فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 46 (پاییز 1402)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 46 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد میرتقیان رودسری، اکبر پورفرج* صفحات 7-45
    زمینه و هدف

    در روند تحولات پرشتاب جهان، گردشگری، دیگر فقط سیر آفاق، عبرت گیری و تجربه اندوزی اخلاقی نیست، بلکه به مثابه پدیده ای معناساز بر اساس درک و فهم کنشگران از آن، ذیل زمینه مندی اقتصادی-فرهنگی در هر جامعه تعریف می شود. تنوع و تعدد کنشگران و زمینه های شکل گیری گردشگری، منجر به شکل گیری تعاریف رنگارنگی از گردشگری شده است. در بررسی تعاریف موجود، مشخصه ها و ویژگی هایی از گردشگری استخراج شد که تحت عنوان اصول بنیادی و مطلوب گردشگری تقسیم بندی می شدند، اما هیچ یک از تعاریف، این اصول و ویژگی ها را به طور هم زمان در بر نمی گرفتند. با وجود این، حتی اگر تعریفی، همه آن ها را شامل شود، ویژگی های ضروری دیگری برای درک و توصیف گردشگری به عنوان یک فعالیت چندبعدی وجود دارند که ضروری هستند، اما کنار گذاشته یا نادیده گرفته شدند. هدف اصلی این پژوهش، استخراج و استقرای ویژگی های کنار گذاشته یا نادیده گرفته شده گردشگری به منظور بازتعریف آن است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی-اکتشافی، از نظر مخاطب، یک پژوهش بنیادی و بر اساس نحوه گردآوری داد ه ها از نوع پژوهش آمیخته (کمی-کیفی) است.

    یافته ها

    یافته ها در قالب تعاریف و ویژگی های موجود گردشگری (تز)، ویژگی های نادیده گرفته شده گردشگری (آنتی تز) و تفسیر و ترکیب ویژگی های موجود و نادیده گرفته شده گردشگری و بازتعریف آن (سنتز) گزارش شدند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    به عنوان نتیجه مهم این پژوهش، برای تعریف نمودن گردشگری، ابتدا می بایست آبشخور فلسفی و رویکردی تعریف و جایگاه آن در نظام ارزشی جامعه مشخص گردد؛ اینکه عرضه محور، تقاضامحور و یا کل گرایانه است. همچنین در درون هر رویکرد نیز باید ویژگی های کامل آن رویکرد لحاظ شود. برای این کار می توان مفاهیم را مقوله بندی و عنصرسازی نمود تا تعریف در دل کلمات و مفاهیم گم نشود و سپس در یک پیوست، مقوله ها و عناصر را تشریح نمود.

    نوآوری و اصالت: 

    با ترکیب تعاریف موجود و عناصر شناسایی شده جدید، با تاکید بر اینکه "گردشگری، گردشگری است"، بازتعریفی از گردشگری ارایه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری، اصطلاحات، معنا، تعریف، بازتعریف گردشگری
  • آمنه یحیی زاده احمدی، رحمت عباس نژاد سرستی* صفحات 47-68
    سایت موزه ها بخش مهمی از میراث هستند که با نمایش آثار در مکان اصلی خود، علاوه بر جنبه ی آموزشی و پژوهشی، از پتانسیل اقتصادی بالایی نیز برخوردارند. با وجود اهمیت روزافزون ایجاد سایت موزه ها و نحوه ی مدیریت آن ها در سطح جهان، این رویکرد در ایران چندان مورد توجه متولیان امر و متخصصان حوزه ی باستان شناسی و گردشگری واقع نشده است. درنتیجه، امروزه تنها تعداد اندکی از محوطه های باستانی کاوش شده در ایران درقالب سایت موزه هایی از ادوار مختلف فرهنگی درمعرض دید گردشگران قرار گرفته اند. این درحالی است که تاکنون وضعیت موجود این سایت موزه ها نیز براساس استانداردهای بین-المللی ارزیابی و تحلیل نگردیده است. پژوهش حاضر، با بهره گیری از مطالعات میدانی و اسنادی در رهیافتی توصیفی- تحلیلی به ارزیابی عملکرد سایت موزه های پیش از تاریخی ایران برمبنای استانداردهای جهانی می پردازد. براساس نتایج، در بیشتر سایت موزه های پیش از تاریخی ایران، رویکردهای جهانی چون گردشگری باستان شناسی و باستان شناسی عمومی از جایگاه چندانی برخوردار نیستند. در این زمینه می-توان به اقدامات حفاظتی نادرست صورت گرفته به منظور استحکام بخشی آثار فرهنگی شناسایی شده از کاوش باستان شناختی این سایت موزه ها اشاره نمود. گذشته از این، یافته های فرهنگی به دست آمده از کاوش های این محوطه ها نیز به شیوه ی مطلوبی سامان دهی نگردیده اند. درحقیقت، غالب این یافته ها به شیوه ی سنتی و با ارایه ی کمترین اطلاعات ممکن در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت میراث، باستان شناسی عمومی، گردشگری باستان شناسی، سایت موزه، سایت موزه های پیش از تاریخی ایران
  • مریم رجبی، کرامت الله زیاری*، سعید زنگنه صفحات 69-91
    زمینه و هدف

