فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده سلطانی، مهکامه عاشورپور، محمدرضا زارع، شمایل مددی، سمیه یوسایی* صفحات 110-117

    هدف :

    کوتاه شدن تلومر به عنوان یک مارکر بیولوژیک فرایند پیری شناخته شده است. به نظر می رسد تلومرهای طویل تر با رژیم های غذایی سالم، شامل دریافت بالای آنتی اکسیدان، دریافت کمتر گوشت های فراینده شده، دریافت بالای میوه و سبزی و لبنیات کم چرب در ارتباط هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر انواع مختلف الگوهای سالم خوراک بر طول تلومر و فعالیت آنزیم تلومراز انجام شد.

    روش ها:

     این یک مطالعه مروری نظام مند است. مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، ایمبیس، اسکوپوس، موسسه اطلاعات علمی و وب آو ساینس جست وجو شدند. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از دستورالعمل های کتابخانه کاکرین توسط دو محقق به طور جداگانه انجام شد.

    یافته ها :

    درکل، 5 مقاله واجد شرایط ورود به مطالعه حاضر شناخته شدند. تمامی مطالعات واجد شرایط دارای طراحی مقطعی بودند. تنها یک مطالعه ارتباط معکوسی بین مصرف مغزها و دانه ها و طول تلومر گزارش کرد. در مطالعه حاضر باتوجه به ناهمگن بودن مطالعات واجد شرایط، امکان انجام متاآنالیز فراهم نشد.

    نتیجه گیری:

     در تعداد اندکی از مطالعات، ارتباط گروه های غذایی و طول تلومر معنا دار گزارش شد. قابلیت تعمیم این نتایج باتوجه به ناهمگن بودن جمعیت و نوع الگوی خوراک مورد بحث است. باتوجه به اینکه تنها در دو مطالعه ارتباط معنا دار بین تبعیت از الگوی های خوراک سالم و طول تلومر گزارش شد، انجام مطالعات بیشتر مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: پیری، رژیم غذایی، تلومر
  • علی سیستار، هومن مینونژاد*، محمدحسن علیزاده، محمد سیداحمدی صفحات 118-129
    هدف 

    جوجیتسو همانند دیگر رشته های ورزشی رزمی، به دلیل شدت بالا، رقابتی بودن و همچنین تمرینات آموزشی سخت، خالی از مصدومیت و آسیب دیدگی نیست. این تحقیق با هدف بررسی شیوع، مکانیسم، نوع آسیب، زمان و شدت آسیب دیدگی در ورزشکاران جوجیتسوکار کشور ایران صورت گرفت.

    روش ها

    تحقیق حاضر توصیفی و از نوع گذشته نگر است. جامعه آماری شامل مردهای جوجیتسوکار نخبه کشور در سال 1399 بود. 168 ورزشکار مرد بالای 18 سال به صورت داوطلبانه به عنوان نمونه انتخاب شدند. از آزمون خی دو جهت بررسی تفاوت در سطوح متغیرهای چندسطحی و آزمون نسبت برای بررسی تفاوت در سطح متغیرهای اسمی دوسطحی استفاده شد. از فرم گزارش آسیب محقق ساخته برای بررسی آسیب هایی که در طول رقابت ها و تمرینات سال گذشته اتفاق افتاده بودند، استفاده شد.

    یافته ها 

    مطابق آزمون خی دو نشان داد بین نوع آسیب ها، مکانیسم آسیب ها، شدت آسیب ها، میزان بروز در ناحیه های آناتومیکی، میزان بروز در چهار ناحیه کلی بدن، شاخص های آسیب در زمان تمرین، شاخص های آسیب در زمان مسابقه و شیوع آسیب ورزشکاران در سه سبک نوازا (جوجیتسوی برزیلی)، فایت (مسابقه) و دفاع شخصی (کاتا) تفاوت معنا داری وجود دارد. صدمات عمدتا خفیف یا متوسط بودند. بیشتر آسیب ها در مفاصل زانو و شانه رخ داده است. شیوع آسیب ها در طول تمرین بیشتر از مسابقات بود و کسانی که در سبک جیو جیتسو برزیلی بودند، آسیب های بیشتری را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اپیدمیولوژی آسیب های ورزشی در ورزشکاران مرد جیوجیتسو ایرانی، نیاز به برنامه ریزی برایی کاهش آسیب ها وجود دارد. مربیان و ورزشکاران باید سعی کنند با ارایه برنامه های پیشگیری از آسیب، نرخ آسیبدیدگی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، هنرهای رزمی، جوجیتسو، همه گیرشناسی
  • مژده فتاحی، محمد رحیمی*، عین الله نادری، شهین اخدر صفحات 130-142

