فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 80، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن بابامحمدی*، الهام شهیدی دلشاد، منیر نوبهار صفحات 312-322
    مقدمه

    مقطع کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه، تربیت دانش آموختگان متخصص و حرفه ای را برعهده دارد. از آنجا که مقایسه برنامه های درسی مختلف، محتوا و کیفیت برنامه آموزشی را ارتقا می بخشد، هدف این مطالعه مقایسه برنامه درسی پرستاری مراقبت های ویژه در مقطع کارشناسی ارشد ایران و دانشگاه سیدنی استرالیا بود.

    روش کار

     در این پژوهش توصیفی- تطبیقی برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه ایران با دانشگاه سیدنی در سال 1400 مورد مقایسه قرار گرفت. اطلاعات موردنیاز با جستجوی اینترنتی در پایگاه های معتبر داده انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از الگوی بردی در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شد.

    یافته ها

     رسالت، اهداف تحصیلی و محتوای دورس در دو برنامه درسی تا حدودی مشابه بودند. اما در زمینه فلسفه، چشم انداز، شرایط پذیرش دانشجو، راهبردهای آموزشی و هزینه تحصیل با هم متفاوت بودند. فلسفه در دانشگاه سیدنی بر مراقبت با رویکردی منسجم و خانواده محور استوار بوده و در ایران بیش تر بر پایه ارزش های جامعه تدوین شده است. داشتن مدرک RN و تسلط به زبان انگلیسی از شرایط اصلی پذیرش دانشجو در این رشته می باشد، در حالی که در ایران نیاز به مدرک زبان و یا گواهی صلاحیت حرفه ای نمی باشد. 

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه تغییر در برنامه درسی کارشناسی ارشد مراقبت های ویژه بر پایه مراقبت خانواده محور و ایجاد تنوع در راهبردهای آموزشی با تاکید بیش تر بر مهارت زبان انگلیسی و ارایه برخی واحدها به صورت آنلاین پیشنهاد می شود .

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش پرستاری، کارشناسی ارشد مراقبت های ویژه، الگوی بردی، دانشگاه سیدنی
  • محمد مجتبی زاده* صفحات 323-334
    مقدمه

     در حوزه آموزش عالی، برنامه درسی نقش اساسی در آموزش موثر و تغییر آموزشی بازی می کند. پژوهش حاضر، با هدف "طراحی و اعتباریابی یک ابزار اندازه گیری برای سنجش وضعیت کیفیت برنامه درسی دانشگاه های کشور" انجام شد.

    روش کار

     برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق ترکیبی با طرح اکتشافی–مدل توسعه ابزار استفاده شد. ابتدا در بخش کیفی پژوهش با استفاده از روش نظریه زمینه ای و مصاحبه با 25 نفر از خبرگان آموزش عالی، پرسشنامه ای با 14 مقیاس و 107 خرده-مقیاس طراحی شد. سپس، در بخش کمی، پرسشنامه طراحی شده در اختیار 180 نفر از خبرگان آموزش عالی کشور قرار گرفت. اعتبار پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید؛ و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ (994/0) محاسبه شد. در بخش کیفی پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند غیراحتمالی و در بخش کمی از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده شد. برای آزمون این ابزار، از تحلیل تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    نتایج

     با انجام تحلیل عاملی مرتبه اول، ابزار مزبور با 14 مقیاس و 107 خرده-مقیاس تایید شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز نشان داد که مقیاس های احصاءشده دارای بار عاملی کافی جهت پیش بینی ابزار اندازه گیری کیفیت برنامه درسی نظام آموزش عالی ایران است. همچنین، تمام شاخص های برازش، تایید شد.

    نتیجه گیری

     نتایج آزمون های آماری نشان می دهد، مقیاس طراحی شده برای سنجش کیفیت برنامه درسی دانشگاه های ایران از برازش بسیار مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، کیفیت برنامه درسی، نظریه زمینه ای
  • فاطمه ستوده زاده، مهدی محمدی، محمد خمرنیا*، علیرضا انصاری مقدم، حسن اوکاتی علی اباد صفحات 335-344
    مقدمه

    شیوع بیماری کرونا سیستم های آموزشی در سراسر جهان از جمله آموزش عالی ایران را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت نظام آموزش مجازی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از دیدگاه دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    یک مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. جامعه مورد پژوهش در این مطالعه شامل تمام دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود که از میان آنها تعداد 537 نفر پرسشنامه را تکمیل نمودند. پرسشنامه محقق ساخته با ابعاد کیفیت ارایه محتواهای آموزشی، زیرساخت های آموزش مجازی، کیفیت کلاس های آنلاین و کیفیت آزمون های مجازی جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت.  برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (One way annova و...) استفاده شد.

