فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و چهارم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میترا رحمتی*، مهدی رضایی، عبدالرضا کاوند، حسین کاری دولت آباد، مریم خطیب، محمد تابعی، رضا رضایی، مجتبی علیزاده صفحات 1-18

    به کارگیری شاخص دیکسون یک روش کارآمد، اما تخریبی و زمان بر برای پیش بینی کیفیت نهال در نهالستان ها محسوب می شود.پیش بینی سریع و کم هزینه کیفیت، استقرار و قدرت رشد نهال درخت میوه در باغ از طریق شناسایی ویژگی-های مورفولوژیکی که بیشترین همبستگی را با این شاخص داشته باشند، در مراحل مختلف تولید نهال ضروری است.به منظور ارزیابی روابط بین شاخص های مورفولوژیکی نهال هلو و شلیل، نهال ریشه لخت 16 رقم تجاری با سه تکرار از 10 نهالستان واقع در چهار استان کشور مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها از دو گروه نهال پیوندی گواهی نشده روی پایه بذری و نهال پیوندی گواهی شده روی پایه رویشی در فصل جابجایی نهال طی سال های 1400-1399 برداشت شد. ویژگی های نهال ها شامل ارتفاع، قطر، طول ریشه، تعداد ریشه و شاخه فرعی، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، نسبت ارتفاع به قطر و شاخص دیکسون ارزیابی، و همبستگی ساده بین آنها برآورد شد. ضرایب همبستگی از روش آنالیز مسیر و با در نظر گرفتن شاخص دیکسون به عنوان متغیر وابسته، به اثرات مستقیم و غیرمستقیم تجزیه شد.بر اساس نتایج، میانگین شاخص دیکسون برای نهال های گواهی نشده تولید شده در اقلیم های مختلف برابر با 14 و در مناطقی با درجه روز رشد تجمعی بیش از 3100 این شاخص بالاتر از میانگین بود. در نهال های گواهی شده مقدار این شاخص به 47 رسید. بر اساس نتایج آنالیز مسیر در ارزیابی شاخص دیکسون، بالاترین اثر مستقیم مربوط به قطر نهال بالای محل پیوند بود.قطر نهال به دلیل داشتن بالاترین همبستگی با شاخص دیکسون و اغلب خصوصیات مورفولوژیکی کارآمدترین شاخص در ارزیابی کیفی نهال است..

    کلیدواژگان: پایه بذری، پایه رویشی، شاخص تنومندی، نهال گواهی شده
  • سپیده پارسافر، قاسم اقلیما*، محمدحسین میرجلیلی، صمد نژاد ابراهیمی، حسن قربانی قوژدی، جواد هادیان صفحات 19-31

    Solidago (علف طلایی اروپایی) از گیاهان ارزشمند دارویی است که دارای اثرات ضد التهاب، ضد میکروب، ضد اسپاسم، مدر و مسکن می باشد. به منظور بررسی میزان ترکیات فنلی و فلاونوییدی عصاره علف طلایی اروپایی رقم فسا اف تایپ در اندام ها (برگ روزت، برگ ساقه و گل) و مراحل رشدی مختلف (مرحل قبل از گلدهی، ظهور آغازه های گل، گلدهی کامل و پس از گلدهی)، دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهیدبهشتی تهران در سال 1398 اجرا شد. خصوصیات فیتوشیمیایی شامل محتوای فنل کل، فلاونویید کل و مقدار لیوکارپوزاید به ترتیب به روش فولین سیوکالتو، آلومینیوم کلراید و آنالیز کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در بین اندام های مختلف، بیشترین میزان فنل در گل (36/29 میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک)، فلاونویید در برگ روزت (63/8 میلی گرم روتین در گرم ماده خشک) و لیوکارپوزاید در برگ ساقه (17/5 میلی گرم در گرم ماده خشک) انباشته است. در بین مراحل رشدی، بیشترین فنل (84/28 میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک) و فلاونویید کل (95/7 میلی گرم روتین در گرم ماده خشک) در مرحله گلدهی کامل و بیشترین میزان لیوکارپوزاید (65/9 میلی گرم در گرم ماده خشک) در مرحله قبل از گلدهی بدست آمد. براساس نتایج این پژوهش می توان بهترین اندام و زمان برداشت مناسب جهت دستیابی به بالاترین میزان فنل کل، فلاونویید کل و لیوکارپوزاید را براساس نیاز صنایع دارویی و غذایی در شرایط اقلیمی تهران انتخاب کرد.

