فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه عادلی، تیمور آقاملایی*، زهرا حسینی، شکرالله محسنی صفحات 206-217

    هدف:

     SARS-COV-2  عامل بیماری کووید 19 است که سبب اختلال در بعضی از اعضای بدن به خصوص سیستم تنفسی می شود. با توجه به پیدایش سویه های جدید ویروس و به دنبال آن افزایش انتقال پذیری و کاهش اثر بخشی واکسن ها مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتار های پیشگیری کننده از کووید 19 در شهر لار انجام شد.

    روش ها:

     در این مطالعه مداخله ای 200 نفر افراد بالای 18 سال شهر لار شرکت کردند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته شامل مشخصات جمعیت شناختی و سازه های مدل ارتقای سلامت پندر و رفتارهای پیشگیری کننده از کووید 19 بود که پایایی و روایی آن تایید شد. مداخله آموزشی بر اساس نتایج حاصل از پیش آزمون در گروه آزمایش طی 5 جلسه برگزار شد. داده ها در 2 نوبت قبل و 2 ماه بعد از مداخله آموزشی جمع آوری شدند و با استفاده از SPSS نسخه 25و آزمون های آماری تی مستقل تی زوجی مجذور کای و رگرسیون لجستیک تحلیل شدند (0/05>P). 

    یافته ها:

     نتایج نشان دادند میانگین نمره اهمیت سلامت (0/001>P)، کنترل درک شده (0/001>P)، خودکارآمدی درک شده (0/001>P)، منافع درک شده (001/0 >P)، تاثیرات بین فردی. انتظارات (0/001>P)، تاثیرات بین فردی. هنجارها (0/001>P)، تاثیرات موقعیتی (0/001>P)، احساسات مرتبط با رفتار (0/001>P)، راهنمای داخلی (0/001>P)، راهنمای خارجی (0/001>P)، تعهد به طرح عمل (0/001>P) و رفتار های پیشگیری کننده از کووید 19 (0/001>P) به طور معنا داری در گروه آزمایش پس از انجام مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است و میانگین موانع درک شده (0/001>P) و اولویت ها و تقاضاهای رقابت کننده فوری نیز به طور معنا داری در گروه آزمایش پس از انجام مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش داشته است. بعد از مداخله ارتباط آماری معنی داری بین سازه تقاضاهای رقابت کننده فوری، احساسات مرتبط با رفتار و منافع درک شده با رفتار های پیشگیری کننده از کووید 19 مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     ارزشیابی سازه های مدل ارتقای سلامت پندر تغییرات مثبت رفتار های پیشگیری کننده از کووید 19 را نشان داد که موید تاثیر این مدل آموزشی بر ارتقای رفتار های پیشگیری کننده از کووید 19 است.

    کلیدواژگان: مدل ارتقای سلامت پندر، رفتار های پیشگیری کننده، کووید 19
  • سارا دادی پور، هادی اسحاقی ثانی کاخکی، حسین منتظر قایم، شکرالله محسنی، حسام الدین کمال زاده تختی، وحید رعنایی، ناهید شهابی* صفحات 218-230

    هدف:

     این مطالعه اجتناب اجتماعی و نگرش تبعیض آمیز شغلی و فاکتور های جمعیت شناختی موثر بر آن علیه بیمارن بهبود یافته کووید 19را بررسی کرده است.

    روش ها:

     یک مطالعه مقطعی مبتنی بر وب روی 3836 فرد بالای 15 سال ایرانی در سال 1399 به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در خصوص اجتناب اجتماعی و نگرش تبعیض آمیز شغلی جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل رگرسیون خطی تک متغیره و چندگانه برای شناسایی عوامل مرتبط با تبعیض اجتماعی و نگرش تبعیض آمیز استفاده شد.

