فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 108 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر مرادی* صفحات 1-16

    نگارنده در مقاله پیش رو می کوشد تا چرایی و چگونگی نظارت در نظام حقوقی ایران، با محوریت دانش اخلاق حرفه ای، و در گستره حرفه های نمایندگی مجلس و قضات، را بررسی نماید؛ بنابراین با اهتمام به پرسش های زیر: صرف وجود مقررات، دایر بر نظارت کافی به نظر می رسد؟ نقش اخلاق در نظارت چگونه و برمبنای چه ضرورتی مطرح می گردد؟ نظارت، با پیشگیری و کنترل اجتماعی مرتبط است؟ بین نظارت و مرگ اجتماعی، ارتباطی متصور است؟ سعی می شود به این برآمدها نایل شود که در راستای نظارت، صرف وجود مقررات، کافی به نظر نمی رسد؛ برای نظارت در ایران در گستره حرفه های فوق الذکر، ضوابط اخلاقی روشنی برای ناظران تعریف نشده است؛ از آنجا که نظارت، تصمیم گیری ارادی و آگاهانه است و اقدامات ارادی در معرض داوری اخلاقی بوده، بنابراین مشمول الزامات اخلاقی می گردد. لذا با لحاظ مفهوم مسیولیت اخلاقی اشخاص و نهادهای نظارتی سعی می شود برخی از مهم ترین بایسته های اخلاقی نظارت درگستره حرفه های مد نظر در این پژوهش، تبیین شود تا نظارت کنندگان را از آسیب های نظارت غیراخلاقی و یکی از مهم ترین آن ها - مرگ اجتماعی نظارت شوندگان- برحذر دارد. ابزار مد نظر ما تنظیم و تصویب سند جامع اخلاقی نظارت و تاکید بر ممیزی اخلاقی آن است.

    کلیدواژگان: نظارت، اخلاق حرفه ای، قضات، نمایندگان مجلس، سند جامع اخلاقی، مرگ اجتماعی
  • حسن مهدوی فرد* صفحات 17-44
    پیشرفت و شکوفایی اقتصاد یک جامعه پویا در گرو سرمایه گذاری و انتفاع مطلوب از ابزارهای موجود از جمله دانش فنی، مدیریتی و تکنولوژی کشورهای توسعه یافته در نظام تولیدی و عمرانی کشور می باشد.دیگر یکی از راه های شکوفایی اقتصادی کشورها استفاده از تجربیات کشورهای توسعه یافته و موفق در عرصه اقتصادی می باشد.صنایع جهانی به منظور تامین نیازها در مدت زمان کوتاه و با صرف هزینه کمتر به دست کشیدن از راه های سنتی و روی آوردن به ابزارهای جدید و مشارکت محور سوق پیدا نموده اند، چه آنکه گستره دامنه فعالیت مورد نظر گاهی به حدی وسعت دارد که در عمل نیل به هدف مدنظر از توان و تخصص یک فرد خارج است و مشارکت دادن صاحبان تخصص در امر مورد نظر ضرورت دارد.پروژه های صنعتی که در مواردی از حالت تخصصی خارج بوده و بهره گیری از تخصص های متفاوت نیاز پیدا می کند.در حقوق ایران مقررات مشخصی در خصوص قرارداد کنسرسیوم وضع نگردیده و صرفا به وضع قوانین کلی و سطحی منجمله قانون جلب و حمایت از سرمایه گذاری خارجی اکتفا شده است ,در حالی است که با لحاظ اهمیت قراردادهای کنسرسیوم و موارد استفاده از ان بویژه در پروژه های بزرگ و فواید ان, لزوم تدوین قوانین حمایتی و صریح بیش از پیش نمود پیدا می کند.فقدان قانون مناسب و عدم شناسایی این نوع قرارداد در قالب یکی از اقسام شرکت های مصرح در قانون تجارت، اجرای مقرره موضوع ماده 220 قانون تجارت و در نتیجه اعمال احکام سختگیرانه شرکت های تضامنی در خصوص کنسرسیوم را موجب می گردد و از این رو سرمایه گذاران داخلی و خارجی را نسبت به استفاده از این نوع مشارکت بی میل می نماید.لذا پرداخت به مزایای کنسرسیوم در این جستار، مهر تاییدی بر لزوم رفع خلاء قانونی نبود قوانین مشخص در خصوص قرارداد کنسرسیوم خواهد بود.
