فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1399)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1399)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 23
|
  • حامد حیاتی*، علی چهارلنگ، محمدامین عامری صفحات 1-5
    زمینه

    رعایت اصول اخلاقی و توجه به جایگاه انسان براساس آموزه های اسلامی تاثیر عمیقی بر سبک زندگی و معماری بناهای سنتی ایران نهاده است. بنابراین رابطه معنادار بین معماری و اخلاق همواره تامین کننده نیازهای معنوی انسان است، تا از این طریق در فضای معماری به تعادل و آرامش برسد. بر همین اساس آموزه های اسلامی با محوریت اخلاق از عوامل بسیار مهم در روند شکل گیری معماری زورخانه ایی است که نقش کلیدی در هویت بخشی به کالبد فضایی زورخانه داشته است. پرسشی که در این تحقیق مطرح می شود عبارت است از ؛ نحوه تجلی توصیه های اخلاقی متاثر از آموزه های اسلامی در معماری زورخانه ایی چگونه است؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش زورخانه های با ارزش معماری در اقلیم گرم وخشک (کسنویه، یزد) و اقلیم سرد و کوهستانی (طیب، خرم آباد) به طور هدفمند به منزله نمونه پژوهشی انتخاب شده است. در این مقاله ارزشهای اخلاقی به مثابه متغییر مستقلی هست که بر ساختار کالبدی زورخانه به عنوان متغییر وابسته ، موثر واقع می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان میدهد که توصیه های اخلاقی در معماری زورخانه ایی مورد توجه بوده است و تاثیرات آن در قالب رعایت تواضع و فروتنی، فتوت و جوانمردی، تقدس و معنویت، محرمیت(درونگرایی)، سادگی و بی آلایشی، تعادل اخلاقی و کنترول خشم و طهارت و پاکیزگی تجلی یافته است.

    کلیدواژگان: زورخانه، ارزشهای اخلاقی، معماری زورخانه ایی، آموزه های اسلامی
  • مسلم غلامی، کیومرث کلانتری درونکلا*، ایرج گلدوزیان، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 6-12
    زمینه

    موارد زیادی اتفاق می افتد که متهم استحقاق بازداشت را نداشته و بدون رعایت شرایط و ضوابط قانونی بازداشت و یا بر اثر اشتباه قضایی زندانی می گردد. در چنین مواردی جبران خسارت فرد بازداشت شده بی گناه از موضوعات مهمی است که بررسی آن به دلیل نقض حقوق اساسی افراد امری ضروری است. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی رویکرد اخلاق اسلامی در برابر جبران خسارت زندانی بی گناه و بررسی تطبیقی این موضوع در نظام حقوقی ایران و آمریکاست.

    نتیجه گیری

    در اسلام، قاعده ای موسوم به قاعده «لاضرر و لاضرار فی الاسلام»‏ وجود دارد که به استناد آن کسی حق ضرر رساندن به دیگری را ندارد، و اگر ضرری برساند، مسیول جبران خسارت آن خواهد بود. قاعده لاضرر در رابطه با مجازات یک فرد بیگناه نیز صدق می کند و نظام قضا و دولت می بایست خسارت وارد بر فرد بی گناه را  جبران کنند. در حقوق ایران مکانسیم جبران خسارت ایام بازداشت در مواد 255 تا 261 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392پیش بینی شده است. اما امکان جبران خسارت ایام بازداشت، در دو صورت امکان پذیر است؛ یکی در صورت صدور حکم برایت و دیگری با قرار منع تعقیب متهم که از محل صندوق اعتباری مقرر در ماده 260 آن قانون پرداخت می گردد. در حقوق آمریکا نیز جبران خسارت ناشی از بازداشت برعهده دولت است با این تفاوت که در حقوق ایران درصورتی که بازداشت بر اثر اعلام مغرضانه جرم، شهادت کذب و یا تقصیر مقامات قضایی باشد، دولت پس از جبران خسارت می تواند به مسیول اصلی مراجعه کند اما در حقوق آمریکا دولت در قبال جبران خسارت مسیولیت کامل داشته و قاضی عامل زندانی بی گناه هیچ مسولیتی ندارد.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، خسارت، بازداشت غیرقانونی، زندانی بی گناه
  • مصطفی عزیزی ارشد*، اکبر وروایی، محمدجواد جعفری، مسعود قاسمی صفحات 13-18
    زمینه

    در حقوق جزای اختصاصی، جرایم امنیتی بدلیل آثار زیانبار عمومی برای کل جامعه و کشور از اهمیت ویژه ای برخوردارند. یکی از این موراد تحصیل دلیل در جرایم علیه امنیت می باشد که چگونگی و روش کشف و تحقیق از مرتکبان جرایم علیه امنیت با سایر جرایم متفاوت می باشد . هدف تبیین موارد تحدید و عدول از اصول حقوق کیفری و اصول اخلاقی در طرق تحصیل دلیل جرایم علیه امنیت بر مبنای مصلحت می باشد .

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد با توجه به تاکید شارع و قانونگذار به ضرورت تحصیل دلیل، از طرق قانونی و مشروع در تمامی جرایم ، از جمله جرایم علیه امنیت ، به دلایلی مثل؛ مصلحت ، اضطرار ،ضرورت حفظ نظم و امنیت جامعه ، دفع افسد به فاسد ، انتخاب بد از بدتر و... ضابطان و مقامات قضایی بتوانند دلایل ارتکاب جرم را که شواهد قوی و متقنی بر ارتکاب آن وجود دارد را کشف نموده و عدالت و نظم و امنیت را در جامعه برقرار سازند. دولت ها در زمینه واکنش نسبت به این جرایم و در عرصه چالش میان حقوق حاکمیت و حقوق شهروندی ، معمولا در جهت تضمین حقوق حاکمیت (یعنی تضمین حقوق خودشان) گام بر می دارند و در همین راستا همانطور که قبلا اشاره شد بعضا از اصول کلی و پذیرفته شده حقوق اخلاقی و جزا عدول می کنند..

    کلیدواژگان: حقوق اخلاقی، حقوق کیفری، امنیت عمومی، مصلحت
  • محمدعلی نورمحمدی، سید محمدمهدی غمامی، عسکر جلالیان* صفحات 19-24
    زمینه

    اعاده دادرسی در لغت ترکیب اضافی متشکل از دو واژه ی «اعاده» و«دادرسی» است دادرسی وسیله ی عدالت است و دادرسی نیز مانند سایرین در معرفی خطا و اشتباه قراردارد درصورتی که در نتیجه ی دادرسی حکمی صادر شود که با خطا همراه باشد تردیدی نیست که باید مجددا مورد رسیدگی قضایی قرار گیرد. در روابط بین مودیان و دستگاه مالیاتی نیز بروز اختلاف امری محتمل است، که می تواند ناشی از عواملی چون ضعف سیستم اطلاعات مالیاتی، عدم اطلاع مودیان و برخی ماموران مالیاتی از قوانین و مقررات و دستورالعمل ها، ضعف مراحل دادرسی مالیاتی و... باشد.

    نتیجه گیری

      از دیدگاه حقوق اداری، مراجع عالی دادرسی های مالیاتی، جهت «نظارت اداری» و قضایی بر اعمال مقامات و ادارات امورمالیاتی اعم از مراجع عالی اداری و یا قضایی ایجاد کننده ی وحدت رویه ی مالیاتی، همانند هیات های عمومی شورای عالی مالیاتی، دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور کارکرد ویژه و برتری در چگونگی تبیین قوانین و مقررات مالیاتی و ارایه ی «تفسیر قضایی» مالیاتی و اظهارنظر قضایی مالیاتی در راستای اصل برابری، عدالت و عدم تبعیض مالیاتی و تعدیل و یا رفع تبعیضات ناروای مالیاتی بر عهده دارند. در زمینه اخلاقی نیز یکی از مهم ترین عوامل موثر بر اخلاق مالیاتی افراد، میزان اعتماد آن ها به دولت و سیستم مالیاتی، حقوقی وقضایی است.

    کلیدواژگان: حل اختلاف مالیاتی، قانون، تشخیص، اخلاق
  • مهدی احسانی فرد، فرشاد فائزی رازی*، علی اکبر امین بیدختی صفحات 25-31
    زمینه

    مم یک تیوری توارثی و ایده، رفتار یا روشی است که از طریق فرهنگ از فردی به فرد دیگر منتشر می شود. تیوری توارث ها از نظر میزان سازگاری و قابلیت، یعنی تطبیق با محیط فرهنگی- اجتماعی که در آن پخش شده اند، متفاوت هستند. مم های سازگارتر و با قابلیت بیشتر، در منتقل شدن، سرایت کردن به افراد بیشتر و در نتیجه گسترده شدن و پخش شدن در جمعیت بزرگتر موفق تر خواهند بود. می توان مفاهیم موجود در این تیوری را برای الگوی تکامل فرهنگی به کار برد، بنابراین، این تحقیق با هدف ارایه مدل مناسب برای بهبود خدمات بانکی بر اساس نظریه مم ها شکل گرفت.

