است. جمهوری اسلامی ایران
    کلیدواژگان: راهبرد، جمهوری اسلامی ایران، تروریسم، امنیت ملی
  • شروین کاکوان، رجب گلدوست جویباری*، امیرحسن نیازپور، شادی عظیم زاده صفحات 279-303
    در اصطلاح حقوقی، بررسی ماهوی یک دعوای قضاوت شده توسط دادگاه صادرکننده حکم، اعاده دادرسی نامیده می شود. در حقیقت برای اینکه رای دادگاه ها مصون از خطا باشد، اعاده دادرسی پیش بینی شده است. اعاده دادرسی در امور مدنی و کیفری از آن چنان اهمیت خطیری برخوردار است که درستی حکم قطعی را با تردید جدی مواجه ساخته است. برخلاف سایر طریق شکایت از آراء، اعاده دادرسی تنها طریقی است که کمال آن طی دو مرحله دادرسی، فرجام می یابد. بر این اساس پژوهش حاضر با عنوان چالش های اعاده دادرسی در حقوق ایران به بررسی چالش های موجود در اعاده دادرسی در حقوق ایران می پردازد. روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که: مواد (272 تا 276) قانون آیین دادرسی دادگاه های مقررات تجویز اعاده دادرسی اختصاص دارد. اعاده دادرسی یکی از طرق فوق العاده شکایت از احکام نزد دیوان عالی کشور است که به موجب آن محکوم علیه با ارایه دلایلی که در زمان صدور حکم مخفی بوده یا راجع به عدم تناسب مجازات با جرم به علت اشتباه قاضی باشد و یا به موجب قانون جدیدی است که مبتنی بر کاهش مجازات باشد، درخواست می نماید تا به تزلزل قطعیت حکم و رسیدگی مجدد آن در دادگاه و تصحیح آن اقدام شود.
    کلیدواژگان: اعاده دادرسی، اعتراض به آرا، اعتبار امر مختوم، اشتباه قضایی، آراء قطعی
  • احسان نوریان، حسن گلپایگانی*، ادریس بهشتی نیا صفحات 304-315
    مشارکت سیاسی، به عنوان یکی از اصول اساسی در نظام های دموکراتیک، نقش بسیار مهمی در توسعه و پایداری جوامع دارد. در جمهوری اسلامی ایران نیز، مشارکت سیاسی به عنوان اصلی مهم در قانون اساسی تاکید شده و برای تحقق اهداف و ارزش های انقلاب اسلامی بسیار حایز اهمیت است. لذا این تحقیق به بررسی مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران و کارکردهای آن با روش توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای پرداخته است. بر این اساس پنج کارکرد اصلی مشارکت سیاسی شامل تقویت نقش زنان و مشارکت آن ها در صحنه های فرهنگی و اجتماعی، تقویت هویت فرهنگی، تقویت فعالیت احزاب و جریان های سیاسی، بسترسازی فرهنگی برای مشارکت مردم در امور کشور و درنهایت تقویت تقاضاهای اجتماعی و سیاسی مورد ارزیابی قرار گرفت و این فرضیه مطرح شد که مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران زمینه ساز گسترش کارکردهای مذکور است. در این راستا، به بررسی مفهوم مشارکت سیاسی و اهمیت آن در جمهوری اسلامی ایران و نیز کارکردهای آن پرداخته شد و تاثیر آن بر توسعه دموکراسی، نظام سیاسی، جامعه مدنی و حقوق اجتماعی و سیاسی مردم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که در جمهوری اسلامی ایران مشارکت سیاسی در قالب شرکت در انتخابات و دیگر فعالیت های مشارکت جویانه کارکردهای مدنظر در این تحقیق را در برداشته است و این امر دلیلی بر وجود مشروعیت سیاسی در نظام است. لذا نتایج این تحقیق می تواند درک عمیق تری از نقش و اهمیت این مشارکت و تاثیر آن بر توسعه و پیشرفت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور را برای سیاست گذاران این حوزه فراهم کند.
    کلیدواژگان: انتخابات، جمهوری اسلامی ایران، مشارکت سیاسی، هویت فرهنگی
  • محمد تقی زاده، رضا کیانی نیا*، عبدالعزیز موحد صفحات 316-322

    عدم خشنودی مردم خوزستان از حضور فاتحان عرب ، نارضایتی از عمال بنی امیه ، محیط آشفته و ناامنی های اجتماعی و سیاسی ، مالیات های سنگین، قحطی و خشکسالی، اقلیم هماهنگ با شبه جزیره عربستان، جاده های ارتباطی مناسب بین عربستان و خوزستان و نزدیک بودن این ولایت به زادگاه خوارج و خصوصا اعمال خشونت امویان نسبت به این فرقه، زمینه ها و عوامل تسریع در مهاجرت، پذیرش و تثبیت خوارج را در خوزستان فراهم آورد. به این ترتیب خوارج که به عنوان یک گروه سیاسی، اجتماعی و مذهبی در خوزستان ظهور کردند، توانستند با طرح اندیشه برابری و مساوات طلبی و دوری از برتری نژادی، نظر مردم این ولایت را به خود جلب و با برخورداری از حمایت های مالی آنان لشکریان و پیروانی را فراهم آورده و در این منطقه به فعالیت و نبرد علیه حکومت مرکزی بپردازند. به طوری که در دهه هفتاد هجری ، فرقه ای از آنان به نام ازارقه در نقاط مختلف ایران پراکنده شدند. خوارج ازارقه با جذب هواداران فراوان و برخورداری از حمایت های مالی و نظامی مردم خوزستان، قریب به دو دهه ، یعنی از سال 65 تا 79 ه.ق در این ولایت به جنگ و گریز با حکومت مرکزی پرداختند. به این ترتیب حضور گسترده خوارج در خوزستان در طول دوره اموی، این منطقه را به عنوان مرکز اصلی زد و خورد آنان با والیان حکومت بنی امیه در آورد و به ناامنی های سیاسی و اجتماعی و نارضایتی مردم در این ولایت افزوده شد.