    کلیدواژگان: فلاونوئید کل، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، لئوکارپوزاید، مراحل نمو
  • فریبا بیات*، خسرو پرویزی، رسول مالکی صفحات 33-48
    برای بررسی نقش تغذیه بر عملکرد و کیفیت دو رقم تجاری خیار با نام های رویال و هایک، اثر کودهای مرغی در سه سطح 0، 6 و 12 تن در هکتار و شیمیایی در چهار ترکیب شامل مصرف یک نوبتی 50 کیلوگرم اوره بدون کود ریزمغذی، مصرف یک نوبتی 109 کیلوگرم سولفات آمونیم بدون کود ریزمغذی ها، مصرف کود اوره، فسفر، پتاسیم و کود کامل ریزمغذی ها مطابق آزمون خاک و مصرف کود سولفات آمونیوم، فسفر، پتاسیم و همچنین کود کامل ریزمغذی ها مطابق آزمون خاک در سه مرحله برداشت مطالعه شد. کود مرغی به مقدار 6 تن در هکتار به همراه مصرف کودهای اوره، فسفر، پتاسیم و همچنین کود کامل ریزمغذی ها مطابق آزمون خاک، سبب افزایش معنی دار عملکرد کل در هر دو رقم شد. با افزایش مصرف کود مرغی، تجمع نیترات در خیار افزایش یافت، ولی مقدار آن در همه تیمارهای کودی در هر دو رقم زیر آستانه مجاز بود. سفتی بافت در بیشتر تیمارهای کودی، در برداشت های اول و دوم بیشتر از برداشت سوم بود و مقدار آن با مصرف بیشتر نیتروژن کاهش یافت. در رقم هایک، تجمع کلروفیل در کلیه سطوح کود شیمیایی برداشت های اول و سوم، بیشتر از مرحله دوم برداشت بود. در رقم رویال، شاخص رنگ سبز با مصرف تیمارهای کود مرغی و کود شیمیایی از منبع سولفات آمونیوم افزایش یافت. در مجموع مصرف 6 تن کود مرغی و کود شیمیایی بر اساس آزمون خاک و نیز محلول پاشی کودهای ریزمغذی سبب بهبود عملکرد و کیفیت خیار شد.
    کلیدواژگان: تغذیه کودی، رطوبت، سفتی بافت، کلروفیل، نیترات
  • آمنه قهرمانی، ابراهیم گنجی مقدم*، علی مرجانی صفحات 49-65
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی صفات مورفولوژیک و پومولوژیک 21 رقم/ژنوتیپ هلو تحت شرایط اقلیمی مشهد، طی دو سال (1398-1396)، به صورت طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایج حاکی از تفاوت معنی دار ارقام و ژنوتیپ ها از نظر صفات مورفولوژیک، پومولوژیک و کیفی بود. نتایج نشان داد ‘Early-Red’ و ‘Vizivo’ از زودگل ترین ارقام با طول دوره گلدهی بالا (20 روز) بودند. همچنین ‘Baby Gold-5’ و ‘PMsh-5’ زودرس ترین و ‘PMsh-2’ و ‘PMsh-4’ دیررس ترین بودند. ‘Dixie Red’ و ‘PMsh-5’ به ترتیب با 85/1 و 77/1 مترمکعب بیشترین حجم تاج درخت را داشتند. از نظر وزن میوه، ‘J.H.Hale’ با 92/148 گرم دارای بالاترین میانگین بود، در مقابل، ‘Apago’، ‘Early-Red’ و ‘PMsh-5’ کمترین وزن میوه را داشتند. ارقام و ژنوتیپ های ‘PMsh-1’، ‘Vizivo’، ‘PMsh-6’ و ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ دارای بالاترین میانگین طول، عرض و شکل میوه بودند و در گروه مشترک آماری با رقم ‘J.H.Hale’ قرار گرفتند. رقم ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ در مقایسه با شاهد (‘J.H.Hale’) 1/59 درصد کارایی عملکرد بالاتری داشت. بیشترین کارایی عملکرد مربوط به ‘Baby Gold-5’، ‘PMsh-3’، ‘Suncrest’ و ‘PMsh-8’ بود. کمترین اسیدیته در ‘Apago’، ‘Shasta’ و ‘PMsh-8’ به دست آمد. ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ 68/3 درصد محتوای TSS بالاتری از رقم شاهد (‘J.H.Hale’) داشت. ‘Apago’، ‘PMsh-1’، ‘Shasta’ و ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ در مقایسه با رقم ‘J.H. Hale’ به ترتیب 17/16، 25/27، 29/26 و 67/26 درصد شاخص طعم بالاتری داشتند. به طور کلی، براساس صفات مورد مطالعه، ‘Sorkho-Sefid Mashhad’، ‘Vizivo’، ‘PMsh-1’ و ‘PMsh-6’ به عنوان ارقام و ژنوتیپ های امیدبخش برای منطقه اقلیمی مشهد قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: سفتی بافت میوه، شاخص طعم، صفات پومولوژیک، کارایی عملکرد
  • سارا سیاه منصور، عبدالله احتشام نیا*، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 67-83

