فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 28 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ستایش پور*، مهدی کیخسروی صفحات 7-25
    محاصره دریایی یمن در سال 2015 میلادی، با حضور کشتی های جنگی نیروهای تحت ایتلاف به رهبری عربستان سعودی، در آب های تحت صلاحیت یمن آغاز شده است. سطور پیش رو بر آن شده است تا از رهگذر تدقیق در ماهیت مخاصمه مسلحانه در یمن، به مساله مشروعیت یا عدم مشروعیت محاصره دریایی یمن نظر بدوزد. پیامدهای ناگوار ناشی از محاصره دریایی یمن، بایستگی کنکاش در مشروعیت یا عدم مشروعیت محاصره مزبور از منظر حقوق بین الملل را ایجاب می نماید (مساله). به این منظور، تحقیق پیش رو، با روش توصیفی - تحلیلی و از طریق گردآوری اطلاعات عمدتا کیفی تحقیق به روش کتابخانه ای و به صورت استفاده از اسناد، کتاب-ها، مقاله ها و تارنماهای معتبر انجام شده است (روش). برآمد پژوهش منعکس شده در مقاله حاضر، نشان داده است که مخاصمه مسلحانه میان دولت مرکزی یمن یا نیروهای تحت ایتلاف به رهبری عربستان سعودی با کمیته های مردمی وابسته به جنبش انصارالله و بخش هایی از ارتش یمن، یک مخاصمه مسلحانه غیربین المللی است و در نتیجه، این محاصره غیر مشروع است. افزون بر این، محاصره دریایی یمن، ناقض موازین حقوق بین الملل بشردوستانه، از جمله و به ویژه دستورالعمل سن رمو و پروتکل دوم الحاقی به کنوانسیون های چهارگانه ژنو 1949 است (یافته ها).
    کلیدواژگان: مخاصمه مسلحانه، محاصره دریایی، یمن، عربستان سعودی، جنگ یمن
  • نجف لکزایی، احمد غلامعلی، سید محمدعلی مسعودی* صفحات 27-46

    مقاومت اسلامی مهمترین راهبرد نظام جمهوری اسلامی است اما چنان که شایسته است در ساحت نظری آن پژوهش نشده است. مقاله حاضر با هدف تحکیم بنیان نظری مقاومت اسلامی تلاش نموده است با مراجعه به نهج البلاغه به عنوان یکی از مهمترین منابع تولید کننده اندیشه های سیاسی اجتماعی در مکتب تشیع (منبع) طرح کلی مقاومت در اسلام را از منظر معارف علوی نمایان سازد.(هدف) در این راستا، به نظر آمد کلان نظریه فلسفه تاریخی امام علی (ع) به عنوان بستری نظری برای شناخت نظریه مقاومت عمل می کند و برای شناخت عمیق و صحیح نظریه مقاومت از منظر امام علی (ع)، ناچار باید ارتباط آن را با نظریه فلسفه تاریخی ایشان مورد شناسایی قرار داد.(مساله) با کاربست روش تحلیلی و استنباطی و اکتشاف ترابط مضمونی داده های پژوهش (روش) این رهآورد حاصل شد که امام علی (ع) تاریخ را هدفمند و قانون مند و سنن الهی حاکم بر تاریخ را تنها میزان معتبر برای تحلیل تاریخ می دانند. تاریخ دو گونه حرکت خطی و دورانی دارد. حرکت دورانی تاریخ ما بین پهنه ی سقوط یا جاهلیت و عرصه ی صعود یا عقلانیت معنا می یابد. مقاومت عنصر تعیین کننده در خروج جامعه از جاهلیت و ورود به عرصه عقلانیت و استمرار حیات در این حالت است و ترک مقاومت زمینه ساز حرکت تاریخی نزولی جوامع و بازگشت به جاهلیت است.(یافته ها)

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، مقاومت، نظریه مقاومت، استقامت، فلسفه نظری تاریخ، سنت های الهی
  • پیمانه عسگری* صفحات 47-67

