فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 61 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 61 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه تقوی رمضانی، محمد سلطانی فر*، حسن درزیان ستمی، حمیدرضا حسینی دانا صفحات 7-21
    هدف پژوهش تبیین نقش رسانه های نوین در هویت سازی سیاسی اعضای جامعه شبکه ای است ویژگی پژوهش ، ارایه شاخص های هویت ساز رسانه های نوین است ،رویکرد پژوهش ترکیبی است وازتکنیک دلفی برای شناسایی شاخص های رسانه های نوین و هویت استفاده گردید و برای آزمون مدل اکتشافی وتحلیل میزان اثرات متقابل این متغیرها بریکدیگر از تکنیک حداقل مربعات جزیی استفاده شد. ابزارهای تجزیه و تحلیل آماریsmart pls نسخه3، IBM SPSS Statistics نسخه 26 استفاده شد.جمع آوری اطلاعات، تلفیقی از روش های اسنادی ،میدانی بوده به این ترتیب که از روش اسنادی برای پیشینه پژوهش و از روش میدانی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده گردید ولی مبنای تجزیه و تحلیل، داده های جمع آوری شده با استفاده از روش دلفی است و ابزار اندازه گیری پرسش نامه ساختارمند ودرقالب طیف لیکرت و پرسشنامه آنلاین می باشد .جامعه آماری دربخش کیفی متشکل از خبرنگاران ،اساتید علوم سیاسی وارتباطات ،با حجم نمونه 15 نفر و در بخش کمی60نفر می باشد که باروش نمونه گیری گلوله برفی مجازی انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد رسانه های نوین تاثیرمثبت و معناداری برهویت سازی سیاسی دارند . و این بدان معناست که رسانه های نوین مفهوم هویت راتغییر می دهندو فضای مجازی با نحت تاثیر قراردادن نحوه تفکر دنیا را متحول ودنیای جدیدی ساخته است
    کلیدواژگان: رسانه های نوین، هویت سازی، سیاست، جامعه شبکه ای، هویت
  • اسماعیل شیرعلی، نسیم ثانوی*، حسین اسکینی صفحات 23-36
    سرقت علمی به معنای برداشتن و به نام خود کردن ایده و کلمات دیگران. سرقت علمی واژه ای است که در چند دهه اخیر وارد عرصه علمی ایران شده است و گسترش آن خسارت های غیرقابل جبرانی را به جامعه علمی و فضاهای پژوهشی وارد می کند. بعضی از موارد سرقت علمی که توسط افراد انجام شده به دلیل ندانستن مصادیق این عمل است. عدم توسعه، نبود دانش و آموزش صحیح، ترفیع هایی که مورد بررسی واقع نشده اند و کمیت گرایی به جای توجه به کیفیت و کاربردی بودن، نبود قوانین بازدارنده و تمرکز بر مدرک گرایی را می توان از عوامل سرقت علمی دانست. با افزایش دانش و آگاهی افراد از سرقت علمی و افزایش تفکر اخلاقی ارتکاب سرقت علمی کاهش می یابد و این مهم نیازمند توسعه آموزشی و پرورشی دانشجویان و محققان است و این توسعه می تواند با بهره گیری درست و با شناخت کامل از دانش جدید از جمله هوش مصنوعی تاثیر بسزایی در این روند داشته باشد. شیوه جمع آوری داده ها با توجه به موضوع تحقیق براساس مصاحبه با صاحب نظران و افراد متخصص در این حوزه انجام شده است
    کلیدواژگان: سرقت علمی، مصادیق سرقت علمی، راهکارهای جلوگیری، هوش مصنوعی، چت GPT
  • زلیخا دهقانی، رضا ابراهیم زاده*، مهرداد صادقی، مهربان هادی پیکانی صفحات 37-50
    امروزه ظهور تبلیغات بومی دورنمای تبلیغات را تغییر داده، تبلیغات بومی شده جدیدترین روند در محتوای ترکیبی است که ویژگی مشابه با بازرایابی محتوا، روزنامه نگاری بند و محتوای مهم با حمایت مالی شده و در عین حال وابسته به محیط دیجیتال رسانه میزبان است.این پژوهش با هدف طراحی مدل اثر بخشی تبلیغات بومی شده در شبکه های اجتماعی صورت گرفته است. جهت پاسخ به سوال اصلی پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده گردید. حوزه پژوهش کلیه مقالات خارجی تبلیغات بومی شده می باشد. در این پژوهش مضامین مرتبط با اثربخش تبلیغات بومی شده از مقاله ها استخراج می گردد که پس از خوشه بندی، تلفیق و حذف کدهای مشترک؛ 61مضمون کلیدی، 18 مضمون یکپارچه کننده و چهار مضمون کلان حاصل گردید. جهت تبیین روایی تحقیق از رویکرد مدل اکتشافی و تاییدی استفاده گردید که نشان از روایی قابل- قبول نتایج حاصل می باشد. از روش هولستی جهت ارزیابی پایایی استفاده شده است که نشان از روایی قابل قبول نتایج حاصل است .بر این مبنا میزان پایایی محاسبه- شده 85/. و از مقدار استاندارد 7/0 بالاتر بود. نتایج تحقیق نشان میدهد تبلیغات بومی شده اثر بخش میباشد. همچنین بکارگیری استراتژیهای تبلیغات نقش مهمی در اثربخشی تبلیغات بومی ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: تبلیغات بومی شده، شبکه اجتماعی، اثربخشی تبلیغات
  • محمد رزمجو*، محمدعلی هرمزی زاده، محمدصادق نصراللهی صفحات 51-74