    کاربرد مواد تعدیل کننده در شرایط تنش کم آبی یک راهبرد بهینه و کم هزینه بوده و شناخت ویژگی های مختلف گیاه در این شرایط منجر به اتخاذ شیوه های مدیریت تولید مناسب خواهد شد. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی نقش سالیسیلیک اسید (0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار) در افزایش تحمل گیاه فیسالیس (Physalis peruviana L.) به تنش کم آبی (کنترل، 85 و 75 درصد ظرفیت مزرعه ای) بود که به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش کم آبی منجر به کاهش مقدار نسبی آب، تبادلات گازی و ویژگی های روزنه ای گیاه شد. همچنین تنش کم آبی، بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، میزان نشت الکترولیت، مالون دی آلدیید اثر گذاشت و موجب افزایش این ویژگی ها شد. کاربرد سالیسیلیک اسید اثرات منفی تنش کم آبی را کاهش داد. طبق نتایج به دست آمده از این پژوهش، در تنش کم آبی، طول و عرض روزنه کاهش و تراکم روزنه افزایش یافت. هدایت روزنه ای، تعرق، کربن دی اکسید اتاقک زیر روزنه و نرخ فتوسنتز در سطوح آبیاری 85 و 75 درصد ظرفیت مزرعه ای کاهش یافت. بالاترین نرخ فتوسنتز متعلق به محلول پاشی سالیسیلیک اسید در غلظت های 1 و 2 میلی مولار بود. بنابراین جهت کشت گیاه فیسالیس در مناطق خشک و نیمه خشک، می توان سطوح آبیاری 95 درصد و 85 درصد ظرفیت مزرعه ای را به همراه کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت های 1 و 2 میلی مولار پیشنهاد نمود و سطح آبیاری 75 درصد به علت تاثیر منفی بر پارامترهای اندازه گیری شده، توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، شاخص روزنه ای، نشت الکترولیت، هدایت روزنه ای
  • مهشید غفوری، فرهنگ رضوی*، مسعود ارغوانی، ابراهیم عابدی قشلاقی صفحات 85-104

    پژوهش حاضر به هدف بررسی تاثیر محلول پاشی برگی با سولفید هیدروژن سدیم برای افزایش کیفیت و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه کیوی رقم هایوارد در طول انبار سرد انجام شد در این مطالعه تاثیر تیمار قبل از برداشت سولفید هیدروژن سدیم (آزاد کننده ترکیب سیگنال دهنده (H2S) در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) در 110، 125 و 140 روز بعد از مرحله تمام گل بر کیفیت و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه کیوی رقم هایوارد طی90 روز نگهداری در دمای1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه برداری جهت سنجش صفات مورد نظر طی چهار دوره صفر، 30، 60 و 90 روز پس از انبارمانی انجام گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از تاثیر معنی دار تیمار سولفید هیدروژن سدیم بر صفات مورد ارزیابی بود. تیمار سولفید هیدروژن سدیم در پایان 90 روز انبارمانی، باعث جلوگیری از کاهش وزن میوه ها و حفظ سفتی بافت میوه نسبت به تیمار شاهد شد. میزان نشت یونی و تجمع مالون دی آلدیید درهمه غلظت های سولفید هیدروژن سدیم در مقایسه با شاهد روند کاهشی داشتند و همچنین با حفظ اسید آسکوربیک و افزایش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز باعث افزایش تولید فنل و فلاونویید کل شد و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها را بهبود بخشید. تیمار سولفید هیدروژن سدیم فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز را در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داد. غلظت 5/1 میلی مولار سولفید هیدروژن سدیم بهترین تاثیر را در بین تیمارهای اعمال شده نشان داد و با توجه به نتایج به دست آمده این غلظت می تواند در مقیاس وسیع به عنوان راهکار مناسب جهت افزایش کیفیت میوه کیوی رقم هایوارد قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: اسیدآسکوربیک، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، . فنل کل
  • ناهید مرادی معتقد، فرشاد دشتی*، فهیمه قائمی زاده صفحات 105-116

    پیاز گیاهی دو ساله است که در سال اول در پاسخ به طول روز بلند بهار یا تابستان تولید سوخ می کند و سپس با گذراندن زمستان و دریافت سرما در سال دوم (بهارش) از مواد غذایی ذخیره شده در سوخ، جهت تولید ساقه گل دهنده و اندام زایشی استفاده می کند (Lee et al., 2013).  دمای مناسب بهارش و همچنین مدت زمان مواجهه با آن، بسته به رقم متفاوت است و اگر به درستی اعمال نشود گلدهی به خوبی صورت نخواهد گرفت. اطلاع از فاکتورهای کنترل آغازش و توسعه ی گل آذین می تواند در تکنیک هایی برای مهار گل دهی و یا تحریک گل دهی جهت کارهای اصلاحی و تولید بذر مورد استفاده قرار گیرد. از آن جایی که تا کنون مطالعه ای در زمینه ی نیاز سرمایی بهارش در ارقام پیاز بومی ایران صورت نگرفته است،  مطالعه ی حاضر با هدف تعیین مدت زمان و دمای مناسب بهارش در دو رقم پیاز خوراکی بومی ایران و همچنین بررسی الگوی بیان ژن AcFT2 انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: بهارش، گل انگیزی، ریل تایم پی سی آر، SEM، AcFT2
  • فاطمه ناظوری*، مهلا خوشحالی، حدیث اقبالی، علیرضا طالبی زاده صفحات 117-136