    موضوع رقابت پذیری گردشگری به عنوان توانایی یک کشور برای بهینه سازی جذابیت خود برای بازدیدکنندگان بین المللی، ارایه خدمات گردشگری با کیفیت، نوآورانه و ارزشمند برای به دست آوردن سهم در بازار جهانی مورد استقبال قرار گرفته است. هدف پژوهش بررسی تاثیرگذاری شاخص های رقابت پذیری سفر و گردشگری بر رشد گردشگری در کشورهای اسلامی منتخب می باشد.

    روش شناسی:

     در این پژوهش از شاخص مصنوعی فاصله  تعریف شده توسط پنا، جهت ترکیب با شاخص های رقابت پذیری گردشگری استفاده شده است. این روش به طور گسترده هنگام ساختن شاخص هایی که مجموعه ای از متغیرها یا شاخص های مربوط به موضوع مورد اندازه گیری را خلاصه یا ترکیب می کنند، استفاده می شود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد زیرساخت های حمل ونقل هوایی، منابع فرهنگی و سفرهای تجاری و فناوری اطلاعات و ارتباطات، تاثیرگذارترین شاخص ها در رقابت پذیری سفر و گردشگری بر رشد گردشگری در کشورهای اسلامی منتخب می باشند.

    نتیجه گیری و پیشنهادها: 

    ورود گردشگران بین المللی تا حد زیادی در مقاصدی متمرکز است که به سطوح بالاتری از رقابت می رسند. اما این ارتباط در تمام کشورهای مورد مطالعه تایید نمی شود. تعداد گردشگران بین المللی که از کشورهای اسلامی منتخب بازدید می کنند، بر این فرض دلالت نمی کند که رقابت پذیری بیشتر یک مقصد برابر با تعداد بازدیدکنندگان بیشتر و در نتیجه رشد گردشگری در کشور مقصد است.

    نوآوری و اصالت: 

    مهم ترین نوآوری و اصالت تحقیق بررسی تاثیرگذاری شاخص های رقابت پذیری سفر و گردشگری بر رشد گردشگری در کشورهای اسلامی منتخب برگرفته از داده های مجمع جهانی اقتصاد و بانک جهانی با استفاده از یک شاخص نوآورانه حاصل از ترکیب شاخص های رقابت پذیری سفر و گردشگری شاخص مصنوعی فاصله  است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری سفر و گردشگری، رشد گردشگری، کشور های اسلامی
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، اسدالله راخداپور صفحات 93-118
    زمینه و هدف

    گردشگری آموزشی شاخه ای از گردشگری است که در چند سال اخیر، افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. هدف این تحقیق شناسایی و استخراج مولفه ها و کارکردهای گردشگری آموزشی است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش توصیفی از نوع مرورسیستماتیک می باشد. برای این منظور  مقالات ارایه شده به زبان انگلیسی در پایگاه های Springer, Science direct, Google Scholar & Taylor در بازه زمانی سال های 2023-2000 با کلیدواژه های Educational tourism, components of educational tourism, study abroad, international student,  Functions of educational tourism  مورد جست وجو قرار گرفت. در مجموع 58 مقاله در بازه زمانی مذکور توسط محققین یافت شد و پس از لحاظ معیارهای ورود و خروج و فرآیند غربالگری 35 مقاله (23 مقاله در زمینه مولفه های گردشگری آموزشی و 12 مقاله در زمینه کارکردهای گردشگری آموزشی) مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    مهم ترین مولفه های گردشگری آموزشی شامل: تسلط بر زبان به ویژه زبان انگلیسی، کیفیت آموزش، یادگیری های تجربی، قرابت فرهنگی، میزان تحرک اجتماعی، تمایل و انگیزه شخصی، صرفه اقتصادی و سهولت دسترسی می باشد و کارکردهای گردشگری آموزشی شامل: کارکرد آموزشی و یادگیری، کارکرد تجربه و تمرین، کارکردهای ارتباط و همکاری، کارکرد عاطفی، کارکرد اقتصادی، کارکرد اجتماعی و کارکرد دانش فرهنگی می باشد.