    نتایج

    از دیدگاه دانشجویان بیشترین میانگین نمره مربوط به بعد زیرساخت آموزش مجازی (97/2) و کمترین میانگین نمره مربوط به بعد پاسخگویی (01/2) بود. در بعد پاسخگویی، 35% از دانشجویان، پاسخگویی مناسب به مشکلات دانشجویان توسط کارشناس EDO دانشکده را خیلی ضعیف ارزیابی کرده اند. بین جنسیت و بومی بودن و ابعاد کیفیت آموزش مجازی ارتباط معنی داری وجود نداشت. بین بعد کیفیت ارایه محتوا، کلاس انلاین، پاسخگویی، آزمون مجازی با دانشکده ها ارتباط معنی داری وجود داشت (001/.>P). بین تمام ابعاد آموزش مجازی و مقطع تحصیلی نیز ارتباط معنی داری وجود داشت (001/.>P).

    نتیجه گیری

    ایجاد آمادگی در ابعاد مختلف انسانی و تجهیزات خود نیازمند برنامه ریزی دقیق و مناسب می باشد. با توجه به شرایط کنونی و افزایش استفاده از نظام آموزش مجازی لازم است که با تقویت ساختار ها و تکنولوژی های ضروری و اصلاح فرایند های آموزشی و ارزشیابی و آموزش اساتید و دانشجویان گام بلندی در راه توسعه سیستم های آموزش برداشته شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، کرونا، دانشجویان، ایران
  • میترا جرس، محمدرضا منصوریان، علی دلشاد نوقابی*، حسین نظامی صفحات 345-351
    مقدمه

    سواد سلامت در مادران باردار، آگاهی های ویژه و مهارت های اجتماعی خاص جهت تشخیص نشانه های خطر دوران بارداری، شیوه زندگی سالم و تغذیه مناسب در دوران بارداری است و بر سرانجام بارداری از طریق بهبود کیفیت مراقبت های بهداشتی دوران بارداری موثر است.

    روش ها

    در این کارآزمایی در عرصه با استفاده از نمونه گیری به صورت تصادفی 90 نفر از زنان باردار که پرونده فعال بهداشتی ، در مراکز سلامت جامعه گناباد داشتند و سابقه مشکلات جسمی و روحی تاثیرگذار بر خودمراقبی زنان باردار نداشتند، از بین سه مرکز سلامت جامعه گناباد انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش بحث گروهی و آموزش برگشتی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. در دو گروه آزمایش، مطابق با مراحل برنامه آموزشی، روش آموزش برگشتی و بحث گروهی متمرکز در پیش گرفته گرفته شد. گروه کنترل آموزش های روتین خودمراقبتی دوران بارداری را در مرکز سلامت جامعه دریافت کردند.

    نتابج: 

    در سه گروه مورد مطالعه از نظر توزیع متغیر تحصیلات (029/0)، شغل (0906/0)، درآمد (0998/0)، سن بارداری (741/0) تفاوت وجود نداشت و سه گروه با یکدیگر همگن بودند. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد سواد سلامت و تمام ابعاد آن در دو گروه آموزش برگشتی و بحث گروهی متمرکز افزایش یافت (p). اما  در گروه کنترل بعد از مداخله، تفاوت معنی داری نداشتند (p=0/66).

    نتیجه گیری

    توصیه می شود استفاده از روش های نوین آموزشی از جمله بحث گروهی متمرکز و آموزش برگشتی در آموزش خودمراقبتی زنان باردار و افزایش سواد سلامت آن ها بیشتر مدنظر قرار گیرد

    کلیدواژگان: آموزش برگشتی، بحث گروهی متمرکز، سواد سلامت مادران باردار
  • نسرین فکرت الیاس آباد، موسی پیری*، بهنام طالبی، جهانگیر یاری صفحات 352-364
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در اثربخشی و ارتقاء کارایی نظام آموزشی، توجه ویژه به آن است. برنامه درسی ترکیبی، تلفیقی از دو آموزش الکترونیکی و غیرالکترونیکی است. هدف از این مطالعه طراحی الگوی برنامه درسی ترکیبی برای دانشجویان پزشکی عمومی با الهام از الگوی گریوز بود.  

