فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 47 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 47 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباس کریمی، امیرعباس عسکری* صفحات 5-30

    انجام عمل با انگیزه احسان یکی از اسباب سقوط ضمان (مسیولیت) در فقه امامیه است. این وجه از قاعده احسان در قوانین موضوعه ایران از جمله ماده 510 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز مورد توجه قرار گرفته است. وجه دیگری که برای قاعده احسان می‎توان قایل شد، ایجاد ضمان برای محسن‎الیه است؛ یعنی هر گاه محسن، عملی را با انگیزه احسان انجام دهد که آن عمل هزینه ‎ای برای محسن دربرداشت یا در عرف برای عمل محسن اجرت وجود داشت، محسن‎الیه باید هزینه‎ های محسن یا اجرت عمل او را پرداخت نماید. در پذیرش این وجه بین فقهای امامیه اختلاف نظر وجود دارد؛ مشهور دیدگاه مخالف دارند، اما در بین حقوق‎دانان گرایش به پذیرش وجه دوم قاعده احسان بیشتر است و برخی مبنای ماده 306 قانون مدنی را قاعده احسان می‎دانند. در این مقاله تلاش شده است تا به این پرسش پاسخ داده شود که آیا می‎توان وجه مثبت ضمان بودن قاعده احسان را پذیرفت یا خیر. جهت پاسخ به این پرسش ازروش تحلیلی- توصیفی در بررسی دیدگاه فقها و حقوق دانان استفاده شده و از منابع کتابخانه‎ای بهره برداری شده است. نتیجه تحقیق بیانگر این است که با شناسایی شبه عقد ناشی از قاعده احسان می‎توان وجه دوم قاعده احسان را پذیرفت‎، زیرا محسن بودن مساوی با قصد تبرع و مانعی برای دریافت اجرت نیست. این شبه عقد با تفاسیری که از قاعده احسان و قاعده حرمت عمل مسلمان در این تحقیق ارایه شده است، قابل شناسایی است.

    کلیدواژگان: قاعده احسان، اجرت محسن، اداره فضولی مال غیر، شبه عقد احسان، حرمت عمل مسلمان
  • محمدجواد عبداللهی*، مرتضی جلیل زاده، حسین کاویار صفحات 31-55

    از مسایل مهم و مبتلابه که در پرتو فقه و حقوق نوین باید به آن پاسخ داده شود، مسیله جواز یا عدم جواز اهدای اعضای بدن محکومان به اعدام و قصاص است. در بسیاری از نظام های حقوقی موضوع امکان پیوند اعضای محکومان به مرگ به بیماران نیازمند مطرح و مجاز اعلام شده است. این موضوع از نظر فقه و حقوق موضوعه ایران قابل بررسی است. این پژوهش که با روش توصیفی، تحلیلی نگارش شده است، به بررسی این سوال مهم می پردازد که رویکرد شارع مقدس نسبت به چنین امری چیست؟ ابواب اضطرار و تزاحم تا حد زیادی مرتبط با این موضوع هستند. با توجه به شرایط اضطراری در جامعه اسلامی، اجازه برداشت اعضای محکومان به مرگ، چه مهدورالدم باشند و چه نباشند، در اتاق عمل خواهد بود. این موضوع از بعد دیگر نیز قابل بررسی است بدین نحو که در شرایط غیر اضطراری نیز، در مجازات های اعدام غیرحدی، می توان به جای طناب دار، جان محکوم را در اتاق عمل ستاند، زیرا قصاص با شمشیر به علت جلوگیری از ایذای محکوم می باشد و همچنین اینکه از اعضای قابل پیوند وی نیز می توان استفاده نمود. البته در این صورت اجازه وی شرط است. این امر به موجب ماده 47 آیین نامه نحوه اجرای احکام حدود، سلب حیات، قطع عضو، قصاص نفس و عضو و جرح، دیات، شلاق، تبعید، نفی بلد، اقامت اجباری و منع از اقامت در محل یا محل های معین، مصوب 1398 مجاز شمرده شده است.

