فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 72 (پاییز 1402)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 72 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رستم صابری فر صفحات 1-25

    یکی از عوامل اصلی افزایش درآمد و اشتغال به عنوان مهم ترین رکن شهرهای زیست پذیر، جذب طبقه خلاق و سرمایه گذار است. اجرای طرح های مبتکرانه و انجام سرمایه گذاری های اساسی و همراستا با توسعه پایدار به شرایط و زمینه های متعددی نیازمند است که یکی از مهم ترین آن ها، فراهم بودن زمینه های فرهنگی و اجتماعی است؛ اما تاکنون این زمینه و مقولات، کمتر در کانون توجه قرار داشته است. به همین منظور، در این بررسی تلاش شد تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، نقش و جایگاه فرهنگ و زمینه های اجتماعی در جذب سرمایه گذاران به شهر مشهد، مورد توجه قرار گیرد. به این منظور، عمدتا به پیشران های اصلی این حوزه تاکید شد. برای دسترسی به این هدف، اطلاعات مورد نیاز از منابع کتابخانه ای و میدانی گردآوری شد. در بخش میدانی، نمونه پژوهش شامل 30 نفر از افراد واجد شرایط در این حوزه بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار میک مک بهره داری شد. نتایج نشان داد که درمجموع سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، قوانین و مقررات، تعداد خارجیان مقیم، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تامین مالی مناسب، مقاصد پروازی و خطوط هوایی فعال، نرخ اختراع و ابداع، سطح سواد و آموزش، سیستم ارزشیابی عملکرد و پاداش، سیاست های مالی، نظام های مالی منعطف، تبادلات علمی و فنی و نحوه تعامل بین دانشگاه و صنعت، نقش کلیدی در جذب طبقه خلاق و سرمایه گذار و افزایش سرمایه گذاری های هدف مند در شهر مشهد دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، طبقه خلاق، عوامل کلیدی، میک مک، مشهد
  • ثریا عزیزی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، مهدی پورطاهری، حسین صادقی سقدل صفحات 26-62

    الگوی مطلوب برنامه ریزی فضایی اقامتگاه های بوم گردی، تصویر ذهنی و عینی از نقش آفرینی ذی نفعان در بستر فضایی در سطح منطقه و محلی در یک دوره زمانی معین است که چشم اندازی مطلوب و قابل دستیابی از آرمان ها و نیازهای آن ها را نشان می دهد. این پژوهش به شیوه توصیفی-پیمایشی انجام شده است که بر پایه نظرخواهی از خبرگان، ذی نفعان و گردشگران زنجیره ارزش استوار است. جامعه آماری پژوهش (شامل 128 روستا دارای 189 اقامتگاه بوم گردی در منطقه 9 آمایش سرزمین (استان های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی) است. براساس روش تخمین شخصی، 20 درصد از حجم جامعه آماری مبنا قرار گرفت که درنهایت 26 روستا و 38 اقامتگاه بوم گردی تعیین شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و GIS صورت گرفت. یافته های پژوهش براساس آزمون نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان می دهد که برنامه ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش، الگوی مطلوب اقامتگاه های بوم گردی در منطقه مورد مطالعه است. همچنین نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای نشان داد که سطح مطلوبیت هر یک از اجزای الگو متوسط به بالاست و افزون بر این نیز نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین همه شاخص های الگوی مطلوب اقامتگاه های بوم گردی، ارتباط معناداری به شکل مستقیم با شدت متفاوت وجود دارد و نتایج حاصل از مدل ضریب تحلیل چندمعیاره در این مورد نشان داد روستاهای مورد مطالعه به لحاظ میزان توجه به طراحی، مدیریت و پایش الگو در منطقه با یکدیگر برابر نیستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، الگوی مطلوب، بوم گردی، منطقه 9 آمایش سرزمین
  • بهرام ایمانی*، زهرا اکبری صفحات 63-90
    برنامه ریزی و سیاست گذاری برای دستیابی به توسعه باید مکان محور و مردم محور باشد؛ اما طراحی برنامه های توسعه متعارف جهان، خودمحور و ناآگاهانه است که بعضا نخبگان و برنامه ریزان را به سوی تحقق منافع شخصی می برد. با وجود سابقه دیرینه برنامه ریزی روستایی در جهان، توسعه نامتوازن و نابرابر کاملا مشهود است. راهکار رفع ناپایداری و عدم تعادل های منطقه ای بررسی علل و رفع آن است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نارسایی های سیاست گذاری توسعه روستایی در ایران انجام گرفته که از نظر هدف کاربردی بوده و گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. عوامل مورد نظر گردآوری شده و مصاحبه با خبرگان و متخصصان با نمونه گیری هدفمند انجام و سپس با استفاده از مدل ساختاری تفسیری روابط پیچیده بین مولفه های سیستم بررسی شد. نهایتا با بهره گیری از تحلیل  MICMACنوع مولفه ها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر مولفه ها مشخص شد. نتایج نشان داد که مولفه های اثرگذار عدم بهره مندی از الگوی حکمروایی خوب برای دستیابی به توسعه پایدار، غلبه نظام برنامه ریزی روستایی متمرکز و نظام نظارت و ارزشیابی متمرکز و ناکارآمد و مداخله مستقیم دولت و عدم پذیرش نقش ناظر و تسهیلگربودن، با قدرت نفوذ 17، 16 و 16، در سطح ششم قرار گرفته اند. این مولفه ها به دلیل تاثیرگذاری زیاد، به عنوان زیربنا و بستر مدل عمل می کنند و درجهت اصلاح ساختار سیاست گذاری توسعه روستایی ایران باید روی این عوامل تاکید کرد. عدم توانایی سیاست های توسعه روستایی در ارتقای ارزش افزوده و بهره وری مورد انتظار در بخش کشاورزی، عدم توجه به شاخص ظرفیت های محیطی و ردپای اکولوژیکی در سیاست گذاری توسعه روستایی و عدم ظرفیت سازی و توانمندسازی محیطی (حفظ منابع آب و خاک، ترویج کشاورزی پایدار)، مولفه های اثرپذیر و با قدرت نفوذ 3، 3 و 4 هستند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی روستایی، توسعه نا متوازن و نا برابر، خودمحوری، اثرگذاری و اثرپذیری، ایران
  • کیومرث خداپناه صفحات 91-116

