فهرست مطالب

فصلنامه علوم زیستی ورزشی
پیاپی 58 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام دهقان، علی اصغر رواسی، رضا نوری، عباسعلی گائینی صفحات 5-17

    تمرینات هوازی، شبکه مویرگی را در قلب و عضلات اسکلتی گسترش می دهد اما شکل و نوع آن هنوز ناشناخته مانده است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی غیرتداومی بر عامل رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و اندوستاتین (ES) سرم در رت های نر مبتلا به بیماری عروق کرونر می باشد. آزمودنی های تحقیق 30 سر رت نر ویستار سالم دو ماهه بودند که بهسه گروه تمرین هوازی غیرتداومی بیمار ، گروه کنترل بیمار و گروه کنترل سالم تقسیم شدند. پس از بیمار کردن 20 سر از رت ها با داروی ایزوپروترنول، 10 رت گروه تجربی به مدت 8 هفته روی تردمیل تمرین هوازی غیرتداومی انجام دادند و گروه کنترل بیمار (10=n) و گروه کنترل سالم (10=n) هیچ تمرینی انجام ندادند. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، شاخص های VEGF و ES سرم اندازه گیری شدند و از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی شفه برای مقایسه میانگین متغیرها بین گروه های مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد تمرین هوازی غیر تداومی توانسته VEGF خون رت های بیمار را نسبت به گروه کنترل سالم و بیمار افزایش دهد (01/0=p)، در حالی که در میزان اندوستاتین گروه تمرین با گروه های کنترل تفاوتی مشاهده نشد (05/0˃p). از نتایج حاضر می توان نتیجه گرفت تمرین های هوازی غیرتداومی می تواند در توان بخشی بیماران عروق کرونر مورد استفاده قرار گیرد و در فرآیند آنژیوژنز موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: اندوستاتین، بیماری عروق کرونر، تمرین هوازی غیرتداومی، عامل رشد اندوتلیال عروقی
  • الله یار عرب مومنی*، دانا سالار عبدالله حمید صفحات 19-35
    مقدمه

    اضافه وزن و چاقی در دوران نوجوانی با طیف گسترده ای از عوارض و افزایش خطر بروز زودرس مشکلات جسمی، اختلالات روانی و برخی از سرطان ها همراه است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 10 هفته تمرین اسپینینگ بر ترکیب بدنی، Vo2max و مقادیر هورمون گرلین در نوجوانان دارای اضافه وزن انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل، 30 نوجوانان دارای اضافه وزن با 52/26=BMI کیلوگرم بر متر مربع، به شیوه هدفمند انتخاب و با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک به 2 گروه 15 نفری (تمرین و کنترل) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی اسپینینگ به مدت 10 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه حدود 50 دقیقه با شدت 65درصد ضربان قلب بیشینه به‎صورت فزاینده اجرا شد. خون گیری جهت برآورد متغیرهای مطالعه و اندازه گیری قد، وزن و شاخص BMI، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS26 در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه کاهش معنادار وزن (001/0=p)، درصد چربی (001/0=p) و شاخص BMI (001/0=p) و افزایش معنادار Vo2max (001/0=p) و مقادیر هورمون گرلین را به دنبال 10 هفته تمرین اسپینینگ نشان داد (001/0=p).