    کلیدواژگان: اضطرار، عضو پیوندی، تزاحم، مثله کردن، اعدام
  • حمید شیخی، محسن ملک افضلی اردکانی*، سید علیرضا حسینی صفحات 57-80
    هدف اصلی این پژوهش بررسی دلایل جرم انگاری رانت اقتصادی در فقه است. رانت پدیده ای است که امروزه بیشتر جوامع با دامنه ی گسترده ای از آثار مخرب آن، در ساحت های گوناگون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و اطلاعاتی مواجه اند. «رانت» در ادبیات سیاسی به معنی اعطای امتیاز یا انحصار برای افرادی خاص است که گاه این امتیاز حق مسلم و قانونی تلقی می شود، اما در علم اقتصاد ضد ارزش است و درآمد حاصل از آن نامشروع شمرده می شود. از آنجا که زمینه ساز بخش عمده ای از رانت اقتصادی نیز زد و بندهای سیاسی است، جریان های سیاسی برای به خدمت گرفتن دولت در راستای منافع اقتصادی حزب، گروه و یا جریان های همگرای خود و گاه برای فشار بر دولت، درپی ایجاد رانت به شکل های گوناگون از جمله رانت اقتصادی هستند. با توجه به آسیب های عمده رانت اقتصادی در زیرساخت های مختلف جامعه، ضروری به نظر می رسید تا پژوهشی در این زمینه انجام شود و ضمن بررسی مفصل این آسیب ها، مبانی فقهی رانت اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش براساس روش توصیفی و با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای سامان یافته و بر این فرض استوار است که در قواعد فقه اسلامی دلایل متعددی بر جرم انگاری رانت را می توان یافت؛ قواعدی از قبیل قاعده لاضرر، اکل مال به باطل، قاعده حرمت اعانه بر اثم و ادله نهی از منکر. یافته های این پژوهش حاکی از این است که از منظر فقه حکم تکلیفی رانت و ویژه خواری حرمت است و از لحاظ حکم وضعی نیز موجب ضمان رانت خواران است و باعث اختلال نظام اسلامی خواهد بود.
    کلیدواژگان: رانت، رانت خواری، ویژه خواری، جرم انگاری
  • رضا الهامی*، ماندانا میرزائی صفحات 81-112
    اصل برابری و تساوی افراد در برابر قانون به موجب بند 14 اصل سوم قانون اساسی، پذیرفته شده است، اما قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به تبعیت از فقه امامیه، جنسیت را در اجرای برخی از مجازات ها از جمله حدود دخیل دانسته است. در مجازات حد زنا که در این مقال مورد مداقه قرار می گیرد، تفاوت های زیادی در شرایط و نیز کیفیت اجرای حد زنا ملاحظه می گردد. با توجه به اینکه تاثیر جنسیت در مجازات افراد، خلاف اصل برابری و مساوات در برابر قانون است، لذا، ثبوت آن نیازمند توجیهات مستحکمی می باشد؛ عمده دلیل ارایه شده برای این نابرابری ها فارغ از اخباری که در برخی از مصادیق وارد شده است، رعایت مصالح طرفین می باشد. ازاین رو در تحقیق حاضر سعی شده است تا با روش توصیفی، تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای با بررسی مفهوم «برابری و مساوات» در اسلام و نیز مداقه در آیات قرآن و بررسی جایگاه برابری جنسیتی در آیات مربوطه و همچنین احصاء مصادیق نابرابری در شرایط و کیفیت اجرای حد زنا در قانون، دیدگاه فقیهان امامیه و ادله مطرح شده از سوی هر یک مورد دقت و بررسی قرار گیرد تا میزان عنایت قانونگذار به مصالح طرفین تعیین گردد. با ملاحظه این دیدگاه ها روشن می گردد که نابرابری جنسیتی، تنها در برخی از مصادیق، مثبت و منطبق با مصالح طرفین بوده است و در سایر موارد که عبارت اند از محتمل الوقوع بودن اکراه بر زنا نسبت به مرد، ثبوت حکم اعدام برای زنا با همسر مادر و نابرابری در تعریف ارایه شده در احصان، در راستای مصالح ایشان نمی باشد.
    کلیدواژگان: حد، زنا، جنسیت، نابرابری
  • سمیه نوری*، رامین فغانی صفحات 113-137
    انتقال حق امتیاز وام و تسهیلات بانکی از سوی فروشنده به خریدار، پدیده ای است موسوم به «وام فروشی» که به عنوان مصداقی جدید از «بیع» شناخته می شود. حکم این معامله در میان فقهای معاصر محل اختلاف نظر است و قانونگذار نیز در این رابطه تصریح ندارد. مقاله حاضر درصدد آن است که این معاملات را با ملاک های فقهی و قانونی ارزیابی کند، زیرا اولا قابلیت انتقال پذیری حق امتیاز وام و تسهیلات و ثانیا حکم این قبیل معاملات محل تردید است. ازاین رو با بررسی و تحلیل دیدگاه فقها و قوانین ایران، به روش توصیفی تحلیلی، نتیجه گرفته شده است که حق امتیاز وام و تسهیلات، به عنوان یک حق معنوی، قابل انتقال به غیر نمی باشد و مستند به دیدگاه برخی از فقهای متاخر و قوانین صادره از سوی بانک ها، عدم مشروعیت و ممنوعیت قانونی این معاملات، محرز می گردد، که البته آثار این پدیده به لحاظ اقتصادی و اجتماعی، بر منع قانونی و شرعی آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: خرید و فروش، وام، تسهیلات بانکی، حق امتیاز، تعمیم بیع
  • داود سعیدی*، حمید سلیمانی خورگو صفحات 139-158
    امروزه متغیرهای کلان اقتصادی همچون فقر، نابرابری اقتصادی و درآمدی و بیکاری، از جمله فاکتورهای مهم و اساسی شناخته شده در وقوع پدیده جرم به شمار می روند. پیشگیری در انواع رویکردهایش به ویژه رویکردهای اصلاحی و مکانیکی نیازمند برنامه و هزینه های مالی طولانی مدت می باشد. هدف از طرح این پژوهش ارایه پیشگیری بهینه در انواع بسترهای اقتصادی وقوع جرم است. در نوشتار حاضر که یک مطالعه توصیفی، تحلیلی و انتقادی در زمینه انواع پیشگیری از جرایم است، نگارندگان با اشاره به پژوهش های تجربی انجام گرفته، مفاهیم اولویت شناسی و پیوستگی را هم در تحلیل بسترهای جرم زا و هم در ارتباط با حوزه پیشگیری تبیین کرده اند. این در حالی است که مطالعات اقتصاد جرم و جنایت، معمولا آثار این علل را به تفکیک و مجزا از هم، ارزیابی می کند. در حوزه پیشگیری از جرم نیز همین رویکرد تفکیکی در پیشگیری های اجتماعی غالب بوده است. نتایج به دست آمده حاکی از این مسیله هستند که برخی از بسترهای اقتصادی وقوع جرم یعنی فقر، نابرابری اقتصادی و درآمدی تحت تاثیر نرخ بیکاری بوده، لذا رابطه مثبت و معناداری با این متغیر کلان اقتصادی پیدا می کنند. دست آورد دیگر مطالعه حاضر نشان دهنده مناشی مجرمانه ای با عنوان جرایم سازمان یافته هستند. بنابراین، این عوامل علاوه بر اینکه خود مستقلا عاملی برای وقوع جرایم خردی همچون سرقت و قتل در جامعه هستند، می توانند نشیت گرفته از جرایم کلان سازمان یافته و اقتصادی باشند. در زمینه انواع رویکردهای پیشگیری نیز به جای تامین هزینه های مالی یکسان می بایست با تخصیص بهینه اقتصادی، راه را برای پیشگیری موثرتر مکانیکی و تنبیهی هموار ساخت.
    کلیدواژگان: پیشگیری اصلاحی، پیشگیری مکانیکی، پیشگیری تنبیهی، جرایم سازمانیافته
  • محدثه معینی فر*، دل آرام وحیدزاده صفحات 159-190