    گوجه فرنگی، پس از سیب زمینی دومین سبزی مهم دنیا محسوب می شود که سرشار از املاح و ویتامین ها است و جایگاه ویژه ای در بین سبزی ها، اقتصاد کشاورزی و تجارت دارد، هرچند که یکی از مشکلات این محصول ضایعات بالای آن در مرحله پس از برداشت است. در سال 1400 آزمایشی به منظور بررسی کیفیت و انبارمانی گوجه فرنگی رقم سنا با استفاده از تیمارهای کیتوزان، وانیلین و استیک اسید انجام شد. طرح آماری آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب یک طرح کاملا تصادفی بود. فاکتور اول آزمایش شامل شاهد (آب مقطر)، کیتوزان 1 درصد (Chit)، استیک اسید 1 درصد (AA)، وانیلین 1 درصد (Van)، و تیمار تلفیقی Chit1%) (AA1%+Van1%+  و فاکتور دوم شامل زمان انبارمانی طی 3 دوره ی انبارمانی (7، 14 و 21 روز) در دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±85 درصد بود. نتایج آزمایش نشان داد استیک اسید منجر به جلوگیری از نشت یونی، آلودگی میکروبی، کاهش وزن و حفظ سفتی گردید. تیمار وانیلین منجر به حفظ سفتی (2 برابر)، جلوگیری از کاهش وزن (3 درصد) و کاهش نشت یونی (14 درصد) نسبت به شاهد گردید. کم ترین مقدار مالون دی آلدیید، فعالیت پکتین متیل استراز، و آلودگی میکروبی در تیمار وانیلین مشاهده شد. در بین تیمارهای مورد بررسی، تیمار وانیلین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود نسبت به سایر تیمارها در حفظ و نگهداری محصول گوجه فرنگی چشمگیرتر عمل نمود و در آخرین دوره ی انبارمانی نمونه های تیمار شده با آن از بیش ترین امتیاز برخوردار بودند. تیمار وانیلین 1 درصد به بهترین نحو صفات مورد ارزیابی میوه گوجه فرنگی را حفظ نمود، لذا جهت فرایند انبارمانی گوجه فرنگی پیشنهاد می شود. تیمار اسید استیک به عنوان حلال کیتوزان به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت و این تیمار منجر به جلوگیری از نشت یونی، آلودگی میکروبی، کاهش وزن و حفظ سفتی شد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش کیتوزان و تیمار تلفیقی اثرات مخربی بر روی گوجه فرنگی داشتند، بنابراین کاربرد کیتوزان با وزن مولکولی کم برای انبارمانی محصول گوجه فرنگی توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، ترکیبات فنلی، فعالیت آنزیمی، مالون دی آلدهید، نشت یونی
  • فرزاد عسگری، سپیده کلاته جاری، بابک متشرع زاده*، مرضیه قنبری جهرمی، وریا ویسانی صفحات 137-156
    به منظور بررسی تاثیر بنزیل آدنین و نوعی فیتونسید طبیعی بر ویژگی های مختلف کمی و کیفی مرتبط با بازارپسندی توت فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه آلبیون واقع در شهرستان دماوند اجرا شد. عامل اول، بنزیل آدنین (6-BAP) در دو سطح (صفر و 100 میلی گرم در لیتر) و عامل دوم، نانوامولسیون فیتونسید (PNE) در سه سطح (صفر، 75/0 درصد و 5/1 درصد) بود. بوته های جوان در مرحله رشد رویشی دو نوبت با 6-BAP و در مرحله زایشی سه نوبت با PNE، که متشکل از اسانس های دو گیاه کاج و  نویل بود، محلول پاشی شدند. کاربرد 6-BAP در مرحله رویشی باعث تولید تعداد برگ بیشتر و افزایش سطح برگ شد. همچنین، قطر طوقه ها را نسبت به گیاهان شاهد به طور معنی داری افزایش داد و بر تمام صفات مطالعه شده در مرحله زایشی نیز اثر مثبتی داشت. این سیتوکینین، ضمن افزایش عملکرد بوته، طعم و سایر ویژگی های کیفی میوه را بهبود بخشید. PNE بر افزایش سفتی و ماندگاری میوه موثر بود. علاوه بر این، در به تعویق انداختن کاهش وزن میوه و حفظ کیفیت ظاهری آن به مدت طولانی تر اثر معنی داری داشت. بنابر نتایج، بهره-گیری از 6-BAP و فیتونسید مطالعه شده در مرحله پیش از برداشت به منظور بهبود ویژگی های میوه توت فرنگی توصیه می شود
    کلیدواژگان: اسانس، سیتوکینین، محلول پاشی پیش از برداشت
  • علی اسدی کنگرشاهی*، نگین اخلاقی امیری صفحات 157-173
    به منظور بررسی وضعیت پفی شدن در نارنگی های ساتسوما در شرق مازندران و تاثیر نیترات کلسیم بر کیفیت و پفی شدن میوه درختان نارنگی ساتسوما (سوجی یاما) دو آزمایش مجزا انجام شد. در آزمایش اول میزان عارضه پفی شدن میوه نارنگی انشوی سوجی یاما در باغ های مختلف منطقه شرق مازندران مقایسه شد. در آزمایش دوم محلول پاشی نیترات کلسیم با غلظت 5 در هزار، در یک باغ تجاری نارنگی انشوی سوجی یاما با پایه نارنج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل: .T1 شاهد (بدون مصرف کلسیم)؛ .T2 محلول پاشی نیترات کلسیم در اواسط خردادماه؛ .T3 محلول پاشی نیترات کلسیم در اوایل تیرماه؛ .T4 محلول پاشی نیترات کلسیم در اواخر تیرماه؛ .T5 محلول پاشی نیترات کلسیم در اواسط خردادماه و اوایل تیرماه؛ .T6 محلول پاشی نیترات کلسیم در اواسط خردادماه، اوایل و اواخر تیرماه) بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد که درصد میوه های پفی شده در باغ های مناطق مختلف از 27 تا 46 درصد متغیر بود و تعداد میوه های پفی شده از اواخر مهرماه به طور قابل ملاحظه ای شروع به افزایش نمودند. نتایج آزمایش دوم نشان داد که محلول پاشی کلسیم در تیمار 5 (اواسط خرداد و اوایل تیر) و تیمار 6 (اواسط خرداد، اوایل و اواخر تیرماه) تاثیر معنی داری بر کاهش تعداد میوه های پفی داشت، به طوری که تعداد آن ها حدود 20 درصد نسبت به شاهد  کاهش یافت، اما موجب رفع کامل این ناهنجاری نشد. همچنین، محلول پاشی کلسیم تاثیر معنی داری بر غلظت کلسیم میوه داشت. بیشترین غلظت کلسیم، در کل میوه، پوست میوه، و پوست داخلی (آلبدو) در تیمارهای 5 و 6 مشاهده شد. بنابراین، محلول پاشی کلسیم حداقل دو بار (اواسط خرداد و اوایل تیر) و حداکثر سه بار (اواسط خرداد، اوایل و اواخر تیرماه) در باغ های دارای عارضه پفی شدن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پوست میوه، کلسیم، مرکبات، ناهنجاری فیزیولوژیکی
|
  • Mitra Rahmati *, Mehdi Rezaee, AbdoReza Kavand, Hossein Kari Dolatabad, Maryam Khatib, Mohammad Tabeei, Reza Rezaee, Mojtaba Alizadeh Pages 1-18

