فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علی دلبری*، علی اسدیان، سید مهدی سیدی، مرتضی پژوهنده صفحات 5-29

    «سنت» پس از قرآن کریم به عنوان دومین چشمه جوشان معارف دین، در امتداد حیات خود حوادثی را از قبیل وضع، تحریف و تقیه و... تجربه کرده است که منجر به بروز اختلاف بین اخبار شده و ازاین رو نقد و بررسی آن ضروری شده است. مسلمانان در همان دوران حضور معصومانD به این مهم توجه داشته و در ادامه اندیشمندان دینی هم در ارایه شیوه صحیح تعامل با روایات، نگاشته هایی برجای گذاشتند. ثمره این توجه، بیان معیارهایی برای رفع اختلاف اخبار همچون بررسی سندی روایت، توجه به عمل یا اعراض مشهور عالمان از آن جمله است. لیکن گاهی میان همین معیارها در طرفین یک بحث تعارض رخ می دهد که به دلیل قوت معیار هر یک از طرفین، رفع تعارض دشوار می شود؛ مانند اینکه بین روایت صحیح سندی با روایت ضعیف دارای شهرت عملی تعارض رخ دهد. در این نوشتار به روش توصیفی، تحلیلی به این مهم پرداخته شده است. آنچه در رفع چنین تعارضاتی اهمیت دارد شناسایی قرینه اقوی در مسیله است که پس از بررسی دیدگاه های نظری و مواجهه عملی علما روشن شد ادله تقدیم قرینه شهرت از قوت بیش تری نسبت به معیار صحت سند برخوردار است؛ براین اساس خبر ضعیف سندی مورد عمل مشهور بر روایت صحیح السند مقدم خواهد بود.

    کلیدواژگان: تعارض احادیث، شهرت عملی، حدیث صحیح. ضعیف منجبر
  • اسماعیل آقابابایی بنی، مهدی طاهری* صفحات 31-52
    مطابق حقوق کیفری ایران، افغانستان و فقه امامیه یکی از شرایط تحقق قتل عمد آن است که مرتکب قصد قتل بزه دیده خاص را داشته و به هدف خود نیز دست یافته باشد، اما در مواردی از قبیل قتل به اعتقاد مهدورالدم بودن، به رغم فراهم بودن شرایط قتل عمد، فقهای امامیه و قانونگذار ایران، آن را قتل غیر عمد تلقی کرده اند. مسیله اصلی پژوهش حاضر آن است که از منظر حقوق کیفری ایران، افغانستان و فقه امامیه اعتقاد و باور مرتکب در چه صورتی بر عنصر روانی قتل موثر بوده باعث تغییر آن از عمد به غیر عمد می شود؟ هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتقاد خلاف واقع مرتکب بر عنصر روانی قتل عمد در حقوق کیفری ایران، افغانستان و فقه امامیه است. برای این منظور از روش تحقیق تحلیلی، توصیفی با رویکرد کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارد که مطابق فقه امامیه در دو صورت اعتقاد خلاف واقع باعث تغییر عنصر روانی قتل عمد به شبه عمد می شود. یکی اشتباه در موضوع جرم، اعم از اینکه اعتقاد وی از طرق متعارف یا غیر متعارف باشد. دیگری اشتباه در حکم مسیله، در صورتی که اعتقاد وی از طرق متعارف حاصل شده باشد. قانونگذار ایران نیز با پیروی از فقهای امامیه این موضوع را پذیرفته است. اما در حقوق کیفری افغانستان اشتباه موضوعی و اشتباه حکمی ناشی از اعتقاد نادرست مرتکب، موجب تغییر قتل عمد به خطای محض می شود
    کلیدواژگان: اعتقاد مرتکب، قتل به اعتقاد مهدورالدم، اشتباه موضوعی، اشتباه حکمی، عنصر معنوی قتل عمد
  • سید محمدمهدی قبولی درافشان، علی ساعت چی* صفحات 53-78