    مقاوم سازی مسکن یکی از موضوعاتی مهمی است که درجهت ارتقای کیفیت زندگی روستاییان به منظور جلوگیری از آسیب های احتمالی برای زیست پذیرکردن روستاها مبنا قرار می گیرد. ساخت مسکن مناسب و بهبود شاخص های آن باعث افزایش پایداری و زیست پذیری و افزایش انگیزه ماندگاری جمعیت روستا و مقاومت بناهای روستایی در برابر تهدیدات می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات مقاوم سازی مسکن بر زیست پذیری در مناطق روستایی انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، براساس ماهیت تحلیلی و اکتشافی و رویکرد حاکم بر آن کیفی-کمی است. جامعه آماری بخش مرکزی شهرستان اردبیل است. درجهت بررسی موضوع از نظرات 30 نفر از کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع حاضر به روش هدفمند استفاده شد. نتایج براساس دیدگاه متخصصان درجهت شناسایی مولفه های پیشران مقاوم سازی مسکن پس از چهار بار چرخش نشان داد از بین 30 مولفه، 12 مولفه مقاوم سازی کلیدی هستند. همچنین نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مولفه های مقاوم سازی و زیست پذیری ارتباط مثبت وجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد مولفه های مقاوم سازی بر زیست پذیری تاثیرگذار بوده است و 610/0 از کل واریانس زیست پذیری روستایی را تبیین می کند؛ بنابراین توجه به زیست پذیری این مناطق در قالب بهسازی و نوسازی روستا و افزایش رفاه می تواند زمینه های ماندگاری جمعیت را در مناطق روستایی فراهم کند و برای توسعه آن، باید ابتدا مشکلات کالبدی، فضایی نامطلوب را از بین ببرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مقاوم سازی، مسکن روستایی، زیست پذیری، بخش مرکزی اردبیل
  • رحمان زندی*، فاطمه شهریار، یعقوب زنگنه، مهدی زنگنه صفحات 117-141