    Applying the Dickson quality index (DQI) is an efficient but destructive and time-consuming method for predicting sapling quality in nurseries.Fast and low-cost prediction of the quality, establishment, and growing strength of fruit tree saplings in the orchard through the identification of morphological characteristics, which are so highly correlated with this index, is necessary for different stages of sapling production.To evaluate the relationship between the morphological characteristics in peach and nectarine saplings, bare-root saplings of 16 commercial cultivars with three replicates from 10 nurseries, located in four provinces, were studied. The samples provided from two types of non-certified sapling, grafted on the seedling rootstocks, and certified sapling on the vegetative rootstocks during the transplanting seasons of 2020-2021. Sapling height, diameter above grafting line (DAGL), root length, number of roots and branches, shoot and root fresh and dry weights, height to diameter ratio, and DQI were evaluated, and simple correlations between them were estimated. The correlation coefficients were broken down into direct and indirect effects through path analysis, with DQI as the dependent variable.The results showed that the average DQI for non-certified saplings, produced in different climates, was 14. The higher values were observed in areas with more than 3100 AGDD. In certified saplings, DQI reached to 47. Based on the results of the path analysis for DQI evaluation, the highest direct effect was related to the DAGL.DAGL is the most efficient index in the quality assessment of the saplings, due to having the highest correlation with the DQI and most of the morphological traits.

    Keywords: seedling, Vegetative rootstocks, Sturdiness quotient, Certified sapling
  • Sepideh Parsafar, Ghasem Eghlima *, MohammadHossein Mirjalili, Samad Nejad Ebrahimi, Hassan Ghorbani Ghoozhdi, Javad Hadian Pages 19-31

