فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 107 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مونا احمدلو، احمد سالاری*، مهدی ناصر صفحات 1-33
    تضمین تعهدات ناشی از معاملات تجاری و بازرگانی یکی از مباحث مهم در عرصه تجارت بین الملل با توجه به گستردگی این حوزه از تجارت است. دو ابزار مهم دارای کارکرد تضمینی، اعتبار اسنادی تضمینی و ضمانت نامه های بانکی هستند. تحلیل اصول و مقررات مربوط به هر یک از این دو مکانسیم، سبب شناسایی وجوه اشتراک و افتراق این دو می شود و به تبع آن برای فعالان در عرصه تجارت امکان استفاده از هر کدام بر اساس شرایط خاص هر معامله تجاری فراهم خواهد آمد. این دو مکانیسم تضمین دارای وجوه اشتراک و افتراق زیادی هستند. به صورت خلاصه از جمله شباهات این دو مکانسیم تضمین می توان در ماهیت، لازم بودن، اسناد محور بودن، مستقل و معلق بودن، هدف و عملکرد، صدور توسط بانک ها اشاره کرد و از جمله تفاوت های آنان نیز می توان به شکل و ساختار، مقررات حاکم بر هر یک، تایید اعتبارنامه و... اشاره کرد. در ادامه ضمن تحلیل مقررات موجود به این وجوه پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی تضمینی، ضمانت نامه های بانکی، تعهد نامه، ISP98، URDG 758، بانک ثانویه
  • رضا هاشم زاده شورجه* صفحات 35-57
    تعلیق تعقیب به عنوان یک نهاد ارفاقی و در راستای اهداف پیش بینی شده ی آن که اصولا نگاهی اصلاح مدار و ترمیمی به دعوای کیفری در مرحله تحقیقات مقدماتی دارد زمانی دارای اثر خواهد بود که شرایط ماهوی و شکلی در صدور این قرار از لحاظ قانونی بنحو سنجیده مشخص و اجرای آن در مقام عمل با مانع و چالشی روبرو نگردد در این مقاله سعی شده که این شرایط ماهوی و شکلی صدور این قرار مورد بررسی قرار گیرد و چالش ها و موانع و ابهامات پیش روی آن واکاوی گردد. با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری برخی از مولفه های مهم قضایی در صدور این نهاد قابلیت بررسی مجدد یافته است. مضافا اینکه با نظر به سابقه ی تصویب چندین ساله ی قانون آیین دادرسی کیفری، می توان برخی از ابهامات و چالش ها در ضمن شرایط این نهاد ارفاق آمیز مدنظر و بحث نمود. لذا ز
    کلیدواژگان: قرار تعلیق تعقیب، تحقیقات مقدماتی، مقتضی بودن تعثیب
  • میلاد شریفی مقدم*، حجت الله ابراهیمیان صفحات 59-81
    امنیت ملی تجلی مشروعیت و قدرت سیاسی و دفاعی یک دولت-کشور است. در اصل بقا و دوام انسان ها بسته به زندگی اجتماعی، و زندگی اجتماعی مستلزم امنیت ملی است. در این مورد امنیت ملی به مفهوم امنیت تمام افراد حاضر در یک کشور به طور یکسان است. با نگاهی گذرا در زندگی بشر، پیدایش حکومت ها را می توان معلول نیاز به امنیت دانست. امنیت ملی از اهداف کلان و از اصلی ترین کارکرد های حکومت است. نظر به اینکه مسایل دفاعی و امنیتی مقدم بر سایر امور حاکمیتی می باشند، تدبیر و سیاست گذاری در این مباحث مستلزم نهاد مستقل و تخصصی است که ضمن تامین امنیت ملی، به تشخیص تهدید ها و آسیب های امنیتی کشور بپردازد و برای رفع آن اهتمام ورزد. در نظام جمهوری اسلامی ایران مطابق با اصل 176 قانون اساسی شورای عالی امنیت ملی بدین جهت شکل گرفت. سازمان صدا و سیما در جمهوری اسلامی ایران از موقعیت ویژه ای در عرصه عمومی برخوردار است و بر اساس اصل 175 قانون اساسی باید در آن «آزادی بیان و نشر افکار با رعایت موازین اسلامی و مصالح کشور» تامین گردد. در این پژوهش دو نهاد فوق در قانون اساسی و قوانین عادی مورد بررسی قرار گرفته اند و به جایگاه آن ها در قوانین موضوعه پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، صدا و سیما، امنیت ملی، قوانین عادی
  • احمد پورابراهیم* صفحات 83-114