    یافته ها:

     56/72 و 49/06 درصد جمعیت عمومی به ترتیب اجتناب اجتماعی و نگرش تبعیض آمیز شغلی داشتند. افراد گروه سنی  45 تا 64 سال، ساکن شهر ، افراد با تحصیلات دیپلم و دانشگاهی، دانش آموزان، دانشجویان و شاغلین دارای فرد بهبودیافته از کووید 19 در خانواده، اجتناب اجتماعی بیشتری داشتند. مردان در مقایسه با زنان 37 درصد اجتناب اجتماعی کمتری داشتند. در نگرش تبعیض آمیز شغلی گروه سنی 45 تا 64، ساکن شهر، مجردین، شاغلین، افراد دارای وضعیت اقتصادی خوب و دارای فرد بهبود یافته از کووید 19 در خانواده در مقایسه با سایر افراد، نگرش تبعیض آمیز شغلی بیشتری داشتند. مردان در مقایسه با زنان 16 درصد و افراد با تحصیلات راهنمایی، دیپلم و دانشگاهی در مقایسه با تحصیلات ابتدایی از نگرش تبعیض آمیز شغلی کمتری برخوردار بودند. 

    نتیجه گیری:

     بیش از نیمی از جمعیت، اجتناب اجتماعی و تقریبا نزدیک به نیمی از افراد، نگرش تبعیض آمیز شغلی نسبت به بیماران بهبود یافته کووید 19 داشتند .

    کلیدواژگان: اجتناب اجتماعی، تبعیض، ویروس کرونا، بیماران بهبود یافته کووید 19، ایران
  • مرتضی طاهری*، عاطفه اسمعیلی، خدیجه ایراندوست، مقصود نبیل پور صفحات 232-243

    هدف:

     یکی از بحران هایی که تمامی افراد را تحت تاثیر قرار داده است، شیوع ویروس کرونا و قرنطینه خانگی ناشی از آن است که ورزشکاران هم ازلحاظ سلامت جسمانی و پریشانی روان شناختی و هم ازلحاظ نوع تغذیه تحت تاثیر قرار داده است. این تحقیق با هدف بررسی نقش احساسات غذایی در پیش بینی سلامت جسمانی و پریشانی روان شناختی ورزشکاران نخبه طی شیوع کروناویروس 2019 انجام شد.

    روش ها :

    این پژوهش، کاربردی، توصیفی و از نوع همبستگی است جامعه آماری این پژوهش شامل ورزشکاران نخبه کشوری در سال 1400 بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد حداکثر 384 نفر از آنان، به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مربوط به سلامت جسمانی افراد از پرسش نامه بین المللی فعالیت بدنی و شاخص توده بدنی و برای سلامت روان از پرسش نامه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس 21 و پرسش نامه تاثیر رویداد وایس و مارمر استفاده شد. همچنین برای احساسات غذایی از پرسش نامه احساسات غذایی استفاده شد. از آمار استنباطی کولموگروف اسمیرنف جهت نرمال بودن داده ها استفاده شد. همچنین از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و تحلیل واریانس چندمتغیره (مانووا) و نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان دادند بین سلامت جسمانی و پریشانی روانی با احساسات غذایی ناشی از قرنطینه پاندمی کرونا در ورزشکاران نخبه ارتباط وجود دارد (R=0/594 و P=0/027). همچنین بین سلامت روان و عادات غذایی ناشی از قرنطینه پاندمی کرونا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (DASS: R=0/113 و R=0/026 و IES-R: R=0/113 و P=0/010).

    نتیجه گیری:

     احساسات غذایی در ورزشکاران نخبه در طی شیوع اپیدمی کرونا نقش موثری در ارتقای سلامت جسمانی و کاهش پریشانی روان شناختی دارد.

    کلیدواژگان: عادات غذایی، قرنطینه، پاندمی کرونا، سلامت روانی، ورزشکاران نخبه
  • مهدیه ممیزی، حسین فلاح زاده* صفحات 244-254

    هدف :

    زنان باردار یکی از آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند و عدم دسترسی به غذای کافی در دوران بارداری می تواند تاثیرات منفی بر مادر و جنین داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی و اجتماعی در زنان باردار مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر یزد انجام شد.