    گاهی در قرارداد بیع شرط می شود که فروشنده در صورت تخلف خریدار نسبت به پرداخت ثمن یا اقساط آن، حق فسخ قرارداد را دارد. در مورد این شرط از سویی این سوال جدی وجود دارد که ماهیت شرط مزبور و خیار ناشی از آن چیست و از سوی دیگر چه اثری بر این شرط بار می شود. آیا قراردادهای ناقلی که مشتری نسبت به مبیع منعقد می نماید صحیح است یا وضعیت حقوقی دیگری دارد؟ در صورتی که قرارداد نخست توسط فروشنده و به استناد تخلف خریدار، فسخ شود، آیا امکان استرداد مبیع از انتقال گیرنده در قراردادهای متعاقب وجود دارد یا خیر؟ این جستار با روشی توصیفی، تحلیلی و از منظر فقهی و حقوقی در صدد بر آمده است پاسخ سوالات یاد شده را بیابد و رای وحدت رویه شماره 810 دیوان عالی کشور را نیز در ترازوی نقد قرار دهد. نتایج این جستار حاکی از این است که توصیف شرط یادشده با عنوان شرط خیار یا خیار تخلف از شرط از ایرادات کمتری برخوردار است؛ البته رای وحدت رویه در این خصوص ساکت است. در خصوص تاثیر شرط بر قراردادهای متعاقب، به رغم وجود دیدگاه های فقهی و حقوقی مختلف، صحت قراردادهای بعدی اقوی به نظر می رسد مگر اینکه از اراده انعکاس یافته طرفین قرارداد نخست خلاف آن به وضوح استنباط گردد، در خصوص استرداد مبیع از انتقال گیرنده های بعدی نیز همان گونه که از رای وحدت رویه نیز به درستی استنباط می شود، این مسیله تابعی از اراده طرفین قرارداد نخست به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فسخ قرارداد در فرض عدم پرداخت ثمن، استرداد مبیع، خیار شرط، خیار تخلف شرط، شرط فاسخ، خیار نوین، عدم نفوذ
  • مهدی میری، فرزانه کرمی*، رضا حق پناه صفحات 79-104
    یکی از چالش های اختلافی میان فقها امکان پذیری جریان حق شفعه در بیع خیاری است. بسیاری از فقهای امامیه این مسیله را به صورت مطلق پذیرفته اند، اما برخی آن را صرفا در جایی که مشتری دارای خیار باشد، می پذیرند. فقهای اهل سنت نیز در صورت خیار داشتن مشتری قایل به جریان حق شفعه شده اند، هر چند برخی آن را منوط به تعیین سرنوشت عقد کرده اند. بر این اساس در تزاحم میان اعمال خیار و حق شفعه، دیدگاه های متعددی ابراز شده است. قانون مدنی نیز طبق ماده 814 جریان حق شفعه در بیع خیاری را پذیرفته، درحالی که به موجب ماده 33 و34 قانون ثبت در بیع خیاری حق شفعه ایجاد نمی گردد و جریان حق شفعه در بیع خیاری با مانع روبه رو است. در این پژوهش دیدگاه ها و اقوال مختلف در فقه اسلامی و حقوق موضوعه مطرح و مورد ارزیابی قرار گرفته است. با روش توصیفی، تحلیلی از منابع فقهی، حقوقی چنین به دست امد که امکان جریان حق شفعه در بیع خیاری وجود دارد؛ با این تفصیل که در صورت اعمال خیار قبل از اخذ به شفعه، حق شفعه ساقط می شود، ولی اخذ به شفعه قبل از اعمال خیار منوط به تعیین سرنوشت خیار است.
    کلیدواژگان: اخذ به شفعه، بیع خیاری، شفیع، مال مشاع، شریک
  • مصطفی دانش پژوه* صفحات 105-133

    مسیله تقلب نسبت به قانون و آثار آن در حقوق داخلی و حقوق بین الملل خصوصی، یکی از مباحث چالشی است که به دلیل سکوت قانونگذار، دیدگاه های گوناگونی درباره آن وجود دارد. یکی از دیدگاه ها، بطلان عمل متقلبانه و در نتیجه عدم ترتب آثار منظور بر آن است که برای اثبات دیدگاه خود، به نظریه جهت نامشروع، که به گونه ای در مواد 217 و 218 قانون مدنی انعکاس یافته، استناد کرده است، اما تاملی در موارد یاد شده، این پرسش را پدید می آورد که مفاد این مواد چگونه می توانند مستند ابطال عمل متقلبانه قرار گیرند؟ این مقاله با استفاده از روش تحلیلی و مطالعه تطبیقی و با استمداد از پایگاه فقهی مواد مذکور به این نتیجه رسیده است که با توجه به تفاوت های اساسی مفهومی و مصداقی میان «جهت نامشروع» و «تقلب نسبت به قانون»، منطقا نمی توان برای کشف حکم تقلب به این دو ماده استناد کرد. همچنین حتی با فرض استناد نیز دیدگاه بطلان عمل متقلبانه و دیدگاه های دیگر، از این دو ماده قابل استنباط نیستند، بلکه دیدگاه جدید «تعلیق عمل متقلبانه» از این دو ماده مستفاد می شود.