    کلیدواژگان: کنسرسیوم، ساختار، سرمایه، عناوین مشابه
  • احمد پورابراهیم*، محمد اسماعیل زاده صفحات 45-66
    سقوط مجازات یکی از تاسیسات حقوق کیفری می باشد. سقوط مجازات به معنی آنست که علیرغم تحقق و ثبوت مجازات به خاطر عارض شدن عواملی مجازات در مورد مجرم اجرا نشده و ساقط می گردد یکی از قواعد مهم حقوق جزا که علیرغم اهمیت فراوان آن، کمتر درباره اش پژوهشهای مفید انجام شده، قاعده درء است بر اساس آنچه در قرآن کریم آمده است، همچنین برابر نظر واژه شناسان، کلمه «تدرء» از ریشه «درء» است.درء در لغت به معنای ساقط کردن وعدم اجرای وحد در این قاعده مجازات حدی است ونه جرم حدی. منظور از شبهه در لغت نیز التیاس یا پوشیدگی کار ومانند آن است وبه رغم اختلاف نظر فقها در تعریف شبهه ویا محل عروض شبهه، به نظر می رسد ضابطه شبهه ای که موجب سقوط مجازات می شود، این است که مرتکب عمل ممنوع، حلیت فعل را احتمال بدهد زیرا قاعده ادرا الحدود بالشبهات، مفید عموم است وتمام مراحل احتمال حلیت وشک در حلیت وظن به آن را برمی گیرد.قاعده درء با تعابیری همچون تدرا الحدود بالشبهات یا حدود تدرا بالشبهات ضمن همتایی با قاعده تفسیر به نفع متهم در حقوق جزای عرفی، متضمن انتفای جرم ومجازات در جایی است که وقوع جرم یا انتساب آن به متهم ویا مسولیت واستحقاق مجازات وی،محل تردید وشک است. ومطلق مجازات به موجب این قاعده برداشته می شود.
    کلیدواژگان: _ قاعده دراء، فقه، قانون مجازات اسلامی، حدود، شبهه
  • احمد پورابراهیم* صفحات 67-100
    از آنجایی که حمایت از شاکی و بزه دیده ، حمایت از نظم عمومی و ایجاد امنیت برای تمامی افراد یک جامعه است ملاحظه می شود که عدم اجرای صحیح قوانین کیفری توسط دستگاه های قضایی ، و دیگر مجریان این قوانین است بعضا شاکی نسبت به طرح و پیگیری شکایت خود صرفنظر نموده یا اینکه شخصا اقدام به انتقام نموده که در این اینجا شاکی خود نیز مقصر و متهم واقع می شود با مداقه در قوانین کیفری ضمن رعایت اصل تساوی سلاح ها » قانون گذار کیفری توجه به شاکی و بزه دیده ی ناشی از جرم را در دستور کار خود قرار داده است . لیکن به علت مشکلات عدیده نهادهای اجرایی و تقنینی مانند خلع های قانونی و پاسخ گو نبودن آنها، عدم وقت کافی ، امکانات اجرایی ، فرصت مطالعه و آموزش و همچنین کثرت کار و کمبود کادر قضایی و اداری قادر به اجرای صحیح و کافی آن نبوده اند که این دلسردی شاکی را در پیگیری احقاق حق خود نه تنها موجب بدبینی دستگاه قضایی گردیده بلکه باعث تجری مجرمین و ایجاد ناامنی گردیده است اکثریت طرفداران حقوق شاکی بر این باورند که بزه دیده کیفری باید مورد حمایت و کمک رسانی قرار گیرد و دولت و جامعه مدنی در ارایه کمک و خدمات رسانی به وی حداکثر تلاش خود را بنمایند تا بزه دیده در وضعیت پیش جنایی و پس جنایی از این حمایت ها بهره مند گردد .
