فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 132، امرداد 1402)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 132، امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی نشاط*، فرزین فروزش صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    کمبود بیش از پیش منابع آبی در سالهای اخیر ضرورت استفاده از منابع آبی نامتعارف را آشکار ساخته است. پساب فاضلاب، یکی از این منابع آبی است که در نقاط مختلف جهان به صورت اقتصادی و موثر از آن برای مقاصد کشاورزی استفاده شده است. در این مطالعه استفاده از پساب فاضلاب تحت اعمال درصدهای مختلف کم آبیاری با تمرکز بر معیار های حداقل سازی مصرف آب از یک طرف و تحصیل عملکرد قابل قبول محصول پنبه از طرف دیگر مورد مطالعه قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این راستا آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان کرمان در سال زراعی 1392پیاده گردید. تیمارهای آزمایش به صورت سه درصد نیاز آبی (100=1I، 85=2I و 70=3I) به عنوان عامل اصلی و دو کیفیت آب (آب چاه=1Q و فاضلاب تصفیه شده شهری =2Q) به عنوان عامل فرعی لحاظ شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله اعمال 15 در صدی کم آبیاری با استفاده از فاضلاب تصفیه شده منجر به کاهش قابل ملاحظه ای در اجزای عملکرد پنبه نگردید در حالی که افزایش 8/14 درصدی کارایی مصرف آب (2405 متر مکعب آب در هکتار) را در پی داشت. از آن جا که سطوح دیگر کم آبیاری منجر به کاهش قابل ملاحظه ای در اجزای عملکرد محصول شدند، علیرغم افزایش بالای درصد راندمان آبیاری، توصیه به اعمال آنها نمی شود.

    بحث و نتیجه گیری

    لذا با توجه به نتایج بدست آمده جهت مقابله با بحران کمبود آب در کشور و افزایش راندمان آبیاری استفاده از فاضلاب تصفیه شده و جهت صرفه جویی در مصرف آب، اعمال 15 درصد کم آبیاری نسبت به تامین نیاز کامل آبی گیاه در کشت پنبه در استان کرمان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فاضلاب تصفیه شده، عملکرد، کارایی مصرف آب، پنبه، کم آبیاری
  • امین قلعه نوئی، مجید سبزپوشانی* صفحات 13-25
    زمینه و هدف

    به دلیل خواص فیزیکی-حرارتی نامطلوب هوا، کلکتور های هواگرم از راندمان حرارتی بالایی برخوردار نیستند و نیاز است تا به کمک شیوه های مختلف راندمان آنها را بهبود بخشید. در این پژوهش به صورت تجربی تاثیر استفاده از موانع متخلخل بر روی عملکرد گرمایی و هیدرولیکی کلکتور مورد بررسی قرار گرفت و با عملکرد یک کلکتور ساده مقایسه شد.

    روش بررسی

    یک دستگاه کلکتور هواگرم خورشیدی طراحی و ساخته شد و تحت شرایط محیطی شهرستان آبادان در استان خوزستان مورد آزمایش قرار گرفت. سه نوع مختلف موانع متخلخل با سه اندازه سوراخ (3، 4 و 5 سانتی متر) بر روی صفحه جاذب کارگذاشته شد. پارامترهای اندازه گیری شده شامل دمای هوای ورودی و خروجی، دمای صفحه جاذب، افت فشار و تابش خورشید می شود. اندازه گیری ها در ماه آذر برای دو مقدار مختلف جریان جرمی هوا (0218/0 و 0364/0 کیلوگرم بر ثانیه) انجام شد.

    یافته ها

    مشخص شد که استفاده از موانع متخلخل باعث افزایش اختلاف دما بین ورودی و خروجی از کلکتور و راندمان سیستم در مقایسه با یک کلکتور ساده می شود. همچنین مشخص شد که در تمامی موارد با افزایش دبی جرمی، راندمان گرمایی و موثر سیستم افزایش و اختلاف دمای بین هوای ورودی و خروجی کاهش می یابد. اختلاف دما در بهترین حالت (موانع با سوراخ های cm 3) برای هر دو دبی 2 برابر نسبت به کلکتور ساده افزایش داشت. همچنین بیشترین مقدار میانگین راندمان گرمایی برای دو دبی 68% و 83% و میانگین راندمان موثر 4/28% و 1/%34 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با کاهش ابعاد سوراخ های درون موانع، نرخ انتقال حرارت و راندمان گرمایی کلکتور به واسطه افزایش اغتشاش جریان افزایش می یابد. این امر موجب بالا رفتن افت فشار نیز می گردد اما همچنان تاثیر مثبت افزایش اختلاف دما بر تاثیر منفی افزایش افت فشار غلبه می کند و در نهایت مشخص می شود نسبت مستقیمی بین زیاد شدن راندمان موثر با کم شدن اندازه قطر سوراخ ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: هواگرم کن خورشیدی، موانع متخلخل، راندمان گرمایی، راندمان موثر، افت فشار
  • مرتضی حبیبی، ساسان بابایی کفاکی*، امیرحسین مشکوتی، رضا اخوان صفحات 27-43
    زمینه و هدف