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه کاربردی از نوع پژوهش های کیفی بود. به روش تحلیل مضمون از نوع قیاسی - استقرایی استفاده شده است. ویژگی های عناصر برنامه درسی ترکیبی برای آموزش پزشکی عمومی با استفاده از تحلیل داده های حاصل از مرور نظام مند منابع علمی و پژوهش های داخل و خارج کشور و اسناد بالادستی آموزش پزشکی و شیوه نامه های آموزش پزشکی و متن مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان و صاحبنظران مشخص شد. فرایند نمونه گیری هدفمند بوده است. بر اساس یافته ها، الگوی برنامه درسی ترکیبی برای دانشجویان پزشکی عمومی با الهام از الگوی گریوز طراحی گردید.

    نتایج

    با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی داده های حاصل از متن مصاحبه با مشارکت کنندگان و متن اسناد بالادستی و شیوه نامه های آموزش پزشکی، نتایج پژوهش های داخل و خارج کشور و تحلیل شده است. در تحلیل نهایی مفهوم اولیه استخراج گردید که با مقوله بندی آنها عناصر اصلی الگو شامل اهداف ، محتوا، راهبردهای تدریس و  ارزشیابی برنامه درسی ترکیبی برای آموزش پزشکی عمومی شناسایی و مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد الگوی تدوین شده متناسب با نظام آموزش پزشکی است. بسیاری از چالش های موجود در نظام آموزش پزشکی با برنامه ریزی مناسب قابل حل است و سیاست گذاران آموزش پزشکی، و پژوهشگران با درک پتانسیل آموزشی این نوع برنامه درسی، باعث توسعه و گسترش آموزش های دانشجویان پزشکی عمومی شوند.

    کلیدواژگان: الگو، برنامه درسی ترکیبی، آموزش الکترونیکی، آموزش غیرالکترونیکی، آموزش پزشکی عمومی
  • سیروس اسدیان*، فرهاد حبیبی، صادق ملکی آوارسین صفحات 365-377
    مقدمه

    تغییرات عمیق فرهنگی و شیوه های زندگی، افراد را در مواجهه با مسایل، فاقد توانایی های لازم ساخته و انسان ها، نیازمند راهکارهایی هستند. راهکارهایی که از طریق معارف بشری بدست آمده، جوابگوی نیازهای واقعی آنان نیستند، ولی اسلام توامان به نیازهای مادی و معنوی توجه دارد. در مورد این مهارتها در قرآن و کلام معصومین (ع) به تفضیل پرداخته شده است. با توجه به آن، طراحی الگوی برنامه درسی مهارتهای زندگی برای دانش آموزان ششم ابتدایی مبتنی بر آموزه های اسلامی ضرورت پیدا کرده است.

    روش کار

    در این پژوهش با توجه به ماهیت موضوع و هدف اصلی آن از نوع توصیفی و استنادی - تحلیلی می باشد و در ضمن نتایج اعتبارسنجی الگوی طرح شده از نظر متخصصان برنامه درسی و صاحب نظران مربوطه در سطح بالایی تایید شد.

    یافته

    ضمن تجزیه و تحلیل مفاهیم اصلی و معانی ضمنی اسناد، موارد و آیاتی که به عنوان مهارتهای زندگی پرداخته شده، شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفته و درپایان الگویی از مهارت های زندگی اسلامی، براساس دیدگاه ارتباطی، که در اسناد  اسلامی به کرات بدان اشاره شده است، تحت چهارمهارت اصلی خودشناسی، همدلی با دیگران، شناخت طبیعت و خداشناسی و 10 مولفه و 45 ویژگی، با 212  استناد اسلامی استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    با بررسی متون اسلامی منجمله، قرآن و دیگر متون اسلامی، در خصوص سعادت دنیوی و اخروی انسان به تفضیل مهارتهایی بدست آمد که با شناخت و جاری و ساری ساختن شان در همه شیونات زندگی، می توان آن را بکار بندد و از مشکلاتی که نظام آموزشی بواسطه تفکر تک بعدی و مادی می باشد، از آن خلاصی یابد.