    نتیجه گیری

    این یافته ها بیانگر، آثار سودمند تاثیر تمرین اسپینینگ بر ترکیب بدن و Vo2max و مقادیر هورمون گرلین نوجوانان دارای اضافه وزن است. از این رو، استفاده از تمرینات اسپینینگ به عنوان یک روش پیش گیری و درمانی مناسب در بروز اضافه وزن و چاقی به نوجوانان دارای اضافه وزن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین اسپینینگ، شاخص توده بدنی، درصد چربی، حداکثر اکسیژن مصرفی
  • نسترن قربانی دشت بیاض، عادل دنیایی، الهام وسدی* صفحات 37-49
    زمینه
    تنظیم مثبت نشانگرهای مرتبط با پیری در بافت چربی، اختلال در بافت چربی را به همراه دارد. به نظر می رسد فعالیت ورزشی، در بیان ژن های مرتبط با پیری اثرگذار است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرین استقامتی و مقاومتی بر بیان ژن های مرتبط با پیری در بافت چربی احشایی موش های صحرایی چاق می باشد.روش پژوهش: در این پژوهش تجربی، 24 سر رت نر چاق، به سه گروه تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت هشت هفته و پنج روز در هفته به فعالیت پرداختند. تمرین گروه استقامتی، شامل دویدن بر تردمیل به صورت مداوم و تمرین گروه مقاومتی شامل، بالا رفتن از نردبان مقاومتی بود. در همین زمان، گروه کنترل هیچگونه تمرینی نداشت. میزان بیان ژن های P53 ، P16وIL-6 در بافت احشایی موش های صحرایی چاق اندازه گیری شد و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0 ارزیابی شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد، مقادیر بیان ژن های P53 ، P16وIL-6 ، در گروه های تمرین استقامتی (001/0= p،006/0=p، 001/0=p) و تمرین مقاومتی (001/0= p،038/0=p، 001/0=p) نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت. همچنین تفاوت معنی داری در میزان بیان ژن ها، بین گروه های تمرینی مشاهده نشد (439/0= p، 584/0= p،300/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر به نظر می رسد، تمرین استقامتی و مقاومتی در کاهش بیان ژن های مرتبط با پیری نقش دارند؛ که این اثرگذاری در تمرینات استقامتی و مقاومتی تفاوتی نداشت.
    کلیدواژگان: ژن های وابسته به پیری، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، موش های صحرایی چاق
  • رامین امیرساسان*، الهه پیرعلائی، فاطمه لطفی، مصطفی آرمانفر صفحات 51-60
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر چهار هفته تمرین هوازی موزون با و بدون مکمل سازی کورکومین بر برخی شاخص های نیم رخ لیپیدی و استرس اکسایشی زنان غیرفعال دارای اضافه وزن و چاق است.

    روش پژوهش:

     آزمودنی های این تحقیق، 30 نفر زن غیرفعال دارای اضافه وزن و چاق (میانگین سنی 31/6± 27 سال؛ وزن 27/1± 158 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 12/3±32 کیلوگرم بر متر مربع) بودند. آزمودنی ها بعد از همگن سازی بر اساس درصد چربی به صورت تصادفی به دو گروه همگن 15 نفره (گروه تمرین بدون مکمل، گروه تمرین با مکمل) تقسیم شدند. هر دو گروه پروتکل تمرین هوازی موزون را به مدت چهار هفته، چهار جلسه در هفته و هر جلسه 106- 60 دقیقه و با شدت 80-50 درصد ضربان قلب بیشینه (HRmax) اجرا کردند. گروه تمرین با مکمل، قرص کورکومین را به مقدار 1000 میلی گرم (دو نوبت در روز و هر نوبت 500 میلی گرم) به مدت چهار هفته مصرف کردند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که افزایش HDL در گروه تمرین با مکمل به طور معنی داری بیشتر اما و کلسترول خون در گروه تمرین با مکمل به طور معنی داری کمتر از گروه تمرین بود. همچنین، TG در گروه تمرین بدون مکمل کاهش بیشتری نشان داده و در MDA بین گروه های مطالعاتی تفاوتی مشاهده نشد. TAC در گروه تمرین بدون مکمل بیشتر بود ولی در گروه تمرین با مکمل کاهش غیرمعنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    اجرای چهار هفته تمرین هوازی موزون همراه با مکمل سازی کورکومین باعث بهبود نیم رخ لیپیدی و TAC زنان دارای اضافه وزن و چاق می شود.