    کلیدواژگان: شاکی، جرم شناس، قانون مجازات، عدالت کیفری
  • سید مهدی کاظمی* صفحات 101-128

    گواهی عدم امکان سازش عنوانی است که قانون گذار برای تصمیمات دادگاه خانواده در موضوع طلاق وضع کرده است. از آنجا که در تقسیم بندی سنتی آرای دادگاه ها چنین عنوانی وجود ندارد، لذا بررسی ماهیت و تعیین جایگاه آن در میان تصمیمات قضایی دادگاه خانواده دارای اهمیت است. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی به مطالعه گواهی عدم امکان سازش در نظام حقوقی ایران مشتمل بر پیشینه، ماهیت، موارد صدور و اجرای آن پرداخته است و در نهایت بدین نتیجه دست یافته است که در تبیین ماهیت گواهی عدم امکان سازش، باید میان طلاق توافقی و طلاق به درخواست زوج تفاوت نهاد؛ در طلاق توافقی، ماهیت این گواهی صرفا تصدیق و انعکاس عدم سازش زوجین و موارد توافق آنها بوده و در این فرض، دادگاه هیچ عمل قضاوتی انجام نمی دهد. اما در طلاق به درخواست زوج، در صورت قبول اختیار مطلق مرد در طلاق، رسیدگی دادگاه خانواده محدود به استماع نظر زوج، ارجاع زوجین به داوری و تعیین تکلیف در خصوص حقوق مالی زوجه خواهد بود. در این نوع رسیدگی، قاضی دادگاه خانواده نقشی منفعل خواهد داشت و وارد رسیدگی ماهوی نخواهد شد و نتیجتا گواهی عدم امکان سازش را نمی توان «حکم» تلقی کرد. اما در صورت قبول تعدیل حق طلاق زوج، نوع رسیدگی دادگاه خانواده همانند موردی که به دعوای طلاق زوجه رسیدگی می کند، ماهیت ترافعی پیدا نموده و در این رسیدگی، قاضی دادگاه خانواده نقشی فعال داشته و به استماع ادله و دفاعیات طرفین می پردازد و در صورتی که دلایل زوج را موجه تلقی کند، اقدام به صدور رای طلاق خواهد نمود و در غیر این صورت رای به بی حقی او صادر خواهد کرد. در این مورد، ماهیت تصمیم دادگاه خانواده که از یک امر ترافعی نشات می گیرد، یک گواهی صرف نیست بلکه واجد خصوصیات حکم است.