    کلیدواژگان: خوزستان، اسلام، امویان، خوارج
  • محمدحسین رحمتی، فرشید نمامیان*، سیدرضا حسنی، افشین باغفلکی صفحات 323-334
    تاب آوری برند نوعی توانایی است که برند را قادر می سازد تا در برابر ریسک هایی که به بحران تبدیل شده ، مقاومت کند ودر صورت اثر پذیری از بحران خود را بازیابی کند وحتی بتواند در وضعیت بحرانی خود را رشد دهد. پژوهش حاضر با هدف تبیین و طراحی الگوی تاب آوری برند در شرایط تحریم در صنعت فرش دستباف ایران به روش داده بنیاد انجام گرفت. داده های این پژوهش برگرفته از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با دوازده نفر نفر از متخصصان وصاحب نظران مدیریت برند در حوزه فرش دستباف ایران بود که براساس نمونه گیری هدفمند وابسته به معیار انتخاب و تا رسیدن به اشباع نظری این فرایند ادامه یافت. اعتبار داده های پژوهش از طریق بازگشت به مشارکت کنندگان و ممیزیان بیرونی بررسی و تایید شد. تجزیه تحلیل اطلاعات بر اساس مدل اشتراس و کوربین در قالب کد گذاری باز، محوری، و گزینشی در نرم افزاراطلس تی آی 8، انجام گرفت. نتایج نشان داد ارایه الگوی تاب آوری برند در شرایط تحریم در صنعت فرش دستباف ایران شامل عوامل علی(رقابت در اکوسیستم تجاری، توسعه دانش وفناوری، سیاست درونی)، مداخله گر(چالش های مصرف برند، قابلیت های برند فرش دستباف)، بسترها(پایداری محیطی، ماهیت برند، فشار تحریم)، راهبردها(توسعه فعال، مقاومت درونی، حمایت خلاق، تولید در شرایط تحریم) و پیامدها(منافع تجاری، قابلیت های برند، تقویت ارزش و هویت برند) است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری برند، تحریم، صنعت فرش دستباف، رویکرد داده بنیاد
  • کاظم علیون، خیراله پروین*، مصطفی سراجی صفحات 335-346
    یکی از مهمترین تکلیف دولت در راستای تحقق عدالت توزیعی رفع فقر و محرومیت در جامعه است که در قانون اساسی ایران و میثاق بین المللی قابل شناسایی می باشد. حقوق میثاق بین المللی نیز در قوانین اساسی اغلب کشورهای جهان از جمله کشور ایران، گنجانده شده و دولت ها را در قبال این حقوق، علیرغم تحدید حاکمیت آنها متعهد نموده است؛ اما مساله این است با وجود تلاش های فراوان دولت و وظایفی که بر اساس قوانین موضوعه بر عهده دولت است ؛اما تاکنون عدالت توزیعی به صورت مطلوب محقق نشده است. تحقیق حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، ضمن تبیین و تحلیل حقوقی مفاهیم مهم و بنیادین موضوع، با هدف شناسایی تعهدات دولت مرتبط با عدالت توزیعی در قانون اساسی و میثاق بین المللی و با تحلیل و تفسیر حقوقی به بررسی چگونگی موضوع از منظرهای مختلف پرداخته خواهد شد. و میثاق بین المللی و با تحلیل و تفسیر حقوقی به بررسی چگونگی موضوع از منظرهای مختلف پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دولت، عدالت توزیعی، تعهد دولت، میثاق بین المللی، قانون اساسی
  • محمدتقی قشقائی، ایوب احمدی موسی آباد*، محمد طالقانی صفحات 347-360
    هدف تحقیق حاضرطراحی یک مدل عامل بنیان جهت ارزیابی تاثیر تصمیمات درون و برون سازمانی بر بهای تمام شده تولیدات صنعتی بر اساس تیوری محدودیت بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر فرایند انجام تحقیق در حوزه تحقیقات کمی و میدانی از نوع اکتشافی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه متخصصان و مطلعین در موضوع بهای تمام شده محصولات تولیدی صنعتی می باشد که از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش 25 نفر به عنوان نمونه خبرگان تعیین شده و جهت گردآوری داده ها از بانک های اطلاعاتی شرکت ها جهت بررسی اهداف تحقیق، داده های مربوط به تولیدات صنعتی و قیمت گذاری آنها استفاده شد. در ادامه جهت تجزیه و تحلیل داده ها از سه روش تحلیل تم، تکنیک دلفی و مدل عامل بنیان استفاده شد. برای اجرای شبیه سازی به منظور اعتبارسنجی مدل از نرم افزارAnyLogic استفاده گردید. در نهایت یافته ها نشان داد که در این تحقیق، دو نوع سیاست بهبود ، بررسی شده است: 1. تاثیر سیاست های تولیدی محصول بر تقاضا و قیمت گذاری محصولات به منظور رقابتی کردن بهام تمام شده 2. تاثیر سیاست های برنامه ریزی ظرفیت. لازم به یادآوری است که این مسیله با رویکرد مدل عامل بنیاد طراحی شده و تحلیل رفتار مدل پژوهش نشان می دهد که با اعمال سیاست های تولیدی محصول، نرخ بهای تمام شده محصولات افزایش می یابد که این امر در راستای فعالیت های رقابتی بین شرکت ها بوده و موجب شکل گیری قیمت مناسب در ذهن مشتریان خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدل عامل بنیان، تصمیم گیری، تصمیمات درون و برون سازمانی، بهای تمام شده محصولات و تئوری محدودیت
  • محمد صفی زاده، الهام فریبرزی*، نازیا سادات ناصری صفحات 361-372
    هدف این مقاله، طراحی مدل یادگیری سازمانی در سازمان تامین اجتماعی شهر مشهد می باشد. روش تحقیق این مطالعه با استفاده از استراتژی تحلیل محتوا است. برای این منظور ابتدا مطالعات کتابخانه ای انجام و مبانی نظری و نظریه های گوناگون پیرامون موضوع بررسی شد. سپس به وسیله مصاحبه، دیدگاه افراد جامعه آماری گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در گام بعد به وسیله پرسشنامه بومی داده های حاصل از روش کیفی ارزیابی و مولفه های شناسایی شده در روش کیفی مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر مشهد که دارای سابقه بالای 15 سال بودند. در بخش کیفی مصاحبه ها تا اشباع نظری ادامه یافت و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران نمونه آماری انتخاب شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، ابعاد یادگیری سازمانی شامل 7 بعد: یادگیری اجتماعی، یادگیری محیطی، یادگیری مشارکتی، یادگیری عملی، یادگیری دانشی، یادگیری بازخورد مدارانه و یادگیری فرهنگی است.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری سازمانی، سازمان تامین اجتماعی، شهر مشهد
  • علیرضا میرزاپور مشیزی، باقر شاملو*، امان الله علیمرادی، حمید دلیر صفحات 373-379
    با تشکیل جوامع بشری و حکومت ها یک سری رفتار تحت تاثیر عواملی چون آداب و رسوم، دین و مذهب، تعاملات اقتصادی و اجتماعی با سایر جوامع و... به عنوان باید و نباید مورد توجه قرار گرفتند. این موارد با توجه به درجه اهمیت در سطوح مختلفی دسته بندی شده به گونه ای که با جرم شناختن برخی از آنها مرتکب مواجه با مجازات می گردد. در باب اصول حاکم بر جرم انگاری رفتار مواردی بیان شده که از جمله ی آنها عبارت است از: 1) اصل ضرر: مهمترین اصل و مبنایی که کشورها در توجیه جرم انگاری رفتار به آن استناد می کند اصل ضرر است. این مورد توسط علمایی چون جان استورات میل، هارت و پارکر مورد حمایت قرار گرفته است. این عده معتقدند با توجه به اهمیت زیاد آزادی انسانها، اعمال محدودیت و جرم انگاری باید در جایی باشد که ضرر و زیان یا خطری مشخص متوجه فرد یا جامعه شود این افراد معتقدند: فرد از جهت اعمال خود تا آنجا که عمل او ربطی به دیگران نداشته باشد، مسیولیتی در برابر اجتماع ندارد، تنها چیزی که می تواند در جامعه ای متمدن استفاده از زور را درمورد انسان ها بر خلاف خواست او مجاز گرداند، آن است که بخواهد از زیان رساندن به دیگران جلوگیری شود.قیم مآبی یا پدرسالاری قانونی: پدر سالاری عبارت از عمل کردن به خیر و صلاح دیگران بدون رضایت ایشان آن گونه که پدر برای فرزندان خویش می کند است
    کلیدواژگان: آموزه های اسلام، نظام های حقوقی، سیاست گذاری کیفری، جرم انگاری
  • ابراهیم سامی*، پوران کرباسی، موسی واعظی، کبری درخشانی صفحات 380-390

