فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 99 (بهار 1403)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 99 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا واعظی، مهدی محبتی*، امیر مومنی هزاوه، قربان ولیئی صفحات 9-40

    از دیدگاه نظامی سخن و شعر تنها ابزاری برای گفت وگو و خلق زیبایی نیست، بلکه جایگاهی فراتر از آن در دستگاه آفرینش بر عهده دارد. از این رو، وی علاوه بر خلق آثار ممتاز ادبی از منظر زیبایی شناسی، همواره در پی تبیین مسایل مهم هستی شناسی و آموزش مبانی اندیشه ورزی درباره نظام هستی و مراتب وجودی آن است. در این نظام فکری، شعر، شاعر و شاعرانگی بخشی مهم از مراتب هستی در دو ساحت آفرینشگری و تداوم هدف انبیا از منظر آگاهی بخشی به شمار می آیند و در خدمت امور قدسی و در راستای نظام عالی آفرینش جزو مهم ترین مراتب هستند. هدف اصلی جستار حاضر این است که ارتباط دیدگاه های کلامی نظامی را با دیدگاه های ادبی وی تبیین کند. از این رو، نخست دیدگاه کلامی نظامی را در دو محور آفریدگار هستی و نحوه آفرینش و سلسله مراتب هستی به اختصار بیان کرده ایم تا از این طریق و در مرحله سوم، جایگاه شعر و شاعر در نظام هستی و اهمیت و اغراض شاعر و رسالت شاعری در این نظام فکری تبیین و دیدگاه کلامی- ادبی نظامی بر این اساس روشن شود.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، علم کلام، نظام هستی، شعر، دیدگاه
  • ناصر نیکوبخت*، نیلوفر انصاری صفحات 41-66

    خاطره و خاطره نگاری یکی از راه های شناخت بیشتر حوادث و رویدادهای تاریخ معاصر ایران است و همواره در تاریخ ادب فارسی، شاعران و نویسندگان بسیاری از این گونه ادبی برای بیان اندیشه ها و افکار خود استفاده کرده اند. علی اسفندیاری متخلص به نیما یوشیج، یکی از شاعرانی است که سروده های او در زمره خاطره نگاری ادبی قرار گرفته است. این نوشتار بر آن است تا با بررسی آثار نیما یوشیج، برخی ویژگی های محتوایی این خاطرات را بررسی کند. دستاوردهای پژوهش بیانگر ابتکار و استقلال نیما یوشیج در ساختار هنری، ادبی و محتوایی خاطره نگاری است. این شاعر اجتماعی با نیروی تخیل خویش توانسته است آغاز گر راه جدیدی در خاطره نگاری باشد. خاطره و حسب حال نویسی نیما، حاصل نگرش تازه شاعر به جهان و هستی است؛ به گونه ای که دردها و زندگی ذلت بار مردم، تلخی ها و ناکامی های بی پایان حکومت را به تصویر می کشد. این دردها و رنج ها، گاه با یاس، نومیدی، تنهایی و گاه خوش بینی، امید به انقلاب و تغییر و تحولی بنیادین در ساختار حکومت همراه است. اجتماع و مسایل مربوط به آن از مهم ترین مضامین خاطره نگاری شعر نیماست. نیما شاعری آگاه از درد زمان و جامعه اش است و برای شعر، رسالت و تعهدی در خور قایل است، اکثر آثار نیما درباره جامعه استبداد زده، درد و رنج مردم ستمدیده زمانه خود است. به طور کلی، خاطرات شعری نیما پر از تصویرهایی نظیر: درد، فقر، رنج و بی عدالتی های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: خاطره نگاری ادبی، نیما یوشیج، تاریخ معاصر ایران، حسب حال نویسی
  • علی حیدری* صفحات 67-90

    یکی از چالش برانگیزترین موضوعات مثنوی معنوی، تاخیر به وجود آمده در سرودن دفتر دوم است. بسیاری از محققان به تبع افلاکی، فوت همسر حسام الدین و بی انگیزگی مولوی را از مهم ترین عوامل این تاخیر دانسته اند، اما برخی از محققان در این نظریه نه چندان معقول تشکیک کرده، نظرات ارزشمندی ارایه کرده اند. در این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی به یکی از عوامل این تاخیر که مورد توجه قرار نگرفته، پرداخته شده است. پس از مرگ صلاح الدین، بعضی از امور مولوی و مریدان به حسام الدین واگذار می شود، اما بنا به دلایلی ایشان رسما به عنوان خلیفه برگزیده نمی شود. حسام الدین با اصرار از مولوی درخواست داشته که خلیفگی او را رسما اعلام کند، اما ظاهرا مولوی عجله ای برای چنین انتسابی ندارد. این تعلیق، رنجش حسام الدین را در پی داشته است. در ابیات پایانی دفتر اول، دلگیری و رنجش حسام الدین به اوج می رسد و ظاهرا مولوی او را از خود می راند. این جدایی و قهر، دو سال به طول می انجامد تا اینکه حسام الدین رسما خلیفه مولوی می شود و کتابت دفتر دوم را از سر می گیرد. دلایل برون و درون متنی، این مطلب را تبیین و تایید می کند.