    فعالیت و خدمات انسان ها در گرو سلامتی جسم و روح آنهاست از آنجایی که انسان ها در زندگی خود همواره دچار تالمات جسمی و روحی بوده اند، لذا اشتغال به طبابت از ضروریات زندگی بشر به شمار می رود. با توجه به اهمیت و تاثیرگذاری این موضوع، لازم است چهارچوب وظایف و گستره و قلمرو اختیارات قانونی پزشکان به صورت دقیق و شفاف مشخص باشد تا از سویی از روبرو شدن با ادعاهای بی اساس بیماران و یا کسان آنها و در نهایت از محکومیت های دور از عدالت و تحمیل مسیولیت های احتمالی که ممکن است موجب دلسردی آنها شود، مصون و در امان باشند و از سوی دیگر افرادی که بعنوان بیمار به طبقه پزشک مراجعه می کنند و احیانا به خاطر عدم مهارت و یا عدم تخصص پزشک و یا به دلیل بی احتیاطی و بی مبالاتی او و یا در بعضی از مواقع به لحاظ تعمد پزشک دچار فوت یا نقص عضو و غیره می شوند، حقشان ضایع نگردد و با شفاف شدن جوانب موضوع و نهادهای مسیول، جهت احقاق حق خود به آنها مراجعه کنند. پزشک متعهد است که در جهت بهبودی و سلامتی بیمار از هیچ تلاشی دریغ نکند و حصول نتیجه و شفای بیمار خارج از تعهدات پزشک است، زیرا این امر از عهده و اختیار پزشک خارج است. باتوجه به اهمیت این مسیله تحقیق حاضر در این راستا به بررسی ضمان و مسیولیت پزشک در فقه و حقوق ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: برائت، مسئولیت پزشک، فقه، حقوق ایران
  • پرویز حاجی پور* صفحات 115-155
    امروزه در کنار مراجع قضایی و محاکم دادگستری، مراجعی تحت عناوین شورا، هیات، کمیسیون و... وجود دارند که به موجب قوانین خاص به برخی شکایات و اختلافات و دعاوی که یک طرف آن دولت به معنای حکومت می باشد رسیدگی کرده و همانند دادگاه های دادگستری در ماهیت موضوع رای و نظر قضایی صادر می کنند. این مراجع که غالبا تحت نظارت قوه مجریه هستند و با داعیه تخصصی، پیچیده و فنی بودن موضوعات اختلافی باهدف دقت، سرعت مناسب و واقعی بودن تصمیم نهایی ایجاد شده اند هم به استنباط از برخی اصول قانون اساسی و نیز قوانین و مقررات عادی و هم بر اساس عقل و منطق و عرف حاکم مکلف اند آراء و نظرات نهایی خود را به صورت مستدل، موجه و مستند به قوانین و اصول و قواعد حقوقی صادر نمایند. در غیر اینصورت دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع تجدیدنظر ازاین گونه آراء، در جهت حاکمیت قانون و احقاق حق یا ابطال باطل،اعتبار قانونی و موجودیت حقوقی به آن ها نخواهد داد. در مقاله حاضربا نگرش به نمونه هایی از آراء صادره از سوی مراجع شبه قضایی و دیوان عدالت اداری موضوع فوق موردبررسی و تحلیل قرارداده می شود
    کلیدواژگان: مراجع شبه قضایی، دیوان عدالت اداری، مستدل، مستند، موجه بودن آراء
  • احمد پورابراهیم* صفحات 157-179

    امروزه جرایم رایانه ای به مفهوم عام به عنوان یک مسیله در سطح عمومی و قانونگذاری مطرح بوده و هرروز نیز دامنه آن گسترده تر می شود. هرچند تمامی جرایم، امنیت کشور و آسایش عمومی را خدشه دار می سازند، لیکن این خصیصه در برخی از آنها ملموس تر است. جرایم رایانه ای به طور مستقیم با مفاهیم امنیت ملی و آسایش عمومی در ارتباط می باشند. بسیاری از اعمال مجرمانه ای که در فضای فیزیکی و ملموس قابل تحقق هستند، در فضای مجازی نیز امکان فعالیت دارند. در یک تقسیم بندی کلی می توان جرایم اطلاعات را از لحاظ فلسفه قانونگذاری، به دو گروه تقسیم کرد. 1. طیفی از جرایم رایانه ای که با قوانین مربوط به جرایم کلاسیک قابل تعقیب هستند و نیاز به قانون گذاری جدید ندارند و می توان آنها را به جرایم علیه اشخاص، اموال، امنیت و آسایش عمومی، اخلاق، عفت عمومی و خانواده دسته بندی نمود. 2. طیفی از جرایم رایانه ای که ارتکاب آنها قبل از پیدایش فناوری اطلاعات به هیچ وجه امکان پذیر نبوده است، مانند دستیابی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، اخلال در داده و اخلال در سیستم. با توجه به اینکه متاسفانه طی سال های اخیر به موازات افزایش کاربردی اینترنت شاهد افزایش تصاعدی در میزان جرایم سایبری بوده ایم، بنابراین حقوق جزا می بایست با ایجاد و تاسیس مفاهیم و نهادهای نوین، تدابیر لازم متناسب با پیشرفت های تکنولوژیکی پیش بینی نموده و همچنین فرصت های پیچیده ای که جهت سوءاستفاده از تسهیلات محیط سایبر فراهم آمده را درنظر داشته باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین جرایم رایانه ای از دیدگاه مفهومی و تاریخی به مطالعه می پردازد.

