فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 58 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن بذرافشان*، عبدالرضا بای صفحات 1-36

    «فرهنگ سیاسی» همواره گویای رویکردهای معرفت شناختی کنشگران سیاسی، دولت مردان و نیروهای اجتماعی نسبت به رویدادها و جهت گیری های نظام سیاسی می باشد. پژوهش حاضر در چارچوب «نظریه گفتمان» و طرح سوال؛ چگونگی تاثیر و اثر بخشی فرهنگ سیاسی برسیاستگذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران، بر پایه مطالعه فرهنگ سیاسی ایران انجام شد. و ضمن تشریح چارچوب نظری پژوهش، چیستی و ماهیت فرهنگ سیاسی و سیاست خارجی به مثابه گفتمان تبیین و به این نتیجه رسیدیم که نشانگان و مولفه های فرهنگ سیاسی ایران در مقاطع مختلف تاریخی و هژمونی گفتمان های سیاسی (دولت ها) بر سیاستگذاری خارجی موثر می باشند. چگونگی تاثیر و اثر بخشی فرهنگ سیاسی برسیاستگذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران، بر پایه مطالعه فرهنگ سیاسی ایران انجام شد. و ضمن تشریح چارچوب نظری پژوهش، چیستی و ماهیت فرهنگ سیاسی و سیاست خارجی به مثابه گفتمان تبیین و به این نتیجه رسیدیم که نشانگان و مولفه های فرهنگ سیاسی ایران در مقاطع مختلف تاریخی و هژمونی گفتمان های سیاسی (دولت ها) بر سیاستگذاری خارجی موثر می باشند.

    کلیدواژگان: گفتمان، فرهنگ سیاسی، سیاست خارجی، سیاستگذاری خارجی
  • علی محسنی شنبه بازاری، سعید اسلامی*، کمال پولادی صفحات 37-55
    انقلاب های بزرگ برای ساخت تمدن نیازمند راهبردها و طرح های بلند مدت، جهت نیل به اهداف و آرمان های تعیین شده هستند، لذا شناخت و واکاوی مشکلات و موانع پیش روی انقلاب ها به همراه الزامات تحقق این اهداف از پیش نیازهای مهم بنا نهادن تمدن است. بدین سان، بررسی و شناخت این موانع و الزامات، با تاکید بر انقلاب اسلامی ایران از اهداف تحقیق حاضر است. موانع و الزامات موجود در فرایند تمدن سازی انقلاب اسلامی ایران چیست؟ فرضیه پژوهش بر وجود موانع ساختاری داخلی و موانع فرهنگی خارجی در مسیر تمدن سازی انقلاب اسلامی ایران تاکید دارد. در این پژوهش از روش کیفی با رویکرد توصیفی -تحلیلی در راستای ارایه نوشتاری آسیب شناسانه از موانع و الزامات پیش روی اهداف انقلاب اسلامی، بر اساس نظریه «روش جستاری اسپریگنز» مبتنی بر روش اسنادی و کتابخانه ای بهره گرفته شده و گرداوری مطالب از طریق فیش برداری از کتب و مقالات متعدد صورت گرفته است. یافته ها موید مدعای فرضیه تحقیق بوده و نشان داده است که، انقلاب اسلامی برای دست یابی به آرمان تمدن ساز خود با موانع مختلف داخلی و خارجی رو به رو است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تمدن، تمدن سازی، موانع، الزامات
  • علیرضا پهلوانی راد، بهناز اژدری*، مهدی حسنی باقری صفحات 57-84

    یکی از موضوعاتی که امروزه در حوزه علوم سیاسی بسیار موردتوجه اندیشمندان علوم سیاسی و همچنین محققین این حوزه قرار دارد موضوع فرهنگ سیاسی است، بر همین اساس موضوع توسعه فرهنگ سیاسی و شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر آن یکی از مهم ترین موضوعات مورد تامل برای محققین و پژوهشگران این حوزه می باشد. پژوهش حاضر در همین راستا و با هدف بررسی رابطه بین ماهیت تصمیم گیری و رفتار سیاسی مدیران استان سیستان و بلوچستان با فرهنگ سیاسی مشارکتی آن ها انجام شده است.اجرای تحقیق با روش پیمایش، و گردآوری داده ها نیز با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کل مدیران سیاسی وزارت کشور شاغل در (شامل استانداری، فرمانداری ها، بخشداری ها و...) استان سیستان و بلوچستان می باشند که بر اساس اطلاعات جمع آوری شده تعداد کل آن ها بالغ بر 168 نفر می باشند که از کلیه آن ها به صورت تمام شماری اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. لذا حجم نمونه در این پژوهش برابر با حجم کل جامعه آماری 168 نفر می باشد در تحقیق حاضر از نمونه گیری غیر تصادفی و از نوع هدفمند استفاده شده است و علت استفاده از این نوع شیوه نمونه گیری به خاطر تعداد جامعه آماری محدود و حجم نمونه بوده است. به منظور سنجش روایی یا اعتبار ابزار تحقیق، از اعتبار ظاهری استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز از طریق نرم افراز SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ماهیت تصمیم گیری مدیران رابطه معناداری با فرهنگ سیاسی مشارکتی و ابعاد آن یعنی بعد شناختی، ارزشی و ادراکی دارد.

