فهرست مطالب

مطالعات رفتار مصرف کننده - سال دهم شماره 3 (پاییز 1402)

مجله مطالعات رفتار مصرف کننده
سال دهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه میمندی، میثم شفیعی* صفحات 1-27

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عدم تمایل/تمایل گردشگران ایرانی جهت سفرهای درون مرزی و داخلی در دوران بحران کرونا صورت گرفته است.روش تحقیق این پژوهش از نظر نوع هدف، کاربردی و از لحاظ جمع آوری اطلاعات از نوع توصیفی- پیمایشی است و برای پاسخ گویی به سوالات پژوهش، ازرویکرد آمیخته کیفی/کمی استفاده شده است.ابتدا با 19 تن از گردشگران باسابقه در زمینه سفرهای داخلی به مصاحبه پرداخته شد و سپس با تحلیل تم صورت گرفته از متون مصاحبه ها،56 کد استخراج (27 کد عدم تمایل و 29 کد تمایل) و مفاهیم و مقوله ها ایجاد و در نهایت دو سازه عدم تمایل/تمایل به سفر به مقاصد داخلی در دوران بحران کرونا ارایه گشته است.با پاسخگویی 434 تن از گردشگران ایرانی به پرسشنامه های عدم تمایل و تمایل (229 پاسخ دهنده به پرسشنامه عدم تمایل و 205 به پرسشنامه تمایل) ،رتبه بندی شاخص ها با تکنیک تاپسیس صورت پذیرفته است.نتایج حاکی از آن است %47 پاسخ دهندگان به سفرهای داخلی در این دوران تمایل و %53 درصد تمایلی به سفرهای داخلی در دوران کرونا نداشته اند؛به علاوه سه شاخص کمک به قطع زنجیره کرونا، ترس از درگیر شدن یا درگیر کردن دیگران و نگرانی از وضعیت سلامتی جامعه میزبان،به ترتیب جزو موثرترین شاخص های عدم تمایل و در زمینه تمایل سه شاخص مراقبت از خانواده و بستگان در اماکن دیگر، محدودیت های مالی ناشی از شرایط دوران بحرانی کرونا و وجود جاذبه های متعدد و متنوع سفر داخلی متناسب با شرایط کرونا سه اولویت اول ایرانیان جهت سفرهای داخلی در این دوران می باشند.