    کلیدواژگان: طراحی الگوی، برنامه درسی، مهارت های زندگی اسلامی، آموزه های اسلامی، دانش آموزان ششم ابتدایی
  • مجید فرهیان*، فرشاد پرهام نیا، فرناز آورزمانی صفحات 378-388

    سرقت علمی به پدیده ای رایج در پایان نامه های مقطع تحصیلات تکمیلی تبدیل شده است و این امر موجب نگرانی مسیولین آموزشی و پژوهشی گردیده است. جهت جلوگیری از این امر باید ابتدا عوامل تاثیرگذار بر سرقت علمی را شناخت و ابزاری جهت بررسی علل و عوامل آن تدوین کرد. از این رو پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به منظور ساختار عاملی پرسشنامه سرقت علمی در پایان نامه ها از دیدگاه اساتید انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کاربردی و به شیوه پیمایشی-تحلیلی است. جامعه آماری 291 نفر از اساتید دانشگاه های ایران بدون در نظر گرفتن نوع دانشگاه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته با 34 سوال بر اساس طیف لیکرت دارای 5 گزینه از خیلی کم تا خیلی زیاد و نمره گذاری از 1 تا 5 بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار SPSS 21 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، در مجموع  39/68 درصد از واریانس را ده مولفه تبیین می کنند. عامل پژوهشی  48/20 درصد، عامل فرهنگی با 73/8 درصد، و عامل آموزشی با 29/7 درصد از کل واریانس را به خود اختصاص داد. دیگر عوامل به ترتیب شامل محیط اجتماعی، محیط اقتصادی، عامل انگیزه، عامل خلاقیت، عامل خودباوری، عامل فناوری اطلاعات و عامل ضعف قوانین می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیانگر آن است که الگوی ده عاملی همسانی قابل قبولی با داده ها دارد و از مطلوبیت مناسبی برای اساتید دانشگاه های ایران برخورداراست. در ضمن ضرایب آلفای کرونباخ حاکی از پایایی نتایج بدست آمده است. بنایراین می توان از این پرسشنامه به عنوان ابزاری در جهت گردآوری نظرات اساتید در خصوص سرقت علمی  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرقت علمی، پایان نامه ها، نگرش، اساتید دانشگاه های ایران
  • محسن ادیب حاج باقری، طیبه مرادی* صفحات 389-399
    مقدمه

    تضمین کیفیت آموزش عالی به ویژه آموزش دکتری یکی از نگرانی ها و اولویتهای آموزش عالی به ویژه آموزش دکتری میباشد. مقایسه نظام های آموزشی می تواند به بهبود کیفیت آموزش کمک کند، لذا این مطالعه با هدف مقایسه برنامه آموزش دکتری تخصصی پرستاری در ایران با برنامه دکتری پرستاری در دانشکده های پنسیلوانیا، جان هاپکینز و دوک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به روش توصیفی-تطبیقی در سال 1400 انجام شد. از الگوی چهار مرحله بردی جهت توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه نظام آموزشی در مقطع دکتری با سه دانشکده پرستاری برتر جهان در سال 2020 استفاده شد. جستجوی اینترنتی در سایتهای دانشگاه های مذکور صورت پذیرفت. سپس، داده های استخراج شده بر اساس هدف پژوهش، طبقه بندی و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    دکتری پرستاری ایران با سه دانشکده پرستاری برتر جهان در ساختار تقریبا مشابه است. ولی تفاوتهایی در رسالت، هدف کلی، محتوی دروس و تناسب انها با نیازهای جامعه، تخصیص واحدها به دروس پژوهشی و نظری، رویکردهای آموزشی و توجه به دکتری پرستاری بالینی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مقایسه و مزایای برنامه درسی سه دانشگاه برتر ، مناسب است که برنامه ریزان آموزش پرستاری ایران تغییرات اساسی در برنامه درسی این بخش از نظر ماموریت ، اهداف ، دوره ها و توجه به تفکر انتقادی دانشجو ، نیازهای آموزشی و صلاحیت های اصلی فارغ التحصیلان ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دکتری پرستاری، مطالعه تطبیقی، نظام آموزشی، ایران، پنسیلوانیا، جان هاپکینز، دوک
  • جهانگیر یاری حاج عطالو*، یوسف ادیب، زرین دانشور هریس، وحیده اوهانی زنوز صفحات 400-411
    مقدمه

    وجود یک مدل مناسب و دارای اعتبار برای ارزیابی کیفیت برنامه درسی الکترونیکی به منظور بهبود و بهره وری در یادگیری الکترونیکی از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این پژوهش طراحی مدلی مناسب برای این مهم می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های کیفی می باشد. جامعه پژوهش کلیه متخصصین و اساتید و کارشناسان فعال در حوزه یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی کشور میباشد که تعداد 20 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از شیوه مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. ابتدا با استفاده از روش قیاسی، به مطالعه اسناد و متون مربوط با موضوع پژوهش پرداخت شده سپس با توجه به عوامل بدست آمده اقدام به انجام مصاحبه شده است. برای تحلیل داده ها و تعیین عوامل از روش کد گذاری با نرم افزار MAXQDA2020 استفاده شده است .

