فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال شانزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خدامراد مومنی، سمیه لرستانی* صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف بررسی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر آلکسیتایمیا و کاهش پرخاشگری در دانش آموزان با اختلال فزون کنشی/ بی توجهی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان با اختلال فزون کنشی/ بی توجهی شهر کرمانشاه بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار این پژوهش شامل پروتکل بازی درمانی شناختی رفتاری، پرسشنامه ی پرخاشگری آیزنک (1975) و پرسشنامه ی آلکسیتایمیا تورنتو (1994) بود. برنامه ی درمانی به مدت 8 جلسه 30- 45 دقیقه ای به صورت دو بار در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. یافته های تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه ی بازی درمانی شناختی- رفتاری موجب کاهش مشکلات هیجانی، آلکسیتایمیا و پرخاشگری در کودکان مبتلا به اختلال فزون کنشی/ بی توجهی می شود (001/ 0>P). در نهایت انتایج نشان داد که بازی درمانی می تواند به عنوان روشی مناسب در کاهش مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان به کار رود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، فزون کنشی، بی توجهی، ناگویی خلقی، پرخاشگری
  • یونس قیصی زاده، مولود کیخسروانی*، علی پولادی ریشهری، ناصر امینی صفحات 13-23

    امروزه نیروی انسانی حیاتی ترین عنصر استراتژیک و اساسی ترین راه برای افزایش اثربخشی کارایی سازمان تلقی می شود. بنابراین ارتقای رفتار شهروندی سازمانی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای هر سازمانی است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی واقعیت درمانی نوین گروهی بر رفتار شهروندی سازمانی در بین کارمندان شهر بوشهر بود. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش تمام کارمندان شهر بوشهر در سال 1400 بودند. نمونه ی پژوهش 30 نفر از کارمندان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (واقعیت درمانی) و گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی رفتار شهروندی سازمانی (کرنودل، 2007) استفاده شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای، آموزش رویکرد واقعیت درمانی نوین گروهی را دریافت کردند و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS21 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی نوین گروهی باعث افزایش رفتار شهروندی سازمانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (001/0>P). نتیجه گیری می شود که واقعیت درمانی برای بهبود رفتار شهروندی سازمانی کارمندان موثر است و می توان از این مداخله برای افزایش بهره وری سازمانی سود برد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، رفتار شهروندی سازمانی، کارمندان
  • مهدیه دهقان نیری، زهرا هاشمی*، فاطمه فیاض صفحات 25-36

    تربیت صحیح فرزند یکی از اساسی ترین وظایف والدین است. تربیت دینی در اصل بر پایه ی فطرت، حرکت به سمت فضیلت است. هدف این پژوهش طراحی و ساخت بسته ی آموزش عاطفی مبتنی بر محاوره ی کلامی بود. در گام اول منابع مختلف و مرتبط با موضوع، انتخاب و سپس با استفاده از روش تحلیل کیفی مولفه های مهم تربیت مبتنی بر کلام به دست آمد. در این راستا 7 مولفه ی تربیت کلام برای کودکان 5/3 تا 5/6 سال استخراج شد و در نهایت بسته ی آموزشی با اهداف هشت گانه طراحی شد که عبارت بودند از: 1. اهمیت ارتباط عاطفی با کودک، 2. لحن، 3. اهمیت توجه 4. سلسله مراتب پذیرش القاء و لحن، 5. پرورش طیب حواس، 6. آموزش جهت و شرط، 7. آموزش قید، 8. نشان دادن اهمیت افعال. به منظور تعیین روایی محتوایی، بسته ی آموزشی در اختیار 10 نفر از متخصصان حوزه ی مرتبط با پژوهش قرار داده شد. شاخص های CVR و CVI برای همه ی جلسات بالای 8/0 بود که بیانگر روایی محتوایی بالای پروتکل است و از این جهت بسته ی آمورشی تربیت عاطفی دارای حداکثری از شاخص روایی محتوایی است. این بسته در زمینه ی تربیت عاطفی کودک می تواند برای مادران کاربردی باشد.