    هدف :

    وضعیت صحیح بدنی حاصل تعادل اسکلتی عضلانی است که با حداقل مقدار تنش یا کشش عضلانی همراه است. به خاطر وجود برخی تفاوت های ساختاری بین بدن زنان و مردان، الگوهای حرکتی آن ها متفاوت و میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در زنان بسیار بیشتر از مردان است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 6 هفته تمرینات تی.آر.ایکس بر عملکرد اندام فوقانی و تحتانی زنان مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی بود.

    روش ها:

     تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش، 30 زن مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی در دامنه سنی 30 تا 40 سال شهرستان مریوان بودند. عملکرد اندام فوقانی به وسیله آزمون Y و دیویس و عملکرد اندام تحتانی با آزمون های جهش جانبی و جهش مربع مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون تحلیل کواریانس در سطح معنا داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها:

     تاثیر تمرینات تی.آر.ایکس بر عملکرد اندام فوقانی و تحتانی در آزمون های دیویس، جهت داخلی، تحتانی خارجی، فوقانی خارجی، جهش مربع و جهش جانبی معنا دار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری:

     انجام تمرینات تی.آر.ایکس می تواند باعث بهبود عملکرد اندام تحتانی و فوقانی زنان مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی شود. احتمالا این سازگاری ناشی از افزایش قدرت و کارایی عضلات ثبات دهنده مرکزی است. از این رو مربیان و فیزیوتراپیست ها می توانند از این روش تمرینی برای بهبود عملکرد اندام تحتانی و فوقانی زنان مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات تی.آر.ایکس، سندرم متقاطع تحتانی، زنان، آزمون دیویس، آزمون Y
  • زهرا کریمی، کریم حمید، خدیجه صفی، مهشید پاسدار یزد، عبدالله محمدیان هفشجانی* صفحات 144-157

    هدف :

    جلب مشارکت مردمی مهم ترین راهکار توسعه در بخش های مختلف جامعه تلقی می شود. در این راستا ارزیابی بهداشت جامعه، فرایندی است که در طی آن با مشارکت فعال اعضای جامعه به تعیین، جمع آوری و انتشار اطلاعات نقاط قوت، منابع و نیازهای جامعه پرداخته می شود و درکی درست از چالش ها و نظام مراقبت سلامت جامعه به دست می آید. این بررسی با هدف شناسایی و اولویت بندی مشکلات شهر چلیچه انجام شد.

    روش ها:

     این طرح براساس مدل کارولینای شمالی طی 8 مرحله در زمستان سال 1400 انجام شد که 7 مرحله اول شامل شناسایی و اولویت بندی مشکلات و مرحله هشتم شامل تدوین برنامه عملیاتی برای حل مشکلات دارای اولویت بود. اطلاعات و شاخص های مورد استفاده در مطالعه با استفاده از پرسش نامه و مصاحبه جمع آوری شد. 

    یافته ها :

    در این مطالعه، درمجموع 42 مشکل مختلف شناسایی شد که در 6 گروه مختلف شامل حیطه بهداشت و سلامت، حیطه آموزشی و فرهنگی، حیطه اقتصاد و اشتغال، حیطه اجتماعی و حقوق شهروندی، حیطه امنیتی و حیطه خدمات شهری طبقه بندی شدند. سپس براساس تکنیک گروه اسمی، آلودگی آب آشامیدنی، مشکلات اقتصادی و بیکاری و آگاهی کم از مسایل بهداشتی به عنوان مشکلات اصلی منطقه اولویت بندی شدند.