    حقوق مصرف کننده از مباحثی است که پس از انقلاب صنعتی و افزایش توان بشر در تولید کالا و ارایه خدمات و توجه به حقوق بشر مطرح شده و با به روز شدن فناوری های نوین نیز نیازمند تحول است. یکی از این فناوری ها، اینترنت اشیاء است که به جهت عدم کنترل مستقیم انسان بر آن و نفوذ آن در ابعاد مختلف زندگی بشری با حقوق مصرف کننده پیوندی قوی دارد. بر همین اساس، سوال اساسی این پژوهش درباره ماهیت، محتوا و مصادیق حقوق مصرف کننده در حوزه اینترنت اشیاء است. روش گردآوری داده در این پژوهش کتابخانه ای است که با توصیف دیدگاه ها و تحلیل آن ها همراه گشته است و هدف از این پژوهش، دستیابی به تعریف مناسب از اینترنت اشیاء و حقوق مصرف کننده و سپس تعیین ماهیت، مصادیق و محتوای حقوق مصرف کننده در حوزه اینترنت اشیاء است. اینترنت اشیاء خدمتی مبتنی بر اینترنت است که پیوند میان انسان با اشیاء یا حتی حیوانات را در بستر اینترنت فراهم می کند. در این گستره است که مصارف گوناگون این فناوری تحقق می یابد و درنتیجه، موضوع حقوق مصرف کننده در آن معنا می یابد. ابعاد حقوق مصرف کننده در حوزه اینترنت اشیاء با توجه به ماهیت آن نسبت به سایر موارد پیچیده تر است و ابعادی چون امنیت، سلامت، آگاهی و غیره را در برگرفته است که عمدتا در قوانین ایران به صورت کلی مورداشاره واقع شده اند و درنتیجه، برای اینترنت اشیاء می توانند کاربرد داشته باشند. برخی نیز مانند حق انتخاب، حق مالکیت و انتقال داده و غیره باید مدنظر قانونگذار قرار گیرند تا زمینه استیفای این ابعاد از حقوق مصرف کننده فراهم شود. برخی دیگر نیز به جهت ماهیت این حق نمی توانند در محتوای آن داخل شوند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، اینترنت، حقوق مصرف کننده، حقوق ایران، حق انتخاب، حق امنیت
  • علی شفاهی، محمدباقر گرایلی* صفحات 191-216