    امروزه برای پیاده سازی مدل شهرهای دانش بنیان، استفاده از رویکرد گردشگری می تواند کلیدی برای مشارکت در رشد اقتصادی- اجتماعی و محرک توسعه زیرساخت های کشور باشد. بنابراین؛ در پژوهش حاضر با مرتبط ساختن ایده شهر دانش بنیان با رویکرد گردشگری، به ارزیابی توانمندی ها و کارکردهای گردشگری مراغه و توسعه این کارکردها پرداخته شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد که از ابزار پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. شاخص های تحقیق عبارت اند از: شبکه های فن آوری اطلاعات، فرهنگ اشتراک گذاری دانش، زیرساخت های شهری. جامعه آماری شامل 30 نفر از خبرگان متخصص در موضوع پژوهش می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات متناسب با اهداف پژوهش، از آزمون های آماری T تک نمونه ای، کلوموگروف-اسمیرنوف و برازش رگرسیونی در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شهر مراغه ازنظر شبکه های فناوری اطلاعات، فرهنگ به اشتراک گذاری اطلاعات، زیرساخت های شهری دانش در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. با توجه به نتایج مدل برازش رگرسیونی در بین مولفه های پژوهش و با توجه به میزان معناداری به دست آمده، تمام مولفه ها رابطه مستقیم با گردشگری دانش بنیان دارند. مولفه های شبکه های فناوری اطلاعات با ضریب بتای 783/0، زیرساخت شهری با ضریب بتای 390/0، فرهنگ به اشتراک گذاری اطلاعات با ضریب بتای 270/0 بیشترین تاثیر را در ارتقای توسعه شهری دانش بنیان در عرصه گردشگری مراغه دارند؛ لذا برای توسعه گردشگری دانش بنیان به درک ضرورت و وجود عزم و اراده همگانی مسیولان و شهروندان، وجود زیرساخت ها به ویژه در حوزه حمل ونقل و ارتباطات، وجودفضای قابل اعتماد در سطح جامعه و تحرک دانش در بین جامعه با ارایه فرهنگ به اشتراک گذاری نیاز است.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، شهر دانش بنیان، گردشگری، مراغه
  • رایموند طروسیان، علی اصغر اسماعیل پورروشن *، مهناز پروازی صفحات 391-405

    جمهوری ارمنستان یکی ازکشورهای حوضه قفقاز جنوبی و دارای مرز مشترک با ایران است.این کشورعلیرغم عدمدسترسی به آبهای آزاد و محاصره اقتصادی توسط دو کشور همجوار (جمهوری آذربایجان و ترکیه)، دارای موقعیت ژیوپلیتیک خاصی درمنطقه بوده و روابط دوستانه ای نیز با جمهوری اسلامی ایران دارد. در این پژوهش با هدف تبیین نقش ارمنستان درتوسعه ژیوپلیتیک ایران در منطقه و تحلیل عوامل واگرا و همگرا درروابط دو کشور از طریق بررسی اطلاعات گردآوری شده اینگونه استدلال شده است که توسعه فعالیت های دیپلماتیک ، تجاری ، امنیتی و... فی ما بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان ، سبب ایجاد ثبات ، امنیت و توسعه ژیوپلیتیکی ایران در منطقه گردیده واز سوی دیگر به استناد چنین استدلالی، توسعه روابط بین دو کشور سبب کاهش دخالت و ایجاد تنش توسط قدرت های منطقه ای خواهد گردید.

    کلیدواژگان: ژیوپلیتیک، قفقاز، جمهوری اسلامی ایران، ارمنستان
|
  • Hojat Sheikhi *, Mohammad Salavarzizadeh, Reza Malekmohamadi Pages 1-16

    The rapid growth of urbanization in Third World countries is causing regional balances to collapse; in the meantime, the adoption of some economic policies attracts facilities into several limited areas and the backwardness of other One of the issues facing planners in different regions of the country is the risk of developing major cities in the face of the underdevelopment of small towns and rural areas. This article aims to study and compare the cities of Ilam province in terms of developmental indicators and their developmental extent by using TOPSIS and AHP method with emphasis on system attitude. The findings of this study indicate that there is a significant imbalance between Ilam and other counties of the province, and the city of Ilam is the only city with other provinces in the province. Thus, it can be said that the total number of Counties in the province of Ilam is only 14.3% and 85.7% of them are deprived.

    Keywords: Ilam province, Regional Planning, Development, county
  • Majid Goodarzi *, Zahra Soltani, Masoumeh Sharifpour Pages 17-30

    Due to the effectiveness of some of the problems of metropolises, it seems necessary to adopt management solutions and design and implement appropriate traffic systems in cities through the urban management complex. The present study aims to evaluate traffic control management solutions in Kianpars and Zeitoun Karmandi neighborhoods. This theoretical-applied study employed a descriptive-analytical research method. Also, library and field research techniques were used to collect data. In field research, experts' opinions were collected via a questionnaire after the final approval of the solutions. The research results showed that in Kianpars neighborhood, spatial-physical divisions with a Beta coefficient of 0.532 and supervisory-management divisions with a Beta coefficient of 0.324 have the highest effects on urban transport. Integrated management and public transport, with a Beta coefficient of 0.309, and construction infrastructures, plans, and projects, with a Beta coefficient of 0.254, are in the third and fourth ranks of effectiveness. For Zeitoun Karmandi neighborhood, the highest effect belongs to integrated management and public transport with a Beta coefficient of 0.563, and construction infrastructures, plans, and projects with a Beta coefficient of 0.304. Supervisory management with a Beta coefficient of 0.278, is put in the next rank. The low average of an indicator causes the sum of the indicators to be lower than the baseline.