    کلیدواژگان: طراحی بسته ی آموزشی، تربیت عاطفی، کلام، کودک
  • مریم یاوری کرمانی، طاهره علیپور منصورخانی، فاطمه سادات شفیعی*، سامان شهبازی مقدم صفحات 37-48

    پژوهش حاضر به بررسی ویژگی های سرشت و منش شخصیت، کنترل خشم و تعصبات قومی افراد بومی و غیربومی شهر یاسوج در سال 1400 پرداخته است. این تحقیق از نوع پژوهش های علی- مقایسه ای، روش نمونه گیری به صورت خوشه ای ساده بوده است. اعضای نمونه،300 نفر (دو گروه بومی و غیربومی) جهت بررسی وارد تحقیق شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق از مقیاس خشم اسپیلبرگر (STAXI-2) (1998)، پرسشنامه ی تعصب بهرمان (s.c.1392/2013)، پرسشنامه ی سرشت و منش (کونینگر، 1987) استفاده شد. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-24 و روش تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج تحلیل آنوا از بین مولفه های سرشت مقیاس"نوجویی" بین افراد غیربومی و افراد بومی تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0≤P) و دیگر مولفه های سرشت تفاوت معناداری یافت نشد. بین میانگین نمرات تعصبات (نژادی، جنسیتی، مذهبی، قوم مدارانه و تعصب قومی) در گروه های افراد بومی و غیربومی بیشتر و تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0˂P) و نیز بین میانگین مولفه ی حالت خشم، و صفت خشم و کنترل خشم در گروه های افراد غیربومی و بومی تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0≤P). در بین اعضای گروه در میزان کنترل خشم تفاوتی یافت نشد اما افراد بومی در مقیاس تعصبات قومی، دارای تعصب بیشتری بوده و همچنین در میزان منش نوجویی افراد غیربومی بیشتر بود و در دیگر متغیرهای سرشت و منش تفاوتی یافت نشد. در نتیجه می توان بیان کرد که در سرشت و منش و کنترل خشم در افراد بومی و غیربومی تفاوت دارند و فقط در نوجویی افراد غیربومی نمره ی بالاتری گرفتند و در میزان تعصبات، افراد بومی دارای نمره ی بالاتری نسبت به افراد غیربومی بودند. بنابراین در مدارس، اجتماع، سیاست گذاری ها بر میزان افزایش مهارت های کنترل خشم و بهبود صفات شخصیتی در گروه های بومی و غیربومی می توان بدون حساسیت به مساله ی بومی گرایی سیاست گذاری انجام داد و در زمینه ی تعصبات افراد بومی که باعث عدم انعطاف پذیری روان شناختی افراد می شود برنامه های ویژه ی آموزشی و فرهنگی صورت داد.

    کلیدواژگان: ویژگی های سرشت شخصیت، کنترل خشم، تعصبات قومی، افراد بومی، افراد غیربومی
  • لیلا اسدی نوقابی، خاطره برهانی*، شهریار غریب زاده صفحات 49-58

    هدف پژوهش جاری مقایسه ی اثر مداخله ی متمرکز بر شفقت و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان مستقیم در بهبود سوگیری توجه و علایم افسردگی به محرک های منفی در افراد مبتلا به افسردگی بود. برای این منظور 42 نفر که نمره ی افسردگی ایشان بالاتر از نقطه ی برش پرسشنامه افسردگی بک بود با روش داوطلبانه و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه 14 نفری تقسیم شدند. شرکت کنندگان در هر سه گروه پرسشنامه ی افسردگی بک و آزمون کامپیوتری استروپ هیجانی را به عنوان پیش آزمون تکمیل نمودند. سپس گروه اول مداخله ی مبتنی بر شفقت مطابق پروتکل ده جلسه ای گیلبرت (گروه شفقت)، و گروه سوم 5 جلسه ی مداخله با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان مستقیم (گروه تحریک)، و در گروه دوم هر دو مداخله (مداخله ی ترکیبی) را دریافت نمودند. نتایج تحلیل آماری با آزمون های ناپارامتریک حاکی از عدم اثربخشی مداخلات به کار رفته بر بهبود علایم افسردگی، و اثربخشی معنادار این مداخلات بر بهبود سوگیری توجه بوده و اثربخشی در گروه مداخله ی ترکیبی بر روی سوگیری توجه نسبت به گروه سوم بیشتر بود. لذا به ترتیب مداخله ی ترکیبی و بعد از آن مداخله ی تحریک الکتریکی جهت بهبود سوگیری توجه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، تحریک الکتریکی فراجمجمه، سوگیری توجه، درمان متمرکز بر شفقت
  • فاطمه نعمتی، سید موسی گلستانه*، مهناز جوکار صفحات 59-72