    کلیدواژگان: تاخیر، حسام الدین، خلیفه، مثنوی، مولوی
  • مهدی شریفیان*، رویا هاشمی زاده صفحات 91-116

    ارتباط متون ادبی و روانکاوی در قرن بیستم به کمک نظریات فروید مطرح شد و پس از او، کارل گوستاو یونگ در این زمینه نقشی برجسته داشته و درباره انعکاس روحیات و اندیشه های افراد در آفریده های خود، آثار مهمی نگاشته است. به باور یونگ، افکار انسان تا حدودی برخاسته از امیال روزانه و به میزان زیادی تحت تاثیر ناخودآگاه جمعی و تصاویر کهن (کهن الگو) است و به طور کلی انسان در طول زندگی خود، به صورت ناخواسته از جانب ناخودآگاه خود کنترل می شود. در این مقاله، منظومه بهرام و گل اندام امین الدین صافی (شاعر قرن نهم) با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی و از دیدگاه روانکاوی یونگ بررسی شده است تا در آن، مراتب بروز ناخودآگاهی جمعی و عناصر آن مشخص شود. مطابق نتایج حاصل شده، این داستان عامیانه با کهن الگوی فردانیت یونگ تطابق دارد و مسیر رشد شخصیت به سوی تکامل را نشان می دهد؛ به این ترتیب، در این منظومه، کشورشاه رمزی از انسان و بهرام، نشان دهنده کهن الگوی خود است که برای وصال با آنیما، از مراحل سخت رویارویی با سایه عبور می کند و درنهایت، پیوند او با گل اندام، چرخه تحول شخصیت را به پایان می رساند. همچنین در این منظومه دو کهن الگوی سایه و پیر خرد نقش پررنگ تری دارند: کهن الگوی سایه به دلیل پافشاری و تلاش بسیار شاه برای رشد شخصیت و کهن الگوی پیر خرد به دلیل اشتیاق و سردرگمی زیاد او.

    کلیدواژگان: یونگ، کهن الگو، ناخودآگاه جمعی، امین الدین صافی، بهرام و گل اندام
  • امیررضا کفاشی، بهمن نزهت* صفحات 117-150

    نثر مجالس عرفانی در قرن پنج دارای ویژگی هایی است که آن را از سایر نثرهای ادبی متمایز می کند. ویژگی هایی که می توان آن ها را در دو حوزه لفظی و معنوی مورد بررسی و تفحص قرار داد. از آنجایی که بیشتر مخاطبان مجالس عرفانی از طبقه متوسط و عموم مردم جامعه بودند، آرایش لفظی و معنوی کلام موجب عذوبت و شیوایی سخن می شد و موافق طبع مخاطبان بود. همچنین ماهیت اندیشه های عرفانی که غیر محسوس و انتزاعی است؛ اقتضا می کند که مشایخ برای نیل به اهداف تعلیمی خود از برخی مقوله های بلاغی نظیر تشبیه، تناسب، ترکیبات کنایی و بخصوص تمثیل که در محسوس کردن امور معقول بسیار کاریی دارد، استفاده کنند. در این مقاله سعی شده ضمن تبیین و بررسی عناصر بلاغی در نثر مجالس متصوفه قرن پنجم و ذکر اهمیت به کارگیری آن ها در مسیر تعلیم مفاهیم عرفانی با آوردن مصادیقی از کتب منثور در حوزه مجلس گویی صوفیانه، نحوه بهره جویی مشایخ از این فنون را مورد بحث و بررسی قرار دهد. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که مشایخ صوفیه قرن پنجم در مجالس و محافل خود برای نیل به مقاصد تعلیمی و هر چه ملموس و مفهوم کردن مطالب عرفانی از ادوات صور خیال به ویژه تمثیل، استعاره وتناسب -البته با شدت و ضعف هایی نسبت به هم- بهره وافر برده اند.