    Keywords: urban management, urban light transport, Kianpars, Zeitoun Karmandi neighborhoods, Ahvaz Metropolis
  • Mohsen Pourkhosravani *, Sadegh Karimi, Mohammadjavad Esmaeili Sadr Pages 31-48

    The present study tries to evaluate the effectiveness of the trainings provided using the virtual reality technique. The present research is an applied type that has been done by descriptive-analytical method. For this purpose, Microsoft visual studio software has been used for programming and unity game engine has been used to make the game (simulated environment). The statistical population of the study includes 80 citizens of region 4 of Kerman city. By placing individuals in a simulated position through virtual reality glasses, their behavior was collected based on the four levels of the Kirkpatrick model. Also, a questionnaire was used, the validity of which was confirmed by experts and its reliability was confirmed according to Cronbach's alpha model of 0.936. Descriptive statistics and one-sample t-test were also used to analyze the data. The research findings show that citizens have had a favorable reaction to the training provided at the level of reaction, learning, behavior and results, and the training provided by the virtual reality technique has had a positive effect on their learning; their skills have increased and can have good results for individuals and society. The results show that the average effectiveness of the trainings conducted by the virtual reality technique to improve the performance of citizens was equal to 3.18. The value of t is significant at the level of 0.05, so there is a significant difference between the theoretical mean and the experimental mean. Therefore, it can be concluded that the training provided by the virtual reality technique has been statistically effective.

    Keywords: earthquake, Kirkpatrick model, Virtual Reality, Behavioral Reactions, crisis management
  • MohammadReza Arefi * Pages 49-66

    Today, very important cities such as Yazd, which have cultural richness and distinct traditional architecture, have seen severe damage due to instability in their newly built structures. Therefore, it is very important to pay attention to the aspects that will accelerate the revival of traditional identity and its sustainable development. The results of this study, which was carried out with a descriptive-analytical method, show that the city of Yazd, despite the damage it has seen from the implementation of modern architecture in its new context, fortunately, due to the richness of urban planning and green architecture, is suitable for its hot and dry climate. , still maintains its efficiency and vitality, and the principles and characteristics related to the urban fabric, neighborhoods and buildings of Yazd city are in line with the general principles of sustainable and traditional architectural criteria in sustainable urban development in three environmental, economic and social fields. Therefore, the architectural style, which has been implemented with a green orientation and continuity of sustainability and without pressure on nature and more energy consumption, has played a very important role in creating socio-cultural and economic interactions and ultimately the sustainable development of this city. Of course, the adverse consequences of the spread and prevalence of buildings incompatible with the region's climate should not be neglected, and it is necessary to return to traditional architecture and combine it with modern architecture, take more appropriate steps in the direction of urban development and solve many problems. He came and helped.

    Keywords: Green architecture, Sustainable Architecture, Sustainable urban development, hot, dry areas, Yazd
  • Naeem Ehsani Nejad, Abdolkhalegh Gholami *, Ali Farahani Kangarani Pages 67-81

    Empowerment is a concept that has attracted a lot of attention in recent years. Empowerment in today's growing and unpredictable world is becoming a fundamental issue that grants a certain degree of independence and responsibility to human resources. This study aims to provide a model of human resource empowerment in In order to respond to environmental crises, it was done at Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz. In this research, which is fundamental-applied in terms of purpose and descriptive in terms of method, first by reviewing previous researches in the field of human resources empowerment, with the help of the multi-combination approach of three categories of individual, organizational and environmental factors affecting the empowerment of human resources in line with accountability to environmental crises in Jundishapur University of Medical Sciences Ahvaz and its components were extracted. Further, by conducting interviews with experts, the conceptual model of the research was presented. The experts included 20 university employees familiar with empowerment. Using the researcher-made questionnaire, the conceptual model was tested. The reliability of the questionnaire was checked using Cronbach's alpha and content and construct validity based on the opinions of professors and confirmatory factor analysis. The statistical population is 10,000 people, according to Morgan's table, a sample size of 373 people was selected randomly. After appropriate fitting of measurement models, structural and general models, the results indicated that all three factors are effective on human resource empowerment, among which individual factors have the most and environmental factors have the least influence.

    Keywords: Empowerment, human resources, Crisis, University of Medical Sciences
  • Ahmad Bargahi, Hamed Mohaghegh Nia *, Jahanbakhsh Moradi Pages 82-94
    In recent decades, the Middle East region has been involved in terrorism and terrorist movements, especially the spread of extremist religious movements, for several reasons. In such a way that the majority of terrorist incidents in the world occur in countries such as Afghanistan, Syria, Iraq, Yemen, etc., and for this reason, the Middle East has become the subject of many bilateral or multilateral international discussions regarding facing the crises arising from these terrorist currents. and the Islamic Republic of Iran, for various geopolitical reasons, under the influence of the spread of terrorism, has played its role in confronting these currents. In this research, which is analyzed in an analytical-descriptive method, the results of the research in response to the main question that "Iran's geopolitical logic in dealing with terrorism in the regional environment (2001-2020) was influenced by what factors" It shows that the logic of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in relation to countering terrorism in some regions such as Afghanistan and Syria has been influenced by geooptical approaches (defensive realism) and in some regions such as Iraq and Yemen, it has been influenced by geocultural approaches. In this research, the causes and reasons for such propositions in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the fight against terrorism in the Middle East region have been discussed in detail.
    Keywords: geopolitical approaches, Foreign Policy, Geoculture, Defensive realism
  • Noormohammad Vesinejad, Ghanbar Amirnejad *, Roustam Darakhshani, Hojat Taheri Godazi Pages 95-105
    The purpose of the current research was to analyze the dimensions and components of the human resources management model in order to empower the employees of the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare in 1401. The current research method was qualitative based on grounded theory. The statistical population in the qualitative section is all former and current human resources managers and experts, as well as experts and agents of the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare, which was conducted through interviews with several of them in the form of targeted sampling. The statistical population of this research in the quantitative part was the managers and human resources experts of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare, the sampling of this research was non-probability targeted and judgmental sampling. The analysis was in the qualitative part of coding, which was done with the help of MAXQDA software and especially the consensus of the research team in the format and multiple back and forth from the level of codes to concepts and categories and back, during different meetings. The results showed that in the qualitative part of causal conditions; Including the category of fighting corruption and reforming the cultural structure, the central category is also the supervision of the correct implementation of laws and knowledge, the governing context of guiding empowerment in the right direction and the development of human resources, the interfering conditions of performance evaluation, monitoring the good performance of affairs and the organizational environment. Strategies, action/interaction
    Keywords: Human Resources Management, empowermen, general administeration of cooperative, work, social welfare
  • Saba Ghasemzadeh, Naser Jadidi *, Shokouhossadat Arabihashemi Pages 106-117
    Economic and political changes are often influenced by external and internal factors. Roads and transit routes were important factors in human life that caused economic and political accidents and perhaps severe conflicts. Therefore, in this research, the economic and political effects of land routes in the Safavid era are explained and analyzed. This research is based on historical researches which is done in descriptive-analytical manner and based on library studies. The findings of the study showed that the terrestrial roads have great influences Economic and political changes are often influenced by external and internal factors. Roads and transit routes were important factors in human life that caused economic and political accidents and perhaps severe conflicts. Therefore, in this research, the economic and political effects of land routes in the Safavid era are explained and analyzed. This research is based on historical researches which is done in descriptive-analytical manner and based on library studies. The findings of the study showed that the terrestrial roads have great influences
    Keywords: Economic, Political Factors, Land Routes, Safavid Era
  • Azam Delbari, Seyed Fazlolah Razavipoor *, Arash Moshfeghi Pages 118-125

