فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام ابراهیمی* صفحات 1-34
    سویه مثبت مفهوم هویت در کار و سازمان، تحت عنوان «هویت یابی شغلی/ سازمانی» مورد مطالعه پژوهشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. آنچه در این رابطه کمتر مورد پژوهش قرار گرفته، سویه منفی این مفهوم تحت عنوان «هویت زدایی شغلی/ سازمانی» است. هدف این مقاله بررسی تاثیر نقض قراردادهای منحصربه فرد بر هویت زدایی شغلی و هویت زدایی سازمانی است. در این رابطه، نقش میانجی حمایت سازمانی ادراک شده، و نقش تعدیلگر شهرت ادراک شده از حرفه و مرحله کارراهه شغلی سنجیده شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، کارکنان چهار شرکت فناوری مالی (فین تک) بودند و حداقل نمونه آماری به تعداد 293 نفر بر اساس آزمون های مورد استفاده و نرم افزار G-Power انتخاب شد. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی با نرم افزار Smart-PLS3 تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد، نقض قراردادهای منحصربه فرد بر هویت گریزی سازمانی اثرگذار است، اما رابطه مستقیم آن با هویت گریزی شغلی تایید نشد. در عین حال، نقض قراردادهای منحصربه فرد از طریق متغیر میانجی حمایت سازمانی ادراک شده بر هر دو متغیر هویت زدایی شغلی و سازمانی اثرگذار بود. شهرت ادراک شده از حرفه به عنوان متغیر تعدیلگر در رابطه میان نقض قراردادهای منحصربه فرد و هویت زدایی شغلی اثرگذار نبود، اما مرحله کارراهه شغلی تاثیر تعدیلگری معناداری در رابطه میان نقض قراردادهای منحصربه فرد و هویت زدایی سازمانی داشت. مطالعه حاضر کمک می کند مدیران سازمان در سیاستگذاری های خود با درک کاملتری از مفهوم هویت و پیوستار «هویت یابی- هویت گریزی»، به امکان های ایجاد کننده یا تعدیل کننده هویت زدایی، هم در زمینه شغل و هم در ساحت سازمان توجه بیشتری معطوف دارند.
    کلیدواژگان: هویت گریزی سازمانی، هویت گریزی شغلی، قراردادهای منحصربه فرد، شهرت ادراک شده از حرفه، مرحله کارراهه شغلی
  • جواد اشرفی، شمس السادات زاهدی، محمد منتظری* صفحات 35-74
    در میان عوامل موثر بر اثر بخشی سازمانهای دولتی شاخصهای مربوط به مدیریت نسل چهارم منابع انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این تحقیق ارایه مدل ساختار تفسیری مبتنی برشناسایی ترجیحات شغلی کارکنان نسل چهارم، ابعاد، مولفه ها و ویژگی های مدیریت نسل چهارم منابع انسانی می باشد این پژوهش از نظر نتیجه، جزو تحقیقات توسعه ای قلمداد می گردد از لحاظ هدف انجام، جزو تحقیقات کاربردی است. روش پزوهش ،تحلیل دلفی و مدل سازی ساختاری - تفسیری می باشد . شاخصهای مربوط به مدیریت نسل چهارم منابع انسانی در سازمانهای دولتی ایران بر اساس تحلیل دلفی و سپس بر اساس تحلیل ساختاری- تفسیری مورد شناسایی و اولویت بندی قرار گرفت که به ترتیب اولویت شامل سبک رهبری نظام پرداخت نظام بازخورد نظام ارتقاء شغلی نظام ارتباطات ارزشهای کاری می باشد. در این تحقیق، عامل نظام ارزشی در گروه متغیر خود مختاری قرار گرفت، همچنین مشخص گردید شاخص هایی همچون نظام پرداخت، ارتقای شغلی و نظام ارتباطات در گروه متغیرهای وابسته قرار می گیرند و شاخص های سبک رهبری و نظام بازخورد در گروه متغیرهای مستقل قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تحقیق، نظام پرداخت و نظام بازخورد از جمله مهمترین عوامل انگیزشی نسل چهارم منابع انسانی محسوب می شوند که مدیران باید در طراحی و استقرار مدل مدیریت و سبک رهبری اثربخش آن ها را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: نسل z، رهبری تبادل گرا، رهبری تحول گرا، مطالعات نسلی