    نتیجه گیری و پیشنهادها:

     نتایج این مقاله در افزایش درک عوامل مختلف شناسایی شده در مورد مولفه ها و کارکردهای گردشگری آموزشی کمک می کند. پیشنهاد می شود سیاست گذاران نظام تربیتی و آموزشی ایران سازوکارهای واقع بینانه جهت تحقق و تسهیل گردشگری آموزشی را تدارک ببینند و از این طریق بستر یادگیری های بین فرهنگی و فرامکانی را فراهم سازند.

    نوآوری و اصالت: 

    اصالت و نوآوری این  پژوهش غنا بخشیدن به فقر مبانی نظری و تجربی منسجم پیرامون تعیین مولفه ها و کارکردهای گردشگری آموزشی در ادبیات پژوهش داخلی و فراهم کردن مبنایی برای ترغیب و رونق پدیده گردشگری آموزشی است.

    کلیدواژگان: مولفه ها، کارکرد ها، گردشگری، گردشگری آموزشی
  • محمد غفاری*، میثم شفیعی رودپشتی، مجتبی چشمی، نیلوفر فلاحی صفحات 119-143
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش توسعه مدل سنجش عوامل کشش و رانش در گردشگری اسب سواری شهرستان گنبدکاووس است.

    روش شناسی:

     تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه های جمع آوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل آن دسته از گردشگران ورزشی سفرکرده به شهرستان گنبد است که در بهار و پاییز 1400 در دسترس پژوهشگر قرار دارند و بر اساس فرمول کوکران در سطح خطای 5 درصد، حجم نمونه برابر با 168 نفر است.  برای جمع آوری داده ها از دو ابزار کتابخانه ای و میدانی شامل پرسش نامه محقق ساخته دارای 89 سوال برای متغیرهای عوامل کشش (46 سوال) و عوامل رانش (43 سوال) استفاده گردیده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی با استفاده از روایی محتوایی، تحلیل عاملی، روایی همگرایی و افتراقی تایید شد. جهت یافتن روابط بین متغیرهای پژوهش، از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS و SPSS 24 استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج معادلات ساختاری، عوامل رانشی شامل فرار از آلودگی و ترافیک، رهایی و گریز از فشارهای زندگی و روانی و کسب آرامش و کاهش استرس، آشنایی با افراد جدید، لذت بردن از جاذبه های گوناگون و کسب اطلاعات، تجربه زندگی جدید، اشتراک گذاشتن تجربیات، به دست آوردن شور، نشاط و هیجان، تمرین ورزش، طرفداری یا شرکت در مسابقه، جفت یابی اسب، جایگاه مذهبی، افزایش آگاهی از دستورالعمل ها و آشنایی با ورزش و همچنین عوامل کششی شامل امنیت مقاصد، پتانسیل ها و امکانات موجود در مقصد، آب و هوای مناسب، مطلوبیت زیاد خدمات ارایه شده، خدمات بهداشتی، مهمان نوازی،  رویدادهای اسب، زیرساخت ها و امکانات سوارکاری، حمایت قانونی از اسب سواری، جاذبه های گردشگری با اسب، مسابقات سطح بالا اسب دوانی، خدمات درمانی ویژه اسب، برگزاری تورهای آموزش حوزه اسب، تجهیزات و خدمات مالی ورزش سوارکاری و معماری مجموعه سوارکاری تاثیر مثبت و معناداری بر گردشگری اسب سواری دارد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود ذی نفعان و مسیولان گردشگری استان گلستان با افزایش و بهبود زیرساخت های بهداشتی و اقامتی، طراحی رویدادهای جذاب و افزایش تبلیغات آگاهی بخش و ایجاد زیرساخت های حمل و نقل مناسب تر  استقبال عمومی نسبت به بخش گردشگری اسب سواری در استان گلستان را بهبود بخشند.

