فهرست مطالب

نشریه پاسخ
پیاپی 30 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد مروی* صفحات 7-14

    مکتب تشیع در طول تاریخ؛ یعنی از زمان اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام تا زمان غیبت صغری و بعد در زمان غیبت کبری بزرگ ترین رسالتی که نخبگان این مکتب بر دوش داشته اند بحث پاسخگویی به شبهات بوده است و یک همت بلندی را از همان ابتدا در بزرگان این مکتب نسبت به این مسیله می بینیم. شما می بینید سید مرتضی6 اگر کتاب «تنزیه الانبیاء و الایمه» می نویسد به خاطر این است که یک عالم سنی کتاب «ضله الانبیاء» می نویسد و شبهاتی را در آن زمان نسبت به عدم عصمت انبیا مطرح می کند به همین خاطر مرحوم سید مرتضی6 در مقابل این عالم سنی قلم به دست می گیرد و در دفاع از شخصیت و عصمت انبیا کتاب «تنزیه الانبیاء و الایمه» را در رد آن می نویسد. رساله های شیخ مفید6 را وقتی بررسی می کنیم مشاهده می کنیم که غالب این رساله ها پاسخ به یک شبهه است. اگر شیخ مفید6 راجع به غدیر رساله می نویسد در حقیقت پاسخ به شبهه ای است که مطرح شده است. اگر شیخ مفید راجع به معنای ولایت نگاره ای می نویسد پاسخ به شبهه است. همین طور سایر علمای شیعه یکی از رسالت های خودشان را پاسخگویی به شبهات می دانسته اند و پیشگامان درستکار و عادل ما به خوبی این رسالت خودشان را به انجام رسانده اند.

  • محممود امیریان* صفحات 15-42

    دین ازجمله مباحثی است که متصف به حق و باطل می شود. تشخیص دین حق از باطل برای انتخاب دین و عمل به آموزه های آن برای رسیدن به سعادت ابدی اهمیت فراوانی دارد؛ عقل بهترین معیار برای این امر است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی در صدد ارایه مستنداتی برای انتخاب دین معقول است.عقل، انسان را در انتخاب دین مختار قرار نداده؛ بلکه انسان را ملتزم به انتخاب دینی می کند که از حیث مبدا و عدم ستیز آموزه های آن با حکم عقل از سلامت کامل برخوردار باشد. انکار دین و پذیرش هر نوع دینی و حق دانستن همه آنها در زمان حاضر قابل دفاع نبوده و با معیار عقل سازگار نیست؛ ازاین رو باید از بین ادیان موجود دین حق را برگزید. ادیان یهودیت و مسیحیت به علت تحریف در کتب آسمانی شان، انحراف از اصالت خویش و وجود آموزه های مخالف عقل در آنها الزامی در پذیرش چنین ادیانی از سوی عقل نیست؛ بلکه چه بسا مورد نکوهش عقل نیز هست. اسلام تنها دینی است که مورد تایید عقل بوده و معیارهای انتخاب دین حق را دارا است.

    کلیدواژگان: دین، حق، معیار، عقل، اسلام، مسیحیت، یهودیت، بی دینی، پلورالیسم، انتخاب دین
  • حمیدالله رفیعی زابلی* صفحات 43-64

    تردیدی در این نیست که دین مسیحیت بر اساس علت فاعلی از ادیان توحیدی به حساب می آید؛ به این معنا که اصل این دین از طرف خداوند برای هدایت بشر فرستاده شده و از حقانیت برخوردار بوده است؛ منتها این دین در ادامه حیات خود این ویژگی را از دست داده و به یک دین بشری تبدیل شده است.نوشتار حاضر با روش کتابخانه ای و به صورت تحلیلی انتقادی، آموزه های مسیحیت را بر مبنای معیارهای عقل، ارزیابی نموده است. تعارض عقاید اساسی مسیحیت با حکم عقل و نیز وجود گزاره ها و آموزه های متناقض در کتاب مقدس مسیحیت، دلیل بر عدم حقانیت آن است. عدم جامعیت و ناتوان بودن در پاسخگویی نیازهای معنوی و تامین سعادت دنیوی و اخروی بشر از علل دیگر ناکارآمدی دین مسیحیت شمرده شده است.