    کلیدواژگان: تمثیل، صور خیال، عرفان، مجلس گویی
  • حدیث حاتمی، غفار برجساز* صفحات 151-192

    برای نقد یک اثر هنری روش های مختلفی وجود دارد که منتقدین با به کارگیری آن ها به نقد و تحلیل آثار هنری و ادبی می پردازند. تا به امروز، نقدهای صورت گرفته بیشتر متوجه دنیای بیرون نویسنده، نفس اثر به تنهایی و همچنین اعمال نفوذ نویسنده بر داستان بوده است. این پژوهش سعی دارد یافته های مطالعات روان شناختی درباره ضمیر ناخودآگاه جمعی و استفاده از محتویات و امکانات آن در خلق اثر هنری را بررسی کند؛ از این رو، هدف اصلی این پژوهش، پاسخ به این سوال است که عوامل و عناصر متعلق به ضمیر ناخودآگاه در ادبیت یا بخشیدن حیثیت ادبی به «دا » و «کلیدر» چه نقشی داشته است؟ این پژوهش به شیوه تحلیل اسنادی و روش تحلیلی- توصیفی انجام گرفته است. نتیجه نشان می دهد که هر متنی با هر سطحی نمی تواند بستر مناسب و شرایط لازم برای ایفای نقش کهن الگوها و اساطیر را در خود فراهم سازد . متونی که تنها پرورده عقل و حواس پنجگانه باشد، نمی توانند پا را فراتر از عقل بگذارند؛ این در حالی است که هر چه حس و تخیل آزادتر گذاشته شود، متنی ادبی تر و از لحاظ اساطیری، غنی تر در اختیار خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: ضمیرناخودآگاه جمعی، کهن الگو، کلیدر، دا، مصیبت، ادبیت
  • ابراهیم خدایار*، عاطفه سالاروند صفحات 193-222

    در متون تاریخی می توان ردپای شخصیت های تاریخی‏ای را پیدا کرد که از حیث کنش و ویژگی‏های شخصیتی به قهرمانان رمانس ها نزدیک شده اند. نویسندگان این متون نهایت تلاش خود را برای واقعی جلوه دادن این حوادث به ‏کار بسته‏اند. یکی از این شخصیت‏ها جلال الدین خوارزمشاه است. «نبرد سند» در زندگی این قهرمان در متون تاریخ نگارانه و ادبی بسیار متفاوت روایت شده است. روایت های ادبی این رویداد از دل متون تاریخ نگارانه شکل گرفته است. هدف نویسندگان این پژوهش بررسی مقایسه ای روایت های متون تاریخ نگارانه و ادبی از سده هفتم تا دوره معاصر در بیان واقعه «نبرد سند» در بستر مطالعات روایت‏شناسی است. براساس نتایج پژوهش، در میان روایت ها، اثر ابن اثیر به دلیل باورپذیری، منطقی بودن روایت ها و بی طرف بودن مورخ به واقعیت نزدیک تر، اما روایت های نسوی و جوینی به‏ دلیل باورپذیری کمتر و تناقض در روایت ها، ادبی تر و در بخشی از روایت ها جلال الدین به قهرمان رمانس ها نزدیک شده‏است؛ این روایت‏ها، مرجع اصلی نویسندگان و شاعران دوره‏های بعد برای خلق اشعار، منظومه ها و رمان های تاریخی واقع شده‏اند.

    کلیدواژگان: جلال الدین خوارزمشاه، نبرد سند، متون تاریخ نگارانه و ادبی، شخصیت پردازی تاریخی و ادبی
  • فاطمه رضایی*، مهین پناهی صفحات 223-256

    یکی از موضوعات پرتکرار در حوزه ادبیات عرفانی، نفس است. در آثار عرفانی، نفس با تعابیر مختلف و عناوین متعددی توصیف شده که اغلب آن ها نمادین و رمزی است. این پژوهش در پی رسیدن به این نکته است که عطار نیشابوری در آثار منظومش (الهی‍نامه، اسرارنامه، منطق‍الطیر، دیوان اشعار، مصیبت‍نامه و مختارنامه) برای نفس چه نمادهایی را به کار برده و کدام ‍یک از این نمادها ابداعی خود شاعر است. این پژوهش که مبتنی بر مطالعه اشعار عطار و گزینش شواهد شعری است به شیوه توصیفی و تحلیلی به بررسی نمادهای مربوط به نفس در همه آثار منظوم وی پرداخته است. بررسی این اشعار نشان می‍دهد نمادهای جانوری و همچنین شخصیت‍های منفی تاریخی- اسطوره‍ای، بیشترین نمود را در رابطه با موضوع نفس داشته است و علاوه بر این، عطار در بیان مفهوم نفس نمادهای تازه‍ای به کار برده که پیش از وی رایج نبوده است.