    «جرم» به عنوان ناهنجاری در جامعه، با پاسخ کیفری و غیر کیفری همراه است، که «سیاست جنایی» عهده دار پاسخ به آن است. سیاست جنایی متشکل از سطوح مختلف است که سیاست جنایی تقنینی به عنوان مهم ترین و اساسی ترین سطح سیاست جنایی دروازه ورود پاسخ به پدیده مجرمانه، عهده دار ترسیم راهبرد و چارچوب مقابله با آن است. بعد از آن، سیاست جنایی قضایی به عنوان بازوی اجرایی وظیفه مقابله با مجرمین واقعی را دارد، اما در بعضی شرایط این روند به خاطر عللی به چالش برمی خورد و سیاست جنایی تقنینی و قضایی با هم منطبق و سازگار نمی شوند. در این پژوهش، سوال اصلی این است که مهم ترین عوامل ناسازگاری سیاست جنایی تقنینی و قضایی افغانستان به خصوص در مورد جرایم علیه خانواده چیست؟ بر اساس یافته های این پژوهش، مهم ترین علل این ناسازگاری در سیاست جنایی افغانستان در مورد جرایم علیه خانواده را می توان عدم پوشش تمام موضوعات توسط قانون، عدم دسترسی به مقامات رسمی و قضایی، عدم تخصص قضات، ناامنی، فساد و موانع فرهنگی و اخلاقی حاکم بر جامعه دانست. بنابراین برای سازگاری سیاست جنایی تقنینی و قضایی به عنوان دو بازوی سیاست جنایی این موانع باید برطرف شود. روش تحقیق در این نوشتار کتابخانه ای و تحلیلی توصیفی می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست جنایی تقنینی، سیاست جنایی قضایی، جرایم علیه خانواده، سیاست جنایی افغانستان
  • سیده فاطمه طباطبائی*، عبدالرضا محمد حسین زاده، مریم امین صفحات 217-246
    اعتیاد به اینترنت از مسایل نوظهوری است که امروزه در جوامع بشری به حالت وسواس مزمن در افراد بروز می نماید و با ایجاد تمایل غیر قابل مقاومت برای استفاده مجدد، مشکلات فردی، اجتماعی و روحی را به بار می آورد. جهت ممانعت از این آسیب تبیین دیدگاه شارع مقدس در این زمینه راهگشا خواهد بود. این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی در صدد جمع آوری و تحلیل دیدگاه فقیهان معاصر شیعه در این زمینه است و با استناد به مبانی فقه شیعه حکم شرعی استفاده اعتیاد گونه از اینترنت استنباط شده است.  نتایج گویای آن است که برخی فقیهان معاصر استفاده حلال از اینترنت را فی نفسه دارای منع شرعی نمی دانند، اما بعضی دیگر در صورت افراط در استفاده و حصول ضرر جسمی یا روحی قابل توجه یا ضرر عقلایی، آن را جایز نمی دانند. با استناد به کتاب، سنت و عقل از آنجا که این پدیده تحت عناوینی مانند ظلم و اضرار به نفس و اسراف قرار می گیرد، حکم عدم مشروعیت آن از اتقان بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: مبانی فقهی، اعتیاد، اینترنت، فقیهان معاصر، ظلم، ضرر
  • علی صادقی*، محمد امامی پور صفحات 247-270
    هر تعهدی باید پایان پذیرد؛ برای پایان دادن به تعهد اسباب مختلف وجود دارد. حالت اصلی برای سقوط هر تعهد، ایفای آن با موضوع اصلی است. اما این سوال مطرح است که آیا متعهد و متعهدله می توانند با توافق همدیگر تملیک شیء دیگری را جایگزین ایفای با موضوع اصلی تعهد نمایند؟ در صورت وجود این امکان، ماهیت حقوقی آن چیست و چه آثاری بر آن مرتب می شود؟ در این نوشتار نشان داده شده است که در حقوق افغانستان با توافق طرفین امکان جایگزین نمودن تملیک شیء دیگر به جای موضوع اصلی تعهد وجود دارد. در مورد ماهیت این توافق، عده ای آن را بیع، عده ای دیگر تبدیل تعهد دانسته اند؛ گروهی آن را نوعی خاصی از ایفاء و گروه دیگر ترکیبی از تبدیل تعهد و ایفاء گفته اند. همچنان نظریاتی وجود دارد که این نهاد صلح معوض است، اما تحقیق نشان می دهد که این نهاد مطابقت کامل با هیچ کدام از نهادهای ذکرشده ندارد و توافق خاصی است که دارای ویژگی های مختص به خود بوده و احکام مخصوص خود را دارد. این توافق ویژه، دارای ماهیت دوگانه بوده، از یک جهت خصوصیت تملیکی و از جهت دیگر خصوصیت ایفایی دارد، لذا از جهاتی احکام بیع و از جهات دیگر احکام ایفاء در مورد آن قابل تطبیق است.
    کلیدواژگان: ایفای تعهد، موضوع تعهد، تملیک
  • مجتبی ملک افضلی اردکانی*، بهاره کرمی صفحات 271-294

