فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین محمودیان، نصیبه اسمعیلی* صفحات 1-24
    بیش از 70 درصد از جمعیت ایران در سنین کار و فعالیت بوده و این کشور در حال حاضر در پنجره جمعیتی قرار دارد. با توجه به قرار گرفتن کشور ایران در دوره پنجره جمعیتی، افزایش میزان مشارکت نیروی کار می تواند بستری مناسب برای رشد و توسعه اقتصادی فراهم سازد. پیش بینی میزان مشارکت نیروی کار به واسطه تاثیر آن بر رشد اقتصادی در کشور می تواند نگرش عمیق تر و جامع تری نسبت به مقوله عرضه نیروی کار به منظور سیاست گذاری و برنامه ریزی فراهم نماید. یقینا دانش از بازخورد یک تصمیم در آینده و ارایه برنامه ای جامع و هدفمند رشد و توسعه اقتصادی مطلوب را به همراه خواهد داشت. مقاله حاضر، با تکیه بر شبیه سازی مبتنی بر شبکه های عصبی به دنبال پیش بینی میزان مشارکت در نیروی کار زنان، مردان و کل جمعیت مربوط به سالهای 1397 تا سال 1407 در یک بازه 10 ساله متوالی می باشد. شبیه سازیها در نرم افزار متلب و بر پایه داده های سازمان بین المللی کار انجام شده است. این داده ها مربوط به 27 سال متوالی از سال 1369 تا 1396 می باشد. نتایج روند نزولی در میزان مشارکت نیروی کار مردان، زنان و کل جمعیت تا سال 1407 را نشان می دهند. بر مبنای نتایج شبیه سازی میزان مشارکت نیروی کار مردان، زنان و جمعیت کل 15 تا 64 ساله از سال 1397 تا سال 1407 به ترتیب از حدود 5/74 به 5/73 درصد، از 16/0 به 14/0 درصد و از 5/46 به 5/44 درصد تغییر خواهند نمود. نتایج مقاله حاضر زنگ هشداری است برای برنامه ریزان و سیاست گذارن در سطح کلان جهت توجه ویژه به برنامه ریزی های هدفمند در حوزه اشتغال و سرمایه گذاری تا بتوانند بهترین بهره برداری را از فرصت قرار گرفتن در پنجره جمعیتی برای کشور تامین نمایند.
    کلیدواژگان: پنجره جمعیتی، میزان مشارکت در نیروی کار، شبکه عصبی. پیش بینی. شبیه سازی
  • کمال کوهی* صفحات 25-46