    روش ها:

     مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 240 زن باردار مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر یزد در سال 1399 انجام شد. روش نمونه گیری در این مطالعه به صورت دو مرحله ای (طبقه ای خوشه ای) بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد. سوالات پرسش نامه در 4 بخش اطلاعات جمعیت شناختی اجتماعی، وضعیت بارداری، مشخصات نوزاد و مقیاس ناامنی غذایی خانوار بود. روایی و پایایی مقیاس مقیاس ناامنی غذایی خانوار در مطالعات داخلی و خارجی تایید شده است. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظرگرفته شد. .تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها :

    نتایج نشان دادند 167 زن باردار (69/6 درصد) در وضعیت امن غذایی، 59 نفر (24/6 درصد) در وضعیت ناامنی خفیف، 14 نفر (5/8 درصد) در وضعیت ناامنی متوسط و شدید غذایی بودند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان دادند شانس داشتن درجات مختلف ناامنی غذایی در زنان باردار خانه دار 3/93 برابر زنان باردار شاغل (OR=3.93, P=0/013)، در زنان باردار با بیش از 2 فرزند 4/05 برابر زنان با فرزند کمتر (OR=4/05, P<0/001)، در زنان با تحصیلات زیر دیپلم 2/36 برابر زنان با تحصیلات دانشگاهی (OR=2/36 ،P=0/013)، در زنان باردار زیر 20 سال 1/69 برابر زنان بالای 20 سال (OR=1/69 ،P=0/18) و در زنان با بارداری برنامه ریزی نشده 2/54 برابر زنان با بارداری برنامه ریزی شده (OR=2/54 ،P=0/03) بود.

    نتیجه گیری:

     یافته های مطالعه حاضر حاکی از امنیت غذایی در اکثر زنان باردار بود. همچنین طبق یافته ها امنیت غذایی تحت تاثیر متغیرهای زمینه ای، شامل اشتغال زنان، تحصیلات، تعداد فرزندان و نوع بارداری بود.

    کلیدواژگان: بارداری، ناامنی غذایی، یزد
  • شبنم پورنعمتی، سیده زینب موسوی، زهرا دانا سیادت، آناهیتا بابک* صفحات 256-265

    هدف:

     فشار خون بالا یکی از بیماری های مزمن با شیوع رو به افزایش است. مشکلات روحی روانی می توانند باعث تشدید یا عدم کنترل آن شوند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی در مقایسه با مراقبت روتین بر بهبود سلامت روان در زنان میان سال مبتلا به پرفشاری خون در شهر اصفهان بود.

    روش ها :

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شاهد دار در سال 1398 در شهر اصفهان بر روی 80 زن میان سال مبتلا به فشار خون بالا که به صورت تصادفی به 2 گروه آزمایش وکنترل تخصیص داده شدند انجام شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی 2 ساعته آموزش ذهن آگاهی و 4 هفته تمرین در منزل برگزار شد. گروه کنترل تحت مراقبت روتین بودند. با پرسش نامه 21 سوالی بررسی افسردگی، اضطراب و استرس سلامت روان بیماران قبل و 1 هفته بعد از اتمام مداخلات در 2 گروه سنجیده شد و با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های تی زوجی، تی مستقل و آنالیز کوواریانس چندمتغیره مقایسه شد.

    یافته ها :

    میانگین سنی شرکت کنندگان 6/19±55/45 سال بود. در گروه آزمایش میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس بعد از مداخله به ترتیب 3/4±11/64، 2/72±10/78و 2/94±11/75 بود که هر 3 به طور معنی داری (P<0/05) کمتر از گروه کنترل بود (به ترتیب 2/85±11/97، 2/37±11/62و2/86±12/75).