    ماده 697 از کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی (مصوب 1375) مستند شکل عام بزه افترا می باشد. شرایط روانی مرتکب این جرم عمدی (علم و قصد) همواره از زوایای مختلف مورد مناقشه قضات و نویسندگان بوده است. میزان مطابقت مساله «احراز علم مرتکب به کذب بودن نسبتی که به دیگری داده یا آن را منتشر کرده» با آموزه های قرآنی و روایی، «ضرورت یا عدم ضرورت احراز قصد اضرار» و «تاثیر ارتجالی نبودن رفتار بر شرایط روانی مرتکب افترا»، سه محوری است که این پژوهش با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و سامانه های جامع قوانین و مقررات و آراء قضایی به روش توصیفی و تحلیلی بدان ها پرداخته و در جهت اصلاح ماده قانونی مورد بحث، پیشنهادهایی را ارایه نموده است. بر این اساس، پژوهش به این نتیجه نایل آمد که «ضرورت احراز علم مرتکب به کذب بودن نسبتی که به دیگری داده» با آموزه های قرآنی و روایی که انسان را به اتباع از علم و دوری شدید از ظن و گمان و رعایت حرمت و حیثیت بندگان خدا امر می کنند در تعارض است، برای اثبات افترا نیازی به احراز قصد اضرار نزد مرتکب نمی باشد و ارتجالی بودن یا نبودن رفتار مرتکب، حتی در مقام دفاع از خویش نزد مقام قضایی، تاثیری بر روی قصد مرتکب افترا ندارد.

    کلیدواژگان: افترا، عنصر روانی جرم، شرایط روانی مرتکب جرم، علم به موضوع، قصد اضرار، ارتجالی بودن افترا
  • جواد یعقوبی، کریم کوخایی زاده*، طاهر علی محمدی صفحات 295-324

    «اکراه» با توجه به ماهیت خاص آن، یکی از مسایل مهمی است که از دیرباز مورد توجه مکاتب فقه و حقوقی قرار گرفته و بحث و بررسی های زیادی درباره آن انجام شده است. در ماده 224 قانون مجازات اسلامی، تحقق زنای به عنف یا اکراه فقط از سوی زانی پذیرفته شده و به نوعی امکان تحقق اکراه از جانب زانیه و مورد اکراه قرار گرفتن مردان در امر زنا رد شده است. سوال مطرح شده این است که آیا اکراه مرد به زنا امکان دارد و اینکه رویکرد مشهور فقیهان به این موضوع چیست؟ بررسی این مسیله و موضوع از آن جهت ضرورت دارد که فتوای مشهور فقهای شیعه، خلاف این ماده است، و اعاظم فقهای شیعه مانند علامه حلی، شیخ طوسی و معاصرین مانند امام خمینی معتقد به مکره واقع شدن مرد در زنا هستند. در این پژوهش که به روش کتابخانه ای گردآوری شده و به صورت توصیفی، تحلیلی انجام گرفته است، سعی شده با تبیین مفهوم «اکراه» در لسان فقها و حقوق دانان و نقد ادله نظریه عدم اکراه زانی (نظریه غیر مشهور) و با ارایه ادله عقلی و مستندات پزشکی و همچنین بررسی آیات و روایات، قول مشهور را تقویت کرده و لزوم پذیرش اکراه در طرف مردان را به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: اکراه، زنا، مرد، مستندات پزشکی، قانون مجازات
  • فاطمه سوری، فاطمه فلاح تفتی* صفحات 325-356
    سفر و صله رحم از مسایلی هستند که همواره مورد تاکید اسلام قرار داشته اند، اما به گفته متخصصان، مسافرت و دورهمی ها در شرایط همه گیری ویروس کرونا، باعث انتشار وسیع ویروس مذکور و ابتلای تعداد زیادی از افراد می باشد که نتیجه آن بروز خسارات مالی و جانی خواهد بود. بر این اساس، مسیول جبران این خسارات، اقدام کنندگان به این سفرها و دورهمی ها خواهند بود. از دیدگاه فقه امامیه این افراد، مسیول جبران خسارات وارده هستند. یافته های این تحقیق که با شیوه توصیفی، تحلیلی و با مطالعه و تعمق در متون اصلی فقهی امامیه نوشته شده است، بیانگر آن است که بنا بر آرای فقیهان و قواعدی مانند لاضرر، حرمت و ممنوعیت قتل، اتلاف و تسبیب افرادی که به کووید-19 مبتلا و از ابتلای خود مطلع هستند، در صورت حضور در دورهمی و سفر و وارد کردن ضرر به دیگران مسیول جبران خسارت وارده می باشند و افراد بی خبر از ابتلای خود نیز بر اساس اصل احتیاط و لزوم دفع ضرر محتمل مسیولیت دارند و قواعد تحذیر، سلطنت و غیره نمی تواند از ایشان رفع مسیولیت نماید.
    کلیدواژگان: سفر، دورهمی، مسئولیت، ضمان، ویروس کرونا
|
  • Abbas Karimi, Amirabbas Askari * Pages 5-30

    Acting with beneficence (Ehsan)'s motivation is one of the reasons for the loss of responsibility in Imamiyah jurisprudence. This aspect the rule of beneficence (Ehsan) has also appeared in the laws of Iran, including Article 510 of the Islamic Penal Code of 1392, which stipulates that beneficence (Ehsan)'s motivation Removes responsibility. Another aspect of the rule of beneficence (Ehsan) is that it creates responsibility for the other side. This implies that whenever benefactor performs an act with beneficence (Ehsan)'s motive that the act involves a cost to benefactor or there is a fee for benefactor's action in practice, the other side must pay the costs of Mohsen or his action. There is disagreement among the Imamiyah jurisprudents in accepting this meaning of the rule of beneficence (Ehsan) and the the famous jurists hold the opposite view. Among lawyers, however, the tendency to accept second aspect of this rule is more pervasive and Some is known The basis of Article 306 of the Civil Code as the rule of beneficence (Ehsan). We believe that the second aspect of the rule of beneficence (Ehsan) can be accepted by identifying the guasi-contract resulting from the rule of beneficence (Ehsan), because being a benefactor is not equal to the Intent for free and a barrier to receiving a salary. This guasi-contract can be identified with the interpretations we give of the rule of beneficence )Ehsan( and The Rule of Value of Muslim Practice.