  • فضه قنبری قلعه رودخانی، محسن فرهادی نژاد*، علیرضا مقدم، محمود نجفی صفحات 75-104
    این مطالعه به دنبال شناخت گونه های مختلف رفتار مدیران در مواجهه با چالش های روانشناختی کارکنان در دوران فراگیری کووید 19 است تا بتواند با ایجاد هماهنگی با سایر اجزا در رسیدن سازمان به اهدافش کمک نماید. به همین منظور با استفاده از روش روایت پژوهی از 21 نفر از مدیران مصاحبه به عمل آمد و 507 کد اولیه استخراج شد. سپس با استفاده از تحلیل تم، 74 مفهوم برای چالش های روانشناختی کارکنان و 130 مفهوم برای رفتار مدیران در مواجهه با این چالش ها کشف شد که در نهایت 18 مقوله نهایی برای چالش های روانشناختی کارکنان و 30 مقوله نهایی برای رفتار مدیران شناسایی گردید. در بخش سنخ شناسی (گونه شناسی)، مقوله های نهایی رفتار مدیران، در دو بعد اثرپذیری از رفتار مدیر (بالا/ پایین) و روحیه کارکنان (قوی/ ضعیف یا شکننده) طبقه بندی شدند و چهار گونه اصلی بر اساس این دو بعد به دست آمد. گونه های رفتار مدیران با عناوین رفتارهای توسعه دهنده، روحیه بخش، هدایت گر و تعدیل گر نام گذاری شدند. مدیران با انتخاب رفتارهای مناسب و توجه به روحیه و میزان اثرپذیری کارکنان در انتخاب این رفتارها، علاوه بر حفظ روحیه افراد، قدرت نفوذ بیشتری نیز بر کارکنان پیدا می ‍ کنند و می توانند کارکنان را در جهت کاهش چالش های روانشناختی و در نتیجه موفقیت سازمانی همراهی نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار مدیر، چالش روانشناختی کارمند، گونه شناسی، روایت پژوهی، تحلیل تم
  • اکرم تفتیان، زهره عارف منش*، مهدی علیزاده صفحات 105-136
    سوت زنی در ادبیات ضد تقلب و ضدفساد جهان، عملی است که افکار عمومی یا مقامات صلاحیت دار را از وجود فرد (افراد) نادرست کار یا فعالیت های نادرست کارانه شامل طیف گسترده ای از کارهای غیرقانونی، زیر پا گذاشتن مقررات، و تهدید منافع عمومی یا خصوصی، مثل، تقلب و فساد مالی در بخش دولتی، عمومی، یا خصوصی آگاه می کند. هدف پژوهش حاضر شناسایی و بررسی عوامل موثر بر سوت زنی در سازمان است.از روش فراترکیب که نوعی مطالعه کیفی است و با نگرشی سیستماتیک به ترکیب یافته های کیفی پژوهش های دیگر پرداخته، تا مقوله های جدید و اساسی کشف شود، استفاده شد. بدین منظور با مبنا قراردادن گام های هفت گانه فراترکیب، به ارزیابی و تحلیل نظام مند 124 مورد از یافته های پژوهش های پیشین پرداخته و نظر 12 تن از خبرگان نیز اخذ و با آنتروپی شانون بر اساس تحلیل محتوا به تعیین ضریب اثر آن پرداخته شده است. یافته ها حاکی از آن است که سوت زنی در سازمان شامل سه بعد محرک های فردی، سازمانی و فراسازمانی است از مجموع 23 مولفه جمع آوری شده ویژگی های جمعیت شناختی، مسیولیت پذیری، ساختار سازمانی و رهبری و مدیریت و... بیشترین تاثیر را در سوت زنی در سازمان دارند که بیشتر مربوط به عوامل فردی و عوامل سازمانی است و دیگر مولفه هایی چون سکوت مطیعانه، فناوری اطلاعات و... دارای کمترین اثر هستند. نتایج این پژوهش به اهمیت موضوع افشاگری و تاثیرات آن بر تصمیمات ذی نفعان اشاره می کند و تیوری های نمایندگی و حساسیت را به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: سوت زنی، گزارش تقلب، فرا ترکیب
  • علی شریعت نژاد*، فرناز مهدی خانی صفحات 137-168