    در محیط دانشگاهی،که نخبگان جامعه را دربر می گیرد،احساس امنیت اجتماعی یکی از بنیادی ترین اصل های توسعه و رفاه اجتماعی تلقی می شود؛ زیراکه در صورت عدم احساس امنیت در محیط دانشگاه سرمایه های انسانی کشور قادر نخواهند بود به رسالت اصلی خود عمل نمایند.بنابراین در همین راستا، مقاله حاضر کوشش می کند میزان احساس امنیت اجتماعی دانشجویان را برآورد کرده و تاثیر سرمایه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و دینداری را بر آن مطالعه نماید. تحقیق به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز بود که بالغ بر 13000 نفر بودند. از این تعداد، 384 نفر بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای متناسب تصادفی (چند مرحله ای) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. تحلیل پایایی و روایی متغیرهای پرسشنامه نیز نشان دهنده روایی و پایایی بالا است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان احساس امنیت اجتماعی در بین دانشجویان در سطح متوسط به بالا است.همچنین یافته های تحقیق نشان داد که میزان احساس امنیت اجتماعی بر حسب جنس و قومیت دانشجویان یکسان بوده، و تفاوت مشاهده شده معنی دار نبوده است. در مجموع، نتایج بدست آمده از مدل معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای سرمایه اجتماعی، دینداری و سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی توانسته اند 12 درصد از تغییرات متغیر احساس امنیت اجتماعی را در بین دانشجویان مورد تبیین قرار دهد. طبق نتایج تحقیق می توان گفت که احساس امنیت دانشجویان دانشگاه به میزان دینداری، سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آنها بستگی دارد.با افزایش میزان دینداری دانشجویان، بهبود سرمایه اجتماعی، بالا رفتن سرمایه اقتصادی و ارتقای سرمایه فرهنگی دانشجویان دانشگاه تبریز زمینه را برای تقویت احساس امنیت اجتماعی دانشجویان را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، نهاد دانشگاه، سرمایه اجتماعی، دینداری، سرمایه فرهنگی
  • بیژن زارع، اعظم نیازی*، فرهاد بیانی صفحات 47-79
    هدف
    افزایش روزافزون جمعیت و تغییر الگوی مصرف، سبب افزایش مصرف گردیده و افزایش مصرف نیز به دنبال خود مسایل مختلفی چون تولید پسماندها را در شهرهای بزرگ از جمله تهران به همراه آورده است. مسیله مواد زاید و پسماندهای شهری به قدری دامنه پیدا کرده اند که قلمرو آنها دیگر به مسایل فنی ختم نمی شوند و عمیقا صبغه اجتماعی و فرهنگی دارند. بنابراین مطالعه فرهنگ مدیریت پسماند در بین شهروندان شهر تهران به عنوان مسیله اصلی تحقیق مد نظر قرار گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر کیفی بوده و داده ها با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختمند با نخبگان سازمان مدیریت پسماند و بخش پسماند و بازیافت مناطق 22 گانه شهرداری شهر تهران در بازه زمانی فروردین و اردیبهشت 1400 گردآوری و به منظور تحلیل داده ها از تحلیل تماتیک استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر 7 مقوله اصلی از جمله خلاءسیاست گذارانه، فقر دانش تجربی/تیوریک، خلاءآموزش های مهارتی/شناختی، ضعف عملیاتی سازی و اجرا، تفکر مصرفی به طبیعت، بی ارزش انگاری اجتماعی و ایتلاف های رانتی همسود و مقولات فرعی را در بر می گیرند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد که مقولات و مضامین استخراج شده بر دو دسته از فقدان ها تاکید دارند که مانع فرهنگ سازی در این حوزه شده است:دسته اول به مولفه های مرتبط با شهروندان بر می گردد و دسته دوم مقولاتی هستند که از بیرون باعث عدم نهادینه سازی فرهنگ مدیریت پسماند شده اند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد که مقولات و مضامین استخراج شده بر دو دسته از فقدان ها تاکید دارند که مانع فرهنگ سازی در این حوزه شده است:دسته اول به مولفه های مرتبط با شهروندان بر می گردد و دسته دوم مقولاتی هستند که از بیرون باعث عدم نهادینه سازی فرهنگ مدیریت پسماند شده اند.
    کلیدواژگان: فرهنگ مدیریت پسماند، تحلیل تماتیک، خلاء سیاست گذارانه، تهران
  • فرامرز تقی لو*، فاطمه حیدری صفحات 81-109
    بازنمایی زن در گفتمانهای مختلف اسلامی در ایران معاصر و بویژه در دوره جمهوری اسلامی به صورتهای مختلفی متجلی می شود و به تغییر و تحول وضعیت عینی زنان و دختران در جامعه ایران منجر می شود. پژوهش حاضر ضمن مطالعه نحوه بازنمایی زن درگفتمان های اسلامی معاصر بویژه دوره جمهوری اسلامی، به تحلیل این مساله می پردازد که چگونه گفتمانهای اسلام سنتی و اسلام سیاسی در حوزه زنان در رقابت با گفتمانهای مدرن، نواندیشی دینی و اصلاح طلبی قرار می گیرند و مطابق با آن چگونه بازنمایی زن بر مبنای کنترل هرچه بیشتر بر بدن زنانه با تاکید بر ازدواج زودهنگام، نقش مادری و فرزندی آوری در رقابت با بازنمایی زن بر مبنای آزادی نسبی و کنترل هر چه کمتر بر تن زنانه، برابری جنسیتی، مشارکت اجتماعی و افزایش سن ازدواج، قرار گرفته است. سوال این است که گفتمانهای اسلامی در بازنمایی مفهوم زن و رویارویی با مساله ازدواج زودهنگام یا کودک همسری چگونه صورتبندی شده اند؟ زمینه ها و دلایل تحول گفتمانی و علل و عوامل دخیل درآن چه بوده است؟ فرضیه پژوهش این است که گفتمان غالب در ادوار مختلف از تحول برخوردار شده و منحنی این تحول گرایش این گفتمان را به دخالت هر چه بیشتر درتثبیت نطام معنایی خود در تعریف سنتی از زنان و برنامه ریزی برای افزایش ازدواج و فرزندآوری درحداقل سن و در تقابل با گفتمانهای مدرن و نو اندیشی دینی کشانده است. نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موف، روش برگزیده ما در بررسی یکی از مسایل اصلی زنان در ایران معاصر، یعنی کودک همسری بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، اسلام، زن، کودک همسری، جمهوری اسلامی
  • نجف شیخ سرایی*، حسینعلی یارخی صفحات 111-129
    موضوع اصلی اقتصاد سیاسی بحث در مورد نوع رابطه میان سپهر عمومی و خصوصی است. سپهر عمومی حوزه سیاست در نظر گرفته می شود که نهاد اصلی حاکم بر آن دولت- ملت است. سپهر خصوصی هم حوزه اقتصاد دانسته می شود که نهاد اصلی حاکم بر آن بدوا بازار ملی و در مراحل بعدی بازار منطقه ای، بین المللی و جهانی است. بر این اساس، امکان ورود به بحث اقتصاد سیاسی ایران زمانی وجود دارد که ابتدا دو نهاد دولت ملی و بازار شکل گرفته باشد تا بتوان در مورد نوع رابطه آن ها سخن گفت. در این راستا پژوهش حاضر به دنبال بررسی این مساله اساسی است که نهادهای بازار و دولت ملی چگونه و در چه زمانی در ایران شکل گرفتند؟ در رابطه با تکوین بازار دو نظر وجود دارد. یک نظر معتقد است که بازار به صورت طبیعی از گذشته وجود داشت. و نظر دوم معتقد است که بازار در قرن نوزدهم به عنوان یک نهاد تاسیس شد. این مقاله بر اساس نظر دوم، بر این فرضیه استوار است که نهاد بازار در ایران نه امری طبیعی و دارای ریشه داخلی بلکه در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی، تحت تاثیر عامل خارجی تاسیس گردید. در رابطه با تکوین دولت نیز دو نظر وجود دارد. یک نظر معتقد است که دولت مدرن در واکنش به صنعتی شدن شکل گرفت. و نظر دوم معقتد است که دولت مدرن در واکنش به جنگ های بین المللی ساخته شد. این مقاله بر اساس نظر دوم، بر این فرض استوار است که این عامل خارجی جنگ های بین المللی بود که دولت در ایران را ساخت.
    کلیدواژگان: اقتصاد، سیاست، دولت- ملت، بازار، ایران
  • نقش سرمایه اجتماعی در شکل گیری فضای دو گانه دیجیتالی- فیزیکی خدمات فروشگاهی در بازار
    بهرام نیک بخش* صفحات 131-154