    روش

    تحقیق حاضر با استفاده از روش آمیخته (کمی و کیفی) انجام شده است. در فاز کیفی: جامعه آماری خبرگان امور بانکی (روسا و معاونین بانک) استان سمنان بودندکه با استفاده از تکنیک گلوله برفی 15 خبره به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده ها  با تکنیک دلفی مورد تحلیل قرار گرفتند. در فاز کمی، روش علی-مقایسه ای بود و جامعه آماری مشتریان بانک های سمنان بودند که 209 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بود و داده ها با تحلیل عاملی و آزمون فریمن مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی 38 شاخص را در قالب 4 مفهوم اصلی ارایه کرد و بخش کمی نشان داد مدل تحقیق از برازندگی لازم برخوردار بود.

    نتیجه گیری

      4 بعد اخلاقی، خدمات رفاهی، مسیولیت پذیری و عوامل سازمانی نقش مهمی در بهبود خدمات بانکی دارند که بعد اخلاقی در صدر و عوامل سازمانی در پایینترین الویت در خدمات بانکی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: نظریه مم ها، خدمات بانکی، توارث رفتارمصرف کننده، اخلاق
  • رویا نیک فرجام، علی اصغر بیانی*، حسن صائمی، حمزه اکبری صفحات 32-41
    زمینه

    با توجه به اهمیت رعایت اخلاق پژوهش در فرایند تحقیق و ضرورت آموزش آن در برنامه های درسی، پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی برنامه درسی اخلاق پژوهش برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی مراکز آموزش عالی در ایران انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش «گرندد تیوری» انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هییت علمی دانشکده های علوم انسانی استان گلستان بودند. 14 نفر از اعضای هییت علمی به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به سطح اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه ساختار یافته بود و داده های حاصل از آنها با نرم افزار MAXQDA طی سه مرحله کدگذاری و تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش شامل 90 کد باز بود که در نهایت با ادغام کدهای باز 9 کد محوری و 5 کد گزینشی ارایه گردید. کدهای گزینشی «نظارت بر اصول اخلاقی پژوهش، سواد اطلاعاتی، همسویی با علوم دیگر» برای عنصر هدف و «مبانی علمی، کلیات اخلاق پژوهش» برای عنصر محتوا استخراج شد.

    نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که نظارت بر فعالیت های پژوهشی و آموزش مفاهیم و ملاحظات اخلاقی پژوهش و کمک گرفتن از حوزه علوم پزشکی در طراحی الگوی برنامه درسی دانشجویان می تواند بیشترین اثر بر رعایت اخلاق پژوهش داشته باشد.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، اخلاق، پژوهش
  • علیرضا راهبر، کوروش قهرمان تبریزی*، اسماعیل شریفیان صفحات 42-48
    زمینه

    در هزاره سوم، سازمان های ورزشی با استفاده از سیستم های هوشمند ، اتوماسیون اداری برای اصلاح ساختارهای سازمان ، جلوگیری از تخلفات اداری و خدمات رسانی بهتر ، فناوری های اطلاعاتی را بکار گرفته اند .هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط پیشران های فناوری اطلاعات بر فساد اداری در ادارات ورزش و جوانان جنوب شرق ایران  و ارایه مدل بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مدیران ، معاونان و کارشناسان ادارات ورزش و جوانان جنوب شرق ایران به تعداد 251 نفر بوده است. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انجام گرفت  و 144 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه فناوری اطلاعات و پرسشنامه فساد اداری بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون  گام به گام و ازمون کولموگروف- اسمیرنف) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین شاخص های فناوری اطلاعات ؛ بکارگیری فناوری اطلاعات(001/0 p≤ ، 69/0 r=) ، شفاف سازی (001/0 P≤ ، 79/0-=  r)، پاسخگویی(001/0 P ≤ ، 77/0-=  r) ، اطلاع رسانی در سازمان(001/0 ≤ P ، 80/0-r=) و نمره کل بکارگیری فناوری اطلاعات (001/0 P≤ ، 69/0-r=) با کاهش فساد اداری رابطه معکوس و معنی داری در سطح 99/. دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج دست آمده از تحقیق حاضر ، فناوری اطلاعات ابزار مدیریتی مهمی جهت استفاده از اطلاعات به منظور برنامه ریزی ،تصمیم گیری درست ،هدایت و رهبری ،نظارت و کنترل به منظور اجرای صحیح قوانین و مقررات در راستای سلامت سازمانی و کاهش کج رفتاری های ناشی از فساد اداری می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، بی اخلاقی، فساد اداری، ادارات ورزش و جوانان
  • ابوالفضل علیزاده، سید نجم الدین موسوی*، محمد حکاک، رضا سپهوند صفحات 49-56
    زمینه

    توجه به اخلاق زیست محیطی را می توان بیانگر اهمیت بعد نرم افزاری حفاظت در کنار بعد سخت افزاری و فنی است. بسیاری بر این باورند که یکی از مهم ترین راه حل های بحران های زیست محیطی ترویج اخلاق زیست محیطی است. از این روی این تحقیق با هدف بررسی تحلیل رابطه ترویج اخلاق زیست محیطی با ابعاد رفتار شهروندی سبز و پیامد عملکرد زیست محیطی سازمانی صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارشناسان بخش منابع انسانی شرکت های تولیدی سه بخش مواد غذایی، بهداشتی و دارویی در استان تهران می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS، Lisrel و PLS صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داده است که ترویج اخلاق زیست محیطی با ابعاد رفتار شهروندی سبز رابطه معنادار دارد. ابعاد رفتار شهروندی سبز نیز با عملکرد زیست محیطی رابطه معنادار دارد. تحلیل مسیر غیرمستقیم گویای اثر میانجی رفتار شهروندی سبز در رابطه ترویج اخلاق زیست محیطی و عملکرد زیست محیطی می باشد.

    نتیجه گیری

    ترویج اخلاق زیست محیطی در سازمان ها منجر به بروز بیشتر رفتارهای شهروندی سبز کارکنان می گردد که نهایتا بهبود عملکرد زیست محیطی سازمانها را در پی دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، رفتار شهروندی سبز، عملکرد زیست محیطی
  • مسعود طاهری نیا*، مریم روحی سرا، مرضیه درمیشی صفحات 57-63
    زمینه

    تصمیمات اخلاقی حسابداران بسته به ماهیت و گستره رویکردهای اخلاقی که در امر رفتار دخیل هستند با یکدیگر متفاوت است. هدف این پژوهش بررسی رابطه رویکردهای اخلاقی مدل توسعه یافته تروینو با رفتار اخلاقی حسابداران است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام اعضا جامعه حسابداران رسمی در سال 1397 است که تعداد 332 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد جمع آوری شد که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب کرونباخ محاسبه شد. بررسی فرضیه ها با تکنیک رگرسیون و رتبه بندی اهمیت رویکردها توسط آزمون فریدمن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد نسبی گرایی و اصالت نفس به عنوان رویکرد اخلاقی فردی و جو اخلاقی به عنوان رویکرد سازمانی ارتباط منفی با رفتار اخلاقی حسابداران دارند. رویکردهای اخلاقی اصالت نفع، مذهب و عدالت سازمانی ارتباط مثبت با رفتار اخلاقی حسابداران دارند. شواهدی مبنی بر رابطه بین وظیفه شناسی و رفتار اخلاقی حسابداران دیده نشد. همچنین از میان رویکردهای اخلاقی عدالت سازمانی بیشترین اهمیت را برای حسابداران دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد مدیران جامعه حسابداران رسمی باید علاوه بر توجه به ویژگی های اخلاقی فردی حسابداران نسبت به ایجاد و گسترش عدالت سازمانی و جو اخلاقی حسنه در موسسات حسابداری اهتمام ورزند تا در زمینه اعتلای حرفه حسابداری و نظارت حرفه ای بر رفتار حسابداران رسمی به موفقیت مستمر دست یابند.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، رویکرد اخلاقی فردی، رویکرد اخلاقی سازمانی
  • پروین افشار، محمد جلیلی*، علیرضا عقیقی صفحات 64-72
    زمینه

    مباحث اخلاقی بازاریابی عصبی از دو منظر موردبحث هستند: نخست تاثیری که اخلاق بر پایه های حسی، عاطفی و هیجانی ناشی از بازاریابی عصبی بر رفتار مصرف کننده دارد. دوم چالش هایی که در بکارگیری بازاریابی عصبی و ضرورت تدوین استانداردهای اخلاقی آن وجود دارد. هدف پژوهش ارایه ی مدل ابعاد اخلاقی بازاریابی عصبی در جذب مشتریان بالفعل در صنایع قارچ بوده است.