    یکی از چالش های بیداری اسلامی فهم بیشتر مبانی اسلامی با هدف بهبود وضعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جوامع اسلامی است. از این رو بیداری اسلامی به ایجاد فرهنگی استوار جهت مدیریت جامعه نیازمند است و مدیریت ولایی می تواند یکی از اهداف آن باشد (مسیله). این پژوهش از نوع ترکیبی است. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته خبرگان و روش تحلیل مضمون، چهار مولفه اصلی از 11 مولفه شناسایی شده از قرآن کریم، احادیث و کتب جهت شناسایی راهبردهای مدیریت ولایی استخراج گردید. در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شد، برای بررسی ضرایب همبستگی میان شاخص های راهبردهای مدیریت ولایی و پیشرفت منابع انسانی استفاده گردید. جهت تحقق این امر پرسشنامه محقق ساخته میان معلمان دبیرستان های منطقه 5 تهران که بصورت خوشه ای ساده انتخاب شدند توزیع گشت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و جداول فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در سطح آمار استنباطی، آزمون کولموگروف اسمیرونف، تی تک نمونه ای، رگرسیون و آزمون سوبل در مورد متغیرهای میانجی بکار گرفته شده است (روش). در مطالعه راهبردهای مدیریت ولایی جهت پیشرفت منابع انسانی چهار راهبرد استبداد ستیزی، مردم سالاری دینی، تامین مصلحت عمومی و مشارکت سیاسی فعال به ترتیب دارای بیشترین اوزان بوده و متغیر مسیولیت پذیری، بیش از عملکرد نقش تاثیرگذاری را به عنوان متغیر میانجی نشان داده است (یافته ها).

    کلیدواژگان: مدیریت ولایی، بیداری اسلامی، راهبرد، پیشرفت منابع انسانی
  • رسول تاجیک اسماعیلی، اکبر اشرفی*، احمد بخشایشی اردستانی، عبدالحسین الله کرم صفحات 69-93

    با توجه به راهبرد جمهوری اسلامی در سیاست خارجی با شعار نه شرقی نه غربی و مقابله با استکبار جهانی ، دولت های متخاصم از جمله آمریکا از هیچ گونه موازنه ای دریغ نمی کنند. ترور سردار قاسم سلیمانی نیز یکی از همین دست مسایل می باشد که در مقابل این مساله موضوع «انتقام سخت» مطرح گردید. از آنجا که مفهوم انتقام سخت برای اولین بار توسط آیت الله خامنه ای مطرح گردید، هدف اصلی پژوهش تبیین اصول انتقام سخت، مبتنی بر اندیشه دفاعی آیت الله خامنه ای می باشد (مسیله) این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی در صدد پاسخ به این مسیله است: در اندیشه حضرت آیت الله خامنه ای، چه اصولی نسبت به انتقام سخت وجود دارد؟ (روش) با بررسی اندیشه ایشان در خصوص انتقام سخت، نتایج مقابل حاصل شده است: با توجه به مبانی مفروض برای انتقام سخت، مانند توحید، عدالت خداوند، معاد وهدف مندی خلقت، علو وبرتری اسلام و نفی سبیل، اصولی بر آن مترتب می شود. این اصول در واقع بایدها و نبایدهای کلی است، که از مبانی استخراج می شوند که برخی از مهمترین اصول انتقام سخت عبارت اند از: اصل انتقام گرفتن، ظلم ستیزی، دفع فتنه، قانون گرایی، توازن تهدید، عدالت در انتقام، عدم استفاده از سلاح کشتار جمعی، اصل مقابله به مثل، حفظ کرامت و جان انسان، مردم پایگی است. (نتایج)