    کلیدواژگان: ماهیت تصمیم گیری، رفتار سیاسی، فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی مشارکتی، استان سیستان و بلوچستان
  • افشین حبیب زاده کلی*، رضا اکبری نوری، سید خدایار مرتضوی اصل صفحات 85-108
    مفهوم عدالت و نظام مبتنی بر آن همواره از موضوعات مهم اندیشه و فلسفه سیاسی بوده است. جان رالز از بزرگ ترین فلاسفه سیاسی معاصر غرب در کتاب عدالت به مثابه انصاف می کوشد در برداشتی سیاسی از عدالت ، لوازم تحقق بیشترین آزادی و برابری ممکن برای شهروندان جامعه ای دموکراتیک را شرح دهد. چارچوب نظری مقاله نظریه عدالت به مثابه انصاف است و روش تحقیق تحلیل گفتمان است . پرسش اصلی این است که تا چه میزان امکان استنباط نظام عدالت به مثابه انصاف به روایت رالز از درون گفتمان های جمهوری اسلامی وجود دارد؟ در این ارتباط یکی از مباحث عمده ، بحث درباره نسبت مصالح عمومی و مصالح یا خیرهای فردی و گروهی است چرا که از نظر رالز نظام عدالت ، حوزه نهادینه شده مصالح عمومی است که به واسطه نهادهای ساختار اساسی جامعه که آن نیز ملازم با وجود کشور یا دولت-ملت است جاری می شود .در این راستا آراء مرتضی مطهری و عبدالله جوادی آملی دو روحانی سرشناس به عنوان مفهوم پردازان اصلی تحلیل گفتمان عدالت که بالقوه می توان امکان استخراج نظریه عدالتی نزدیک به عدالت به مثابه انصاف را از آن احصا کرد، بررسی شده است. نتیجه اینکه دیدگاه مطهری استعداد بیشتری برای تفسیر نظام عدالت به مثابه انصاف در گفتمان اسلام سیاسی دارد تا دیدگاه جوادی آملی.
    کلیدواژگان: عدالت، جمهوری اسلامی، مصالح عمومی، حق و خیر
  • علیرضا مجیدی* صفحات 109-124

    در این مقاله تاثیر نهادهای دینی و سیاسی بر پایداری حکومت ها به عنوان یکی از مهمترین مولفه های حیات سیاسی و نیز از اصلی ترین عوامل اقتدار و پایداری حکومت ها مورد بررسی قرار می گیرد. در این بررسی به مقایسه نهادهای دینی و سیاسی مورد اشاره در شاهنامه و تاریخ ایرانشهری قدیم و نیز نهادهای سیاسی موثر در پایداری حکومت ها از دیدگاه وبر یکی از مهمترین اندیشمندان غربی که نظریه ای منسجم و مهم در باب نهادهای سیاسی و عوامل اقتدار و پایداری حکومت ها ارایه داده است پرداخته می شود. در این مقاله از روش تحلیل متن بهره برده شده است و نظریه لیو اشتراوس در باب بررسی متون کهن مورد توجه قرار گرفته است.نتیجه نظری این مقاله این است که نهادهای دینی و سیاسی در بقای حکومت ها نقش تعیین کننده ای دارد ولی بسته به سیاست های کلان حکومت اثر آن در پایداری دولت ها متغیر است، یعنی نهادهای سیاسی در ارتباط با سیاست های کلان حکومت ها نقش ایفا می کنند. در یک حکومت ایدیولوژیک نهادهای سیاسی در اختیار صاحبان سلطه قرار دارد و از طریق آن نهادهای سیاسی، ایدیولوژی تداوم سلطه و به بیان دیگر پایداری حکومت را اعمال می کنند، دراین نوع حکومت ها عموما تخصص فدای تعهد به ایدیولوژی میشود، در حالی که در حکومت های دموکراتیک نهادهای سیاسی، دربستر یک سیستم از پیش تعریف شده و سازمان یافته، در جهت اصلاح روش های اداره خوب کشور، گردش نخبگان و بهبود زندگی شهروندان عمل میکنند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، ماکس وبر، دولت مدرن
  • زهرا شریف زاده*، امیرهوشنگ میرکوشش، محمد مهدی حسینی صفحات 125-146