    کلیدواژگان: تقلب، ارکان تقلب، آثار تقلب، جهت نامشروع، نامشروع ذاتی، نامشروع اقتضایی، نامشروع عرضی
  • حسین بهرامی* صفحات 135-173
    پذیرش نقش فعال یا خنثی برای قاضی در خصوص امور موضوعی، ریشه در پذیرش اصالت فرد یا اجتماع دارد. اصل 156 قانون اساسی نظریه میانه ای را پذیرفته و قوه قضاییه را پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی دانسته است، اما مقنن در ماده 199 ق.آ.د.م. مانند پیروان مکتب «اصالت اجتماع»، دادرس را مجاز دانسته علاوه بر رسیدگی به ادله طرفین، هرگونه تحقیقی را که برای کشف حقیقت لازم باشد، انجام دهد. با وجود ماده فوق، در خصوص امکان تحصیل دلیل اختلاف نظر وجود دارد. پرسش پژوهش حاضر که با روش توصیفی، تحلیلی نگاشته شده ناظر بر امکان و شرایط تحصیل دلیل است. در دادرسی حقوقی، در فرضی که دلیل ناقصی در پرونده وجود داشته و تحصیل دلیل با سایر مقررات منافات نداشته باشد، قاضی مجاز به آن امر است. در امور کیفری دادرس غیر از اموری که مربوط به حق الله محض بوده، مجاز به تحصیل دلیل است. با وجود عدم اظهار نظر صریح فقیهان راجع به تحصیل دلیل، اما در فقه ادله ای بر ضرورت احقاق حق و ادله ای دیگر بر ضرورت بی طرفی دادرس اشاره دارد. در بعضی آرای فقهی، بر لزوم تحقق عدل تا جایی که دادرس در معرض تهمت جانبداری قرار نمی گیرد، تاکید شده که نظریه ای پسندیده است. در کلام امام خمینی9 به صراحت در رابطه با تحصیل دلیل اظهار نظر نشده است، اما ایشان نیز از یک سو بر بی طرفی دادرس اشاره نموده و از سوی دیگر، بر ضرورت کشف حقیقت تاکید کرده است. بر همین اساس می توان دیدگاه منتخب در خصوص تحصیل دلیل را منطبق با نظر امام دانست.
    کلیدواژگان: بی طرفی دادرس، تحصیل دلیل، رعایت مساوات، دادرسی، نقش دادرس
  • مرتضی نوروزی، عباسعلی سلطانی*، حسین ناصری صفحات 175-202
    استنباط احکام فقهی ارتباط مستقیمی با نحوه دلالت ادله آن ها دارد. از میان دلالت ها، «دلالت التزامی» با توجه به اینکه خود دارای انواع متعددی است، اهمیت چندانی پیدا می کند. پژوهش پیش رو درصدد است به این پرسش اساسی پاسخ دهد که چند نوع دلالت التزامی در استنباط حکم شرعی نقش دارند؟ با مطالعه وکاوش در منابع و پردازش آن ها به شیوه توصیفی وتحلیلی این نتایج حاصل شد؛ بیش از هفت نوع دلالت التزامی در استنباط فقهی نقش دارند. ارایه مواردی ازفروعات فقهی، اهمیت و نقش این دلالت ها در استخراج حکم شرعی را ثابت و خلا اختصاص دادن وتعیین کردن جایگاهی برای بحث از دلالت های التزامی در ردیف بحث از حجج شرعیه را به اثبات می رساند. پیشنهاد طرحی جدید در راستای جبران این خلا از دیگر دستاوردهای این تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: احکام فقهی، دلالت التزامی، دلالت مطابقی، دلالت سیاقی، لوازم قضایا
  • سید متین محسنی*، حسنعلی اخلاقی امیری صفحات 203-228
    تقابل ایران و آمریکا از سال 1979 با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران شروع شد. این یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در سطح جهانی مطرح بوده یا لااقل در منطقه خاورمیانه از مسایل حساس تلقی می شود. این تقابل در دو حوزه جنگ وتحریم قابل بررسی است؛ در جنگ، آمریکا با حمایت همه جانبه از صدام علیه ایران در طول هشت سال جنگ تحمیلی به دنبال سقوط نظام جمهوری اسلامی بود که در طی این سال ها صدام انواع جنایت(جنایت جنگی، نسل کشی و...) را مرتکب شد و با استفاده از سلاح های شیمیایی و بیولوژیک علیه نیروهای ایرانی و کردها جنایات فراموش نشدنی را رقم زد که نمونه آشکار آن جنایت «حلبچه» است. در اواخر دوران جنگ، آمریکا مستقیم وارد معرکه شد و سکوهای نفتی و کشتی های ایرانی را هدف قرار می داد. آخرین جنایت آمریکا هم کشتن 290 سرنشین هواپیمای مسافربری ایرانی بر فراز خلیج فارس توسط ناو «یو اس اس وینسنس» بود. در نهایت این روند منجر به پذیرش قطعنامه 598 شورای امنیت از سوی ایران گردید که در قطعنامه عراق، به عنوان کشور متجاوز شناخته نشده بود. در