    کلیدواژگان: مکمل سازی کورکومین، نیم رخ لیپیدی، استرس اکسایشی، زنان دارای اضافه وزن
  • مصطفی کبیری زاده، علی اکبرنژاد قره لو*، علی رجبی صفحات 61-75
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و به لحاظ هدف کاربردی بود. نمونه آماری تحقیق حاضر، شامل 22 نفر مرد سالم غیرفعال داوطلب ساکن در شهرستان بوکان استان آذربایجان غربی و حومه آن با سن 88/± 09/21، قد 68/1±1/174 و وزن 03/1±25/73 انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بعد از تعیین گروه ها در یک طرح دوسوکور، آزمودنی های شرکت کننده یک ماه؛ شامل 27 روز قبل و 3 روز پس از برنامه تمرین ایجادکننده کوفتگی، یک کپسول امگا-3 ،1000 میلی گرمی در گروه مکمل و یک کپسول دکستروز 2 درصد در گروه دارونما دریافت کردند. برای مقایسه نتایج بین گروهی از آزمون آماری تی مستقل؛ و از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری‎های مکرر و تست تعقیبی بونفرونی جهت بررسی تفاوت های موجود درون گروهی استفاده گردید. نتایج هورمون PGE2 طی مراحل مختلف اندازه گیری بیانگر وجود تفاوت معنی دار درون گروه ها پس از فعالیت برونگرا و درونگرا بود. در گروه مکمل میانگین هورمون کورتیزول از مرحله 48 و 72 ساعت بعد نسبت به 24 ساعت کاهش و برگشت به سمت میانگین قبل ایجاد کوفتگی عضلانی تاخیری را داشته ولی در گروه کنترل میانگین هورمون کورتیزول در مرحله 48 ساعت بعد نسبت به حالت پایه روند افزایشی داشته است. اندازه-گیری میانگین درک درد عضلانی با استفاده از مقیاس VAS طی مراحل مختلف بیانگر وجود تفاوت معنی-دار در متغیر مذکور درون گروه ها پس از فعالیت برونگرا و درونگرا بود. به طور خلاصه می توان نتیجه گرفت که مصرف مکمل امگا-3 می تواند باعث کاهش علایم ظاهری عملکردی و بیوشیمیایی در کوفتگی عضلانی تاخیری گردد.
    کلیدواژگان: کوفتگی عضلانی تاخیری، PGE2، کورتیزول، امگا 3
  • کوثر زینی زاده، اعظم زرنشان، کریم آزالی علمداری* صفحات 77-96
    مقدمه

    تاثیر تمرین اختیاری پیچیده بر بیان ژن های مرتبط با نکروپتوز و التهاب در هیپوکامپ و عملکرد حافظه فضایی موش های مدل آلزایمر به خوبی مشخص نیست.

    روش پژوهش: 

    24 سر موش ویستار نر (4-6 هفته ای) به طور تصادفی در سه گروه شامل کنترل-سالم، کنترل-آلزایمر و تمرین پیچیده-آلزایمر تقسیم شدند. پس از القای AD از طریق تزریق STZ به بطن مغز و تایید ابتلا با استفاده از تست شاتل باکس (دو هفته بعد از تزریق)، تمرین پیچیده-آلزایمر به مدت دوازده هفته انجام شد. بررسی ضخامت و چگالی نرونی بخش CA1 هیپوکامپ با مطالعه هیستوشیمی و سنجش بیان ژن های RIPK1، MLKL و TNFR1 هیپوکامپ به روش PCR انجام شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مقایسه شدند.

    یافته ها

    در گروه کنترل-آلزایمر، چگالی نرونی و ضخامت نرون های هرمی در ناحیه CA1 هیپوکامپ کمتر و زمان عملکرد در حافظه فضایی، زمان رسیدن به واماندگی و بیان ژن های RIPK1، MLKL و TNFR1 بیشتر از گروه کنترل-سالم شد (05/0>P). در گروه تمرین پیچیده-آلزایمر با وجود مشاهده روند اصلاح در تمام متغیرها (مشاهده تفاوت معنی دار نسبت به گروه کنترل-آلزایمر)، هنوز تفاوت معنی داری نسبت به گروه کنترل-سالم باقی بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    القای آلزایمر موجب افزایش احتمال بروز التهاب و نکروپتوز در هیپوکامپ و کاهش عملکرد شناختی و بدنی موش ها می شود و تمرین اختیاری پیچیده با وجود دارا بودن اثرات اصلاحی قابل ملاحظه، قادر به فرونشاندن کامل این اثرات سوء آلزایمر نمی باشد. بااین حال، به دلیل کمبود شواهد و وجود محدودیت های تحقیقی، همچنان نیاز به بررسی های بیشتر باقی است.