    امروزه یکی از مهم ترین مولفه های توسعه سازمان ها، نیروی انسانی و توانمندسازی آن هاست و رهبران با به کار گرفتن رفتارهای توانمندساز می توانند زمینه رشد و پیشرفت سازمان و دستیابی به عملکرد مطلوب سازمانی را فراهم آورند. با توجه به اهمیت این موضوع پژوهش حاضر باهدف شناسایی و تبیین انواع رفتارهای توانمندساز رهبران انجام پذیرفت. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، از حیث ماهیت و روش، ترکیبی با رویکرد متوالی اکتشافی است که در فاز کیفی از روش تحلیل محتوا و در فاز کمی از روش پیمایش بهره گرفته است. مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کیفی تحقیق، اساتید دانشگاه و مدیران سازمان های دولتی هستند که تعداد 30 نفر از آن ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و آزمون درون کدگذار و میان کدگذار تایید شد. هم چنین مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کمی اساتید دانشگاه و مدیران سازمان های دولتی هستند که پرسشنامه خبره توسط 30 نفر از آن ها پاسخ داده شد. لذا ابزار گردآوری داده در بخش کمی پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد. در این پژوهش برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و نرم افزار Atlas.ti و در بخش کمی از روش Delphi fuzzy استفاده شد. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی انواع رفتارهای توانمندساز رهبران است که درنهایت20 نوع از انواع رفتارهای توانمندساز شناسایی شدند که از میان آن ها، تقسیم قدرت و تمرکززدایی، تفویض اختیار و استقلال، مدیریت استعداد آینده محور، مربی گری و مرشدی، یادگیری موثر و تیم سازی در سازمان به عنوان مهم ترین رفتارهای توانمندساز رهبران مشخص شدند.
    کلیدواژگان: توسعه فردی، توانمندسازی منابع انسانی، رفتارهای توانمندساز رهبران، روش دلفی فازی
  • مریم رنجبر ایرانی، علیرضا امینی*، سید هادی میرقادری صفحات 169-210

    منابع انسانی از جمله دارایی های نامشهود سازمانی محسوب می شود، که نتیجه نگرش‏های آن ها می تواند سوق دهنده یا بازدارنده سازمان در جهت رسیدن به اهدافش باشد. از جمله این نگرش‏ها اشتیاق شغلی و بی تفاوتی سازمانی است که در دو سر طیف یکدیگر قرار می گیرند؛ به گونه ای که لازمه رسیدن به اشتیاق شغلی دور شدن از نیروهای ایجادکننده بی تفاوتی می باشد زیرا بی تفاوتی نگرشی مخرب قلمداد می شود. در این راستا هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر اشتیاق شغلی و بی تفاوتی کارکنان شرکت برق منطقه ای فارس می باشد. به منظور گردآوری داده ها نخست با روش فراترکیب 64 عامل مشترک موثر بر اشتیاق شغلی و بی تفاوتی شناسایی شد؛ سپس با وزن دهی به روش بهترین-بدترین فازی نتایج حاکی از آن شد که نگرش مولد و توانمندسازی روان شناختی، جاذبه های شغلی و عدالت-محوری مهم ترین عوامل هستند. سپس با روش دیمتل فازی به رابطه سنجی پرداخته و نتایج حاکی از آن شد که، کارآمدی سرپرست، تقاضاهای شغلی نامتوازن، عدالت-محوری عواملی تاثیرگذار و توانمندسازی روان شناختی، پویایی شخصیت، نگرش-مولد عوامل تاثیر پذیری هستند. در نهایت به منظور سنجش وضع موجود، 213 نفر از کارکنان ستادی شرکت برق منطقه ای فارس از جامعه ای به اندازه 580 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و مشخص شد که جاذبه های شغلی بیش ترین امتیاز سوق دهندگی را کسب کرد و عدالت محوری با کسب امتیاز منفی به عنوان بازدارنده اشتیاق شغلی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: اشتیاق و دلبستگی شغلی، بی تفاوتی سازمانی کارکنان، تحلیل میدان نیرو، فازی، شرکت برق منطقه ای فارس
  • اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، مریم طهرانی، ساره ابراهیمی* صفحات 211-240