    کسب اطلاعات درخصوص تاثیر متغیرهای اقلیمی روی رشد درختان در طولانی مدت می تواند از طریق تحلیل گذشته نگر دوایر سالیانه درخت و با استفاده از روش گاه شناسی درختی حاصل شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر متغیرهای اقلیمی بر رویش قطری گونه توسکای ییلاقی در طول یک گرادیان ارتفاعی در جنگل های کمتر دست خورده هیرکانی (جنگل های نکا- ظالمرود استان مازندران) انجام گرفته است.

    روش بررسی

    برای این منظور سه منطقه ارتفاعی (پایین بند، میان بند، بالابند) در پارسل های شاهد انتخاب شدند. در هر یک از مناطق 10 پایه درخت و در مجموع تعداد 30 پایه با استفاده از روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شد. از این پایه ها با استفاده از مته سال سنج نمونه های لازم در زمستان 1395 تهیه گردید. داده های اقلیمی 50 ساله (1965-2014) دما، بارندگی و رطوبت نسبی از منابع مرتبط تهیه و شاخص SPI نیز محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که همبستگی بین سری های زمانی قابل قبول و رابطه قوی بین رویش و متغیرهای اقلیمی وجود دارد. تفاوت معنی داری بین هر سه منطقه وجود داشته و در میان بند بیشترین رویش قطری به دست آمده است. بررسی رابطه متغیرهای اقلیمی و رویش قطری نیز نشان داد که در منطقه پایین بند، عوامل دما و رطوبت نسبی به ترتیب همبستگی منفی (571/0-) و مثبت (734/0) معنی داری با رویش دارند. در منطقه میان بند نیز همین متغیرها معنی دار بودند. در منطقه بالابند، هیچکدام از متغیرهای اقلیمی ارتباط معنی داری با رویش نشان ندادند.

    بحث و نتیجه گیری

    رویش در ارتفاعات پایین بند و میان بند وابستگی بیشتری به اقلیم نشان داده اند و رشد قطری این گونه در طول دوره مطالعه کاهش داشته است.

    کلیدواژگان: گاهشناسی درختی، رطوبت نسبی، LINTAB، رویش قطری
  • اعظم پرنده مطلق*، شیرین شیرازیان، علی زارع صفحات 45-56
    اجرای حقوق بین ‏الملل محیط زیست در نظام‏های مختلف حقوقی یکی از موضوعات به روز حقوق بین‏ الملل معاصر به شمار می‏آید. در همین راستا، ماده 9 قانون مدنی ایران راه حلی را برای اجرای معاهدات بین ‏المللی ارایه داده است، با این همه، ماده مذکور، علاوه بر تفسیربردار بودن آن، نسبت به سایر منابع حقوق بین ‏الملل از قبیل عرف بین‏ المللی و آرا و رویه ‏های قضایی ساکت و صامت است. هدف این مقاله، بررسی رویکردهای اجرای حقوق بین ‏الملل محیط زیست در حقوق داخلی کشورها با نگاهی به نظام حقوقی ایران می‏باشد. این مطالعه با تکیه بر رهیافت تحلیلی و با اتخاذ روش استقرایی، راهکارهای احتمالی قانونگذار برای اجرای موثر حقوق بین‏ الملل محیط زیست در کشور را نیز مدنظر قرار می‏دهد. بررسی و مطالعات این تحقیق نشان داده است که علی رغم ابهامات حقوقی و محدودیت‏های اجرایی، ظرفیت‏های حقوقی قابل استنادی در نظام حقوقی ایران برای اجرای موثر حقوق بین ‏الملل وجود دارد. ضمن آنکه وضع قوانین و مقررات حقوقی به منظور تبیین واضح رابطه حقوق داخلی ایران با تعهدات عرفی و قرادادی بین ‏المللی ضروری به نظر می‎‏رسد.
    کلیدواژگان: اجرای حقوق بین ‏الملل، حقوق بین ‏الملل محیط زیست، ماده 9 قانون مدنی، منابع حقوق بین‏ الملل
  • رضا شاکری*، حمیدرضا ناصری، شهرام یوسفی خانقاه، جواد پوررضایی صفحات 57-69
    زمینه و هدف

      هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پوشش گیاهی و عوامل خاکی در سواحل بندر دیلم واقع در خلیج فارس بوده است. این منطقه جزو ناحیه رویشی خلیج- عمانی بوده و کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

    روش بررسی

      نمونه برداری از پوشش با استفاده از 120پلات دو مترمربعی انجام شد و نمونه برداری تصادفی از خاک نیز با حفر پنج پروفیل در هر تیپ گیاهی انجام شد. روش آنالیز تطبیقی متعارف جهت گروه بندی و تعیین رابطه پوشش گیاهی با  برخی عوامل خاکی به کار گرفته شد.

    یافته ها

    شش تیپ گیاهی بر اساس گونه غالب شامل تیپ خالص Halocnemum strobilaceum و دو تیپ Halocnemum,  strobilaceum - Plantago cylindrica و Halocnemum strobilaceum - Aeluropus lagopoides  که متاثر از جریانات جذر و مدی می باشند و تیپ های Gymnocarpos decander - Platychaete mucronifolia، Halothamnus iranicus - Astragalus fasciculifolius  و Arthrocnemum macrostachyum با فاصله دورتر از خط ساحل می باشند. 66 گونه گیاهی متعلق به 22 تیره شناسایی شد و تیره های غالب شامل گندمیان، کاسنی، اسفناجیان و پروانه آسا بودند که مجموعا 5/51 از کل فلور را تشکیل می دهند. چهار گروه گیاهی با روش TWINSPAN  بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج واریانس بین داده های پوشش گیاهی برابر 11/6 می باشد که سه محور اولCCA  توانسته است 9/34 درصد از واریانس را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان داد که مهمترین گردیان های موثر شامل نسبت کربنات به بیکربنات، شوری، مقدار گچ و ارتفاع از سطح دریا می باشند.

    کلیدواژگان: TWINSPAN، خصوصیات خاک، شورپسند، خلیج فارس
  • احسان شاه حسینی، محمودرضا مستقیمی*، سامره شجاعی صفحات 71-86
    زمینه و هدف

    تغییرات محیط زیست در دهه اخیر  منجر به تغییر ماهیت سازمان ها و کارکردهای آن شده است. لذا سازمان ها به دلیل مسیولیت اجتماعی که در برابر جامعه و ذینفعان دارند، با تغییر نظریه هایی همچون رفتار سازمانی، سعی در توسعه ی پایدار سازمان در محیط زیست دارند. هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی رهبری تحول آفرین سبز تحت نظام شایستگی پایدار منابع انسانی شرکت نفت استان گلستان براساس تحلیل فازی شهودی است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر هدف، جزء پژوهش های توسعه ای است، زیرا به دلیل فقدان مبنایی برای ارزیابی اثربخشی رهبری تحول آفرین سبز تحت نظام شایستگی پایدار منابع انسانی در پژوهش های قبلی، براساس تحلیل فراترکیب در گام اول تلاش شد تا نسبت به شناسایی مولفه ها به عنوان مبنای تحلیلی پژوهش و مضامین به عنوان متغیرهای مرجع، اقدام شود. سپس باهدف تبیین مولفه ها و مضامین شناسایی شده، در بخش کمی از تحلیل ارزیابی فازی شهودی استفاده شد. در این پژوهش، جامعه هدف شامل دو بخش کیفی و کمی بود، که در بخش کیفی متخصصان و خبرگان رشته مدیریت منابع انسانی در سطح دانشگاه بودند و در بخش کمی نیز 21 مدیران سطوح میانی شرکت نفت در استان گلستان، برای ارزیابی تحلیل های بخش کمی مشارکت داشتند. بازه زمانی انجام پژوهش نیز 6 ماه می باشد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، تحت وجود شایستگی های مشارکتی منابع انسانی، مهمترین بعد رهبری تحول آفرین سبز، اثربخشی فرصت محسوب می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    در واقع نتیجه این پژوهش بیان کننده ی این واقعیت است که شایستگی مشارکتی منابع انسانی سطح تعامل‎پذیری و ارتباطات درون سازمانی در حوزه ی تصمیم گیری های مسایل و مشکلات زیست محیطی تقویت می نماید و باعث می گردد تا بعد اثربخشی فرصت در رهبری تحول آفرین سبز فضای خلق ایده را مهیا نماید.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین سبز، شایستگی پایدار منابع انسانی، ویکور فازی
  • ایمان همایون نژاد*، سعید شجاعی، پرییا امیریان صفحات 87-98
    زمینه و هدف

      امروزه کمبود ذخایر آبی در زمین بویژه اقلیمهای خشک از جمله کشور ما باعث شده تا استفاده مجدد و هدفمند از پساب جهت تامین منابع آبی جدید بعنوان یک راه حل مناسب مطرح گردد. در حال حاضر کشورهایی که با مشکل کمبود منابع آبی روبرو هستند  امکان سنجی استفاده از فاضلاب تحت عنوان آبهای نامتعارف را بررسی میکنند. اما متاسفانه در این خصوص تحقیق بسیار کمی صورت گرفته است.