    Keywords: the rule of beneficence (Ehsan), benefactor's pay, harm management of others property, beneficence (Ehsan)'s guasi-contract, value of muslim practice
  • MohammadJavad Abdollahi *, Morteza Jalil Zadeh, Hossein KAVIAR Pages 31-55

    One of the important issues that must be answered in the light of modern jurisprudence and law is the issue of permitting or not permitting the donation of body parts of those sentenced to death and retribution. Organ transplants for needy patients have been proposed in many countries, and in some countries it has been allowed. This issue can be examined from the point of view of jurisprudence and Iranian law, whether the holy Shari'a allows such a thing or not? The chapters of urgency and antagonism are largely related to this issue. Due to the emergency situation in the Islamic society, the permission to remove the organs of those sentenced to death, whether they are dead or not, will be in the operating room. The issue can also be examined from another perspective. In the absence of an emergency, in involuntary executions, the convict may be exterminated in the operating room instead of on a rope, because retaliation with a sword is intended to prevent persecution. His transplantable members can also be used. Of course, in this case, his permission is a condition. This is in accordance with Article 47 of the By-Laws on Execution of Limits on Limits, Deprivation of Life, Amputation, Retribution and Injury, Diyat, Whipping, Exile, Denial of Knowledge, Compulsory Residence and Prohibition of Residence in a Certain Place or Neighborhoods Is allowed.

    Keywords: Emergency, transplanted organ, Harassment, mutilation, execution
  • Hamid Sheykhi, Mohsen Malek Afzali Ardakani *, Alireza Hosseini Pages 57-80
    The main purpose of this study is to investigate the reasons for criminalizing economic rent in jurisprudence. Rent is a phenomenon that most societies today face a wide range of destructive effects in various economic, political, social and information fields. Rent in political literature means granting a privilege or monopoly to certain people, which is sometimes considered an inalienable and legal right, but in economics it is anti-value and the income from it is considered illegitimate.Since political struggles also form the basis of a large part of the economic rent, political currents seek to employ the government in the economic interests of their party, group or convergent currents and sometimes to put pressure on the government, seeking to create rents in various forms, including Rents are economic.Considering the major harms of economic rent in different infrastructures of the society, it seemed necessary to conduct research in this field and while examining these harms in detail, the jurisprudential principles of economic rent should be examined.This research is based on a descriptive method and using documents and library resources and is based on the assumption that in the rules of Islamic jurisprudence can be found several reasons for rent criminalization; Rules such as: the rule of no harm, the property of falsehood,The findings of this study indicate that from the point of view of jurisprudence, the obligatory ruling is rent and the special eating of sanctity, and in terms of situational ruling, it guarantees the rent-seekers and will disrupt the Islamic system.
    Keywords: rent, rent-seeking, special-eating, criminalization, Islamic jurisprudence
  • Reza Elhami *, Mandana Mirzaei Pages 81-112
    The principle of equality of persons before the law is accepted in accordance with Article 14 of Article 3 of the Constitution. However, the Islamic Penal Code of 1992, in accordance with Imami jurisprudence, has considered gender to be involved in the implementation of some punishments, including limits. In the punishment of adultery, many differences are observed in the circumstances and also the quality of the execution of adultery.Given that the effect of gender on the punishment of individuals is contrary to the principle of. Considering these views, it becomes clear that some of these examples are the place of disagreement of the jurists and The principle of equality of persons before the law is accepted in accordance with Article 14 of Article 3 of the Constitution. However, the Islamic Penal Code of 1992, in accordance with Imami jurisprudence, has considered gender to be involved in the implementation of some punishments, including limits. In the punishment of adultery, many differences are observed in the circumstances and also the quality of theConsidering these views, it becomes clear that gender inequality has been positive and in accordance with the interests of both parties only in some cases, and in other cases, which include: reluctance to commit adultery against a man, proof of the death sentence for adultery with a spouse Motherhood and inequality in the definition provided in Ehsan are not in their interests.
    Keywords: Limit, adultery, gender, inequality
  • Somaye Noori *, Ramin Faghani Pages 113-137
    The transfer of the right to credit loans and bank facilities from the seller to the buyer is a phenomenon called "lending", which is known as a new example of selling. The ruling on this deal is controversial among contemporary jurists, and the legislature has not specified this. This article seeks to evaluate these transactions with jurisprudential and legal criteria; This is because, firstly, the transferability of the franchise of loans and facilities, and secondly, the verdict of such transactions is questionable. Therefore, by examining and analyzing the views of jurists and Iranian laws, in a descriptive-analytical method, it has been concluded that the right to credit loans and facilities, as a spiritual right, can not be transferred to others and is documented in the view of some jurists. Recent laws issued by banks, the illegitimacy and legal prohibition of these transactions, which, of course, the effects of this phenomenon, both economically and socially, emphasize its legal and religious prohibition.
    Keywords: Buy, sell, loans, bank facilities, royalties, generalization of sales
  • Davood Saeedi *, Hamid Soleimani Khorgho Pages 139-158
    Today, macroeconomic variables such as poverty, economic inequality and income and unemployment are among the important and well-known factors in the occurrence of crime. Prevention in its various approaches, especially corrective and mechanical approaches, requires long-term planning and financial costs. The purpose of this study is to provide optimal prevention in various economic contexts of crime. In the present article, which is a descriptive-analytical and critical study in the field of types of crime prevention, the author refers to empirical research, the concepts of prioritization and continuity both in the analysis of criminal contexts and in relation to the field. Explained prevention. Crime economics studies, on the other hand, usually assess the effects of these causes separately. In the field of crime prevention, the same discriminatory approach has prevailed in social prevention. The results indicate that some economic contexts of crime, ie poverty, economic inequality and income are affected by the unemployment rate, so they have a positive and significant relationship with this macroeconomic variable. Another achievement of the present study is the indication of a criminal offense called organized crime. Thus, in addition to being independent factors in the occurrence of petty crimes such as robbery and murder in society, these factors can also originate from large-scale organized and economic crimes. In the case of various prevention approaches, instead of providing the same financial costs, the way should be paved for more effective mechanical and punitive prevention with optimal economic allocation.
    Keywords: Corrective prevention, mechanical prevention, punitive prevention, organized crime
  • Mohaddeseh Moeini Far *, Delaram Vahidzadeh Pages 159-190