    امروزه گسترش شهرها و افزایش جمعیت در نواحی مختلف شهر، سبب پراکنش جمعیت شهری شده است؛ ازاین رو، رسالت عدالت فضایی در شهرها در راستای توزیع عادلانه امکانات و خدمات شهری با توجه به رفع نیاز شهروندان امری ضروری است؛ بنابراین، اگر مدیران شهری نتوانند امکانات و خدمات عمومی را به صورت عادلانه و مطلوب در مناطق مختلف شهر توزیع کنند، زمینه ایجاد نارضایتی شهروندان از دسترسی به خدمات رسانی را فراهم خواهند کرد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با هدف تحلیل عدالت اجتماعی و پراکنش شهری در توزیع خدمات عمومی شهری، ازطریق نرم افزار ARC GIS در شهر تربت حیدریه انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را 13 ناحیه شهر تربت حیدریه تشکیل داده است. این پژوهش ابتدا با استفاده از مدل جینی و مدل آنتروپی شانون به محاسبه توزیع و پراکندگی جمعیت در نواحی مختلف شهر پرداخته است. درنهایت ازطریق محیط ArcMap به ترسیم نقشه های الگوی توزیع و پراکندگی فضایی نزدیک ترین فاصله همسایگی کاربری ها و خدمات عمومی شهری و رتبه بندی نواحی به 5 دسته (بسیار محروم، محروم، نسبتا مطلوب، مطلوب و بسیار مطلوب) در 13 ناحیه این شهر پرداخته است. نتایج حاصل نشان داد: نواحی (2-7-8-4) به عنوان نواحی بسیار مطلوب، نواحی (1-5-10) مطلوب، نواحی (3-11-12) نسبتا مطلوب، نواحی (5-6) محروم و ناحیه (13) به عنوان ناحیه بسیار محروم از خدمات عمومی شهری در این شهر رتبه بندی و شناسایی شده اند؛ بنابراین خدمات عمومی عادلانه و متناسب با جمعیت شهر توزیع نشده است؛ به طوری که نواحی مرکز و داخل شهر دارای خدمات عمومی مطلوب و نواحی حاشیه و پیرامون نظیر نواحی (5-6-13) با توجه به تعداد جمعیت آن ها، فاقد خدمات رسانی یا به صورت نامطلوب توزیع شده اند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، عدالت فضایی، پراکنش جمعیت، توزیع خدمات شهری، تربت حیدریه
  • بهنام باقری*، محمدتقی معصومی، حسین نظم فر صفحات 142-165

    برنامه ریزی منطقه ای کوششی مشارکتی برای سیاست گذاری، سازماندهی، بهره برداری و استفاده بهینه از منابع و پتانسیل های منطقه ای متناسب با نیازها و اولویت ها، درجهت بالابردن سطح زندگی مردم منطقه به کمک نهادها و ساختارهای منطقه ای است. هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل پیشران در توسعه منطقه ای استان اردبیل بوده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در سه مرحله بوده است؛ مرحله اول اخذ اطلاعات از اسناد بالادستی و گرفتن نظرات 30 کارشناس خبره با به کارگیری پرسشنامه به روش تکنیک دلفی بوده که عوامل اصلی پیشران های توسعه در 9 حوزه بررسی شد و 50 عامل شناسایی شد. در مرحله دوم با استفاده از جدول ماتریس تاثیرات متقاطع، عوامل شناسایی شده توسط 30 خبره و کارشناس ارشد و متخصص آگاه به مسایل توسعه استان امتیازدهی و تکمیل شد.در مرحله سوم با بهره گیری از نرم افزار MICMAC کلیدی ترین عوامل موثر بر توسعه منطقه ای استان اردبیل شناسایی شد، نتیجه به دست آمده نشان داد که از میان 50 متغیر اصلی 14 متغیر به عنوان کلیدی ترین پیشران های توسعه منطقه ای استان اردبیل هستند که دارای بالاترین امتیاز در میان متغیر ها هستند، ازجمله راه های اصلی، تغییر شیوه مدیریت استان، شبکه راه های ترانزیت و اصلاح برنامه ریزی استان که توجه بیشتر برنامه ریزان و عوامل اجرایی استان در برنامه ریزی به این عوامل می تواند باعث شکوفایی بیشتر استان اردبیل شود.

    کلیدواژگان: 'عوامل کلیدی توسعه'، 'توسعه منطقه ای'، 'استان اردبیل'، 'آینده نگاری'، 'MICMAC'
  • اعظم ابراهیمی، سعید ملکی* صفحات 166-177