    روش

    رویکرد این پژوهش آمیخته است: در بخش کمی، روش توصیفی-پیمایشی و نمونه آماری 9 نفر از خبرگان بازاریابی و صنعت قارچ با نمونه گیری هدفمند بود، داده ها توسط پرسشنامه جمع آوری شد. سپس با روش مدلسازی ریاضی در اکسل تجزیه و تحلیل شد. در بخش کیفی با همان نمونه آماری قبلی، با مصاحبه نیم ساختاریافته و پرسشنامه خبرگان داده ها جمع اوری و با روش F.ANP و دیمتل فازی در سوپردیویژن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    ابعاد اخلاقی نورومارکتینگ شامل بعد شخصیتی (تداعی خاطرات، تایید جمع، اندازه/تنوع محصول)، بعد اعتماد (قیمت منصفانه، کیفیت مورد انتظار، اجرای تعهدات) و بعد فیزیولوژیک (تحریک حواس) شناسایی شد. بعد فیزیولوژیک محصول (وزن 346/0) مهم ترین بعد اخلاقی و محرک های بینایی-شنوایی (وزن07/0)مهم ترین زیر معیار اخلاقی در جذب مشتری بالفعل است.

    نتیجه گیری

    توجه صنعت قارچ به بعد فیزیولوژیک محصول سبب ایجاد رضایت بیشتر در مشتری می شود که نشان دهنده رعایت حقوق مصرف کننده است. فعالیت های بازاریابی بر مبنای ابعاد اخلاقی، اعتماد عمومی نسبت به گسترش کاربرد فناوری های پزشکی در صنایع را بیشتر خواهد کرد و با شناخت سریع تر نیازهای مشتری و اطمینان بخشی در حفظ سلامت شخصی /اجتماعی/ زیست محیطی، مورد احترام قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: ابعاد اخلاقی بازاریابی عصبی، بازاریابی در صنعت قارچ و صنایع تبدیلی، مشتریان بالفعل
  • محمد فرخی، رسول ثانوی فرد*، علی حمیدی زاده صفحات 73-81
    زمینه

    عدم شفافیت اطلاعات یکی از مخاطرات اخلاقی در حوزه تجارت الکترونیک است. هدف پژوهش حاضر تبیین مدل شفافیت اطلاعات در مزایده های الکترونیکی در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کیفی- اکتشافی و از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش را، اساتید دانشگاهی و خبرگان حوزه بازاریابی تشکیل دادند که 15 نفر از آنها به عنوان نمونه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود و از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری به کمک نرم افزار Matlab جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

      نتایج نشان داد 15 عامل مرتبط با ارایه و تبیین مدل شفافیت اطلاعات در مزایده های الکترونیکی در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی از بعد قدرت نفوذپذیری و وابستگی به چهار دسته عوامل وابسته، نفوذی، پیوندی و خودمختار تقسیم می شوند. عامل تامین منافع ذینفعان دارای قدرت هدایت کنندگی کم ولی وابستگی بالا میباشند که متغیرهای هدف این پژوهش نامگذاری می گردد. عامل مشخصات دقیق محصول مورد مزایده به دلیل قدرت هدایت کنندگی زیاد و وابستگی کم جزء متغیرهای نفوذی یا به عبارت دیگر محرک می باشد؛ سایر عامل ها شامل عامل V1 تا V12 دارای قدرت هدایت زیاد و وابستگی زیاد می باشند. این متغیرها غیرایستا هستند و در دسته متغیرهای پیوندی قرار گرفته اند. همچنین متغیر تامین منافع شرکت جزو متغیرهای خودمختار پژوهش می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین شفافیت اطلاعات در یک مزایده الکترونیکی موجب ایجاد اعتماد دو سویه بین مزایده گر و مزایده گزار شده و و از سویی شفافیت در اطلاعات و انتشار آن بطور مساوی میان مزایده گران باعث می شود تا رقابتی عادلانه میان آن ها شکل گیرد و شرکت نیز بتواند بهترین گزینه ها را در اختیار داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، شفافیت اطلاعات، مزایده های الکترونیکی
  • رسول چراغ سحر، علی پیرزاد*، سید نجم الدین موسوی صفحات 82-91
    زمینه

    بازاریابی خیرخواهانه یکی از استراتژی های نوین و اخلاق گرا بازاریابی بنگاه های اقتصادی در جهت خلق ارزش ویژه برای مشتری است که بر اساس آن رابطه مستقیمی بین فروش محصول و کمک بنگاه اقتصادی به یک خیریه تعریف و ترویج در جهت ایفای مسیولیت اجتماعی شرکت ها می شود. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و رتبه بندی شاخص های بازاریابی خیرخواهانه در صنعت بیمه است.

    روش

     این پژوهش کاربردی و با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد. جامعه  و نمونه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی، مدیران و کارشناسان شرکت های بیمه آسیا، ایران و البرز که 15 نفر از آنها به شیوه هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی شامل؛ مشتریان شرکت های بیمه آسیا، ایران و البرز بیمه در شهر یاسوج بودند که 250 نفر از آنها به شیوه در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری داده در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته (منتج از بخش کیفی) بود.تحلیل داده ها بر اساس روش دلفی (کیفی) و فرآیند تحلیل شبکه ای فازی FANP (کمی) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد عوامل مختلفی بر موفقیت کمپین های بازاریابی خیرخواهانه به عنوان مولفه های آن در صنعت بیمه وجود دارد که می توان آن ها را در پنج عامل اصلی خلاصه کرد. همچنین  مولفه های؛ افزایش فروش نام تجاری، قیمت خدمات ارایه شده از سوی صنعت بیمه و اندازه کمک خیرخواهانه بیشترین وزن را در میان زیرشاخص های این پنج مولفه بدست آوردند.

    نتیجه گیری

    عواملی چون: نتایج مالی برای شرکت، آمیخته های بازاریابی خدمات(7p)، فرم کمک سازمانی، نتایج اجتماعی برای شرکت  و ویژگی های مشتریان منجر به روی آوردن بیمه به بازاریابی خیرخواهانه و موفقیت آن می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، بازاریابی خیرخواهانه، صنعت بیمه
  • سید رسول عمادی*، گلزار شیری صفحات 92-100
    زمینه

    شناسایی ابعاد اخلاق در فناوری آموزشی می تواند در بهبود فضای اخلاقی در حوزه فناوری آموزشی موثر باشد. ازاین رو، پژوهش حاضر در جهت شناسایی ابعاد اخلاق در فناوری آموزشی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر آمیخته بود. در بخش کیفی، روش تحلیل محتوا به کار رفت. جامعه آماری شامل اسناد و مدارک بالادستی درزمینه اخلاق در فناوری آموزشی و 19 نفر از اعضای هیات علمی به شیوه (سرشماری) و 20 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی به شیوه (هدفمند) انتخاب شدند. ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند بود و برای تجزیه وتحلیل از مقوله بندی و کدگذاری استفاده شد. در بخش کمی جامعه آماری شامل تمامی اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه هایی که دارای رشته فناوری آموزشی می باشد بود که با روش نمونه گیری خوشه ای 19 نفر از اعضای هیات علمی به شیوه و 92 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. برای تحلیل داده ها، از آزمون T تک گروهی و آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که مولفه های اخلاق در فناوری آموزشی را می توان در قالب 5 بعد دسته بندی کرد که هرکدام از آن ها دارای مولفه های متعدد است و ازنظر اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رتبه های متفاوتی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق درمجموع مولفه های شناسایی شده در پنج بعد شامل، ابعاد فردی، آموزشی، فرایندی، زمینه ای و سازمانی و زیر مولفه های آن ها است و ازنظر اعضای هیات علمی بعد آموزشی در رتبه اول و بعد فرایندی در رتبه پنجم و ازنظر دانشجویان بعد فردی در رتبه اول و بعد فرایندی در رتبه پنجم قرار دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، فناوری آموزشی، مولفه های اخلاق
  • مسعود یعقوبی، بهزاد فرخ سرشت، قربانعلی آقا احمدی* صفحات 101-113
    زمینه

    تبیین نگرش اخلاقی و شغلی کارکنان در سازمانهای دولتی جهت ارتقا مدیریت نیروی انسانی اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این پژوهش طراحی مدل مدیریت نگرش اخلاقی و شغلی کارکنان در سازمان های دولتی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر یک پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در بخش کیفی راهبرد مورد استفاده نظریه داده بنیاد بود. جامعه آماری را اساتید دانشگاه در حوزه مدیریت منابع انسانی و مدیران ارشد سازمان های دولتی تشکیل دادند که نمونه گیری به صورت گلوله برفی انجام شد و در نهایت 12 نفر خبره به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه بود. و روش تحلیل داده ها کدگذاری باز محوری و انتخابی بود. در بخش کمی جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد، میانی و کارکنان بالای لیسانس سازمان های دولتی در شهر تهران بوده است که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای  384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.  در نهایت داده ها با استفاده از تحلیل عاملی و تحلیل مسیر  بررسی شدند. در این تحقیق از نرم افزار لیزرل و Spss استفاده شد.  .