    کلیدواژگان: حقانیت، مسیحیت، عقل، تناقض، سعادت دنیوی، سعادت اخروی
  • رضا کاظمی راد* صفحات 65-80

    یکی از مباحث مهم در ادیان بزرگ به ویژه ادیان ابراهیمی، وجود دوره ای از تاریخ به نام آخرالزمان و باور به بازگشت منجی موعود است. ویژگی های رویایی که از آن دوران در کتب مقدس و سنت های ادیان ازجمله یهودیت، مسیحیت و اسلام ذکر شده، باعث اشتیاق فراوان پیروان ادیان برای درک آن دوران شده است؛ همین موضوع باعث شده تا افراد شیادی از این مسیله سوءاستفاده کرده و نسخه بدلی از منجی را به مردم ارایه کنند. علی محمد باب از کسانی است که با ادعای بابیت، فرقه بابیت را پایه گذاری کرد؛ فرقه ای که جای خود را به بهاییت به عنوان ناسخ بابیت داد. فرقه بهاییت با سیستم تشکیلاتی خاص خود نظیر دارالتبلیغ بین المللی، ایادی امرالله، هییت های مشاوران قاره ای و هییت های معاونت تلاش فراوانی برای جذب پیرو برای خود کرده که تلاش های آنان موفقیت چندانی نداشته است. از جنبه فقهی، تمامی مراجع شیعی حکم به کفر و نجاست پیروان این فرقه جعلی داده اند. ضدیت با اسلام و انقلاب اسلامی و ارتباط تنگاتنگ با قدرت های استعماری به ویژه آمریکا، انگلیس و اسراییل دو ویژگی بارز این فرقه است که در این راستا ضمن دشمنی با تشیع و تلاش سازمان یافته در جهت تضعیف آموزه مهدویت، در جهت پیشبرد اهداف فرقه ای خود و جذب مخاطب بهره می برند.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، منجی باوری، بابیت، بهائیت، استعمار
  • حمید کریمی* صفحات 81-112

    دین همواره در زندگی بشر وجود داشته و هیچ کس بدون دین نیست. دین حق و معتبر آن است که از جانب پروردگار برای این زمان ابلاغ شده باشد. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی و مطالعه کتابخانه ای به معرفی اجمالی و بررسی آیین زرتشت پرداخته که یکی از ادیان موجود است. تاریخ احتمالی این آیین به سه هزار سال قبل برمی گردد. کتاب زرتشت اوستا نام دارد که پنج بخش دارد. در بخش اول یا یسنا 17 سروده وجود دارد که به نظر برخی محققان اثر زرتشت است. زبان گات ها هندو ایرانی است نه فارسی و بسیار نامفهوم و پر رمزوراز است. باور به خدای یگانه، نبوت زرتشت، وجود روح و جاودانگی آن، معاد، بهشت و جهنم و حساب وکتاب و آمدن پیامبران بعدی از اجزای این آیین است. ثنویت و احترام افراطی نسبت به آتش، دفن نکردن مردگان، ازدواج با محارم، دشواری یا ناممکن بودن برخی احکام و اعتبار مصوبات مغان از انحرافات این آیین است. این دین تبلیغ ندارد به علاوه پیروان خود را در هزاره های بعد به پیامبران بعدی ارجاع داده است؛ ازاین رو چنین دینی اساسا جوابگوی عصر حاضر نبوده و ادعای لزوم پیروی همگان و جهانی بودن آن لغو است.