    در بین تمامی طیف های رفتاری انسان، شاید سیاست دشوارترین رفتاری است که بتوان آن را به صورت اتوماسیون درآورد. سیاست ذاتا امر پیچیده ای است که پیچیدگی رفتار انسان هم به عنوان یک فرد و هم در ابعاد اجتماعی را منعکس می کند. این پیچیدگی در سطح روابط بین الملل بسیار واقعی تر به نظر می رسد. هوش مصنوعی عرصه ای تاثیرگذار و فراگیر است که دامنه آن تنها به مباحث فنی و مهندسی مربوط نمی شود و حوزه های علوم انسانی و به خصوص صلح و امنیت بین المللی را نیز در بر می گیرد. استفاده از نظریه بازی ها به عنوان بخشی از هوش مصنوعی در حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل در قالب حوزه های مشترکی از قبیل توزیع عادلانه، اقتصاد سیاسی، انتخاب عمومی، چانه زنی جنگ، نظریه سیاست اثباتی و نظریه انتخاب عمومی متمرکز شده است. در هرکدام از این حوزه ها، محققان مدل های تیوری بازی هایی را مطرح کرده اند که در آن مدل بازیکنان اغلب در قالب رای دهندگان، دولت ها، گروه های خاص ذی نفع و سیاستمداران نشان داده می شوند. از این رو، در تحقیق حاضر به بررسی نقش نظریه بازی ها در روابط بین الملل پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: روابط بین الملل، قواعد بازی، نظریه بازی، هوش محاسباتی، هوش مصنوعی
|
  • Mohsen Bazrafshan *, Abdolreza Bay Pages 1-36

    "Political culture" always expresses the epistemological approaches of political activists, men's government and social forces towards the events and orientations of the political system. The current research in the framework of "discourse theory" and questioning; How the political culture affects the foreign policy of the Islamic Republic of Iran was done based on the study of the political culture of Iran. And while explaining the theoretical framework of the research, we explained the nature and nature of political culture and foreign policy as a discourse and came to the conclusion that the symptoms and components of Iran's political culture in different historical periods and the hegemony of political discourses (governments) affect foreign policy making. we explained the nature and nature of political culture and foreign policy as a discourse and came to the conclusion that the symptoms and components of Iran's political culture in different historical periods and the hegemony of political discourses (governments) affect foreign policy making.

    Keywords: Discourse, Political Culture, Foreign policy, foreign policy making
  • Ali Mohseni Shanbeh Bazari, Saeed Eslamee *, Kamal Pooladie Pages 37-55
    Great revolutions in order to build civilization need long-term strategies and plans in order to achieve the set goals and ideals, therefore, recognizing and analyzing the problems and obstacles facing revolutions along with the requirements for realizing these goals is one of the important prerequisites for building civilization. Thus, investigating and understanding these obstacles and requirements, emphasizing the Islamic Revolution of Iran, is one of the goals of the present research. What are the obstacles and requirements in the civilization process of the Islamic Revolution of Iran? The hypothesis of the research emphasizes the existence of internal structural obstacles and external cultural obstacles in the path of civilization of the Islamic Revolution of Iran. In this research, a qualitative method with a descriptive-analytical approach was used in order to present a pathological writing about the obstacles and requirements facing the goals of the Islamic Revolution, based on the theory of Spragens Research Method" based on documentary and library methods, and the collection of materials through Many books and articles have been scanned. The findings have confirmed the claim of the research hypothesis and have shown that the Islamic revolution is facing various internal and external obstacles to achieve its civilizational goals.Keyword: Islamic revolution, civilization, civilization, obstacles, requirements,
    Keywords: Islamic Revolution, Civilization, Sazi civilization, Obstacles, Obligations
  • Alireza Pahlavani Rad, Behnaz Azhdari *, Mehdi Hasani Bagheri Pages 57-84