    گسترش فناوری اطلاعات و ظهور نظام های ارتباطی نوین سبب شده است که طراحی، سیاست گذاری و ساختار سازمان ها دست خوش تغییرات و اصلاحاتی شود. با در نظر گرفتن تغییر به وجود آمده در زنجیره ارزش رسانه، نقش نهاد تنظیم گر به منظور مدیریت شرایط نیز دچار تغییراتی شد . تغییرات جدید و به ویژه کمرنگ شدن مرزهای مدیریتی حوزه های ارتباطات و فناوری اطلاعات، نهاد های تنظیم گر را به بازنگری در الگو های مناسب وادار کرده است. نظر به آنکه ساترا در مقام یک نهاد تنظیم گر فعال در حوزه رسانه های صوت و تصویر فراگیر فعالیت دارد، لزوم بررسی عملکرد و شناسایی سیاست گذاری های آن پیرامون صدور مجوز و بررسی چالش های پیش رو ساترا و پلتفرم های فعال در این حوزه، ضرورت یافت. این پژوهش با روش کیفی و با بهره گیری از مطالعات اسنادی-کتابخانه ای و تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت پذیرد. در مراحل اجرای پژوهش 4 کد فراگیر، 43 کد سازمان دهنده و 160 کد پایه احصا گردیده و با رویکرد تحلیل مضمون براون و کلارک مورد بررسی و واکاوی قرار گرفتند. بدین ترتیب مهم ترین نتایج تحقیق را می توان خلا قانونی لازم به جهت اثبات جایگاه ساترا و نیز قوانین حمایت کننده برای پیگیری در مراجعه قضایی اعلام داشت. همچنین از چالش های پررنگ میان ساترا و پلتفرم ها، به اختلاف مرز ها و ابعاد فرهنگی، اجتماعی مد نظر طرفین در تولید آثار و ضعف فنی پلتفرم ها در انجام الزامات لازم به جهت اخذ سطوح مختلف مجوزدهی اشاره نمود

    کلیدواژگان: ساترا، تنظیم گری، مجوزدهی، سیاست گذاری
  • زکیه حسین نیای سلیمی*، فرزانه هراتیان صفحات 75-89

    بازنمایی یکی از مفاهیم بنیادی در مطالعات رسانه ای است که از آن طریق، رسانه ها حوادث و واقعیت ها را نشان می دهند. در این روش کلمات، تصاویر، موسیقی و دیگر عناصر فیلم به مثابه نشانه ای در نظر گرفته می شود که از طریق آن ها معانی احتمالی متفاوتی را خلق می کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کرس و ون لیوون در صدد بررسی و تحلیل نشانه های اعتماد به نفس در تصاویر فیلم کناره غربی است.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش از آنجا که با تصاویر متحرک، موسیقی و کلام به عنوان متن رسانه ای سروکار دارد، از روش کیفی با رویکرد نشانه شناسی برای بررسی نشانه های تصویری موجود در فیلم منتخب سینمایی استفاده کرده است.