    نتایج

    با استفاده از روش قیاسی، به مطالعه اسناد و متون مربوط با موضوع پژوهش پرداخت شده و 4 عامل اصلی عبارتند از عامل مدیریتی و سازمانی، عامل پداگوژیکی، عامل فناوری، عامل ارزشیابی برای مدل ارزیابی کیفیت برنامه درسی الکترونیکی بدست آمده. سپس با توجه به عوامل بدست آمده اقدام به انجام مصاحبه شده است. برای تحلیل داده ها و تعیین عوامل از روش کد گذاری با نرم افزار MAXQDA2020 استفاده شده است و 8 عامل اصلی بدست آمده است که عبارتند از ارزشیابی، پداگوژیکی ، سازمانی و مدیریتی، فردی، فناوری و الکترونیکی، محیطی(فراسازمانی،سیاسی،فرهنگی)، یادگیری ، اخلاقی.

    نتیجه گیری

    بررسی ها موید آن است که بکارگیری عوامل ارزشیابی، پداگوژیکی ، سازمانی و مدیریتی، فردی، فناوری و الکترونیکی، محیطی (فراسازمانی،سیاسی،فرهنگی)، یادگیری ، اخلاقی، در طراحی مدل مناسب ارزیابی کیفیت برنامه درسی الکترونیکی لازم میباشند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی الکترونیکی، کیفیت برنامه درسی الکترونیکی، ارزیابی کیفیت برنامه درسی الکترونیکی
  • آرزو اصغری* صفحات 412-420
    مقدمه

    وابستگی رفتاری به اینترنت صرف نظر از اینکه یک آسیب روانی یا معضل اجتماعی در نظر گرفته می شود، پدیده است مزمن و عود کننده که با آسیب جدی جسمانی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و روانی همراه است و در این خصوص عواملی چون عوامل روانی، شناختی، خانوادگی و اجتماعی دخیل هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین مقایسه تکانشگری، ناگویی هیجانی و رفتارهای خود-آسیب رسان در دانشجویان دارای اعتیاد به اینترنت و دانشجویان عادی بود.

    روش ها

    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه کوثر بجنورد در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از میان آنان 140 نفر (70 نفر دانشجو معتاد به اینترنت و 70 نفر دانشجو عادی) به شیوه نمونه‎ گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1996)، ناگویی هیجانی تورنتو (1994)، تکانشگری بارت (2004) و آسیب به خود سانسون (1988) جهت استفاده شد. نتایج با روش تحلیل واریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS20 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دانشجویان معتاد به اینترنت و دانشجویان عادی از نظر تکانشگری، ناگویی هیجانی، رفتار خودآسیب رسان و خرده مقیاس های تکانشگری شناختی، حرکتی، عدم برنامه ریزی، دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0< P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که دانشجویان معتاد به اینترنت نسبت به دانشجویان عادی از تکانشگری، ناگویی هیجانی و رفتار خودآسیب رسان بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: تکانشگری، ناگویی هیجانی، رفتارهای خود-آسیب رسان، اعتیاد به اینترنت
|
  • Hassan Babamohamadi*, Elham Shahidi Delshad, Monir Nobahar Pages 312-322
    Introduction

    The Master of Critical Care Nursing is responsible for training specialized and professional graduates. Comparing different curricula improves the content and quality of the curriculum. This study aimed to compare the curriculum of critical care nursing in Iran with the University of Sydney in Australia.

    Methods

    This descriptive-comparative study was conducted in 1400. Iran's critical care nursing curriculum was compared with the University of Sydney. The required information was done by internet search in valid databases. Data analysis was performed using the Bereday model in four steps including description, interpretation, Juxtaposition, and comparison.

    Results

    The mission, educational goals, and course content in the two curricula had significant similarities. But philosophy, vision, admission requirements, educational strategies, and tuition fees were somewhat different. The philosophy at the University of Sydney is based on caring with a cohesive and family-oriented approach and in Iran is based more on social values ​​. Having an RN degree and fluency in English is one of the main conditions for admitting a student in this field at the University of Sydney, while in Iran there is no need for a language degree or a certificate of professional competence.