    کلیدواژگان: اندیشه دفاعی، مقابله به مثل، انتقام سخت، اصول انتقام سخت، آیت الله خامنه ای، شهید سلیمانی
  • وحید آرایی* صفحات 95-116
    دیپلماسی علم و فناوری مفهوم نوینی است که از علم، نوآوری و فناوری در دیپلماسی برای تقویت گفتگو و همکاری بین ملت ها، افراد و سازمان ها به منظور توسعه روابط بین المللی و منطقه ای استفاده می کند و امروزه جایگاه مهمی بین کشورهای جهان یافته است و دولت ها از این ظرفیت برای افزایش قدرت نرم افزاری خود در نیل به مصالح، منافع و امنیت ملی استفاده می کنند. جمهوری اسلامی ایران نیز در این زمینه با توجه به اهمیت این مساله و مبتنی بر اسناد بالادستی علمی و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اهتمام ویژه ای داشته است (مسیله).در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و مبتنی بر گزارش های پایگاه های علمی معتبر بین المللی (روش) نشان داده شد رشد پرشتاب و پیشرفت های چشمگیر پژوهشگران علمی و فناوران ایرانی، ظرفیت ها و قابلیت های بالفعل و بالقوه بی نظیری را در حوزه دیپلماسی علم و فناوری فراهم آورده که این ظرفیت ضمن افزایش اعتبار و قدرت جمهوری اسلامی ایران با هدف پیشبرد اهداف و منافع کشور و شکستن دیوار تحریم های علمی و مالی، موجبات الهام بخشی کشورهای اسلامی و منطقه ای را فراهم ساخته است (یافته)
    کلیدواژگان: دیپلماسی، علم، فناوری، کشورهای اسلامی و منطقه، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی نادری*، شهره پیرانی، سیده مهرانه ساداتی صفحات 117-152

    گفتمان های سیاسی موثر بر جهت گیری های سیاست داخلی و خارجی ترکیه بعد از استقلال عبارتنداز: ملی گرایان سکولار یا کمالیست ها، لیبرالیست های سکولار، ملی گرایان اسلام گرا و لیبرالیست های اسلام گرا (نوعثمانی گرایان). رشد گفتمان نوعثمانی-گرایی را می توان از دوره اوزال دانست که با به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در سال 2002، این گفتمان با دال مرکزی اسلام لیبرال به اوج خود رسید. بعد از تحولات بیداری اسلامی در سال 2011، سیاست نوعثمانی گرایان ترکیه در قبال بحران-سوریه و مقاومت اسلامی شکل گرفته علیه تروریست هایی مانند داعش، با فراز و نشیب های جدی روبرو بود. سوال پژوهش این است که دلایل تقابل جریان نوعثمانی گری با مقاومت اسلامی با تاکید بر مساله داعش چیست؟ پژوهش حاضر مبتنی بر چارچوب نظری گفتمان و کاربست روش کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. نگارندگان نوعثمانی گرایی را به عنوان جریانی معارض با مقاومت اسلامی مفروض دانسته و معتقدند نوعثمانی گرایان حزب عدالت و توسعه، در عین التزام به اسلام-لیبرال به عنوان دال مرکزی نوعثمانیسم، در مقاطع و بحران های مختلف، به برجسته کردن یکی از دال های شناور این گفتمان ازجمله سکولاریسم، ناسیونالیسم، پراگماتیسم و توازن رابطه با شرق و غرب پرداختند. در عرصه نظر، گفتمان نوعثمانی گرایی با دال مرکزی اسلام لیبرال را می توان درمقابل اسلام سیاسی گفتمان مقاومت اسلامی درنظر گرفت. در جریان بحران سوریه نیز، نوعثمانی گرایان، با حمایت از گروه های معارض جریان مقاومت اسلامی ازجمله داعش، درصدد برآمدند تا با غیریت سازی و تقابل با گفتمان مقاومت اسلامی که مبتنی بر اسلام سیاسی می باشد، بتوانند گفتمان خود را در جهان اسلام گسترش و نهادینه کنند.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اسلام لیبرال، داعش، مقاومت اسلامی، نوعثمانی گرایی
  • عباسعلی طالبی*، سید محمدرضا موسوی صفحات 153-171

