فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 90 (تابستان 1402)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 90 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید اسدی*، حسین ولی وند زمانی صفحات 1-24
    برای شناخت اندیشه نظامی هر واحد سیاسی، ماهیت مبانی دینی و ایدیولوژیک اندیشه نظامی آنها لازم و ضروری است و در این راه آگاهی از اندیشه نظامی ادیان الهی اهمیت زیادی دارد. از آنجایی که بیش از نیمی از مردم جهان پیرو دو دین اسلام و مسیحیت می باشند، شناخت اندیشه نظامی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا هدف پژوهش، مقایسه تطبیقی هدف جنگ و دفاع در اندیشه نظامی اسلام و مسیحیت و احصاء نقاط اشتراک و افتراق آن ها می باشد و برهمین اساس سوال پژوهش نیز نقاط اشتراک و افتراق هدف جنگ و دفاع در اندیشه نظامی اسلام و مسیحیت کدامند؟ تعیین گردید. پژوهش حاضر که از نوع کاربردی- توسعه ای می باشد، با روش مقایسه تطبیقی و با بهره گیری از رویکرد تحلیلی- توصیفی، به روش کیفی و به کمک نرم افزار مکس کیودا انجام شده است. یافته های پژوهش مبین این است که عمده ترین وجوه اشتراک در خصوص هدف جنگ و دفاع در اندیشه نظامی اسلام و مسیحیت در مفاهیمی همچون: مقابله به مثل، مبارزه و نابودی کفر، گسترش دین، دستیابی به صلح و عدالت گستری خلاصه می شود. افتراق اندیشه نظامی اسلام و مسیحیت در هدف جنگ و دفاع نیز به این شرح است که، دین مسیحیت اجبار به اطاعت از مسیحت و طرفداری از دین مسیح علیه ملت های غیرمسیحی را از دلایل توجیه جنگ می داند در حالی که در اسلام صرفا جهاد دفاعی برای حفظ دین مشروع است و گسترش اسلام با جنگ فقط در خصوص کفار مجاز است نه سایر ادیان الهی. درمجموع می توان چنین بیان نمود که اندیشه نظامی اسلام و مسیحیت در خصوص هدف جنگ و دفاع، اختلاف چندانی ندارند و آنچه در ظاهر دیده می شود اختلاف در دیدگاه پیروان آنهاست.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، اندیشه نظامی، هدف جنگ، اسلام، مسیحیت
  • خلیل کولیوند*، علی ستاری خواه صفحات 25-56
    قلمروگستری ناتو به شرق اروپا در سال 2022، منجر به حمله روسیه به اوکراین گردید که آثار مخربی را برای ملت های دو کشور و دولت های آن ها در پی داشت و به نوعی کل اروپا و بخش های اعظمی از جهان را تحت الشعاع قرار داد. این پژوهش با هدف ترسیم سناریوهای محتمل فراروی جنگ روسیه و اوکراین در افق 1407 انجام شده است. نوع تحقیق کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی اکتشافی است که به روش سناریونویسی با رویکرد کمی صورت پذیرفته است. روش جامعه آماری به صورت هدفمند و نمونه گیری به صورت تمام شمار، شامل 17 نفر از اساتید دانشگاه های نیروهای مسلح و فرماندهان نظامی با حداقل 5 سال سابقه خدمت در مشاغل راهبردی است. شیوه گردآوری اطلاعات با انجام مطالعات کتابخانه ای علمی و تخصصی، بهره گیری از روش های ذهن انگیزی و مصاحبه با خبرگان به شکل نشست های خبرگی بود. برای ترسیم سناریوها، از روش تجزیه و تحلیل سناریوپردازی، مبتنی بر هفت گام سناریونویسی با رویکرد کمی بهره گرفته شد. با کسب نظر خبرگان و تحلیل های کمی انجام شده، چهار سناریو ممکن، باورپذیر و محتمل با عناوین «جنگ طولانی (جنگ جهانی سوم)» (باورپذیر فاجعه آمیز) با اثرگذاری قوی، «راه حل دیپلماتیک» (باورپذیر خوش بینانه) با اثرگذاری متوسط، «جنگ اروپایی» (محتمل بدبینانه) با اثرگذاری قوی، و «سرنگونی پوتین و تجزیه روسیه» (محتمل بدبینانه) با اثرگذاری خیلی قوی، ترسیم شد.
    کلیدواژگان: جنگ روسیه و اوکراین، سناریوپردازی، عوامل کلیدی، نیروهای پیشران، عدم قطعیت
  • منصور کرباسی*، علی علوی صفحات 57-84
    نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با داشتن بیشترین نیروی انسانی و گستردگی حوزه جغرافیایی و تنوع ماموریتهای واگذاری  یکی از سازمانهایی است که بیش از پیش ضرورت نیاز به استقرار مدیریت دانش را برای بهبود فرایندهای تصمیم گیری در سامانه فرماندهی و کنترل،انتقال تجربیات و دانش ضمنی کارکنان قبل از رها شدن و ذخیره سازی این تجارب در پایگاه دانش سازمان و همچنین کسب و تولید دانش های جدید برای انجام ماموریتها و استفاده از ابزارهای مدیریت دانش برای افزایش بهره وری را درک نموده است.یکی از دغدغه های سازمانهای مسلح در پیاده سازی مدیریت دانش، چندوجهی بودن این موضوع و توزیع آن در حوزه های مختلف مانند فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و نرم افزار است. اگر سازمانی بتواند در این حوزه ها به  راه حل های مناسبی از مدیریت دانش دست پیدا نماید، می تواند امید به پیاده سازی متوازن و موفق آن داشته باشد. تحقق این مهم با پیروی از یک رویکرد سیستمی در پیاده سازی مدیریت دانش در سطح سازمان امکان پذیر خواهد بود لذا این تحقیق  با هدف ، طراحی نظام مدیریت دانش در سازمانهای نظامی ج ا.ا صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی توسعه ای با رویکرد آمیخته و روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از نرم افزار spss و در بخش کیفی از تحلیل محتوا برای اسناد و مصاحبه ها استفاده شده است. مهم ترین اجزاء نظام مدیریت دانش برای بهره برداری در یک سازمان نظامی بشرح زیر با میانگین بالاتر از عدد 3  بشرح زیر از طرف نمونه جامعه آماری و خبرگان مورد تایید قرار گرفت: 1- مدیریت و رهبری 2- فناوری اطلاعات و ارتباطات 3-مدیریت منابع انسانی 4-ساختار سازمانی 5-فرهنگ سازمانی 6- استقرار و پیاده سازی7-آموزش 8- ارکان جهت ساز 9-حوزه های دانشی 10- چرخه مدیریت دانش سازمان
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نظام مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حمیدرضا بیات، سید حسین اسدی* صفحات 85-122
    مقدمه