    امروزه به ویژه در دوران کرونا و پساکرونایی، تحقیقات پیرامون "تنهایی در محیط کار" بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت فعلی دانش مرتبط با موضوع تنهایی در محیط کار در نشریات علمی است. برای دستیابی به این هدف، روند پژوهشهای انجام شده از سال 1966 تا 2022 با استفاده از تحلیل کتابشناختی و از طریق نرم افزار VOSviewer مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 2240 مستند از پایگاه استنادی وب آف ساینس بازیابی و یافته ها نشان داد بیشترین درصد مطالعات تنهایی در محیط کار در سال 2021 انجام شده است. کشورهای امریکا، چین و انگلیس بیشترین سهم را در مطالعات داشته و بیشترین مطالعات در حوزه علوم مدیریت و ارتباطات است. ویلیامز، کی دی در میان نویسندگان بیشترین ارجاع را داشته و به ترتیب واژگان کلیدی بیگانگی، طردشدگی و در مطالعات اخیرکلیدواژه تنهایی در محیط کار ظهور یافته است. نتایج به دست آمده در این پژوهش، افقی جدید پیش روی محققینی که علاقمند به پژوهش در این حوزه می باشند گشوده و به فهم بهتر این پدیده کمک نموده و با ارایه یک نمای کلی از مطالعات انجام شده در تنهایی در محیط کار پیشنهاداتی را برای پژوهش های آتی ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: تنهایی در محیط کار، نقشه دانشی، تحلیل کتابشناختی، VOSviewer
|
  • Elham Ebrahimi * Pages 1-34
    Researchers, both domestic and foreign, have extensively studied the positive aspect of identity in the realms of work and organization, known as "occupational/organizational identification". However, comparatively less attention has been given to its negative counterpart, termed "occupational/organizational disidentification". The primary objective of this paper is to explore the impact of idiosyncratic deals breach on occupational and organizational disidentification. The study further investigates the mediating role of perceived organizational support, along with the moderating influence of perceived organizational prestige and career stage. This research is an applied one in terms of purpose, and employs descriptive-survey methodology to collect relevant data. The study employed a statistical population comprising employees of four financial technology (fintech) companies from which a minimum sample of 293 individuals was selected using G-Power software and relevant tests. The collected data were subjected to analysis via structural equation modeling and partial least squares approach utilizing Smart-PLS3 software. Results indicated that while idiosyncratic deals breach had a significant effect on organizational disidentification, no direct relationship with occupational disidentification was established. However, idiosyncratic deals breach had a significant influence on both occupational and organizational disidentification through perceived organizational support as the mediating variable. Although perceived occupational prestige, as a moderating variable, did not affect the relationship between idiosyncratic deals breach and occupational disidentification, career stage exerted a significant moderating effect on the relationship between idiosyncratic deals breach and organizational disidentification. This research contributes to a comprehensive understanding of identity and the spectrum of "identification-disidentification," which can aid managers in shaping their policies by paying greater attention to the factors that create or moderate disidentification in both work and organizational settings.
