فهرست مطالب

مطالعات رفتار مصرف کننده - سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

مجله مطالعات رفتار مصرف کننده
سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی حبیبی، بهرام خیری*، منصوره علیقلی صفحات 1-20

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل آمیخته یکپارچه بازاریابی مبتنی بر رفتار مشتری صنعتی در بازار محصولات مشتق شده از نفت صورت پذیرفته است. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفته است. جامعهآماری خبرگان و مدیران با سابقه فعال در صنعت نفت بودند که از این میان، نمونه ای متشکل از 15 نفر انتخاب شد. نمونه گیری به روش نمونه گیری نظری و با بهره مندی از تکنیک های هدفمند (قضاوتی) انجام شده است. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد ارایه الگوهای ارایه مدل آمیخته یکپارچه بازاریابی مبتنی بر رفتار مشتری صنعتی بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد منجر شد، که در نهایت، الگویی برای ارایه مدل آمیخته یکپارچه بازاریابی مبتنی بر رفتار مشتری صنعتی شناسایی شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برای موفقیت الگوهای آمیخته یکپارچه بازاریابی مبتنی بر توسعه رفتار مشتری صنعتی مدیران ، مدیران صنعتی باید به تمامی مقوله ها و زیرمقوله های شناسایی شده در این پژوهش به‎دقت توجه کنند و درباره هر یک از آن ها اطلاعات لازم و کافی داشته باشند، به علاوه این پژوهش لزوم توجه به الگوهای آمیخته یکپارچه بازاریابی مبتنی بر رفتار مشتری صنعتی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، آمیخته یکپارچه بازاریابی، رفتار مشتری، رفتار مشتری صنعتی
  • نرگس دیرین، باقر عسگرنژاد نوری*، قاسم زارعی، عادله دهقانی قهنویه صفحات 21-44
    جامعه برند آنلاین یکی از مهمترین ساختارهای اجتماعی در ارتباطات است که زمینه تبادل و اشتراک گذاری افکار و ایده ها را برای مصرف کنندگان فراهم آورده است و زمینه ای مناسب برای فراهم شدن مزایای اجتماعی و اطلاعاتی مصرف کنندگان است. هدف از این پژوهش بررسی نقش نگرش نسبت به جوامع برند آنلاین بر رفتار مصرف کننده با درنظر گرفتن منافع اجتماعی و اطلاعاتی می باشد. جامعه آماری این تحقیق مصرف کنندگان گوشی موبایل برند سامسونگ که در صفحه مجازی این برند در شبکه اجتماعی همچون اینستاگرام، تلگرام، واتساپ و... عضویت دارند، می باشند ، تعداد حجم نمونه در این تحقیق 300 نفر است. در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. جهت سنجش روایی از روایی همگرا و روایی واگرا و برای سنجیدن پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که منافع اجتماعی و منابع اطلاعاتی بر نگرش نسبت به جامعه برند آنلاین تاثیری مثبت و معنادار دارد. نگرش نسبت به جامعه برند آنلاین بر رفتار شکایت آمیز سازنده از برند، وفاداری به برند، اعتماد به برند و تمایل به شرکت در مراسمات اجتماعی جامعه برند آنلاین تاثیری مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، جوامع برند آنلاین، نگرش مصرف کننده، حمایت اجتماعی، حمایت اطلاعاتی
  • صبا امیری*، بیژن رضایی صفحات 45-69