    کلیدواژگان: بحران، گردشگری داخلی، عدم تمایل، تمایل، کووید-19
  • ابراهیم علی زاده جورکویه، نرگس دل افروز*، سید محمود شبگو منصف، یلدا رحمتی صفحات 28-50
    عدم شناخت تمایلات رفتاری گردشگران، بواسطه نگاه سنتی به غذا به عنوان یک عامل ثانویه فعالیت گردشگری و نه به عنوان یک جاذبه اصلی، تدوین برنامه های راهبردی گردشگری غذا را با دشواری مواجه ساخته است. هدف این پژوهش، ارایه الگوی عوامل اثرگذار بر تمایلات رفتاری گردشگران نسبت به مصرف غذا در استان گیلان با استفاده از روش پژوهش کیفی و نظریه داده بنیاد کلاسیک است. با توجه به اهداف کاربردی پژوهش، جامعه آماری 12 نفر از خبرگان گردشگری، بازاریابی، کارآفرینان و فعالان عرصه غذا هستند که حداقل از 5 سال سابقه کاری مستمر در این بخش برخوردارند. انتخاب این نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام پذیرفت و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با طرح پنج سوال کلی تا تحقق اشباع نظری در مصاحبه دهم ادامه یافت. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، انتخابی و نظری منجر به استخراج 201 مفهوم، 10 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی از تلفیق و طبقه بندی مفاهیم شد. الگوی پژوهش مبتنی بر فرآیند کدگذاری داده های کیفی با رهیافت کلاسیک گلیزر ترسیم شد. بر مبنای مدل، از یک طرف، خصوصیات غذا (کیفیت و ایمنی غذا، جذابیت غذا و فرهنگ غذایی) و از طرف دیگر، خصوصیات محیط گردشگری غذا (تبلیغات و اطلاع رسانی، وضعیت رستوران ها و وضعیت بازارهای محلی)؛ خصوصیات شخصی گردشگران (تداعی مقصد گردشگری غذا، تجربه مقصد گردشگری غذا، دلبستگی به مقصد گردشگری غذا و رضایت از مقصد گردشگری غذا) را تحت تاثیر قرار می دهند. در نهایت، خصوصیات شخصی گردشگران غذا، بر تمایلات رفتاری گردشگران نسبت به مصرف غذا برای سفر اثرگذار است. علاوه براین، می-توان گفت که تمایلات رفتاری می تواند بصورت مستقیم، تحت تاثیر خصوصیات غذا و محیط گردشگری غذا قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری غذا، تمایلات رفتاری، نظریه داده بنیاد
  • بهزاد سنجری نادر*، فتانه یاراحمدی، اردشیر حیدریان، پریسا فرجی صفحات 51-70
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر نقض و تخطی از قراردادهای روانشناختی بر رفتارهای شهروندی مشتریان با توجه به نقش میانجی اعتماد در بین مراجعین و مشتریان یکی از بیمارستان های استان همدان می باشد. بدین منظور تعداد 210 نفر با استفاده از روش تعیین حجم نمونه در تحلیل رگرسیون چند متغیری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که پایایی و روایی آن به وسیله آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. مدل مفهومی پژوهش با استفاده از بخش ساختاری مدل معادلات ساختاری موسوم به تحلیل مسیر مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که یک نقض قرارداد روانشناختی می تواند به تخطی از قرارداد روانشناختی منجر شود. این عدم پایبندی یک بیمارستان به قراردادهای روانشناختی، ادراکات و نگرش بیماران به عنوان مشتری را نسبت به قابلیت اطمینان و صداقت و نیات خوب خود در راستای تامین منافع و نیازهای آنها و نسبت به توانایی بیمارستان در عملی کردن آنچه که وعده داده است را مختش می کند که خود زمینه ساز عدم اعتماد بیماران نسبت به یک بیمارستان است. همچنین این عدم اعتماد ایجاد شده نسبت به یک بیمارستان می تواند موجبات ارایه رفتارهای شهروندی منفی چون عدم ارایه بازخور، عدم کمک به سایر بیماران و عدم تمجید و تبلیغ مثبت آن بیمارستان در نزد مشتریان بالقوه را به وجود آورد.
    کلیدواژگان: نقض قراردادهای روانشناختی، تخطی از قراردادهای روانشناختی، اعتماد، رفتارهای شهروندی مشتریان
  • مهناز حاج علیان، معصومه حسین زاده شهری*، ندا عبدالوند صفحات 71-106
    تجارت الکترونیک یکی از جنبه های مهم استراتژی بازاریابی و روابط با مشتری است و در نتیجه آن نیاز به رشد و توسعه دانش، مدل ها و تیوری های جدیدی در حوزه رفتار مصرف کننده پدیدار شده است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ساختاری تفسیری شکل گیری رفتار خرید آنلاین اجباری و ناگهانی مصرف کنندگان در خرید محصولات تند مصرف و با شناسایی همه جنبه های تاثیرگذار با استفاده از روش فراترکیب و کشف روابط ساختاری میان عوامل استخراج شده با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری است. پژوهش حاضر از نوع اکتشافی توصیفی است. جامعه هدف شامل کسانی است که دانش کافی در حوزه بازاریابی دارند. نمونه گیری به صورت در دسترس و از طریق مصاحبه تلفنی و ارسال پرسشنامه به اساتید بازاریابی صورت گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از روش فراترکیب شامل 13 عامل روان رنجوری، انگیزه خرید، عزت نفس، خودتنظیمی، تعارض در خانواده، مادی گرایی، آگاهی از برند، اعتیاد به برند، تبلیغات، ویژگی های محصول، برون گرایی، تمایل به خرید ناگهانی و زمان در دسترس است که در 6 سطح دسته بندی گردید. برای اطمینان از اقدامات انجام شده از ضریب کاپای کوهن استفاده شد و مقدار آن 0.774 محاسبه گردید. ضریب کاپای کوهن برای مقادیر 6/0 تا 8/0 قابل قبول است. یافته ها نشان می دهد که از میان مجموعه این عوامل، آمیخته بازاریابی و برندینگ به عنوان عوامل زیربنایی است که منجر به شکل گیری انگیزه و تمایل به خرید ناگهانی می شود به تبع آن عوامل روانشناختی و فرهنگی می تواند خرید آنلاین ناگهانی را شکل دهد. در نهایت تلاش های بازاریابان می تواند منجر به شکل گیری خرید آنلاین اجباری در مصرف کنندگان گردد.
    کلیدواژگان: خرید آنلاین ناگهانی، خرید آنلاین اجباری، رفتار مصرف کننده
  • ناصر سیف اللهی*، علیرضا حمیدزاده اربابی صفحات 107-128