    In Iran, the beginning of feminist movements happened during the Qajar period. On the margins of the constitutional revolution, the women's feminist movement became active. Arab neighboring countries also started a movement by female poets who felt inferior and tried to make their peers aware of the minimum citizenship rights through their writings. Affinities can be observed between the social themes of the poems of Alam Taj Qaim Maqami and Ghada Al-Saman with themes such as defending women's rights, revitalizing women's identity in Islamic society, seeking social justice. This article tries to answer the question whether the feminist movement in Persian and Arabic literature took place at the same time or not? The author's hypothesis is based on the fact that the poems of these two poets are a clear expression of the sufferings and oppression of women in Persian and Arabic literature. The author's hypothesis is based on the fact that the poems of these two poets are a clear expression of the sufferings and oppression of women in Persian and Arabic literature. It is Arabic.

    Keywords: feminism, adaptation, Constitutionalism, Arab, Taj al-Qaim-maqami, Ghada al-Saman
  • Ahmad Bazyar, Abbas Sohrabzadeh *, Edrise Beheshtinia Pages 126-138
    Since the formation of the constitutional revolution until today, many efforts have been made by the governments and the ruling apparatus to achieve the transition to democracy. Therefore, the main question of the article is how was the transition to democracy in the Islamic Republic of Iran? The hypothesis is that due to the prominent role of ideology and the lack of coherent parties, the Islamic Republic of Iran has not been able to transition to democracy. The findings indicate that in Iran, the status of the disorganized elites has happened one after another. But the deadlock of conflicts has not occurred. Rather, a group or faction of elites could impose its power on other political factions, and because of this, the possibility of compromise among elites has disappeared. In different periods in Iran, the legitimacy of democracy has not been at a high level. The type of research method was descriptive-analytical and based on library studies.
    Keywords: Transition, Democracy, transition to democracy, Political Culture, Ideology
  • Hossein Hemmati, Ghasem Torabi *, Abbas Salehi Pages 139-156
    In recent decades, the populist wave has been spreading in western democracies and has put challenges in front of them. On the other hand, the phenomenon of globalization in the last decades of the 20th century showed its presence and spread its deep influence on various fields of economy, politics and culture, and as a threat to the sovereignty and single-handedness of nation-states, it caused crises. identity and cultural, economic, political and security. The purpose of this article is to investigate the role of globalization in the growth of populism in Western countries. Therefore, the main research question is, what role has globalization played in the strengthening and growth of nationalist populism in the West? The claim of the present article is that the consequences of globalization, including (the growth of xenophobia in the form of anti-immigration policies, identity crisis, migration crisis, political-economic and social crisis, the failure and non-implementation of the goals of the globalization phenomenon and the obvious lack of political and economic options, culture in western countries to deal with or contain these conditions at the national level, which has fueled the rise of citizens' dissatisfaction, has caused the growth of populism and an opportunity for the rise of nationalist populism currents in the west. Qualitative research method, of the type of causal explanation and data collection method, Library as well as the use of resources, while rereading the theoretical concepts of globalization and populism,.
    Keywords: Populism, nationalism, globalization
  • Sare Iranpour, Ebrahim Khorasani Parizi *, Ali Rahimi Sadegh Pages 157-173

    The purpose of the present research is to investigate the position of Shiism and Shiite imams in the travelogues of the Safavid era. The research method in this research is descriptive and analytical. The findings show that the researched travelogues are the first sources about the Shia religion. Most of these travelogues wrote these travelogues about Shiism with prejudice or intent. But the common feature of all this travelogue is that, according to these Orientalists, the Shiite religion has a very high place for Iranians. They have paid special attention to the Shiite opinion about Imamate and the way of choosing Imam Ali (AS), as well as the issue of backsliding and Mahdism. And they have explained how to appoint Imam, Mujtahid and Wali Faqih and some religious elites during the absence. As they themselves have directly visited Shiite pilgrimage sites such as Mashhad, Iraq, or Qom, they have described these religious places and believe that the construction of these places is very important for Shiites. They also discuss the importance of holding Shia religious ceremonies such as festivals and celebrations, Ashura ceremonies, Ramadan and Iranian worship, and ceremonies such as breast-shaking, slapping, chak-chako, and stoning rituals, and charity and excuses for Shias, and the presence of women. In this ceremony, they remember with a special cover.

    Keywords: Shiism, Shiite Imams, travelogues of the Safavid era, Figueroa, Delawale
  • Ali Mohammad Salehi, Ali Zare *, Mansour Atashene Pages 174-183
    The countless advantages of doing electronic transactions compared to doing the same transactions in non-electronic ways, which include saving time, resources, as well as speed and access to many stores at the same time, gave the choice of this platform a significant boost for people's dealings. Along with these countless advantages of doing business in this way, like all new phenomena, there are certainly disadvantages and challenges in this field. Among these defects is the abuse of some sellers and service providers to consumers of their superior power in imposing unfair conditions on consumers who are forced or choose to do their transactions in this space. In Article 46 of the Electronic Commerce Law of 1382, our legislator declared the inclusion of such terms ineffective. But what is the definition of unfair conditions to the detriment of the consumer, or what are the criteria for such conditions, the legislator has not specified. This research aims to analyze and present the legal approach in this field by referring to international documents, including the legal regime of the European Union and the laws of some leading countries in this field.
    Keywords: Unfair Terms, imposed terms, additional contracts
  • Ali Ghanemi, Amir Albuali *, Seyed Yazdollah Taheri Nesab Pages 184-197
    Today, the consequences of climate change inevitably affect various aspects of human life and other living things, and their effects are increasing day by day. Such consequences, which of course have a "physical" nature in their early stages (such as temperature increase, floods, severe climate changes, soil erosion and desertification) towards social and economic dimensions and in the form of migration, loss of resources, change of location, cultural displacement, confusion, social unrest and other cases occur. Basically, policy-making in criminal prosecution should be done with regard to the characteristics of climate change, and on the other hand, this response should be focused on behaviors and crimes that have a significant effect on climate change and intensifying the climate situation or speeding up its process. The criminal response to climate change should be done with a specific mechanism and it cannot be limited to a specific country. This is why global legal responses through relevant conventions and strengthening the functioning of social institutions and the establishment of specialized climate police will achieve better results. It seems that the state of response of criminal law to climate change in Iran is not future-oriented and the type of response is based on looking at the past and not reviving the climate situation or strengthening preventive response regarding such criminal behaviors. In addition, in Iran, in some cases, such as ecocide, fraud in carbon emissions, etc., there are no regulations for punishing and prosecuting them.
    Keywords: climate change, Criminalization, Carbon Emission, Global warming, Ecocide
  • Masoud Keramati, Yaghob Entezari *, Davoud Samari, Majid Ashrafi Pages 198-220