    پرنده های بدون سرنشین، چه مسلح و چه غیرمسلح، بدلیل مزیت های راهبردی آنها (توجیه اقتصادی، رادارگریزی، بدون سرنشین بودن، ریسک کمتر در عملیات های خطرناک) و همچنین تنوع کاربری آن نقش مهمی در بهره گیری از فناور ی های پیشرفته نظامی بازی می کنند. به همین دلیل صنعت ساخت و بهره گیری از هواپیماهای بدون سرنشین که از پیشرفته ترین صنایع است و در لبه تکنولوژی روز دنیا قرار دارد، در بین کشورهای پیشرو و صاحب علم و فناوری جایگاه بسیار ویژه ای یافته است.

    روش کار

    روش اجرای پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع روش کیفی و از نظر هدف اکتشافی است و از مدل تدوین الگو و گونه شناسی در آن استفاده شده است تا به ارایه مدلی کاربردی و جامع برای افزایش توان پهپادی دست یابد. در این پژوهش، داده های کیفی بدست آمده از مطالعه نظریات، کتب و مقالات مربوط به افزایش قدرت هوایی و توان پهپادی، کدگذاری وطبقه بندی شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    سیستم پهپادی کشور در حال حاضر نیازمند استفاده از مدلی مناسب بر پایه تحقیقات و پژوهش های دقیق می باشند تا ضمن افزایش توان و قدرت خود، راه های استفاده از تجهیزات را بهینه و کارآمد نمایند. این مدل علاوه براینکه می تواند هزینه های خرید یا تولید تجهیزات را هدفمند نماید، روش های بکارگیری پهپادها را نیز بهینه نموده تا حداکثر بهره وری از منابع موجود بدست آید. در این پژوهش  مشخص گردید، برای افزایش توان پهپادی، بایستی به ابعاد پنجگانه شامل: عوامل قانونی، عوامل ساختاری و سازمانی، عوامل انسانی، عوامل پشتیبانی و عوامل عملیاتی به طور ویژه توجه گردد.