    پژوهش حاضر به نقش سرمایه اجتماعی در شکل گیری فضای دوگانه خدمات فروشگاهی(فیزیکی- دیجیتال) با استفاده از منابع پژوهشی مرتبط پرداخته است، با این هدف که مصرف کنندگان در تعاملات خود با سایر مشتریان و فروشندگان چگونه سرمایه اجتماعی را خلق و ایجاد می کنند.بنیان های نظری پژوهش حاضر برگرفته از نوع خدمات فروشگاهی و نظریه سرمایه اجتماعی است. این پژوهش برگرفته از این مفهوم است که تعاملات اجتماعی در میان مشتریان و کارکنان فروشگاهی، تجربیات مشتریان را در زمینه نحوه خدمات برای خرید های بعدی شکل می دهد. پژوهش حاضر جزء اولین پژوهش هایی است که به نتایج سرمایه اجتماعی در محیط خدمات فروشگاهی بصورت دیجیتال- فیزیکی می پردازد. در این راستا، برای ارزش گذاری به تعاملات، از نظریه سرمایه اجتماعی استفاده شد، که نشان می دهد روابط اجتماعی و شبکه های اجتماعی دارای ارزش های نمادینی هستند که قابل تبدیل به ارزش های اقتصادی هستنددر این بررسی، از داده های کسب شده از بحث های گروهی متمرکز (کانونی)، توسط مشارکت کنندگان در شهرستان اهواز استفاده شد. همچنین نشان داده شد که چگونه مشتریان به هردو محیط خدمت فروشگاهی علاقه و گرایش دارند تا نوع تعاملات اجتماعی خود را شکل دهند. یافته های پژوهش نشان داد که، محیط خدمات فروشگاهی، دسترسی به منابع اجتماعی را تسهیل می کند. همچنین، مشخص شد که، روابط بین فردی در محیط خدمات فروشگاهی، اعتماد و اطمینان را ارتقاء می دهد، چرا که روابط مشتریان، ناشی از نوع تعلق بخشی در محیط خدمات فروشگاهی است. بنابراین فروشگاه های دیجیتالی و فیزیکی در هر دو کانال باعث تسهیل روابط بین فردی، ایجاد شبکه مبادلات اجتماعی و اطمینان بخشی به عنوان مولفه های«سرمایه اجتماعی» می شوند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تجربه مشتری، فروشگاه دیجیتال، فروشگاه فیزیکی و مشتری
  • نقش راهبردی سرمایه فرهنگی بر تقویت کارآفرینی
    مجتبی میرزایی*، سولماز آوریده، هما شه پوری صفحات 154-176

    در جوامع امروز تداوم روند توسعه و پیشرفت جوامع، وابسته به ظرفیت های کارآفرینی موجود در نیروهای انسانی هر کشوری است. لذا توجه به عوامل موثر و تاثیر گذار بر گسترش و تقویت فرآیند کارآفرینی از اهمیت بسزایی برخوردار است..

    هدف

    ازینرو تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه های فرهنگی در توسعه ظرفیت های کارآفرینی انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر، به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه با حجم نمونه 405 نفر در بین دانشجویان دانشگاه تبریز در تمامی مقاطع در سال تحصیلی 99-98 انجام گرفته و از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه فرهنگی با توسعه ظرفیت های کارآفرینی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یعنی با افزایش هر یک از متغیرهای سرمایه فرهنگی می توان به افزایش میزان کارآفرینی دانشجویان کمک نمود. همچنین، نتایج بیان گر وجود ارتباط مثبت و معنی دار بین ابعاد سرمایه فرهنگی با ابعاد کارآفرینی بود. نتایج میانگین نمره دانشجویان را برای پتانسیل کارآفرینی، متوسط به بالا و برای متغیرهای سرمایه فرهنگی متوسط ارزیابی نمود. عملگرایی بیشترین میانگین را برای پتانسیل کارآفرینی و تمایلات فرهنگی و اجتماعی بیشترین میانگین را در بین ابعاد سرمایه فرهنگی به خود اختصاص داده است. همچنین نتایج مربوط به رگرسیون چند متغیره تحقیق نشان داد که میزان کارآفرینی افراد بیشتر از همه از متغیر تعاملات فرهنگی و اجتماعی متاثر است. 