    An innovation ecosystem is a network of communication and interactions between actors that improve their ability around an innovation by cooperating and sharing knowledge, technology, skills and resources. Policymakers and managers have a fundamental role not only in the formation and creation, but also in the continuation and continuation of this trend, especially in a situation where, in addition to the rapid changes in the environment, the actors are also quantitatively and qualitatively diverse. From this point of view, the aim of this research is to design the conceptual model of the innovation ecosystem. In the first step, conducting an exploratory study using library sources and documents, internet sites and scientific interviews with experts and experts were used. The method of data collection is interviews with 30 experts in the insurance industry. The sampling method in this research was snowball and interpretive structural modeling software was used for data analysis. It is descriptive-survey in terms of purpose and practical in terms of orientation. It is also a qualitative-quantitative method. This means that first, in the qualitative section, a meta-composite study was conducted to identify the factors affecting the innovation ecosystem and develop an interpretive structural model through theoretical foundations and review of scientific documents. 17 main and key effective variables in the innovation ecosystem, including the category of creating an entrepreneurial and innovative university centered on the insurance industry, creating a knowledge-based industrial park, creating a science and industry park centered on insurance, developing the capacity for innovation.

    Keywords: Innovation ecosystem, interpretive model, Human capital, economy, business
  • AliAsghar Papoosh, Farshad Haj Alian, *, Mehdi Amir, Niloofar Imankhan Pages 221-233

    The main goal of the current research is a qualitative study in the field of geopolitical dimensions of Islamic management based on the views of Javadi Amoli, Misbah Yazdi and Mahdavi Keni, and the strategy used in this research in the qualitative part is thematic analysis method. The data collection tool in this research is interview. The statistical population included ten experts from the scientific community and university specialists who were selected purposefully. The results of the theme analysis show that this research includes 6 comprehensive themes and 12 constructive themes, which include the application of the Islamic worldview in order to understand human beings (the principles of Islamic worldview, anthropology), the realization of management tasks based on the principles of Islamic management. (principles of infrastructure of management, organizational duties of managers), suitability of value principles with individual characteristics of managers (value principles of managers, individual characteristics of managers), improvement of economic and social performance (economic efficiency, realization of social goals), guidance and coordination of human beings in For growth and development to achieve Islamic goals (mankind's guidance and coordination towards Islamic goals, human growth and development towards goals), achieving Islamic civilization with an emphasis on the underlying foundations (achieving Islamic civilization, underlying foundations for the realization of civilization Islamic), is

    Keywords: Management, Islamic management, basic themes, pervasive themes, constructive themes, geopolitical dimensions
  • Hussein Turkashvand, Ali Mohammad Mazidi Sharafabadi *, Hossein Eslami Pages 234-244
    Social networks and modern media challenge the traditional media by constantly generating identity policies and distributing a form of active autonomy, and force its level of influence and believers to reconsider. Meanwhile, the pulpit, as one of the most traditional and political communication networks in Iran, has also challenged by the growing dominance of social media. Due to the importance of this issue, the present study has conducted a comparative survey of young people and officials about the structures of unconvincing pulpits in Iran. Accordingly, by compiling a researcher-made questionnaire, the opinions of 420 young people in Tehran and 30 active pulpits in the mosques of this city about the impact of the five structural issues of market economy, politics, ethics, religious autonomy and society. Modernity has studied on the unconvincingness of the pulpits. The results show that the most important structure in the formation of the pulpit's dissatisfaction from point of view is the inappropriate performance of officials and from the pulpit's point of view, the most important structure for the formation of the pulpit's satiety is the problems of the modern world. Hence, it seems that the phenomenon of pulpit persuasion in Iran is one of the examples that has disrupted the dynamic and two-way relationship between public culture and official culture.
    Keywords: pulpit, Officials, Youth, public culture, official culture
  • Ali Pakfetrat *, MohammadJavad Fathi, Shahram Ebrahimi, MohammadHossein Zarei Pages 245-257

    Climatic changes, especially in developing countries, during the past few decades, have caused large populations of people to migrate from arid areas to semi-arid and temperate areas, and this issue provides grounds for committing all kinds of crimes and violating human rights. has constructed . This is despite the fact that in various reports, including the report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, policymakers and decision-makers at domestic levels were requested to somehow manage climate change so that the temperature rises to less than 1.5 degrees by 2030. slow The management of climate change and its effect on reducing the commission of crimes becomes more noticeable when it is known that the lack of management of climate change has negative economic, social and security effects. The main question that is considered in this research is what are the effects of climate change management on committing crimes at the level of the United Nations and the Islamic Republic of Iran? The conclusion obtained from this research is that climate change management at the United Nations level is trying to function by emphasizing restorative justice and sharing responsibilities in the field of prevention and combating crimes affected by climate change. While at the level of the Islamic Republic, there is no special and necessary management in this area.

    Keywords: climate change management, United Nations, Iran, Environmental Crimes, cognitive crime
  • Aziz Abbaspour, Nader Houshmandyar *, Alireza Soltani, Mahboubeh Paknia Pages 258-267

    In the law of the fourth development plan, the government approved the executive regulation for the development of small, quick-yielding economic enterprises and entrepreneurs in order to solve the problem of unemployment and create employment. The mentioned project started its activity in 2014 and now it has been almost a decade since this project has been active. Therefore, in order to examine how the implementation of the mentioned plan works, this research has tried to analyze the key factors in the success and failure of the government's employment creation policies in Khuzestan province (high-yielding enterprises) between 1384-1391; In this regard, the question arises that how are the government's employment policies in Khuzestan province (small enterprises), the key factors of its success and failure, ranked and diagnosed? In fact, the lack of systematic planning and policy-making in accordance with the needs of the province, the weakness and inefficiency of the monitoring system in the executive field has caused that, in a macro view, executive-organizational factors, executive-environmental factors, executive-operational factors and executive-psychological factors affect the success and failure of early-yielding enterprise projects in the executive field. Khuzestan province) to have a significant effect. But this significance should be interpreted as which is the priority; Therefore, for the purpose of social pathology and planning, the purpose and necessity of the research is more justified; Based on this, the research results show that all four factors with environmental, psychological, organizational and operational priorities have a significant effect. Also, the above results have been obtained