    Solidago virga-urea L. is a valuable medicinal plant that has anti-inflammatory, antimicrobial, antispasmodic, diuretic and analgesic effects. In order to evaluate the phenolic and flavonoid compositions in different organs extract (rosette leaf, stem leaf and flower) and also in extracts obtained from different growth stages (before bloom, first bloom, full bloom and after bloom) of S. virga-urea L.'Phasa F type', two separate experiments were conducted in the form of a randomized complete block design with three replications. The experiment carried out in the Research Institute of Plants and Medicinal Raw Materials of Shahid Beheshti University of Tehran in 2019. Phytochemical properties including total phenol content, total flavonoids and leiocarposide content were measured by Folin–Ciocalteu, Aluminum Chloride method and high performance liquid chromatographic analysis, respectively. The results showed that among different organs, the highest amount of phenol (29.36 mg GAE.g-1 dry weight) was in flowers, flavonoids (8.63 mg RUT. g-1 dry weight) in rosette leaves, and leiocarposide (5.17 mg.g-1 dry weight) in stem leaves. Among the growth stages, the highest total phenol (28.84 mg GAE.g-1 dry weight) and total flavonoids (7.95 mg RUT. g-1 dry weight) were obtained in the full bloom stage, while the highest amount of leiocarposide (9.65 mg.g-1 dry matter) obtained before blooming. According to the results obtained from this study, the best organ and harvest time for having high amounts of total phenol, total flavonoids or leiocarposide can be chosen based on pharmaceutical and food industries requirements, in the climatic conditions of Tehran.

    Keywords: Total flavonoids, HPLC, Leiocarposide, Developmental stage
  • Fariba Bayat *, Khosro Parvizi, Rasoul Maleki Pages 33-48
    In order to investigate the role of nutrients on yield and quality of two commercial cucumber cultivars, Royal and Hike, the effect of poultry manure at levels of 0, 6, and 12 tons per hectare and chemical fertilizers in four different combinations including the one-time application of 50 kg of urea without micronutrient fertilizer; one-time application of 109 kg ammonium sulfate without micronutrient fertilizer; application of urea, phosphorus, and potassium fertilizers as well as complete micronutrient fertilizer according to soil test; and ammonium sulfate, phosphorus, and potassium fertilizers as well as complete micronutrient fertilizer according to soil test, were studied at three harvesting time. Total yield increased in both cultivars by using fertilizers consisting of poultry manure in the amount of 6 tons per hectare in combination with urea, phosphorus, potassium, and complete micronutrient fertilizers based on soil tests. With increasing poultry manure, the quantity of nitrate accumulation increased, but it was below the allowed threshold in all treatments. In most treatments, tissue firmness in the first and second harvests was higher than in the third harvest and its amount decreased with more nitrogen application. In the Hike cultivar, at all levels of chemical fertilizers, the amount of chlorophyll accumulation in the first and third harvests was higher than in the second harvest. The green color index in the Royal cultivar increased with the application of ammonium sulfate and poultry manure fertilizers. In total, the consumption of six tons of poultry manure with chemical fertilizers based on soil tests and also foliar application of the micronutrient fertilizers improved the yield and quality of cucumber fruit..
    Keywords: Chlorophyll, micronutrient fertilizer, Moisture content, Nitrate. Tissue Firmness
  • Ameneh Ghahremani, Ebrahim Ganji Moghaddam *, Ali Marjani Pages 49-65
    This study was conducted to evaluate the morpho-physiological and pomological traits of 21 peach cultivars/genotypes under the Mashhad climatic conditions, during two years (2017-2019), based on a randomized complete block design with three replications. The results indicated significant differences between cultivars and genotypes in terms of morphological, pomological, and qualitative traits. The results showed that ‘Early-Red’ and ‘Vizivo’ were among the early flowering genotypes with a long flowering period (20 days). ‘Baby Gold-5’ and ‘PMsh-5’ were the earliest-ripening, and ‘PMsh-2’ and ‘PMsh-4’ were the latest-ripening genotypes. ‘Dixie Red’ and ‘PMsh-5’with 1.85 and 1.77 m3 respectively had the highest volume of the crown of the tree. ‘J.H.Hale’ had the highest fruit weight with an average of 148.92 g, while ‘Apago’, ‘Early-Red’, and ‘PMsh-5’ had the lowest fruit weight. ‘PMsh-1’, ‘Vizivo’, ‘PMsh-6’, and ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ cultivars and genotypes had the highest fruit length, width, and shape index and placed statistically in the same group with ‘J.H.Hale’ cultivar. ‘Sorkho-Sefid Mashhad’ cultivar showed 59.1% more yield efficiency, compared to the control cultivar (‘J.H.Hale’). The highest yield efficiency belonged to ‘Baby Gold-5’, ‘PMsh-3’, ‘Suncrest’, and ‘PMsh-8’. The lowest acidity achieved in ‘Apago’, ‘Shasta’, and ‘PMsh-8’. ‘Sorkho-Sefid Mashhad’, had the highest TSS content, which was increased by 3.68% compared to the control cultivar (‘J.H.Hale’). ‘Apago’, ‘PMsh-1’, ‘Shasta’, and ‘Sorkho-Sefid Mashhad’, compared to ‘J.H.Hale’ cultivar, had higher flavor index, 16.17, 27.25, 26.29 and 26.67%, respectively. In general, based on the studied traits, ‘Sorkho-Sefid Mashhad’, ‘Vizivo’, ‘PMsh-1’, and ‘PMsh-6’ are recommended as promising cultivars and genotypes under Mashhad climatic conditions.
    Keywords: tissue firmness, flavor index, pomological traits, Yield efficiency
  • Sara Siahmansour, Abdollah Ehteshamnia *, Abdolhossein Rezaei Nejad Pages 67-83