    روند افزایشی جمعیت سبب شده تا در طی سال های اخیر، شهرها با توسعه فیزیکی قابل توجهی مواجه باشند. در بسیاری از شهرها، توسعه فیزیکی بدون برنامه با تشدید تخریب زیست محیطی و وقوع مخاطرات محیطی همراه بوده است. یکی از مناطقی که در طی سال های اخیر با توسعه فیزیکی زیادی مواجه شده است، شهر هندیجان در استان خوزستان است. براین اساس، در این پژوهش به ارزیابی روند توسعه نواحی سکونتگاهی این شهر پرداخته شده است. در این پژوهش از تصاویر ماهواره لندست، مدل رقومی ارتفاعی 30 متر و لایه های اطلاعاتی مختلف به عنوان مهم ترین داده های تحقیق استفاده شده است. ابزارهای مورد استفاده در تحقیق شامل ArcGIS (به منظور تهیه نقشه های مورد نظر)، ENVI (به منظور پردازش تصاویر ماهواره ای و تهیه نقشه های کاربری اراضی) و IDRISI (به منظور اجرای مدل LCM) بوده است. همچنین مهم ترین مدل مورد استفاده در تحقیق، مدلLCM  بوده است که به منظور ارزیابی روند مکانی تغییرات کاربری اراضی از آن استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داده است وسعت نواحی سکونتگاهی شهر هندیجان در طی دوره زمانی 30 ساله حدود 6/1 کیلومترمربع افزایش داشته است. نتایج ارزیابی تغییرات کاربری های اراضی در منطقه نشان داده است که در طی دوره زمانی 30 ساله، 15/1 کیلومترمربع از اراضی بایر، 4/0 کیلومترمربع از اراضی کشاورزی و 05/0 کیلومترمربع از باغات به، به سکونتگاه تبدیل شده است. همچنین نتایج ارزیابی روند مکانی تغییرات نشان داده است که بیشترین میزان توسعه نواحی سکونتگاهی مربوط به مناطق شمالی محدوده شهری هندیجان بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، نواحی سکونتگاهی، LCM
  • مفید شاطری*، علی ایزدی، مهدی ایزدی صفحات 178-204

    در طی سال های گذشته ایران با بحران شدید کم آبی به دلیل خشکسالی های طولانی و سوءمدیریت منابع آب خود روبه رو است. تغییر الگوی کشت به منظور افزایش بازده آبیاری، نه تنها باعث صرف جویی در مصرف آب ارزشمند می شود، بلکه سبب افزایش درآمد فعالیت های کشاورزی می شود. براین اساس، با توجه به کمبود بیش از حد برخی از نقاط ایران در منابع آبی، بررسی اثرات تغییر الگوی کشت در سطح روستاهای فعال در این زمینه، امری کاملا ضروری به نظر می رسد؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر، واکاوی پیامدهای تغییر الگوی کشت زعفران و پسته و تاثیر آن بر توسعه نواحی روستایی روستاهای شهرستان رشتخوار است. این پژوهش به روش توصیفی -تحلیلی انجام شده است. در این راستا، تغییر الگوی کشت در 377 خانوار ساکن در این روستاهای شهرستان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدید های اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها تعیین شد. سپس جمع آوری داده ها براساس شاخص های انتخابی و با استفاده از پرسشنامه های روستا و خانوار انجام شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهای Expert choice، SPSS , Fazy- Topsis استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که درآمدهای سالانه حاصل از تولید پسته در 9/43 درصد از خانوارهای مورد مطالعه، بیش از درآمد سایر محصولات است. نتایج این بررسی نشان می دهد که شاخص های افزایش تنوع فرصت شغلی با ضریب 086/0 و ایجاد فرصت های اشتغال با ضریب 078/0، دارای بیشترین درجه اهمیت و نحوه استفاده از سموم با ضریب 015/0 و زمان و میزان آبیاری با ضریب 010/0، کمترین درجه اهمیت را به خود اختصاص می دهند. همچنین از تجزیه وتحلیل داده های مورد مطالعه می توان به این نتیجه رسید که تغییر الگوی کشت توانسته بر بهبود وضعیت اقتصادی-اجتماعی ساکنان روستاهای مورد مطالعه تاثیر چشم گیری داشته است.

    کلیدواژگان: پیامدهای اقتصادی - اجتماعی، توسعه مناطق روستایی، شهرستان رشتخوار، الگوی کشت زعفران و پسته
  • سوران منوچهری، حمید برقی*، یوسف قنبری صفحات 205-238