    جنبش بیداری اسلامی طی سال های 2010-2011، زنگ خطر را برای حکومت های جهان عرب که اغلب به دلیل اقتدارگرایی رژیم حاکم برآن دچار ایستایی سیاسی بودند و همواره از هرگونه تغییرگسترده در محیط پیرامونی خویش به ویژه تغییر از بالا و قیام مردمی بسیار هراسان بودند، به صدا درآورد. اگرچه این تحولات درکوتاه مدت نتوانست به طور یکسان در همه کشورها تغییرات عمیق و ساختاری ایجادکند، اما توانست زمینه های سقوط حکومت در مصر، تونس و لیبی که تحولات نوظهور را نادیده می گرفتند، فراهم آورد و در بعضی کشورها تجمعات اعتراضی موجی از تغییرات از بالا را توسط حکومت ها به همراه داشته و منجر به بازبینی ساختاری در سیاست های اعمالی بر شهروندان شد. مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی (روش) به طرح این سوال پرداخت که دلایل شکل گیری جنبش بیداری اسلامی چه بوده و چه پیامدهایی در کشورهای عربی بدنبال داشته است؟ (مساله) در پاسخ این فرضیه مطرح شد که وخامت اوضاع اقتصادی، رسانه ها و ساختار حکومت نقش زیادی در شکل گیری جنبش داشته و پیامدهایی چون تقویت محور مقاومت، دمیدن روح جسارت و امید در جوانان، شکل گیری نظم منطقه ای و بازتولید قدرت شیعی در منطقه داشته است (یافته ها).

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، رسانه، محور مقاومت، جوانان
  • همت الله شمولی*، بهادر نوکنده صفحات 174-205

    هدف این پژوهش، دست یابی به درک صحیحی از رویکرد ریالیسم تدافعی جمهوری اسلامی ایران در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در سوریه است.(هدف) مسیله اصلی این پژوهش این است که منافع ملی ج.ا.ایران در سوریه در سال های 2010-2022 م چیست؟ برای پاسخ به این پرسش، این فرضیه ارایه می شودکه: منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در سوریه، حمایت، حفاظت وتقویت محور مقاومت، و کمک به امنیت و ثبات سوریه است. به علت قرار داشتن سوریه در صف اول مقاومت علیه رژیم صهیونیستی و وجود خط پشتیبانی ایران از حزب الله لبنان در سوریه از حمایت ایران برخوردار است. (مسیله) چارچوب نظری پژوهش بر اساس نظریه ریالیسم تدافعی استفان والت و جک اسنایدر استفاده شده است. روش پژوهش روش تبیینی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی انجام گرفته است (روش) یافته های پژوهش نشان می دهد،. که ج.ا.ایران، خود را رهبر جبهه مقاومت در برابر آمریکا و ارژیم صهیونیستی می داند. منافع ملی ج.ا.ایران در سوریه در چارچوب منافع ایدیو لوژیکی، استراتژیکی، و اکونومیکی و ژیوپلیتیکی تعریف می شود.ج.ا.ایران سعی دارد با نفوذ بیشتر در منطقه و بهره گیری از سیاست اتحاد با سوریه، نخست امنیت ملی خویش و پس از آن، منافع ملی خود را تامین کند.(یافته ها).

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، محور مقاومت، رئالیسم، سوریه، منافع ملی
|
  • Mohamad Setayeshpur *, Mahdi Keikhosravi Pages 7-25
    Yemen ' s maritime blockade began with the presence of Saudi Arabia led coalition naval forces in 2 0 1 5 in the waters of Yemen and continues to these days . The prohibition of arriving the humanitarian aid, the lack of medicines and medical facilities , the lack of fuel, the severe starvation , the spread of illnesses , including cholera, and finally the destruction of thousands of Yemeni civilians as a consequence of this naval blockade , need to investigate the legality or illegality of the blockade under international law . The present topic has sought by descriptive-analytical method and with regard to collecting mainly qualitative research information by library method and in the form of using documents, books, authoritative articles and related websites. The legal studies state that armed conflict between the Yemeni government or the coalition forces led by Saudi Arabia with the Ansarallah Movement People's Committees and parts of the Yemeni army is non-international armed conflict and so, the blockade is illegal. In addition to the blockade breaches the international humanitarian law, such as the San Remo instruction and the Second Additional Protocol to the Geneva Conventions of 1949.
    Keywords: Armed Conflict, Maritime Blockade, Yemen, Saudi Arabia, Yemen war
  • Najaf Lakzaee, Ahmad Gholamali, Seyed Mohammadali Masoudi * Pages 27-46