    کلیدواژگان: گواهی عدم امکان سازش، دادگاه خانواده، طلاق، طلاق توافقی، طلاق به درخواست زوج
  • اسماعیل کشکولیان*، مسعود حیدری، محمود اشرافی صفحات 129-149
    بطورکلی حق اعتراض دادستان نسبت به آرای محاکم به عنوان یکی از اختیارات آنها در نظام تقنینی و قضایی کشور پیش بینی شده است تا علاوه بر احقاق حقوق اطراف دعوای کیفری، گام موثری در راستای نیل به عدالت برداشته شود. هدف از انجام این پژوهش نیز آن است که با شناخت و تبیین مبانی بنیادین حق اعتراض دادستان نسبت به آراء صادره از محاکم بر اهمیت نقش جایگاه دادستان در اعمال این حق و تاثیر آن در تحقق دادرسی منصفانه واقف شویم. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی از طریق مطالعات کتابخانه ای مرتبط با موضوع انجام گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اعتراض دادستان نسبت به آرای قضایی دارای مبانی محکم فقهی و حقوقی است که از آن جمله می توان به قاعده فقهی «الحاکم ولی من لا ولی له و قاعده فقهی الحاکم ولی الممتنع» و نیز وجوب رفع و دفع ظلم و مبانی حقوقی آن نیز نظریه حفظ نظم عمومی، اندیشه حفظ حقوق و آزادی های فردی، سیانت از حقوق عامه، نظارت بر اجرای قانون و ملاحظات انسان دوستانه و حقوق بشری اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دادستان، اعتراض، حقوق کیفری، آرای قضایی، فقه اسلامی
|
  • Amir Moradi* Pages 1-16

    In the following article, the author tries to investigate why and how to supervise in Iran's legal system, focusing on the knowledge of professional ethics, and in the scope of the professions of parliament representatives and judges; Therefore, paying attention to the following questions: Does the mere existence of regulations, the scope of supervision seem sufficient? How is the role of ethics in supervision and based on what necessity? Is surveillance related to prevention and social control? Is there a connection between surveillance and social death? It is trying to achieve these results that in the direction of supervision, the mere existence of regulations does not seem to be enough; For supervision in Iran in the scope of the above-mentioned professions, no clear ethical standards have been defined for supervisors; Since supervision is voluntary and conscious decision-making and voluntary actions are subject to moral judgment, therefore it is subject to ethical requirements. Therefore, in terms of the concept of moral responsibility of individuals and supervisory institutions, an attempt is made to explain some of the most important ethical requirements of supervision in the scope of the professions considered in this research, in order to protect the supervisors from the harm of unethical supervision and one of the most important of them - death. The social of the supervised - warns. The tool we are considering is the regulation and approval of the comprehensive ethical document of supervision and emphasis on its ethical audit.

    Keywords: Supervision, Professional Ethics, Judges, parliamentarians, comprehensive ethical document, social death
  • Hasan Mahdavifard * Pages 17-44
    The development, prosperity and prosperity of the economy of a dynamic society depend on investment Also, the desired use of existing tools such as technical knowledge, management and technology of developed countries in the production and development system of the country. so, one of the ways for countries to prosper economically is to use the experiences of developed countries in the economic field. Global industries have shifted to abandoning traditional ways and turning to new and participatory tools in proportion to the growth of needs and in order to meet them in a short period of time and at a lower cost. because, the scope of the desired activity is sometimes so wide that in practice, achieving the desired goal is beyond the ability and expertise of an individual. And it is necessary to involve experts in the matter Industrial projects that in some cases are out of specialization and require the collection and use of different sciences and specialties Accordingly, the community and participation of the technicians required in the project in order to eliminate each other's weaknesses is more evident than before. Based on this, the collection obtained from the consortium, whose members each have a style in a specific specialty, knowledge and technique Who participate and cooperate in the implementation of a specific project and as a result of this cooperation, the group achieves the goal of the project at a lower cost and in a shorter period of time. However, there are several reasons to justify the desire for a consortium agreement but the most important reason for the tendency of domestic and foreign participants to the contract can be declared participation in the implementation of a certain project in a limited time. Without compromising the legal independence of members to carry out other economic activities
    Keywords: Consortium, structure, fund, similar titles
  • Ahmad Pourebrahim *, Mohammad Esmaeilzadeh Pages 45-66
    cirminl law Falling punishment is one of the institutions of criminal law. Falling punishment means that despite the realization and proof of punishment due to the effects of punishment on the offender is not enforced and overturned. The basis of what is stated in the Holy Qur'an, also according to lexicographers, is the word "tadra" from the root "dara". The word doubt also means supplication or concealment of work and the like. Give the possibility because the rule of limiting suspicion is useful to the public and covers all the stages of the possibility of dissolution and doubt in dissolution and duty to it. It includes the annulment of a crime and punishment in a place where the occurrence of a crime or its attribution to the accused or the responsibility and entitlement of his punishment is a place of doubt. The absolute punishment is removed according to this rule.