    کلیدواژگان: کارآفرینی، سرمایه فرهنگی، تعاملات فرهنگی و اجتماعی
  • شناسایی موانع و عوامل بازدارنده مشارکت زنان در اقتصاد و توسعه
    زهرا میرحسینی*، زهرا عباس پور صفحات 177-203
    امروزه موضوع مشارکت اقتصادی زنان در توسعه اهمیت بسیاری یافته است، با این حال آمارها نشان می دهد، نرخ مشارکت زنان در ایران بسیار اندک بوده و رتبه ایران در بعد مشارکت اقتصادی از میان 146 کشور جهان، رتبه 144 است. از این رو در این پژوهش، تلاش شده تا با استفاده از روش دلفی کیفی و انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته، علل عدم مشارکت زنان در رشد و توسعه اقتصادی کشور مورد مطالعه قرار گیرد. بدین منظور با 11 نفر از کارشناسان، صاحب نظران، کنشگران و مسیولین ساختارهای متولی حوزه زنان مصاحبه صورت پذیرفت. نتایج این تحقیق نشان داد علل امتناع و عدم مشارکت زنان در رشد اقتصادی در قالب سه مقوله اصلی قابل دسته بندی است؛ مقوله اصلی اول، «بازدارنده های فردی و خانوادگی»، که خود شامل دو مقوله فرعی «فقدان خود باوری در زنان» و «موانع خانوادگی و نهادینه شدن تقسیم کار جنسیتی» است مقوله اصلی دوم «موانع فرهنگی اجتماعی» که شامل مقولات فرعی «سیطره نگاه های عرفی و مردسالار» و «عدم پذیرش نان آوری زن» است و در نهایت مقوله «موانع ساختاری و خلاء قانونی» به عنوان آخرین مقوله اصلی در عوامل امتناع و عدم مشارکت زنان در رشد اقتصادی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت که شامل سه مقوله فرعی؛ «فقدان نگاه جامع و سیستمی به مشارکت اقتصادی زنان»، «مردانه بودن ساحت تصمیم گیران و سیاست گذارن» و«عدم مسیله مندی مشارکت اقتصادی زنان در سیاست گذاری » می باشد. در مجموع یافته های این پژوهش نشان می دهد، علی رغم اهمیت مشارکت زنان در رشد اقتصادی، در این زمینه زنان با چالش ها و مسایل متعددی مواجهند که موجب فراهم شدن زمینه امتناع و عدم مشارکت آنان در عرصه های اجتماعی و اقتصادی شده است که این امر نیازمند سیاست گذاری و توجه مسیولین به این مسیله است.
    کلیدواژگان: زنان، رشد اقتصادی، مشارکت اقتصادی، عوامل اجتماعی
  • تبیین جامعه شناختی آرمان گرایی توسعه ای در بین جوانان شهر یاسوج
    رامین تقوی*، علی یار احمدی صفحات 205-224

     آرمان گرایی توسعه ای، چارچوبی قوی برای مفهوم سازی اثرات روانی اجتماعی نظریه توسعه در زندگی روزمره ارایه می دهد. آرمان گرایی توسعه ای دلالت بر این دارد که چندین جنبه از توسعه مدرن از تفکر غربی سرچشمه می گیرد. مقاله حاضر با هدف بررسی و تبیین جامعه شناختی آرمان گرایی توسعه ای در بین جوانان انجام شده است. داده های تحقیق از طریق پیمایش و با استفاده از پرسشنامه در بین 608 از جوانان شهر یاسوج که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند، گردآوری شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین متغیرهای طبقه اقتصادی، مادی گرایی، استفاده از فضای مجازی و اینترنت، دینداری، فردگرایی، نگرش های جنسیتی، نگرش به ازدواج با آرمان گرایی توسعه ای رابطه معناداری وجود دارد و متغیر سن، رابطه معناداری با آرمان گرایی توسعه ای نداشت. بر اساس مدل نهایی تحقیق، هفت متغیر که بیشترین ارتباط را با آرمان گرایی توسعه ای داشتند انتخاب شدند. این متغیرها به ترتیب اهمیت (بر اساس ضرایب رگرسیونی) دینداری (به صورت منفی)، نگرش های جنسیتی، استفاده از فضای مجازی، فردگرایی، مردبودن و نگرش به ازدواج هستند که متغیر آرمان گرایی توسعه ای را تبیین کردند. الگوی آرمان گرایی توسعه ای نشان داد که طی تغییرات اجتماعی، ارزش ها و هنجارهای اجتماعی نیز تغییر می کنند. و برای جلوگیری از بروز هرگونه مساله ای، تصمیم گیری در خصوص هر گونه سیاست گذاری و برنامه ریزی در جامعه، لازم است با توجه به این تغییرات صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: آرمان گرایی توسعه ای، تغییر ارزشی، مدرنیزاسیون، جوانان
  • واکاوی ابعاد توسعه سیاسی در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران
    امیر مسعود امیرمظاهری، محمود علمی، اکبر مومنی راد، حسین احمدزاده گلی* صفحات 225-250
    مقدمه

    افزایش توسعه سیاسی در جامعه در گرو پیچیدگی، استقلال، انعطاف پذیری و یگانگی خواهد بود؛ در غیر اینصورت سیستم با بی ثباتی، هرج و مرج، اقتدارگرایی و زوال سیاسی مواجه خواهد شد. این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کیفی ابعاد توسعه سیاسی در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

    روش شناسی:

     روش شناسی این تحقیق، تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی است. جامعه آماری، برنامه های پنجگانه توسعه ج.ا.ا است. نمونه مورد بررسی برنامه ششم توسعه(24 ماده و 128 تبصره، بندها و اجزای قانون برنامه)، حجم نمونه از طریق اشباع نظری مشخص شده و روش نمونه گیری در پژوهش حاضر از نوع هدفمند هست، واحد تحلیل در پژوهش حاضر جمله (یا همان مواد و تبصره های متن برنامه ششم توسعه ج.ا.ا).