    تاب آوری به عنوان توانایی و مهارتی است که فرد را قادر می سازد خود را با مشکلات و چالش ها سازگار کند و این عامل کمک کننده ی فرآیند تحول مثبت نوجوانی است. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه ی بین نیازهای بنیادین روان شناختی با تاب آوری از طریق نقش میانجی گری خودکارآمدی در مهارت های زندگی در دوره ی نوجوانی هست. این پژوهش به روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی و در قالب مدل معادلات ساختاری انجام شد. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر پایه های ششم ابتدایی، متوسطه ی اول و دوم بوشهر در سال 1401- 1400 بودند که از بین جامعه تعداد 503 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. از مقیاس های خودکارآمدی موریس (SEQ-C)، پرسش نامه ی تاب آوری دی کارولی جان ساگون 2014، پرسشنامه ی نیازهای بنیادین روان شناختی (BSNQ)؛ گاردیا، دسی و رایان، (2000) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها در مدل نشان داد، مسیرهای نیازهای بنیادین روان شناختی به خودکارآمدی در مهارت های زندگی و خودکارآمدی به تاب آوری در دوره نوجوانی معنادار بودند. همچنین، مسیر نیازهای بنیادین روان شناختی به صورت غیرمستقیم از طریق خودکارآمدی در مهارت های زندگی با تاب آوری معنادار است. با توجه به یافته های این تحقیق، می توان نتیجه گرفت که هر چه به اواخر نوجوانی نزدیک می شویم تاثیر نیازهای بنیادین روان شناختی بیشتر می شود و خودکارآمدی نقش واسطه ای خود را در دوره ی نوجوانی به خوبی اجرا می کند.

    کلیدواژگان: نیازهای روان شناختی، خودکارآمدی، مهارت های زندگی، تاب آوری، نوجوانی
  • لاله انسانی مهر، محمود پرچمی خرم، نرگس انسانی مهر، سعید ایمانی* صفحات 73-87

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی ویژگی های شخصیتی و کیفیت خواب با نوموفوبیا با توجه به نقش واسطه ای افکار اضطرابی است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان کارشناسی دانشگاه خوارزمی تهران در سال 1398-1399 تشکیل دادند که از این بین تعداد 303 نفر (133 دختر، 170 پسر) به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی نوموفوبیا (NMP-Q)، عوامل شخصیتی (NEO-FFI)، افکار اضطرابی (ANTI) و کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) بود. در سطح یافته های استنباطی رابطه بین متغیرها با آزمون همبستگی پیرسون و مدل پژوهش با تکنیک تحلیل مسیر آزمون شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS 26 و AMOS 24 انجام شد. در این پژوهش رابطه ی مستقیم سه ویژگی شخصیتی روان رنجوری، برون گرایی و گشودگی به تجربه با افکار اضطرابی معنی دار بود. هم چنین روان رنجوری، توافق پذیری، وظیفه شناسی، کیفیت خواب و افکار اضطرابی با نوموفوبیا به طور مستقیم ارتباط دارد. رابطه ی غیرمستقیم روان رنجوری، گشودگی به تجربه و کیفیت خواب معنی دار بود اما اثر غیرمستقیم برون گرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی بر نوموفوبیا معنی دار نبود. نتایج نشان داد ویژگی های شخصیتی و کیفیت خواب به عنوان متغیرهای مستقل و افکار اضطرابی به عنوان متغیر واسطه، عامل مهمی در پیشبینی نوموفوبیا است. بنابراین با توجه به این متغیرها می توان برنامه هایی برای پیشگیری، اعمال مداخلات و کنترل نوموفوبیا طرح ریزی نمود.

    کلیدواژگان: نوموفوبیا، ویژگی های شخصیتی، کیفیت خواب، افکار اضطرابی
  • زیبا محمدی احمدآبادی، عذرا محمدپناه اردکان*، شکوفه متقی صفحات 89-101