    Conclusion

    According to the findings of the study, changes in the intensive care curriculum based on family-centered care and creating diversity in educational strategies with more emphasis on English language skills, and providing some units online are recommended.

    Keywords: Curriculum, Nursing education, Master in Critical Care, Bereday model, University of Sydney
  • Mohammad Mojtabazadeh* Pages 323-334
    Introduction

    Curriculum plays a central role in effective teaching and educational change in higher education. The present study was conducted to design and validate a tool for assessing the curriculum quality of universities in Iran.

    Methods

    This study was performed using a mixed method of explorative plan-tool development model. First, in qualitative part of this study, questionnaire consisted of 14 scales and 107 sub-scale s were designed by using the method of Grounded Theory and interview with 25 experts. Then, in the quantitative section, designed questionnaires were conducted on 180 experts in different cities of Iran. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha which was equal to (0/944). Non-probability purposive sampling method was used in the qualitative part of the study whereas random classified sampling method was applied in the quantitative part. In addition, analysis of Confirmatory Factor Analysis was used for testing mentioned tool.

    Results

    By doing first-order confirmatory factor analysis, mentioned tool were confirmed with 14 scales and 107 sub-scale s. Results of second-order confirmatory factor analysis, also showed that 14 extracted scales are sufficient factor leading to prediction scale related to curriculum quality of high education systems in Iran. In addition, all goodness of fit indices were confirmed.

    Conclusion

    The results of statistical tests displayed that the designed tool enjoys very favorable fitness for the curriculum quality assessment of Universities of Iran.

    Keywords: High education, curriculum quality, Grounded theory, Structural equation modeling
  • Fatemeh Setoodehzadeh, Mehdi Mohammadi, Mohammad Khammarnia*, Alireza Ansari-Moghaddam, Hassan Okati-Aliabad Pages 335-344
    Background

    The prevalence of coronary heart disease has affected education systems around the world, including higher education in Iran. The aim of this study was to determine the quality of virtual education system in Zahedan University of Medical Sciences from the perspective of students.

    Methods

    A descriptive-analytical study was conducted in 2016 at Zahedan University of Medical Sciences. The study population in this study included all students studying at Zahedan University of Medical Sciences, of whom 537 completed a questionnaire. A standard electronic questionnaire with the dimensions of quality of educational content presentation, virtual education infrastructure, quality of online classes and quality of virtual tests was used to collect data. SPSS software and descriptive and analytical statistical tests (One way annova, etc.) were used to analyze the data.

    Results

    From the studentschr('39') point of view, the highest mean score was related to the virtual education infrastructure dimension (2.97) and the lowest mean score was related to the response dimension (2.01). In terms of accountability, 35% of students rated the appropriate response to student problems by the schoolchr('39')s EDO expert as very poor. There was no significant relationship between gender and indigenousness and the quality dimensions of e-learning. There was a significant relationship between the quality of content presentation, online class, response, virtual test with colleges (P> .001). There was a significant relationship between all dimensions of virtual education and educational level (P> .001).

    Conclusion

    Creating readiness in various human dimensions and equipment requires careful and appropriate planning. Given the current situation and increasing the use of virtual education system, it is necessary to take a big step towards the development of education systems by strengthening the necessary structures and technologies and reforming educational processes and evaluation and training of professors and students.

    Keywords: Covid-19, Virtual education, Students, Iran
  • Mitra Jaras, MohammadReza Mansoorian, Ali Delshad Noghabi*, Hosein Nezami Pages 345-351
    Introduction

    Health literacy in pregnant womens, special knowledge and special social skills to diagnose the danger signs of pregnancy, healthy lifestyle and proper nutrition during pregnancy and ultimately affect pregnancy by improving the quality of health care during pregnancy.

    Methods

    In this randomized field trial, participants were 90 pregnant women referred to the community health centers in Gonabad, Iran with no history of physical and psychological problems that can affect their self-care. They were randomly selected from among the three health centers and divided into three groups of focus group discussion, teach-back, and control

    Result

    There was no significant difference between the three groups in terms of educational level (P=0.029), occupation (P=0.090), income (P=0.099), and gestational age (P=0.741), and they were homogeneous. After intervention, all aspects of health litracy in two groups of teach-back (P<0.001) and focus group discussion (P<0.001) were significantly improved compared to the control group (P=0.66).

    Conclusion

    It is recommended to use new educational methods such as focus group discussion and return training in self-care education of pregnant women and increase their health literacy.