    یافته ها

    در برنامه ششم توسعه از میان ده مولفه توسعه سیاسی، مویلفه های نهادمندی و پیچیدگی ساختار اجتماعی، مسیولیت پذیری و پاسخگویی دولت، قانون مداری، عقلانیت و خردورزی، توسعه اقتصادی و تقویت بورژوازی ملی، ظرفیت دولت، آزادی سیاسی، مشارکت سیاسی، رقابت سیاسی و امنیت روانی و سیاسی مورد توجه بوده و به سه مولفه آزادی سیاسی، مشارکت سیاسی و رقابت سیاسی پرداخته نشده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به شرایط سیاسی کشور ایران و عدم پرداختن به مولفه های مشارکت، رقابت و آزادی سیاسی، ضرورت پرداختن به مولفه های فوق و مولفه های دیگری که در این مقاله به آنها پرداخته نشده، بیشتر احساس می شود. با توجه به شرایط سیاسی کشور ایران و عدم پرداختن به مولفه های مشارکت، رقابت و آزادی سیاسی، ضرورت پرداختن به مولفه های فوق و مولفه های دیگری که در این مقاله به آنها پرداخته نشده، بیشتر احساس می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ششم توسعه ج.ا.ا، توسعه سیاسی، تحلیل محتوا. روش قیاسی، ایران
  • بررسی مدیرت بدن و عوامل ظاهری اثرگذار بر هویت اجتماعی زنان (مورد مطالعه: زنان 25 تا 45 سال ساکن شهر سنندج)
    حسین دهقان*، پرستو ملکی، طلیعه خادمیان صفحات 251-275

    هویت اجتماعی دانش و تعلق فرد به گروه اجتماعی خاص است که فرد بر حسب تعلق و وابستگی به معرفی خود می پردازد و هویت در روابط جاری یا تصورات انسان ها از خود و دیگران شکل می گیرد و هویت اجتماعی متاثر از عوامل ظاهری و تصویر بدنی است. این پژوهش درصدد بررسی وضعیت مدیریت بدن و عوامل ظاهری اثرگذار بر هویت اجتماعی زنان شهر سنندج است. چارچوب نظری این تحقیق مبتنی بر نظریات آنتونی گیدنز، اروینگ گافمن و هنری تاجفل است و روش تحقیق پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که بر روی 450 نفر از زنان 25 تا 45 سال ساکن شهر سنندج که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند، صورت گرفته است و پس از حذف داده های پرت به 441 نمونه دست یافتیم. بر اساس نتایح پیرسون، بین هویت اجتماعی و مدیریت بدن (503/0=r) و عوامل ظاهری؛ پذیرش اجتماعی (510/0=r)، تمایزطلب ی (250/0=r) و منزلت اجتماعی (189/0=r) رابطه معناداری وجود داردبه عبارتی مدیریت ظاهری و توجه بدن عامل هویتی برای پذیرش و تمایزطلبی و بهبود و نمایش منزلت اجتماعی در بین زنان است.و طبق نتایج آزمون رگرسیون؛ پذیرش اجتماعی بیشترین تاثیر را بر شکل دهی هویت اجتماعی زنان دارد. در واقع مدیریت ظاهری و تنظیم، طراحی و خودآرایی، ساخته و پرداخته هویت اجتماعی زنان است وآنها دایما در حال ساخت بدن هستند تا ظاهری متمایز و مثبت در تعامل با دیگران ایجاد کنند که باید از فرصت مدیریت بدن برای طراحی مدل و هویت ایران و انسجام اجتماعی و توانمندسازی زنان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، مدیریت بدن، منزلت و تمایز اجتماعی، پذیرش اجتماعی، جامعه توسعه یافته
  • مصرف آب و تعیین گرهای اجتماعی آن مورد مطالعه: شهروندان ارومیه
    حسین هنرور*، توکل آقایاری هیر، اشرف عباس پور صفحات 277-294