    ماهیت جامع و آینده‏نگرانه طرح‏های آمایشی از یک سو و تغییرات مستمر فضای توسعه‏ای به واسطه اثرگذاری روندها، اتفاقات و عوامل کلیدی که از آن ها به عنوان پیشران، یاد می شود، اهمیت شناسایی، کنترل و برنامه‏ریزی روی آن ها را در راستای ساماندهی فضای کمیاب توسعه‏ای و تحقق‏پذیری اهداف و ماموریت‏های سند آمایش، ضروری می‏سازد. در این میان، بدون نقش‏آفرینی موثر نواحی روستایی، تحقق‏پذیری سند راهبردی آمایش سرزمین استان‏ها به عنوان بالاترین سند توسعه‏ای ‏با چالش‏های بسیاری روبه رو می‏شود. برهمین اساس، پژوهش حاضر با تاکید بر مرحله اول و مهم مطالعات آینده‏نگری با هدف شناسایی مهم ترین پیشران‏های موثر بر توان‏افزایی نواحی روستایی در راستای نقش‏آفرینی موثر در تحقق اهداف، ماموریت و چشم‏انداز ترسیمی سند راهبردی آمایش سرزمین استان کردستان انجام گرفته ‏است. در پژوهش کاربردی حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی و با رویکرد اکتشافی با بهره گیری از تکنیک دلفی؛ عوامل اصلی شناسایی و سپس با تعیین چگونگی روابط و نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آن ها در نرم‏افزار MicMac، پیشران‏های موثر مشخص شد که درنهایت 60 متغیر با ماهیت‏های مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، طبیعی و فضایی در مقیاس‏های محلی، منطقه‏ای، ملی و فراملی در حوزه ارتباط با اقلیم کردستان عراق، شناسایی و با توجه به نحوه اثرگذاری و اثرپذیری، 29 متغیر که بیشترین نقش را در عملکرد سایر متغیرها دارا بودند، به عنوان پیشران اصلی، تعیین شدند. توزیع متغیرها و پیشران‏های شناسایی‏شده به تلفیقی از تمامی ابعاد اصلی اثرگذار ختم شد که در این میان، پیشران و متغیرهای با ماهیت اقتصادی (بیشترین تعداد) و مدیریتی (بیشترین اثرگذاری) دارای بیشترین اثرگذاری در تعیین روند تغییر و عملکرد سایر متغیرها و پیشران‏ها بودند. توزیع بیش از 69 درصد از متغیرهای اصلی در ناحیه 1 یا اثرگذار، ناحیه 2 یا دووجهی و در ناحیه 4 یا تنظیمی، نشان از روابط پیچیده و درهم تنیده و حساسیت کنترل و برنامه‏ریزی بر پیشران‏ها در راستای تحقق اهداف و ماموریت‏های سند آمایش استان بر مبنای نقش‏آفرینی نواحی روستایی آن دارد.

    کلیدواژگان: پیشران‏ های توسعه ‏ای، آمایش سرزمین، استان کردستان
  • مریم دانشور صفحات 239-271

    کارآمدی طرح های شهری به عنوان یکی از ابزارهای برنامه ریزی در نظام شهرسازی ایران، در پژوهش های متعددی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در میان انواع روش های ارزیابی، اگرچه میزان تحقق سرانه کاربری اراضی در شهرهای مختلف بارها مورد مطالعه قرار گرفته، با این حال کمتر پژوهشی به بررسی نحوه تحقق کاربری اراضی پیشنهادی طرح جامع، فارغ از نوع کاربری و براساس موقعیت مکانی و به صورت مقایسه ای بین دو طرح متوالی پرداخته است؛ بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که نحوه تحقق نقشه کاربری اراضی پیشنهادی طرح جامع اول و دوم شهر مشهد به لحاظ مکانی چگونه است؟ در راستای پاسخگویی به این سوال با توجه به ویژگی های زمینه ای از شیوه ارزیابی انطباق محور مکانی معرفی شده توسط تلن استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده، داده های اسنادی طرح های جامع اول، دوم و سوم شهر مشهد و ابزار تحلیل داده مبتنی بر روش های کمی و کیفی تحلیل فضایی در نرم افزار ArcGIS بوده است. یافته های پ‍ژوهش نشان می دهد که درمجموع از نظر موقعیت میزان تحقق کاربری اراضی پیشنهادی طرح های جامع در محدوده های پیرامونی و توسعه های جدید به نحو چشم گیری کمتر از محدوده های مرکزی شهر است. همچنین به لحاظ وسعت، در حدود نیمی از محدوده شهر کاربری زمین پیشنهادی در هر دو طرح جامع (طرح جامع اول 47 درصد و در طرح جامع دوم 48 درصد)، محقق شده است. کمترین میزان تحقق کاربری در طرح جامع اول کاربری تفریحی و فضای سبز با 7.7 درصد بوده که در طرح جامع دوم میزان تحقق آن به 56.7 درصد افزایش می یابد و درمقابل تحقق کاربری فرهنگی با 8.2 درصد در طرح جامع دوم در پایین ترین مقدار قرار می گیرد. براین اساس پیشنهاد می شود هر نوع بازنگری طرح های توسعه شهری نه به صورت یکپارچه، بلکه با توجه به علل عدم تحقق در بافت ها و کاربری های مختلف صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، انطباق محور، شهر مشهد، طرح توسعه و عمران (جامع) شهر
|
  • Rostam Saberifar Pages 1-25