    نتیجه گیری:

     مشکلات به دست آمده از این بررسی، طیف وسیع و متنوعی از مسایل در زمینه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را دربر می گیرد و منحصر به مشکلات بهداشتی نیست که جهت حل آن ها فعالیت های بین بخشی، حمایت مدیران و مسیولین و مشارکت فعال جامعه ضروری است.

    کلیدواژگان: ارزیابی جامعه، نیازسنجی، اولویت بندی، چلیچه، شهرستان فارسان
  • الهه توسلی، پوران خلفیان، زهرا محمد یوسفی وردنجانی*، حمیرا مالکی، پریسا رستمی صفحات 158-168

    هدف:

     در حال حاضر بیماری کووید-19 در سراسر جهان گسترش یافته و به نظر می رسد رفتارهای پشگیری کننده از بیماری راهکار مناسبی برای کاهش آن است. یکی از این رفتارها، استفاده از ماسک صورت است. این مطالعه با هدف تعیین پیشگویی کننده های استفاده از ماسک با استفاده از نظریه انگیزش محافظت در شهرکرد انجام شد.

    روش ها:

     در این مطالعه مقطعی 388 نفر از شهروندان شهرکرد در سال 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسش نامه محقق ساخته براساس نظریه انگیزش محافظت بود که به صورت خودگزارش دهی در فضای مجازی تکمیل شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها :

    میانگین نمره استفاده از ماسک در افراد مورد مطالعه برابر با 17/46± 66/62 بود. بین سازه های خودکارآمدی درک شده، کارآمدی پاسخ درک شده و پاداش درک شده با رفتار ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (0/001=p). آزمون آنالیز رگرسیون نشان داد سازه های خودکارآمدی درک شده (0/018=p)، کارایی پاسخ درک شده 0/038= p و پاداش درک شده پیش بینی کننده رفتار استفاده از ماسک 0/041=p هستند و مهم ترین پیش بینی کننده رفتار استفاده از ماسک در مطالعه حاضر خودکارآمدی درک شده بود. متغیرهای مورد بررسی 0/38 درصد از رفتار استفاده از ماسک را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه از نقش پیشگویی کننده نظریه انگیزش محافظت در رفتار محافظت کننده استفاده از ماسک حمایت می کند. بنابراین در مداخلات ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19، تمرکز بر افزایش و بهبود این عوامل به عنوان یک راهبرد اولویتی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نظریه انگیزش محافظت، ماسک، کووید-19، پیشگیری
  • سجاد محمدیاری، نظام نعمتی* صفحات 170-181

    هدف :

    مکانیک پرش فرود ضعیف و کیفیت حرکتی پایین از عوامل خطرزای بروز آسیب در دانشجویان نظامی هستند. این پژوهش با هدف بررسی اثر برنامه تمرینی استاپ ایکس بر مکانیک فرود و کیفیت حرکتی در دانشجویان نظامی مرد انجام شد.

    روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل بود. 40 دانشجوی نظامی مستعد آسیب به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. از آزمون های پرش تاک و غربالگری حرکات عملکردی برای ارزیابی مکانیک پرش فرود و کیفیت حرکتی استفاده شد. سپس گروه های آزمایش و کنترل به ترتیب به مدت 8 هفته از برنامه استاپ ایکس و برنامه گرم کردن رایج در بخش گرم کردن استفاده کردند. از آزمون های من ویتنی یو و ویلکاکسون برای مقایسه تفاوت های بین دو گروه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج نشان داد کاهش معناداری در نمرات آزمون پرش تاک (0/001=P) و افزایش معناداری در نمرات آزمون غربالگری حرکت عملکردی (0/001=P) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون وجود دارد. همچنین نتایج درون گروهی در گروه آزمایش نشان داد کاهش معناداری در نمرات آزمون پرش تاک (0/001=P) و افزایش معناداری در نمرات آزمون غربالگری حرکت عملکردی (0/001=P) وجود دارد، اما این تغییرات در گروه کنترل معنا دار نبود (0/05).