    توسعه پایدار در زمینه محیط زیست به خصوص در رابطه با مصرف پایدارآب، یکی از چالشهای بزرگی است که کشورهای سراسر جهان با آن مواجه هستند (Feizizadeh et al, 2021). آب منبع مهمی برای بقا و حفظ ثبات اکوسیستم، زندگی انسانها، توسعه کشاورزی و توسعه صنعتی است .(Pluchinotta et al, 2021) آب مهم ترین منبع طبیعی برای رسیدن به توسعه ی پایدار و افزایش کیفیت زندگی انسان ها است (Fan et al.,2013). آب در دنیای امروزی به عنوان حیاتی ترین منبع جهانی برای پیشرفت و ترقی در زمینه ی اقتصادی و اجتماعی شناخته می شودو در دنیای امروزی ارتباط تنگاتنگی با تاب آوری اجتماعی یک جامعه دارد (Zaman et al, 2021). بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در سال 2020، حدود یک نفر از چهار نفر به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارد و نصف این افراد به امکانات بهداشتی دسترسی ندارندWHO, 2021 . مسایل مربوط به کمبود آب در سطح جهان باعث شده است کشورهای جهان بیش از پیش به موضوع توسعه پایدار توجه کنندو در سپتامبر 2015، 193 کشور عضو سازمان مللبه طور رسمی 17 هدف توسعه پایدار را در اجلاس توسعه پایدار سازمان ملل متحد با هدف حل کامل این مشکل به تصویب رساندند (Wang et al, 2021). کمبود منابع طبیعی، بخصوص منابع آبی در گزارش های مختلف (مانند گزارش بانک جهانی برای منطقه خاورمیانه در سال 2014، گزارش سالانه شبکه ردپای جهانی در زمینه ردپای اکولوژیک برای مناطق مختلف جهان در سال 2016) همراه با آثار زیان بار آن بر تمامی ابعاد زندگی انسان ها بصورت مدام در حال انتشار است.  

    کلیدواژگان: مصرف آب، مادیگرایی، مصرف گرایی، فردگرایی
|
  • Hossein Mahmoudian, Nasibeh Esmaeili * Pages 1-24
    More than 70% of Iran's population are in working age and the country is currently placed in the demographic window period. Due to the fact that Iran is in the demographic window period, the high rate of labor force participation will be a platform for economic growth and development of the country. Due to the effect of the rate on economic growth, its prediction can provide a deeper and more comprehensive view of the supply of labor for future policy making and planning. Surely, the knowledge of the feedbacks of a decision will lead to the presentation of a more comprehensive and purposeful plan with the desired economic growth and development outputs. In this paper, relying on neural network-based simulations, we seek to predict the rate of labor force participation of women, men and the total population for the period 2018-2028. The simulations are carried out in MATLAB software using the data from International Labor Organization. These data are related to 27 consecutive years from 1990 to 2017. The results show a declining trend in the participation rate men, women and the total population until 2028. Based on the results, the rate of participation of men, women and the total population aged 15 to 64 years during 2018 to 2028 will change from 74.5 to 73.5, 0.16 to 0.14 and from 46.5 to 44.5 respectively. The results of this article are a wake-up call for planners and policy makers, at the macro level, to pay special attention to targeted planning in the field of employment and investment, programs that can make the best use of the opportunity of the demographic window of the country.
    Keywords: Demographic window, Labor force participation rate, Neural network, Prediction .Simulation
  • Kamal Koohi * Pages 25-46

    In a university setting that includes the elite of society, sense of social security is considered one of the most fundamental principles of development. because, if they do not sense of security on university setting, the human capital of the country would be unable to fulfill its primary mission. So, in this context, this paper attempts to estimate the sense amount of social security and impact of social capital, economic capital, cultural capital and Religious investigated on sense of social security. the research was conducted through a survey. The statistical population of this study is undergraduate students of Tabriz University that number is a 13,000 people. Of these, 384 were selected randomly based on stratified sampling(Multi-stage). Of these, 384 were selected randomly based on stratified sampling. The data collection tool was a questionnaire. reliability and validity of the questionnaire variables are indicating high and acceptable reliability and validity. findings show that rate of social security sense has a above to moderate levels. also,the findings showed that the amount of social security in terms of gender and ethnicity of students are the same and the difference was not significant. overall, the results from the structural equation model show that variables of social capital, religious and economic capital explained to 12 percent of the variable variance of sense of social security among students.