    افزایش میزان نوگرایی مصرف کنندگان و دغدغه مندیشان نسبت به محیط زیست و برندهای سبز از فاکتورهای مهم سال های اخیر در رفتارمصرف کنندگان هستند و مدیران بازاریابی برای موفقیت در فروش و بازاریابی محصولاتشان، سعی در بهبود نگرش مصرف کنندگان نسبت به این عوامل دارند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوگرایی مصرف کننده و برند سبز بر قصد خرید با میانجیگری نگرش مصرف کنندگان انجام شد. تحقیق حاضر ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی، شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی و ازلحاظ زمانی، مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش فروشگاه های زنجیره ای شهرستان اردبیل و نمونه آماری ما مشتریان فروشگاه های مربوطه می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 384 نفر از آن ها انتخاب گردید و داده ها با استفاده از پرسشنامه از مشتریان فروشگاه ها، جمع آوری شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در بخش توصیفی از میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی و در بخش استنباطی مدل یابی معادلات ساختاری به کار گرفته شد و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نوگرایی مصرف کننده، برند سبز و نگرش مصرف کننده نسبت به محصولات بر قصد خرید مصرف کننده تاثیری مثبت و معنادار دارد. از طرفی دیگر نوگرایی مصرف کننده و برند سبز بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصولات نیز دارای تاثیری مثبت و معنادار می باشد. همچنین نگرش مصرف کننده نسبت به محصولات رابطه بین نوگرایی مصرف کننده و قصد خرید او را میانجیگری می کند. درنهایت، در رابطه بین برند سبز و قصد خرید مصرف کننده نیز، نگرش مصرف کننده نسبت به محصولات به عنوان عامل میانجی عمل می نماید.

    کلیدواژگان: نوگرایی مصرف کننده، برند سبز، قصد خرید مصرف کننده، نگرش مصرف کننده
  • مهدی همایون فر، مهدی فدایی*، منصور صوفی، امید پیشه ور زاد صفحات 129-142
    در تحقیق حاضر با استفاده از رویکرد بازاریابی عصبی به بررسی رابطه به خاطرسپاری پیام های بازرگانی و هیجانات دیداری و شنیداری پرداخته شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش آزمایشگاهی است. جامعه آماری پژوهش شامل مخاطبین آگهی های بازرگانی و نمونه آماری این پژوهش شامل 4 مرد و 5 زن در محدوده سنی 22 تا 55 سال است که به روش غیر احتمالی قضاوتی انتخاب شدند. در گام جمع آوری داده ها، واکنش های مغزی مشتریان توسط دستگاه الکتروآنسفالوگرام و با استفاده از نرم افزار پردازش واسط مغز- رایانه با نرخ نمونه گیری 512 در بازه 7 تا 13 هرتز و 30 فرم بر ثانیه توسط الکترود FP1 ثبت گردید. پس از حذف داده های خطا و میانگین گیری داده ها در نرم-افزار Excel، پیام های بازرگانی نمایش داده شده به 3 پیام منتخب و معمولی تفکیک شدند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نشان داد که بین احساسات و هیجانات در حین تماشای آگهی بازرگانی منتخب و کلمات، آواهاو تصاویر به یادآورده شده همبستگی معناداری وجود دارد. به علاوه، بین احساسات و هیجانات در حین تماشای آگهی بازرگانی معمولی و کلمات، آوا ها و تصاویر به یادآورده شده همبستگی معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی عصبی، احساسات، تبلیغات، آگهی های بازرگانی، الکتروآنسفالوگرام (EEG)
  • سعید مسعودی پور*، فرزانه محمدی صفحات 143-166