    روش بررسی

    بمنظور بررسی میزان تغییرات برخی عناصر و مشخصات خاکی که بوسیله پساب در مدت زمان 3 سال آبیاری شده است، آزمایشی بصورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه بارتکرار انجام گرفت. نمونه برداری از دو عمق 0-30 و 30-60 سانتی متری خاک صورت گرفت و پارامترهای سدیم، مجموع کلسیم و منیزیم، هدایت الکتریکی و pH خاک در سه منطقه متفاوت مطالعاتی (بدون آبیاری، آبیاری با پساب تصفیه شده، آبیاری با آب رودخانه) اندازه گیری و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    پساب خروجی از تصفیه خانه زاهدان سبب افزایش قابل قبول میزان سدیم، مجموع کلسیم و منیزیم و اسیدیته خاک نسبت به منطقه شاهد گردیده است. اما درمورد هدایت الکتریکی، آبیاری با پساب سبب کاهش این مقدار گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    پساب(تصفیه شده) سبب افزایش موثر و قابل قبول برخی عناصر خاک می گردد. بنابراین می تواند در امر احیاء خاک کمک موثری باشد و بعنوان یکی از منابع آب بخصوص در مناطق خشک که با کمبود آب مواجه هستند، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آب نامتعارف، پساب، خاک، زاهدان
  • سید علیرضا شریفی، مژگان زعیم دار*، سید علی جوزی، رخشاد حجازی صفحات 99-109
    زمینه و هدف

    امروزه اجرا و پیاده سازی برنامه‏های توسعه‏ صنعتی بدون در نظر گرفتن ملاحظات محیط‏زیستی، سبب تداوم ورود آلاینده‏ها به محیط زیست شده است. در حال حاضر، آلودگی های صنعتی به عنوان عمده ترین عامل تخریب محیط زیست به شمار می آیند. بنابراین هدف از این پژوهش، ارزیابی ریسک اکولوژیک فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در کارخانه فرآوری سرب و روی لکان بود.

    روش بررسی

    پس از ساماندهی و استانداردسازی داده ها با استفاده از GIS، ارزیابی ریسک اکولوژیکی و همچنین شاخص ریسک محیط زیستی فلزات سنگین در محدوده مورد مطالعه برآورد شد.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی ریسک اکولوژیکی نشان داد که در میان فلزات سنگین مورد مطالعه، فلز کادمیوم کمترین ریسک (01/0 درصد از منطقه در طبقه پرریسک) و فلز روی بیشترین ریسک (02/0 درصد از منطقه در طبقه پرریسک) را ایجاد می کند. همچنین نتایج شاخص ریسک محیط زیستی حاکی از این بود که 99 درصد از منطقه از نظر ریسک فلز کادمیوم در طبقه کم ریسک قرار دارد، 92 درصد منطقه از نظر ریسک روی در طبقه بحرانی ارزیابی شده است و از نظر ریسک فلز سرب، منطقه مورد مطالعه در وضعیت بینابینی قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    در یک جمع بندی می توان بیان کرد که به دنبال صنعتی شدن، گسترش آلودگی های صنعتی امری اجتناب ناپذیر است، اما روش ها و تمهیداتی به منظور تعدیل و تنزیل تبعات آن ها مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله روش های مهم در زمینه کاهش اثرات آلودگی های محیط زیستی، انجام ارزیابی ریسک اکولوژیکی است. بنابراین با توجه به قابلیت های سامانه های GIS در تهیه نقشه های ارزیابی محیط زیستی به نظر می رسد این سامانه می تواند در تسهیل ارزیابی آسیب پذیری اکولوژیکی صنایع معدنی فلزی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری اکولوژیکی، آلودگی صنعتی، آلودگی محیط زیست، GIS
  • محمدرضا سماوی، مصطفی پناهی*، زهرا عابدی، مجید احمدیان صفحات 111-124
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر به کارگیری سیستم های هوشمند حمل و نقل ITS بر میزان انتشار کربن دی اکسید (CO2) (مطالعه موردی محور کرج-چالوس) می باشد. پژوهش حاضر از نظر طبقه بندی بر مبنی هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. هدف تحقیق کاربردی، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است.