    Keywords: organizational disidentification, occupational disidentification, idiosyncratic deals, perceived occupational prestige, career stage
  • Javad Ashrafi, Shams Al Sadat Zahedi, Mohammad Montazeri * Pages 35-74
    The purpose of this research is to identify the job preferences of the fourth generation employees, the dimensions, components and characteristics of the fourth generation human resources management specific to this generation and to prioritize the recognition of these preferences for the organization's leaders and human resource managers in the organization. It is of vital importance. In terms of results, this research is considered to be a developmental research, in terms of its purpose,it is an applied research. The indicators related to the fourth generation management of human resources in Iran's government organizations were identified and prioritized based on Delphi analysis and then based on structural-interpretive analysis. The value system factor was placed in the autonomy variable group,it was also determined that indicators such as payment system, job promotion, and communication system are included in the group of dependent variables, and leadership style indicators and feedback system are in the group. The independent variables are placed. Based on the results of this research, the payment system and the feedback system are among the most important motivational factors of the fourth generation of human resources, which managers should consider in designing and establishing a management model and an effective leadership style
    Keywords: generation z, transactional leadership, transformational leadership, generational studies
  • Feze Ghanbari Ghaleroudkhani, Mohsen Farhadinejad *, Alireza Moghaddam, Mahmoud Najafi Pages 75-104
    This study seeks to know the different types of behavior of managers in facing the psychological challenges of employees during Covid-19 in order to help the organization achieve its goals by creating coordination with other components. For this purpose, 21 managers were interviewed using the narrative research method and 507 primary codes were extracted. Then, using theme analysis, 74 concepts for employees' psychological challenges and 130 concepts for managers' behavior in facing these challenges were discovered, and finally 18 final categories for employees' psychological challenges and 30 final categories for managers' behavior were identified. In the typology section, the final categories of managers' behavior were classified in two dimensions of Accepting the manager's behavior (high/low) and employee morale (strong/weak) and four main types were obtained based on these two dimensions. Types of managers' behavior were identified with the titles of developing, motivating, directing and moderating behaviors. By choosing the appropriate behaviors and paying attention to the morale and acceptance of the employees in choosing these behaviors, in addition to maintaining the morale of the employee, managers also gain more influence over the employees and can accompany the employees to reduce psychological challenges and achieve organizational success.
    Keywords: Manager', s Behavior, Employee', s Psychological Challenge, Typology, Narrative research, Theme Analysis
  • Akram Taftiyan, Zohreh Arefmanesh *, Mehdi Alizadeh Pages 105-136
    In the anti-fraud and anti-corruption literature of the world, whistle-blowing is an act that alerts public opinion or competent authorities to the existence of wrongdoing person(s) or wrongdoing activities, including a wide range of illegal activities, violating regulations, and threatening public or private interests. For example, it informs about fraud and corruption in the public, public, or private sector. The purpose of this research is to identify and investigate the factors affecting whistleblowing in accounting. Meta-synthesis method, which is a kind of qualitative study and with a systematic approach, and combines the qualitative findings of other researches, is used to discover new and basic categories. For this purpose, based on the seven steps of metacomposite, the systematic evaluation and analysis of 124 research findings It has been discussed previously and the opinion of 12 experts has been obtained and its effect coefficient has been determined with Shannon's entropy based on content analysis. The findings indicate that whistle-blowing in organization includes three dimensions of individual, organizational and extra-organizational stimuli, from the total of 23 collected components, demographic characteristics, responsibility, organizational structure, leadership and management, etc. have the greatest impact on whistle-blowing. in accounting, which is mostly related to individual factors and organizational factors, and other components such as obedient silence, information technology, etc. have the least effect. The results of this research point to the importance of the issue of disclosure and its effects on the decisions of stakeholders and challenge the theories of representation and sensitivity.