    یافته ها

      نتایج نشان داد که شرایط علی شامل تعهدسازمانی، بسترحاکم شامل جوسازمانی، پدیده اصلی شامل رضایت و وابستگی شغلی، راهبردها شامل مدیریت صحیح و حمایت از کارکنان، شرایط مداخله گر شامل حقوق و پاداش می باشد که به پیامد یعنی مدیریت نگرش اخلاقی و شغلی موفق ختم می شود. همچنین در بررسی نتایج رتبه عوامل به ترتیب برابر بود با مولفه تعهدسازمانی، مدیریت صحیح و حمایت از کارکنان، حقوق و پاداش، رضایت و وابستگی شغلی  و جوسازمانی.

    نتیجه گیری

    آگاهی و مدیریت نگرش های اخلاقی  شغلی کارکنان یکی از مهم ترین فاکتورها جهت مدیریت نیروی انسانی در سازمان است و تعهدسازمانی، جوسازمانی، رضایت و وابستگی شغلی، مدیریت صحیح و حمایت از کارکنان، حقوق و پاداش در مدیریت موفق نگرش اخلاقی و شغلی موثر هستند.

    کلیدواژگان: نگرش اخلاقی، نگرش شغلی، سازمان های دولتی
  • ولی عاقلی مغانجوقی، کمال الدین رحمانی یوشانلویی* صفحات 114-122
    زمینه

    : اهمیت اخلاق و کسب وکار از مقوله های مهمی هستند که شناخت نقش آن بر توسعه صنعتی نظر بسیاری از اندیشمندان ادیان مختلف به ویژه اسلام را به خود جلب کرده است. ازاین رو این تحقیق باهدف طراحی مدل استراتژی های اخلاقی کسب وکار در جهت توسعه صنعتی بهتر انجام شده است تا از این طریق گام مهمی در جهت اخلاقی تر کردن توسعه صنعتی بردارد.

    روش

    پژوهش حاضر آمیخته بود. در بخش کیفی ازنظر هدف توسعه ای و ازنظر ماهیت اکتشافی بود. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و سازمان های دولتی بود و نمونه آماری با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی به تعداد 23 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات از نوع مصاحبه بود و برای تجزیه وتحلیل آن از تکنیک کدگذاری استراوس و کوربین استفاده شد. در بخش کمی  ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری شامل سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 250 نفر انتخاب و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه ها در بین آن ها توزیع شد. ابزار گردآوری داده ها از نوع پرسشنامه بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار LISREL و MATLAB انجام یافت.

    یافته

    یافته ها نشان داد که استراتژی اخلاق در کسب وکار دارای سه بعد سازمانی، فردی و دینی - فرهنگی با 9 زیر مولفه است و ترکیب مطلوب برای اثربخشی بیشتر مدل برای بعد سازمانی 761/0، بعد فردی 658/0 و بعد دینی - فرهنگی 578/0 است.

    نتیجه گیری

    توجه به عوامل اخلاقی بر اساس مدل ارایه شده در بهترین حالت تنش ها و تعارض های موجود در سر راه توسعه صنعتی را تا 63/0 بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق، توسعه صنعتی، کسب وکار
  • سعید بهمنش، رضوان حجازی*، سیده محبوبه جعفری صفحات 123-131
    زمینه

    یک راه حل بهتر برای شناسایی شرکت های مدیریت کننده سود وجود دارد و آن عبارتست از تمرکز بر انگیزه و اعتقادات اخلاقی مدیران. از این رو، هدف این تحقیق ارزیابی رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی مدیریت سود است.

    روش

    روش اجرای تحقیق حاضر در زمره پژوهش های کیفی ، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش عبارت است از صاحب نظران، اساتید دانشگاه و متخصصین در زمینه مدیریت سود و مبانی اخلاقی و از بین آنها 19 نفر به عنوان نمونه آماری به شکل دردسترس انتخاب شد. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است و در نهایت داده ها با الگوی تحلیل شبکه فازی ارزیابی و پالایش شد و مدل نهایی پیشنهادی تبیین گردید.

    یافته ها

    بر مبنای تحلیل های نهایی، رفتارهای سود مشتمل بر ده استراتژی رفتاری به عنوان تابعی از فشارهای اخلاقی، فرهنگ سازمانی قدرت گریزی، باورهای اخلاقی و توجیه اخلاقی به عنوان عوامل موثر تلقی و مولفه های اندازه گیری آن ها شناسایی و پالایش گردید.

    نتیجه گیری

    تحت فشار شدید بودن کارکنان، حاکمیت مدیریت بر کارکنان و سازمان، مسیولیت نداشتن زیردست در غفلت مدیریت، تلاطم و پیچیدگی وحشتناک امور، مطلوبیت گرایی، تضاد منافع سازمان و ارجحیتهای فردی، تلقی گردید. ابعاد توجیه اخلاقی می تواند کارکنان مالی و حسابداری را به توجیه رفتارهای اخلاقی و غیر اخلاقی مدیریت سود وا دارد.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، مدیریت سود، دانش
  • حسین مختارپور، سراج الدین محبی*، بیژن نهاوندی صفحات 132-140
    زمینه

    بازارگرایی به نوعی از بازاریابی اطلاق می شود که بر خلق ارزش مستمر برای مشتریان و خریداران تاکید دارد .این پژوهش با هدف ارایه مدل جدید بازارگرایی با تاکید بر پیامدهای اخلاقی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و جزء پژوهش های آمیخته (کیفی- کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل مدیران و متخصصین شرکت رامک و در بخش کمی شامل تمامی کارکنان شرکت فراورده های لبنی رامک در استان فارس بود. حجم نمونه در بخش کیفی 15 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای 291 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده به شناسایی 19 مولفه و 90 شاخص منجر شد نتایج دیگر نشان داد که عوامل بیرونی با ضریب مسیر 46/0 نسبت به عوامل داخلی با ضریب 39/0 تاثیر بیشتری بر بازارگرایی داشتند.

    نتیجه گیری

    11 مولفه عوامل درونی موثر بر بازارگرایی شامل تاکید مدیریت ارشد، ریسک پذیری مدیر، تعارض، ارتباطات بین بخشی، ساختار، سیستم پاداش مبتنی بر بازار، ، دانش تخصصی بازاریابان، رفتار شهروندی، فرهنگ بازاریابی، قابلیت بازاریابی و نوآوری و 4 مولفه عوامل بیرونی اثرگذار بر بازارگرایی شامل تلاطم بازار، رقابت، پویایی تکنولوژیکی و هوشمندی بازار بودند . در نهایت 4 مولفه شامل تعهد، رضایت، همبستگی کارکنان و وفاداری مشتریان به عنوان پیامدهای اخلاقی بازارگرایی در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، پیامد اخلاقی، تعهد، رضایت، وفاداری
  • نفیسه قطب، شهناز خالقی پور* صفحات 141-145
    زمینه

    فضیلت های اخلاقی در توسعه فرهنگ و احترام به حقوق متقابل انسانی در دانشجویان از اهمیت برخوردار است، شناسایی مولفه های ارتقاء اخلاق می تواند مهم باشد لذا هدف از این مطالعه رابطه کمال گرایی، هوش عاطفی و تفکر مثبت با ارزش اخلاقی در دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد نجف آباد در سال تحصیلی 95-96  بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه ای 390 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش متشکل از پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ ، کمال گرایی تری شورت ، تفکر مثبت کارور و شی یر و پرسشنامه ارزش های اخلاقی هایت و گرام بود. داده های تحقیق با استفاده از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کمال گرایی مثبت، توان پیش بینی ارزش مراقبه، عدالت، وفاداری، احترام به مرجعیت و خلوص را دارد. خوداگاهی، مراقبت را پیش بینی می کند و همدلی، عدالت را پیش بینی می کند. خودانگیزی توان پیش بینی وفاداری را دارد. هوش عاطفی وتفکر مثبت وفاداری را پیش بینی می کند. 26 درصد از واریانس ارزش های اخلاقی از طریق کمال گرایی مثبت، هوش عاطفی و تفکر مثبت قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

    کمال گرایی مثبت ، هوش عاطفی و تفکر مثبت می تواند مولفه های ارزش های اخلاقی را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، هوش عاطفی، تفکر مثبت، ارزش اخلاقی
  • عوض الله سرفراز، کرم الله دانشفرد*، عبدالخالق غلامی صفحات 146-150
    زمینه

    سلامت سازمانی یکی از مفاهیم اساسی در سازمان می باشد و با رشد ارزش های اخلاقی در سازمان رابطه ای بی واسطه و تنگاتنگ با دارد. هر دو این مولفه ها  در بسترهای متفاوتی از جمله فرهنگ سازمانی رشد پیدا می کنند.  بر همین اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر مدلسازی مجموعه عوامل فرهنگی می باشد که در ایجاد سلامت و رشد ارزش های اخلاقی نظام اداری موثر است.