    در پدیده مد سریع، حوزه پوشاک به عنوان غالب ترین صنعت مصرفی شناخته می شود. این درحالی است که توسعه مفهوم پایداری، با نظریه مد آرام، سعی در تغییر نگرش و رفتار مصرف کنندگان دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، تحلیل رفتار خرید مصرف کنندگان صنعت پوشاک، تحت تاثیر آگاهی از مفهوم پایداری در صنعت مد بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و دارای رویکرد پیمایشی- همبستگی بود. جامعه آماری مصرف کنندگان بالای 18 سال و مراجعه کننده به مراکز خرید شهر کرمانشاه بودند. با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، از روش تخمین حجم نمونه جامعه نامحدود استفاده گردید (384 نفر). ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل داد ه ها از آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به اختصار نشان داد، دانش و آگاهی (مولفه شناختی)، عواطف و احساسات (مولفه عاطفی) و تصمیم خرید (مولفه رفتاری) به عنوان ابعاد نگرش نسبت به مفهوم پایداری، بر رفتار خرید مصرف کنندگان صنعت مد در حوزه پوشاک تاثیرگذارند و در این رابطه جنسیت، نقش متغیر تعدیل کننده را ایفا می نماید. همچنین سطح درآمد و اشتغال بر رفتار خرید مصرف کنندگان اثرگذار است. درنهایت می توان گفت، میزان دانش واقعی از دانش ادعا شده در خصوص مفهوم پایداری کمتر است و لذا مصرف کنندگان باید سطح آگاهی خود را جهت در امان ماندن از تبلیغات جعلی رسانه های اجتماعی افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، رفتار خرید، پایداری، صنعت مد، مد سریع
  • محمد یونسی*، فریز طاهری کیا، علیرضا روستا، سیاوش احمدی چهره برق صفحات 70-89

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی تداوم خرید سازمانی محصولات مشابه اصل است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا از نوع پژوهش های آمیخته (کیفی-کمی) است. ابزار جمع آوری داده در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است که روایی و پایایی آنها مطلوب ارزیابی گردید. به همین منظور در ابتدا به منظور جمع آوری داده ها، پس از بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش های انجام شده، چارچوب و پروتکل مصاحبه نیمه ساختاریافته تهیه و تدوین و در ادامه مشارکت کنندگان از میان کارشناسان و خبرگان علمی و اجرایی فعال در صنعت محصولات صوتی و تصویری مشابه اصل با روش نمونه گیری هدفمند "گلوله برفی" انتخاب شدند. همچنین نمونه آماری پژوهش در بخش کمی را 386 نفر از خریداران سازمانی و تولیدکنندگان این نوع محصولات در داخل و خارج از کشور تشکیل می دهند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، از استراتژی مفهوم سازی بنیادی با کمک نرم افزار MAXQDAو در بخش کمی از حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل مبتنی بر سازمان خرید، واکنش های خریدار و اعتبار توزیع کننده باعث تداوم خرید سازمانی محصولات مشابه اصل شده است. این پژوهش همچنین مولفه های راهبردهای شناختی را معرفی می کند که خود تحت تاثیر شرایط مداخله گر (آمیخته بازاریابی و فاکتورهای سازمانی) و زمینه ای (فاکتورهای کلان محیطی و فاکتورهای فنی و اجرایی) قرار می گیرند. پیامدهای اجرای راهبرد نیز شامل پیامدهای طرف عرضه، تقاضا و پیامدهای مربوط به چالش ها و مخاطرات است. یافته های بخش کمی پژوهش نیز موید تایید تمامی فرضیه های اصلی است.

    کلیدواژگان: تداوم خرید، محصولات مشابه اصل، خرید سازمانی، صنعت محصولات صوتی و تصویری، نظریه مفهوم سازی بنیادی (داده بنیاد)
  • فرید گنجی*، سردار محمدی، جف دیکسون صفحات 90-112

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شاخص های شعف مشتریان ورزشی بود. روش تحقیق به صورت آمیخته و از نوع طرح متوالی اکتشافی بود و در دو فاز کیفی و کمی به صورت پی در پی انجام گرفت. روش تحقیق در بخش کیفی از نوع تحلیل مضمونی و در بخش کمی اولویت بندی به روش ای اچ پی صورت گرفت. جامعه آماری بخش کیفی مصرف کنندگان (مشتریان) کالا و خدمات ورزشی که حداقل سابقه پنج سال مصرف کالا خدمات در ورزش را داشتند انتخاب شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. نمونه آماری با توجه به اشباع نظری محقق مشخص شد و جهت اطمینان از اشباع نظری سه نمونه دیگر بعد از نمونه 16 انتخاب شد (3+16). ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری و ترسیم شبکه مضامین استفاده شد. در مرحله کمی پرسشنامه ای بر اساس مولفه های به دست آمده طراحی شد و در بین مشتریانی که از آن ها مصاحبه گرفته شده بود توزیع شدو مقایسه زوجی مولفه ها صورت گرفت و وزن مولفه ها به دست آمد. تجزیه و تحلیل یافته-ها در چهار بعد عوامل مشتری (با دو مضمون تخصص و منحصر به فرد بودن محصول)؛ بعد خدمات (مضمون اصلی تمایز در ارایه خدمات)؛ بعد محیط (مضمون جو دوستانه و حمایتی و تعاملات حرفه ای) و بعد کارکنان (مضمون دانش و آگاهی تخصصی و در نظر گرفتن روحیات مشتری) صورت گرفت. در مرحله کیفی از نرم افزار تحلیل داده های کیفی ان ویوو و در مرحله کمی از نرم افزاراکسپرت چویس استفاده شد.