    کلیدواژگان: دین، زرتشت، اهورامزدا، اهریمن، اوستا، گات ها، سوشیانت، خویدوده
  • محمدکاظم حسینی کوهساری*، علی اصغر فروتن صفحات 113-132

    ادیان ابراهیمی یعنی دین اسلام، مسیحیت و یهودیت در بسیاری از عقاید و احکام عملی باهم قابل مقایسه هستند. مقایسه این ادیان در مسایل اعتقادی بیانگر اشتراکاتی است که حکایت از آسمانی بودن آنها می کند. عقاید و مسایل مشترکی که در آموزه های این ادیان وجود دارد در ادیان بشری و مکاتب فلسفی ادیان شرقی وجود ندارد؛ بنابراین یکی از وجوه امتیاز بین ادیان آسمانی و غیر آسمانی همین عقاید و اصول مشترک این ادیان است. در این نوشتار به روش مطالعه کتابخانه ای موضوعاتی همچون زیارت قبور، شفاعت، توسل، تبرک و تقیه در ادیان ابراهیمی بررسی شده است. امروزه برخی از فرقه های اسلامی شبهاتی القا کرده اند و مدعی هستند که این عقاید با آموزه های ادیان آسمانی سنخیت نداشته و از فرهنگ مشرکان وارد جامعه اسلامی شده اند. در این نوشتار با مقایسه ادیان ابراهیمی ثابت می شود همان گونه که این ادیان در بسیاری از عقاید و آموزه های دیگر مانند توحید، معاد، نبوت و مسایل عبادی اشتراک دارند در این موضوعات نیز اختلافی بین آنها وجود ندارد و باور به این امور با آموزه های آسمانی در تضاد نیست؛ بلکه بیشتر آنها یا منشا شرعی دارند و یا از آموزه های عقلی است که نمی توانند با آموزه های توحیدی اسلام منافات داشته باشند.

    کلیدواژگان: ادیان ابراهیمی، ادیان آسمانی، ادیان غیرآسمانی، اسلام، مسیحیت، یهودیت
  • احمدرضا مفتاح* صفحات 133-142

    آنچه پیش‎روی دارید گفتگویی است که با جناب آقای دکتر احمدرضا مفتاح با موضوع «پارادایم های تبشیر و راهبرد های جدید تبشیری» انجام گرفته است؛ در این نشست علمی به مباحثی چون فعالیت های مبشرین مسیحی در جهان اسلام، پارادایم های در حوزه تبشیر و انوع آن و نیز در ادامه به برخی از راهبرد های جدید تبشیری اشاره شده است.مجله پاسخ: پیش از اینکه فعالیت های مبشرین مسیحی طرفداران بیشتری پیدا کند و منجر به تضعیف باورهای دینی و تغییر دین پیروان مذاهب دیگر گردد، ما وظیفه خودمان می دانیم که در مورد فعالیت های تبشیری روشنگری داشته باشیم که چه اتفاقی رخ می دهد، به خصوص که فعالیت های تبشیری عمدتا در جهان اسلام رخ می دهد؛ بنابراین ما نمی توانیم نسبت به آن بی طرف باشیم؛ زیرا دغدغه های دینی ما اجازه نمی دهد که برخی فعالیت های تبشیری منجر به تضعیف باورهای دینی شود؛ حضرت استاد لطفا توضیح مختصری درباره پارادایم های تبشیری و راهبرد های جدید تبشیر اشاره بفرمایید؟

  • گروه ادیان* صفحات 143-166

    فصلنامه پاسخ با توجه به رسالت مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه های علمیه بر آن است تا یک بخش از نشریه را به درج تعدادی از پرسش ها و شبهات مطرح در موضوعات مختلف که در گروه های علمی این مرکز بررسی و پاسخ داده شده اختصاص دهد. در این بخش به اختصار حاصل برخی از این پژوهش ها برای استفاده پژوهشگران محترم و مخاطبان عزیز نشریه پاسخ ارایه می گردد. شبهه اول: اسلام دین جنگ و خشونت یا دین صلح و رحمت!؟ برخی می گویند: «محمد پیامبر صلح نیست و اسلام از همان آغاز ظهورش دین جنگ و غارت بوده است؛ محمد شخصا در 29 جنگ شرکت داشته است. اگر گاهی در موقعیت ضعف، پای صلح را به میان کشیده، به محض قرار گرفتن در موقعیت برتر، آن را زیر پا گذاشته است؛ قیاس او با اسطوره مسیح که یک شورشی بی خانمان و یک مصلح بی کس و مصلوب بود و در راه ترویج صلح و دنیای بی خشونت با گردن طناب دار را بوسید ولی خونی نریخت، اشتباه و نادرست است!»