    یافته ها

    فیلم درباره عشق و رقابت نژادی میان گروه های مافیایی و گانگستری نیویورک است. از این رو در تصاویر این فیلم نمایی تضاد میان دو گروه همچنین وجود رقابت و نابرابری به تصویر کشیده شده است که با توجه به مولفه های، اعتماد به نفس اجتماعی، استقلال از همتا، اعتماد به نفس مربوط به موقعیت، ابراز وضع و ابراز فیزیکی از نظر سالیوان (2009)، در میان تمام تصاویر این فیلم، چهار تصویر برای بازنمود و تحلیل مفهوم روانشناختی "اعتماد به نفس" انتخاب شده است که نشانه های اعتماد به نفس در آنها بررسی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد که با بررسی های انجام شده مطابق با رویکرد دستوری کرس و ون لیوون قرارگیری هر مشارکت کننده در تصویر و ابزارهای مورد استفاده در تصاویر که ممکن است کارگردان خود از آن ها بی خبر باشد در انتقال مفهوم اعتماد به نفس تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، اعتماد به نفس، فیلم کناره غربی، رویکرد کرس و ون لیون
  • محبوبه موسیوند*، حمیده حسین زاده، سمانه رشتبر، رعنا محمدزاده صفحات 91-103
    این پژوهش با هدف تدوین مدل ساختاری نقش سواد رسانه بر ارزش های فردی با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی صورت پذیرفت و به لحاظ هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش زنان شهر تهران است که در این تحقیق برای انتخاب حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شده است و تعداد 107 نفر به روش تصادفی ساده با توجه به جامعه آماری مورد نظر انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسش نامه الگوی (تامن، 1995)، ارزش های فردی شوارتز، انعطاف پذیری شناختی دنیس استفاده شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزارهای SPSS و SmartPLS3 به کار برده شده اند. نتایج پژوهش نشان داد سواد رسانه بر ارزش های فردی زنان شهر تهران با شدت اثرگذاری برابر با 0.228 و انعطاف پذیری شناختی بر ارزش های فردی زنان شهر تهران با شدت اثرگذاری برابر با 0.505 تاثیرگذار بوده است، اما نقش سواد رسانه بر میزان انعطاف پذیری شناختی زنان شهر تهران و سواد رسانه بر ارزش های فردی با نقش میانجی گری انعطاف پذیری شناختی زنان شهر تهران با توجه به سطح معناداری که بالاتر از 0.05 است، مورد تایید قرار نگرفت. یافته های پزوهش حاضر می تواند از طریق ارتقا ارزش های فردی و مولفه های آن موجبات افزایش انعطاف پذیری شناختی را فراهم نموده و کاهش اثرات منفی رسانه را به وجود آورد.
    کلیدواژگان: رسانه، سواد رسانه، ارزش های فردی، انعطاف پذیری شناختی
  • محمدسجاد سجادی*، عباس شیخ الاسلامی، محسن واحدیان عظیمی، محسن ملکان صفحات 105-111
    مقدمه

    با توجه به تفاوت نوع و تعداد جرایم زنان، رشد فضای مجازی در دهه ی اخیر و روی آوردن زنان به کسب و کارهای مجازی، امنیت فیزیکی بیشتر این فضا و در دسترس بودن آن برای همه، این موضوع به عنوان یکی از عوامل سوگیری جرایم در زنان مطرح شده است.

    روش پژوهش:

    این طرح به صورت تحلیلی توصیفی گذشته نگر و با استفاده از چک لیست و فرم جمع آوری داده بر روی کلیه ی پرونده های جرایم رایانه ای به تفکیک سال انجام شد. نرم افزار SPSS18 و آزمون کای دو جهت تحلیل داده مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان دهنده ی این بود که در چهار سال مطالعه نسبت جرایم زنان در فضای مجازی به کل جرایم زنان در مقایسه با نسبت کل جرایم مجازی به کل جرایم به ترتیب 3/1 و 6/0 درصد یعنی تقریبا دو برابر است.نسبت جرایم فضای مجازی زنان به کل جرایم فضای مجازی 6/16% و نسبت کل جرایم زنان به کل جرایم 5/7% بوده است.همچنین بیشترین میزان جرم مربوط به کلاهبردار ی و کمترین مربوط به هک بوده است. همچنین نوع و میزان جرایم در سال های 1397-1400 الگوی یکسانی داشته است.