    Keywords: Sense of security, University Institution, Social Capital, Religiosity, Cultural Capital
  • Bijan Zare, Azam Niazy *, Farhad Bayani Pages 47-79
    Objective
    Increasing population and changing consumption patterns have led to increased consumption it has led to various issues such as waste production in large cities, including Tehran. The issue of municipal wastes and wastes has become so widespread that their territory no longer ends with technical issues and has a deep social and cultural nature. Therefore, the study of waste management culture among the citizens of Tehran has been considered as the main issue of the research.
    Method
    The present study is qualitative and the data were collected using semi-structured in-depth interview technique with the elites of the Waste Management Organization and the Waste and Recycling Department of the 22 districts of Tehran Municipality in the period of April and May 1400 and to analyze the data from Thematic analysis was used.
    Findings
    The findings of the present study are 7 main categories including policy-making vacuum, lack of empirical / theoretical knowledge, skill / cognitive training vacuum, poor operationalization and implementation, consumer thinking towards nature, social devaluation and Rental coalitions include cohesive and sub-categories.
    Results
    The results show that the extracted categories and themes emphasize two categories of deficiencies that have hindered culturalization in this area: the first category refers to the components related to citizens and the second category There are categories that have led to the lack of institutionalization of waste management culture from the outside.
    Keywords: Waste Management Culture, thematic analysis, Policy Vacuum, Tehran
  • Faramarz Taghilou *, Fatemeh Heidari Pages 81-109
    The representation of women in various Islamic discourses in contemporary Iran is manifested in different ways and leads to a change in the objective situation of women and girls. While studying the representation of women in Islamic discourses, the present research analyzes how traditional and political Islamic discourses constituted in contradiction with modern, religious modernist and reformist discourses. How the representation of women based on more control over the female body with an emphasis on early marriage, the role of motherhood and childbearing emerges in competition with the representation of women based on relative freedom and less control over the female body, gender equality, social participation and increasing the age of marriage. The question is, how are the Islamic discourses in representing the concept of women and confronting the problem of early marriage or child marriage formulated? What were the contexts and reasons for the discourse transformation and the causes and factors involved in it? The hypothesis is that the dominant discourse in contrast with modern discourses and new religious thinking, has been transformed in different periods and the curve of this transformation shows the tendency of this discourse to interfere as much as possible in establishing its semantic structure in the traditional definition of women and planning to increase marriage and childbearing at a minimum age. The discourse analysis theory of Lacla and Moff has been our chosen method in investigating one of the main problems of women in contemporary Iran, that is, child marriage.
    Keywords: : Discourse, Islam, woman, child marriage, Islamic Republic
  • Najaf Sheikhsaraei *, Hosseinali Yarokhi Pages 111-129
    The main topic of political economy is discussion about the type of relationship between the public and private spheres. The public spheres refers to the field of politic that it’s main institute is the nation-state. The private spheres refers to the field of economic that it’s main institute is initially the national market And in the next stages, is the regional, international and global market. Based on this, the possibility of entering the discussion of Iran's political economy, there is, when first, two institutions of the national government and the market have been formed, So that we can talk about the type of their relationship. In this regard, this current research seeks to examine this fundamental issue that how and when were the institutions of the market and the national government formed in Iran? And it is based on this hypothesis that the institution of the market in Iran is not a natural thing and has not internal roots, rather, it was established in the second half of the 19th century under the influence of foreign factors. Also, in relation to the state, it is based on this hypothesis that the external factor of international wars was the cause of built the state in Iran.
    Keywords: state, Market, Iran, politic, economy
  • The role of social capital in the formation of digital-physical dual space of store services in the market
    Bahram NIKBAKHSH * Pages 131-154

    The current research has addressed the role of social capital in the formation of the dual space of store services (physical-digital) using related research sources, with the aim of how consumers create social capital in their interactions with other customers and sellers. The theory of the present research is derived from the type of store services and social capital theory. This research is based on the concept that social interactions among customers and store employees shape customers' experiences in the field of service for subsequent purchases. The present study is one of the first studies that deals with the results of social capital in the digital-physical store service environment. In this regard, the theory of social capital was used to value interactions, which shows that social relationships and social networks have symbolic values that can be converted into economic values. In this study, from the data obtained from focus group discussions , was used by participants in Ahvaz city. It was also shown how customers are interested in both store service environments and tend to shape their social interactions. The research findings showed that the store service environment facilitates access to social resources. Also, it was found that interpersonal relationships in the store service environment promote trust, because customer relationships are caused by the type of belonging in the store service environment. Therefore, digital and physical stores facilitate interpersonal relationships, create a network of social exchanges and provide reassurance as components of "social capital".

    Keywords: Social Capital, customer experience, digital store, physical store, customer
  • The Strategic Role of Cultural Capital on Enhancing Entrepreneurship
    Mojtaba Mirzaie *, Solmaz Avarideh, Homa Shah Poury Pages 154-176

    In today's societies, the continuation of the development and advancement of societies depends on the capacities of entrepreneurship in the human resources of each country. Therefore, paying attention to effective and influential factors on the expansion and strengthening of the entrepreneurial process is very important.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of cultural capital in developing entrepreneurial capacities.

    Method

    The present study was conducted using a questionnaire with a sample size of 405 students among Tabriz University students at all levels in the academic year of 1994-94. A random stratified sampling method was used for analyzing the data SPSS software is also used.

    Results

    The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between cultural capital and entrepreneurship capacity development. That is, by increasing each of the variables of cultural capital, it is possible to increase the level of students' entrepreneurship. Also, the results indicate a positive and significant relationship between the dimensions of cultural capital and the dimensions of entrepreneurship. The average score of the students' score for the entrepreneurial potential, average to high, and for the average cultural capital variables. The pragmatism has the highest average for the potential of entrepreneurship and the cultural and social tendencies of the most average among the dimensions of cultural capital. Also, the results of multivariate regression showed that the level of entrepreneurship most affected by the variable of cultural and social interactions.

    Keywords: Entrepreneurship, Cultural Capital, cultural, social interactions
  • Identifying barriers and factors deterrent women's participation in the economy and development
    Zahra Mirhosseini *, Zahra Abaspoor Pages 177-203
    Through a qualitative method and semi-structured, in-depth interviews, this research seeks to understand why women refuse to partake in economic growth in the country. Thus, eleven experts, pundits, activists, and officials from organizations devoted to the field of women were interviewed. The results revealed that reasons behind the refusal of women to participate in economic growth fall into three main categories: “individual and familial deterrents,” which comprises two sub-categories: “lack of self-confidence in women” and “familial obstacles and instilling gender division of labor.” The second main category is “sociocultural obstacles,” which comprises “the dominance of traditional and patriarchal views” and “rejection of women as breadwinners.” “Structural obstacles and non-liquet” is the last main category of reasons behind the refusal of women to participate in economic growth to be studied in this research, which comprises three sub-categories: “lack of a holistic and systemic look at the economic participation of women,” “the masculine domain of decision-makers and policy-makers,” and “lack of problematization of the participation of women in policy-making.” Due to the qualitative nature of the research, the researchers have no generalized claims.
    Keywords: Women, economic growth, economic participation social factors
  • Sociological explanation of developmental idealism among the youth of Yasouj city
    Ramin Taghavi *, Aliyar Ahmadi Pages 205-224