    کلیدواژگان: تمرین اختیاری پیچیده، نکروپتوز، آلزایمر، ریخت شناسی
|
  • Elham Dehghan, AliAsghar Ravasi, Reza Nuri, Abbas Ali Gaeini Pages 5-17

    Aerobic exercises expand the capillary network in the heart and skeletal muscle, but its shape and type remain unknown; thereforeThe purpose of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of discontinuous aerobic exercise on serum vascular endothelial growth factor (VEGF) and endostatin (ES) in male rats with coronary artery disease. The experimental subjects were 30 healthy male Wistar rats that 2-month olds who were divided into 3 groups included discontinuous aerobic exercise group with coronary artery disease, control group with coronary artery disease and healthy control group. After rupturing 20 of the rats by isoproterenol, 10 rats in the experimental group performed 8 weeks of discontinuous aerobic exercise on treadmill, and both the control group with coronary artery disease (n = 10) and healthy control group (n = 10) did noting.72 hours after the last training session, serum VEGF and ES indices were measured and one-way ANOVA with scheffe posthoc tests was used to compare the mean of variables among the studied groups. The results showed that discontinuous aerobic exercise could increase the blood VEGF in rats with coronary artery disease (p=0.01), while there was no difference in the level of endostatin in experimental group compared with control groups (p>0.05).

    Keywords: Coronary Artery Disease, discontinuous aerobic exercise, endostatin, vascular endothelial growth factor
  • Allahyar Arabmomeni *, Salar Abdellah Hamid Dana Pages 19-35
    Introduction

    Being overweight and obese during adolescence is associated with a wide range of complications and an increased risk of sudden occurrence of physical problems, mental disorders, and some cancers. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effects of 10 weeks of spinning training on body composition, vo2max and ghrelin hormone levels in adolescents with overweight.

    Methods

    In this quasi-experimental study, with a design pre-test-post-test and a control group, 30 overweight teenagers with BMI=26.8 kg/m2 were selected purposefully and using a systematic random method were divided into 2 groups of 15 people (Exercise and Control). The spinning training protocol was implemented for 10 weeks, three times a week, and lasted about 50 minutes with an intensity of 65% of the maximum heart rate daily incrementally. Blood sampling and the measurement of height, weight, BMI, and Vo2max were done in two stages, pre-test, and post-test. In addition, in order to analyze the data, Covariance tests was used using SPSS26 software at a significant level (P=0.05).

    Results

    The results of the study showed a significant decrease in weight (P=0.001), fat percentage (P=0.001) and BMI index (P=0.001) and a significant increase in Vo2max (P=0.001) and ghrelin hormone levels after 10 weeks of spinning training (P=0.001).

    Conclusion

    These findings indicate the beneficial effects of the effect of spinning exercise on body composition, VO2max and ghrelin hormone in overweight teenagers. Therefore, the use of spinning exercises is recommended as a suitable prevention and treatment method for overweight and obese teenagers.

    Keywords: BMI, bFGF, Spinning Exercise, VO2max
  • Nastaran Ghorbani Dasht Bayaz, Adel Donyaie, Elham Vosadi * Pages 37-49
    Background
    Positive regulation of senescence-related markers leads to adipose tissue disorders. Exercise seems to improve aging in adipose tissue.
    Aims
    The aim of this study was to compare the effect of endurance and resistance training on the expression of senescence-related genes.
    Methods
    In this experimental study, Twenty-four obese rats were divided into three groups: (1) Endurance Training, (2) Resistance Training, and (3) Control groups. Training groups trained for 8 weeks and 5 days a week. The Endurance group exercise program consists of Running on a treadmill and the Resistance group exercise program is included Climbing a resistance ladder. While, the control group had no training. The expression of P53, P16, and IL-6 genes in visceral tissue of obese rats were measured by Real-time PCR analysis. Finally, the data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey post hoc test and statistical differences were considered significant at P<0.05.
    Results
    The results of this study showed the expression levels of P53, P16, and IL-6 genes in the Endurance Training group (P=0.001, P=0.006, P=0.001) and Resistance Training group (P=0.001, P=0.038, P=0.001) had a significant decrease compared to the control group. There was also no significant difference in the expression of P53, P16, and IL-6 genes between the endurance and resistance groups (P=0.439, P=0.584, P=0.300).
    Conclusion
    According to the results of the present study, it seems that endurance and resistance training plays a role in reducing the expression of senescence-related genes, which This effect was no different in endurance and resistance training.
    Keywords: Senescence-Related Genes, Endurance training, resistance training, Obese rats
  • Ramin Amirsasan *, Elaheh Piralaiy, Fatemeh Lotfi, Mostafa Armanfar Pages 51-60