حوزه تحریم آمریکا ابتدا در سال 1979 بیشتر از 12 میلیارد دلار از دارایی های ایران را مسدود کرد و کنگره آمریکا اجازه داد که این مبلغ مصادره شود. این سیاست تحریم از دوران کارتر شروع شد و در دوران کلینتون با تحریم «ایلسا» در کنگره تشدید شد. آمریکا در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در ایران توانست تحریم های شورای امنیت را بر ایران تحمیل کند(قطعنامه های 1696، 1737 و 1747) و فشارهای زیادی را علیه ایران وارد کرد. این وضعیت ادامه پیدا کرد تا در دولت حسن روحانی برجام امضا شد و تحریم های شورای امنیت برداشته شد، اما با خروج ترامپ از برجام دوباره تحریم های جدیدی وضع گردید(کاتسا). این تحریم ها فشار اقتصادی زیادی را بر اقتصاد ایران وارد کرد و فشار تورمی ناشی از تحریم به شدت قشر ضعیف جامعه را تهدید می کند، تقابل در حوزه تحریم ادامه دارد. این تحقیق با رویکردی بنیادین و روش توصیفی تحلیلی و با گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، به تقابل چهل ساله این دو کشور در حوزه جنگ نظامی و اقتصادی می پردازد.
    کلیدواژگان: جنگ، تحریم، ایران، ایالات متحده، تقابل ایران و آمریکا، کاتسا، ایلسا
  • فاطمه فلاح تفتی، مجتبی مصلح* صفحات 229-253

    خطبه غدیر مهم ترین سند حقانیت مکتب اهل بیت (ع) است که در آن پیامبر اکرم` به تفصیل در مورد جانشینی خود به ایراد سخن پرداخته اند. سخنان ایشان در حجهالوداع و در میان انبوه جمعیت، مهم ترین و کاملترین خطبه ای است که ایشان، علی علیه السلام و ایمه بعد از ایشان را به عنوان وصی خود معرفی کردند. این پژوهش به منظور دستیابی به این فرضیه صورت گرفته است که قواعد فقه سیاسی مستخرج از این خطبه می تواند به عنوان اصولی راهگشا و کاربردی برای اداره حکومت اسلامی قرار بگیرد. این مقاله با روش کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته و تجزیه وتحلیل داده ها که این پژوهش از آن بهره گرفته است، روش توصیفی، تحلیلی است. تحلیل خطبه غدیر از منظر فقه سیاسی نگاهی نو به این خطبه است که تاکنون به آن پرداخته نشده است و این نوع نگاه می تواند سرآغازی برای تحلیل خطبه هایی دیگر از این منظر باشد. این پژوهش نشان می دهد مهم ترین قواعد و ارکان فقه سیاسی در این خطبه جای گرفته است. ازاین رو می توان ادعا کرد این خطبه سیاسی ترین خطبه ای است که رسول اکرم` در طول 23 سال رسالت خود ایراد نمودند. مباحثی نظیر ضرورت تشکیل حکومت، مراعات مصلحت اقوی به جهت حفظ کیان اسلام، تعاون که ذیل آن از نقش مردم در تشکیل حکومت و نحوه مشارکت سیاسی آنان بحث می شود، از جمله نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، قواعد فقه سیاسی، خطبه غدیر، حکومت اسلامی
  • عارف حمداللهی*، غاصف حمداللهی صفحات 255-283
    بنگاه های تجاری در صورتی که در روابط با یکدیگر به اعمال یا رویه های نامشروع جهت جذب مشتریان رقیب تجاری متوسل شوند این گونه اقدامات آن ها، رقابت نامشروع به حساب می آید؛ این نوع رقابت علاوه بر منع قانونی، حرمت و نهی شرعی را نیز به دنبال دارد. ممنوعیت رقابت نامشروع از مسایل مهم حقوق تجارت محسوب می شود که بررسی مبانی فقهی آن به جهت ترغیب تجار به رقابت مشروع و نهی از رقابت های نامشروع برای پیشگیری از ضرر و زیانهای وارد بر اشخاص در روابط تجاری بین آن ها، ضروری به نظر می رسد. جستار حاضر به روش توصیفی و تحلیلی در صدد تبیین مبانی فقهی ممنوعیت رقابت نامشروع، با تمسک به قواعدی همچون «لاضرر» و «ممنوعیت اکل مال به باطل» می باشد تا با قاعده لاضرر برای حق رقابت تاجر در برابر زیان های ناشی از رقابت نامشروع، محدودیت ایجاد کرده و ممنوعیت اکل مال به باطل را به عنوان ضابطه عمومی در تمام عرصه های مالی از جمله فضای رقابت تجاری جریان دهد و در صدد آن است که با توسل به قواعد فوق ممنوعیت رقابت نامشروع را ضابطه مند نموده و نیز از باب حرمت اکتساب از راه اعمال و وسایل نامشروع و حرام، رقابت نامشروع را به عنوان یکی از مصادیق مکاسب محرمه معرفی نماید.