    The use of modifiers in drought stress conditions is an optimal and low cost strategy and understanding the different characteristics of the plant in these conditions leads to achieve appropriate production management methods. The main aim of this study was to investigate the role of salicylic acid concentrations (0, 0.5, 1 and 2 mM) in increasing the tolerance of physalis (Physalis peruviana L.) to deficit water stress in three levels (control, 85 and 75% of the field capacity), which was done in the form of a factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications. The results showed that deficit water stress reduced relative water content (RWC), gas exchanges and stomatal characteristics in the plant. Deficit water stress also affected the activity of antioxidant enzymes, the amount of electrolyte leakage and malondialdehyde caused the amount of these characteristics to increase. Salicylic acid application in this study, reduced the negative effects of stress. According to the obtained results, the length and width of the stomatal guard cell decreased and the stomatal density enhanced under deficit water stress conditions. The amounts of stomatal conductivity, transpiration, carbon dioxide in stomatal chamber (INT Co2), as well as photosynthesis rate showed a decreasing trend at 85% and 75% of field capacity. The highest photosynthesis rate belonged to foliar application of salicylic acid at concentration of 1 and 2 mM. Hence, for the cultivation of physalis in arid and semi-arid regions, irrigation levels of 95% and 85% of the field capacity along with the application of salicylic acid in concentrations of 1 and 2 mM can be suggested, while the irrigation level of 75% FC is not recommended due to the negative effect on the measured parameters.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Stomatal index, relative water content, electrolyte leakage, stomatal conductivity
  • Mahshid Ghafouri, Farhang Razavi *, Masoud Arghavani, Ebrahim Abedi Gheshlaghi Pages 85-104

    The present research was conducted to investigate the efficacy of preharvest NaHS application as foliar spraying on the quality and antioxidant capacity of kiwifruits cv. Hayward during cold storage. In the present investigation, the effects of a preharvest treatment with H2S donor NaHS in four levels (0, 0.5, 1 and 1.5 mM) at 110, 125, and 140 days after full bloom on nutritional quality and antioxidant capacity of kiwifruit (Actinidia deliciosa 'Hayward') were evaluated during 90 days of storage at 1 °C and 90% relative humidity. Sampling was done to measure the desired traits during four periods of 0, 30, 60 and 90 days after storage. The results showed that NaHS treatment had a significant effect on the evaluated traits. At the end of 90 days of storage, NaHS treatment prevented fruit weight loss and maintained fruit firmness in comparison to the control. The percentage of electrolyte leakage and the amount of accumulated malondialdehyde (MAD) in all concentrations of NaHS was lower in comparison to the control. Preserving ascorbic acid content and increasing the activity of phenylalanine ammonialyase (PAL) lead to higher production of total phenol and flavonoids and improve the antioxidant capacity of fruits. NaHS treatment decreased the activity of polyphenol oxidase in comparison to the control. NaHS at 1.5 mM showed the best effect among the applied treatments. According to the obtained results, this concentration can be recommended as a suitable treatment to maintain the quality of kiwifruit cv. Hayward.

    Keywords: antioxidant capacity, Ascorbic acid, flavonoids, total phenol
  • Nahid Moradi Motaghed, Farshad Dashti *, Fahimeh Ghaemizadeh Pages 105-116

    In order to determine cold requirements for flower induction (vernalization), the adult bulbs of Ghermez Azarshahr and Sefid Qom onion cultivars were studied in four time periods (two, four, six and eight weeks) and three temperatures (5, 10 and 15 °C) in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replicates. Scaning electron microscope (SEM) was used to determine swelling of reproductive meristem (meristem dome) after applying the treatments. Also, the temporal expression patterns of flowering integrator gene (AcFT2) were analyzed in cv; Ghermez Azarshahr, using Real-Time PCR. According to obtained results, the maximum meristem inflation of Sefid Ghom was observed in 10 and 15 °C, while in Ghermez Azarshahr at 5 °C. Bulbs showed the lowest meristem inflation (30.53%) after 2 weeks of cold storage, and with increasing vernalization time, up to 6 weeks, the meristem inflation (75.35%) increased. The highest relative expression of AcFT2 was observed in the Ghermez Azarshahr after 6 weeks of cold storage at 5 °C, which coincides with meristem inflation results. Ultimately, the best vernalization condition were determined as 6 weeks cold storage at 10 ° or 15 °C for Sefid Ghom and 5 °C for Ghermez Azarshahr.