    Keywords: teach back. Focus group discussion. Health litracy
  • Nasrin Fekrat Elyasabad, Moosa Piri*, Behnam Talebi, Jahangir Yari Pages 352-364
    Background & Aims

    An important factor in effectiveness and enhancement of educational system's performance is special attention toCurriculum. Mixed curriculum is an integration of electronic and non-electronic instruction. The present study aimed at planning a model of mixed curriculum for general medical students based on Graves model.

    Materials & Methods

    The present study was a qualitative- use applied study. Features of combined curriculum elements for general medical education using data analysis from systematic review of scientific resources and research at home and abroad and upstream medical education documents and medical education procedures and semi-structured interview texts with specialists and experts were identified . The sampling process has been targeted. Based on the findings, the curriculum model was designed to train general medical students with a combined method  inspired by the Graves model.

    Results

    Using inductive content analysis, the data obtained were analyzed. In the final analysis, the basic concept was extracted, which categorized the main elements of the model, including the logic and why of the combined curriculum, goals, content, teaching strategiecs and evaluation of the combined curriculum was identified and specified for general medical education.

    Conclusion

    A great deal of the problems in medical instructional system could be solved through proper planning. Therefore, by better understanding the potential of this type of curriculum, researchers and policy makers in medical instructional can develop and expand the instructions of general medical students.

    Keywords: pattern, combined curriculum, e-learning, non-e-learning, general medicine education
  • Sirous Asadian* Pages 365-377
    Introduction

    Profound cultural changes and lifestyles make people lack the necessary skills in dealing with problems and human beings need solutions to deal with them. The solutions obtained through human knowledge alone do not meet their real needs, but Islam pays attention to both material and spiritual needs with a mixture of cognitive, emotional and behavioral methods. These skills are described in detail in the Qur'an and the words of the Infallibles. Accordingly, it is necessary to design a model of life skills curriculum for sixth grade elementary students based on Islamic teachings.

    Methods

    In this research, according to the nature of the subject and its main purpose is descriptive and citation-analytica In addition the results of the validation of the proposed model by the curriculum experts and relevant experts showed that it was appropriate and it was approved at a high level.

    Results

    While analyzing the main concepts and implications of the documents, items and verses that are treated as life skills, are identified and analyzed, and at the end a pattern of Islamic life skills, based on a communication perspective (God, self, others, Nature), which is frequently mentioned in Islamic documents and principles, is extracted under four main dimensions and skills of self-knowledge, empathy with others, knowledge of nature and theology, and ten components and forty-two characteristics, with two hundred and twelve Qur'anic and Islamic citations. And was designed.

    Conclusion

    By examining Islamic texts, including the Qur'an and other Islamic texts, regarding the worldly and otherworldly happiness of human beings, detailed skills were obtained that can be used by recognizing and currenting them in all walks of life. He avoided and got rid of life skills and training that originated from one-dimensional and materialistic thinking and lifestyle.

    Keywords: model design, curriculum, Islamic life skills, Islamic teachings, sixth grade elementary students
  • Majid Farahian*, Farshad Parhamnia, Farnaz Avarzaman Pages 378-388

    Introdoction:

     Plagiarism in theses has become a prevalent issue in higher education and such an issue has turned to be a matter of concern for educational authorities. To tackle the problem, the very first step is to find out the related influential factors in order to construct a scale so as to investigate the underlying reasons. To this end, the researchers made an attempt to develop a measure with 10 subscales based on an exploratory factor analysis (EFA).

    Methods

    The present study is an applied research that adopted a survey method. Overall, using the convenience sampling method 291 Iranian university professors from different universities were recruited. The researcher-made survey included 39 items with 5-point Likert scale (from “To a very small extent” to “To a very great extent”). The data were analyzed using EFA in the SPSS software.

    Results

    The results revealed that 68.39 % of the overall variance is explained by 10 subscales. Further, 20.48 %, 8.733 %, and 7.29 % are explained by research, culture, and education factors. The remaining factors include social environment, economy, motivation, creativity, self-confidence, information technology, and legislation weaknesses.

    Conclusion

    The findings of the present study revealed that all the 10 obtained factors regarding the professors’ viewpoint on plagiarism are compatible with the data and thus it can be an effective tool to investigate Iranian university professors’ views. Additionally, the obtained Cronbach’s Coefficient Alpha value demonstrated that the scale can be employed to assess professors’ beliefs regarding plagiarism.