    One of the main factors in increasing income and employment, as the most important pillar of livable cities, is attracting the creative class and investors. Implementing innovative plans and making basic investments in line with sustainable development requires many conditions and fields, one of the most important of which is the availability of cultural and social fields. But so far, this field and categories have been less in the focus of attention. For this purpose, in this study, an attempt was made to take into account the role and position of culture and social contexts in attracting investors to the city of Mashhad by using the descriptive-analytical method. For this purpose, emphasis was mainly placed on the main drivers of this field. To reach this goal, the required information was collected from library and field sources. In the field part, the research sample included 30 qualified people in this field, who were selected by purposeful sampling. Micmac software was also used for data analysis. The results showed that the factors that influence the attraction of the creative class and investors and the increase of targeted investments in the city of Mashhad are: Investment in research and development, laws and regulations, number of resident foreigners, information and communication technology, appropriate financing, flight destinations and active airlines, rate of invention and innovation, level of literacy and education, performance evaluation and reward system, financial policies, flexible financial systems, scientific and technical exchanges and interaction between university and industry.

    Keywords: Culture, Creative class, key factors, MICMAC, Mashhad
  • Soraya Azizi, Abdolreza Roknodin Eftekhari *, Mehdei Portaheri, Hossein Sadeghi Seghdel Pages 26-62

    Spatial Planning Desirable pattern of Ecolodges is a mental and objective image of stakeholder role at space context at the regional and local level at a given period of time; when a favorable and accessible landscape of the ideals and needs of the stakeholders Shows. This research has been done in a descriptive-survey method, which is based on a survey of experts, stakeholders and tourists in the value chain. The statistical population of the study (including 128 villages with 189 ecotourism Ecolodges in the 9th Territorial Region (North, Razavi and South Khorasan). According to the personal estimation method, 20% of the volume of the statistical population was used as a basis, which finally determined the number of 26 villages and 38 ecotourism Ecolodges. Data analysis was performed using SPSS and GIS software. The findings of the study based on the test results of ANOVA showed that the spatial planning of the value chain governance is the desirable Pattern of ecotourism Ecolodges in the study area. Also, the results of the T test showed that the level of desirability of each of the average pattern components is up to high, and in addition, Pearson correlation test results showed that between all the desirable pattern of Ecolodges, a significant relationship directly with different intensity intensity. And the results of the multi -criteria analysis model showed that the villages studied are not equal in in terms of design, management and pattern monitoring in the region.

    Keywords: Spatial planning, Desirable pattern, eco-lodge, Territorial Region 9
  • Bahram Imani *, Zahra Akbari Saghalaksari Pages 63-90
    The present study was conducted with the aim of investigating the factors affecting rural development policy failures in Iran, which is practical in terms of purpose, and the data collection is descriptive-survey and the data collection tool is a questionnaire. The desired factors were collected and interviews with experts and specialists were conducted with targeted sampling and then the complex relationships between the system components were investigated using the interpretive structural model. Finally, by using MICMAC analysis, the type of components was determined according to the impact and effectiveness on other components. The results showed that the effective components of not benefiting from a good governance model to achieve sustainable development, the dominance of the centralized rural planning system and the centralized and ineffective monitoring and evaluation system, and the direct intervention of the government and the failure to accept the role of supervisor and facilitator, with the power of influence 17, 16 and 16 are placed in the sixth level. Due to their high impact, these components act as the infrastructure and platform of the model, and in order to reform the policy structure of rural development in Iran, these factors should be emphasized. The inability of rural development policies to promote added value and the expected productivity in the agricultural sector, the lack of attention to the index of environmental capacities and ecological footprint in rural development policies, and the lack of capacity building and environmental empowerment (conserving water and soil resources, promoting sustainable agriculture).
    Keywords: Rural planning, unbalanced, unequal development, self-centeredness, influence, effectiveness, Iran
  • Kumars Khodapanah Pages 91-116

    Housing resilience is one of the important issues that is based on improving the quality of life of villagers in order to prevent possible damage and make villages livable. Building suitable housing and improving its indicators will increase stability and livability and increase the motivation of the village population to stay and the resistance of rural buildings against threats. The present study was conducted with the aim of investigating the effects of housing resilience on livability in rural areas. In terms of practical purpose, this research is based on analytical and exploratory nature and its governing approach is qualitative-quantitative. The statistical community is the central part of Ardabil city. In order to examine the issue, the opinions of 30 experts and specialists related to the present issue were used in a targeted manner. The results based on the experts' point of view to identify the driving components of housing resilience after four rotations showed that among the 30 components, 12 are key resilience components. Also, the results of Pearson's correlation coefficient showed that there is a positive relationship between the components of resilience and livability. The results of multivariate regression also showed that the resilience components had an effect on livability and explained 0.610 of the total variance of rural livability. Therefore, paying attention to the livability of these areas in the form of improving and modernizing the village and increasing welfare can provide the grounds for the sustainability of the population in rural areas, and for its development, physical problems and an unfavorable environment must be eliminated first.