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل گری ترتیب تولد در ارتباط بین بلوغ عاطفی و کمال گرایی مادران و اضطراب فرزندان دوره ی اول ابتدایی انجام شد. این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی از نوع علی- همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش را تمام مادرانی که فرزند آن ها در دوره ی اول ابتدایی شهرستان اردکان در سال تحصیلی (1401-1400) مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می داد. از این بین 327 نفر به عنوان نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب کودکان اسپنس فرم والد (1999)، پرسشنامه بلوغ عاطفی (1990) و پرسشنامه ی کمال گرایی اهواز (1378/1999) استفاده شد. در نهایت داده های آماری با استفاده از نرم افزار Spss-26 و Amos-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه ی مستقیم و معنادار بین کمال گرایی منفی مادران و اضطراب فرزندان و هم چنین رابطه ی مستقیم و معنادار بین عدم بلوغ عاطفی مادران و اضطراب فرزندان بود. نقش تعدیل کنندگی ترتیب تولد در رابطه بین کمال گرایی و اضطراب فرزندان معنادار نشد. اما نقش تعدیل کنندگی ترتیب تولد در رابطه بین عدم بلوغ عاطفی مادران و اضطراب فرزندان معنادار شد. در نتیجه بر اساس یافته های پژوهش حاضر، ترتیب تولد فرزندان در رابطه ی بلوغ عاطفی مادران و اضطراب فرزندان نقش تعدیل گری دارد و به طور کلی می توان گفت تاثیر عدم بلوغ عاطفی مادران بر میزان اضطراب در فرزندان اول نسبت به فرزندان میانی و آخر، شدیدتر است.

    کلیدواژگان: اضطراب فرزند، کمال گرایی، ترتیب تولد، بلوغ عاطفی
  • محمد اردشیر لاریجانی، امید شکری*، مسعود شریفی صفحات 103-116

    پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای پرطاقتی روانی در رابطه ی والدگری توانمندساز و تاب آوری روان شناختی در دانشجویان دختر و پسر انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 1401 بودند. نمونه ی آماری نیز شامل 313 دانشجو بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس والدگری توانمندساز (جک، سان، لاتن، چین و واترز، 2016)، نسخه ی کوتاه پرسشنامه ی پرطاقتی روانی (مک گیوین، استیکلایر تامپسون و کلاگ، 2016) و مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون (کانر و دیویدسون، 2003). پاسخ دادند. در این پژوهش، به منظور آزمون روابط ساختاری در مدل مفروض، از روش آماری مدل یابی معادله ی ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که در نمونه ی دانشجویان، مدل مفروض واسطه مندی نسبی پرطاقتی روانی در رابطه ی بین والدگری توانمندساز و تاب آوری روان شناختی با داده ها برازش مطلوبی داشت. هم چنین، نتایج نشان داد که در مدل مفروض، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند و در این مدل 21 درصد از پراکندگی نمرات تاب آوری روان شناختی از طریق متغیرهای مکنون والدگری توانمندساز و پرطاقتی روانی، تبیین شد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بافت والدگری توانمندساز در تجهیز ذخایر مقابله ای و سرمایه روان شناختی نوجوانان، موثر است.

    کلیدواژگان: والدگری توانمندساز، پرطاقتی روانی، تاب آوری روان شناختی، والدگری مثبت
|
  • Khodamorad Momeni, Somayeh Lorestani* Pages 1-12

    The present study was conducted with the aim of investigating cognitive-behavioral game therapy on alexithymia and reducing aggression in students with attention-deficit/hyperactivity disorder. The current study was experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all students with hyperactive/inattentive disorder in Kermanshah city, from which a sample of 30 people was selected using convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The tools of this research included cognitive behavioral game therapy protocol, Eysenck's Aggression Questionnaire (1975) and Toronto Alexithymia Questionnaire (1994). The treatment program was implemented for eight sessions of 30-45 minutes duration twice a week. The findings of covariance analysis showed that the cognitive-behavioral game therapy program significantly reduced emotional problems, alexithymia and aggression in children with hyperactivity/inattention disorder. Finally, the results showed that play therapy can be used as a suitable method to reduce children's emotional and behavioral problems.

    Keywords: ADHD, Play Therapy, Alexithymia, aggression
  • Younes Gheisizadeh, Moloud Keykhosrovani*, Ali Poladi Reishahri, Naser Amini Pages 13-23

    The present study was conducted with the aim of investigating cognitive-behavioral game therapy on alexithymia and reducing aggression in students with attention-deficit/hyperactivity disorder. The current study was experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all students with hyperactive/inattentive disorder in Kermanshah city, from which a sample of 30 people was selected using convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The tools of this research included cognitive behavioral game therapy protocol, Eysenck's Aggression Questionnaire (1975) and Toronto Alexithymia Questionnaire (1994). The treatment program was implemented for eight sessions of 30-45 minutes duration twice a week. The findings of covariance analysis showed that the cognitive-behavioral game therapy program significantly reduced emotional problems, alexithymia and aggression in children with hyperactivity/inattention disorder. Finally, the results showed that play therapy can be used as a suitable method to reduce children's emotional and behavioral problems.