    نتیجه گیری:

     برنامه استاپ ایکس می تواند باعث بهبودی مکانیک پرش فرود و کیفیت حرکتی در دانشجویان نظامی مرد مستعد آسیب شود و به کاهش عوامل خطرزای بروز آسیب در آن ها کمک کند.

    کلیدواژگان: استاپ ایکس، مکانیک پرش فرود، کیفیت حرکتی، دانشجویان نظامی
  • محمد اسدپور، محمود محبوبی راد*، محمد مبینی لطف آباد، مصطفی نصیر زاده، مهدی عبدالکریمی، عرفان شهابی نژاد صفحات 182-192

    هدف:

     دانشجویان به دلیل واقع شدن در دوره جوانی، در یک دوره بحرانی برای مصرف زیاد فست فودها قرار دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیش بینی کننده های مصرف فست فود مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.

    روش ها:

     در این تحقیق توصیفی تحلیلی 350 نفر از دانشجویان به روش تصادفی طبقه ای از 5 دانشکده، مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه به صورت خودگزارشی جمع آوری شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی شامل میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها:

     محدوده سنی افراد مورد مطالعه 18 تا 38 سال و میانگین سنی 2/51±21/06 سال بود. رفتار مصرف فست فود با سازه های قصد رفتاری مثبت مصرف فست فود، هنجارهای ذهنی مثبت و نگرش مثبت نسبت به مصرف فست فود، همبستگی مستقیم و با آگاهی و سازه کنترل رفتاری درک شده مثبت، همبستگی معکوس و معنا دار داشت (0/05>p). سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده درمجموع 7 درصد از واریانس رفتار مصرف فست فود و 12 درصد از قصد رفتاری را پیش بینی کردند و سازه هنجار ذهنی مثبت مهم ترین سازه مدل در پیش بینی رفتار (0/241= β) و قصد رفتاری (0/271= β) بود.

    نتیجه گیری:

     یافته های این مطالعه نشان داد سازه هنجار ذهنی مثبت، مهم ترین سازه مدل در پیش بینی رفتار و قصد رفتاری  در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسجان است. بنابراین پیشنهاد می شود برنامه ریزی برای مداخلات آموزشی درخصوص کاهش هنجارهای ذهنی مثبت دانشجویان نسبت به مصرف فست فودها در جهت کاهش مصرف آن ها انجام شود.

    کلیدواژگان: خوردن، فست فود، دانشجویان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • نرجس اکبریان*، تیمور آقاملایی، الهام بوشهری، عبدالحسین مدنی صفحات 194-205

    هدف:

     نرخ باروری زنان در مرز هشدار قرار دارد. عوامل متعددی در رفتار فرزندآوری زنان تاثیرگذار هستند. کشف این عوامل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه تبیین نگرش زنان 15 تا 49 ساله درخصوص فرزندآوری به منظور کشف نگرش و عوامل موثر در فرزندآوری بود.

    روش ها :

    پژوهش به روش کیفی صورت گرفت و یافته های آن از طریق تحلیل محتوای مرسوم جمع آوری شد. جامعه مورد بررسی شامل 16 نفر از زنان متاهل و ساکن غرب استان هرمزگان بود. شرکت کنندگان به صورت داوطلبانه و با رعایت حداکثر تنوع انتخاب شدند. برای اطمینان از مقبولیت داده ها از نظرسنجی مشارکت کنندگان استفاده شد. قابلیت داده ها با بازنگری ناظران مشخص شد.

    یافته ها :

    از نتایج حاصل از تحلیل محتوا، 2 درون مایه (مفهوم فرزندآوری و موانع فرزندآوری،) 2 زیرتم (درونی و بیرونی)، 7 طبقه اصلی (ذهنیت مثبت، ذهنیت منفی، هویتی، کفایتی، اقتصادی، امنیتی اجتماعی، حمایتی) و 10 زیرطبقه (ذهنیت احساس محور، ذهنیت منفعت محور، زنان، خانواده، فردی، حرفه ای، خانوادگی، سیاستگذاری) استخراج شد. 