    کلیدواژگان: جرم رایانه ای، پیشینه جرایم رایانه ای، قوانین ایران
|
  • Mona Ahmadloo, Ahmad Salari *, Mahdi Naser Pages 1-33
    Guaranteeing obligations arising from commercial transactions is one of the most important issues in the field of international trade, considering the extent of this field of trade. Two important instruments with a guarantee function are guaranteed letters of credit and bank guarantees. Analyzing the principles and regulations related to each of these two mechanisms will identify the similarities and differences between the two, and as a result, it will be possible for those active in the business field to use each of them based on the specific conditions of each business transaction.These two guarantee mechanisms have many similarities and differences. In summary, the similarities of these two guarantee mechanisms can be mentioned in the nature, necessity, document-oriented, independent and pending, purpose and function, issuing by banks, and among their differences, the form and structure can be mentioned. , the regulations governing each one, approval of accreditation and... mentioned. In the following, while analyzing the existing regulations, these funds will be discussed.
    Keywords: Guaranteed letter of credit, bank guarantees, letter of undertaking, ISP98, URDG 758, secondary bank
  • Milad Sharifimoghadam *, Hojjat Allah Ebrahimian Pages 59-81
    National security is the manifestation of the legitimacy and political and defense power of a nation-state. In principle, the survival of human beings depends on social life, and social life requires national security. In this case, national security means the security of all people present in a country equally. With a brief look at human life, the emergence of governments can be attributed to the need for security. National security is one of the major goals and one of the main functions of the government. Considering that defense and security issues take precedence over other governance matters, planning and policy-making in these issues requires an independent and specialized institution that, while ensuring national security, recognizes the threats and security damage of the country and strives to eliminate it. . In the system of the Islamic Republic of Iran, in accordance with Article 176 of the Constitution, the Supreme National Security Council was formed for this purpose.In the Islamic Republic of Iran, the Radio and Television Organization has a special position in the public arena, and according to Article 175 of the Constitution, it must ensure "freedom of expression and dissemination of ideas in accordance with Islamic norms and the interests of the country." In this research, the above two institutions in the constitution and ordinary laws have been examined and their place in the relevant laws has been discussed.