    محصولات لوکس بخش مهمی از بازار مصرفی جامعه را تشکیل می دهد و می تواند به عنوان موضوعی برای پژوهش های بازاریابی شناخته شود. در جوامعی که دین نقش مهمی در شکل دهی به رفتارهای افراد دارد، مطالعه تاثیر این متغیر بر رفتار خرید مصرف کنندگان محصولات لوکس، امری مهم و لازم است. آیا دین داری می تواند ایجاد کننده نگرش مثبت و تمایل شخصی و قصد خرید برای محصولات لوکس باشد؟ پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، کاربردی و در زمره مطالعات توصیفی است؛ که با استفاده از شیوه کمی و با به کارگیری شیوه گردآوری داده ها به روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری مورد بررسی، شهروندان ساکن شهر تهران (مسلمان) بوده که با استفاده از پرسش نامه به دو روش الکترونیکی و میدانی در میان 312 نفر از این افراد، به جمع آوری داده پرداخته شد. پس از تحلیل صورت گرفته به وسیله نرم افزارهای SPSS21 و PLS3 درنهایت مشخص شد که دین داری با نگرش به برند، تمایلات شخصی و قصدخرید محصولات لوکس، رابطه معنا داری دارد و جنسیت و درآمد نقشی در تعدیل این روابط در میان این جامعه آماری ایفا نمی کند. از آنجایی که به نظر می رسد دین داری می بایست نقش کنترل کننده و محدود کننده در تمایل به خرید محصولات لوکس داشته باشد، به نظر می رسد شاهد ظهور مصرف کنندگانی هستیم که توانسته اند بین دو مفهوم دین داری و لوکس گرایی، هماهنگی برقرار کنند. که این امر نشانه هایی از تحولات نگرشی و رفتار در میان مصرف کنندگان مسلمان در ایران دارد.

    کلیدواژگان: دینداری، نگرش مصرف کننده، مصرف کننده مسلمان، محصولات لوکس، قصدخرید
|
  • Fatemeh Meymandi, Maysam Shafiee Roodposhti * Pages 1-27

    The purpose of this study was to investigate the unwillingness/willingness of Iranian tourists for internal trips during the Covid-19 crisis.The research method is practical in terms of objective and descriptive-survey in terms of data collection, and qualitative/quantitative mixed method was used to answer the research questions.First, interviews were conducted with 19 experienced tourists in the field of domestic travel, and then 56 extraction codes(27 codes of unwillingness and 29 codes of desire) and concepts and categories were created by analyzing the themes from the texts of the interviews, and finally two The construct of reluctance/inclination to travel to domestic destinations during the Covid-19 crisis has been presented.With the answer of 434 Iranian tourists to the unwillingness questionnaire(229 respondents to the unwillingness questionnaire and 205 to the willingness questionnaire)the index rankings have been carried out with the Topsis technique.The results indicate that 47 %of respondents on domestic trips during this period were reluctant and 53 %were reluctant to travel in Covid-19; In addition, three indicators of helping to cut off the Covid-19 chain, fear of engaging or engaging others and worrying about the health status of the host community, respectively, among the most effective indicators of unwillingness, and in the field of three indicators of family care and relatives in other places, respectively, limitations.Financially due to the critical conditions of the Covid-19 and the existence of numerous and varied attractions of domestic travel tailored to the conditions of Covid-19 are the top three Iranian priorities for domestic trips during this period.