    روش

    پژوهش حاضر رویکردی آمیخته دارد. در بخش کیفی: رویکرد اکتشافی بود. جامعه مورد مطالعه روسای شعب مختلف بانکهای ملی و سپه در شهر اصفهان بودند که از میان آنها 12 نفر  به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه و پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده ها با روش دلفی صورت گرفت. در بخش کمی: رویکرد تبیینی بود. جامعه آماری کارکنان بانک های دولتی شهر اصفهان بودند که از میان آنها به شکل تصادفی 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود و داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد که 18 متغیر در قالب 3 متغیر پاسخگویی، شفافیت و یکپارچگی بر ارتقا سلامت و ارزش های اخلاق اداری تاثیرگذار می باشند. همچنین، در بخش کمی مشخص گردید که کلیه سازه ها دارای روایی و پایایی لازم می باشد و همچنین هر سه متغیر اصلی بر ارتقا سلامت و ارزش های اخلاق اداری موثر می باشند.

    نتیجه گیری

      بر اساس نتایج به دست آمده می توان اذعان داشت که مدیران سازمانی باید 18 متغیر ذکر شده (8 مولفه پاسخگویی، 6 مولفه شفافیت و 4 مولفه یکپارچگی) در بستر فرهنگ سازمانی را برای ارتقا سلامت نظام اداری و رشد ارزش های اخلاقی در سازمان در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت نظام اداری، ارزش های اخلاقی، فرهنگ سازمانی
  • امیر غفوریان شاگردی، سعید آیباغی اصفهانی*، سمیه زراعتکار، مهدی جلالی صفحات 151-154
    زمینه

    اهمیت اخلاق کسب و کار و تاثیر اخلاق بر عملکرد سازمان، کیفیت محصولات و در نهایت رضایت مشتریان، جایگاه تازه و بدیعی در مباحث مدیریت یافته است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثر اخلاق کسب و کار بر ارتقای کیفیت‏گرایی می‏باشد.

    روش

    مطالعه حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، توصیفی- همبستگی می‏باشد. جامعه آماری این پژوهش، مهندسین مشاور و ناظر شرکت‏های پیمانکاری در شهرستان شاهرود می‏باشد که تعداد آنها پس از بررسی معادل 109 شرکت برآورد گردید و با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی ساده، تعداد 84 نفر به‏عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه استفاده شد و به‏منظور تحلیل داده‏ها از نرم‏افزارهای آماری اس پی اس اس و ایموس استفاده گردید و از طریق آزمون‏ تحلیل معادلات ساختاری به تحلیل داده‏ها پرداخته شد. برای آزمون فرضیه ‏های تحقیق از معادلات ساختاری استفاده گردید.

    یافته‏ ها: 

    نتایج نشان داد که متغیر اخلاق کسب و کار بر کیفیت‏گرایی اثر مثبت و معنا‏داری دارد.

    نتیجه‏ گیری: 

    توجه به اخلاق فضای کسب و کار می‏تواند منجر به بهبود کیفیت و افزایش رضایت‏مندی گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، کسب و کار، کیفیت گرایی، رضایت مشتری
  • ولی الله رضایی نصرتی، تورج مجیبی*، محمد عطایی، جواد رضاییان صفحات 155-158
    زمینه

    راز پایداری و توسعه سازمانهای متمدن امروزی به رعایت اخلاقیات سازمان است. لذا بر این اساس این پژوهش به شناسایی ابعاد و مولفه های اخلاقیات سازمانی در سازمانهای دولتی ایران می پردازد

    روش

    این مطالعه از نظر نوع استفاده ، پژوهشی کاربردی است که با روش آمیخته اکتشافی انجام شد در بخش کیفی از خبرگان که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند مصاحبه عمیق حضوری  به عمل آمد. داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل محتوا مورد تحلیل کیفی قرار گرفت در بعد کمی از پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. در این روش نیز از نظر خبرگان بهره گرفته شد  جهت اولویت بندی ابعاد و مولفه ها از پرسشنامه مقیاس زوجی و آزمون تحلیل سلسله مراتبی  (AHP) استفاده شد.

    یافته ها

     بر اساس یافته های پژوهش 5 بعد و برای هر بعد 5 مولفه برای اخلاقیات سازمانی در سازمانهای دولتی ایران شناسایی شده است

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای توسعه اخلاقیات سازمانی در سازمانهای دولتی ایجاد منشور اخلاقی و بکارگیری و الزام استفاده از آن توسط کارکنان سازمان،  امری ضروری است .

    کلیدواژگان: اخلاقیات سازمانی، سازمانهای دولتی، ارتباطات سازمانی
  • جواد لاهوتی اشکوری، محمد ذاکری* صفحات 159-163
    زمینه

    نوظهور بودن موضوع اخلاق حرفه ای بازاریابی باعث شده تا درک  از نقش این عامل در پیامدهای اصلی بازاریابی مبهم و غیر روشن باقی بماند.  مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش اخلاق حرفه ای بازاریابان در وفاداری مشتریان شرکت مواد غذایی برتر انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود که جامعه آماری آن را بخشی از بازاریابان و مشتریان شرکت مواد غذایی برتر تشکیل دادند که با نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 384 مشتری و 130 بازاریاب (تعداد 65 نفر از بازاریابان در گروه کنترل و 65 بازاریاب دیگر در گروه شاهد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد بهره گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس و آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس موید آن بود که آموزش صورت گرفته بر بهبود سطح اخلاق حرفه ای بازاریابان تاثیر مثبتی دارد. همچنین یافته ها در بخش آزمون تی مستقل نیز نشان داد که وفاداری رفتاری و نگرشی مشتریان در بین بازاریابان آموزش دیده با بازاریابان عادی از نظر آماری اختلاف معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با نیازسنجی دقیق و توسعه کمی و کیفی آموزش های اخلاقی برای بازاریابان، می توان نسبت به افزایش رضایتمندی و وفاداری مشتریان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: وفاداری رفتاری، وفاداری نگرشی، اخلاق حرفه ای بازاریابان
  • رسول یعقوبی صالحی، آزیتا جهانشاد*، زهرا پورزمانی صفحات 164-168
    زمینه

    هویت حرفه ای و جنسیت حسابرسان، از جمله عواملی است که می تواند بر قضاوت اخلاقی حسابرسان مستقل تاثیر گذاشته و آن را دستخوش تغییر کند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هویت حرفه ای، جنسیت و قضاوت اخلاقی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی بخش خصوصی و نمونه آماری 437 عضو جامعه است که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و فرضیات پژوهش با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش نشان داد هویت حرفه ای رابطه مثبت و معنادری با قضاوت اخلاقی حسابرسان دارد و متغیر جنسیت این رابطه را تعدیل می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر این است که هویت حرفه ای مستحکم به دلیل اینکه نگرش ها و رفتارهای تعیین شده حسابرسان را با نقش های حرفه ای آنها سازگار می کند باعث قضاوت های اخلاقی تر از جانب آنها می شود. علاوه بر این از آنجایی که توسعه هویت حرفه ای و هویت شخصی برای مردان متفاوت از زنان است این موضوع باعث تفاوت هایی در قضاوت های اخلاقی آنها می شود.

    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، هویت حرفه ای، جنسیت
|
  • Pages 1-5
    Background

    Observing ethical principles and paying attention to human status based on Islamic teachings had a profound impact on the lifestyle and architecture of traditional Iranian buildings. Therefore, the meaningful relationship between architecture and ethics always provides for the spiritual needs of man, so as to achieve equilibrium in the architectural space. Accordingly, Islamic teachings on ethics are one of the most important factors in the process of Zurkhaneh architecture formation, which has played a key role in identifying the spatial structure of Zurkhaneh. The question that arises in this study is: How do the moral implications of Islamic teachings manifest in Zurkhaneh architecture? In order to answer this question, valuable architectural zurkhaneh in warm and arid climate (Kasnouyeh, Yazd) and cold and mountainous climate (Tayeb, Khorramabad) have been purposefully selected as research sample. In this paper, ethical values as an independent variable affect the physical structure of Zurkhaneh as a dependent variable.

    Conclusion

    The results show that ethical recommendations have been considered in Zurkhaneh architecture and its effects in the form of modesty, gentleness, holiness, spirituality, introspection, simplicity and dissonance, moral equilibrium and the control of anger, and purity is manifested

    Keywords: Zurkhaneh, Ethical values, Zurkhaneh architecture, Islamic teachings
  • Pages 6-12
    Background

    There are many cases in which the accused does not deserve to be detained and is detained without observing the legal terms and conditions or imprisoned due to a judicial error. In such cases, compensation for an innocent detainee is an important issue that needs to be addressed due to the violation of the fundamental rights of individuals. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the approach of Islamic ethics against compensation of innocent prisoners and a comparative study of this issue in the Iranian and American legal systems.