    روش تحقیق: 

    هم چنین تحقیق حاضر، از نظر روش و ماهیت از نوع تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، خودروهایی می باشد که طی هشت روز پر تردد شهریورماه از ساعت 1 بامداد الی 24 شب، در محور کرج چالوس در سال 1398 در زمان مورد مطالعه تردد داشته اند و نمونه گیری خاص دیگری صورت نگرفته است. کلیه محاسبات و تجزیه و تحلیل ها، با استفاده از نرم افزارهای Excel و 10Eviews انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بکارگیری سیستم هوشمند حمل و نقل منجر به کاهش زمان سفر در محور کرج-چالوس و به تبع آن باعث کاهش انتشار گاز کربن دی اکسید (CO2) شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که به کار گیری سیستم هوشمند حمل و نقل(ITS) در 8 روز مورد مطالعه، منجر به کاهش 2521 تن انتشار کربن دی اکسید در محورکرج-چالوس شده است.

    کلیدواژگان: ترافیک، پیامد زیست محیطی، کاهش CO2، سیستم های هوشمند حمل و نقل، محور کرج-چالوس
  • فاطمه کرم وردی، فرهاد دهدار*، محمدمهدی حسینی، اسماعیل علی بیکی صفحات 125-140
    زمینه و هدف

    امروزه با رشد و پیشرفت جوامع، افزایش آلایندگی های زیست محیطی نه به عنوان یک دغدغه جهانی امروز، بلکه به عنوان یک معضل آتی بسیار مورد توجه می باشد و برمبنای آن افزایش سطح کارکردهای سبز در حوزه های مختلفی از حسابداری تا تولید و زنجیره تامین و... را به عنوان یکی از مهمترین رویکردهای راهبردی در این زمینه می توان موردتوجه قرار داد . هدف این پژوهش ارزیابی اثربخش ترین پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز براساس کارکرد گزارشگری پایدار می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز) و گزاره های پژوهش (مضامین کارکرد گزارشگری پایدار) از غربالگری نظری براساس پژوهش های مشابه استفاده شد. سپس به منظور تعیین پایایی مولفه ها و گزاره های پژوهش از طریق مشارکت  12 نفر از متخصصان و خبرگان رشته حسابداری و مدیریت مالی، از تحلیل دلفی استفاده شد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی، توسط  17 نفر از مدیران 50 شرکت برتر در سال 1398  مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، گزاره ی مسیولیت گرایی پایدار به عنوان تاثیرگذارترین مضمون کارکرد گزارشگری پایدار سبب اثربخشی پیامد ارزشی در حسابداری سبز می گردد. این نتیجه نشان می دهد، با توسعه ی ابعاد مسیولیت پذیری اجتماعی در گزارشگری پایدار، سطح ارزش های فراگیر در کارکردهای ارزشی حسابداری سبز تقویت می گردد و باعث ایجاد اعتماد و اطمینان به عملکردهای شرکت می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه ی انجام تحلیل ها در باب هدف اول و براساس انجام تحلیل تفسیری وزنی هریک از مولفه ها و گزاره ها مشخص شد، شاخص ترین گزاره ی کارکرد گزارشگری پایدار، مضمون  اجتماعی گرایی پایدار می باشد. از طرف دیگر همسو با هدف اصلی پژوهش، یعنی تعیین اثربخش ترین پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز براساس کارکرد گزارشگری پایدار نتایج مشخص ساخت، تحت وجود اجتماعی گرایی پایدار، اثربخش ترین پیامد استراتژیک حسابداری

    کلیدواژگان: پیامدهای استراتژیک حسابداری، کارکرد گزارشگری پایدار، اولویت بندی تفسیرگرایانه
|
  • Ali Neshat *, Farzin Forouzesh Pages 1-12
    Background and Objective

    The water resources restriction introduces the water use efficiency in the agricultural section. In this study, an experiment based on the randomized complete block design with three replications was conducted in order to evaluate the effect of refined sewage on the performance and performance elements of cotton in the city of Kerman.  

    Material and Methodology

    The experiment treatments were considered as three percent water requirement of plant as main factors: I1 =100, I2=85, and I3 =70 and two water quality as secondary factors: Q1 = well water and Q2 = domestic refined sewage.  

    Findings

    The results showed that the 15 percent deficit-irrigation in comparison with the full water requirement when the domestic refined sewage is used in providing the full water requirement of the plant caused 14.8 percent increase in the water use efficiency and economizing 2405m3 water in conditions and the crop performance and morphologic characteristics remain constant relatively.