    Keywords: Whistle-blowing, Disclosure, fraud reporting, metacomposition
  • Ali Shariatnejad *, Farnaz Mehdikhani Pages 137-168
    Nowadays, one of the most important components of the organizations development is human resources and their empowerment, and leaders by means of empowering behaviors, can provide the basis for the organization’s development and progress and achievements to the desired organizational performance. Considering the importance of this issue, the present research was conducted with the aim of knowing and understanding the leaders empowering behaviors and identifying and explaining their types. This research is practical in terms of it’s purpose and by regard to its nature and method, it is combined with a sequential exploratory approach, in which the content analysis method was used in the qualitative phase, and the survey method was used in the quantitative phase. The participants of the present study in the qualitative and quantitative part of experts include university professors and managers of government organizations, 30 of whom were selected according to the principle of theoretical adequacy and using the purposeful sampling method. In the qualitative part of the research, the data collection tool is a semi-structured interview, the validity and reliability of which was confirmed using the CVR coefficient and intra-coder and inter-coder tests. Also, the data collection tool in the quantitative part is a fuzzy Delphi questionnaire, which was answered by 30 experts, which includes university professors and managers of government organizations and the participants form the quantitative part, And its validity and reliability were confirmed using content validity and retesting. In this research, the coding method and Atlas.ti software were used in the qualitative part, and the Delphi fuzzy method was used in the quantitative part. The results of the research include identifying the types of leaders empowering behaviors, and finally, 20 types of empowering behaviors were identified, among them, power sharing and decentralization, delegation and independence,
    Keywords: Individual Development, empowering human resources, leaders empowering behaviors, Fuzzy Delphi Method
  • Maryam Ranjbar Irani, Alireza Amini *, Seyed Hadi Mirghaderi Pages 169-210

    Human resources are among the intangible assets of an organization, the result of their attitudes can lead or hinder the organization in achieving its goals. Among these attitudes are job enthusiasm and organizational indifference, which are at opposite ends of the spectrum; In such a way that it is necessary to reach job passion to get away from the forces that create indifference because indifference is considered a destructive attitude. In this regard, the purpose of this research is to investigate the factors affecting job enthusiasm and indifference of employees of Fars Regional Electrical Company. In order to collect data, firstly, 64 common factors affecting job engagement and indifference were identified by metacombination method; Then, by weighting according to the best-worst fuzzy method, the results indicated that the productive attitude and psychological empowerment, job attractions and justice-oriented are the most important factors.Then, he analyzed the relationship with Fuzzy Dematel method and the results indicated that the efficiency of the supervisor, unbalanced job demands, centered justice are influential factors and psychological empowerment, personality dynamics, productive attitude are influential factors. Finally, in order to measure the current situation, 213 staff members of Fars Regional Electric Company were selected from a community of 580 people by simple random method and it was found that job attractions scored the most driving points and justice-oriented with Earning a negative score was identified as an inhibitor of job engagement.

    Keywords: Passion, job Engagement, organizational indifference of employees, force field analysis, Fuzzy, Fars Regional Electrical Company
  • Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia, Maryam Tehrani, Sareh Ebrahimi * Pages 211-240
    Today, especially in the Corona and Post-Coronavirus era, research on "loneliness in the workplace" has received more attention than ever before. The main goal of this research is to investigate the current state of knowledge related to loneliness in the workplace in scientific publications. To achieve this goal, the trend of researches conducted from 1966 to 2022 was analyzed using bibliometric analysis and through VOSviewer software. A total of 2240 documents were retrieved from the Web of Science database and the findings showed that the highest percentage of studies on loneliness in the workplace were conducted in 2021. United States, China and England have contributed the most in studies and majority of studies are in the field of management and communication sciences. Williams, KD has the most references among the authors and the keywords of alienation, ostracism and in recent studies the keywords of loneliness have appeared in the workplace. The results in this research have opened a new vision to researchers who are interested in this field, helped to better understand this phenomenon, and provided suggestions for future research.
    Keywords: loneliness in the workplace, Knowledge Map, Bibliometric analysis, VOSviewer