    نتیجه گیری:

     ذهن آگاهی به عنوان یک روش درمانی کم هزینه و بدون عارضه، می تواند بر بهبود سلامت روان (افسردگی، اضطراب و استرس) بیماران مبتلا به فشار خون بالا موثر باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، فشار خون بالا، ذهن آگاهی
  • فهیمه زارع زاده، سیده شیرین لطفی پور رفسنجانی، سید سعید مظلومی محمود آباد، محمد اسدپور* صفحات 266-280

    هدف:

     سبک زندگی یک عامل مهم و مورد توجه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت است. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که در حال حاضر 60 درصد مرگ و میر جهانی و 80 درصد مرگ و میر کشورهای در حال توسعه به دلیل سبک زندگی ناسالم است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقای سبک زندگی سالم افراد مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر یزد انجام شد.

    روش ها :

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است که در سال1396 بر روی 140 نفر از زنان و مردان 18 تا 40 سال مراجعه کننده به 4 پایگاه های سلامت شهر یزد که با روش نمونه گیری به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. نمونه ها در این پژوهش به صورت تصادفی به 2 گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد بود که اصلاحاتی روی آن انجام شد و روایی و پایایی آن مجدد سنجیده شده است. جلسات آموزشی برای گروه آزمایش در طی 3 جلسه آموزشی انجام شد و مداخله ای بر روی گروه کنترل صورت نگرفت. بلافاصله و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی مجددا پرسش نامه توسط گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های تحلیلی و توصیفی تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها :

    طبق یافته های مطالعه، بلافاصله بعد از مداخله آموزشی در سازه آگاهی، نگرش و عوامل قادرساز بین 2 گروه اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (0/05>P) اما در رفتار نمونه های پژوهش بلافاصله بعد از مداخله آموزشی این اختلاف معنی دار نبود (0/063=P). اما 3 ماه بعد از مداخله آموزشی در سازه آگاهی، نگرش، عوامل قادرساز، و رفتار بین 2 گروه آزمایش و کنترل اختلاف معنی دار آماری دیده شد (0/0001= P).

    نتیجه گیری:

     یافته های این پژوهش نشان دادند مداخله آموزشی نتایج ثمربخشی را در زمینه ارتقای رفتار سبک زندگی سالم داشته و می تواند جهت برنامه ریزی های آتی در راستای ارتقای سبک زندگی سالم استفاده شود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، سبک زندگی سالم، مرکز بهداشت
  • امین ایران دوست، وحید حاج علی، محبوبه به نژاد، بهاره پایور، علی خسروی بنجار، حمید بزازکاهانی* صفحات 282-291

    هدف:

     شیوع سریع کووید 19 در سراسر دنیا با توجه به فقدان فرایندهای اثبات شده درمانی و تشخیصی، ارتباط میان نتایج روش های موجود را جهت تشخیص سریع بیماری در کمترین زمان می طلبد. بنابراین با بررسی نتایج معیارهای آزمایشگاهی، سی تی اسکن و واکنش زنجیره ای پلیمراز همپا با هدف تعیین ارتباط نتایج به دست آمده، این روش ها را بررسی کرده ایم.

    روش ها:

     این مطالعه گذشته نگر بر روی جامعه بیماران مشکوک مراجعه کننده به بیمارستان انجام شده که متغیرهای نتایج آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز همپا حلق، نتایج سی تی اسکن ریه و تشخیص پزشک متخصص عفونی براساس آزمایشات پنج گانه خون، از پرونده 221 نفر از بیماران واجد شرایط استخراج و با آزمون های کای اسکویر و آماره وی کرامر در نرم افزارSPSS  نسخه 19 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها :

    میانگین سنی افراد 60/4±11 سال بود که 51/58 درصد زن بودند. میزان های مثبت آزمایشات خونی، سی تی اسکن و واکنش زنجیره ای پلیمراز همپا به ترتیب 37/1، 66/5 و 32/1 بود. 76 درصد از افراد با واکنش زنجیره ای پلیمراز همپا مثبت، سی تی اسکن مثبت نیز داشتند. گرچه با آزمون کای اسکویر نتیجه معنادار نبود. ارتباط معناداری بین و آزمایشات خون مثبت با آماره وی کرامر 0/186 و آزمایشات خون و سی تی اسکن مثبت، با همین آماره 0/231 به دست آمد. ارتباط معناداری بین نتایج مثبت هر 3 ابزار تشخیصی دیده نشد.