    Discussion and Conclusion

    Accordingly, the refined sewage can face the water deficit problem of the country and increase the efficiency of irrigation. Also, the 15 percent deficit irrigation in comparison with the full providing of water requirement is recommended in the cotton planting in the Kerman province in order to economize the water use.

    Keywords: Deficit irrigation, the Refined Sewage, Performance, Water use efficiency, Cotton
  • Amin Ghalenoei, Majid Sabzpooshani * Pages 13-25
    Background and Objective

    Due to undesirable thermo-physical properties of the air, the solar air collectors do not benefit from the high thermal efficiency and need to be improved with the help of different methods. In this study, the effects of using various obstacles on the thermohydraulic performance of a collectors were examined experimentally and compared to the performance of a simple collector.   

    Material and Methodology

    A solar air collector was designed, built and tested under the environmental conditions of Abadan city in Khuzestan province. Three different perforated obstacles with three hole sizes (3, 4 and 5 cm) were placed on the absorber plate. Measured parameters include the temperature of inlet and outlet air, absorber plate, pressure drop and solar radiation. Measurements were made for two different air flux (0.0218 and 0.0364 kg/s).  

    Findings

    It has become clear that using various perforated obstacles increases the temperature difference between inlet and outlet air and subsequently their efficiencies compared to a simple conventional collector. It was also noted that in all cases, the increase in mass flowrate causes increasing the effective and thermal efficiency of system and decreasing the temperature difference between inlet and outlet air. Temperature difference in the best case (perforated obstacles with 3 cm holes) for each of the two flowrates increases twice compared to the simple collector. Also, the highest amount of average efficiency for two flowrates is 68% and 83% and the average effective efficiency is 28.4% and 34.1%. 

    Discussion and Conclusion

    With the reduction of sizes of the holes in the perforated obstacles, the rate of heat transfer and subsequently the thermal efficiency of the collector will increase due to increasing the turbulence of the flow. This causes the pressure drop to rise up as well but also has a positive effect of increasing the temperature difference which dominates the negative effect of the pressure drop and eventually it becomes clear that there is a direct relation between increasing the effective efficiency with reducing the size of the holes.

    Keywords: Solar air heater, perforated obstacles, thermal efficiency effective efficiency, Pressure drop
  • Morteza Habibi, Sasan Babaie Kafaki *, Amir-Hussain Meshkatee, Reza Akhavan Pages 27-43
    Background and Objective

    Obtaining information about the impact of climatic variables on the growth of trees in the long run can be obtained through retrospective analysis of annual tree rings and using the tree chronology method. The aim of this study was to investigate the effect of climatic variables on the diameter growth of alder species along an altitude gradient in undisturbed Hyrcanian forests (Neka-Zalmorud forests of Mazandaran province).   

    Material and Methodology

    For this purpose, three altitude regions (low land, middle land and high land) in sample parcels were selected. In each area, 10 trees and totally 30 trees were selected using seleted sampling method. Necessary samples were prepared from using increment borer. 50-year (1965-2014) climatic data of temperature, precipitation and relative humidity were prepared from related sources and the SPI index was calculated.  

    Findings

    The results showed that there is a correlation between acceptable the time series and a strong relationship between growth and climatic variables. There was a significant difference between all three regions and the highest diameter growth was obtained in the middle land. The study of the relationship between climatic variables and the growth also showed that in the low land region, temperature and relative humidity factors have a significant negative correlation (-0.571) and positive (0.734), respectively. The same variables were significant in the middle land area. In high land region, none of the climatic variables showed a significant relationship with growth. 

    Discussion and Conclusion

     Growth at low and middle lands has shown more dependence on climate and growth of this species has decreased during the study period.

    Keywords: Tree chronology, Relative humidity, LINTAB, diameter growth
  • Azam Parandeh Motlagh *, Shirin Shirazian, Ali Zare Pages 45-56
    The enforcement of international environmental law in various legal systems is one of the most up-to-date issues of
    The enforcement of international environmental law in various legal systems is one of the most up-to-date contemporary international law issues. In this regard, Article 9 of the Iranian Civil Code has provided a solution for implementing international treaties. However, in addition to its interpretation, it could not be applied to other international law sources such as international customary law or decisions of international courts. This article aims to examine the different approaches to implementing international environmental law in the domestic law of countries with a view of the Iranian legal system. Based on an analytical approach and an inductive approach, this study also considers possible legislative solutions for effective international environmental law enforcement in Iran. Investigations and studies of this research have shown that there are credible legal capacities in the Iranian legal system for effective enforcement of international law despite legal uncertainties and enforcement constraints. At the same time, it is necessary to enact laws and regulations to clearly explain the relationship between Iranian domestic law and international customary and contractual obligations.
    Keywords: Implementation of international law, International Environmental law, Article 9 of Civil Law, Source of International Law
  • Reza Shakeri *, Hamidreza Naseri, Shahram Yousefi Khanghah, Javad Pourrezaee Pages 57-69
    Background and Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between vegetation and soil factors on the shores of Bandar Deylam located in the Persian Gulf. This area is part of the Gulf-Omani vegetation area and has received less attention.