    Keywords: reality therapy, organizational citizenship behavior, employees
  • Mahdieh Dehghan Niri, Zahra Hashemi*, Fatemeh Fayyaz Pages 25-36

    For parents, one of the most crucial tasks is to provide a proper upbringing for their children. Religion-oriented education is essentially based on nature and moving towards virtue. The aim of this research was to design an educational package for emotional upbringing with an emphasis on colloquial speech. To provide this package, the relevant resources were investigated. Then, a qualitative analysis method was applied to extract the major components of education, emphasizing colloquial speech. An educational package was designed to operationalize the given objective. Finally, the designed educational package contained eight objectives 1. The importance of an effective relationship with a child, 2. Tone, 3. The importance of attention, 4. The hierarchical order of accepting induction and tone, 5. The development of the senses, 6. Teaching orientation and condition, 7. Teaching restraint, and 8. Showing the importance of actions. Ten experts in related fields were provided with the protocol to determine the content validity. CVR and CVI indexes were above 0.8 in all the sessions, showing the high content validity of the package. This emotional upbringing package based on colloquial speech can be a beneficial and practical tool for mothers in child education.

    Keywords: educational package designing, emotional upbringing, colloquial, child
  • Maryam Yavari Kermani, Tahereh Alipour, Fatemeh Sadat Shafiee*, Saman Shahbazi Moghadam Pages 37-48

    The present study investigated the characteristics of personality, anger control and ethnic prejudice of native and non-native people of Yasuj city in 2021. Also, this research was a type of comparative causal research, and 300 people (native and non-native groups) were included in the research through a simple cluster sampling method. Spielberger's Anger Scale (STAXI-2) (1998), Prejudice Questionnaire (Behrman, 2013), Personality and Personality Questionnaire (Koninger, 1987) were used to collect research data. The research findings were analyzed using SPSS-24 statistical software and multivariate and univariate analysis of variance. The results of the ANOVA analysis showed that there was a significant difference in the amount of "newness" between non-natives and natives among the temperament components and no significant difference was found in the other temperament components. On the other hand, the results showed that there was a significant difference between the average scores of prejudice (racial, gender, religious, ethnocentrism and ethnic) in the groups of native and non-native people. Also,  results showed that there was no significant difference between the average component of the state of anger, and the trait of anger and anger control in the groups of non-native and native people. This research showed that there was no difference in the amount of anger control between the group members, but the ethnic prejudice of the natives were more prominant, and also the amount of aggressive behavior of the non-natives was higher. No other significant difference was found in other variables.

    Keywords: character traits, anger control, ethnic prejudices, people
  • Leila Asadi Noghabi, Khatere Borhani*, Shahriar Gharibzade Pages 49-58

    The aim of this study was to compare Compassion Focused Therapy (CFT) and transcranial direct current stimulation (tDCS) on improving the attentional bias to negative stimuli in individuals with depression symptoms. For this purpose, 42 volunteers were selected and were randomly divided into three groups of 14 people. Participants completed the Beck Depression Inventory (DBI) and the Computational Emotional Stroop Test as pretest. Then the first group received CFT according to Gilbert ten-session protocol, the second group received five sessions of anodal tDCS over F3 area with current of 2 mA and 20 minutes duration, along with CFT, and the third group only underwent tDCS. The results of statistical analysis with non-parametric tests showed that there was a significant effect on cognitive bias and no effect on depression symptoms and the effectiveness in the combined group on attention bias was higher than the third group. Therefore, combined intervention and then electrical stimulation intervention are recommended to improve attention bias

    Keywords: depression, transcranial direct current stimulation, attentional bias, compassion-focused therapy
  • Fatemeh Nemati, Seyed Mousa Golestaneh*, Mahnaz Jokar Pages 59-72

    Resilience is an ability and skill that enables a person to adapt to problems and challenges. This factor contributes to the positive development process of adolescence. The purpose of this research is to determine the relationship between basic psychological needs with resilience through the mediating role of self-efficacy in life skills in adolescence. This research was carried out using a descriptive and correlational research method in the form of a structural equation model. The statistical population included six grade male and female students in Bushehr high schools 503 students were selected using multi-stage cluster sampling method. The following questionnaires were used: Morris Self-Efficacy Scales (SEQ-C), DeCaroli John and Sagon Resilience Questionnaire (2014), Basic Psychological Needs Questionnaire (BSNQ); Guardia, Deci and Ryan, (2000). Structural equation model was used to analyze the data. Results of data analysis showed that the paths of basic psychological needs to self-efficacy in life skills and self-efficacy to resilience were significant in adolescence. Also, the path of basic psychological needs was significant indirectly through self-efficacy in life skills with resilience. According to the findings of this research, it can be concluded that as we approach late adolescence, the effect of basic psychological needs increases and self-efficacy performs its mediating role well during all three periods.