    نوآوری و اصالت: 

    پژوهش حاضر، به بررسی عوامل کششی و رانشی که گردشگران را به شرکت در رویدادهای اسب سواری جذب می کند، می پردازد؛ موضوعی که به ویژه در ایران به ندرت مورد توجه قرار گرفته است و اگرچه در حوزه گردشگری مورد مطالعه قرار گرفته اما به صورت تخصصی حوزه گردشگری اسب سواری مغفول مانده است. مهمترین دستاورد این پژوهش ارایه تصویری دقیق از عوامل موثر بر جذب گردشگر اسب سواری به استان گلستان است که می تواند در طراحی راهبردهایی برای بهبود این بخش در سطح نهادهای خصوصی و دولتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، اسب سواری، عوامل کشش و رانش، گنبد کاووس
  • سید فضل الله جمشیدی، مهدی کرمی دهکردی*، مصطفی کرباسیون، قاسم لیانی صفحات 145-167
    زمینه و هدف

    اهمیت بوم گردی، می تواند درگیرکردن جوامع محلی در فعالیت های گردشگری، توسعه گردشگری با رویکرد توسعه پایدار، قابل استفاده بودن در تمام فصول و افزایش طول مدت اقامت گردشگران را در بر داشته باشد. هدف کلی از پژوهش حاضر، شناسایی و سطح بندی مناطق اولویت دار بوم گردی روستایی استان چهار محال و بختیاری بر اساس مدل یکپارچه آنتروپی شانون فازی و روش آراس فازی است.

    روش شناسی :

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از تحقیقات توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارشناسان و خبرگان در حوزه گردشگری و کسب وکارهای روستایی استان چهار محال و بختیاری می باشند که با بهره مندی از روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی، 10 نفر شناسایی شد. به منظور جمع آوری اطلاعات: الف) از مطالعات اسنادی اعم از کتب، پایان نامه ها و مقالات و ب) مطالعات میدانی با بهره مندی از ابزار پرسش نامه استفاده شد. پرسش نامه بر مبنای چارچوب مفهومی تحقیق طراحی و در اختیار پاسخ گویان قرار گرفت. به منظور اهمیت و وزن دهی شاخص ها از روش آنتروپی شانون فازی و جهت تعیین اولویت بندی مناطق (شهرستان های ده گانه استان) از روش آراس فازی بهره گرفته شد و در نهایت با بهره مندی از روش درون یابی کریجینگ عمومی در نرم افزار ARC GIS، با استفاده از داده های معلوم (اقامتگاه های موجود بوم گردی) پهنه بندی در گستره استان انجام گرفت که در ادامه با استفاده از فعال کردن لایه روستاها، امکان استخراج مناطق براساس استعداد آن ها نیز مهیا گردید.

    یافته ها

    به طورکلی نتایج حاصل از وزن دهی شاخص ها با روش آنتروپی شانون فازی نشان داد که سه شاخص تناسب معماری احیاشده در بخش فیزیکی با وزن 0945/0، شاخص حداقل آسیب به محیط زیست و استفاده بهینه از منابع با محوریت مفاهیم توسعه پایدار در بخش زیست محیطی با وزن 0943/0 و شاخص تناسب معماری احیاشده در بخش زیرساختی با وزن 926/0، موثرترین شاخص ها در شناسایی مناطق بوم گردی روستایی استان چهار محال و بختیاری می باشند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     نتایج اولویت بندی مناطق بوم گردی روستایی استان چهار محال و بختیاری نشان داد که روستاهای شهرستان فارسان با امتیاز قطعی 116/0 اولویت اول، بروجن با امتیاز قطعی 115/0 اولویت دوم، شهرکرد با امتیاز قطعی 113/0 اولویت سوم، سامان با امتیاز قطعی 112/0 اولویت چهارم، کوهرنگ با امتیاز قطعی 109/0 اولویت پنجم، لردگان با امتیاز قطعی 101/0 اولویت ششم، اردل با امتیاز قطعی 096/0 اولویت هفتم، کیار با امتیاز قطعی 095/0 اولویت هشتم، بن با امتیاز قطعی 094/0 اولویت نهم و خانمیرزا با امتیاز قطعی 087/0 اولویت دهم را کسب کرده اند؛ همچنین نقشه حاصل از سطح بندی گستره استان چهار محال و بختیاری نشان داد که روستاهای موجود در پهنه شمال شرقی استان از نظر فعالیت بوم گردی در اولویت بالاتر قرار دارند و هرچه به سمت غرب و جنوب غربی استان حرکت می کنیم، روستاها از نظر فعالیت بوم گردی در اولویت پایین تری قرار می گیرند.

    نوآوری و اصالت:

     با توجه به اینکه بوم گردی یکی از رویکردهای قابل توجه در بحث گردشگری می باشد، لذا توجه به این مقوله، حایز اهمیت بوده و در منطقه مورد مطالعه با توجه به توان طبیعی آن ضرورت می یابد. تنوع تکنیک های مورد استفاده در تحقیق می تواند به عنوان نوآوری این پژوهش محسوب شود.