    Conclusion

    In Islam, there is a rule called “no harm in the law of Islam" according to which no one has the right to harm another, and if he causes harm, he will be responsible for compensation. The no-harm rule also applies to the punishment of an innocent person, and the judiciary and the government must compensate the innocent person. In Iranian law, the mechanism of compensation for the days of detention is provided in Articles 255 to 261 of the Code of Criminal Procedure adopted in 2013. However, it is possible to compensate for the days of detention in two ways; one in case of acquittal and the other with a restraining order against the accused, which will be paid from the credit fund provided in Article 260 of that law. In American law, compensation for detention is the responsibility of the government, with the difference that in Iranian law, if the detention is due to a biased declaration of a crime, false testimony or fault of judicial authorities, the government can refer to the principal after compensation, but in US law The government has full responsibility for damages, and the presiding judge has no responsibility.

    Keywords: Islamic ethics, Damage, Illegal detention, Innocent prisoner
  • Pages 13-18
    Background

    In specific criminal law, security crimes are of special importance for the whole society and the country due to their harmful effects on the public. One of these cases is the study of evidence in crimes against security that the manner and method of detection and investigation of perpetrators of crimes against security is different from other crimes. The purpose of explaining the cases of restriction and deviation from the principles of moral and criminal law in the way of studying the cause of crimes against security based on expediency.

    Conclusion

    The results of this study show that according to the emphasis of the legislator on the necessity of obtaining evidence, through legal and legitimate means in all crimes, including crimes against security, for reasons such as; expediency, urgency, the need to maintain order and security of society, bad choice from worse, etc. officers and judicial authorities can discover the reasons for committing a crime for which there is strong and convincing evidence that it has been committed and establish justice, regulation and security in society. In responding to these crimes and in the challenge between sovereignty and civil rights, governments usually take steps to guarantee sovereignty (ie, their own rights), and in this regard, as mentioned earlier, sometimes they deviate from the general and accepted principles of moral and criminal law.

    Keywords: Ethical law, Criminal law, Public security, Expediency
  • Pages 19-24
    Background

    Retrial is an additional combination of the words "retrial" and "trial". Trial is a means of justice and trial, like others, is in the introduction of error and error if there is a verdict that is accompanied by error as a result of the trial. Which must be reconsidered. In the relations between taxpayers and the tax system, a dispute is possible, which can be due to factors such as the weakness of the tax information system, taxpayers and some tax officials not informed of laws and regulations and instructions, weak tax procedures and so on.

    Conclusion

    From the perspective of administrative law, the supreme authorities of tax proceedings, for "administrative and judicial oversight" on the actions of tax authorities and departments, including the supreme administrative or judicial authorities, creating a unity of tax procedure, such as the general boards of the Supreme Tax Council, Court of Administrative Justice and the Supreme Court has a special and superior role in how to explain tax laws and regulations and provide tax "judicial interpretation" and tax judicial comment in line with the principle of equality, justice and non-tax discrimination and adjustment or elimination of unfair tax discrimination. In the field of ethics, one of the most important factors affecting the tax ethics of individuals is the degree of their trust in the government and the tax, legal and judicial system.

    Keywords: Tax dispute resolution, Law, Discernment, Ethics
  • Pages 25-31
    Background

    Meme is a hereditary theory and an idea, behavior, or method that is transmitted from one person to another through culture. Inheritance theories differ in the degree of adaptation and capability, that is, adaptation to the socio-cultural environment in which they are spread. More adaptable and more capable memes will be more successful in transmitting, spreading to more people, and thus spreading to a larger population. The concepts in this theory can be used as a model for cultural evolution, therefore, this research was formed with the aim of providing a suitable model for improving banking services based on the theory of memes.

    Method

    The present study was conducted using a mixed method (quantitative and qualitative). In the qualitative phase: The statistical population was banking experts (heads and deputies of the bank) in Semnan province who were selected as a sample using the snowball technique of 15 experts. The interview tool was semi-structured and the data were analyzed by Delphi technique. In the quantitative phase, the statistical population was the customers of Semnan banks that 209 people were selected as the sample by the available method. The instrument was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed by factor analysis and Freeman test.

    Results

    The results of the qualitative section presented 38 indicators in the form of 4 main concepts and the quantitative section showed that the research model had the necessary suitability.

    Conclusion

    Four ethical dimensions, welfare services, responsibility and organizational factors have an important role in improving banking services that ethical dimension is at the top and organizational factors are at the lowest priority in banking services.

    Keywords: Memes theory, Banking services, Inheritance of consumer behavior, ethics
  • Pages 32-41
    Background

    Considering the importance of observing research ethics in the research process and the need for its teaching in curricula, the present study was conducted to design a research ethics curriculum model for graduate students of humanities in higher educative centers in Iran.

    Method

    This research was conducted in terms of applied purpose and in the framework of a qualitative approach using the “grounded theory” method. The statistical population of the study included faculty members of humanities faculties in Golestan province. 14 factually members were selected by purposive sampling method to reach the level of theoretical saturation. The research instrument was a structured interview and the data were coded analyzed using MAXQDA software in three stages.

    Results

    The results of this study included 90 open codes, which were finally presented by combining open codes with 9 central codes and 5 selective codes. Selective codes supervision of research ethics, information literacy, alignment with other sciences were extracted for the objective element and scientific foundations, general research ethics for the content element.

    Conclusion

    The findings of this study showed that monitoring research activities and teaching research concepts and ethical considerations and seeking help from the medical sciences in designing students’ curriculum model can have the greatest effect on research ethics.

    Keywords: Curriculum model, Ethics, Research
  • Pages 42-48
    Background

    In the third millennium, sports organizations have adopted information technologies using smart systems, office automation to reform organizational structures, prevent administrative violations, and provide better services. The purpose of the present study was to investigate the relationship between the proponents of information technology (IT) on administrative corruption in sport and youth departments in south-east of Iran and presenting a model.

    Method

    This is a descriptive-correlation study. Population of the study includes all managers and experts of the sport and youth offices in south-east of Iran (N=251). 144 participants were selected through multiple cluster sampling method. Data were gathered by questionnaire. Data were analyzed by using descriptive and infer statistics (Pearson correlation coefficient, step by step regression and Kolmogorov-Smirnov test).

    Results

    The research results show that among the indicators of information technology; application of information technology (r = -0.96, P ≤ 0.001) information clarification (P ≤ 0.001, r = -0.79) Responsiveness (P ≤ 0.001, r = -0.77), informing in organization (P ≤ 0.001, r = -0.85) and total score of application of (IT) (P ≤ 0.001, R = -0.96). There was an inverse and significant relationship with assurance, the reduction of corruption administrative at the level of 0.99.

    Conclusion

    According to the achieved findings, IT is an important management tool for using information for planning, decision making, guidance and leading, monitoring and controlling to avoid from administrative corruption in offices.

    Keywords: Information technology, Immorality, Administrative corruption, Sports, youth Departments
  • Pages 49-56
    Background

    Attention to environmental ethics can indicate the importance of the software dimension of protection along with the hardware and technical dimension. Many believe that one of the most important solutions to environmental crises is to promote environmental ethics. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between the promotion of environmental ethics and the dimensions of green citizenship behavior and the consequences of organizational environmental performance.

    Method

    The present study is a descriptive-correlational study. The statistical population of the study is the managers and experts of the human resources department of the manufacturing companies of the three departments of food, health and medicine in Tehran province. Using the available sampling method, 400 people were selected as the sample. In this study, a questionnaire was used to collect information. Data analysis was performed by structural equation modeling and SPSS, Lisrel and PLS software.

    Results

    The results of this study have shown that the promotion of environmental ethics has a significant relationship with the dimensions of green citizenship behavior. Dimensions of green citizenship behavior also have a significant relationship with environmental performance. Indirect path analysis indicates the mediating effect of green citizenship behavior on the promotion of environmental ethics and environmental performance.

    Conclusion

    Promoting environmental ethics in organizations leads to more employees' green citizenship behaviors, which ultimately leads to improved environmental performance of organizations.

    Keywords: Environmental ethics, Green citizenship behavior, Environmental performance
  • Pages 57-63
    Background

    Accountants' ethical decisions vary depending on the nature and scope of the ethical approaches involved in the conduct. The aim of this research is to investigate impact of ethical approaches of the Trevino’s developed model on the ethical behavior of accountants.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and in terms of data collection, is a descriptive correlational research. The statistical population includes all members of the Society of Certified Public Accountants in 1397, 332 people were selected by convenience sampling. Data were collected through a standard questionnaire whose validity was assessed using the opinion of academic experts and its reliability was calculated using Cronbach's coefficient. The hypotheses were examined by regression technique and the importance of the approaches was ranked by Friedman test.