    کلیدواژگان: پهپاد، توان پهپادی، نیروهای مسلح، قدرت هوایی
  • ناصر عسگری*، محسن خوشناموند صفحات 123-152

    برخورداری سازمان های دفاعی از سرمایه های انسانی شایسته متناسب با ماهیت ماموریت و فرهنگ حاکم بر آنها توانمندی و آمادگی رزمی آنها را ارتقا خواهد داد. با توجه جایگاه فرهنگ ملی و حماسی ایرانی این مقاله شایستگی های حماسی نظامیان را بر مبنای آموزه های تربیتی شاهنامه فردوسی شناسایی و طبقه بندی کرده است. این پژوهش کاربردی با رویکرد کیفی و راهبرد تحلیل مضمون انجام شده است. منابع اطلاعاتی پژوهش شامل آموزه های تربیتی شاهنامه فردوسی در ارتباط با نظامیان است که با روش بررسی اسناد و مدارک و به صورت هدفمند انتخاب و با کمک ابزار شبکه مضامین تحلیل و گزارش شده اند. تلفیق و مقوله بندی شایستگی های حماسی شناسایی شده نشان داد این شایستگی ها در هفت مقوله اصلی قابل طبقه بندی هستند: شایستگی های اعتقادی، شایستگی های ارزشی، شایستگی های نگرشی، شایستگی های شخصیتی، شایستگی های شناختی و روانشناختی و شایستگی های رفتاری و جسمانی. بر این اساس، اسطوره های حماسه ساز معرفی شده در شاهنامه الگوهایی از سلحشوری اخلاق مدار بوده اند. ترویج آموزه های تربیتی مرتبط با آنان در میان نظامیان می تواند به پرورش شایستگی های افسری مبتنی بر فرهنگ ایرانی مساعدت کند. نتایج این پژوهش می توانند به عنوان منبعی غنی از آموزه های فرهنگ ملی ایران در تدوین الگوی جامع شایستگی های افسری مورد استفاده قرار گیرد  و در برنامه های تربیت افسری نیز به مثابه راهنمای پرورش روحیه حماسی افسران در مسیر تلاش برای تامین امنیت پایدار میهن و اجرای بهینه وظایف و ماموریت های محوله بهره برداری شود.

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی افسری، تربیت حماسی، افسران، شاهنامه فردوسی
  • حسن کولیوند، حجت وحدتی*، محمد حکاک، محسن عارف نژاد صفحات 153-183

    تحقق هر چه بیشتر پژوهش محوری در دانشگاه های افسری آجا، نیازمند بازطراحی الگوی تربیت و آموزش موجود و کاربست راهبرد هایی است که کلیه منابع انسانی (استاد، دانشجو و مدیران/ فرماندهان) درگیر در فرایند تربیت و آموزش می بایست آنها را فراگرفته و حین آموزش و یا کار، اجرا کنند از این رو هدف اصلی این پژوهش نیز طراحی الگوی تربیت و آموزش دانشگاه های افسری آجا با تکیه بر استراتژی سرمایه انسانی پژوهش محور می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، ترکیبی است که با روش تحلیل مضمون انجام شده است. در بخش کیفی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمیق با خبرگان، متغیرهای الگو، احصاء و سپس در بخش کمی و جهت اعتبار سنجی الگو از رویکرد دلفی فازی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه اساتید دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) (اعم از اساتید عضو هیات علمی، نظام مدرسین و مدعو) است که با روش نمونه گیری هدفمند، با تعداد 15 نفر از آنها تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه صورت گرفت. برای تعیین روایی از روش مثلث سازی منابع داده ها و  برای تعیین پایایی از توافق میان دو ارزیاب استفاده شد. به استناد تجمیع آراء نظرات خبرگان دانشگاهی و پس از پیاده سازی مفاهیم حاصل از مطالعات کتابخانه ای و متن مصاحبه ها و حذف کدهای مشابه و تکراری، در مرحله اول، 30 مضمون پایه شناسایی که پس از حذف مجدد کدها، تعداد مضامین پایه به 22 مضمون تقلیل یافت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مضمون فراگیر این پژوهش دارای 22 مضمون پایه است که در قالب 6 مضمون سازمان دهنده اصلی شامل منابع انسانی، پشتیبانی، اداری و اجرایی، فرهنگی و ارزشی، اسناد بالادستی و نیاز سازمانی پژوهش محور بنیان نهاده می شود.