    کلیدواژگان: فریدالدین عطار نیشابوری، نماد، نفس، آثار منظوم عطار
  • علیرضا حاجیان نژاد*، مونا بابایی صفحات 257-282

    هدف از پژوهش پیش رو تبیین وجود نظام مندی در مفهوم سازی استعاری معرفت بر پایه دریافت های دیداری در تمهیدات و نامه های عین القضات همدانی بوده است و نگارندگان کوشیده اند علاوه بر نشان دادن وجود انطباق استعاری میان مفاهیم حوزه معرفت و دریافت های دیداری و تبیین چگونگی این انطباق بگویند در کتب مذکور کدام استعاره های مفهومی بنیادین مدلول های دیداری را با معرفت انطباق می دهد. برای نیل به این هدف نگارندگان از چهارچوب نظری استعاره مفهومی بهره گرفته اند. مدعای پژوهش حاضر این بود که میان استعاره «دانستن، دیدن است» و مجموعه مفاهیم حوزه معرفت سازگاری وجود دارد. همچنین در این پژوهش چگونگی انطباق اصطلاحات حوزه معرفت -رویت قلبی، نور، نور محمدی و نور سیاه عزازیلی- براساس استعاره مفهومی «دانستن، دیدن است» با حس بینایی بررسی شده است. دستاوردهای دیگر پژوهش نیز نشان داد در دستگاه فکری عین القضات نور و ظلمت و استعاره های مفهومی زیرمقوله ای این دو حوزه با استعاره «دانستن، دیدن است» همخوان است و مفهوم سازی از معرفت با ادراک های دیداری انطباق دارد.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، عین القضات همدانی، مفهوم سازی، معرفت، حس بینایی
  • محمدابراهیم مالمیر*، فاطمه هوشنگی صفحات 283-318

    ولادیمیر پراپ، فولکلورشناس روسی در نظریه ابداعی خود به بررسی ریخت شناسانه قصه های پریان روسی پرداخت. او با توجه به طبقه بندی داستان ها که بیشتر براساس محتوا و درون مایه آن ها بود، رده بندی خود را روی فرم و ساختار این داستان ها بنا نهاد. وی نخستین گام در تحقق فرضیه خویش را شناخت و تعیین عناصر ثابت و متغیر قصه ها دانست. این مقاله به بررسی و تحلیل ریخت شناسانه داستان موش و گربه شیخ بهایی می پردازد که از قصه های تو در تو و چندین لایه تشکیل شده است؛ به طوری که این داستان در مجموع، مرکب از 34 داستان فرعی است. این پژوهش بر اساس شیوه پژوهش های اسنادی و توصیفی کتابخانه ای و مبتنی بر روش تحلیل محتوا و هرمنوتیک صورت گرفته و سعی شده است بر مبنای اصول ریخت شناسی ولادیمیر پراپ به تحلیل خویشکاری و تعیین بسامد و مقایسه تطبیقی آن ها پرداخته شود. نتیجه، بیانگر این است که در میان این داستان ها روابط بینامتنی محکمی وجود دارد. از سی و پنج حکایت این اثر، علاوه بر 31 خویشکاری پراپ، هفت خویشکاری در این مقاله برای اولین بار مورد بحث قرار گرفته است که عبارتند از: خویشکاری های «فرار»، «شایعه پراکنی»، «التزام کردن»، «تهدید کردن»، «مخفی شدن»، «شرط بندی» و «طرد».

    کلیدواژگان: شیخ بهایی، داستان موش و گربه، ریخت شناسی، خویشکاری، ولادیمیر پراپ
  • جعفر فسائی*، نجمه دری صفحات 319-348

    ادبیات فارسی خارج از فضای دانشگاه، در میان افراد، اندیشه ها و جریانات مختلف سیاسی و اجتماعی معاصر حضوری قاطع داشته است. مطالعه ادبیات در این ساحت بیش از هرچیز به معنای تبیین نقش و عملکرد آن در فراز و فرودهای تاریخی است. با توجه به این مساله، در مقاله حاضر شعر و اندیشه مولانا جلال الدین محمد بلخی در آثار شهید مطهری به عنوان یکی از برجسته ترین و تاثیرگذارترین شخصیت های معاصر، ردیابی شده است. آثاری که مورد تحلیل محتوایی قرار گرفته اند بیشتر آثاری هستند که در نگاه نخست پیوند و ارتباط متعارف و شناخته شده ای با ادبیات فارسی برقرار نمی کنند؛ اما تعمق و تامل در این آثار نشان دهنده حضور چشمگیر و موثر ادبیات و مشخصا اندیشه و شعر مولانا است که البته سویه تبیینی این گونه کاربرد بر سویه استدلالی آن غلبه دارد. نتایج همچنین نشان می دهد، شهید مطهری با استعمال برخی از حکایت های مثنوی و کاربست ساختار شعری مثنوی، به تقویت و تصدیق برخی از دیدگاه ها و از طرفی تضعیف پاره ای ازگفتمان های رقیب نایل شده است. از این منظر ضمن بازسازی نظرات استاد مطهری درباره مولانا، جایگاه شعر و اندیشه این شاعر و عارف برجسته در منظومه فکری شهید مطهری و متعاقبا جایگاه، ارزش و عملکرد ویژه آن در یکی از مهمترین جریانات سیاسی-اجتماعی معاصر مشخص می شود.