    نتیجه گیری

    عدم اختلاف معنادار جرایم حیثیتی (دسترسی غیر مجاز، هک، نشر اکاذیب و نشر تصاویر مستهجن) با سایر جرایم در این مطالعه، نشان دهنده ی این است که جرایم زنان به نحوی بوده که با نقش زنانه ی ایشان (مادری و همسری) در تعارض کمتری باشد و به نظام خانواده آسیب نزند.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، زنان، فضای مجازی، جرائم رایانه ای
  • سکینه اسدی، نسیم مجیدی قهرودی*، امید جهانشاهی صفحات 113-128
    سرگرمی به عنوان نیازی اجتناب ناپذیر جامعه ایرانی، هر روز بیش از پیش مورد اقبال مخاطبان قرار گرفته درحالی که عدم قطعیت ها، ابهام ها و چندگانگی ها در سیاستگذاری سرگرمی تلویزیونی موجب شده که کیفیت سرگرمی دارای رویکرد منسجمی نباشد. گسترده تر شدن ابعاد و بخش های مختلف صنعت سرگرمی، رقابت جدی شبکه های ماهواره ای، شبکه های اجتماعی، بازی ها، تلفن های هوشمند با تلویزیون ملی سبب شده است تا جایگاه سیمای ملی در جهت دادن به سبک زندگی مردم و شکل دادن به بخش قابل توجهی از سرگرمی های اجتماعی و پرکردن اوقات فراغت شهروندان در سبد سرگرمی مخاطبان با چالش مواجه شود. از این رو تلاش برای شناخت این روندها، مولفه ها و پاسخگویی به ضرورت های "سیاستگذاری در ارتقا کیفیت سرگرمی برنامه های تلویزیون ج.ا.ا. و ارایه سیاست های مناسب" از منظر صاحب نظران خبره و عوامل برنامه ساز موضوع مقاله است. از برآیند آنچه با روش تحلیل مضمون در مصاحبه با 15 تن از صاحب نظران فن، مدیران رسانه ملی و عوامل برنامه ساز تلویزیونی استخراج شد؛ حکایت از آن دارد پذیریش سرسختانه و دیرهنگام تغییرات در سیاستگذاری سرگرمی، هزینه های بالای سیاسی، اقتصادی واجتماعی را بر رسانه تحمیل و موجب از دست دادن بازارهای جدید در عصر رسانه های نوین می شود. همچنین فهم، تحلیل فضا و سیاست های رسانه ای واقع بینانه، خردمندانه و به هنگام می تواند در افزایش قابلیت پیشرفت و سازش پذیری سیاستگذاری رسانه ای برای ارتقا کیفیت سرگرمی در تلویزیون ج.ا.ا. موثر باشد
    کلیدواژگان: سرگرمی، سیاستگذاری رسانه ای، تلویزیون ج.ا.ا
|
  • Fateme Taghavi Ramezani, Mohammad Soltani Far *, Hassan Darzian Rostami, Hamid Reza Hossini Dana Pages 7-21
    The purpose of the research is to explain the role of new media in the identification of the members of the network society, which is the characteristic of the research, presenting the identity indicators of the new media, the research approach is a combination and the Delphi technique is used to identify the indicators of the new media and identity, and the model test. Exploratory and analysis of the mutual rate of these changes was done using the partial least squares technique .The statistical analysis tools smart pls version 3, IBM SPSS Statistics version 26 were used. Data collection was a combination of documentary and field methods in this way that the documentary method was used for the background of the research and the field method was used to collect information, but the basis of analysis And the analysis is the data collected using the Delphi method, and the measuring tool is a structured questionnaire in the form of a Likert scale and an online questionnaire. The statistical population in the qualitative section consists of journalists, professors of political science and communication, with a sample size of 15 people and in the quantitative section 60 people who were selected through virtual snowball sampling. The findings of the research showed that new media have a positive and significant effect on political identification. And this means that new media change the concept of identity and virtual space has changed the way of thinking and created a new world by influencing the way of thinking
    Keywords: New Media, identity building, Politics, Network Society, Identity
  • Esmaeil Shirali, Nasim Sanavi *, Hosein Eskini Pages 23-36
    Academic plagiarism means taking the ideas and words of others and making them your own. Academic plagiarism is a word that has entered Iran's scientific field in the last few decades, and its spread causes irreparable damage to the scientific community and research spaces. Some cases of academic plagiarism committed by people are due to not knowing the examples of this act. Lack of development, lack of knowledge and proper training, promotions that have not been investigated, and quantities instead of paying attention to quality and practicality, lack of restrictive laws and focus on documentation can be considered as factors of academic plagiarism. By increasing the knowledge and awareness of people about academic plagiarism and increasing the moral thinking of academic plagiarism, committing academic plagiarism will decrease, and this important thing requires the educational and educational development of students and researchers, and this development can have a great impact with the correct use and full understanding of new knowledge, including artificial intelligence. Have in this process. Today, GPT chat, which is one of the most important and interesting topics for discussion in scientific circles, is considered one of the effects of the use of artificial intelligence, which we will discuss in this article in order to use it with a proper understanding of this technology. Put it in the right direction
    Keywords: scientific theft, examples of academic plagiarism, prevention strategies, Artificial Intelligence, GPT Chat
  • Zoleikha Dehghani, Reza Ebrahimzadeh *, Mehrdad Sadeghi, Mehraban Hadi Peykani Pages 37-50
    Today, the advent of native advertising has changed the advertising landscape, localized advertising is the latest trend in hybrid content that has similar features to content marketing, journalism and important content with financial support and also depends on the digital environment of the host media.This study aims to design an effective model of localized advertising on social networks. To answer the main question of the research, content analysis method was used. The field of research of all foreign articles is localized advertisements In this research, topics related to the effectiveness of localized advertising are extracted from articles, which after clustering, combining and deleting common codes; 61 key themes, 18 integrating themes and four macro themes were obtained.In order to explain the validity of the research, the exploratory and confirmatory model approach was used, which shows the acceptable validity of the result s. Holstay method was used to evaluate the reliability, based on which the reliability was calculated to be / 85. And was higher than the standard value of 0.7. Research results show that localized advertising is effective. The use of advertising strategies also play an important role in the effectiveness of native advertising
    Keywords: Indigenous advertising, socialnetworking, Advertising effectiveness
  • Mohammad Razmjoo *, Mohammad Ali Hormozizade, Mohammad Sadegh Nasrollahi Pages 51-74