    کلیدواژگان: تربیت و آموزش، پژوهش محوری، سرمایه انسانی، دانشگاه های افسری
|
  • Majid Asadi *, Hossein Valivand Zamani Pages 1-24
    The nature of the religious and ideological foundations of each political unit is necessary and essential to understand the military thought of them; in this way, knowledge of the military thought of divine religions is very important. Since more than half of the world's people follow the two religions of Islam and Christianity, their military thought is particularly important. Therefore, this study aims to compare the purpose of war and defense in the military thought of Islam and Christianity and define the common points and their differences. The question of the research is “what are the commonality and difference points of the Islam and Christianity in purpose of war and defense in the military thought? This applied-developmental study was conducted with comparative method and using the analytical-descriptive approach. The data were run via MAXQDA software. Findings reveal that the main points of commonality are: confrontation, fight and destruction of disbelief, expansion of religion, achievement of peace and spreading justice. The main points of difference imply that Christianity considers the compulsion to obey and support the religion against non-Christian nations as a reason to justify war, while in Islam defensive jihad is to preserve the religion, and the spread of Islam by war is not allowed to other divine religions. It is concluded that the military thought of Islam and Christianity do not have much difference regarding the purpose of war and defense, and what can be seen on the surface is the difference in the views of their followers
    Keywords: comparative study, military thought, purpose of war, Islam, Christianity
  • Khalil Koulivand *, Ali Sattarikhah Pages 25-56
    NATO's territorial expansion to Eastern Europe led to Russia's attack on Ukraine in 2022, which resulted in destructive effects on the nations of the two countries and their governments, and somehow overshadowed the whole of Europe and large parts of the world. This study aims to draw the possible scenarios for the Russia -Ukraine war in the horizon of 2028. In this applied- exploratory research, scenario writing method was used with a quantitative approach. 17 people with at least 5 years of experience in strategic jobs were selected from among professors of armed forces universities and military commanders through purposeful sampling method as statistical population. Data collected by conducting scientific and specialized library studies, using brainstorming methods and interviewing experts in the form of expert meetings. To draw the scenarios, the scenario analysis method, based on the seven steps of scenario writing with a quantitative approach, was used. By obtaining experts' opinion and quantitative analysis, four possible and believable scenarios were drawn: "long war (World War III)" (catastrophic believable) with strong effect; "diplomatic solution" (optimistic believable) with medium effect; " European war" (probably pessimistic) with strong effect, and "Putin's overthrow and disintegration of Russia" (probably pessimistic) with a very strong effect.
    Keywords: Russia-Ukraine war, Scenario Development, key factors, driving forces, Uncertainty
  • Mansour Karbasi *, Ali Alave Pages 57-84
    The Armed Forces of the I.R. of Iran, with the largest number of manpower and the wide geographical scope and variety of assigned missions, is one of the organizations that more than ever needs to establish knowledge management system to improve the decision-making processes in the command and control system, to transfer the experiences and tacit knowledge of the employees before leaving, to store the experiences in the knowledge base of the organization, to acquire and produce the new knowledge to perform missions and the use of knowledge management tools to increase productivity. The multifaceted nature of the knowledge management and its distribution in different areas such as organizational culture, organizational structure and software are one of the concerns of armed organizations in the implementation of this issue. If any organizations can find appropriate knowledge management solutions in these areas, it is possible to be balanced and successful. The realization of this importance will be possible by following a systemic approach in the implementation of knowledge management at the organization level, so this study aims to design a knowledge management system in the military organizations of the I.R. of Iran. In this applied-developmental study, the approach is mixed and the research method is descriptive- analytical. Data were analyzed via SPSS software in the quantitative part and content analysis was used for documents and interviews in the qualitative part. The most important components of the knowledge management system to use in a military organization were approved by the statistical population and experts as follow: 1- Management and leadership 2- ICT 3- Human resource management 4-Organizational structure 5-Organizational culture 6-Establishment and implementation 7-Training 8- Oriented pillars 9-Knowledge fields 10- Organization knowledge management cycle
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge management system, Organizational Culture, Information, communication technology
  • Hamid Bayat, Seyed Hossein Asadi * Pages 85-122