    نتیجه گیری:

     حساسیت اولیه در سی تی اسکن بیشتر بود که با توجه به نتایج منفی آزمایشات خونی و در اوایل بیماری، انجام سی تی اسکن در موارد مشکوک و همچنین تکرار آزمایشات خون و RT-PCR می تواند به تشخیص صحیح کمک کند.

    کلیدواژگان: آزمایشات خون، سی تی اسکن ریه، واکنش زنجیره ای پلیمراز همپا، کووید 19
  • مهسا تفضلی، تارا برزو*، ساجده موسوی اصل، فاطمه مقصودی صفحات 292-302

    هدف :

    پاندمی کووید 19 و محدودیت های اجتماعی، اثرات متفاوتی بر جنبه های روانی و اجتماعی افراد جامعه گذاشته است. هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی در قرنطینه خانگی در دوران پاندمی کووید 19 است.

    روش ها :

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده که در بهار 1400 نمونه ای شامل 234 نفر کودک 4 تا 6 ساله از جامعه کودکان پیش دبستانی آبادان، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب وتوسط پرسش نامه الکترونیکی استاندارد رفتاری کودکان پیش دبستانی که توسط والدین تکمیل شد مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون آماری من وینتی و نرمال بودن آن ها توسط آزمون شاپیروویلک، توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 نجام شد.

    یافته ها:

     یافته های مطالعه حاضر نشان می دهند 6/8 درصد کودکان پرخاشگری، 25/2 درصد اضطراب و 1/3 درصد گوشه گیری زیاد و 93/2 درصدن پرخاشگری، 74/8 درصد اضطراب و 98/3 درصد گوشه گیری کم و متوسط را تجربه می کنند. همچنین مشخص شد گوشه گیری و اضطراب در کودکان با مادران شاغل نسبت به کودکان با مادر خانه دار بیشتر است. میزان اضطراب کودکان با درآمد خانواده ها، دارای رابطه عکس و معنی داری است (P=0/23 سطح معنی داری بیان شد).

    نتیجه گیری :

    با توجه به نتایج پژوهش، نیاز به طراحی و اجرای برنامه های ویژه جهت حمایت از خانواده های با درآمد پایین و خانواده های با مادران شاغل دیده می شود. همچنین لازم است برنامه ریزی در جهت برگزاری دوره های آموزشی برای خانواده ها و مربیان کودک توسط روان پزشکان ، روان شناسان و پزشکان اطفال در جهت آشنایی با مشکلات رفتاری کودکان و نحوه مناسب برطرف کردن آن ها صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، کودکان پیش دبستانی، قرنطینه خانگی، کووید 19
|
  • Fatemeh Adeli, Teamur Aghamolaei*, Zahra Hosseini, Shokroallah Mohseni Pages 206-217

    Objective:

     The coronavirus disease 2019 (COVID-19), caused by SARS-COV-2, can lead to disorders in some body organs, especially the respiratory system. Considering the emergence of new strains of this virus, followed by the increase in transmissibility and the decrease in the effectiveness of vaccines and treatments, the present study aims to investigate the effect of an educational intervention based on Pender’s health promotion model (HPM) on the preventing behaviors against COVID-19.

    Methods:

     In this quasi-experimental intervention, 200 people aged >18 years from Lar County participated and were randomly divided into two intervention (n=100) and control (n=100) groups. The data collection tool was a researcher-made questionnaire measuring demographic characteristics, HPM constructs, and preventing behaviors against COVID-19, whose reliability and validity were confirmed. The questionnaire was completed before and two months after the intervention by both groups. The collected data were analyzed in SPSS software, version 25 using descriptive and inferential statistics using independent t-test, paired t-test, chi-square test, and linear regression analysis.