    Keywords: sustainable development, Resilience, Rural housing, Viability, central part of Ardabil
  • Rahman Zandei *, Fatemeh Shahriar, Yaqub Zanganeh, Mehdi Zanganeh Pages 117-141

    Today, with the expansion of cities and the increase in the city's population, we always see the distribution of the population in different areas of the city. From services and as a result injustice in social welfare. Therefore, the present research was conducted using descriptive-analytical method and with the aim of analyzing social justice and population distribution in the distribution of urban public services, using GIS software in the city of Torbat Heydarieh. The statistical population of this research consists of 13 districts in the city of Torbat Heydarieh, which are zoned in the Arc GIS environment. Also, this research calculated population distribution and dispersion by using Gini model and Shannon entropy model, and finally by using ArcMap environment to draw maps of distribution pattern and spatial dispersion of the closest neighborhood distance of uses and public services and ranking of areas in 13 districts of this city. Paid. The results show that areas (2-7-8-4) are very favorable areas, areas (1-5-10) are favorable, areas (11-12-3) are relatively favorable, areas (5-6) are Deprived and district (13) are ranked as the most deprived district of urban public services in this city. Therefore, in different areas of Torbat Heydarieh city, the distribution of public services is not fair and proportional to the distribution and number of the population; So that some areas have desirable public services and some others, especially the outskirts of the city, lack services or are distributed in an unfavorable manner, which requires basic planning and budgeting.

    Keywords: social justice, Spatial Justice, Population distribution, distribution of urban services, Torbat Heydarieh
  • Behnam Bagheri *, Mohammadtaqi Masoumi, Hosein Nazmfar Pages 142-165

    Regional planning is a collaborative effort for policymaking, organizing, exploitation and optimal use of regional resources and potentials, in accordance with needs and priorities, to raise the living standards of regional people with the help of regional institutions and structures. This study aimed to identify driving factors in regional development of Ardabil province. The study was done in three stages. The first stage was obtaining information from high-level documents and obtaining the opinions of 30 experts by using Delphi survey technique. The main driving factors of development were investigated in 9 areas and 50 factors were identified. In the second stage, using the cross-impact matrix, the identified factors were scored and completed by 30 experts, senior experts and specialists who were well-informed about the province's development issues. In the third stage, by using MICMAC software, the most key effective factors in the regional development of this province were identified. The results showed that among the 50 main variables, 14 variables, which had the highest score, were the key variables driving regional development in Ardabil province. Drawing the attention of planners and executive agents of the province to main roads, changes in the management style of the province, the transit network, and reforming the planning of the province can enhance the prosperity of people in Ardabil province.

    Keywords: 'key development factors', 'regional development, 'Ardabil province', 'foresight', 'MICMAC'
  • Azam Ebrahimi, Saeed Maleki * Pages 166-177

    The increasing trend of population has caused cities to face significant physical development in recent years. In many cities, unplanned physical development has been associated with environmental degradation and environmental hazards. One of the areas that has faced with a lot of physical development in recent years is the city of Hendijan in Khuzestan province. In this research, Landsat satellite images, 30 meters high digital model and different information layers are used as the most important research data. The tools used in the research include ArcGIS (to prepare the desired maps), ENVI (to process satellite images and prepare land use maps) and IDRISI (to implement the LCM model). Also, the most important model used in the research was the LCM model, which was used to evaluate the spatial trend of land use changes. The results of this research have shown that the size of the residential areas of Hendijan city has increased by about 1.6 square kilometers during a period of 30 years. The results of the evaluation of land use changes in the region have shown that during the period of 30 years, 1.15 square kilometers of barren lands, 0.4 square kilometers of agricultural lands and 0.05 square kilometers of gardens have been converted into settlements. Also, the results of the evaluation of the spatial trend of changes have shown that the highest development rate of the residential areas was related to the northern areas of the ​​Hendijan.