    Keywords: Crisis, Domestic tourism, Unwillingness, willingness, Covid-19
  • Ebrahim Alizadeh Jurkuyeh, Narges Delafrooz *, Seyed Mahmoud Shabgu Monsef, Yalda Rahmati Ghofrani Pages 28-50
    Lack of recognition of tourists' behavioral intentions, due to the traditional view of food as a secondary factor of tourism activity and not as a main attraction, the development of strategic food tourism plans, with has encountered difficulties. Therefore, the purpose of study is to modeling a model of factors affecting the behavioral intentions of food tourists in Guilan as one of the most visited tourism destinations in the country using qualitative methods and classic grounded theory. According to the applied objectives of the research, the population includes 12 participants of tourism experts, marketers, entrepreneurs and food activists who have at least 5 years of useful experience and continuous activity. The selection of samples was done using purposive sampling method and semi-structured interviews with five general questions continued until saturation was achieved in the tenth interview. Data analysis in three stages of open, selective and theoretical coding led to the extraction of 201 concepts, 10 sub-categories and finally 3 main categories. Based on the proposed model, the characteristics of food (quality and safety, attractiveness and food culture) and on the other hand, the characteristics of tourism environment (advertising and information, the status of restaurants and local market situation); they influence the personal characteristics of tourists (food destination association, experience, attachment and satisfaction). Finally, the personal characteristics influence tourists' behavioral intentions of tourists towards food consumption to travel. In addition, it can be said that behavioral intentions can be directly affected by food characteristics and food tourism environment.
    Keywords: Tourism, Food tourism, behavioral intentions, Grounded Theory
  • Behzad Sanjari Nader *, Fataneh Yarahamadi, Ardeshir Heidaryan, Parisa Faraji Pages 51-70
    The purpose of this study is to investigate the effect of violation of psychological contracts on citizenship behaviors of customers with regard to the mediating role of trust among clients and customers of a hospital in Hamadan province. For this purpose, For this purpose, 210 people were selected using the method of determining the sample size in multivariate regression analysis. Questionnaire was used for data collection and its reliability and validity were assessed by Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. The conceptual model of the research was measured using the structural section of the structural equation model called path analysis.The results showed that the breach of the psychological contract has a strong relationship with the violation of the psychological contract and a breach of the psychological contract can lead to a violation of the psychological contract. This feeling of a hospital's non-adherence to psychological contracts distorts the perceptions and attitudes of patients as customers regarding their reliability, honesty, and good intentions in order to meet their interests and needs, and regarding the hospital's ability to fulfill what it promises. It is the basis of patients' lack of trust towards a hospital. Also, this lack of trust created towards a hospital can cause negative citizenship behaviors such as not providing feedback, not helping other patients, and not praising and promoting that hospital positively to potential customers.
    Keywords: Psychological Contract Breaches, Psychological Contract Violation, trust, citizenship behaviors of customers
  • Mahnaz Hajalian, Masoomeh Hoseinzadeh Shahri *, Neda Abdolvand Pages 71-106
    One the most important aspects of marketing strategy and customer relationship is e-commerce, and as a result, the need for new knowledge, models and theories in online consumer behavior field has emerged. By identifying all the effective aspects using meta-synthesis and discovering structural relationships among the extracted factors using interpretive structural modeling, this study represents a model for consumers’ online compulsive and impulsive buying behavior in buying fast consumer products. This is an exploratory – descriptive research. The study population is includes those who have sufficient knowledge in the field of marketing. Sampling was available and through telephone interviews and sending questionnaires to marketing professors. The collected data using meta-synthesis method consists 13 factors including neuroticism, buying motivation, self-esteem, self-regulation, family conflict, materialism, brand awareness, brand addiction, advertising, product features, extroversion, tendency to impulsive buying and available time, which all are categorized into 6 levels. Cohen’s kappa coefficient is used to measure inter-rater reliability. The value for kappa is calculated as 0.774. Cohen's kappa coefficient is acceptable for values of 0.6 to 0.8. Findings show that among all these factors, marketing mix and branding are fundamental factors for online compulsive and impulsive buying that results in the formation of buying motivation and tendency for impulsive buying, by considering psychological and cultural factors. With marketers’ efforts such as running customer retention and loyalty campaigns, online impulsive buying can result in the formation of consumers’ online compulsive buying.
    Keywords: “Online Impulsive Buying”, “Online Compulsive Buying”, “Customer Behavior”
  • Naser Seifollahi *, Alireza Hamidzadeh Arbabi Pages 107-128