    کلیدواژگان: دین اسلام، خشونت، صلح، اندیشه تکفیر، ادیان، خدا، انحرافات یهودیت، آیین هندو
|
  • Jawad Marwi Pages 7-14
  • Mahmoud Amirian Pages 15-42

    Religion is among the topics that are described as truth and falsehood. In order to attain eternal felicity through adopting a religion and adhering to its teachings, the discernment of true religion from false one holds great importance; Since there is nothing better than Reason, as a measurement, to select a true religion. The present study, providing a descriptive-analytical method, aims to present rational evidence for selecting and adopting a true religion. Reason does not leave humans free in adopting a religion they want; rather, it obliges them to select a religion that its origin and teachings are not in contradiction with the dictates of Reason. Likewise, denying religions, accepting any kind of religion, and considering all of them, in the present time, as true are not compatible with Reason. The true religion, therefore, must be selected among the existing religions. Judaism and Christianity, due to distortions in their holly scriptures, deviation from their originality, and some their teachings which are in contrary to Reason, not only have no rational obligation to accept, but may also be condemned by Reason. Islam is the only religion that has been affirmed by Reason and possesses the criteria for selecting the true religion.

    Keywords: religion, truth, measurement, reason, Islam, Christianity, Judaism, atheism, religious pluralism, adoption of religion
  • Hamidullah Rafiei Zaboli Pages 43-64

    There is no doubt that Christianity is considered as one of the monotheistic religions with regard to its efficient cause. It means that the nature of Christianity has been sent by God for the guidance of humanity and possesses a divine nature. However, over the course of its history, Christianity has lost this nature and has transformed into a non-divine religion. The present article, using a library-based and analytical-critical approach, evaluates the teachings of Christianity based on rational criteria. The contradiction between fundamental beliefs of Christianity and the dictates of reason, as well as some contradictory statements and teachings in the Christian Bible, are evidence of its lack of authenticity. The lack of coherence and inability to provide the spiritual needs and mundane and eternal felicity for humans are among other reasons for the inefficacy of Christianity

    Keywords: truth, Christianity, reason, contradiction, mundane felicity, eternal felicity
  • Reza Kazemi Rad Pages 65-80

    One of the significant topics in major religions, particularly the Abrahamic religions, pertains to the existence of a specific period in history known as apocalypse (the End Times) and the belief in the return of the Promised Universal Savior. The ideal characteristics of that era, as mentioned in the sacred scriptures and religious traditions of Judaism, Christianity, and Islam, have made adherents of these religions eager to comprehend that period. However, it led some deceivers to abuse this topic, presenting a fake version of it to the public. Ali Muhammad Bab is a person who, by claiming to be a Bab (prophet), established the Babism sect, which subsequently was replaced by Baha’ism. Employing their distinctive organizational structure, such as the International Teaching Center, the Hands of the Cause of God (Ayadi Amr Allah), Continental Boards of Counselors, and Boards of Assistance, the Baha'i sect has made extensive efforts to get adherents, yet it has not met with significant success. Jurisprudentially, all Shia authorities have considered the followers of this fake sect as disbelievers and impure. Two distinguishing characteristics of this sect are its hostility towards Islam and the Islamic Revolution, and its close association with colonial powers particularly the United States, England, and Israel. Accordingly, through their animosity towards Shia Islam and organized efforts to undermine the teaching of Mahdism, they pursue their own sectarian objectives and attempt to get adherents.