    Keywords: AcFT2, Flower induction, Real-Time PCR, SEM, vernalization
  • Fatemeh Nazoori *, Mahla Khoshhali, Hadis Eghbali, AliReza Talebizade Pages 117-136

    Tomato is the second most important vegetable in the world after potato, which is rich in minerals and vitamins and has a special place among vegetables, agricultural and commercial economy, although one of the postharvest problems of this product is its high wastes. In 2021, an experiment was conducted to study the quality and storage life of ‘Sena’ cultivar of tomato by application of chitosan, vanillin and acetic acid treatments in the postharvest laboratory of department of horticultural sciences and engineering in Vali-e-Asr University of Rafsanjan. The statistical design of the experiment was a factorial in the form of a completely randomized design. The first factor included the control (distilled water), chitosan 1% (Chit), acetic acid 1% (AA), vanillin 1% (Van), and a combined treatment (AA1%+Van1%+ Chit1%), while the second factor comprised the storage time during 3 storage periods (7, 14 and 21 days) at a temperature of 4±1°C and relative humidity of 85±5%. The results of the experiment showed that acetic acid prevented ionic leakage, microbial contamination, weight loss and maintained firmness. Vanillin treatment kept the fruit firmness during storage up to two times and prevented weight loss (3%) and ion leakage (14%), compared to the control. The lowest content of malondialdehyde, pectin methyl esterase activity, and microbial activity were observed in vanillin. In general, among the investigated treatments, vanillin, due to its antioxidant properties, performed more impressively in the preservation of tomato products than other treatments, and in the last period of storage samples treated with vanillin had the highest score. The vanillin treatment best preserved the evaluated characteristics of tomato fruit and is recommended for the tomato storage process. The treatment of acetic acid as a chitosan solvent was evaluated separately and this application led to the prevention of ionic leakage, microbial contamination, weight loss and maintaining firmness. With regard to results obtained from this research, chitosan and combined treatment had destructive effects on tomatoes, therefore the use of chitosan with low molecular weight is not recommended for the storage of tomato products.

    Keywords: Enzyme activity, ion leakage, Malondialdehyde, Microbial contamination, phenolic compounds
  • Farzad Asgari, Sepideh Kalatejari, Babak Motesharezadeh *, Marzieh Ghanbari Jahromi, Weria Weisany Pages 137-156
    In order to investigate the effect of benzyladenine and a kind of natural phytoncide on various quantitative and qualitative traits related to the marketing value of the strawberry (Fragaria×ananassa Duch.) plant a factorial experiment, based on a randomized complete block design was carried out with three replications in the Albion greenhouse, located in Damavand county. The first factor was benzyladenine (6-BAP) at two levels (0 and 100 mg/l) and the second, phytoncide nanoemulsion (PNE) at three levels (0, 0.75% and 1.5%). Young plants were sprayed twice with 6-BAP during the vegetative growth phase and thrice during the reproductive phase with PNE, which was comprised of the essential oils of Pinus nigra and Picea spp. Application of 6-BAP during the vegetative stage resulted in production of more leaves and higher leaf area. Also, 6-BAP increased crown diameter significantly, compared to control plants, and had a positive effect on all the studied traits at the reproductive stage, as well. This kind of cytokinin improved taste and other quality attributes of the fruits, along with plant yield. PNE was effective on increasing the fruit firmness and longevity. Furthermore, it had a significant effect on delaying the fruit weight loss and maintaining the appearance quality of the fruits for a longer time. Based on the results, taking advantage of 6-BAP and the studied PNE during pre-harvest phase is recommended for improving strawberry fruit characteristics.
    Keywords: cytokinin, Essential oil, Pre-harvest spraying
  • Ali Asadi Kangarshahi *, Negin Akhlaghi Amiri Pages 157-173
    In order to investigate the fruit puffiness status and the effect of calcium nitrate spray on quality and puffiness of Satsuma mandarin fruit, two separate experiments were conducted. In the first experiment, the puffing rate of Satsuma mandarin (Citrus unshiu 'Sugiyama') fruit in different orchards in the eastern region of Mazandaran was compared. In the second experiment, the effect of calcium nitrate application as foliar spray on reduction of fruit puffines was examined. The experiment was performed in a commercial orchard, with sour orange rootstock, based on a randomized complete block design, with six treatments and four replications. Treatments included: T1. Control (no Calcium nitrate spray); T2. Calcium nitrate spray in late May; T3. Calcium nitrate spray in mid- June; T4. Calcium nitrate spray in early July; T5. Calcium nitrate spray in late May and mid- June; T6. Calcium nitrate spray in late May, mid- June and early July. The results of the first experiment showed that the percentage of puffed fruits in the orchards of different regions varied from 27 to 46%, and the number of puffed fruits increased significantly from the early of November. The results obtained from the second experiment indicated that calcium nitrate spray in T5 (late May and mid- June) and T6 (late May, mid- June and early July) treatments had a significant effect on puffiness, so that the number of puffy fruits reduced by about 20% compared to the control, but this anomaly did not completely prevented. Also, calcium nitrate spray had a significant effect on Ca concentration in fruits. The highest concentration of Ca in whole fruit, fruit peel and inner skin (albedo) occurred in T5 and T6 treatments. Therefore, calcium nitrate spray is recommended at least 2 times (late May and mid- June) up to a maximum of 3 times (late May, mid- June and early July) in Satsuma mandarin Orchards.
    Keywords: Calcium, citrus, Fruit peel, physiological disorders