    Material and Methodology

    Plant types were distinguished by physiognomic methods and vegetation sampling was done in 120 plots (2m2) by calculating of vegetation cover. Two ordination techniques including de-trended correspondence analysis (DCA) and canonical correspondence analysis (CCA) were applied to examine the relationships between vegetation and edaphic factors.

    Findings

    Six plant types according to dominant species were Halocnemum strobilaceum, Halocnemum strobilaceum - Plantago cylindrica, Halocnemum strobilaceum - Aeluropus lagopoides near ebb and flow region of sea and Gymnocarpos decander - Platychaete mucronifolia, Halothamnus iranicus - Astragalus fasciculifolius, Arthrocnemum macrostachyum far from sea cost. In each plant type soil sampling was done by digging five profiles randomly. Finally, 66 species representing 22 families were collected. The largest families were Poaceae, Asteraceae, Chenopoiaceae, and Papilionaceae, representing 16.7%, 13.6%, 10.6% and 10.6% of the total flora, respectively. Vegetation was classified using two-way indicator species analysis (TWINSPAN), thereby producing four vegetation groups that were linked to habitat types.

    Discussion and Conclusion

    According to results total variance in vegetation was 6.11 and the first two canonical axes accounted for 34.9% of the community-soil factor relationship among plant groups. As identified via CCA, the main gradients were Co3/HCo3 and EC, Gypsum and elevation that associated with soil texture remarkably.

    Keywords: TWINSPAN, Soil factors, Halophyte, Persian Gulf
  • Ehsan Shahhosseini, Mahmudreza Mostaghimi *, Samere Shojaie Pages 71-86
    Background and Objective

    The Purpose of this research is evaluating the effectiveness of green transformational leadership under the human resources sustainable competency of Golestan Oil Company by Intuitive fuzzy sets.

    Material and Methodology

    This research is a developmental research in terms of purpose, because of the lack of a basis for evaluating the effectiveness of green transformational leadership under a sustainable human resource competency system in previous research, based on meta-analysis in the first step, an attempt was made to identify components as analytical basis for research and themes as decision variables. Then, in order to explain the identified components and themes, in a small part, Intuitive Fuzzy Sets (IFSs) was used to determine the most effective dimension of green transformational leadership based on the most important theme of sustainable human resource competence. In this study, the target population consisted of two sections: qualitative and quantitative. In the qualitative section, with the help of 15 experts and experts in the field of human resource management at the university level, an attempt was made to identify research components, components and propositions in the form of scores. In the quantitative sector, 21 middle managers of the oil company in Golestan province participated to evaluate the quantitative sector analyzes.

    Findings

    The results showed that, despite the participatory competencies of human resources, the most important dimension of green transformational leadership is the effectiveness of opportunity.

    Discussion and Conclusion

    In fact, the result of this study reflects the fact that the participatory competence of human resources strengthens the level of interoperability and communication within the organization in the field of decision-making on environmental issues and problems and it strengthens the dimension of effective opportunity in transformational green leadership to create more ideas and support for human resource innovations in the field of green operations in the oil company.

    Keywords: Green Transformational Leadership, Human Resources Sustainable Competency, Intuitive Fuzzy Sets (IFSs)
  • Iman Homayoonnezhad *, Saeed Shojaee, Paria Amirian Pages 87-98
    Background and Objective

    Today, the lack of water reserves on the ground, especially in dry climates including our country, has caused the purposeful reuse of wastewater to provide new water sources as a new solution. Currently, countries that are facing the problem of lack of water resources are investigating the feasibility of using wastewater under the title of unconventional waters. But unfortunately, very little research has been done in this regard.

    Materials and Methodology

    In order to investigate the amount of changes in some elements and characteristics of the soil under irrigation with wastewater, for 3 years, an experiment was conducted as a randomized complete block design with three repetitions. Sampling was done from two depths of soil 0-30 and 30-60 cm, and the parameters of sodium, total calcium and magnesium, acidity and electrical conductivity of the soil in three study locations (without irrigation, irrigation with treated wastewater, and irrigation with water of river) was measured and analyzed.