    کلیدواژگان: رقابت نامشروع، رقابت تجاری، ممنوعیت رقابت نامشروع
  • ابوطالب نظری، مرتضی نوروزی*، حسنعلی اخلاقی امیری صفحات 285-302
    استنباط حکم فقهی در یک مسیر و سازوکار معین، گاه با چالش هایی مواجه می شود که مجتهد باید برای برون رفت از آن و به فرجام رساندن صدور حکم، چاره جویی نماید. یکی از این چالش ها تعارض یک دلیل نقلی با دلیل عقلی است، که سازوکار رسیدن به برایند آن، مسیله این پژوهش است و از آنجایی که پیشینه فربهی ندارد، شاخص جدید بودن این مقاله نسبت به آثار مشابه نیز به شمار می رود. این پژوهش در جغرافیای بین رشته ای فقه و اصول و به روش توصیفی، تحلیلی فرایند چگونگی برون رفت از چالش تعارض دلیل نقلی با دلیل عقلی را محور سوال اصلی خود قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد در تعارض دلیل نقلی و عقلی اگر دلیل نقلی معتبر باشد، در فرض تعارض با دلیل عقلی غیر ضروری، دلیل نقلی مقدم است و اگر دلیل عقلی از ضروریات و قطعیات باشد، دلیل عقلی بر نقلی مقدم است. اصولیان اهل سنت، اجماع دارند که در تعارض قیاس و خبر واحد اگر جمع میان آن ها ممکن نباشد، دلیل ظنی ارجح، مقدم است؛ اما در اینکه کدام یک از این دو ارجح است، اختلاف دارند؛ لیکن از نگاه شیعه به دلیل معتبر نبودن «قیاس»، چنین تعارضی اساسا شکل نمی گیرد.
    کلیدواژگان: فقه شیعی، استنباط حکم، تعارض ادله، اجتهاد، اصول فقه
  • سودابه حسن پور اصیل*، فریبا حاجیعلی صفحات 305-328
    در عصر حاضر به علت رشد روز افزون فناوری و ارتباط بیشتر ملت ها، مالکیت فکری از اهمیت زیادی برخوردار بوده و پدیده های فکری نه تنها به عنوان یک دانش، بلکه به عنوان سرمایه نیز لحاظ می شوند، لذا با توجه به ارزش اقتصادی و منبع درآمد بودن آن ها، به تبع نقل و انتقال این حقوق نیز جز لاینفک مباحث حقوقی می باشد.  در این تحقیق سوال اصلی عبارت است از اینکه حقوق مالکیت فکری از منظر فقیهان مذاهب خمسه و حقوق ایران شامل چه حقوقی بوده و آیا این دسته از حقوق قابلیت ارث بری دارند یا خیر؟ لذا در تحقیق حاضر ضمن بررسی معنای حقوقی و فقهی حقوق مالکیت فکری و ماهیت و آثار این حقوق با تمسک به روش توصیفی، تحلیلی به بیان نظریات و مستندات فقیهان شیعه و اهل سنت و همچنین حقوق دانان پرداخته شده است. از مصادیق اصلی این نقل و انتقالات، انتقال قهری این حقوق است که به سبب فوت پدید آورنده به وجود می آید، درحالی که در مباحث قانونگذاری با سکوت قوانین در این زمینه روبه رو هستیم و تنها در خصوص محدوده زمانی مورد استفاده وراث در قوانین بحث شده است. این موضوع در بین فقیهان در حوزه مسایل مستحدثه و استفتایات به آن پرداخته شده است؛ با تدقیق در نظریات بیان شده ملاحظه می شود که اغلب فقیهان اعم از شیعه و اهل سنت، بر مشروعیت حقوق مالکیت فکری اذعان داشته و به استناد اینکه این حقوق در زمره حقوق مالی و منافع هستند و مورد پذیرش عرف می باشند، آن را قابل انتقال به وراث می دانند.