    Keywords: Constitution, Broadcasting, National Security, Normal rules
  • Ahmad Pourebrahim * Pages 83-114
    The activity and services of human beings depend on the health of their body and soul. Since human beings have always suffered from physical and mental sufferings in their lives, so practicing medicine is considered a necessity of human life. Given the importance and effectiveness of this issue, it is necessary to clearly and clearly define the scope of duties and scope and scope of legal authority of physicians to face the baseless claims of patients or their relatives and ultimately avoid convictions. Justice and the imposition of potential responsibilities that may discourage them are safe and secure, and on the other hand, people who go to the doctor as a patient, possibly due to lack of skill or expertise of the doctor or due to carelessness. And his negligence or in some cases, due to the doctor's intentional death or disability, etc., their rights will not be lost and with the transparency of the aspects of the issue and the responsible institutions, they will refer to them to realize their rights. The physician undertakes not to spare any effort for the recovery and health of the patient, and achieving the result and healing of the patient is beyond the physician's obligations, because this is beyond the physician's authority. Due to the importance of this issue,
    Keywords: innocence, physician responsibility, Jurisprudence, Iranian Law
  • Parviz Hajipoor * Pages 115-155
    Today, in addition to the judiciary and courts of justice, there are authorities under the headings of council, board, commission, etc., which according to special laws deal with some complaints and disputes and lawsuits, one side of which means the government, and like courts of justice in nature Issue a verdict and a judicial opinion. These authorities, which are often supervised by the executive branch and are created with the claim that the issues are specialized, complex and technical, with the aim of accuracy, speed and accuracy of the final decision, both in accordance with some constitutional principles and ordinary laws and regulations. The ruling intellect, logic and custom are obliged to issue their final opinions and opinions in a reasoned, justified and documented manner to the laws, principles and legal rules. Otherwise, the Court of Administrative Justice, as the reviewing authority of such opinions, will not give them legal validity and legal existence in order for the rule of law and the realization of rights or annulment. In the present article, with regard to examples of opinions issued by quasi-judicial authorities and the Court of Administrative Justice, the above issue is examined and analyzed.
    Keywords: Quasi-Judicial Authorities, Court of Administrative Justice, reasoned, documented, justification of opinions
  • Ahmad Pourebrahim * Pages 157-179

    Today, cybercrime in the general sense is a public and legislative issue, and it is becoming more widespread every day. Although all crimes endanger the security of the country and public welfare, this feature is more tangible in some of them. Cybercrime is directly related to the concepts of national security and public welfare. Many criminal acts that can be committed in physical and tangible space can also be carried out in cyberspace. In a general division, information crimes can be divided into two groups according to the philosophy of legislation. 1. A range of cybercrimes that can be prosecuted under classic criminal laws and do not require new legislation and can be categorized as crimes against persons, property, public safety and security, morality, public decency and family. 2. A range of computer crimes that were not possible at all before the advent of information technology, such as unauthorized access, unauthorized eavesdropping, data disruption, and system disruption. Given that, unfortunately, in recent years, along with the increase in the use of the Internet, we have witnessed an exponential increase in cybercrime, so criminal law should create new concepts and institutions, anticipate the necessary measures in line with technological advances, as well as complex opportunities for abuse. Consider the cyber environment facilities provided. In this regard, the present study aims to explain cybercrime from a conceptual and historical perspective.

    Keywords: Cybercrime, History of Cybercrime, Iranian Law