    کلیدواژگان: شهیدمطهری، ادبیات فارسی، مثنوی، مولانا جلال الدین بلخی، عرفان
  • فایزه پایریز زنجانی، مهدی ماحوزی *، سیده ماندانا هاشمی اصفهان صفحات 349-376

    با وجود اندیشه های مشترک شاعرانی که در مسیر عرفان گام نهاده اند، هر یک از آن ها در به تصویر کشیدن تجربیات عارفانه و شناسایی راه های سیر و سلوک، سبکی خاص داشته اند. علاوه بر ویژگی های سبکی یک اثر که در به وجود آمدن اثری متفاوت نقشی تعیین کننده دارد، خصایص روحی و ویژگی-های شخصیتی خالق اثر نیز بر این امر اثرگذار است. در این مقاله، شخصیت عطار و مولانا براساس نظریه روان شناس مشهور، گوستاو یونگ از بعد درون گرایی و برون گرایی در مواجهه با دو مقوله وصل و هجر، مورد واکاوی قرار گرفته است. با توجه به تاثیر محیط دوران کودکی، رخدادها و رویدادهای متفاوت زندگی دو شاعر، تفاوت نگاه و روایت آن ها درباره شخصیت عاشق که محور اصلی غزلیات عاشقانه است و حالات مربوط به آن و نیز شیوه شاعری و تیپ شخصیتی دو شاعر، می توان چنین اذعان داشت که عطار، شخصیت درون گرای احساسی دارد و از هجران، بیش تر از وصال سخن گفته است و مولانا نیز با وجود توصیفات بسیار در باب هجران، وصال را دور از دسترس نمی شمارد و شخصیت برون گرای احساسی دارد.

    کلیدواژگان: شخصیت، یونگ، وصل، هجر، عطار، مولانا
  • سویدا درویش، نرگس محمدی بدر* صفحات 377-405

    واکاوی روان شناختی شخصیت های داستانی، زمینه را برای دستیابی به دیدگاه و نگرش نویسندگان ادبیات داستانی فراهم می کند و همچنین راه را برای شناخت صحیح شخصیت های داستانی هموار می سازد. نظریه روان شناسی اناگرام، یک تیپ شناسی نوین است که خلق و خوی انسان ها را در 9 تیپ کمال گرا، امدادگر، موفقیت طلب، فردگرا، پژوهشگر، پرسشگر، خوش گذران، ریاست طلب و صلح طلب دسته بندی می کند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تطبیق پذیری شخصیت اصلی داستان «درخت گلابی» از مجموعه داستان «جایی دیگر» نوشته گلی ترقی با تیپ های نه گانه اناگرام و همچنین تجزیه و تحلیل رفتار شخصیت اصلی بر مبنای الگوی اناگرام است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که غالب مولفه های رفتاری شخصیت اصلی داستان «درخت گلابی» با تیپ 5 (پژوهشگر) اناگرام مطابقت دارد و در برخی موقعیت ها، رفتارهای تیپ 4 (فردگرا) اناگرام را از خود به نمایش می گذارد و با الگوی اناگرام هم خوانی دارد و بر این اساس تحلیل پذیر است.

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، داستان کوتاه، درخت گلابی، گلی ترقی، اناگرام
|
  • Reza Vaezi, Mehdi Mohabbati *, Amir Momeni-Hezaveh, Ghorban Vailei Pages 9-40

    For Nezami, speech and poetry are not only tools for conversation and creation of beauty, but have a place beyond that in the creation system. Therefore, in addition to creating outstanding literary works from an aesthetic point of view, he always seeks to explain the important issues of ontology and teach the fundamentals of thinking about the system of existence and its existential levels. In this intellectual system, poetry, poets, and poetics are important parts of the levels of existence in two areas of creation and continuation of the purpose of the prophets in providing awareness, and also that they are among the most important levels in the service of sacred affairs and in line with the supreme system of creation. The main goal of this essay is to explain the relationship between Nezami's theological views and his literary views. Therefore, firstly, we have briefly stated Nezami's theological point of view in the two axes of the creator of existence and the way of creation and the hierarchy of existence, so that in this way and in the third stage, the position of poetry and the poet in the system of being, the importance and goals of the poet and the mission of a poet in this intellectual system will be explained and Nezami’s theological-literary view will be clarified on this basis.