    With the aim of consolidating the theoretical foundation of Islamic resistance (goal), this article has tried to extract the model of Islamic resistance from the transcendental perspective of Imam Ali (a.s.) by referring to Nahj al-Balagheh (source). In this regard, it seemed that the general view of the historical philosophy of Imam Ali (AS) and its theoretical elements provide a very suitable platform for the explanation of resistance. Based on this issue, the present article is "Knowledge of the place of resistance in the theory of historical philosophy of Imam Ali (AS)" (Problem) By applying the analytical and inferential method and exploring the thematic correlation of the research data (Method), this conclusion was reached that Imam Ali (AS) ) consider history to be purposeful and law-based and the divine traditions governing history as the only valid measure for analyzing history. Historical traditions show a kind of circulation in the course of history with the axis of opposition between right and wrong (reason and ignorance) and resistance plays a role as an irreplaceable element in this pattern. The resistance can be divided into two major stages before the death (prior resistance) and after it (posterior resistance) and the abandonment of resistance is the cause of the downward movement of history and the return of faith societies to ignorance. (Findings)

    Keywords: Imam Ali), resistance theory, Endurance, theoretical philosophy of history, Divine Traditions
  • Peymaneh Asgari * Pages 47-67

    One of the challenges of Islamic awakening is to understand more Islamic basics with the aim of improving the social, political and cultural situation of Islamic societies. Therefore, Islamic awakening requires the creation of a solid culture for the management of society, and provincial management can be one of its goals (problem). This research is of a mixed type. In the qualitative part, using semi-structured interviews of experts and thematic analysis method, four main components out of 11 components identified from the Holy Quran, hadiths and books were extracted to identify provincial management strategies. In the quantitative part, using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed, it was used to check the correlation coefficients between the indicators of provincial management strategies and human resources development. In order to achieve this, a researcher-made questionnaire was distributed among high school teachers. To analyze data from spss software and tables of frequency, mean and standard deviation and at the level of inferential statistics, Kolmogorov Smironov test, one-sample t-test, regression and Sobel test were used for mediating variables (method). In the study of provincial management strategies for the development of human resources, the four strategies of anti-authoritarianism, religious democracy, provision of public interest and active political participation have the highest weights, respectively, and the variable of responsibility has shown an influential role as a mediating variable more than performance(findings).

    Keywords: Axial guardianship management, Islamic awakening, strategy, Human resources development
  • Rasol Tajikismaili, Akbar Ashrafi *, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani, Abd Al Hossein Allah Karam Pages 69-93

    Considering the strategy of the Islamic Republic in foreign policy with the slogan of neither East nor West and confronting global arrogance, hostile governments, including the United States, do not hesitate to strike any kind of balance. The assassination of General Qassem Soleimani is one of these issues, and the issue of "severe revenge" was raised in front of this issue. Since the concept of harsh revenge was proposed for the first time by Ayatollah Khamenei, the main purpose of the research is to explain the principles of harsh revenge, based on the defense thought of Ayatollah Khamenei. The question is: in the thought of Hazrat Ayatollah Khamenei, what principles are there regarding harsh revenge? (Method) By examining his thoughts regarding harsh revenge, the opposite results have been obtained: considering the assumed foundations for harsh revenge, such as monotheism, God's justice, the resurrection and the purpose of creation, the supremacy of Islam, and the negation of the mustache, principles are deduced from it. These principles are actually the general dos and don'ts, which are extracted from the principles that some of the most important principles of harsh revenge are: the principle of taking revenge, anti-cruelty, repelling sedition, legalism, balance of threats, and justice in revenge, not using lethal weapons. Collectively, the principle of reciprocity, preservation of human dignity and life, is people's loyalty. (Results)

    Keywords: Defensive thinking, reciprocation, harsh revenge, principles of harsh revenge, Ayatollah Khamenei, Martyr Soleimani
  • Vahid Araei * Pages 95-116
    Science and technology diplomacy uses science, innovation and technology in diplomacy to strengthen dialogue and cooperation between nations, individuals and organizations in order to develop international and regional relations, and today it has found an important place among the countries of the world, and governments use this capacity to They use the increase of their software power to achieve interests, interests and national security. The Islamic Republic of Iran has also paid special attention in this field due to the importance of this issue and based on the upper scientific documents and the statement of the second step of the Islamic Revolution (Problem). And based on the reports of international reliable scientific databases (Method), it was shown that the rapid growth and significant advances of Iranian scientific researchers and technologists have provided unparalleled actual and potential capacities and capabilities in the field of science and technology diplomacy. The prestige and power of the Islamic Republic of Iran, with the aim of advancing the goals and interests of the country and breaking the wall of scientific and financial sanctions, has provided inspiration for Islamic and regional countries (Finding)
    Keywords: Diplomacy, Science, technology, Islamic, regional countries, Islamic Republic of Iran
  • Mahdi Naderi *, Shohreh Pirani, Seyede Mehrane Sadatei Pages 117-152