    Unmanned Aerial Vehicles (UAV), both armed and unarmed, play an important role in use of advanced military technologies due to their strategic advantages (economic justification, radar avoidance, being unmanned, less risk in dangerous operations) and also its variety of uses. For this reason, the manufacturing industry and using unmanned aircraft, which is one of the most advanced industries and is at the edge of the world's technology, has found a very special place among the leading countries with science and technology. In this qualitative-exploratory research, the model of pattern development and typology has been used to provide a practical and comprehensive model for increasing the power of UAVs. In this research, the qualitative data obtained from the study of theories, books and articles related to the increase of air power and UAV power, were coded and classified. Currently, the country's UAV system requires the suitable model based on detailed research in order to optimize the equipment while increasing its power. This model optimizes the methods of using UAVs in order to obtain maximum efficiency from available resources; In addition, it is being able to target the costs of purchasing or producing equipment. It was determined that to increase the power of UAVs, special attention should be paid to the five dimensions: legal factors, structural and organizational factors, human factors, support factors and operational factors.

    Keywords: UAV, UAV power, Armed Forces, Air power
  • Nasser Asgari *, Mohsen Khoshnamvand Pages 123-152

    The competent human capital of defense organizations considering their mission and culture will improve the capability and combat readiness of them. Considering the status of Iranian national and epic culture, this article has identified and classified the epic competencies of officers based on the educational teachings of Ferdowsi's Shahnameh. This applied research was conducted with a qualitative approach and thematic analysis strategy. The information sources of the research include the educational teachings of Ferdowsi's Shahnameh in relation to the military men, which were selected purposefully and analyzed and reported with content network tool. The compilation and categorization of identified epic competencies showed that these can be classified into seven main categories: belief; value; attitudinal; personality; cognitive and psychological; and behavioral and physical competencies. Findings reveal that the epic myths introduced in the Shahnameh have been models of moral chivalry. It is concluded that promoting educational teachings of Shahnameh among military personnel can help to develop officer competencies based on Iranian culture. The results can be used as a rich source of the teachings of Iran's national culture in developing a comprehensive model of officer competencies. Also, they can be used as a guide for developing the epic spirit of officers to ensure the stable security of the homeland and the optimal implementation of duties and assigned missions.

    Keywords: Competency, Officer Competency, Epic Training, Officers, Ferdowsi's Shahnameh
  • Hasan Koolivand, Hojat Vahdati *, Mohamad Hakak, Mohsen Arefnezhad Pages 153-183

    Realizing as much research-oriented approach as possible in AJA officer universities requires redesigning the existing education and training model and applying strategies that all human resources (teachers, students and managers/commanders) involved in the education and training process and implemented during training or work. This study aims to design the model of education and training of AJA officer universities, relying on research-oriented human capital strategy. In purpose, this research is applied, and in method, it is mixed that has been done with thematic analysis method. In the qualitative part, using library studies and in-depth interviews with experts, variables of model were determined; and in the quantitative part, the fuzzy Delphi approach was used to validate the model. Statistical population includes all professors of Khatam-al-Anbiya Air Defense University (faculty members, lecturers and visiting professors). Through purposeful sampling method, 15 in-depth interviews were conducted until theoretical saturation was reached. To determine validity, the method of triangulation of data sources was used, and to determine reliability, the agreement between two evaluators was used. Based on the summation of opinions of academic experts and after implementing the concepts obtained from library studies and the text of interviews and removing similar and repetitive codes, 22 basic themes based on 6 main organizing themes (including human resources; support, administrative and executive; cultural and value; high level documents and research-oriented organizational needs) were identified

    Keywords: Education, training, research-oriented, human capital, Officer Universities