    Results:

     The results showed that the mean score of the importance of health (P<0.001), perceived control (P<0.001), perceived self-efficacy (P<0.001), perceived benefits (P<0.001), interpersonal influences, situational influences (P<0.001), activity-related affect (P<0.001), internal guide (P<0.001), external guide (P<0.001), commitment to plan of action (P<0.001), and preventive behaviors against COVID-19 (P<0.001) significantly increased in the intervention group, after the intervention compared to the control group, while the scores of perceived barriers (P<0.001) and immediate competing demands significantly decreased in the intervention group after the intervention compared to the control group. After the intervention, the constructs of immediate competing demands (P<0.001), activity-related affect (P=0.01), and perceived benefits (P=0.03) had a statistically significant relationship with preventive behaviors of COVID-19.

    Conclusion:

     The educational intervention based on HPM is effective in improving preventive behaviors against COVID-19.

    Keywords: Pender’s health promotion model, Preventive behaviors, COVID-19
  • Sara Dadipoor, Hadi Eshaghi Sani Kakhaki, Hossein Montazereghaem, Shokrollah Mohseni, Hesamaddin Kamalzadeh Takhti, Vahid Ranaei, Nahid Shahabi* Pages 218-230

    Objective :

    This study aims to investigate social avoidance and workplace discriminatory attitudes towards patients recovered from COVID-19 in the general population of Iran.

    Methods:

     In this cross-sectional study, participants were 3836 people aged >15 years who were selected from the general population of Iran using a convenience sampling method in 2020. The data was collected using a researcher-made, self-report online questionnaire. Univariate and multivariate analyses were used to examine factors associated with social avoidance and workplace discriminatory attitudes.

    Results:

     The results showed that 56.72% and 49.06% of participants had social avoidance and workplace discrimination attitudes, respectively. Social avoidance was significantly higher in the age group 45-64, urban people, people with high school diploma and university education, college/school students, employed people, and people who had a recovered person at home. Men had 37% less social avoidance compared to women. Workplace discriminatory attitudes were significantly higher in the age group 45- 64, single people, urban people, people with high economic status, and people who had a recovered person at home. Men and people with high school diplomas, and university degrees had lower discriminatory attitudes at the workplace towards COVID-19-recovered patientss.

    Conclusion:

     More than half of the general population of Iran avoids contact with patients who recovered from COVID-19, and almost half of the people have workplace discriminatory attitudes towards them.

    Keywords: Social avoidance, Discrimination, Coronavirus, Recovered patients, Iran
  • Morteza Taheri*, Atefeh Esmaili, Khadija Irandoost, Maghsoud Nabilpour Pages 232-243

    Objective :

    The COVID-19 pandemic resulted in home quarantine, which affected elite athletes in terms of physical and mental health and nutrition. This study aims to investigate the role of emotional eating in predicting the physical activity and psychological health of elite athletes during the COVID-19 pandemic in Iran.

    Methods :

    This is a descriptive/correlational survey. The study population includes all elite athletes in Iran. Using Cochran’s formula, the sample size was determined 384, and samples were selected by random cluster sampling method. To measure the physical activity of participants, the international physical activity questionnaire (IPAQ) was used. The impact of event scale-revised (IES-R) and the depression, anxiety, and stress scale-21 (DASS-21) were used to measure the psychological health of participants. To measure their emotional eating, the emotional eater questionnaire (EEQ) was used. Pearson correlation test, linear regression analysis, and multivariate analysis of variance were used to analyze the data in SPSS software.

    Results :

    There was a relationship between IPAQ and EEQ score (R=0.594, P=0.027) and a negative and significant relationship between body mass index and EEQ score (R=-0.710, P=0.019). There is also a positive and significant relationship between psychological health indicators and EEQ score (R=0.113, P=0.026 for DASS-21; R=0.131, P=0.010 for IES-R).

    Conclusion:

     Emotional eating in the quarantine during the pandemic has an effective role in predicting physical activity and psychological health of elite athletes in Iran.