    Results

    The results show that relativism and self-originality as an individual ethical approach and ethical atmosphere as an organizational approach are negatively related to the ethical behavior of accountants. Ethical Approaches Authenticity of interest, religion, and organizational justice are positively related to the ethical behavior of accountants. There was no evidence of a relationship between conscientiousness and the ethical behavior of accountants. Also, among the ethical approaches, organizational justice is the most important for accountants.

    Conclusion

    The results of this study show that the AICPA's officials should pay attention to the individual ethical characteristics of accountants together with the creation and development of organizational justice and good ethical climate in accounting institutions

    Keywords: Ethical behavior, Individual ethical approach, Organizational ethical approach
  • Pages 64-72
    Background

    Neuromarketing ethical issues are debatable from two perspectives:  First, the effect that ethics has on consumer behavior through sensory, emotional, and emotional foundations of neuromarketing. Second, there are challenges in using neuromarketing and the need to codify ethical standards. The purpose of this study was to present a model of ethical dimensions of neuromarketing to attract actual customers in mushroom industries.

    Method

    This research done with mixed approach. Quantitative part: methodology was descriptive-survey. Statistical population consisted of 9 experts of marketing and mushroom industry that selected by targeted sampling. Data were collected by questionnaire and analyzed by mathematical modeling in Excel. Qualitative part: the data collected from previous sample by semi-structured interview and expert questionnaire. Data were analyzed by F.ANP and F. DEMATEL by super division.

    Results

    Neuromarketing ethical dimensions include: personality (memory association, aggregation endorsement, product size / variety), trust (stimulation of smell - taste, visual-auditory) and social dimension (fair price, expected quality, adherence to commitment). The physiological dimension of the product (w: 0/346) and visual-auditory stimuli (w: 0/07) were the most important of neuromarketing to attract actual customer.

    Conclusion

    Attention of the mushroom industry to physiological dimension causes a sense of greater satisfaction of customer, which indicates the observance of consumer rights. Expanding the application of medical technological technologies in the industries, if the marketing activities are based on ethical dimensions, so by faster recognition of customer needs and reassurance in maintaining personal / social / environmental health, the reception of these research will be respected.

    Keywords: Ethical dimensions of neuromarketing, Marketing in mushroom, Processing industry, Actual customer
  • Pages 73-81
    Background

    Lack of information transparency is one of the ethical risks in the field of e-commerce. The purpose of this study is to explain the model of information transparency in electronic auctions in the organization of collection and sale of proprietary property.

    Method

    The present study was a qualitative-exploratory research and descriptive-survey research. The statistical population of the study consisted of faculty members and marketing experts, 15 of whom were selected as the sample by purposive sampling. The research tool was a questionnaire and the interpretive structural modeling approach using MATLAB software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that 15 factors related to presenting and explaining the information transparency model in electronic auctions in the organization of collection and sale of proprietary property in terms of permeability and dependence are divided into four categories of dependent, intrusive, link and autonomous factors. Stakeholders have low leadership but high dependency, which are named as the target variables of this study. The exact characteristics of the auctioned product are due to the high conductivity and low dependence of the penetration variables or in other words, the stimulus; Other factors, including factors V1 to V12, have high conductivity and high dependence. These variables are non-static and are in the category of linked variables. Also, the variable of securing the interests of the company is one of the autonomous variables of research.

    Conclusion

    Therefore, transparency of information in an electronic auction creates mutual trust between the auctioneer, and on the other hand, transparency in information and its equal distribution among the auctioneers causes a fair competition between them and the company can also have the best options.

    Keywords: Ethics, Information transparency, Electronic auctions
  • Pages 82-91
    Background

    Benevolent marketing is one of the new and ethical strategies of marketing businesses to create special value for the customer, according to which a direct relationship between selling the product and helping the business to a charity or charity is defined and promoted to fulfill responsibility. Becomes corporate social. The main purpose of this article is to identify and rank benevolent marketing indicators in the insurance industry.

    Method

    This applied research was conducted with a mixed approach (qualitative and quantitative). Society and statistical sample of research in the qualitative part including academic experts, managers and experts of insurance companies in Asia, Iran and Alborz, 15 of whom were selected as a sample in a purposeful manner and in the quantitative part includes; The customers of the branches of Asia, Iran and Alborz Insurance companies in Yasuj were 250 people who were selected as a sample by available means. The data collection tool was an interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part (resulting from the qualitative part). Data analysis was performed based on Delphi method (qualitative) and FANP fuzzy network analysis process (quantitative).

    Results

    The research results show that there are various factors on the success of benevolent marketing campaigns as its components in the insurance industry that can be summarized in five main factors. Also components; Increased brand sales, the price of services provided by the insurance industry, and the size of charitable contributions gained the most weight among the sub-indicators of these five components.

    Conclusion

    Factors such as: financial results for the company, service marketing mix (p), and organizational support form, social results for the company and customer characteristics lead to insurance turning to benevolent marketing and its success.

    Keywords: Ethics, Cause-related marketing, Insurance industry
  • Pages 92-100
    Background

    Identifying of ethical dimensions in educational technology can be effective in improving the ethical climate in the area of educational technology. Therefore, this research has been done to identify the ethical dimensions of technology.

    Method

    The present study was mixed. In the qualitative part, the content analysis method was used. The statistical population included upstream documents in the field of ethics in educational technology and 19 faculty members were selected by method (census) and 20 graduate students were selected by method (purposeful). The interview tools were semi-structured and categorization and coding were used for analysis. The quantitative part of the statistical population included all faculty members and graduate students of universities with educational technology, which were selected by cluster sampling method of 19 faculty members and 92 graduate students. The research tool was a researcher-made questionnaire. One-group t-test and Friedman test were used to analyze the data.

    Results

    The results show that the components of ethics in educational technology can be classified into 5 dimensions, each of which has several components and are ranked differently by faculty members and graduate students.

    Conclusion

    The results of this study include the components identified in the five dimensions, including individual, educational, process, contextual and organizational dimensions and their sub-components. The individual dimension is in the first rank and the process dimension is in the fifth rank.

    Keywords: Ethics, Educational technology, Ethics components
  • Pages 101-113
    Background

    The purpose of this study is to design a model for managing the ethical and professional attitude of employees in government organizations.

    Method

    The present research method is a mixed (qualitative-quantitative) research. In the qualitative part, the strategy used was the Foundation's data theory (Grand Theory). The statistical population consisted of university professors in the field of human resource management and senior managers of government organizations, which were sampled as snowballs, and finally 12 experts were selected as samples. The data collection tool was the interview. And data analysis was open source and selective coding. In the quantitative section of the statistical population of the study, senior, middle and senior bachelor's degree managers of government organizations were in Tehran, and 384 people were selected as a sample using cluster sampling. Finally, the data were analyzed using factor analysis and path analysis. In this research, laser software and SPSS software were used. .

    Results

    The results of the study showed that causal conditions include organizational commitment, the context of the organization includes organizational climate, the main phenomenon includes job satisfaction and dependence, strategies include proper management and support of employees, intervening conditions include salary and rewards that result That is, successful ethical and career management ends. Also, in examining the results, the ranking of factors was equal to the component of organizational commitment, proper management and support of employees, salaries and bonuses, job satisfaction and dependence, and spatial organization, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, it was found that awareness and management of employees' job ethical attitudes is one of the most important factors for human resource management in the organization and organizational commitment, organizational climate, job satisfaction and dependence, proper management and employee support. Salaries and bonuses are effective in the successful management of ethical and professional attitudes.

    Keywords: Ethical attitude, Career attitude, Government organization
  • Pages 114-122
    Background

    The importance of ethics and business is one of the important categories that recognizing its role on industrial development has attracted the attention of many thinkers of different religions, especially Islam. Therefore, this research has been done with the aim of designing a model of business ethical strategies for better industrial development, in order to take an important step towards more ethical industrial development.

    Method

    The present study was mixed. In terms of quality, it was developmental in terms of purpose and exploratory in terms of nature. The statistical population included academic experts and government organizations and the statistical sample was selected using snowball sampling of 23 people. The data collection tool was interview and Strauss and Corbin coding technique was used to analyze it. In part, it was applied in terms of purpose and descriptive-survey in nature. The statistical population included government organizations of West Azerbaijan province. The sample size was 250 people using Morgan table and the questionnaires were distributed among them using simple random sampling. The data collection tool was a questionnaire. Data analysis was performed using LISREL and MATLAB software.

    Results

    The results showed that the ethics strategy in business has three dimensions of organization, individual and religious-cultural with 9 sub-components and the optimal combination for more effectiveness of the model for the organizational dimension is 0.761, personal dimension is 0.658 and religious-cultural dimension is 578 Is / 0.

    Conclusion

    Paying attention to ethical factors based on the proposed model in the best case improves the tensions and conflicts in the path of industrial development to 0.63.