    کلیدواژگان: مالکیت فکری، ارث، حق، انتقال قهری، فقه مقارن، حق مالی
|
  • Sayyid Ali Delbari *, Ali Asadian, Sayyid Mahday Sayyidi, Murtazaa Pazhoohandeh Pages 5-29

    Tradition after the Holy Quran, the second boiling spring of rules and knowledge, has experienced many events during its life. The existence of causes such as situation, distortion and taqiyyah, etc. in the occurrence of differences between the news, has made it necessary to critique and study the narrations, which Muslims have paid attention to from the very beginning. A look at the fundamental books of the ulema from the past to the present shows the emptiness of dealing with many effective issues in the way of interacting with the narrations, despite following the generalities of the conflict; Including the "conflict between the weak news document of the well-known practice and the correct news of the document" which is dealt with in this article in a descriptive-analytical method.conditions of authenticity and prioritize it over the weakness of the document practiced by the scholars. Others, taking into account the application of the arguments of the authority of the single news and not daring to oppose the famous, took the path of practical caution and stopping in the position of opinion. From the point of view of a symmetrical system in the validation of narrations, it seems more correct to present a weak hadith of a well-known document on the authentic news of the document in resolving the mentioned conflict.

    Keywords: Conflict of hadiths, practical reputation, authentic hadith, weakness of hadith weakness
  • Ismail Aghababaei Bani, Mahdi Taheri * Pages 31-52
    According to Iranian criminal law, Afghanistan and Imamieh jurisprudence are one of the conditions for the realization of murder that the perpetrator intended to murder a particular offender and achieved his goal. However, in cases such as murder in the belief that Mahdoraldem was in spite of the conditions for murder, Imami jurisprudents and the Iranian legislator have considered it involuntary homicide. The main issue of this study is that from the perspective of criminal law of Iran, Afghanistan and Imami jurisprudence, in what case does the belief and belief of the perpetrator affect the psychological element of murder, it causes its change from intentional to unintentional? The aim of this study was to investigate the effect of contrary belief on the psychological element of murder in Criminal Law of Iran, Afghanistan and Imamieh Jurisprudence. For this purpose, analytical-descriptive research method with a bookhouse approach has been used. The obtained results indicate that according to Imami jurisprudence, in two cases contrary to belief, it changes the psychological element of premeditated murder to pseudo-intentional. One is a mistake in the subject of crime, whether his belief is conventional or unconventional. The other is a mistake in ruling the issue, if his belief has been achieved through conventional means. Iran's legislator has also accepted this by following Imami jurists. But in Afghanistan's criminal law, the thematic mistake and the wrong sentence resulting from the wrong belief of the perpetrator change the murder to pure error.
    Keywords: The perpetrator's belief, murder according to Mahdor al-Dam, thematic mistake, the verdict error, the spiritual element of murder
  • Seyyed MohammadMahdi Ghaboli Dorafshan, Ali Saatchi * Pages 53-78

    Occasionally, there is a condition as a sale contract in which, if the buyer has a violation in paying the price, the seller has the right of cancellation of the contract. One could ask what is the substance of this condition and its option and what is the effect of the condition? Are a contract with a transfer nature that the buyer concludes is valid? If the seller rescinds the first contract by virtue of a violation by the buyer, is the restitution of the object of sale in a subsequent contract possible? By analytical-descriptive method and from legal and jurisprudential view, this research tries to come out answers to these questions and scrutinize Supreme Court No.810. This research shows that the description of the above-mentioned condition as the condition of option and option of the unfulfilled condition have fewer objections. Of course, the decision is silent about it. Although there are different legal and jurisprudential views about the effect of condition on subsequent contracts, the subsequent contracts are valid unless otherwise inferred from the reflected intention of the parties of the first contract. According to the decision, the restitution from subsequent assignees is subject to the parties' intention to the first contract.

    Keywords: restitution of object of sale, option of unfulfilled condition, dissolving condition, modern option
  • Mahdi Miri, Farzaneh Karami *, Reza Hghpanah Pages 79-104
    One of the controversial challenges among the jurists is the possibility of the flow of the right of shafea in the sale of cucumbers. Many Imami jurists have accepted this issue absolutely, but some only accept it where the customer has cucumbers; they accept Sunni jurists have also considered the right to intercede if the client has a choice, although some have made it dependent on the fate of the marriage. Therefore, many views have been expressed in the conflict between the actions of the cucumber and the right of intercession. According to Article 814 of the Civil Law, the right of intercession is accepted in the sale of cucumbers; Whereas, according to articles 33 and 34 of the registration law, the right of intercession is not established in the sale of cucumbers, and the flow of the right of intercession in the sale of cucumbers is hindered.Therefore, in this research, different viewpoints and sayings in Islamic jurisprudence and subject law were presented and evaluated. With analytical, critical and ijtihad methods, it was found that there is a possibility of the right of intercession in the sale of cucumbers; with this detail that in the case of applying the option before obtaining the intercession; The right of intercession is lost; However, obtaining intercession before applying the cucumber depends on determining the fate of the cucumber.