    Keywords: Physical development, Rsidential areas, LCM, Hendijan city
  • Mofid Shatri *, Ali Izadi, Mahdi Izadi Pages 178-204

    During the past years, Iran is facing a severe water shortage crisis due to long droughts and mismanagement of its water resources. Changing the cultivation pattern in order to increase irrigation efficiency, not only saves valuable water, but also increases the income of agricultural activities. Based on this, considering the excessive lack of water resources in some parts of Iran, it seems absolutely necessary to investigate the effects of changing the cultivation pattern at the level of villages active in this field. Therefore, the aim of this research is to analyze the consequences of changing the pattern of saffron and pistachio cultivation and its impact on the development of rural areas in the villages of Rashtkhwara. This research has been done by descriptive-analytical method. In this regard, the change of cultivation pattern in 377 households living in these villages of the city was investigated. For this purpose, a wide range of indicators were determined along with documentary studies and initial field visits. Then, data collection has been done based on selected indicators and using village and household questionnaires. Statistical and spatial analysis and Expert choice, SPSS, Fazy-Topsis software were also used for data analysis. The findings of the research show that the annual income from pistachio production in 43.9% of the studied households is more than the income of other products. The results of this study show that the indicators of increasing the variety of job opportunities with a coefficient of 0.086 and creating employment opportunities with a coefficient of 0.078 have the highest degree of importance and the method of using poisons with a coefficient of 0.015 and the time and amount of irrigation with a coefficient of 0.010. 0, have the lowest degree of importance. Also, from the analysis of the studied data, it can be concluded that the change of the cultivation pattern has had a significant effect on the improvement of the socio-economic status of the residents of the studied villages.

    Keywords: social-economic consequences, development of rural areas, Rashtkhwar city, saffron, pistachio cultivation pattern
  • Soran Manouchehri, Hamid Barghi *, Yousef Ghanbari Pages 205-238

    The comprehensive and forward-looking nature of land use plans on the one hand and the continuous changes in the developmental environment due to the impact of trends, events and key factors that are referred to as drivers made the importance of identifying, controlling and planning on them in order to organize the rare space for development and the realization of the goals and missions of land planning essential. In the meantime, without the effective role of rural areas, the realization of the strategic document of the provinces' land use planning as the highest development document faces many challenges. Based on this, the current research, with emphasis on the first and important phase of prospective studies with the aim of identifying the most important driving forces affecting the empowerment of rural areas in order to play an effective role in realizing the goals, mission and vision of the strategic document of land use planning of Kurdistan province has been completed. In the current applied research with a descriptive-analytical method and with an exploratory approach using the Delphi technique, the main factors were identified and then by using the MicMac software, the relationships and the way of their influence and effectiveness, the effective drivers were determined. Finally, 60 variables with a management, economic, social, physical, natural and spatial nature in local, regional, national and transnational spatial scales were identified in the field of communication with the Kurdistan region of Iraq, and according to the way of influence 29 variables that had the greatest role in the performance of other variables were determined as the main propellants. The distribution of the identified variables and drivers ended with a compilation of all the main influencing dimensions, among which, drivers and variables of economic and managerial nature with the most influence in determining the change process and performance of other variables and drivers were determined. The distribution of more than 69 percent of main variables in the 1st or effective area, the 2nd or bimodal area and in the 4th or regulatory area, shows the complex and intertwined relationships and the sensitivity of control and planning on the drivers in order to achieve the goals and missions of the documents of the province is based on the role of its rural areas.

    Keywords: Drivers, Land Use planning, Kurdistan Province
  • Maryam Daneshvar Pages 239-271

    Urban development plans are one of the planning tools in the urban planning system of Iran. However, in a few studies, the use of the proposed land use of the master plan in the cities of Iran has been investigated, regardless of the type of land use and based on the spatial location of the proposals. In this article, the implementation of the land use plan proposed by the first and second comprehensive plans of Mashhad has been studied. In order to achieve this goal, the present study has used the descriptive-analytical research method and the spatial compliance-based evaluation method. Data collection tools in this article are documentary and library data and data analysis tools based on quantitative and qualitative methods of spatial analysis in ArcGIS software. The research findings show that in general, the rate of land use realization of the proposed comprehensive plans of Mashhad in the periphery of the city and new developments is significantly less than the central areas of the city. Also in terms of area, the proposed land use of about half of the city area has been achieved in both master plans. In the first master plan 47% in the total of fully realized and relatively realized areas and in the second master plan 48% Percentage achieved. It is suggested that similar research be conducted in other cities of the country.

    Keywords: evaluation, Conformance based, Mashhad city, Master plan