    Keywords: Khuzestan, early profitable enterprises, Job Creation, Success, Social Pathology
  • Seyed Ghasem Mousavi, Hossien Karimifard *, Alihosein Hoseinzadeh, Jahanbakhsh Moradi Pages 268-278
    Undoubtedly, one of the problems of the current world is the phenomenon of terrorism, which threatens the lives of people, disrupts the security of governments, and is one of the serious and fundamental obstacles for mankind to achieve peace and security. The Islamic Republic of Iran is one of the countries where the phenomenon of terrorism is linked with its national security and has been affected by terrorism in a dual way. On the one hand, Iran is one of the main victims of terrorism in the history of its independence, and on the other hand, facing the charge of supporting terrorism, it pays the price of its independence. This research aims to examine the regional strategy of the Islamic Republic of Iran in dealing with terrorism and Its impact on Iran's national security (1979-2021) and answering this question, what is the strategy of the Islamic Republic of Iran in dealing with terrorism and its impact on Iran's national security, and this issue was investigated with a descriptive and analytical method and such results were obtained. Hashd: The Islamic Republic of Iran, with an innovative action, especially in the last decade, has taken a strategy to deal with terrorism, which, while dealing with the roots and intellectual and religious foundations of terrorism, and trying to dry up the roots and causes of terrorism at the same time Tactically and operationally, it has dealt with the manifestations of terrorism and prevented the spread of terrorist acts, and in this field,
    Keywords: strategy, Islamic Republic of Iran, terrorism, National Security
  • Shervin Kakwan, Rajab Goldoust Jouybari *, Amir Hassan Niazpour, Shadi Azimzadeh Pages 279-303
    In legal terminology, the review of the merits of a lawsuit adjudicated by the court issuing the judgment is called retrial. In fact, in order for the judgment of the courts to be error-free, retrial is foreseen. Resumption of proceedings in civil and criminal matters is of such serious importance that the correctness of the definitive verdict has been seriously doubted. Unlike other ways of complaining about votes, retrial is the only way that is completed in two stages of proceedings. Based on this, the current research under the title of the challenges of retrial in Iranian law examines the challenges in retrial in Iranian law. The research method is descriptive-analytical. The results of the research show that: Articles (272 to 276) of the Law of Procedure of the Courts are dedicated to the regulation of resumption of proceedings. Retrial is one of the extraordinary ways to complain about judgments before the Supreme Court, by which the defendant presents reasons that were secret at the time of the judgment, or about the disproportion of the punishment to the crime due to the mistake of the judge, or due to a new law. is based on the reduction of the punishment, requests to undermine the certainty of the sentence and re-examine it in the court and correct it.
    Keywords: Resumption of proceedings, objection to votes, validity of sealed order, judicial error, definitive votes
  • Ehsan Noorian, Hassan Golpayegani *, Edris Beheshti Nia Pages 304-315
    Political participation, as one of the basic principles in democratic systems, plays an important role in development and stability of societies. In the Islamic Republic of Iran, political participation is emphasized as an important principle in the constitution and for realizing the goals and values of the Islamic Revolution. Therefore, this research examines political participation in the Islamic Republic of Iran and its functions with a descriptive-analytical method. so, the five main functions, including strengthening the role of women and their participation in cultural and social scenes, strengthening cultural identity, strengthening the activity of political parties and currents, creating a cultural platform for people's participation in the country's affairs, and finally strengthening social and political demands are evaluated. the hypothesis was raised that political participation is the basis for the expansion of the aforementioned functions. In this regard, the concept of political participation and its importance, and its functions, were investigated, and its impact on the development of democracy, political system, civil society, and social and political rights of the people was evaluated. The results showed that, political participation in the form of participation in elections and other participatory activities has included the functions considered in this research, and this is a proof of the existence of political legitimacy in the system. Therefore, the results can provide a deeper understanding of the role and importance of this partnership and its impact on the country's political, social and economic development and progress for policymakers in this area.
    Keywords: elections, Islamic Republic of Iran, political participation, Cultural Identity
  • Mohammad Taghizadeh, Reza Kianinia *, Abdolaziz Movahed Pages 316-322

    The dissatisfaction of the people of Khuzestan with the presence of the Arab conquerors, dissatisfaction with the actions of the Umayyads, the chaotic environment and social and political insecurity, heavy taxes, famine and drought, the climate compatible with the Arabian Peninsula, suitable communication roads between Saudi Arabia and Khuzestan, and the proximity This province provided the birthplace of the Khawarij and especially the violence of the Umayyads against this sect, the grounds and factors for accelerating the migration, acceptance and stabilization of the Khawarij in Khuzestan. In this way, the Khawarij, who emerged as a political, social and religious group in Khuzestan, were able to attract the attention of the people of this province with their idea of equality and seeking equality and avoiding racial superiority, and with their financial support, the Lashkarians and provide followers and engage in activities and fight against the central government in this region. So that in the seventies of the Hijri, a sect of them called Azarqa scattered in different parts of Iran. By attracting many supporters and enjoying the financial and military support of the people of Khuzestan, the Khawarij of Azarqa fought against the central government for nearly two decades, from 65 to 79 AH in this province. In this way, the large presence of Khawarij in Khuzestan during the Umayyad period made this region the main center of their conflict with the governors of the Umayyad government and added to the political and social insecurity and dissatisfaction of the people