    نتیجه گیری:

     کم رنگ شدن مفهوم ارزشی فرزند و نامناسب بودن شرایط جامعه ازنظر تامین امنیت، رفاه و سیاست های حمایتی مهم ترین علل کم فرزندی در زنان شناخته شد که نیاز به ارزیابی دقیق و اتخاذ سیاست ها و راهبردهای تسهیل گر جهت بهبود رفتار فرزندآوری زنان دارد. نتایج مصاحبه ها حاکی از ضرورت الگوسازی زنانی بود که در کنار فعالیت های اجتماعی یک مادر موفق هستند. راهکارهای اتخاذی بر دو محور راهکارهای مبتنی بر شرایط و راهکارهای مبتنی بر هویت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، نگرش، زنان، باروری، مطالعه کیفی
|
  • Sepideh Soltani, Mahkameh Ashoorpour, Mohamadreza Zare, Shamayel Madadi, Somaye Yosaee* Pages 110-117
    Objective 

    Telomere length is a biological marker of the aging process. It seems that longer telomeres are associated with healthy diets, including a low intake of processed meats and a high intake of fruits, vegetables, and low-fat dairy products. The present study aims to investigate the effect of dietary patterns on telomere length. 

    Methods

    This is a systematic review study. Related articles were searched in PubMed, Embase, Scopus, and Web of Science databases. Selection methods for study: The quality assessment of articles was done using the Cochrane library guidelines by two researchers separately.  

    Results

    Five studies were eligible for the review. They all had a cross-sectional design. Only one study reported a negative relationship between the intake of nuts and seeds and telomere length. 

    Conclusion

    Only a few studies have reported the significant relationship of dietary patterns with telomere length. Considering that scant research has been conducted in this field, more studies are recommended.

    Keywords: Aging, Diet, Telomere
  • Ali Sistar, Hooman Minoonejad*, MohammadHossein Alizadeh, Mohammad Seyedahmadi Pages 118-129
    Objective 

    Like other martial arts sports, Jiu-Jitsu is associated with injuries due to its high intensity, competitiveness, and training methods. This study aims to investigate the prevalence, mechanism, type, time, and severity of injuries in Iranian male Jiu-Jitsu athletes.

    Methods

    This is a descriptive and retrospective study. The study population consists of all elite male Jiu-Jitsu athletes in Iran in 2021, of whom 168 athletes over 18 years were selected. A researcher-made injury report form was used to survey the injuries experienced during competitions or training in the past year. The chi-square test was used to examine the differences in the multilevel variables, and the proportion test was used to examine the differences in the two-level nominal variables.

    Results

    The results showed a significant difference among the athletes in terms of the type of injury, mechanism of injury, severity of injury, incidence rate in anatomical areas, incidence rate in four general areas of the body, time of injury during training and competitions, and Jiu-Jitsu style (Brazilian Jiu-Jitsu, Fighting, and Kata). The most common mechanism of injury was the maximum pressure on the joint; the most common type of injury was dislocation/partial dislocation, and the least common type was brain injury; the injuries were mostly mild or moderate; most of the injuries occurred in the knee and shoulder joints; the prevalence of injuries was higher during training than during competitions, and those in Brazilian jiu-jitsu style report more injuries.

    Conclusion

    Given the epidemiology of Injuries in Iranian male Jiu-Jitsu athletes, planning is needed to minimize injuries. Coaches and athletes should try to reduce the rate of injuries, by developing injury prevention programs.

    Keywords: Sports Injury, Martial Arts, Jiu-Jitsu, Epidemiology
  • Mojdeh Fattahi, Mohammad Rahimi*, Aynollah Naderi, Shahin Akhdar Pages 130-142
    Objective 

    Proper posture results from musculoskeletal balance, which is associated with a minimal amount of muscle tension. Due to some structural differences between men and women, their movement patterns are different. The prevalence of musculoskeletal disorders is higher in women than in men.  This study aims to evaluate the effect of 6 weeks of TRX exercises on upper and lower extremity function in women with lower crossed syndrome (LCS).