    Consumer rights is one of the topics that has been raised after the industrial revolution and the increase of human ability in the production of goods and services, as well as attention to human rights, and with the invention of new technologies, it needs a serious change. One of these technologies is the Internet of Things, which strongly linked to consumer rights due to the lack of direct human control over it and its influence on various aspects of human life. Accordingly, the main question of this research is about the nature, the content and examples of consumer rights in the field of IoT.To collect data, the analysis based on library research. This research involves a collection of some textbooks, Journals, and articles and accompanied by describing the views and analyzing them.The purpose of this study is to achieve an appropriate definition of the Internet of Things and consumer rights and then determine the nature, the examples and content of consumer rights in the realm of Internet of Things.In conclusion, the Internet of Things is an Internet-based service that provides a connection between humans and objects or even animals in the context of the Internet, the scope of which can cover all aspects of human life. It is in this context that the various uses of this technology realized and, as a result, the issue of consumer rights finds meaning in it.

    Keywords: Internet of Things, consumer rights, Iran's law, Freedom of Choice, right to security
  • Ali Shafahi, MohammadBagher Gerayeli * Pages 191-216

    Crime as a norm of society is accompanied by criminal and non-criminal responses. Criminal policy is responsible for responding to this. Criminal policy consists of different levels that legislative criminal policy as the most important and basic level of criminal policy is the gateway to the response to the criminal phenomenon responsible for drawing up the strategy and framework for dealing with the criminal phenomenon. After that, criminal justice policy, as the executive arm, has the task of dealing with real criminals. In some cases, however, this process is challenged for a number of reasons, and legislative and judicial criminal policies are incompatible. So the main question is; what are the most important factors in the incompatibility of Afghanistan's legislative and judicial criminal policy, especially with regard to crimes against the family? The most important reasons for this inconsistency in Afghanistan's criminal policy on crimes against the family are the lack of coverage of all issues by law, lack of access to official and judicial authorities, lack of expertise of judges, insecurity, corruption and cultural and moral barriers in society. Therefore, for the compatibility of legislative and judicial criminal policy as two arms of criminal policy, these obstacles must be removed.