    The expansion of information technology and the emergence of modern communication systems have caused the design, policy, and structure of organizations to undergo changes and reforms. Taking into account the change in the media value chain, the role of regulators in managing the situation also changed. New changes, especially the fading of communication and information technology management boundaries, have forced regulators to review the appropriate models. Considering that Satra operates as an active regulator in the field of surrounded audio and video media, it is necessary to review its performance identify its policies regarding licensing, and examine the challenges facing Satra and active platforms in this field. This research will be conducted with a qualitative method and using library-documentary studies and semi-structured interview techniques. During the implementation of the research, 4 comprehensive codes, 43 organizing codes, and 160 basic codes were counted and analyzed with Brown and Clark's thematic analysis approach. In this way, the most important results of the research can be declared as the necessary legal gap to prove the position of Satra as well as the supporting laws for follow-up in judicial reference. Also, among the bold challenges between Satra and the platforms, one can point out the difference in boundaries and cultural and social dimensions considered by the parties in producing works and the technical weakness of the platforms in fulfilling the requirements to obtain different levels of licensing

    Keywords: Satra, Regulation, Licensing, policymaking
  • Zakiyeh Hossein Niaya Salili *, Farzaneh Haratyan Pages 75-89

    Representation is one of the fundamental concepts in media studies and the way in which the media shows events and realities. In this method, the words, images, music and other elements of the film are considered as signs that create different possible meanings through them.

    Purpose

    The current research aims to investigate and analyze the signs of self-confidence in the images of the West Side movie using Kress and Van Leon's approach.

    Research method

    In this research, since it deals with moving images, music and words as media text, it has used a qualitative method with a semiotics approach to examine the visual signs in selected movies.