    Keywords: Acquisition of pre-emption, sale of cucumber, intercessor, common property, partner
  • Mostafa Danesh Pajoh * Pages 105-133

    The issue of fraudulence in the law and its effects, both in domestic law and in private international law, is one of the challenging issues, and due to the silence of the legislator, there are various points of view about it. One of the points of view about the invalidity of the fraudulent act is the result of the lack of the order of the intended effects on it, and to prove his point of view, he has cited the theory of the illegitimate direction, which has been reflected in Articles 217 and 218 of the Civil Code. Investigating these two articles, especially about their jurisprudential base and comparing and matching them with the issue of fraudulence, this article has concluded that, firstly, due to the basic conceptual and factual differences between "illegitimate direction" and "fraudulence against Law", logically, these two articles cannot be cited to discover the decree of fraudulence. Secondly, even if a reference is considered, neither the point of view of nullity of the fraudulent act nor other points of view can be used from these two articles. However, the new point of view of "the suspension of the fraudulent act" is used in these two articles.

    Keywords: fraudulence against the law, a transaction with an illegitimate direction, a transaction to evade the religion, inherent illegitimacy, conditional illegitimacy
  • Hosein Bahrami * Pages 135-173
    An active or a neutral role for the judge regarding the issues is rooted in the acceptance of the originality of the individual or the community. In Article 156 of the Constitution, the middle theory is accepted and the judiciary is supporter individual and social rights; But the legislator in article 199 of the Civil Procedural Law like the followers of the community originality, allow the judges conduct any investigation. Despite the above article, there is disagreement regarding Tahsile Dalil. The question of the current research, which is written with descriptive-analytical method, is about the possibility and conditions of Tahsile Dalil. If there is incomplete evidence in the case and the Tahsile Dalil doesn't conflict with other regulations, the judge is allowed to do so in civil cases. In criminal cases, the judge is allowed to Tahsile Dalil, except for those related to Allah rights. Despite the lack of clear opinions of jurists regarding the Tahsile Dalil; But in jurisprudence, some reasons point to the necessity of justice and others point to the impartiality. In some jurisprudential opinions have been emphasized justice to the extent that the judge is not exposed to the accusation of partiality, which is a good theory. Imam Khomeini didn't explicitly comment on the Tahsile Dalil; But he pointed the impartiality of the judge, and on the other hand, he emphasized the necessity of discovering the truth; so we can consider the selected theory about the Tahsile Dalil to be consistent with the Imam's opinion.
    Keywords: proceedings, role of the judge, the equality, The impartiality of the judge, Tahsile Dalil
  • Morteza Moruzi, Abbas Ali Soltani *, Hosein Naseri Pages 175-202
    The inference of jurisprudential rulings is directly related to the manner in which their arguments are implied. Among the various meanings, obligatory signification is of great importance, which should not be neglected. There are various obligatory implications for discovering the rules of Sharia, some of which have received less attention. The present article seeks to answer the question with a descriptive and analytical method, what specific position can be assigned to the issues related to this meaning in the discussion of the arguments and Hajj of Sharia? For this purpose, first, the cases of obligatory implications effective in inferring the jurisprudential ruling, such as obligatory implications between specific meanings such as concepts, expressive meanings such as some contextual and non-implicit implications such as the opposite of propositions, have been fully investigated along with jurisprudential examples. A new divisional proposal, the place of the design of these issues, is shown in the middle of the discussion of Sharia Hajj.