    کلیدواژگان: شعف مشتری، محصولات ورزشی، محیط، تحلیل مضمونی
  • محبوبه نوری نسب، کامران نوربخش*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 113-137
    در شریط رقابتی بازار امروز به دست آوردن جایگاه مناسب و وفادار نمودن مشتریان از اهمیت بسزایی برخوردار است. این تحقیق آمیخته ای از روش کیفی با رویکرد داده بنیاد و روش کمی می باشد. جهت شناسایی عوامل موثر بر وفاداری در گام اول، با 19 نفر از خبرگان که از روش نمونه گیری غیر احتمالی و از نوع هدفمند انتخاب شده بودند، طی دو مرحله مصاحبه صورت گرفت. بر اساس یافته های نرم افزار Maxqdaمدل اولیه تحقیق تبیین گردید. در فاز کمی، با طراحی پرسشنامه ای بر مبنای مدل به دست آمده از بخش کیفی و توزیع آن بین مشتریان بانکداری الکترونیک بانک صادرات در شهر تهران که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، مدل مذکور با استفاده از نرم افزارهای SPSS ، 3smart PLS و تکنیک معادلات ساختاری آزمون گردید. یافته ها نشان می دهد: عوامل جذاب و اجباری بر وفاداری اثرگذارند و عوامل اجباری چون اینرسی و هزینه تغییر بر عوامل جذاب، تاثیر خواهند داشت و در انتها مدل وفاداری مشتریان بانکداری الکترونیک در ایران با دوجنبه شناخت-عاطفه-رفتار و عوامل جذاب و اجباری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: عوامل جذاب، عوامل اجباری، وفاداری، صنعت بانکداری
  • مهشید عزیزی، نجمه راموز، محمدحسن ملکی* صفحات 138-159

    تاکنون پژوهشهای بسیاری در زمینه احساسات مثبت نسبت به برند انجام شده است. اخیرا پژوهشگران بر روی عشق به برند تمرکز کرده اند که شدیدترین احساس مثبتی است که مصرف کنندگان نسبت به برند دارند. در مقابل، پژوهشهای مرتبط با احساسات منفی نسبت به برند کمیاب است و مفهوم نفرت از برند به عنوان یک موضوع پژوهشی تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر خیانت ادراک شده بر نفرت از برند با تعدیلگری دلبستگی به برند است. تحقیق حاضر از نظر ماهیت، توصیفی و از شاخه پیمایشی می باشد. پژوهش حاضر از نظر پارادایم، اثبات گرایی و از لحاظ رویکرد، کمی است. استراتژی پژوهش، همبستگی ماتریس واریانس می باشد. جامعه آماری این مطالعه را افرادی که از موبایل برند اپل استفاده میکنند، تشکیل داده اند. با فرض جامعه آماری نامحدود و با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس، تعداد 200 نفر از مشتریان موبایل اپل به عنوان نمونه تعیین گردیدند. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه ای که در آن، روایی محتوایی با استفاده از نظر خبرگان، روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی و پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته، جمع آوری گردیده است. جهت سنجش روابط بین متغیرهای تحقیق از تکنیک مدلیابی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، خیانت ادراک شده برند بر نفرت از برند تاثیر داشته و همچنین دلبستگی به برند، نفرت ناشی از خیانت ادراک شده برند را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: خیانت ادراک شده برند، دلبستگی به برند، نفرت از برند
|
  • Mehdi Habibi, Bahram Kheiri *, Mansoureh Aligholi Pages 1-20