    Keywords: apocalypse, saviorism, Babism, Baha’ism, colonialism
  • Hamid Karimi Pages 81-112

    Religion has always existed in human life, and no one is without religion. The true and valid religion is the one that has been revealed by God for the present time. This study, applying an analytical-descriptive method and library-based research, provides an overview and analysis of the Zoroastrian religion, which is one of the extant religions. The probable history of this religion dates back to three thousand years ago. The Avesta, the sacred scripture of Zoroastrianism, consists of five sections. The first section, known as Yasna, contains seventeen hymns that some researchers believe to be the work of Zoroaster himself. The language of the Gathas is Indo-Iranian, distinct from Persian, and it is very obscure and full of secrets. Belief in one God, the prophethood of Zoroaster, the existence and immortality of the soul, the afterlife, heaven and hell, judgment, and the sending future prophets by God are among the tenets of this religion. Deviations from the core teachings of Zoroastrianism include belief in kinds of dualism, excessive veneration of fire, non-burial of the deceased, consanguine marriage, the difficulty or impossibility of some laws, the validity of Magi decrees, and similar issues. Zoroastrianism does not proselytize and instead refers its adherents to future prophets in subsequent millennia. Therefore, such a religion is fundamentally incompatible with the demands of the contemporary era, and the assertion of its gReligion has always existed in human life, and no one is without religion. The true and valid religion is the one that has been revealed by God for the present time. This study, applying an analytical-descriptive method and library-based research, provides an overview and analysis of the Zoroastrian religion, which is one of the extant religions. The probable history of this religion dates back to three thousand years ago. The Avesta, the sacred scripture of Zoroastrianism, consists of five sections. The first section, known as Yasna, contains seventeen hymns that some researchers believe to be the work of Zoroaster himself. The language of the Gathas is Indo-Iranian, distinct from Persian, and it is very obscure and full of secrets. Belief in one God, the prophethood of Zoroaster, the existence and immortality of the soul, the afterlife, heaven and hell, judgment, and the sending future prophets by God are among the tenets of this religion. Deviations from the core teachings of Zoroastrianism include belief in kinds of dualism, excessive veneration of fire, non-burial of the deceased, consanguine marriage, the difficulty or impossibility of some laws, the validity of Magi decrees, and similar issues. Zoroastrianism does not proselytize and instead refers its adherents to future prophets in subsequent millennia. Therefore, such a religion is fundamentally incompatible with the demands of the contemporary era, and the assertion of its global nature and the necessity of universal adherence of it is rendered void. lobal nature and the necessity of universal adherence of it is rendered void.

    Keywords: religion, Zoroastrianism, Ahura Mazda, Angra Mainyu, Avesta, Gathas, Saoshyant, Xwedodah
  • MohammadKazem Hosseini Koohsari, AliAsghar Foroutan Pages 113-132

    The Abrahamic religions, namely Islam, Christianity, and Judaism, share many beliefs and practical teachings that can be compared. The comparison of these religions regarding theological issues demonstrates commonalities among them that indicate their celestial nature. The common beliefs and issues found in the teachings of these religions are absent in human religions and philosophical schools of Eastern religions. Therefore, one of the distinguishing aspects between celestial and noncelestial religions lies in these shared beliefs and principles. This paper, applying a library-based research method, examines topics such as visiting graves, intercession, solicitation (tawassul), seeking blessings (tabarruk), and religious concealment (taqiyya) in the Abrahamic religions. Certain Islamic sects have recently raised doubts, arguing that the aforementioned beliefs are incongruent with the teachings of celestial religions and have infiltrated Islamic society from polytheistic cultures. By comparing the Abrahamic religions, this paper demonstrates that, just as these religions share doctrines and teachings in various areas such as monotheism, the afterlife, prophethood, and rituals, there is no difference between them in those subjects. Moreover, the acceptance of those notions does not contradict the celestial teachings; rather, they are either rooted in religious sources or derived from rational teachings that cannot be in conflict with Islamic monotheistic teachings.

    Keywords: Abrahamic religions, celestial religions, non-celestialreligions, Islam, Christianity, Judaism
  • AhmadReza Meftah Pages 133-142
  • Religions Group Pages 143-166