    Keywords: Eating behavior, COVID-19, Quarantine, Mental health, Elite athletes
  • Mahdieh Momayyezi, Hossein Fallahzadeh* Pages 244-254

    Objective :

    Lack of access to adequate food during pregnancy can have adverse effects on the mother and the fetus. This study aims to investigate food insecurity and its related sociodemographic factors in pregnant women referred to health centers in Yazd, Iran.

    Methods :

    This is a descriptive cross-sectional study that was conducted on 240 pregnant women referred to health centers in Yazd in 2020. The sampling was done using a stratified two-stage cluster sampling method. Data was collected using a questionnaire with four sections: Socio-demographic information, pregnancy-related information, infant-related information, and the household food insecurity access scale (HFIAS). Data analysis was performed in SPSS software, version 20. The significance level was set at 0.05. 

    Results:

     In this study, 167 women (69.6%) had food security, 59 (24.6%) had mild food insecurity and 14 (5.8%) had moderate-to-severe food insecurity. The results of logistic regression analysis showed that the odds of food insecurity in housewives was 3.93 times more than in employed women (OR=3.93, P=0.013); in women with more than two children was 4.5 times more than in women with fewer children (OR=4.05, P<0.001); in women with less lower than a high school education was 2.36 times more than in women with university education (OR= 2.36, P=0.013); in pregnant <20 years old was 1.69 times more than in women >20 years old (OR=1.69, P=0.18); and in women with unplanned pregnancy was 2.54 times more than in women with planned pregnancy (OR=2.54, P=0.03).

    Conclusion :

    Most of the pregnant women in Yazd have food security. Their food security is affected by different factors, such as occupation, educational level, number of children, and pregnancy planning.

    Keywords: Pregnancy, Food insecurity, Yazd
  • Shabnam Pournemati, Seyedeh Zeinab Mousavi, Zahra Dana Siadat, Anahita Babak* Pages 256-265

    Objective :

    Hypertension is a chronic disease with increasing prevalence. Psychological health problems can lead to the exacerbation of hypertension. This study aims to assess the effect of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on the psychological health of adult women with hypertension. 

    Methods :

    This randomized controlled clinical trial was conducted in 2019 on 80 women with hypertension in Isfahan, Iran who were randomly assigned to two groups of intervention and control. The intervention group received MBSR at 8 two-hour sessions, once a week, followed by 4 weeks of training at home. The control group received routine care. The psychological health of patients in both groups was evaluated before and one week after the intervention using the depression, anxiety, and stress scale–21 items (DASS-21). The data were analyzed in SPSS software, version 24 using paired t-test, independent t-test, and multivariate analysis of covariance.

    Results:

     The mean age of the patients was 55.45±6.19 years. In the intervention group, the mean post-test scores of depression, anxiety, and stress were 11.64±3.4, 10.78±2.72, and 11.75±2.94 respectively, which were significantly lower than in the control group (11.97±2.85, 11.62±2.37, and 12.75±2.86 respectively; P<0.05).

    Conclusion:

     The MBSR, as a low-cost therapeutic method without complications, is effective in improving the psychological health (reducing depression, anxiety, and stress) of hypertensive women in Iran.

    Keywords: Psychological health, Hypertension, Mindfulness
  • Fahimeh Zarezadeh, Seyedeh Shirin Lotfipur Rafsanjani, Seyed Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Mohammad Asadpour* Pages 266-280

    Objective:

     Lifestyle is an important component in health education and promotion. The World Health Organization (WHO) has reported that currently 60% of deaths worldwide and 80% of deaths in developing countries are due to unhealthy lifestyle. The present study aims to determine the effect of an educational intervention on improving the healthy lifestyle behaviors of people referred to the health centers in Yazd, Iran.

    Methods:

     This is a quasi-experimental study conducted in 2017 on 140 men and women aged 18-40 years referred to four health centers in Yazd city, who were selected by a multi-stage random sampling method. They were randomly divided into intervention and control groups. The intervention group received the educational program at three sessions, while the control group received no intervention. The data collection tool was a researcher-made lifestyle questionnaire with acceptable validity and reliability.  The questionnaire was completed before, immediately after, and three months after the intervention by both groups. Data were analyzed in SPSS software, version 16 using descriptive statistics and analytical tests.