    Keywords: Rule of Dara, Jurisprudence, Islamic Penal Code, hudud, Suspicion
  • Ahmad Pourebrahim * Pages 67-100
    Since the protection of the plaintiff and the victim is the protection of public order and the creation of security for all members of a society, it can be seen that the lack of proper implementation of criminal law by the judiciary, and other enforcers of these laws, sometimes the plaintiff to file a lawsuit. Has renounced himself or has personally taken revenge, in which the plaintiff himself is also guilty and accused, by studying the criminal law while observing the principle of equality of arms. ”The criminal legislator pays attention to the plaintiff and the victim of the crime. Put your agenda. However, due to many problems of executive and legislative institutions such as legal and irresponsible dismissals, lack of time, executive facilities, study and training opportunities, as well as the large number of work and lack of judicial and administrative staff have not been able to implement it properly and adequately. This discouragement of the plaintiff in pursuing his rights has not only led to pessimism in the judiciary, but also to the perpetrators and insecurity. The majority of plaintiffs' supporters believe that the criminal victim should be supported and assisted by the government and civil society. Provide assistance and services to him to do their best so that the victim in the pre-criminal and post-criminal situation can benefit from this support.
    Keywords: Plaintiff, criminologist, penal code, Criminal Justice
  • Seyed Mahdi Kazemi * Pages 101-128

    The certificate of incompatibility is a title that the legislator has established for the decisions of the family court in the matter of divorce. Since there is no such title in the traditional division of court opinions, therefore, it is important to examine its nature and determine its position among the judicial decisions of the family court. The present article has studied the certificate of incompatibility in Iran's legal system with a library method and in a descriptive-analytical way, including its background, nature, cases of issuance and implementation, and finally reached the conclusion that in explaining the nature of the certificate of incompatibility It is necessary to distinguish between consensual divorce and divorce at the request of the husband. In consensual divorce, the nature of this certificate is merely the reflection of the couple's lack of compromise and their agreement, in this case, the court does not make any judgment. However, in divorce at the request of the husband, if the man's absolute authority in the divorce is accepted, the family court proceedings will be limited to hearing his opinion, referring the couple to arbitration and determining the wife's financial rights. In this type of proceedings, Judge will have a passive role and as a result, the certificate of incompatibility cannot be considered as a "verdict". However, in case of acceptance of the adjustment of the husband's right to divorce, the type of proceedings of the family court, similar to the case of the wife's divorce case. In this case, the nature of the decision of the family court, which originates from an arbitration matter, is not a mere certificate, but has the characteristics of a judgment.

    Keywords: Certificate of incompatibility, Family Court, Divorce, consensual divorce, divorce at the request of the husband
  • Esmaeil Kashkoulian *, Masoud Heydari, Mahmood Ashrafi Pages 129-149
    In general, the right of the prosecutor to protest against the decisions of the courts is foreseen as one of their powers in the legislative and judicial system of the country, so that in addition to vindicating the rights related to the criminal case, an effective step is taken in the direction of achieving justice. The purpose of this research is to know and explain the basic principles of the prosecutor's right to protest against the decisions issued by the courts, to understand the importance of the role of the prosecutor in exercising this right and its effect on the realization of a fair trial. This research has been done with a descriptive analytical method through library studies related to the subject. The results of the research indicate that the prosecutor's objection to the judicial decisions has solid jurisprudence and legal foundations, which include the jurisprudence rule and the jurisprudence rule as well as the obligation to remove and repel oppression. And its legal foundations are also the theory of maintaining public order, the idea of preserving individual rights and freedoms, protection of public rights, supervision of law enforcement and humanitarian and human rights considerations.
    Keywords: : Prosecutor, protest, Criminal law, Judicial Decisions, Islamic Jurisprudence