    One of the topics that is of great interest to political science thinkers and researchers in this field today is the issue of political culture, therefore, the issue of developing political culture and identifying the factors and components affecting it is one of the most important topics for researchers and researchers in this field. The present research was conducted in this direction and with the aim of investigating the relationship between the nature of decision-making and the political behavior of managers of Sistan and Baluchistan province with their participatory political culture.The statistical population in this research includes all the political managers of the Ministry of Interior working in (including governorships, governorates, districts, etc.) Sistan and Baluchistan province, based on the collected information, their total number is 168 people, and all the required information has been collected from all of them. Therefore, the sample size in this research is equal to the total size of the statistical population of 168 people. In this research, non-random and purposeful sampling was used, and the reason for using this type of sampling method was due to the limited number of the statistical population and the sample size. In order to measure the validity or reliability of the research tool, face validity was used.The collected data were also analyzed through SPSS software. The results of the research showed that the nature of managers' decision-making has a significant relationship with participatory political culture and its dimensions, i.e. cognitive, value and perception dimensions.

    Keywords: The nature of decision-making, Political Behavior, Political Culture, participatory political culture, Sistan, Baluchistan Province
  • Afshin Habibzadeh Kolli *, Reza Akbari Noori, Khodayar Mortazavi Asl Pages 85-108
    The concept of justice and the system based on it has always been one of the important topics of political thought and philosophy. John Rawls, one of the greatest contemporary political philosophers of the West, in his book Justice as Fairness, tries to explain in a political understanding of justice, the necessities of realizing the greatest possible freedom and equality for the citizens of a democratic society.The main question is to what extent is it possible to infer the justice system as fairness according to Rawls from the discourses of the Islamic Republic? In this connection, one of the main topics is the discussion about the ratio of public interests and individual and group interests, because according to Rawls, the justice system is the institutionalized area of public interests, which is due to the institutions of the basic structure of society, which is also associated with the existence of the country or The existence of the nation-state is ongoing. In this regard, the opinions of Morteza Motahari and Abdullah Javadi Amoli, two well-known clerics, have been examined as the main conceptualizers of the analysis of the discourse of justice, from which the possibility of extracting a theory of justice close to justice as fairness can be calculated. The result is that Motahari's point of view is more capable of interpreting the justice system as fairness in the discourse of political Islam than Javadi Amoli's point of view.
    Keywords: justice, Islamic Republic, public interest, right, and good
  • Alireza Majidi * Pages 109-124

    In this article,the influence of religious and political institutions on the stability of governments is examined as one of the most important components of political life and also one of the main factors of the authority and stability of governments. In this study,we compare the religious and political institutions mentioned in the Shahnameh and the history of old Iranshahri,as well as the political institutions effective in the stability of governments from the point of view of Weber,one of the most important western thinkers. It has been submitted and will be paid. In this article, the method of text analysis has been used and the theory of Leo Strauss regarding the study of ancient texts has been taken into consideration .The theoretical conclusion of this article is that religious and political institutions have a decisive role in the survival of governments,but depending on the macro policies of the government,its effect on the stability of the governments varies,that is, political institutions play a role in relation to the macro policies of the governments. In an ideological government, political institutions are at the disposal of the rulers, and through those political institutions, they apply the ideology of the continuation of domination and in other words the stability of the government.In this type of government,expertise is generally sacrificed for commitment to ideology,while in democratic governments Political institutions, based on a pre-defined and organized system, work to improve the methods of good governance of the country,circulation of elites and improvement of citizens' lives.

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Max Weber, modern Government
  • Zahra Sharifzadeh *, Amirhooshang Mirkooshesh, Mohammad Mahdi Hosseini Pages 125-146

    In all human behavioral spectrums, Politics is the most difficult behavior that can be automated. Politics is inherently complex, reflecting the complexity of human behavior both as an individual and in the social dimension. This complexity seems much more real at the level of international relations. Artificial intelligence is an influential and pervasive field that scope is not only related to technical and engineering issues, but also includes the fields of humanities, especially international peace and security. Using game theory as part of artificial intelligence in the field of political science and international relations is concentrated in common areas such as equitable distribution, political economy, public choice, war bargaining, positive policy theory, and public choice theory. In each of these areas, researchers have developed game theory models in which player models are often represented in the form of voters, governments, special interest groups, and politicians. Therefore, in this research the role of game theory in international relations will be investigated.

    Keywords: international relations, Rules of the Game, Game Theory, Computational Intelligence, Artificial Intelligence