    Keywords: Nezami Ganjavi, Theology, System of Existence, Poetry, perspective
  • Naser Nikoubakht *, Niloofar Ansari Pages 41-66

    Memoirs are a means of knowing more about the events of contemporary Iranian history, and in the history of Persian literature, many poets and writers have always used many of this literary form to express their thoughts and ideas. Ali Esfandiari, also known as Nima Yushij, is one of the poets whose poems have been included in literary memoirs. This article intends to examine some of the content features of Nima Yushij by examining his works. The results of this research show the initiative and independence of Nima Yushij in the artistic, literary, and content structure of memoirs. This social poet has been able to start a new way in memoir writing with his imagination. Nima's memoirs and autobiography are the result of the poet's new view of the world and existence, in a way that depicts the pains and humiliating lives of the people, the bitterness and endless failures of the government. These pains and sufferings are sometimes accompanied by despair, loneliness and sometimes optimism, hope for revolution, and fundamental change in the structure of government. Society and related issues are not the most important themes of Nima's poetry memoirs. Nima is a poet aware of the pain of his time and society and has a worthy mission and commitment to poetry. Most of Nima's works are about the tyrannical society and the suffering of the oppressed people of his time. In general, Nima's poetic memoirs are full of images such as pain, poverty, suffering, and social injustices. 

    Keywords: Literary Diary, Nima Yushij, Contemporary History of Iran, Essay writing
  • Ali Heidari * Pages 67-90

    One of the most challenging subjects of Masnavi-e Ma'navi is the delay in the writing of the second Book. Most of the researchers, in following Aflaki, considered the death of Hessam al-Din's wife and the lack of motivation of Molavi as the most important factors of the delay. But some researchers doubted this not very reasonable factor and presented valuable opinions. In this article, one of the factors of the delay, which has not been paid attention to, has been addressed in an analytical-descriptive way. After Salah al-Din's death, some of the affairs of Molavi and his disciples were handed over to Hessam al-Din, but due to some reasons, he was not officially chosen as Caliph. Hessam al-Din persistently requested Molavi to officially announce his caliphate. But apparently, Molavi is in no hurry for such an assignment. This suspension caused resentment of Hessam al-Din. In the final verses of the first book, Hessam al-Din's sadness and resentment reaches its peak and Molavi apparently drives him away. This separation and anger lasts for two years until Hessam al-Din officially becomes the Caliph of Molavi and resumes the writing of the second book. Extratextual and intratextual reasons explain and confirm this matter.

    Keywords: Delay, Hessam al-Din, caliph, Masnavi, Molavi
  • Mahdi Sharifian *, Roya Hashemizadeh Pages 91-116

    The relationship between literary texts and psychoanalysis was proposed in the 20th century with the help of Freud's theories, and after him, Carl Gustav Jung played a prominent role in this field and wrote important works about the reflection of people's emotions and thoughts in his creations. According to Jung, human thoughts are partly derived from daily desires and are largely influenced by the collective unconscious and old images (archetypes), and in general, humans are controlled by their unconscious throughout their lives. In this article, the epopee Bahram and Golandam by Aminuddin Safi (the poet of the 9th century) has been analyzed using the descriptive-analytical method and from Jung's psychoanalytic point of view in order to determine the level of collective unconsciousness and its elements in it. According to the obtained results, this folk tale is consistent with the archetype of Jung's individualation and shows the path of character development towards evolution; hence, in this poem, Keshvarshah is a code of humans and Bahram represents his archetype, who goes through the difficult stages of confronting the shadow to connect with the anima, and finally, his connection with Golandam completes the cycle of character transformation. Also, in this system, two archetypes of the shadow and the old man play a more prominent role: the archetype of the shadow due to the persistence and great effort of the king to develop the character, and the archetype of the old man due to his enthusiasm and confusion.

    Keywords: Jung, Archetype, collective unconscious, Aminuddin Safi, Bahram, Golandam
  • Amirreza Kafashi, Bahman Nozhat * Pages 117-150

    The prose of Islamic mystical meetings in the fifth century has characteristics that distinguish them from other literary prose. Features that can be investigated in both verbal and spiritual fields. Due to the fact that most of the audience of mystical gatherings were from the middle class and the common people, the need to use some rhetorical categories such as allegory, simile, symmetry, personification, and use of ironic compounds is inevitable. Meanwhile, some imagery techniques have a special place and importance in mystical works. In this article, an attempt has been made to explain and examine the rhetorical elements in the prose of the mystical preaching of the fifth century and to mention the importance of using them in the path of teaching mystical concepts, by bringing examples from prose books in the field of mystical preaching, and to discuss and examine how the Sheikhs benefit from these techniques.