    AbstractThe growth of the discourse of neo-Ottomanism can be seen from the Ozal period,when the Justice and Development Party(AKP)came to power in 2002,this discourse reached its peak with the nodal point of liberal Islam.After the developments of the Islamic awakening in 2011,Turkey's neo-Ottomanist policy faced serious ups and downs regarding the Syrian crisis and the Islamic resistance formed against terrorists such as ISIS.The question of the research is,what are the reasons for the conflict between the current of Ottomanism and the Islamic resistance with an emphasis on ISIS?The current research is based on the theoretical framework of the discourse and the application of the qualitative method of the descriptive-analytical type.The writers consider Ottomanism as a movement opposed to the assumed Islamic resistance and believe that the Ottomanists of AKP,while adhering to liberal Islam as the nodal point of Ottomanism,at different times and crises,highlight one of the floating signifiers of this discourse such as secularism,nationalism,pragmatism,and the balance between East and West.Theoretically,the discourse of Ottomanism with the nodal point of liberal Islam can be considered as the discourse of Islamic resistance against political Islam.During the Syrian crisis,the Ottomanists,by supporting the opposing groups of the Islamic resistance,including ISIS,tried to expand their discourse in the Islamic world by alienating and opposing the discourse of the Islamic resistance,which is based on political Islam.

    Keywords: Political Islam, liberal Islam, Islamic Resistance, ISIS, Neo-ottomanism
  • Abbasali Talebi * Pages 153-171

    The Islamic awakening movements during the years 2010 and 2011 raised alarm bells for some governments of the Arab world, which often suffered from political stagnation due to the authoritarianism of the ruling regime and were always afraid of any large-scale changes in their surroundings, especially changes from above and uprisings. People were very scared, he shouted. Although these developments in the short term could not create deep and structural changes equally and fundamentally in all countries, but they were able to provide the grounds for the fall of the government in Tunisia, Egypt and Libya, which ignored the emerging developments, and in some countries The protest gatherings brought a wave of changes from above by the governments and led to a structural review of the policies applied to the citizens. Using the descriptive-analytical method, this article addressed the question of what reasons for the formation of the Islamic Awakening Movement and what consequences did it have in Arab countries? (Issue) In response to this hypothesis, it was proposed that the deterioration of the economic situation, the Islamic nature of the movement, the role of the media and the structure of the government played a large role in the formation of the movement, and so far there have been consequences strengthening the resistance front, There has been a new region and the reproduction of Shiite power in the region (findings).

    Keywords: : Islamic Awakening, Media, Axis of Resistance, Youth
  • HemmatOlah Shamouli *, Bahador Nokandeh Pages 174-205

    The purpose of this research is to achieve a correct understanding of the defensive realism approach of the Islamic Republic of Iran in line with the national interests of the Islamic Republic of Iran in Syria. What is 2010-2022 AD? To answer this question, this hypothesis is presented that: the national interests of the Islamic Republic of Iran in Syria are to support, protect and strengthen the axis of resistance, and help the security and stability of Syria. Due to Syria being in the first line of resistance against the Zionist regime and the presence of Iran's line of support for Lebanon's Hezbollah in Syria, it enjoys Iran's support. The research method is descriptive-analytical method and it was done using library and documentary sources (method) research findings show. that J.A. Iran considers himself the leader of the resistance front against America and the Zionist Army. Is. The national interests of the Republic of Iran in Syria are defined in the framework of ideological, strategic, economic and geopolitical interests. The Republic of Iran is trying to gain more influence in the region and take advantage of the policy of alliance with Syria, first of all, its national security. and after that, secure his national interests. (Findings).

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Axis of Resistance, Realism, Syria, National Interests