    کلیدواژگان: بوم گردی، سطح بندی، آنتروپی شانون فازی، آراس فازی، چهارمحال وبختیاری
  • مصطفی محمدی*، فروغ نیکزاد، شکوفه اسدی صفحات 169-193
    زمینه و هدف

    با ظهور تکنولوژی رسانه های اجتماعی و شرایط بازاریابی نوین، توسعه ارتباط قوی با مشتریان از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. مدیریت ارتباط با مشتری یک راهبرد کسب وکار مبتنی بر بازاریابی رابطه مدار و نیز یک استراتژی کاری با این رویکرد است که با مشتریان، متناسب با شرایط و الگوهای رفتاری آن ها ارتباطی پایدار و بلندمدت برقرار شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از رسانه اجتماعی بر عملکرد مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی در هتل پارسیان آزادی رامسر می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی می باشد. روش نمونه گیری تحقیق به علت محدودبودن حجم جامعه آماری سرشماری است که تعداد 171 پرسش نامه توزیع شد. برای بررسی فرضیات تحقیق از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار (pls) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، سیستم های مدیریت مشتری محور و متغیرهای کمکی به طور مستقیم بر قابلیت های مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی تاثیر دارد، همچنین قابلیت های مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی بر روی عملکرد ارتباط با مشتری تاثیر مثبت دارد، اما تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی بر قابلیت های مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی تایید نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که سیستم مدیریت مشتری گرایی بر قابلیت های مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی تاثیر مثبت دارد و همچنین محققان مدیریت ارتباط با مشتری و بینش مدیریتی مربوط به اثربخشی رسانه های اجتماعی را در استفاده از فناوری می دانند. لذا ایجاد یک استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی (Social CRM) موثر، به مدیران در بهبود رضایت مشتری و در حفظ رابطه بلندمدت با مشتریان برای دست یابی به اهداف سازمانی کمک می کند. بنابراین، ایجاد و توسعه یک استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی کارآمد و موثر باید یکی از اهداف کلیدی برای مدیران هتل باشد.

    نوآوری و اصالت: 

    با توجه به بررسی انجام شده در پژوهش های داخلی، تحقیقات کمی در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی (Social CRM) در صنعت گردشگری و هتل داری انجام شده است؛ لذا در پژوهش حاضر با تاکید بر این مورد به بررسی متغیرهای کمکی تاثیرگذار بر سازمان شامل: آموزش کارکنان، پشتیبانی مدیریت و اندازه سازمان به بررسی قابلیت های ارتباط با مشتری بر عملکرد ارتباط با مشتری در صنعت هتل داری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: هتلداری، مدیریت ارتباط با مشتری، عملکرد ارتباط با مشتری، رسانه های اجتماعی، هتل پارسیان آزادی رامسر
  • محمدرضا رضایی*، پریوش اورکی صفحات 195-226
    زمینه و هدف

    امروزه اهمیت و وسعت صنعت گردشگری موجب شده است تا پدیده های متعددی از دیدگاه گردشگری مورد تحلیل قرار گیرند. از پیدایش نخستین جاذبه ها و... تا رسیدن به صنعت گستره ی امروزی، گردشگری و مکان های شهری در پیوندی پایدار بوده اند. به همین دلیل هدف مطالعه اثر توسعه گردشگری بر شادی گردشگران شهر یزد با رویکرد شهر شاد می باشد.

    روش شناسی:

     روش آن توصیفی-تحلیلی از نوع کاربردی هست و برای جمع آوری اطلاعات موردنیاز از دو روش کتابخانه-ی و میدانی استفاده شده است. همچنین جامعه آماری آن را 400 نفر از گردشگران داخلی و خارجی ورودی به شهر یزد در سال 1398 درنظر گرفتند که با نرم افزار SPSS و Amos تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان می دهد مکان های تاریخی-فرهنگی بیش از 75 درصد برای گردشگران جذاب بود اما گردشگران داخلی با انگیزه تحصیل (بیش از 4 بار با اقامت یک شب و از احساسات شادی برخوردار بودند) و گردشگران خارجی بخاطر فرهنگ و شیوه زندگی ساکنین (تنها یکبار با اقامت بین 2تا4 روز و از احساسات حیرت و تعجب روبه رو شده بودند) مقصد یزد را انتخاب کردند. همچنین گردشگران لازمه ها و جاذبه های گردشگری مقصد شهر یزد را متوسط رو به بالا گزارش دادند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    باتوجه به یافته های این پژوهش، بین شادی گردشگران و شاخص های توسعه گردشگری (لازمه، جاذبه و دافعه) در مقصد شهر یزد ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد.