    Keywords: Sufism, Allegory, Imagery Techniques, Mysticism, Preaching
  • Hadis Hatami, Ghaffar Borjsaz * Pages 151-192

    There are different methods for criticizing a work of art, which critics use to criticize and analyze works of art and literature. Until today, the criticisms focused mostly on the author's external world, the work itself, and the author's influence on the story. This research tries to examine the findings of psychological studies about the collective unconscious mind and the use of its contents and facilities in the creation of artwork; Therefore, the main goal of this research is to answer the question, what role did the factors and elements belonging to the unconscious mind play in literature or giving literary dignity to "Da" and "Kelidar"? This research has been conducted by document analysis and analytical-descriptive method. The result shows that any text with any level cannot provide a suitable platform and necessary conditions to play the role of archetypes and myths. Texts that are solely developed by the intellect and the five senses cannot go beyond the intellect; this is despite the fact that the more sense and imagination are left free, the more literary and mythological text we will have at our disposal.

    Keywords: Collective Unconscious Mind, Archetype, Kelidar, Da, calamity, Literacy
  • Ebrahim Khodayar *, Atefeh Salarvand Pages 193-222

    In historical texts, one can find traces of historical characters who are close to the heroes of romances in terms of actions and personality traits. The authors of these texts have made every effort to show these events as real. One of these personalities is Jalal al-Din Khwarazmshah. 'Battle of Indus' has been narrated in the life of this hero in very different historiographical and literary texts. The literary narratives of this event are formed from within the historiographical texts. The purpose of the authors of this study is to compare the narratives of historiographical and literary texts from the seventh century to the contemporary period in expressing the event of the 'Battle of Indus' in the context of narratological studies. According to the results of the research, among the narrations, Ibn al- Athir's work is closer to reality due to the believability and logic of the narrations and the neutrality of the historian, but the narrations of Nasawi and Juvayni are more literary due to less believable and contradictions in the narrations. And in some of these narrations, Jalal al-Din is similar to the hero of the romances; These narratives have become the main reference for writers and poets of later periods to create poems and historical novels.

    Keywords: Jalal al-Din Khwarazmshah, Indus Battle, Historical, Literary Texts, Literary Characterization
  • Fatemeh Rezaee *, Mahin Panahi Pages 223-256

    One of the most frequent themes in the field of mystical literature is the soul. In mystical works, the soul is described with various interpretations and titles, most of which are symbolic and mystified. This research seeks to find out what symbols Attar Neyshabouri used for the soul in his poetic works (Elahi nameh, Asrar nameh, Mantiq Al-Tair, Poetry Divan, Mosibat nameh and Mukhtarnameh) And which of these symbols are the poet’s own innovations. This research, which is based on the study of Attar's poems and the selection of poetic evidence, has analyzed the symbols related to the soul in all of his poems in a descriptive and analytical approach. Examining these poems shows that animal symbols as well as negative historical myths characters have had the greatest appearance in relation to the subject of self, and on the other hand, Attar used new symbols that were not common before him in expressing the concept of soul.

    Keywords: Farid-al-din Attar Neyshabouri, Symbol of the soul, Attar's Poetic Works
  • Alireza Hajiannezhad *, Mona Babaei Pages 257-282

    The aim of the present research is to explain the existence of systematicity in the metaphorical conceptualization of knowledge based on visual perceptions in Ain al-Quzat Hamedani’s Tamhidat va Nameh-ha. In addition to showing the existence of metaphoric correspondence between the concepts of the field of knowledge and visual perceptions and explaining how this correspondence is done, the authors have tried to say which basic conceptual metaphors in the mentioned books correspond visual symbols with knowledge. To achieve this goal, the authors have used the theoretical framework of conceptual metaphor. The claim of the present research was that there is compatibility between the metaphor of knowing is seeing and the set of concepts in the field of knowledge. Also, in this research, the adaptation of the terms of the field of knowledge - heart vision, light, the light of Muhammad, and black light of Ezraeil - based on the conceptual metaphor of knowing is seeing is examined with the sense of sight. Other achievements of the research also showed that in Ain al-Quzat’s intellectual system of light and darkness and the subcategory conceptual metaphors of these two fields, it is consistent with the metaphor of knowing is seeing, and the conceptualization of knowledge is consistent with visual perceptions.