    Keywords: Khuzestan, Islam, Umayyads, Khawarij
  • Mohammad Hossein Rahmati, Farshid Namamian *, Seyed Reza Hasani, Afshin Baghfalaki Pages 323-334
    Brand resilience is a type of ability that enables the brand to resist the risks that have turned into a crisis and recover from the crisis if it is effective and even grow in a crisis situation. The current research was conducted with the aim of explaining and designing the model of brand resilience in the conditions of sanctions in the handwoven carpet industry of Iran using the foundation data method. The data of this research was derived from in-depth and semi-structured interviews with twelve experts and experts in brand management in the field of hand-woven carpets in Iran, which was based on purposeful sampling dependent on the selection criteria and continued until reaching theoretical saturation. Found. The validity of the research data was checked and confirmed by going back to the participants and external auditors. Data analysis was done based on the Strauss and Corbin model in the form of open, axial, and selective coding in the Atlas TI8 software. The results showed that the model of brand resilience in the conditions of sanctions in Iran's handwoven carpet industry includes causal factors (competition in the business ecosystem, development of knowledge and technology, internal politics), intervention factors (brand consumption challenges, handwoven carpet brand capabilities), platforms. environmental sustainability, brand nature, sanctions pressure), strategies (active development, internal resistance, creative support, production under sanctions) and consequences (commercial interests, brand capabilities, strengthening brand value and identity).
    Keywords: Resilience, brand resilience, Sanctions, handwoven carpet industry, foundation', s data approach
  • Kazem Aliyon, Kheirollah Parvin *, Mostafa Seraji Pages 335-346
    One of the most important duties of the government in order to achieve distributive justice is to eliminate poverty and deprivation in the society, which can be identified in the Iranian constitution and the international covenant. The rights of the international covenant are also included in the constitutions of most of the countries of the world, including the country of Iran, and the governments are committed to these rights, despite the limitation of their sovereignty; But the problem is that, despite the many efforts of the government and the duties that are under the responsibility of the government based on the laws, but until now, distributive justice has not been achieved in the desired way. The present research, with the descriptive and analytical method, while explaining and analyzing the legal aspects of the important and fundamental concepts of the subject, with the aim of identifying the obligations of the government related to distributive justice in the constitution and the international covenant, and with legal analysis and interpretation, it will investigate how the subject is from different perspectives. became. and the international covenant and with legal analysis and interpretation, it will be investigated how the issue is from different perspectives.
    Keywords: Government, distributive justice, commitment of government, International Covenant, Constitution
  • Mohammad Taghi Ghashghaei, Ayoub Ahmadi Musa Abad *, Mohammad Taleghani Pages 347-360
    The aim of the current research was to design a factor-based model to evaluate the impact of internal and external organizational decisions on the cost of industrial production based on the theory of constraints. The research method is practical in terms of the goal and in terms of the research process, it is in the field of quantitative and field research of an exploratory type. The statistical population of the current research is all experts and informants on the issue of the cost of industrial products, who were selected through the snowball sampling method. In this research, 25 people were selected as a sample of experts, and data related to industrial products and their pricing were used to collect data from the companies' databases to check the research objectives. Next, three methods of theme analysis, Delphi technique and factor-based model were used to analyze the data. AnyLogic software was used to run the simulation in order to validate the model. Finally, the findings showed that in this research, two types of improvement policies have been investigated: 1. The effect of product production policies on demand and product pricing in order to make the finished price competitive 2. The effect of capacity planning policies. It should be remembered that this problem was designed with the approach of the foundation agent model and the behavior analysis of the research model shows that with the application of product production policies, the cost price of products increases, which is in line with the competitive
    Keywords: Factor-based model, Decision Making, internal, external organizational decisions, cost of products, theory of constraints
  • Mohammad Safizadeh, Elham Fariborzi *, Nazia Sadat Naseri Pages 361-372
    The purpose of this article is to design an organizational learning model in the Social Security Organization of Mashhad. The research method of this study is using content analysis strategy. For this purpose, library studies were first conducted and the theoretical foundations and various theories about the subject were examined. Then, through interviews, the views of the statistical community were collected and analyzed. In the next step, the data obtained from the qualitative evaluation method and the components identified in the qualitative method were confirmed by means of a native questionnaire. The statistical population of this research was the employees of the social security organization of Mashhad who had more than 15 years of experience. In the qualitative part, interviews continued until theoretical saturation, and in the quantitative part, a statistical sample was selected based on Cochran's formula. Based on the results of this research, the dimensions of organizational learning include 7 dimensions: social learning, environmental learning, collaborative learning, practical learning, knowledge learning, feedback learning, and cultural learning.
    Keywords: Learning, organizational learning, social security organization, Mashhad
  • Alireza Mirzapour Mshezi, Bagher Shamloo *, Amanullah Alimoradi, Hamid Dalir Pages 373-379
    With the formation of human societies and governments, a series of behaviors under the influence of factors such as customs, religion, economic and social interactions with other societies, etc. were taken into consideration as dos and don'ts. These cases are classified at different levels according to the degree of importance in such a way that some of them will face punishment if they are found guilty. Regarding the principles governing the criminalization of behavior, some cases have been stated, among which are: 1) the principle of harm: The most important principle and basis that countries rely on to justify the criminalization of behavior is the principle of harm. This case has been supported by scholars such as John Stuart Mill, Hart and Parker. These people believe that due to the great importance of human freedom, restrictions and criminalization should be applied in a place where there is a specific harm or danger to the individual or the society. be, he has no responsibility towards society, the only thing that can allow the use of force against people against his will in a civilized society is that he wants to prevent harm to others. Guardianship or legal patriarchy: father Monarchy means acting for the good of others without their consent, as a father does for his children. That is, like a father, he supervises the actions of his children and avoids anything he deems harmful to them, even by force.
    Keywords: Islamic teachings, Legal Systems, Penal Policy, Criminalization, decriminalization
  • Ebrahim Sami *, Pooran Karbasi, Musa Vaezi, Kobra Derakhshani Pages 380-390

    Nowadays, a tourism approach to implement the knowledge-based cities model can play a key role in contributing to the socio-economic growth. Therefore, the current study attempts to evaluate the capabilities and functions of Maragheh’s tourism and develop these functions by linking the idea of knowledge-based city with the tourism approach to the city. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. A questionnaire was used to collect information. the indicators that were evaluated were as follows: Information technology networks, Knowledge sharing culture, urban infrastructure. The statistical population of this research consisted of 30 experts in the related field. One-sample T-test, Kolmogrov-smirnov and regression fits were used for data analysis. Maragheh is not in a good position in terms of information technology networks, information sharing culture, urban knowledge infrastructure. Also, according to the results of the regression fitting model among the research components and with respect to the obtained significance, all the components have a direct relationship with knowledge-based tourism. Components of information technology networks with beta coefficient of 0.783, urban infrastructure with beta coefficient of 0.90, information sharing culture with beta coefficient of 0.207 have the most impact on you promoting urban development of knowledge-based tourism in Maragheh; hence, the development of the knowledge-based tourism requires understanding the necessity of public will and authority of officials and citizens, infrastructural requirements especially in the field of transport and communications, to maintain community-wide trust and the knowledge mobility among the community.Keywords: Urban development, knowledge-based city, tourism, Maragheh.

    Keywords: Urban Development, Knowledge-based city, Tourism, Maragheh
  • Raymond Torosian, Ali Asghar esmaeil Pourroshan *, Mahnaz parvzai Pages 391-405

    The Republic of Armenia is one of the countries in the South Caucasus Basin and shares a common border with Iran. Despite the lack of access to open waters and economic blockade by two neighboring countries (Azerbaijan and Turkey), this country has a special geopolitical position in the region and has friendly relations with the Islamic Republic of Iran. has it. In this research, with the aim of explaining the role of Armenia in the geopolitical development of Iran in the region and analyzing the divergent and convergent factors in the relations between the two countries, it has been argued that the development of diplomatic, commercial, security and… activities between the Islamic Republic Iran and the Republic of Armenia have caused the stability, security and geopolitical development of Iran in the region, and on the other hand, based on such reasoning, the development of relations between the two countries will reduce interference and create tension by regional powers.

    Keywords: geopolitics, Caucasus, Islamic Republic of Iran, Armenia