    نوآوری و اصالت: 

    مطالعات اندکی ارتباط بین گردشگری و شادی در کشورهای توسعه یافته را بررسی کردند ولی در کشورهای درحال توسعه مانند ایران هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: نگرش گردشگران، توسعه گردشگری، رویکرد شهر شاد، شهر یزد
|
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari, Akbar Pourfaraj * Pages 7-45
    Context and Purpose

    In the process of rapid changes in the world, tourism is no longer just a journey of horizons, learning lessons, and moral experience, but is defined as a meaning-making phenomenon based on the actors' understanding of it under the economic-cultural background in every society. The diversity and multiplicity of actors and fields of tourism formation have led to the formation of colorful definitions of tourism. In the review of the existing definitions, characteristics and features of tourism were extracted and divided under the title of fundamental and desirable principles of tourism, but none of the definitions included these principles and features at the same time. However, even if a definition includes all of the principles, there are other essential features to understand and describe tourism as a multidimensional activity that is necessary but left out or ignored. The main goal of this research is to extract and infer the abandoned or neglected characteristics of tourism in order to redefine it.

    Design/methodology/approach: 

    The current research follows a descriptive-exploratory method in terms of its purpose and is a mixed study, composed of both quantitative and qualitative approaches.  In terms of the audience, this study is basic research.

    Findings

    The findings were reported in the form of existing definitions and characteristics of tourism (thesis), neglected characteristics of tourism (antithesis), and interpretation and combination of existing and neglected characteristics of tourism and its redefinition (synthesis).

    Conclusion

    As an important result of this research, in order to define tourism, it is necessary to first define the philosophical source and approach of definition and its position in the value system of the society; is it supply-oriented, demand-oriented, or holistic? In addition, within each approach, the full features of that approach should be considered. For this purpose, the concepts can be categorized and elementized so that the definition is not lost in the heart of words and concepts, and then the categories and elements are described in a continuum.

    Originality/value:

     By emphasizing that "tourism is tourism", a redefinition of tourism was presented by combining existing definitions and newly identified elements.

    Keywords: Tourism, Terminology, Meaning, Definition, Redefinition
  • Ameneh Yahyazadeh Ahmadi, Rahmat Abbasnejad Seresti * Pages 47-68
    Despite the growing importance of creating site museums and the way of managing them worldwide, this approach in Iran has not been highly regarded by experts and specialists in the field of archeology and tourism. So, today, only a few excavated ancient sites have been exposed to tourists in the form of site museums from different cultural periods. However, so far, the present condition of these site museums has not been evaluated and analyzed according to international standards.Therefore, the present study, evaluates the function of Iranian prehistoric site museums based on international standards by using the field and documentary studies in a descriptive-analytical approach. Based on the results, in most Iranian prehistoric site museums, global approaches such as archaeotourismand general archaeology are of a little importance. In this regard, incorrect preservative measures taken in order to strengthen the identified cultural artifacts from the archaeological excavations of these site museums can be pointed out. In addition, cultural findings obtained from excavations are not also well organized. In fact, most of them are exposed to the visitors in a traditional way and with the least possible information.
    Keywords: Heritage Management, General Archeology, Archaeotourism, Site Museum, Iranian Prehistoric Site Museums
  • Maryam Rajabi, Keramatollah Ziari *, Saeed Zanganeh Pages 69-91
    Context and Purpose

    The issue of tourism competitiveness is welcomed as the country's ability to optimize its attractiveness for international visitors, and provide quality, innovative, and valuable tourism services to gain a share in the global market. The present research aims to investigate the relationship between travel and tourism competitiveness index in increasing the development of the tourism sector in Islamic countries.

     Design/methodology/approach: 

    Correlation between research indicators was done using the Pearson correlation coefficient in three levels of travel and tourism competitiveness indicators using SPSS 23 software. Panel data analysis and fixed effects were conducted to investigate the relationship between travel and tourism competitiveness index and tourism development indicators using STATA16 software.

    Findings:

     The findings of the research show a positive and meaningful relationship between a number of travel and tourism competitiveness indicators with the arrival of international tourists and tourism revenues.

    Conclusion

    The positive and important results for the index of cultural resources in relation to the arrival of tourists to Islamic countries indicate that cultural and religious resources and places play an essential role in attracting more tourists to Islamic countries.