    Keywords: Psychological needs, self-efficacy, life skills, resilience, adolescence
  • Laleh Ensanimehr, Mahmoud Parchami Khoram, Narges Ensanimehr, Saeed Imani* Pages 73-87

    The purpose of this research is to investigate the relationship between personality traits and sleep quality with nomophobia, considering the mediating role of anxious thoughts. The descriptive research method was of the correlational type and the statistical population of this research was made up of all undergraduate students of Kharazmi University of Tehran in 2018-2019, of which there were 303 people (133 girls, 170 boys) using stratified sampling method according to the size of the selection. The research tools were nomophobia questionnaire (NMP-Q), NEO Personality Inventory (NEO-FFI), anxiety thoughts (ANTI) and Pittsburgh sleep quality (PSQI). At the level of inferential findings, the relationship between the variables was tested with the Pearson correlation test and the research model was tested with the path analysis technique. Data analysis was done using SPSS 26 and AMOS 24 statistical software. In this research, the direct relationship between the three personality traits of neuroticism, extroversion and openness to experience with anxious thoughts was significant. Also, neuroticism, agreeableness, conscientiousness, sleep quality and anxious thoughts are directly related to nomophobia. The indirect relationship between neuroticism, openness to experience and sleep quality was significant, but the indirect effect of extraversion, agreeableness, conscientiousness on nomophobia was not significant. The results showed that personality traits and sleep quality as independent variables and anxiety thoughts as mediating variables are an important factor in predicting nomophobia, therefore, according to these variables, programs can be planned for the prevention, intervention and control of nomophobia.

    Keywords: nomophobia, personality traits, sleep quality, anxious thoughts
  • Ziba Mohammadi Ahmadabadi, Azra Mohammadpanah Ardakan*, Shekoufeh Mottaghi Pages 89-101

    The present study was conducted with the aim of determining the moderating role of birth order in the relationship between mothers' emotional maturity and perfectionism and children's anxiety in first period of elementary school. This research was a descriptive study of causal-correlation type. The statistical population of this study consisted of all mothers whose children were studying in the first period of elementary school in Ardakan city. Among these, 327 people were selected based on availability of participants. To collect information, Spence Child Anxiety Scale-Parent version (SCAS-P) (1999), Emotional Maturity Scale (EMS) (1990) and Ahvaz Perfectionism Scale (1999) were used. Finally, statistical data was analyzed using Spss-26 and Amos-24 software. The research findings indicate the existence of a direct and significant relationship between mothers' negative perfectionism and children's anxiety, as well as a direct and significant relationship between mothers' emotional immaturity and children's anxiety. The moderating role of birth order in the relationship between perfectionism and children's anxiety was not significant. The moderating role of birth order was significant in the relationship between emotional immaturity and children's anxiety. Based on the findings of the present study, the order of children's birth has a moderating role in the relationship between mothers' emotional maturity and children's anxiety, and in general, it can be said that the effect of mothers' emotional immaturity on the level of anxiety in first children is more severe than in middle and last children.

    Keywords: emotional maturity, perfectionism, birth order, child anxiety
  • Mohammad Ardeshir Larijani, Omid Shokri*, Massoud Ssharifi Pages 103-116

    The present correlational study examined the mediating effect of mental toughness on the relationship between strength-based parenting and psychological resilience among male and female university students. The statistical population of this research included undergraduate students of Mazandaran University in the 2021 - 22 academic year. The statistical sample also included 313 students who were selected by available sampling method and responded to the Strength-based Parenting Scale (Jach, Sun, Loton, Chin & Waters, 2018), the Mental Toughness Questionnaire-Revised (McGeown, St Clair-Thompson & Clough, 2016). Structural equation modeling was used to assess the proposed model among male and female students. Results indicated that for students, the partially mediated model of mental toughness on the relationship between strength-based parenting and psychological resilience showed a good fit. Furthermore, all of the regression weights in the hypothesized model were statistically significant and model' predictors accounted for 21% of the variance for psychological resilience. In sum, consistent with the bio-ecological human development model, the explanative role and power of the strength-based parenting context in increasing adolescents’ psychological capital is reiterated in the present research.

    Keywords: Strength-based parenting, mental toughness, psychological resilience, positive parenting