    The aim of this study was to determine the effect of four weeks of rhythmic aerobic exercise with and without curcumin supplementation on some indicators of lipid profile and oxidative stress, antioxidant capacity and blood cholesterol in inactive and obese women. For this purpose, 30 inactive and overweight and obese women in Tabriz with an average age of (27.6 + 31) years, weight (158 + 1.27) kg and body mass index (32 + 3.12) kg Square meters were selected. Subjects were divided into two equal groups of 15 (non-supplemental exercise group, supplemental exercise group) based on weight and fat percentage. Rhythmic aerobic exercise protocol lasted for four weeks, four sessions per week and each session lasted 106-60 minutes. Each session included 15 minutes of warm-up with stretching exercises and soft rhythmic sports music, 36-81 minutes of continuous aerobic rhythmic training, and finally 10 minutes of cooling down with relaxation exercises with slow rhythm music. The exercise was performed in three sets with a rest interval of 3 minutes between each set. The intensity of the main program at four weeks was 80-50% HRmax. The supplement training group took 1000 mg of curcumin tablets (twice daily and 500 mg each time) for four weeks. Enzymatic colorimetric analysis, total antioxidant capacity by strain method were used for analysis of blood samples in lipid profile variables and ELISA method was used for MDA evaluation.

    Keywords: Curcumin supplementation, lipid profile, oxidative stress, Overweight women
  • Mostafa Kabiri Zadeh, Ali Akbarnejad *, Ali Rajabi Pages 61-75
    The statistical sample of the present study includes 22 healthy inactive male volunteers living in Bukan city of West Azerbaijan province and its suburbs with an age range of 21/09 ± 0/88, height of 174/1 ±1/68 and weight of 73/25 ± 1/03 were selected and randomly divided into two groups. After determining the groups in a double-blind design, the subjects participating in the placebo and supplement groups for one month; 27 days before and 3 days after the contusion training program, they received an omega-3 capsule of 1000 mg The results of repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test to examine the differences in the mean of PGE2 hormone during different stages of measurement showed a significant difference in the variable within the groups after extroverted and introverted activity. In the supplement group, it was observed that the mean of cortisol decreased from 48 and 72 hours later compared to 24 hours and returned to the mean before the onset of delayed muscle contusion, but in the control group, the mean of cortisol in the next 48 hours compared to baseline. Has increased. The results of repeated measures analysis of variance test to examine the differences in the mean perception of muscle pain using the VAS scale during different stages of measurement indicate a significant difference in the variable within the groups after extroverted activity and He was introverted. In summary, omega-3 supplementation can reduce the apparent functional and biochemical symptoms of delayed muscle soreness.
    Keywords: Delayed onset muscle tone, PGE2, Cortisol, Omega-3
  • Kosar Zeini Zadeh, Azam Zarneshan, Karim Azali Alamdari * Pages 77-96
    Introduction

    Effect of complex voluntary wheel running on necroptosis and inflammation related hippocampal genes’ expression level and spatial memory function in rat model of Alzheimer's disease (AD) is not fully elucidated.

    Methods

    60 male Wistar rats (age: 4-6 weeks) were randomized into three groups of control-healthy (H-C), control-Alzheimer (C-ALZ), and complex wheel running-Alzheimer (CWheel-ALZ). AD induction was verified using shuttle box test two weeks following brain ventricle STZ injection and CWheel-ALZ animals experienced 12 weeks of complex voluntary wheel running in the following. Hippocampal CA1 pyramidal cell layer thickness and neuronal density (histochemical analysis) and necroptosis related hippocampal genes’ expression level were measured by PCER method following euthanasia. Data were compared using ANOVA with Tukey's post hoc test.

    Results

    CA1 cell layer thickness and neuronal density were lower, while duration of spatial memory task, time to exhaustion and expression level of necroptosis related genes were higher in C-ALZ compared to H-C (P<0.05). In spite of restoration of all of variables in CWheel-ALZ animals (significant differences was observed compared to C-ALZ group), remarkable differences with H-C were still present after intervention (P<0.05).

    Conclusion

    AD elevates likelihood of hippocampal inflammation and necroptosis along with both physical and mental performances. Complex wheel running fails to fully assuage the adverse effects from AD, in spite of some appreciable amendments could be provided. However; more research still warranted to be because of study limitations and lack of similar evidence done in this area.

    Keywords: Complex wheel running, Necroptosis, Alzheimer&rsquo, s disease, Morphology