    Originality/value:

     The most important innovation and originality of this research is the test of the relationship between the competitiveness indicators of travel and tourism in Islamic countries taken from the data of the World Economic Forum at three different levels, the test of the relationship between the indicators of tourism development and the competitiveness indicators of travel and tourism in the Islamic countries and considering four control variables taken from World Bank data to achieve more accuracy.

    Keywords: Competitiveness of travel, tourism, tourism growth, Islamic Countries
  • MohammadReza Yousefzadeh Choosari *, Asadollah Rahkhodapor Pages 93-118
    Context and Purpose

    Educational tourism is a branch of tourism that has experienced a significant increase in recent years. The purpose of this research is to identify and extract the components and functions of educational tourism.

    Design/methodology/approach:

     The present study is a systematic review and follows a descriptive research method. For this purpose, articles presented in English in Springer, Science Direct, Google Scholar, and Taylor databases were searched from 2000 to 2023 with the educational tourism, components of educational tourism, study abroad, international students, and functions of educational tourism keywords.A total of 58 articles were found by the researchers in the mentioned period. After the entry and exit criteria and the screening process, 35 papers (23 in the field of educational tourism components and 12 in the field of educational tourism functions) were chosen and reviewed in this study.

    Findings

    The results showed that the most important components of educational tourism include mastery of the language (especially English), quality of education, experiential learning, cultural affinity, level of social mobility, personal desire and motivation, economic efficiency, and ease of access. The functions of educational tourism include education and learning functions, experience and practice functions, communication and collaboration functions, emotional functions, and social and cultural functions.

    Conclusion

    The findings of this conceptual paper help to increase the understanding of the various factors identified about the components and functions of educational tourism. It is suggested that the policymakers of Iran's educational system prepare realistic mechanisms to realize and facilitate educational tourism and in this way, provide a platform for cross-cultural and trans-spatial learning.

    Originality/value: 

    The originality and innovation of this research enrich the poverty of consistent theoretical and empirical foundations around determining the components and functions of educational tourism in the domestic research literature, as well as providing a basis for encouraging and promoting the phenomenon of educational tourism.

    Keywords: components, functions, Tourism, educational tourism
  • Mohammad Ghaffari *, Maysam Shafiee Roodposhti, Mojtaba Cheshmi, Niloofar Falahi Pages 119-143
    Context and Purpose

    The prime purpose of this study is to develop a model for measuring traction and thrust factors in equestrian tourism in Gonbad Kavous City. The research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection methods.

    Design/methodology/approach:

     The statistical population of this study includes those sports tourists who traveled to Gonbad county in the spring and autumn of 1400. According to Cochran's formula, the sample size is 168 people. In this study, two methods of library and field, including a researcher-made questionnaire have been used. Its reliability and validity were confirmed using Cronbach's alpha value and confirmatory factor analysis technique.

    Findings

    The results of structural equations showed that the path coefficient and statistics obtained for the thrust and traction variables had a positive and significant effect on equestrian tourism, and the research hypotheses including pull factors: the safety, weather, services, festivals, hospitality, infrastructure, legal protection, attractions, facilities, competitions, medical services for the horse, educational tours, equipment, financial services, and the architecture of the horse-riding-club complex, and push factors: escaping from pollution, calmness, meeting new people, enjoying attractions, exploring, sharing experiences, excitement, exercise, participating in the race, horse breeding, religious position, familiarity with the sport were confirmed.

    Conclusion

    Based on the research findings, it is recommended that stakeholders and tourism authorities in Golestan Province improve public reception of equestrian tourism in the province by increasing and improving health and accommodation facilities, designing attractive events, increasing awareness-raising advertising, and creating better transportation infrastructure.

    Originality/value:

     This research focuses on examining the pull and push factors that attract tourists to participate in equestrian events, a topic that has rarely been studied in Iran and, although it has been studied in the field of tourism, equestrian tourism has been overlooked. The most important achievement of this research is to provide an accurate picture of the factors influencing the attraction of equestrian tourists to Golestan Province, which can be used in designing strategies to improve this sector, both at the private and government levels.

    Keywords: Sports tourism, horseback riding, traction factors
  • Seyyed Fazlollah Jamshidi, Mehdi Karamidehkordi *, Mostafa Karbasioun, Ghasem Layani Pages 145-167
    Context and Purpose

    Considering the importance of rural eco-tourism in the economic and social development of rural areas, the present study seeks to identify and stratify the priority areas of rural ecotourism in Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Design/methodology/approach:

     To determine the importance and weighting of the identified indicators, the fuzzy Shannon entropy method was used. The fuzzy Aras method was also used to determine the priority of the regions (ten cities of the province). Finally, with the benefit of the kriging interpolation method in ARC GIS software, the identifies indicators were interpreted.