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design. Participants were 30 women with LCS  aged 30-40 years in Marivan county, Iran. The upper extremity function was evaluated by the Y balance test and Davis test, and the lower extremity function was measured by the side hop test and the square hop test. Data analysis was done in SPSS software, version 21 using analysis of covariance. The significance level was set at 0.05.

    Results 

    TRX exercises had significant effects on the function of upper and lower extremities in Davis test, Y balance test (at medial, superolateral, and inferolateral directions), side hop test, and square hop test (P<0.001).

    Conclusion

    Six weeks of TRX exercises can improve the upper and lower extremity function of middle-aged women with LCS, probably by increasing the strength and efficiency of core muscles. Trainers and physiotherapists can use this training method to improve the function of lower and upper extremities in these women.

    Keywords: TRX, Lower crossed syndrome, Women, Davis test, Y balance test
  • Zahra Karimi, Karim Hamid, Khadije Safi, Mahshid Pasdar Yazd, Abdollah Mohammadian-Hafshejani* Pages 144-157
    Objective 

    Public participation in different projects is one of the most important strategies for development. Community health assessment is a process by which community members gain an understanding of the health concerns and the health care system by identifying, collecting, and disseminating information on the community’s strengths, resources, and needs. This study aims to identify and prioritize the problems of Cholicheh county in Farsan city, Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran.

    Methods

    This study was conducted in 8 stages based on the North Carolina Community Health Assessment Model in the winter of 2021; the first seven stages include identifying and prioritizing the problems, and the eighth stage includes developing an action plan to solve priority problems. After establishing the assessment team, primary and secondary data were collected.

    Results 

    A total of 42 problems were identified, which were classified into six different groups, including health, education and culture, economics and employment, social and civil rights, security, and urban services. Using the nominal group technique, the priority problems were drinking water pollution, economic problems and unemployment, and low knowledge of health issues

    Conclusion

    The problems in Cholicheh county are related to cultural, social, and economic areas, in addition to the health area. To solve these problems, cross-sectoral collaboration, support from managers and officials, and public participation are needed.

    Keywords: Community assessment, Needs Assessment, Prioritization, Cholicheh, Iran (Farsan)
  • Elahe Tavassoli, Pooran Khalafian, Zahra Mohammad Yousefi Vardanjani*, Homeira Maleki, Parisa Rostami Pages 158-168
    Objective

    Preventive behaviors are needed to reduce the transmission of the coronavirus disease 2019 (COVID-19). One of these behaviors is the use of masks. This study aims to find the predictors of mask-wearing behavior of people in Shahrekord, Iran, based on the protection motivation theory (PMT).

    Methods

    In this cross-sectional study, participants were 388 citizens of Shahrekord city in 2021. The data collection tool was a researcher-made self-report tool surveying mask-wearing behaviors, designed based on the PMT model and completed online. Data were analyzed in SPSS software, version 20 using the Pearson correlation test and linear regression analysis.

    Results 

    The mean score of mask-wearing behavior was 66.62±17.46. The perceived self-efficacy, perceived response efficiency, and perceived reward had a statistically significant relationship with mask-wearing behavior (P=0.001). Regression analysis showed that the constructs of perceived self-efficacy (P=0.018), perceived response efficiency (P=0.038), and perceived reward (P=0.041) could significantly predict mask-using behavior, where perceived self-efficacy was the strongest predictor. These factors together predicted 0.38% of mask-wearing behavior.

    Conclusion

    The PMT model can predict mask-wearing behaviors. Therefore, the interventions based on this model are recommended to promote mask-wearing behaviors during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Protection motivation theory, Mask wearing, COVID-19, Prevention
  • Sajjad Mohammadyari, Nezam Nemati* Pages 170-181
    Objective

    Poor jump-landing mechanics and low movement quality are among the risk factors for injuries in cadets. This study aims to investigate the effect of the Stop-X program on jump-landing mechanics and movement quality in injury-prone male cadets.