     Developmental idealism provides a strong framework for conceptualizing the psychosocial effects of developmental theory in everyday life. Developmental idealism implies that several aspects of modern development originate from Western thought. This article has been carried out with the aim of investigating and sociologically explaining developmental idealism among young people. The research data was collected through a survey and using a questionnaire among 608 youths of Yasouj city who were selected by multi-stage cluster sampling method. The findings of the research show that there is a significant relationship between the variables of economic class, materialism, use of virtual space and the Internet, religiosity, individualism, gender attitudes, attitudes towards marriage and developmental idealism, and the age variable has a significant relationship with developmental idealism. didn't have Based on the final model of the research, seven variables that were most related to developmental idealism were selected. These variables are, in order of importance (based on regression coefficients), religiosity (negatively), gender attitudes, use of virtual space, individualism, masculinity and attitude to marriage, which explained the developmental idealism variable. The model of developmental idealism showed that during social changes, social values and norms also change. And in order to prevent any problems from occurring, it is necessary to make decisions regarding any policies and planning in the society with regard to these changes. 

    Keywords: developmental idealism, value change, Modernization, youth
  • Issue: Qualitative content analysis of the sixth development program of the Islamic Republic of Iran with emphasis on the field of political development
    Amirmasoud Amirmazaheri, Mahmoud Elmi, Akbar Momeni Rad, Hosein Ahmadzadeh Gholi * Pages 225-250

    Increasing political development in the political system depends on complexity, independence, flexibility and unity; Otherwise, the system will face instability, chaos, authoritarianism and political decline. The methodology of this research is qualitative content analysis method of comparative type. The unit of analysis in the present study is the sentence. The statistical population is the five development programs of the Islamic Republic of Iran. The sample under review is the sixth development plan. The sample size has been determined through theoretical saturation and the sampling method in the current research is purposeful. Among the ten components of political development, three components of political freedom, political participation and political cooperation have not been addressed. Considering the political conditions of Iran and not addressing the components of participation, competition and political freedom, the necessity of addressing the above components and other components that are not addressed in this article is felt more. Among the ten components of political development, three components of political freedom, political participation and political cooperation have not been addressed.

    Keywords: The sixth development program of the Islamic Republic of Iran, political development, content analysis. Deductive method, Iran
  • Investigating body management and external factors affecting women's social identity (case study: women aged 18 to 45 living in Sanandaj)
    Hossein Dehghan *, Parastoo Maleki, Talieh Khademian Pages 251-275

    Social identity is the knowledge and belonging of a person to a specific social group that a person introduces himself in terms of belonging and dependence, and identity is formed in current relationships or people's perceptions of themselves and others, and social identity is affected by external factors and body image. . This research aims to investigate the state of body management and external factors affecting the social identity of women in Sanandaj city. The theoretical framework of this research is based on the theories of Anthony Giddens, Erving Goffman and Henry Tajfel, and the survey research method and the research tool is a researcher-made questionnaire, which is based on 450women aged 25 to 45 living in Sanandaj city, who are selected through multi-stage cluster sampling. have been selected, and after removing outlier data, we obtained 441 samples. According to Pearson's results, between social identity and body management (r=0.503) and appearance factors; There is a significant relationship between social acceptance (r=0.510), discrimination (r=0.250) and social status (r=0.189).In other words, appearance management and attention to the body is an identity factor for acceptance and differentiation and improvement and display of social status among women.and according to the regression test results; Social acceptance has the greatest impact on shaping women's social identity. In fact, appearance management and regulation, design and self-grooming are the construction and treatment of women's social identity, and they are constantly building their bodies to create a distinct and positive appearance in interaction with others, which they should use the opportunity of body management to design Iran's model and identity and cohesion. Social and empowerment of women benefited.

    Keywords: social identity, body management, social dignity, distinction, social acceptance, developed society
  • ‌ Water Consumption and Its Social Determinants (Case Study: citizens of Urmia)
    hossein honarvar, tavakkol aghayary hir, ashraf abbaspour Pages 277-294

    Water is one of the essential elements in the environment and the cornerstone of sustainable development. Looking at the tremendous growth of the world's population and the change in lifestyle and consumption patterns, the need for water has increased rapidly all over the world, especially in Iran. Since Iran is the country with a semi-arid climate, most of its cities direly need water, among which Urmia, as one of the big cities of Iran, needs more attention because of the drying up of Lake Urmia. The present study was conducted to investigate the amount of water consumption (ecological footprint) and its social determinants. The research statistical population consisted of the citizens of Urmia and its statistical sample is 516 citizens of Urmia who were investigated by using the survey method and via a cluster sampling technique. The obtained results show that the variables of materialism, consumerism, materialism and socio-economic base had a positive and significant effect on the amount of water consumption among the citizens of Urmia city. Also, the responsible and sustainable consumption variable has a decreasing effect on the amount of water consumptio

    Keywords: water consumption, materialism, consumerism, individualism