    Results:

     Immediately after the intervention, there was a statistically significant difference between the two groups in knowledge, attitude, and enabling factors (P<0.05), but the score of health-promoting behaviors was not significantly different (P=0.063). Three months after the intervention, there was a significant difference in the scores of knowledge, attitude, enabling factors, and health-promoting behavior between the two groups (P<0.001).

    Conclusion:

     The educational intervention is effective in promoting healthy lifestyle behaviors of people in Yazd, Iran.

    Keywords: Educational intervention, Healthy Lifestyle, Health center
  • Amin Irandost, Vahid Hajali, Mahboobeh Behnejad, Bahareh Payvar, Ali Khosravi Bonjar, Hamid Bazazkahani* Pages 282-291

    Objective:

     Due to the rapid spread of COVID-19 worldwide and the lack of a diagnostic method, there is a need to assess the association between the results of existing methods for rapid diagnosis. Therefore, this study aims to assess the relationship between the results of laboratory tests, CT scan, and real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) in suspected or confirmed COVID-19 patients in Quchan, Iran.

    Methods:

     This retrospective study was conducted on 221 suspected or confirmed COVID-19 patients referred to a hospital in Quchan, Iran. The required information including the results of five blood tests, lung CT scan, and RT-PCR was extracted from the medical records of patients and was analyzed by descriptive statistics, chi-square test, and Cramér’s V statistic in SPSS software, version 19.

    Results:

     The mean age of the subjects was 60±11.4 years, and 51.58% were female. Positive blood tests, lung CT scan and RT-PCR were reported in 37.1%, 66.5%, and 32.1%, respectively. It was reported that 76% of patients with positive RT-PCR also had a positive lung CT scan. However, it was not statistically significant based on the chi-square test results. There was a significant relationship between positive RT-PCR and positive blood tests (Cramér’s V=0.186) and between positive blood tests and CT scan ( Cramér’s V=0.231). There was no significant relationship between the positive results of the three diagnostic methods.

    Conclusion:

     The sensitivity of lung CT scan to COVID-19 is higher. Due to the negative results of blood tests and RT-PCR in the early stage of the disease, lung CT scan for suspected cases and the repetition of blood tests and RT-PCR can help make a correct COVID-19 diagnosis.

    Keywords: Blood tests, Lung CT scan, Polymerase chain reaction, COVID-19
  • Mahsa Tafazoli, Tara Borzoo*, Sajedeh Mousaviasl, Fatemeh Maghsoudi Pages 292-302

    Objective:

     The COVID-19 pandemic and the imposed social restrictions have had many negative effects on the psychological and social aspects of people. The current study aims to determine the prevalence of behavioral problems among preschool children in home quarantine during the COVID-19 pandemic in Abadan, Iran.

    Methods:

     This is a descriptive-analytical study. Participants were 234 pre-school children aged 4-6 years in Abadan city, who were selected by a convenience sampling method in 2021. Their behavioral problems were measured by a standard behavioral problems scale for preschool children, which was completed by the parents of the children. Data analysis was done in SPSS software, version 25 using the Mann-Whitney U test. The normality of data distribution was examined by the Shapiro-Wilk test. 

    Results:

     Among children, 6.8%, 25.2%, and 1.3% had high aggression, anxiety, and withdrawal, respectively, while 93.2%, 74.8%, and 98.3% had low to moderate aggression, anxiety, and withdrawal, respectively. The mean scores of withdrawal and anxiety were higher in children whose mothers were employed than in children whose mothers were housekeeper. The anxiety score in first children is significantly higher than other children (P=0.000)

    Conclusion :

    According to the results of the research, there is no significant difference between aggression and anxiety in girls and boys, but the mean withdrawal in boys was reported to be more than that of girls. Also, the amount of anxiety in first children was reported more than other children, and withdrawal and anxiety were reported more in children with working mothers than children with stay-at-home mothers.

    Keywords: Behavior problems, Child, Preschool, Quarantines, COVID-19