    The present study has been carried out aiming to provide an integrated marketing mix model based on industrial customer behavior in the market of petroleum-based products. The research method is qualitative and founded on grounded theory. The statistical population consisted of experts and managers with active experience in the oil industry, from which a sample of 15 people was selected. Sampling has been accomplished through theoretical sampling method utilizing purposeful techniques. For data collection semi-structured interviews were employed and data analysis was conducted by Strauss and Corbin method along with paradigm model. The results of data analysis attained from the interviews that were done via axial, selective and open coding process led to the creation of integrated marketing mix based on industrial customer behavior founded on the grounded theory, which was ultimately identified as a template for integrated marketing mix model based on industrial customer behavior. The findings of this study designate that for the success of integrated marketing mix models based on developing the behavior of industrial customer, industry managers should closely consider all categories and subcategories distinguished in this study, and have the required and adequate information about any of them. Besides, this study reveals that there is a need for paying attention to integrated marketing mix model based on industrial customers’ behavior.

    Keywords: Marketing Mix, integrated marketing mix, Customer Behavior, industrial customer behavior
  • Narges Dirin, Bagher Asgarnezhad Nouri *, Ghasem Zarei, Adeleh Dehghani Ghahnavieh Pages 21-44
    The online brand community is one of the most important social structures in communication that has provided the ground for the exchange and sharing of thoughts and ideas for consumers and is a fertile ground for becoming social benefits and information for consumers. The purpose of this study is the role of attitudes toward online branding communities on consumer and consumer behavior with social and information interests in mind. The statistical population of this research is the consumers of Samsung brand mobile phones who are members of the brand's virtual page in the social network with Instagram, Telegram, WhatsApp, etc., the number of sample size in this research is 300 people. In this research, a standard questionnaire is used to collect information. Convergent validity and divergent validity were used to assess the validity and Cronbach's alpha was used to assess the reliability. The validity and reliability of the questionnaire were required. Data analysis was performed by testing structural equations using LISREL software. The results show that social benefits and information resources have a positive and significant ratio to the online brand community. Attitudes towards the online brand community have a positive and significant effect on the constructive complaining behavior of the brand, brand loyalty, brand trust and willingness to participate in online brand social community events.
    Keywords: Consumer Behavior, Online Brand Communities, Consumer Attitudes, Social Support, Information Support
  • Saba Amiri *, Bijan Rezaee Pages 45-69

    In the fast fashion phenomenon, the field of garment is known as the dominant consumer industry. This is while the development of the concept of sustainability, with the theory of quiet fashion, tries to change the attitude and behavior of consumers. Therefore, the present study aimed to analyzing of consumer buying behavior in the field of garment, under the influence of awareness of sustainability in the fashion industry. The study is applied in terms of purpose and has a survey-correlation approach. The statistical population was consumers over 18 years old and referring to shopping centers in Kermanshah. Due to the infinity of the statistical population, the method of estimating the sample size of the infinite population was used (384 people). Data collection tool was a researcher-made questionnaire. Descriptive statistics, regression analysis and structural equation modeling were used to analyze the data. Briefly, findings show Knowledge and awareness (cognitive component), emotions and feelings (emotional component) and purchasing decision (behavioral component) as dimensions of attitudes toward the concept of sustainability affect the buying behavior of fashion consumers in the field of garment and in this regard, gender, the moderating variable role Plays. Also, the level of income and employment affects the buying behavior of consumers. Finally, we can say, the amount of real knowledge is less than the claimed knowledge about the concept of sustainability, and therefore consumers should increase their level of awareness to avoid fake social media ads.

    Keywords: Consumer Behavior, buying behavior, Sustainability, Fashion industry, Fast fashion
  • Mohammad Younesi *, Fariz Taheri Kia, Alireza Rousta, Siyavash Ahmadi Chehreh Bargh Pages 70-89

    the purpose of this study is to design a pattern of repeated patronage of Counterfeit products at the organizational level. The present research in terms of purpose is applied type and in terms of implementation method is a mixed research (qualitative-quantitative). The data collection tools are the interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part whose validity and reliability were evaluated as desirable. For this purpose, in order to collect data, after reviewing the literature and research background, the framework and protocol of semi-structured interviews were prepared and compiled, and then the participants among experts and scientific and executive experts active in the audio products industry were selected by the method of "snowball" sampling. Also, the statistical sample of research in the quantitative part consists of 386 organizational buyers and producers of this type of products in the country and abroad. To analyze the data in the qualitative part, Grounded Theory and in the quantitative part, the partial least squares were used. The research results indicate that factors based on the purchasing organization, buyer reactions and distributor credit have led to the repeated patronage of Counterfeit products at the organizational level. This study also introduces the components of cognitive strategies that are themselves affected by intervening conditions and contextual. Consequences of strategy implementation also include supply side, demand side effects and consequences related to challenges and risks. The findings of the quantitative part of the research also confirm all the main hypotheses.