    Increasing the level of consumer innovativeness and concern for the environment and green brands are important factors in consumer behavior in recent years and marketing managers try to improve consumers' attitude towards green brands and innovative products, in order to succeed in selling and marketing their products. The purpose of this study is to investigate the effect of consumer innovativeness and green brand on consumer purchase intention with the mediating role of consumer attitudes in the dairy industry. The present research is an applied research in terms of purpose, the method of data collection is descriptive-correlational and cross-sectional in terms of time. The statistical population of this research is the chain stores of Ardabil city and our statistical sample is the customers of the relevant stores. Using the Cochran's formula, the sample size was 384 people who were selected by simple random sampling and the data was collected using a questionnaire from the customers of the stores. Structural equation modeling was used and SPSS and Lisrel softwares were applied for analysis. The results of the study showed that Consumer innovativeness, green brand and consumer attitude towards products have a positive and significant effect on consumer purchase intentions. Consumer innovativeness and green brand have a positive and significant effect on consumer attitudes towards products. Consumer attitude toward products mediates the relationship between consumer innovativeness and their purchase intention. Finally, in the relationship between the green brand and the consumer purchase intention, consumer attitude towards products acts as a mediating factor.

    Keywords: Consumer innovativeness, Green Brand, Consumer purchase intention, consumer attitude
  • Mahdi Homayounfar, Mehdi Fadaei *, Mansour Soufi, Omid Pishevarzad Pages 129-142
    In this study, the relationship between memorable TV advertisement and consumers’ audiovisual emotions has been investigated using neuromarketing approach. Considering research objective, it’s an applied study and regarding method it’s an experimental study. The statistical population of the study includes audience of TV commercials and the statistical sample includes 4 male and 5 female in the range of 22 to 55 years old which selected using purposive sampling method. In data gathering phase, customers’ brain reactions were recorded using electroencephalogram applying OpenBCI processing software with a sampling rate of 512, in the range of 7-13 HZ and 30 frames per second using FP1. After elimination of the artifacts and calculation of the data average of these in the Excel software, TV commercials were divided into three selected and normal messages. Analyzing the research data using SPSS software indicated that, there is a significant correlation between the emotions and feelings while watching the selected commercial and the remembered words, sounds and images. Furthermore, there isn’t any significant relation between the emotions and feelings while watching the lower rank commercial and the remembered words, sounds and images.
    Keywords: Neuromarketing, Emotions, Advertisement, TV commercials, Electroencephalograph (EEG)
  • Saeed Masoodipoor *, Farzaneh Mohammadi Pages 143-166

    Luxury products are an important part of the consumer market and can be recognized as a topic for marketing research. In societies where religion plays an important role in shaping people's behaviors, it is important and necessary to study the impact of this variable on the buying behavior of consumers of luxury products. Can religiosity create a positive attitude and personal desire and intention to buy for luxury products? The present study is applied in nature and is a descriptive study; Which has been done using a quantitative method and using a descriptive-survey method of data collection. The statistical population was Iranian Muslim citizens living in Tehran. Data were collected from 312 individuals using a questionnaire using both electronic and field methods. After analysis by SPSS21 and PLS3 software, it was finally found that religiosity has a significant relationship with brand's attitude, personal preferences and intention to buy luxury products, and gender and income play a role in moderating these relationships. This statistical community does not play. Religiosity can have a small negative effect on attitudes toward luxury products, but it has less of a negative impact on personal preferences for luxury.

    Keywords: Religiosity, consumer attitude, Muslim consumer, luxury products, intention to buy