    Findings

    The film is about love and racial rivalry between mafia and gangster groups in New York. Therefore, in the images of this film, the conflict between two groups is depicted, as well as the existence of competition and inequality, among all the images of this film, four images are selected to represent and analyze the psychological concept of "self-confidence" and the signs of self-confidence in They were checked.

    Conclusion

    Being in stressful situations brings different emotional reactions such as anger, anxiety and depression. Therefore, using a suitable strategy to deal with the consequences of mental stress can reduce its effects on mental health

    Keywords: Semiotics, self-confidence, West Side Movie, Cress, Van Leon's Approach
  • Mahboobeh Moosivand *, Hamideh Hosseinzadeh, Samaneh Rashtbar, Rana Mohammadzadeh Pages 91-103
    This research was carried out with the aim of developing a structural model of the role of media literacy on personal values with the mediation of cognitive flexibility, and in terms of its practical-developmental purpose, and in terms of data collection, it is descriptive-survey. The statistical population of the research is the women of Tehran, and in this research, Morgan's table was used to select the sample size, and 107 people were selected by simple random method according to the desired statistical population. In this research, the tools of data collection are Tamman's pattern questionnaire (1995), Schwartz's personal values, Dennis's cognitive flexibility, and SPSS and SmartPLS 3 software were used for data analysis. The results of the research showed that media literacy had an effect on the personal values of women in Tehran with an intensity of 0.228 and cognitive flexibility on the individual values of women in Tehran with an intensity of 0.505, but the role of media literacy on the level of cognitive flexibility of women in Tehran and literacy The media on personal values with the mediating role of cognitive flexibility of Tehran women was not confirmed according to the significance level which is higher than 0.05. The findings of the present study can increase cognitive flexibility and reduce the negative effects of the media through the promotion of individual values and its components
    Keywords: media, Media literacy, Personal Values, cognitive flexibility
  • Mohammadsajjad Sajjadi *, Abbas Sheikholeslami, Mohsen Vahedian Azimi, Mohsen Malekan Pages 105-111
    Introduction

    Considering the difference in the type and number of crimes committed by women, the growth of cyber space in the last decade and women trend toward online businesses, its more physical security and its availability for everyone, this issue is considered as one of the biasing factors of omen crimes.

    Methods

    This retrospective descriptive study was conducted on all computer crime documents divided by year. Data analyzed using SPSS18 software.

    Results

    The study showed that women’s cyberspace crime ratio to the total women’s crime in comparison with total cyberspace crime ratio to total crime was 1/3 and 0.6 respectively (almost double) in the four years of study. The proportion of women’s cyber crime out of total cybercrime was 16.6% and women’s total crime out of total crime was 7.5%. Moreover, the maximum crime was related to fraud and minimum was related to hacking. There were no significant difference between other crime patterns.

    Conclusion

    The lack of significant differences between honor crimes (unauthorized access, hacking, publication of lies and publication of obscene images) with other crimes in this study indicates that women's crimes are in conflict with their feminine role (motherhood and wife) to be less harmful the family system.

    Keywords: Criminology, women, Cyberspace, Cybercrime
  • Sakiineh Asadi, Nassim Majidi *, Omid Jahanshahi Pages 113-128
    Entertainment, as an inevitable necessity of Iranian society, has been favored by the audience more and more every day, while uncertainties, ambiguities and multiplicity in television entertainment politics have caused the quality of entertainment to not have a coherent approach. The widening of different dimensions and sectors of the entertainment industry, the serious competition of satellite networks, social networks, games, and smart phones with national television has led to the position of national television in giving people's lifestyles and shaping the sector. A significant amount of social entertainment and filling the free time of the citizens in the audience's entertainment portfolio will face a challenge. Therefore, trying to understand these trends, components and respond to the needs of "politicization in improving the entertainment quality of I.R.B. TV programs and providing appropriate policies" from the perspective of experts and program makers is the goal of the article.From the results of what was extracted by thematic analysis method in interviews with 15 experts, national media managers and television program producers; It is said that the stubborn and late acceptance of changes in entertainment policy imposes high political, economic and social costs on the media and causes the loss of new markets in the age of new media. Also, understanding, analyzing space and realistic, wise and timely media policies can increase the ability to progress and adaptability of media policies to improve the quality of entertainment on I.R.B. TV. Be effective
    Keywords: Entertainment, media policy, television I.R.I.B