  • Seyed Matin Mohseni *, Hassan Ali Amakhli Amiri Pages 203-228
    The confrontation between Iran and America began in 1979 with the victory of the Islamic Revolution in Iran. This is one of the most important issues that have been discussed at the global level, or at least it is considered a sensitive issue in the Middle East region. This confrontation can be examined in two areas of war and sanctions: in the war, the United States, with its all-out support for Saddam against Iran, sought the fall of the Islamic Republic during eight years of imposed war, during which Saddam committed all kinds of crimes (war crimes, genocide... ) committed The use of chemical and biological weapons against Iranian forces and the Kurds resulted in unforgettable crimes, the clear example of which is the Halabja crime. At the end of the war, America directly entered the fray and targeted Iranian oil platforms and ships. The last crime of the US was the killing of 290 passengers of an Iranian passenger plane over the Persian Gulf by the USS Vincennes. Finally, this process led to the acceptance of Security Council Resolution 598 by Iran, which was not recognized as an aggressor country in the Iraqi resolution. And in the field of sanctions, the US first froze more than 12 billion dollars of Iranian assets in 1979, and the US Congress allowed the amounts to be confiscated. This embargo policy started during the Carter era and was intensified during the Clinton era with Ilsa's embargo in Congress. America was able to impose Security Council sanctions on Iran during the presidency of Mr. Ahmadinejad
    Keywords: war, Boycott, confrontation between Iran, America, Katsa, Ilsa
  • Fatemeh Fallah Tafti, Mojtaba Mosleh * Pages 229-253

    The Ghadeer Sermon is the most important document of the authenticity of the Ahl al-Bayt school, in which the Holy Prophet spoke in detail about his succession.His words in the farewell speech and in the midst of the crowd are the most important and complete sermons that he, Ali and the imams after him introduced as their successors.This research was carried out in order to achieve the hypothesis that the rules of political jurisprudence derived from this sermon can be considered as useful and useful principles for the administration of Islamic government.This article collects information with a library method, and the data analysis used in this research is a descriptive-analytical method.The analysis of Ghadeer's sermon from the point of view of jurisprudence and politics is a new look at this sermon that has not been addressed so far, and this type of view can be a starting point for the analysis of other sermons from this point of view. This research shows that the most important jurisprudential-political rules and pillars are included in this sermon, and therefore it can be claimed that this sermon is the most political sermon that the Holy Prophet delivered during his 23 years of mission.Discussions such as the necessity of forming a government, observing the expediency of the righteous in order to preserve the essence of Islam, cooperation, under which the role of the people in the formation of the government and their political participation are discussed; It is among the results of this research.

    Keywords: political jurisprudence, rules of political jurisprudence, Ghadir's sermon, Islamic government
  • Aref Hamdollahi *, Asef Hamdollahi Pages 255-283
    The holy shari'a of Islam passes the competition in obtaining property through two legal and moral filters and has set special legal and moral rules and regulations to make the competition in obtaining income healthy. Islamic law considers the limitation of my right, including the right to compete, to be the loss of individuals or society, and according to the no-harm rule, the trader's right to compete can be restricted against losses resulting from illegal competition. Although commercial competition is not inherently prohibited by law and does not preclude individuals or legal entities from competing for income, care must be taken not to use one of the forbidden practices. One of these examples is acquisition through actions that are themselves haram, in which some forms of illegitimate competition can be examined. Also, according to Islamic jurisprudence, the prohibition of voiding property as a general rule is valid in all financial areas, including the environment of commercial competition, and the prohibition of illegitimate competition can be justified based on this rule
    Keywords: Illegal competition, commercial competition, prohibition of illegal competition
  • Abootaaleb Nazari, Morteza Moruzi *, Hassanali Akhlaghi Amiri Pages 285-302
    The derivation of a jurisprudential ruling in a certain path and mechanism sometimes faces challenges that the mujtahid must find a solution to get out of it and complete the issuance of the ruling. One of these challenges is the conflict between a narrative reason and a rational reason, the mechanism of reaching its conclusion is the problem of this research, and since it does not have a rich background, it is also an indicator of the novelty of this article compared to similar works. This research in the interdisciplinary geography of jurisprudence and principles, and in a descriptive, analytical way, the process of how to overcome the challenge of the conflict between narrative reason and rational reason has been the focus of its main question. The findings of this research show that in the conflict between narrative and rational reason, if the narrative reason is valid, in the assumption of conflict with unnecessary rational reason, the narrative reason takes precedence, and if the rational reason is one of necessity and certainties, then the rational reason takes precedence over the narrative. The Usulists of Ahl al-Sunnah have a consensus that in the conflict between qiyas and single news, if it is not possible to combine them, the reason of suspicion is preferable; But they differ on which one of these two is preferable; But from the Shiite point of view, due to the inauthenticity of "Qiyas", such a conflict does not arise.
    Keywords: Shia jurisprudence, inference of Sharia ruling, conflict of evidence, ijtihad, Principles of Jurisprudence
  • Soodabe Hasanpour Asiel *, Fariba Hajiali Pages 305-328
    In the present century, due to the increasing technology and communication of more nations, intellectual property is very important and intellectual phenomena are considered not only as a knowledge, but also as capital. Therefore, considering their economic value and source of income, consequently, the transfer of these rights is also part of the legal issues. In the present study, while examining the legal and jurisprudential meaning of intellectual property rights and the nature and effects of these rights, the views and documents of Shiite and Sunni jurists as well as jurists have been expressed. One of the main examples of these transfers is the forced transfer of these rights, which occurs due to the death of the creator. But among the jurists, this issue has been addressed in the new issues and referendums; Examining the theories expressed, it can be seen that most jurists, both Shiites and Sunnis, have acknowledged the legitimacy of intellectual property rights and, based on the fact that these rights are among the financial rights and interests and are accepted by custom, it can be transferred to The heirs know.
    Keywords: intellectual property, inheritance, the jurisprudence of about twenty years ago, right