    Keywords: Criminal policy, Legislative Criminal Policy, Judicial Criminal Policy, Crimes against Family, Afghanistan Criminal Policy
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabaee *, Abdolreza, Mohammad Hosseinzadeh, Maryam Amin Pages 217-246
    Addiction of internet is new-fashioned issue that nowadays displays in human society to state of chronic temptation or rotation resulting of rapatitious uses of internet. By creat resistless desire for renewed use to bring up metod, social and personal issue. For prevention of this damage, will be key in this issue to explanation view of holy legislator.This article by descriptive-analytial method is seeking to gathering analysis shia jurists views and inference of sharia ruling addictive of internet of shia religious view. results it seems that several of current jurist dont know possess religious prohibition, permitted use of internet by itself. But els some jurist dont permitted in case of extravagance in use and reach of significant physical or mental injury or intellectual injury. By adduce of holy legislator, tradition and wisdom, since that this phenomenon lie under the titles similar injustice and injury to self and profusion, posses more certanity its illegitimacy sentence.
    Keywords: addiction, Internet, contemporary jurist, injustice, injury
  • Ali Sadeqi *, Mohammad Emamipoor Pages 247-270
    Every obligation must end; there are various ways to end the obligation. The main mode for the fall of any obligations is to fulfill it with the main object. But the question is whether the obligee and the obligor can change it with another object instead of fulfilling the main subject of the obligation, by mutual agreement? If so, what is its legal nature and what are the implications for it? This research shows that in Afghan law, by agreement of the parties, it is possible to replace the transfer of another object ownership with the main subject of the obligation. Regarding the nature of this agreement, some have considered it a sale, others a renewal of commitment; Some have called it a special kind of performance and another group a combination of renewal of commitment and performance; There are still theories that this institution of peace is a substitute; But this research shows that this institution does not fully comply with any of the mentioned institutions and is a special agreement that has its own characteristics and has its own provisions. This special agreement has a dual nature, on the one hand it is possessive and on the other hand it is fulfillment. . Therefore, in some respects, the rulings on sale and in other respects, the rulings on fulfillment can be applied to it.
    Keywords: Fulfillment of obligation, Subject of obligation, possession
  • Mojtaba Malekafzali Ardakani *, Bahareh Karami Pages 271-294

    Article 697 of the Islamic Penal Code (Taazirat Section) is the legal reason for the general form of defamation. The mental conditions of the perpetrator of this intentional crime (the awareness and the intent) have been always disputed from different angles by judges and writers. The degree of conformity of the issue of "Attaining awareness of perpetrator to the falsehood of the relation he has given to another or published it" with the Qur'anic and narrative teachings, "Necessity or non-necessity of attaining intent to harm" and "The impact of the unexpected behavior on the mental conditions of the perpetrator of defamation" These are three issues that this research, uses library resources and comprehensive systems of laws and regulations and judicial opinions, has dealt with them in a descriptive and analytical manner and has provided suggestions for amending the legal article in question. according to this, the research concluded that "The necessity of attaining awareness of perpetrator to the falsehood of the relation he has given to another" is in conflict with the Qur'anic teachings and narrations that make people follow of awareness and severe avoidance of suspicion and respect for the dignity and dignity of servants God commands, there is no need to prove the intention of harm to perpetrator and the unexpected or non-unexpected behavior of the perpetrator, even in the position of self-defense before the judiciary, has no effect on the will and authority of the perpetrator and, consequently, the Intention of the perpetrator of defamation.

    Keywords: Defamation, Mental conditions of the perpetrator, Awareness of Subject, Intention of harm, Unexpectedly
  • Javad Yaghobi, Karim Kokhaizadeh *, Taher Alimohamadi Pages 295-324

    Due to its special nature, issues related to reluctance have long been considered by all schools of law and jurisprudence and have been widely discussed. What has been paid more attention to is the ruling on reluctance to women, and what has been less discussed and considered in this article are the issues of reluctance to women. One of those issues is the possibility or impossibility of a man being reluctant to commit adultery. Well-known Imami jurists believe in the possibility of reluctance to commit adultery against a man, and on the contrary, the famous opposition and consequently the Islamic Penal Code adopted in 1392, believe in the impossibility of reluctance to commit adultery against a man. The present article, in a descriptive-analytical manner, after examining the views of the opponents and supporters of the famous promise, is in line with the views of the famous supporters and in addition to presenting their reasons, presents new documents of medical science and believes that the text of Article 224 of the Penal Code Islam should be re-read according to the famous saying of the jurists. What has been emphasized in this article is the critique of the famous dissenting promise, which is also followed by the Penal Code, through the well-known saying of the jurists, medical documents and rational arguments.

    Keywords: Reluctance, adultery, man, medical documentation, penal law
  • Fateme Souri, Fatemeh Fallah Tafti * Pages 325-356
    Travel for family visits is among the issues which have always been emphasized by Islam. However, according to the opinions of specialists travels and parties during the corona virus contagion would cause the extensive spread of the virus and infection of a great number of people resulting in huge financial losses and physical harms. Therefore, it is imperative to analyze the responsibility of the individuals who, in spite of the warnings, go to journeys and organize parties from jurisprudential point of view. The present research aims at establishing the responsibility of the persons who overlook the corona rules and restrictions and cause further spread of the virus by travelling and visiting their relatives based on the opinions of Imamiyeh Jurisprudence. This article deals with the issue through studying and meditating in the major jurisprudential texts and by means of a descriptive-analytical method. Findings and results of the research show that based on the opinions of the jurisprudents and according to such rules as the no-loss, prohibition of homicide, waste… the individuals who are infected with Covid-19 and are aware of their infection shall be responsible in the event of traveling and attending in parties and inflicting damage on other individuals; and the unaware individuals with Covid-19 disease shall also be responsible based on the principle of precaution and mandate of disposing the likely loss, and the rules of warning, guardianship… cannot be used as a disclaimer by these individuals.
    Keywords: Journey, Party, Jurisprudential responsibility, Corona virus