    Findings

    Based on the results, the suitability index of the restored architecture in the physical sector with a weight of 0.0945, the index of minimal damage to the environment and optimal use of resources centered on the concepts of sustainable development in the environmental sector with a weight of 0.0943, and the suitability index of the restored architecture in the infrastructure sector with a weight of 0.926 were the most effective indicators in identifying the rural ecotourism area.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, the villages of Farsan with a definite score of 0.116, Borujen with a definite score of 0.115, and Shahrekord with a definite score of 0.113 were identified as areas with higher priority in rural ecology, while Khanumriza and Ben villages had lower scores than other regions of the province.

    Originality/value:

     The variety of techniques used in the research can be considered as the innovation of this study.

    Keywords: Ecotourism, indicators, indices, fuzzy Shannon', s entropy, fuzzy ARAS, stratification
  • Mostafa Mohammadi *, Foroogh Nikzad, Shokoufeh Asadi Pages 169-193
    Context and Purpose

    With the advent of social media technology and new marketing conditions, developing a strong relationship with customers has become more important. Customer relationship management is a business strategy based on relationship-oriented marketing as well as a business strategy with the approach of establishing long-term and sustainable relationships with customers according to their conditions and behavior patterns. The purpose of this research is to investigate the impact of using social media on the performance of social customer relationship management.

    Design/methodology/approach: 

    This study is correlational and descriptive research in terms of its practical purpose and method. The sampling method of the research is due to the limited size of the statistical population of the census, in which 171 questionnaires were distributed. The structural equation software (PLS) was used to check research hypotheses.

    finding

    The findings showed that customer-oriented management systems and auxiliary variables directly affect social customer relationship management capabilities. Social customer relationship management capabilities have a positive effect on customer relationship performance, but the effect of using social media technology on communication management capabilities with social clients is not confirmed.

    Conclusion

    The obtained results showed that the customer orientation management system has a positive effect on social customer relationship management capabilities, and also the researchers know customer relationship management and management insight related to the effectiveness of social media in the use of technology. Therefore, creating an effective social customer relationship management strategy (Social CRM) helps managers improve customer satisfaction and maintain long-term relationships with customers to achieve organizational goals. Therefore, creating and developing an efficient and effective social customer relationship management strategy should be one of the key goals for hotel managers. 

    Originality/value: 

    According to the review conducted in internal research, little research has been done in the field of Social CRM in the tourism and hotel industry. Therefore, in the current research, emphasizing this case, the auxiliary variables affecting the organization, including employee training, management support, and organization size, were examined to investigate customer communication capabilities on the performance of customer communication in the hotel industry.

    Keywords: Hospitality, Customer Relationship Management (CRM), Customer Relationship Performance (CRP), social customer relationship management (CRMS), Persian Azadi Hotel of Ramsar
  • MohammadReza Rezaei *, Parivash Oraki Pages 195-226

    Context and Purpose :

    Today, the importance and scope of the tourism industry has led to the analysis of several phenomena from the perspective of tourism. From the emergence of the first attractions to the industry of today, tourism and urban places have been in a stable connection.

    Design/methodology/approach:

     For this reason, the purpose of studying the effect of tourism development on the happiness of tourists in Yazd city is with the Happy City approach, which is a descriptive-analytical method of application and to collect the required information, both library and field methods are used. Has been. Also, the statistical population considered 400 domestic and foreign tourists entering the city of Yazd in 1398, which were analyzed with SPSS and Amos software.Findings The results show that historical-cultural sites were more than 75% attractive to tourists, but domestic tourists were motivated to study (more than 4 times a night and had happy feelings) and foreign tourists because of culture and style. Life of the residents (they only stayed once between 2 to 4 days and were faced with feelings of astonishment and surprise) chose the destination of Yazd. Also, tourists reported the necessities and tourist attractions of the destination of Yazd city as above average.

    Conclusion

    that there is a direct and significant relationship between tourists' happiness and tourism development indicators (necessary, attraction and repulsion) in the destination of Yazd.

    Originality/value: 

    Few studies investigated the relationship between tourism and happiness in developed countries, but in developing countries such as Iran, it has not been studied yet

    Keywords: Attitudes of tourists, Tourism Development, happy city approach, Yazd city