    Keywords: Repeated Patronage, Counterfeit Products, Industrial Purchasing, Audio, Video Products Industry, Grounded Theory
  • Farid Ganji *, Sardar Mohammadi, Geoff Dickson Pages 90-112

    The aim of this study was to identify and prioritize the indicators of sports customers' Delight. The research method was a combination of exploratory consecutive design and was performed in two phases, qualitative and quantitative. The research method was qualitative in the thematic analysis and in the quantitative part was prioritized by the AHP method. The statistical population of the qualitative section of consumers (customers) of sports goods and services who had a history of at least five years of consumption of goods and services in sports was selected. The sampling method was purposive. The statistical sample was determined according to the researcher's theoretical saturation and to ensure the theoretical saturation, three more samples were selected after sample 16 (16 + 3). Data collection tool was in-depth interview and to analyze the data, the technique of coding and drawing a network of topics was used. In a quantitative stage, a questionnaire was designed based on the obtained components and distributed among the interviewed customers. A pairwise comparison of the components was performed and the weight of the components was obtained. Analysis of findings in four dimensions of customer factors (with two themes of expertise and product uniqueness); Service dimension (the main theme of differentiation in service delivery); The environment dimension (friendly and supportive atmosphere and professional interactions) and the staff dimension (specialized knowledge and awareness and customer spirits). In the qualitative stage, NViVO quality data analysis software was used and in the quantitative stage, Expert Choice software was used.

    Keywords: customer Delight, sports products, environment, thematic analysis
  • Mahboubeh Nourinasab, Kamran Nourbakhsh *, Farideh Hagh Shenas Kashani Pages 113-137
    In today's competitive market environment, gaining a good position and loyal customers is very important. This research is a mix of qualitative method with granded theory approach and quantitative method. In order to identify the factors affecting loyalty in the first step, 19 experts who were selected by non-probability sampling method and purposeful type, were interviewed in two stages. Based on the findings of Maxqda software, the initial research model was explained. In a quantitative phase, by designing a questionnaire based on the model obtained from the qualitative section and its distribution among e-banking customers of Saderat Bank in Tehran who were selected by stratified random sampling, the model using SPSS, smart PLS3 and Structural equation technique was tested. Findings show: dedication and constraint factors affect loyalty and constraint factors such as inertia and switching cost will affect dedication factors, and finally the loyalty model of e-banking customers in Iran with two aspects of cognition-emotion-behavior and dedication and constraint factors Provided.
    Keywords: dedication factors, constraint factors, loyalty, banking industry
  • Mahshid Azizi, Najme Ramooz, MohammadHasan Maleki * Pages 138-159

    So far, much research has been undertaken in the field of positive emotions toward brands. Recently, researchers have focused on brand love, which is the most intense positive emotion consumers feel toward brands. By contrast, the researches on negative emotions toward brands is scarce and the concept of brand hate has largely been neglected as an object of research. The purpose of this study is to investigate the effect of perceived betrayal on brand hate with the moderation of brand attachment. This study is based on practical purposes and in terms of data collection, it is descriptive-survey. The current research is positivist in terms of paradigm and quantitative in terms of approach. The research strategy is the correlation of the variance matrix. The statistical population of this study is made up of people who use Apple brand mobile phones. Assuming an unlimited population and available non-probability sampling method, 135 Apple brand mobile phone customers were selected as a sample. The required data were collected using a questionnaire in which content validity was confirmed using experts' opinions, construct validity was confirmed using factor analysis, and reliability of questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha method. Structural equation modeling technique and Smart PLS software have been used to measure the relationships between research variablesThe results of this research show that the perceived brand betrayal affects brand hate and also the brand attachment moderates the brand hate is caused by perceived brand betrayal.

    Keywords: Brand Attachment, Perceived Brand Betrayal, Brand hate