    Methods

    This is a quasi-experimental study on 40 injury-prone male cadets, who were purposefully recruited and randomly assigned to the intervention (n=20) and control (n=20) groups. The Tuck Jump test and Functional Movement Screen (FMS) test were used to evaluate jump-landing mechanics and quality of movement, respectively. Then, the intervention group used the Stop-X program as a warm-up program for 8 weeks while the control group performed the routine warm-up during this period. Mann-Whitney U and Wilcoxon tests were used to examine the differences. The data were analyzed in SPSS software, version 24. 

    Results

    There was a significant reduction in the Tuck jump test score (P=0.001) and a significant increase in the FMS score (P=0.001) in the intervention group compared to the control group in the post-test phase. Moreover, there was a significant reduction in the Tuck jump test score (P=0.001) and a significant increase in the FMS score (P=0.001) between the pre-test and post-test phases in the intervention group, but there were no significant differences in the control group (P>0.05).

    Conclusion

    The Stop-X program is effective in improving jump-landing mechanics and movement quality in male cadets, and can help reduce the risk factors of injuries in them.

    Keywords: Stop-x program, Jump-landing mechanics, Movement quality, Cadets
  • Mohammad Asadpour, Mahmood Mahbobi Rad*, Mohammad Mobini Lotfabad, Mustafa Nasirzadeh, Mahdi Abdolkarimi, Erfan Shahabinejad Pages 182-192
    Objective

    College students are more likely to eat fast foods, since university is a critical period for them regarding unhealthy lifestyles. This study aims to investigate the predictors of fast-food consumption in students of Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) based on the theory of planned behavior (TPB).

    Methods

     In this descriptive-analytical study, participants were 350 RUMS students selected by a stratified random sampling method from five faculties. After collecting the data and entering them into SPSS software, version 16, they were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation) and analytical tests, including Spearman’s correlation test, t-test, and linear regression analysis.

    Results

    The mean age of the participants was 21.06±2.51 years (ranged 18-38 years). Fast-food consumption behavior had a positive significant correlation with the TPB constructs of positive behavioral intention, positive subjective norms, and positive attitude, and had a negative significant correlation with the knowledge level and the TPB domain of perceived behavioral control (P<0.05). These TPB constructs predicted 7% of the variance in fast-food consumption behavior and 12% of behavioral intention. The construct of positive subjective norms was the strongest predictor of fast-food consumption behavior (β=0.241) and behavioral intention (β=0.271).

    Conclusion

    The TPB construct of positive subjective norms is the strongest predictor of fast-food consumption behavior in RUMS students. It is recommended to develop educational interventions for reducing positive subjective norms of students regarding the consumption of fast foods to reduce their consumption rate.

    Keywords: Nutrition, Fast Foods, Students, Theory of Planned Behavior
  • Narjes Akbarian*, Teamur Aghamolaei, Elham Bushehri, Abdolhossein Madani Pages 194-205
    Objective 

    The fertility rate in Iran is alarmingly low. Several factors influence the childbearing behaviors of women. This study aims to survey the attitudes of women aged 15-49 years towards childbearing in Hormozgan province, Iran to identify the factors affecting their childbearing behaviors

    Methods

    This is a qualitative study using a conventional content analysis method. Participants were 16 married women living in the west of Hormozgan province who were selected voluntarily and with maximum diversity. To ensure the acceptability of the data, the feedback of the participants was used. Data validity was determined by the opinions of a panel of experts.

    Results

    Based on the results of the content analysis, two themes (concept of childbearing, barriers to childbearing), two sub-themes (internal, external), 7 main categories (positive mentality, negative mentality, identity, adequacy, economic, security/social, support), and 10 sub-categories (emotion-oriented mentality, benefit-oriented mentality, women, family, individual, professional, family-related, policy-making) were extracted.

    Conclusion

    The decline in women's values and beliefs towards childbearing and the inappropriate conditions of society in terms of security, well-being, and support policies are among the most important causes of low fertility in Hormozgan, which requires careful evaluation and the adoption of facilitating policies and strategies to improve their childbearing behaviors. The results of the interviews indicated the necessity of modeling women who are successful mothers in addition to their social activities. Solutions based on conditions and identity based solutions are proposed.

    Keywords: Childbearing, Attitude, Women, Fertility, Qualitative study