    Keywords: Ain al-Quzat, Conceptual metaphor, Ain al-Quzat Hamedani, conceptualization, Knowledge, sense of sight
  • Mohammad Ibrahim Maalmir *, Fatemeh Hooshangi Pages 283-318

    In his innovative theory, Russian folklorist Vladimir Propp examined the morphology of Russian folktales. Unlike former classifications of these stories which were mostly based on content and theme, Propp’s classification is based on the stories’ form and structure. He realized the first step in rectifying his hypothesis was recognizing and determining the fixed and variable elements of the stories. This article examines and analyzes the morphology of Sheikh Bahai’s Cat and Mouse which consists of several frame narratives and multilayered stories within stories so that this story is composed of a total of thirty-four sub-stories. This article is based on library research and adopts a descriptive hermeneutic content analysis approach and attempts to probe the functions, determine their frequencies, and study them comparatively based on Propp’s morphology. The findings indicate that there are strong intertextual relationships among these stories. Of the thirty-five tales in this work, in addition to Propp’s thirty-one functions, for the first time, seven more functions are discussed in this article which include "escape", "gossip", "commitment", "menace", "hiding", "wager", and "abandonment".

    Keywords: Sheikh Bahai, Cat, Mouse, Morphology, Function, Vladimir Propp
  • Jafar Fasaei *, Najmeh Dorri Pages 319-348

    Outside the boundaries of the academic atmosphere, Persian literature has stood the test of time in contemporary thoughts, social and political movements, and among people as well. In fact, literary studies in this setting denote understanding the role and performance of literature in historical vicissitudes. Accordingly, the thoughts and poems of Molana Jalal al-Din Mohammad Balkhi in Morteza Motahari’s works are tracked and analyzed. The works that corresponded to content analysis are actually pieces that do not connote a common link with literature at first sight. However, in-depth analysis shows the significance of literature, specifically the thoughts and poems of Molana. Meanwhile, the results show that Motahari has reinforced some of his views by basing them on Masnavi’s pieces and structural aspects of these poems and, in the light of such works he has weakened the discourse of his counterparts. Hence, by rebuilding Motahari’s opinion on Molana, the status of thoughts and poems by this iconic figure in Persian literature in Motahari’s point of view, and consequently the unique value and performance of this view in one of the most important sociopolitical movements of the contemporary era have been discussed.

    Keywords: Motahari, persian literature, Masnavi, Mysticism
  • Faezeh Payriz Zanjani, Mehdi Mahouzi, Seyedeh Mandana Hashemi Isfahan Pages 349-376

    Despite the common thoughts of the poets who have stepped on the path of mysticism, each of them had a special style in depicting the ways and methods of conduct and their identification. In addition to the stylistic characteristics of a work, which play a decisive role in creating a different work, the spiritual and personality characteristics of the creator of the work also have an effect on this matter. In this article, the personality of Attar and Rumi has been analyzed based on the theory of the famous psychologist, Gustav Jung, from the perspective of introversion and extroversion in the face of the two categories of joiner and separation. Considering the influence of the childhood environment, different incidents and events in the lives of the two poets, the difference in their views and narratives about the character of the lover, which is the main focus of romantic lyric poetry, and the moods related to it, as well as the poetic style and personality type of the two poets, it can be acknowledged that Attar has an emotional introverted character and has spoken more about Hejran (separation) than Vesal (joiner), and despite many descriptions about Hejran (separation), Rumi does not consider Vesal (joiner) to be out of reach and has an emotional extroverted personality.

    Keywords: personality, Jung, Joiner, separation, Attar, Rumi
  • Sovaida Darvish, Narges Mohammadi Badr * Pages 377-405

    Psychological analysis of fictional characters provides the ground for achieving the perspectives and attitudes of fiction writers and paves the way to understanding fictional characters correctly. The psychological Enneagram theory is a new typology that categorizes the behavioral traits of human beings into 9 personality types: Reformer, Helper, Achiever, Individualist, Investigator, Loyalist, Enthusiast, Challenger, and Peacemaker. The main purpose of this research is to examine the adaptability of the main character of the story "The Pear Tree" from the collection of stories "Somewhere Else" written by Goli Taraghi, with the 9 types of Enneagram and also to analyze the behavior of the main character based on the Enneagram pattern. The results indicate that most of the behavioral components of the main character of the story "The Pear Tree" correspond to Type 5 (Investigator) of Enneagram, and in some situations, the behavior of Type 4 (Individualist) of Enneagram shows itself and is consistent with the Enneagram pattern and can be analyzed accordingly.

    Keywords: characterization, short story, The Pear Tree, Goli Taraghi, Enneagram