    Keywords: Ethics, Industrial development, Business
  • Pages 123-131
    Background

    There is a better way to identify profit management companies, and that is to focus on the motivation and ethical beliefs of managers. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the ethical and immoral behaviors of earnings management.

    Method

    The method of conducting the present research in the category of qualitative research is descriptive-survey. The statistical population of the study consists of experts, university professors and experts in the field of earnings management and ethical principles and among them 19 people were selected as a statistical sample available. The research data was collected through a questionnaire and finally the data were evaluated and refined with a fuzzy network analysis model and the final proposed model was explained.

    Results

    Based on the final analysis, profit behaviors including ten behavioral strategies as a function of ethical pressures, organizational culture of power avoidance, ethical beliefs and ethical justification were considered as effective factors and their measurement components were identified and refined.

    Conclusion

    Under severe employee pressure, management sovereignty over employees and the organization, irresponsibility of subordinates in management negligence, turmoil and terrible complexity of affairs, utilitarianism, conflict of interests of the organization and individual preferences, were considered. Dimensions of ethical justification can cause financial and accounting employees to justify ethical and unethical behaviors of profit management.

    Keywords: Ethical behavior, Profit management, Knowledge
  • Pages 132-140
    Background

    Market orientation refers to a type of modern marketing that emphasizes the creation of continuous value for customers and buyers. This research was conducted with the aim of presenting a new model of market orientation with an emphasis on moral implications.

    Method

    The present study was applied and part of mixed research (qualitative-quantitative). The statistical population included Ramak managers and specialists in the qualitative section and all employees of Ramak Dairy Products Company in Fars province in the quantitative section. The sample size in the qualitative section was estimated to be 15 people using targeted sampling and in the quantitative section using random sampling of 291 people. Data collection tools were qualitative, interview and quantitative, researcher-made questionnaire. To analyze qualitative data, the content analysis method was used and in a small part, confirmatory factor analysis was used.

    Results

    The results identified 19 components and 90 indicators. Other results showed that external factors with a path coefficient of 0.46 had a greater effect on market orientation than internal factors with a coefficient of 0.39.

    Conclusion

    11 components of internal factors affecting market orientation including senior management emphasis, manager risk-taking, conflict, inter-sectoral communication, structure, market-based reward system, marketers' specialized knowledge, citizenship behavior, marketing culture, marketing and innovation capability and 4 components of external factors Influences on market orientation included market turmoil, competition, technological dynamism, and market intelligence. Finally, 4 components including commitment, satisfaction, employee solidarity and customer loyalty were considered as ethical consequences of market orientation

    Keywords: Market orientation, Ethical consequence, Commitment, Satisfaction, Loyalty
  • Pages 141-145
    Background

    Moral virtues are important in the development of culture and respect for human rights in students. Identifying the components of moral promotion can be important, so the purpose of this study was the relationship between perfectionism, emotional intelligence and positive thinking with moral value in students.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population was all students of Najafabad Azad University in the academic year of 2016-2017 who were selected by stratified random sampling of 390 people. The research instruments consisted of the Shrink emotional intelligence questionnaire, Terry-Short perfectionism, Carver and Scheier positive thinking, and the Haidt and Graham ethical values questionnaire. Research data were analyzed using correlation coefficient and regression tests.

    Results

    The findings showed that positive perfectionism can predict the value of meditation, justice, loyalty, respect for authority and purity. Self-awareness predicts care and empathy predicts justice. Spontaneity can predict loyalty. Predicts emotional intelligence and positive thinking, loyalty. 26% of the variance of moral values ​​can be explained through positive perfectionism, emotional intelligence and positive thinking.

    Conclusion

    Positive perfectionism, emotional intelligence and positive thinking can predict the components of moral values.

    Keywords: Perfectionism, Emotional intelligence, Positive thinking, Ethical value
  • Pages 146-150
    Background

    Organizational health is one of the basic concepts in the organization and has a direct and close relationship with the growth of moral values ​​in the organization. Both of these components grow in different contexts, including organizational culture. Accordingly, the purpose of this study is to model the set of cultural factors that are effective in creating health and growth of moral values ​​of the administrative system.

    Method

    The present study has a mixed approach. In the qualitative part: it was an exploratory approach. The study population was the heads of different branches of Bank Melli and Sepah in Isfahan, of which 12 were randomly selected as samples. The research tools were interviews and questionnaires, and the data were analyzed by Delphi method. In a nutshell: it was an explanatory approach. The statistical population was employees of state-owned banks in Isfahan, from which 220 people were randomly selected as a sample. The research tools were made by a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    Data collection and analysis showed that 18 variables in the form of 3 variables of accountability, transparency and integrity are effective in promoting health and values ​​of administrative ethics. Also, in a small section, it was found that all structures have the necessary validity and reliability, and also all three main variables are effective in promoting health and values ​​of administrative ethics.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be acknowledged that organizational managers should mention 18 variables (8 components of accountability, 6 components of transparency and 4 components of integration) in the context of organizational culture to improve the health of the administrative system and value growth. Consider ethical issues in the organization.

    Keywords: Administrative health, Ethical values, Organizational culture
  • Pages 151-154
    Background

    The importance of business ethics and the impact of ethics on organizational performance, product quality and ultimately customer satisfaction, has found a new and innovative place in management issues, so the purpose of this study is to investigate the effect of business ethics on promoting quality.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection and analysis. The statistical population of this study is consulting engineers and supervisors of contracting companies in Shahroud city, whose number was estimated to be equal to 109 companies after review and 84 people were selected as a sample using simple random sampling method. A questionnaire was used to collect data and in order to analyze the data, SPSS and Emus statistical software were used and the data were analyzed through structural equation analysis test. Structural equations were used to test the research hypotheses.

    Results

    The results showed that business ethics has a statistically significant effect on quality-oriented business.

    Conclusion

    Paying attention to the ethics of the business environment can lead to improved quality and increased satisfaction.

    Keywords: Ethics, Business, Quality orientation, Customer satisfaction
  • Pages 155-158
    Background

    The secret of sustainability and development of modern civilized organizations is to observe the ethics of the organization. Therefore, this study identifies the dimensions and components of organizational ethics in Iranian government organizations.

    Method

    This study is an applied research in terms of type of use, which was carried out by the mixed exploratory method. In-depth interview of the qualitative section of experts who were selected by available sampling method was conducted. The data obtained from the interviews were qualitatively analyzed by content analysis method. In the quantitative dimension, a questionnaire was used to collect information. In this method, the opinion of experts was used to prioritize the dimensions and components of the paired scale questionnaire and Analytic Hierarchy Process (AHP).

    Results

    Based on the research findings, five dimensions and for each dimension, five components for organizational ethics in Iranian government organizations have been identified.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that in order to develop organizational ethics in government organizations, it is necessary to create an ethical charter and apply and require its use by the employees of the organization.

    Keywords: Organizational ethics, Public organizations, Organizational communication
  • Pages 159-163
    Background

    The emergence of the subject of marketing professional ethics has left the understanding of the role of this factor in the main consequences of marketing unclear and unclear. The aim of this study was to determine the effect of professional ethics training of marketers on customer loyalty of top food company.

    Method

    This study was applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of research method and pre-test and post-test with the control group. The statistical population consisted of marketers and customers of top food company who by simple random sampling 384 customers and 130 marketers (65 marketers in the control group and another 65 marketers in the control group) were selected as a sample. Standard questionnaires were used to collect data. In order to analyze the data, analysis of covariance and independent t-test were used.

    Results

    The results of the covariance analysis showed that the training had a positive impact on improving the level of professional ethics of marketers. Findings in independent t-test showed that attitudinal and behavioral loyalty of customers among the trained marketers with normal marketers are statistically significant.

    Conclusion

    With the need assessment and quantitative and qualitative development of ethical training for marketers, we can increase customer satisfaction and loyalty.

    Keywords: Behavioral loyalty, Attitudinal loyalty, Professional ethics of marketers
  • Pages 164-168
    Background

    The professional identity and gender of the auditors are among the factors that can affect and change the ethical judgment of external auditors. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of professional identity on ethical judgment and to investigate the mediating role of gender in this influence.

    Method

    The method of this research is descriptive-survey of correlation type. The statistical population is auditors working in IACPA member accounting firms and the statistical sample is 437 members of the population who were selected by random sampling method. Research data were collected using a questionnaire and research hypotheses were tested using multivariate regression.

    Results

    The results of research hypotheses showed that professional identity has a positive and significant effect on auditors' ethical judgment and the gender variable moderates this relationship.

    Conclusion

    The results indicate that a strong professional identity leads to more ethical judgments because it adapts the attitudes and behaviors of auditors to their professional roles. In addition, since the development of professional and personal identities is different for men than for women, this causes differences in their moral judgments.

    Keywords: Ethical judgment, Professional identity, Gender