    Keywords: Plagiarism, Attitude, Iranian university professors, Thesis writing, Exploratory factor analysis
  • Mohsen Adib-Hajbaghery, Tayebeh Moradi* Pages 389-399
    Background & Aims

    Quality assurance of higher education, especially philosophiae doctor (PhD) education, is one of the concerns and priorities of higher education planning planners. Comparing educational systems can help to improve the quality of nursing programe. The purpose of this study was to compare the educational system of Nursing Ph.D in Iran with The University of Pennsylvania, Johns Hopkins University and Duke University.

    Materials & Methods

    This descriptive-comparative study was conducted in 2021. The four-stage Beredy model of description, interpretation, neighborhood, and comparison was used to compare the Iranian nursing education system with the top three nursing schools in the world in 2020. Data were collected by the reputable websites of the universities. Then, the data were compared according to the aim of the research.

    Results

    the structure of nursing Ph.D program in Iran and the top three nursing schools in the world are approximately similar to each. But, there are differences in the mission, general purpose, the content of courses and their relevance to the needs of society, the allocation of units to research and theoretical courses, training approaches and perspectives on clinical nursing.

    Conclusion

    Given the comparisons and curriculum advantages of the top three Universities, it is appropriate for Iranian nursing education planners to makefundamental changes to the curriculum of this section in terms of mission, goals, courses, and pay attention to student’s critical thinking, educational needs, and competencies of the graduates.

    Keywords: Curriculum, Iranian Nursing PhD program, Comparative Study, Education Program, University of Pennsylvania, Johns Hopkins University, Duke University
  • Jahangir Yari Haj Ataloo*, Yusef Adib, Zarrin Daneshvar, Vahide Ohani Zonuoz Pages 400-411
    Introduction

    For evaluating the quality of e-curriculum in order to improve and   having efficiency in e-learning a suitable and valid model is very important, which is the purpose of this study.

    Methods

    The present study is classified as qualitative research in terms of data collection method. The research population is all of specialists, professors and experts active in the field of e-learning in higher education in the country, twenty of whom have been selected by targeted sampling to achieve data saturation. Semi-structured interview method has been used to collect data. First, the documents and texts related to the research topic are studied, Then, according to the obtained factors, an interview was conducted. To analyze the data and determine the factors, the coding method with MAXQDA2020 software has been used.

    Results

    First, the documents and texts related to the research topic are studied, by using the deductive method and 4 main factors are: managerial organizational, pedagogical, technology, evaluation factors for the quality evaluation model of the electronic curriculum. Then, according to the obtained factors, an interview was conducted. To analyze the data and determine the factors, the coding method with MAXQDA2020 software has been used and 8 main factors have been obtained, which are evaluation, pedagogical, organizational, individual, technological and electronic, environmental (extra-organizational, Political, cultural), learning and moral factors.

    Conclusions

    Studies confirm that the use of evaluation, pedagogical, organizational and managerial, individual, technological and electronic, environmental (extra-organizational, political, cultural), learning moral factors, in designing an appropriate model for evaluating the quality of e-curriculum are necessary.

    Keywords: Electronic curriculum, e-curriculum quality, e-curriculum quality evaluation
  • Arezou Asghari* Pages 412-420
    Introduction

    Behavioral dependence on the Internet, regardless of whether it is considered a psychological injury or a social problem, is a chronic and recurrent phenomenon that is associated with serious physical, financial, family, social and psychological harm, and in this regard, factors such as psychological, Cognitive, familial and social factors are involved. The goal of this study is to investigate the Comparison of impulsivity, Alexitima and self-harming behaviors in students with Internet addiction and normal students.

    Method

    The research was causal-comparative. The statistical population included all undergraduate girl students of Kosar University of Bojnord in the academic year 1399-1400, of which  140 of them (70 internet addicted students and 70 regular students) were selected by convenience sampling method. The Young Internet Addiction Questionnaire (1996), the Toronto Alexitima Questionnaire (1994), the Bart Impulsivity Questionnaire (2004), and the Samson Self-Injury Questionnaire (1988) were used. The results were analyzed by multivariate analysis of variance in SPSS-20 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between Internet addicts and normal students in terms of impulsivity, Alexitima, self-harming behavior and subscales of cognitive, motor, unplanned impulsivity, difficulty in recognizing emotions, difficulty in describing emotions and objective thinking (P<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that Internet addicted students have more impulsivity, Alexitima and self-harming behavior than normal students.

    Keywords: Impulsivity, Alexitima, Self-harming behaviors, Internet addiction