    Findings

    The effluent from Zahedan treatment plant has caused an acceptable increase in the amount of sodium, total calcium and magnesium, and soil acidity compared to the control area. But regarding the electrical conductivity, irrigation with sewage decreased this amount.

    Discussion and Conclusion

    Effluent causes an effective and acceptable increase of some soil elements, which can be an effective help in soil regeneration and to be used as one of the water sources especially in dry areas that are facing a shortage of water resources.

    Keywords: Unusual water, Wastewater, soil, Zahedan
  • Seyed Alireza Sharifi, Mojgan Zaeimdar *, Seyed Ali Jozi, Rokhshad Hejazi‬ Pages 99-109
    Background and Objective

    Today, the implementation of industrial development programs without considering environmental considerations, has led to the continued entry of pollutants into the environment. Currently, industrial pollution is considered the main cause of environmental degradation. Therefore, this study aimed to assess the ecological risk of toxic metals lead, zinc, and cadmium in the Lakan lead and zinc processing company.

    Method

    After organizing and standardizing the data using GIS, ecological risk assessment and also the environmental risk index of toxic metals in the study area were estimated.

    Findings

    The results of the ecological risk assessment showed that among the studied toxic metals, cadmium metal has the lowest risk (0.01% of the area in the high-risk class) and zinc has the highest risk (0.02% of the area in the high-risk class). Also, the results of the environmental risk index assessed 99% of the region in terms of cadmium metal risk in the low-risk category and 92% of the region in terms of zinc risk in the critical class, and lead metal was in the intermediate status.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, it can be stated that following industrialization, the spread of industrial pollution is inevitable, but methods and measures have been used to mitigate and reduce their consequences. One of the important methods in reducing the effects of environmental pollution is ecological risk assessment. Therefore, considering the capabilities of GIS systems in the preparation of environmental assessment maps, it seems that this system can be useful in facilitating the assessment of the ecological vulnerability of metal mining industries.

    Keywords: Ecological Vulnerability, Environmental pollution, GIS, industrial pollution
  • Mohammad Reza Samavi, Mostafa Panahi *, Zahra Abedi, Majid Ahmadian Pages 111-124
    Background and Objective

    The current research is an applied research in terms of classification based on the purpose. The purpose of applied research is to develop applied knowledge in a specific field.

    Materials and Methodology

    Also, the current research is a descriptive-correlation research in terms of method and nature. The statistical population of this research is the cars that traveled during eight busy days of September, from 1 am to 24 pm, in Karaj Chalus axis in 2018 during the study period, and no other specific sampling was done. All calculations and analyzes were done using Excel and 10Eviews software.

    Findings

    The results showed that the use of the intelligent transportation system leads to a reduction in travel time on the Karaj-Chalos corridor and consequently reduced gas emissions. carbon dioxide (CO2).

    Discussion and Conclusion

    The findings showed that the use of the Intelligent Transportation System (ITS) in the 8 days of the study has led to a reduction of 2521 tons of carbon dioxide emissions in the Karaj-Chalos axis.

    Keywords: Intelligent transportation system, Traffic, Karaj-Chalous Axis
  • Fatemeh Karamverdi, Farhad Dehdar *, Mohammad Mehdi Hossieni, Esmail Alibeiki Pages 125-140
    Background and Objective

    Today, as societies grow and grow, environmental pollution is seen not as a global concern today, but as a future concern, and as a result the increasing level of green performance in various areas from accounting to production and supply chains. And ... one of the most important strategic approaches in this field can be considered.  The Purpose of this research is Evaluate the Effectiveness of Green Accounting Strategic Consequences of based on Sustainable Reporting Function.

    Materials and Methodology

    In this study, theoretical screening based on similar studies was used to identify the components (Green Accounting Strategic Consequences) and research propositions (themes of Sustainable Reporting Function). Then, in order to determine the reliability of research components and propositions through the participation of 12 experts and experts in the field of accounting and financial management, Delphi analysis was used. In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by 17 managers of the top 50 companies in 2019.

    Findings

    The results showed that the proposition of sustainable responsibility as the effectiveness theme of the sustainable reporting function causes effectiveness of the value consequences in green accounting.

    Discussion and Conclusion

    This result shows that by developing the dimensions of social responsibility in sustainable reporting, the level of inclusive values in green accounting value functions is strengthened and builds trust and confidence in the company's performance.

    Keywords: Green Accounting Strategic Consequences, Sustainable Reporting Function, Interpretive Ranking Process